- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
Tényleg gyorsak az M chippek, elsősorban a memóriakezelésük miatt. Ha csak képszerkesztésre kell, megérheti rá váltani, HA az ár/érték arány számodra megfelelő.
Mondom ezt úgy, hogy számomra nem az, és a PC-ket részesítem előnyben - sok mindent nem tudnék megoldani vagy csak sokkal körülményesebben Mac-en, mint Windowson. Az iOS meg egyenesen az őrületbe tud kergetni a melóhelyen...
A Fredmirandás tesztben van PC egyébként, több is.
-
total90
veterán
randras_83 kollégank itt igazat kell adni. Apple videó és kép szerkesztésre jobb választás mint egy Windows eszköz.
Az első M1-es MacBook Pro-m van. Egy asztali PC-t váltott, amiben egy i9 7940x volt, mellé 128 GB RAM és egy 2080Ti. Na most azon a gépen pl. a Premiere Pro egy 4ks videónál pár effektel már annyira szagatott, hogy idegbajt kaptam. A Lr-nál is tudott akadozni.
Aztán jött az M1-es Mac, az akkoriban kapható legjobb procival és 64 GB RAM-al vettem meg. Azóta nincs semmilyen videóvágó vagy képszerkesztő programmal gond.
Pedig időközben 8k-s videót is vágok és 45+ Megapixeles képeket szerkesztek.
Egy másik jó példa. Van egy 2. Gen iPad Pro-m, amin szintén a Lr probléma mentes.
Az a baj a Windowos gépekkel ilyen téren, hogy maga a hardver bitang erős, de annyira gagyi az optimalizálás, hogy sírni támad kedve az embernek. -
KTTech
veterán
Igen, a panózás és a hasonló nagy Mpixel számú felhasználások eszik a memóriát... oda tényleg kell a 32 is, én pl. egy-egy Disneylandes kirándulás 7-900 db-os képeivel szoktam csak terhelni mostanában (amiből marad 50-60 max. de a show-król készült sorozatok megdobják a képek számát), az is csak 24Mpixelen. Így még soha nem léptem túl a 16GB-t (de nálam is 32 van benne).
Az export nálam 2 féle: full (96% JPEG) és fHD (85% JPG), illetve sokszor befigyel magas ISO - mivel már nem esküvőzök, épp most adom el az L-es objektíveimet, és váltok "utazóobjektívre", hogy könnyítsem a felszerelésemet, de emiatt erős fényerőveszteséggel nézek szembe (és a fixek nem az én stílusom) -, 25600-ig engedem el az R8-at, így kb. egy szinten van a régi 5DmkII-m ISO6400-ával, de az új DeNoise elég jól meg tudja dolgozni. -
KTTech
veterán
Én is ezzel a CPU-val számoltam, bőven elég. Egy használt 2060 8GB - az exporthoz sajnos kell ennyi VRAM, és van Ai gyorsítás is, persze nem egy 3 v 4xxxx szinten, 16GB DDR4 RAM elég, de 32GB sem drága, az alaplap egy olcsó B450-es (nekem az 5900x-em OC-val ül egy ilyen mATX Asus alaplapban), és bent van 250 alatt az ár.
Az NVMe meghajtó meg ízlés szerint, nálam csak az OS+ programok+ LR cache van rajta (250GB) és egy 4TB-os Sata SSD-n vannak a képek, biztonsági mentésnek egy 4x2TB Raidz tömb (HP N40 mikroserver, offline), meg egy offline 4TB HDD van befogva.
-
randras_83
addikt
A franc se tudja, sokáig Windows párti voltam sőt kimondottan nem szerettem az almás cuccokat, amióta váltottam úgy vagyok vele hogy két éve csak simán frissítem az aktuális os re és nem kellett azzal foglalkoznom hogy valami nem megy vagy lassú vagy éppen bugos, ami azét Windows környezetben előfordul annak ellenére hogy minden jogtiszta volt. Na mindegy csak kiváncsi voltam, hogy mi a helyzet a másik oldalon.
-
KTTech
veterán
Igen, minden Ai művelet függ tőle. A 1660-ból hiányoznak az RT és a Tensor magok, amik - bár nem a leggyorsabb formájukban -, de már benne vannak az RTX2060-ban. Maga a GPU nem jelentősen gyorsabb alaphelyzetben, de a Cuda magok is változtak, gyorsabbak lettek, ami az általános GPU gyorsításnál számítanak.
-
KTTech
veterán
-
KTTech
veterán
Jól tudod, nem ad hozzá semmit a képminőséghez, de a marketingnek jól jön
az esetek 99.9%-ban csak zajt tartalmaz az utolsó 2 bit.
Én is cRAW-ot használok a Canon R8-on, mert egyetlen képen sem sikerült látható különbséget találnom a 12 és a 14 bit közt. Hamarabb futok bele szenzor és bayerlimitációba... -
-
nfsu17
veterán
belezoomolok 100%-ra es mozgatod a kepet draggel az is lassu
Ó, ilyen nekem is volt. Megvettem az új laptopot, sokkal erősebb papíron, mint a régi pc-m, feltettem az akkori legfrissebb LrC-t, majd elkezdtem használni, és develop fülön ha 100% nézetben mozgattam a képet, laggolt. Library nézetben nem.
Bármit csináltam, nem lett jó. Már majdnem visszamentem a régi gépre, hogy ezt én így nem tudom használni.
Aztán kijött a köv. frissítés pár hét múlva [most arra nem emlékszem, hogy egy főverzió .X-edik verziója jött-e ki (pl. 11.2-ről 11.3-ra), vagy egy új főverzió jött (pl. 10.4-ről 11.0-ra)] és jó lett. Na akkor megnyugodtam, hogy nem a gép rossz.
Most pl valamikor feltettem megint egy legújabbat, hogy megnézzem jó-e, most ugyan jó a develop drag, viszont cropoláskor meg olyan szinten darabos, hogy nem tudok pontosan vágni.
Visszamentem arra, ami nekem eddig jó volt (11.5) és ezen jó a crop is.
Én már nem frissítek, mert csak az ideget hozza rám, hogy valamit mindig b@xkurálnak. Pl. a crop mellé is betettek valami ikont tőle balra (ott az a 3 csík YT videó) és állandóan arra kattintottam, ha cropolni akartam.Ha évek óta nekem a bal első ikon a crop, akkor nem tudom hétfőről keddre megszokni, hogy ott nem a crop lesz kedden.
Ment is vissza a 11.5
Egy szó száz, próbálgass verziókat, van az ACC-ben több verzió is, akár régebbiek. -
m3ss
veterán
most raraktam a procira egy rendes hutot is, hogy kicsit meglehessen kuldeni, mar 11500 cinebench23-at dob, de hiaba, ha lr healing brush kozben max 60%-ig hasznalja ki a procit, gput meg alig terheli.
kozben meg borzasztoan laggol. de mindez meg mindig csak preset mellett. resetelt beallitasokon brutal gyors lesz. ha kikapcsolok 4-5 modult/panelt akkor is sokat gyorsul...de egyet kapcsolok nem segit. szoval nincs az, hogy egy dolog fogna meg, pl lencse korrekcio..
de nem csak a healing brush, valojaban egesz lr lassu preset mellett. ha van a kepen retusalas, radial filter, ai mask belezoomolok 100%-ra es mozgatod a kepet draggel az is lassu. ki-be zoom is. minden...ti is standard size preview-t generaltok?
-
duni84
aktív tag
dummy thing .... nálam iszonyat szaggatott egy ideje és nem tudtam rájönni miért, mert mindent beállítgattam (kábé milliószor), automatikus driver frissítéseket is letiltottam.
amit viszont egészen múlt hétfőig nem néztem meg azóta, hogy valamikor gondolt egyet a win10 és frissítette magát win11-re egyik napról a másikra: a PCI express energiatagazdálkodása valamiért "maximális energiamegtakarítás"-ra állt át. ezt átállítottam (kikapcsoltam) és a CPU throttling meg is szűnt ecsetelés közben. egy próbát neked is megér
(a tiednél gyengépp CPU-m van, 64GB ram, 0 pagefile, ugyanazon az nvme ssd-n van a catalog, cache és feldolgozandó fotók is)
-
m3ss
veterán
presetelt kep alatt azt ertem, hog az osszes modul, osszes csuszkajanak, minden szinnek, gorbenek minden ertekebe bele van nyulva...itt konkretan nekem a transform meg a lencse korrekcio volt csak erintetlenul.
amugy hogy kicsit konstruktiv is legyek, kikapcsolt gpuval nekem kb. 50%-kal lassabb ez a 3 klikkelos rendkivul szofisztikalt, tudomanyos es atgondolt tesztemszoval ha kipipalom a procit, lehet futni a gpuval is egy kort ugy nez ki...
-
-
KTTech
veterán
Mindkettő kell neki. Az 5900x gyári OC-vel fut 4.8GHz-n (fesz emelés nélkül), pedig csak egy Noctua NH-U12a van rajta. Az összes magot terheli, főleg importnál simán látok 24 szálon 100%-os terhelést. Feldolgozás közben viszont már csak exportnál ugrik fel jelentősen a terhelés, de 6 szálat normál működés közben is szaturál.
A GPU-t kikapcsolva már nem ilyen kellemesen gyors a működés (az RT magokat is használja, főleg a content-aware/Ai dolgoknál)... ott már elgondolkodik.A memóriát is szereti csipegetni, bár 6GB felett még nem láttam az LR processt, de az is igaz, hogy nem figyelem állandóan. Viszont így is a teljes foglalt memória 24,5GB körül van.
-
KTTech
veterán
Semmi gondom nincs vele. Gyors, mint a villám, eleve egy saját preset-et töltök be, amikor importálom a képeimet, szóval soha nem érintetlen RAW-al dolgozok.
AMD Ryzen 9 5900x, 32GB RAM, képek egy Adaptec RAID vezérlő + 3x1,5TB WD Green csiga HDD-n, RAID5-ben, a cache egy régi 160GB Intel 320 SATA SSD-n. Videokártya: 3060Ti, monitor régi CCFL-es xPVA 1920x1200-as, nagy színterű. -
madgie
titán
Borzasztóan jó az AWB Fujin, ha meg mégsem, ott az AWB-Lock, amit - bár főleg videónál - rengeteget használok. De tényleg, mindent meglövök évek óta RAW-ban is, sztán eseményfotónál az esetek 99%-ban nem kell egy darab RAW sem.
Nyilván ebben benne van az, hogy ismerem a rendszert, sok-sok éve használom. Amúgy Fuji JPG-be lazán belehúzol 1 Fé-t, ha kell, de annyit nem szoktam tévedni.
Utómunka így is van, nem OOC JPG-et adok át, de nagyon minimálisan nyúlok bele.
Nyilván ez az én munkamódszerem, másnap lehet nem válna be, de klines oldalról már nagyon rég bizonyított, soha nem panaszkodott amiatt senki, hogy ez a kép vajon rawból van-e -
KTTech
veterán
Egy Ryzen R9 5900x-em van jelenleg (auto OC 4.8GHz-n, egy egyszerű Noctua U12A-val hűtve), egy i7-2600k@4.8GHz-t váltott.
Régebben valóban nem volt több magra optimalizálva az LR, de az újabb verzióknál mind a 24 mag dolgozik (főleg importnál) és a 3060Ti sem unatkozik a dev. modulban (túlzás lenne azt mondani, hogy nagyon pörög, de jobban használja, mint régebben - az utolsó verzióban volt egy nagyobb ugrás, de külön kell engedélyezni). -
KTTech
veterán
Milyen fgéped van? Néhány MPixel különbség is számottevően befolyásolja az LR sebességét...
Nálam nincs gond az LR-el, bár némileg gyorsabb a gépem, mint a Tied... Kell neki a proci, de a GPU is, a memóriából meg sose elég - bár a 32GB-t még meg se közelítette nálam. A háttértárnál csak a temp helye a lényeges, a képeké nem annyira számít.
-
madgie
titán
Ezt nem próbáltad még? Tudom, Mac only, de neked asszem az van és ez villámgyors, nagyít az arcokba, stb. Végigbétáztam anno, pár sorozatnál jól jött, de aztán megvettem az M1 Airt, ilyen hosszú eseményt meg úgyis JPG-ben lövök, így meg annyira gyors a LR, hogy semmi értelme mást használni válogatásra
-
MrChris
nagyúr
Behringer X-touch mini kontrollert vettem, erre a célra. Az a tapasztalatom, hogy csak akkor válik hatékonnyá egy ilyen céleszköz, ha szinte vakon tudom kezelni, mint az egeret, billenytyűzetet. Különben minduntalan oda kell nézni, tájékozódni... Ennél, vagy a Loupdecknél egy sokkal egyszerübb kontrollert terveznék, kb 2 poti, 4 gomb. Tourbox-t kipróbálnám, egyedi gombok, tekerők, talán könnyebben rögzül és nem kell nyulkálni. De vannak egy tekerős kontrollerek, vagy 1-2 gombbal csak nem tudni mennyire irányíthatóak.
-
Surfym@n
senior tag
Egyedül a vágás nem a Loupedeck erőssége, a fő tárcsa kissé nehézkes és hangosan kattan, gyakorlatilag a horizont beállításán kívül minden más vágási és méretezési feladatot egérrel végzek.
Leválogatás és osztályozás viszont a leghatékonyabb részfolyamat, ott akár felére csökkent a munkaidő, s akár teljesen csak kontrollerrel is végezhető.
Csúszkák kezelése sokkal szofisztikáltabb Loupedeckkel, mert dinamikus a potik vezérlése, azaz a csavarás/tekerés gyorsasága progresszíven hat az adott paraméter (pl expo vagy kontraszt) vezérlésére. Nem beszélve arról, hogy nincs már szükséged a szélesebb oldalsó panelekre, több hely marad a képeknek ;)
Színcsatornák és H/S/L kezelés szintén parádés, mindennek van saját gombja/görgője, a vezérlés itt is progresszív.
Ecsetjellegű feladatok illetve maszkolás stb azok maradnak az egérre értelemszerűen.
Görbék rángatása nem az én világom, elfogadom, hogy valakinél az kap több figyelmet/hangsúlyt, az is inkább egerezős folyamat.
A fent leírtakkal kicsit probáltam összeszedni, hogy mik az erősségei, gyengeségei az eszköznek, s hol tud adni a fun factoron felül érdemi pluszt is
Szerintem vágj bele, nem fogod megbánni. Már csak az élmény miatt is: legalább kicsit üdébbek lesznek a gép előtt ülős "szürke" perceid (inkább óráid, napjaid)
-
Surfym@n
senior tag
Én használok (loupedeck+), gyorsabb is lett (kb 20-25%-al) meg kényelmesebb (már vakon kezelem a potikat is), sőt van olyan funkció is, amik klasszikus módszerrel (egér) sokkal lassabban megy, mint pl copy settings-paste settings - itt erre vannak dedikált gombok.
Kérdezz bátran, megpróbálok segíteni. -
Ba cy lus
addikt
60/100/0
és részleteknél a maszkolás 40.Persze lehet alacsonyabbra is állítani, de akkor meg már zavaróan zajos számomra. Ez már egyéni ízlés kérdése. Az viszont nem, hogyha összehasonlítunk két különböző zajcsökkentést, akkor azt hasonló mértékű zaj bennehagyása mellett tegyük. 20/50/0-val már jóval magasabb a zajszint az előbbi LR-os/DxO-s verziónál: [link] .
szerk.: Nem csak a zajszűrés a különbség, az egyiket 100%-ban LR-mal, a másikat 100%-ban DxO-val dolgoztam fel. Szerettem volna, ha a DxO hozza azt a csúcsfény részletet ott az ablakon, amit a LR, de ez nem igazán jött össze. LR-nál viszont az árnyékokban tartottam ildomosnak többet benne hagynom a zaj miatt, bár így is felhúztam +70-ig. Amúgy nehezebb a DxO-nál a tónus kezelése, messze nem olyan okos, mint a LR-é. -
JohnyBlue
addikt
Ha már Ropi kilőtte az U-s procikat akkor legyen HQ-s de azok meg csak a jóó drága gípekben vannak.
De ez nem lehet rossz, az i5 ellenére sem. 270 körül bruttó, meg három év gar... bele kell dobni egy klafa ssd-t és boldogság lesz
ACER VN7-592G-5949 fekete /001/
15.6" Wide, Intel Core i5-6300HQ 2.3-3.2GHz, 8GB DDR4, 1 TB, nVidia GeForce GTX960M / 4GB, Optikai meghajtó nélkül, Op. rendszer nélkül
-
*Ropi*
félisten
Az jelent valamit, hogy az utóbbi 10+ évben ~30 db HDD-m volt / van és egy sem halt meg? Vagy csak q®vára szerencsés vagyok.
(#1368) Cayman: A laposok teljesen más kategória: a zsúfoltság és a fokozott hőmérséklet miatt sokkal gyakoribban haláloznak el a HDD-k. I. céges laposában 5 év alatt 3x cserélték...Meg voltak ott még egyéb tervezési baromságok is: pl. fejjel lefelé volt benne, meg ilyesmik...Egy HDD 28 Celsius körül érzi magát a legjobban, laptopban nem ritka az 50+ Celsius sem...
-
Kleroo
veterán
Eléggé eltérő a két élesítés. Mondhatni alig van közük egymáshoz.
Ha jóval kisebb méretre exportálsz,akkor érdemes mindig benyomni egy magasabb fokozatra.szerk: Persze ha 70-80ig feltolod a képen az élesítést,és exportnál is HIGH-ra rakod,és 1MP-re méretezel,akkor az már khm sokalás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest