- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megjelent a Nothing OS 3.0 stabil változata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alx.Mercer
aktív tag
Szerintem a Lightroomot elsősorban nem a HDD-re/SSD-re történő írás/olvasás lassítja be, hanem a CPU igényes számítások. Mikor belezoomolsz a képbe, vagy bekapcsolsz objektívkorrekciót, zajszűrést, élesítést úgy hogy közben már szanaszét módosítottad a képet, akkor is belassul, pedig ilyenkor semmilyen adatot nem ír sehova és nem is olvas, mert az egész a memóriában van, viszont a CPU-t dolgoztatja ezerrel.
-
Alx.Mercer
aktív tag
A Total Commanderben a csoportos átnevezéssel is megoldható (fájl készítésének dátuma szerint átnevezi a fájlokat, rakható bele sorzámozás vagy bármilyen tetszóleges szöveg), illetve az ACDSee Pro-ban is van ilyen csoportos átnevezéses funkció és az is exif alapján működik.
Mappákba persze nem pakolja bele egyik sem, de ha a fájlok neváben benne van az évszám, akkor onnantól már nem nehéz elrendezni őket.Nekem az ilyen dologk mindig kicsit furcsák, mert én már a legelső képeimet is dátum/helyszín/esemény szerint rendeztem mappákba, akkor is ha csak 5 db kép került abba a mappába. Emiatt soha nem is használok semmilyen kategorizáló/nyilvántartó programot, mert bármikor megtalálom, amit keresek.
Meg logikusabb is nekem, ha tudom, hogy azok a fájlokat FIZIKAILAG hol találhatóak meg a gépemen és nem csak egy program adatbázisában tudom megkeresni őket.
Persze nekem csak hobby szinten van a képeim darabszáma, de ha sok-sok tízezer képem lenne, akkor is szerintem elég volna, ha a képeket pluszban kategorizálva megjelölném (portré, esküvő, akt, glamour, tárgy, természet, kutya, gyerek, család, sport, szocio stb) a legjobbakat meg esetleg csillagoznám. -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Aaron14 #2432 üzenetére
Nálam a következők szoktak jelentős ugrást eredményezni a gyorsaságban:
1. Renderelés 1:1-ben
2. Details fül kikapcsolása
3. Lens Corrections fül kikapcsolásaÉn Windows 8 64bit-en használom az 5.6-os verziót. 16GB RAM, a legerősebb i5-ös CPU, egy elég komoly Asus alaplap és egy Asus GTX 660-as VGA 2GB RAM-al. Egy ilyen konfigon se kell sok, hogy elkezdjen lassulni a Lightroom...
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Fandango #2413 üzenetére
Rácuppan majd a VGA-ra a Lightroom is? Mi a manó?
Ha tényleg így lesz, akkor mégiscsak leváltom a mostanit... Pedig megfogadtam, hogy ha kiadják azt a verziót, ami már támogatja az EF-S 18-55 STM-et, és nem lesz vele gond, akkor nem cserélgetem össze-vissza mindenféle morzsányi javítás/foltozás miatt...[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz general #2397 üzenetére
Nálam HDMI-n keresztül van összekötve a kártya a monitorral és emiatt sötétebb és színszegényebb képet visz át a kártya (mivel TV-nek kezeli, nem monitornak). Ha jól emlékszek akkor a meghajtóprogram kezelőfelületén egy "YCbCr" beállítást kellett kiválasztanom és csak így volt ugyanolyan a kép, mint pl DVI-n keresztül alapbeállításokon.
Ez a módosítás ezt a problémát javítaná ki?? Ha hazaértem akkor biztosan kipróbálom. Köszi a Linket!
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Monya78 #2389 üzenetére
Nálam a Lightroom+rendszer+egyéb együtt sem nagyon evett meg 6-7GB-nál több RAM-ot több órányi használat után sem... Gyorsulást szerintem a 16GB-al nem fogsz tapasztalni.
Ez alól kivétel, ha a Lightroom-al párhuzamosan megy pl a PS-is. Ilyen feltételekhez már kellhet a 16GB RAM.
Ha megvan a 8GB RAM, akkor onnantól már csak CPU+CPU+CPU kell neki, -
Alx.Mercer
aktív tag
Én sok-sok embertől hallottam, hogy a Lightroom-nak RAM és RAM és még több RAM kell...
Furcsa, mert nálam, amikor 4GB volt a gépben, akkor a RAM-ok kihasználtsága közel 100% volt (tele volt a 4GB).
Aztán vettem bele +4GB-ot. Ezután a kihasználtság kb 6-7GB lett. (Nem töltötte meg a 8GB-ot)
Azóta cseréltem processzort, amihez nem volt jó a régi DDR2-es modul, így vettem 16GB DDR3-at. Azóta az átlagos RAM kihasználtságom Lightroom alatt...ööö.6-7GB... Semmit nem változott. Ha ezt veszem alapul, akkor simán elég neki a 8GB RAM.Sokan arra is esküsznek, hogy az SSD-től gyorsabb a Lightroom. De azt elfelejtik, hogy az SSD kizárólag olyan műveleteknél jelent gyorsulást, amikor magára az SSD-re írsz vagy arról olvasol adatot. Ilyen pl, amikor elindítod a Lightroom-ot, vagy az SSD-ről importálsz vagy arra exportálsz. De amikor maga az egész program L.A.S.S.Ú... Na azon az SSD nem tud javítani, mert olyankor se írás, se olvasás nem történik az SSD-ről...
Szerintem a Lightroomnak a fenti feltételek mellett az igazi étvágyát a processzor jelenti!
Tonnányi Adjustmen Brush, Spot Removal, Clarity, élesítés, zajszűrés, objektív korrekció, kromatikus aberráció eltávolítása, meg még sok más dolog együttes alkalmazása után simán két vállra fekteti a legtöbb gépet... Nálam ilyenkor a képbe belenagyítva Develop modulban majd azt ide-oda húzogatva azonnal érződik, hogy kicsit.lassabb.mint.pár.órával.ezelőtt.volt...
Amikor a képbe belenagyítunk, vagy 1:1 arányban húzogatjuk jobbra-balra, ilyenkor az összes korábbi módosítást, amit elvégeztünk, a gépnek újra, meg újra ki kell számolnia. Minden újabb módosítás (akár csak egy pattanás eltüntetése, ami egy kattintás) növeli a kiszámolandó adat mennyiségét...Szerintem a Lightroom ilyen esetben úgy működik, mint a VGA-k a 3D-s objektumok megjelenítésekor. Minél több a poligon, annál több a kiszámítandó adat amit egyre nehezebben tud a minimális képkockasebességgel kiszámolni, aminek a végeredménye az lesz, hogy "szaggatni" kezd a kép...
A VGA-t meg úgy tudom, hogy a Lightroom egyáltalán nem használ, csak a PS, de az is csak bizonyos műveletekhez.
Szerk: vagyis (#2363) *Ropi* által leírt műveletekhez.
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz JohnyBlue #2307 üzenetére
A katalógusfájlom alig másfél giga és minden kilépésnél a biztonsági mentéskor optimalizálja a katalógust.
Nem a program általános működésére gondoltam, mert azzal nincs gond (importálás, exportálás, stb)
Hanem arra, amikor egy képen már dolgozol pár órája -és van sok-sok módosításod. Aztán a végén bekapcsolod az élesítés/zajszűrés/torzításkorrekció triót... Na ettől a 4690K is "lediferál"...
Ilyenkor 1:1-ben az Adjustment Brush-nál a kijelölés színe késve követi a kurzort pl... A kép oldalra mozgatásáról nem is beszélve (csiga-lassú), pedig mind a 4 mag 100%-on pörög.
Ennél erősebb CPU -halandóknak- már csak a 80-100k-es i7-es sorozat van, de az is csak annyival jobb, hogy van benne HT, amit a Lightroom szinte nem is használ...1000+1 tippet kipróbáltam már, de akkor se érem el azt a fajta sebességet, amit szeretnék. Aki meg azt mondja, hogy nála repül a Lightroom, mint a rakéta, az szerintem vagy alig hasaznál pár eszközt a programban vagy nem tudja, hogy mit jelent az, hogy reszponzív.
Mondták már, hogy biztos szét van barmolva a rendszer (egyáltalán nincs), vagy hogy telepítsem újra (szűz rendszeren is belassul a LR...). Meg a szokásos beállításokat is végigpróbáltam, de ugrásszerű gyorsulást nem sikerült elérni. Vírusirtót is írták páran, hogy kapcsoljam ki... Na ja.. Egy 4 magos gép meg se érzi a vírusirtót, de ennek ellenére kipróbáltam, és egy szűz rendszeren vírusirtó nélkül se lett semmi se gyorsabb.
Az egyetlen dolog, amit meg szoktam ejteni, hogy a fenti opciókat (élesítés, zajszűrés, korrekció) kikapcsolom, és csak akkor kapcsolom be, amikor már végeztem. Na így használható sebességgel megy.
Amúgy nem vitát akarok elindítani, csak gondoltam megosztom, hogy szerintem min kellene inkább javítaniuk a következő verziókban.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz hdanesz #2286 üzenetére
A Crop overlay menüben az Angle felirat mellett van egy kis vonalzó ikon. Arra rákattintasz (felveszed) majd a vízszintbe állításhoz kijelölsz a kép bal oldalán egy pontot kattintással majd jobbra húzva jobb oldalon is kattintasz egyet. Amelyik élet/vonalat akarod vízszintbe állítani azon kell kijelölni is a két pontot.
-
Alx.Mercer
aktív tag
Használt már valaki ceruzás táblagépet Lightroomhoz? Elsősorban a Wacom termékeire gondolok.
-
Alx.Mercer
aktív tag
A falra nem akartam kitenni és hirtelen csak a Drive jutott eszembe, mint megosztás... Full kezdőként kis pepecseléssel ez lett az eredmény:
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz MrChris #2127 üzenetére
Ha fizikailag helyezed át a fájlokat, akkor bal oldalt, ahol a könyvtárfa van a Library módban ki fogja írni, hogy hiányoznak a fájlok. Ekkor rákattintasz és megadhatod neki az új helyét a fájloknak. Elvileg visszaáll minden, feltéve, ha a fájlok neve ugyanaz, mint előtte volt.
De előtte próbáld ki, 1db képpel. Tedd át máshova majd nézd meg, hogy mi történik a Lightroomban.
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz dabgergo #2121 üzenetére
Én nem olyan régen SSD beépítés miatt raktam újra a rendszert. Egyedül a katalógust mentettem ki, semmi mást. (XMP-t nem mentettem a képek mellé)
Újratelepítés után egyszerűen a Loghtroomban a megnyitásnál meg kell keresni a katalógusfájlt és kész, betölt mindent. Ha közben a képek másik meghajtóra vagy mappába kerültek, az sem gond mert azokat is újra be lehet tallózni. Az előnézeti képeket sem muszály újrageneráltatni, mert az is kimenthető és visszaállítható.De ajánlom ezt a cikket elolvasásra, én is innen informálódtam:
De a blogon van sok más információ, ami hasznos lehet a Lightroom felhasználóknak.
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Zozzer888 #2008 üzenetére
Ha van valami iszonyatosan fontos funkció, ami hiányzik a tiédből és az újabban benne van, akkor nyilván igen.
Én csak addig frissítettem a sajátomat, amíg bele nem került a Canon EF-S 18-55 STM korrekciós profilja... De itt meg is állok, mert bőven elég, amit ez verzió tud (nekem).
(Pár helyen olvastam, hogy aki korábban 4.x-et használt gond nélkül, annak az 5.x sokkal lassabbnak tűnt...) -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Alx.Mercer #2005 üzenetére
Lemaradt, hogy abszolút nem ragaszkodok az IPS-hez. Főleg, hogy imádom ha a fekete tényleg fekete és ebből a szempontból a PVA sokkal jobb (legalábbis képek alapján) Filmeknél szintén nagy előny.
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
A monitor szimpatikus, de horror áron kapható (legalábbis nekem)... Használtan meg nem szívesen veszek monitort (bár nem is nagyon találok ugyanilyet...)
A mostani nekem 23"-os, szóval a nagyobb méret is jól jönne, a nagyobb színelefedettség, pwm menetes kép stb...
A képek szerkesztése nekem nem a munkám, hanem a hobbim, ahogy a fotózás is. 1 éve se kezdtem el, szóval technikában, tudásban és a hardverben is van hova fejlődni.
Köszönöm a hozzászólásaidat, mert innentől kezdve kicsit mélyebben beleásom magam a képszerkesztés és a képmegjelenítés témakörbe... Előfordulhat, hogy hamarosan felkúszik a bevásárlólistára egy monitor... Bár előbb a Lightroom alá kéne berugdosnom egy izmosabb processzort, mert a C2Q Q9650 túl sokat gondolkodik néha. :-)Egy-két típust megnézve nekem ez is szimpatikus: Dell U2413 Premier
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
-
-
Alx.Mercer
aktív tag
Nem túl régóta fotózok és a Lightroomban is viszonylag új vagyok ezért kiprbáltam amit írtál.
Valóban nem túl jó a Adobe stadard profil... Eddig csak annyi tűnt fel nekem, hogy a színek valahogy nem az igaziak, bár én inkább a zöldes árnyalatot láttam eddig túl soknak. Legutóbbi (kalibrált LG IPS monitoron). A Faithful valamivel közelebb áll az izlésemhez, bár ez meg néha már átcsap pirosas színvilágba, de nem olyan vészes.
Köszönöm a tippet, mostantól hanyagolom a Adobe standard profilját. -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Zozzer888 #1956 üzenetére
A 6GB RAM elég kell hogy legyen a Lightroom normál használatához. Nekem 8GB van, de még nem nagyon ment 6GB fölé a teljes memória kihasználtság. Ha mellette fut még sok más program, akkor esetleg szűkös lehet, különben nem.
Az SSD csak azokat a dolgokat gyorsítja meg amikor egy program közvetlenül onnan olvas vagy arra ír adatokat (Pl oprendszer betöltődése, programok indítása, mentés és betöltés folyamata, fájlok mozgatás stb.
Szerintem a Lightroom elsősorban a processzort falja fel! Nálam a 4 mag 3GHz-en sokszor teljes kihasználtságon megy és még így sem elég gyors (pedig SSd-röl megy minden).
Ha a csúszkák és egyéb kapcsolók módosításaira kell várnod, illetve lassú a belenagyítás is akkor azon az SSD nem fog sokat segíteni sajnos... (minden egyes változtatást, amit a képen végzel a processzor számolja ki. Minél több a módosítás, amit egy időben használsz a képen annál többet kell a professzornak számolnia amikor mozgatod a képet, belenagyítasz a vagy átváltasz egy másik képre...)
Esetleg próbáld meg 1:1-be állítani a Preview szintet, hátha az segít.[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
Köszönöm a javaslatokat. A vírusírtó kikapcsolását kipróbálom, bár sok javulást nem várok tőle... Ha befejeztem ezt az esküvői projectet, akkor lehet kipróbálom egy szűz rendszeren is, hátha lesz némi változás, bár sok program most sincs a gépen, ami problémát okozhat...
Belinkelek egy videót, amin pont ugyanaz a probléma jelentkezik, ami nálam. Pár tipp van benne, amiket kipróbáltam és valóban jelentős gyorsulást hozott. Igaz én csak a Details és a Lens Correction lapokat kapcsoltam ki, de ugrásszerű lett a gyorsulás. (ezeket a feldolgozás után persze majd visszakapcsolom)
-
Alx.Mercer
aktív tag
A Lightroom-on kívül minden más elég gyorsan működik, se akadást, se lassulást nem produkál semmilyen más program, szóval nem a gép vagy a Windows beállításaival van a gond. hanem a Lightroomon belül nem oké valami...
A vírusírtó pedig csak nem fog vissza egy négymagos gépet.
De ha arra gondoltál, hogy esetleg több is fut egyszerre, akkor a válasz nem, csak a Comodo IS van fent...
Alig van pár program feltelepítve, szinte még "szűz" a rendszer...[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
Sziasztok!
Normális dolog az, hogy a Lightroom 5.2 és 5.5 Develop módban brutálisan lassú és még szaggat is?
Most lett újra telepítve a Windows 7 egy Samsung 840 Pro SSD-re, és ugyanezen vannak a Cache, a Catalog és Preview fájlok is.
Épp egy esküvő fotózást utómunkázok, de "nagyon.lassan.haladok.vele..."
A Library ablakban még nem vészes a dolog, és a Develop módban a különboző csúszkákra is gyorsan reagál a program, de ha például teljes méretűre belenagyítok a képbe, akkor már a kép mozgatása is sokszor akadozik és lassú... Spot Removal használatakor pedig minden kattintás után megakad a kurzor egy pillanatra (pl tucatnyi apró bőrhíba eltüntetésekor ez elég idegesítő...)
Eddig HDD-ról futott minden, és ugyanúgy lassú volt, de az SSD beszerzésével se lett gyorsabb semmi...
A gépem paraméterei a következők:
Windows 7 Home Premium (eredeti, 64bit)
CPU: Core 2 Quad Q9650 (4 mag, magonként 3GHz, 12MB cache)
RAM: 8GB
VGA: Geforce GTX 660 2GB
Samsung 840 Pro SSDTudom, hogy nem mai csirke a fenti konfig, de ha egy laptopon viszonlag gördülékenyen fut a LR, akkor ezen már csak-csak el kéne döcögnie... Ráadásul a fenti konfiguráció minden paramétere a maxon van: az alaplap nem bír el nagyobb processzort se több memóriát, szóval ezt fejleszteni nem tudom már. Teljesen új gépet pedig nem fogok venni...
Egyébként a képeket egy Canon 70D-vel csinálom kizárólag RAW formátumban, és így kerülnek a Lightroomba DNG-re konvertálás nélkül.
Mi lehet a probléma? Vannak olyan beállítások, vagy praktikák, amikkel kicsit lehet gyorsítani a program működésén?
[ Szerkesztve ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Alx.Mercer #1909 üzenetére
Az előzőt "general"-nak akartam címezni...
-
-
Alx.Mercer
aktív tag
Az a baj, hogy a Windows már most is félig "halott" állapotban van, szóval az újratelepítés mindenképpen szükséges lesz... (Kb 5 éve volt utoljára telepítve)
Közben találtam egy elég jó leírást arról, hogy mit kell kimásolni, majd vissza ahhoz, hogy működjön újratelepítés után is (Lightroomblog.hu). -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Alx.Mercer #1894 üzenetére
Pontosítanám: "D" meghajtón voltak a képek és így most "E" meghajtó lesz belőle. A lényeg, hogy megváltozik a fájlok elérési útja.
-
Alx.Mercer
aktív tag
Sziasztok!
Hirtelen jó áron tudtam venni egy SSD-t, amire szeretném feltelepíteni a Win7 rendszert a Lightroom-al együtt (5.2) A 3 napos cseregarancia miatt erre már csak holnapig van lehetőségem (ha esetleg hibás lenne az SSD, akkor 3 napon belül azonnal cserélik)
A kérdésem annyi lenne, hogy miként tudok a Lightroomban biztonsági mentést készíteni a képeken elvégzett módosításokról? Csak RAW fájlokkal dolgozok, de van több, ami még nincs kész és jó lenne, ha újratelepítés után onnan tudnám folytatni, ahol abba hagytam.
Nem rég óta használom a programot, ezért még nem teljesen világos a működése sem... Mivel HDD helyett az SSD-ről fog menni a rendszer, ezért minden meghajtó betűjele meg fog változni, így a képek eredeti helye, ahonnan beimportáltam őket szintén... (Eddig a "C" meghajtón voltak az eredeti RAW fájlok, de ebből most "D" meghajtó lesz, mert nem akarom őket visszatenni az SSD-re)
Hogy tudnám megoldani, hogy a képeket újból beimportálva megmaradjanak a módosítások? Miként mentsem el, és miként állítsam utána vissza?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest