Hirdetés
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
A zajszűrés témához: úgy lehetne / kellene érdemileg bizonyítani, hogy ugyanazt a képet megszűrni az LR és más zajszűrő motorral, majd a programok beállításairól is screenshotot mellékelve közzétenni az eredményüket. Mert így egyelőre almát próbálunk körtével összehasonlítani.

-
törölt tag
Itt most hatékonyságról volt szó, azaz ugyanannyi zajcsökkentés/zaj mellett melyik tart meg több részletet. Vagy ugyanannyi részlet mellett melyik zajosabb. A LR alap (!) zajcsökkentése e tekintetben egyáltalán nem kiemelkedő, és akkor még lehet finoman fogalmaztam. Az egy teljesen más dolog, hogy valaki alkalmazkodik ehhez a nem túl hatékony zajszűréshez, és inkább több zajt benne hagy a képeiben.
-
copass
veterán
válasz
üzenetére
zajszűrést ésszel kell, használni. láttam olyan dxo vs lr összehasonlítást amiben a faszi felhúzta 70re a zajszűrést oszt ment a fika hogy fú nincs részlet!
ha sokat szűrsz akkor elvesznek a részletek, színzajnál dettó lapos lesz a szín ha sokat tolsz.
én speciel nagyon kicsit szűrök hogy 5 felé nagyon ritkán viszem, nyomtatásba meg áméretezésnél sokat jelent ha van részleted. -
törölt tag
válasz
general
üzenetére
Egyébként én pont úgy látom, hogy a LR-ban relatíve gyenge a zajcsökkentés. Még Capture NX-2-ben, NX-D-ben is hatékonyabbnak tartom (Better Quality 2013-ast használva), azaz egy zajosabb képnél jobban megmaradnak a részletek, miközben LR-nál már festményszerűvé kezd változni ugyanannak a képnek némely részlete (fák lombozatán nagyon feltűnő). De a legkirályabb az a DxO Optics Pro-nak a Prime zajszűrése (ez eleve csak raw-okkal dolgozik), annál jobbat még nem láttam.
Amiben a LR szerintem nagyon erős, az a csúcsfények részletessége, abban valami zseniális. Sőt, az egész Develop - Basic fül az, azzal gyönyörűen be lehet lőni a képeket. Szerintem ebben kiemelkedő a LR, hogy tonalitás terén nagyon egyszerűen/gyorsan lehet nagyon jó eredményt elérni vele. -
*Ropi*
félisten
Google első találata a "lightroom before / after not working" keresésre.

-
-
ZS3NI
őstag
Szürke képernyőt kapok, és eltűnik az aktuálisan kiválasztott fotó developból. Egy fehér felirat van, hogy válasszak ki képet amit szerkeszteni szeretnék. Este tolok screenshotot.
Lent a szalagról kiválasztva egy képet, ismét nagyban látom és szerkeszthető lesz. \ megnyomssal eltűnik ugyanígy. -
ZephX
senior tag
Sziasztok!
Lightroom diák verzióról lehet tudni valamit? Adobe oldalán van ilyen opció, utána meg nem lehet tovább kattintani, mert szünetel ez az akció. Lesz mostanában valami ezzel kapcsolatban vagy vegyek inkább alap előfizetést?

-
ZS3NI
őstag
Sziasztok,
Kezdő lightroom userként belefutottam, hogy a before/after "\" egyszerűen nem működik. Próbáltam a txt buherálást, de az sem vezet eredményre. (TranslatedStrings_Lr_en_US.txt en mappába "$$$/AgDevelop/Menu/View/BeforeAfter/Before/Key=Shift+v" beírással). US keyboard layoutra állítva a windowsot, szintén sikertelen. Ötlet? Lightroom Classic 9.1 -
brickm
őstag
Köszi mindenkinek! Akkor teszünk egy próbát az Ipaddel előbb.
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Ki milyen digit rajz táblát használ macen?
Kezdőnek lenne, nincsenek különösebb igények, csak ne legyen elsőre brutál drága. (Van már neki egy, genius...még anno windowsos időkből, de az nem megy macen sajna) -
general
addikt
válasz
üzenetére
mindig mindent a raw fáljon érdemes megcsinálni, ez általánosságban igaz. a raw-ban van a legtöbb potenciál, a legtöbb adat, a legrugalmasabb fájl.
másrészről pedig a különböző raw konverterek más és más színeket generálnak, máshogy kezelik az élesítést, zajszűrést, stb. így érdemes lehet mindegyiknek a legjobb képességeit kihasználni. pl. a zajszűrés kiváló minden Adobe konverterben, az élesítés már lehet, hogy más jobban csinálja, de LR-ben is elég sok opció van (Clarity-Texure-Sharpening, elég finoman be lehet állítani), szóal lehet variálni, de az árnyék - csúcsfény - expókorrekció-wb részt mindig a raw-n magán kell elvégezni. kontraszttalanítani akkor érdemes, ha utána a tiff-en külön végzel color gradinget, esetleg retust a PS-ben, mert kontrasztot a legkönnyebb utólag rátenni, cserébe a kevesebb kontraszttal több részleted lesz az árnyékos részeken, ahol esetleg javítnai kell vmit. -
törölt tag
Ha Capture NX-D-vel, vagy bármi más programmal csinálok raw-ból tiff-et, majd LR-ba azt importálom, hogyan érdemes ezt elméletileg csinálni? Élesíteni csak LR-ban, a beimportálandó tiff inkább kontraszttalan legyen, ellenben expokorrekciót jobb még a RAW-on elvégezni?
-
general
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Videónál persze, azok a progik jobban kihasználják a gpu-t, de még ott is van, amelyik kevésbé, van, amelyik erőteljesebben. És igen, a PS is használja rendesen, már a zoom is gpu gyorsításos.
Azért a HD5200 tényleg kevés lehet LR-hoz, egy dedikált vga ajánlott komolyabb munkához, főleg nagyobb képernyőfelbontásnál, de ha jól gondolom, a tiéd még nem retina. (nem vágom, melyikben volt a HD5200)
Valszeg én is RX580-ra fogok cserélni, mert az nvidia kártyákkal csak High Sierra a max támogatott OS. Nem mintha lenne komolyabb különbség/fejlődés az újabb oprendszerekben.
(már ami az én felhasználói szokásomat illeti) -
general
addikt
Urak, tényleg érdekelne a LR gpu használatának mértéke. Bekapcsoltam a gpu és a cpu monitorozást, miközben egy közeli portrén folyamatosan használtam a Spot Healing Toolt és a Brusht felváltva is. Nálam nagyon egyértelmű, hogy a gpu alig-alig szól bele a történetbe, ahogyan én ezt állítottam itt korábban, a lényegi részt a cpu végzi.
Felhoztátok itt korábban az Enhance Details funkciót, hogy ott számít a gpu. Elhiszem, sőt, ki is próbáltam, ott bizony maxra felugrott a gpu használat! De nagyon valószínű, hogy szinte csak ott számít...
És a kutya nem használja azt a funkciót egyébként, de hogy nem mindennapos, az tuti.Valaki írta, hogy exportnál is számít, milyen a gpu. Hát nem, nagyon nem, konkrétan nulla volt a gpu használat, a cpu viszont maxon.
De ezt eddig is tudható volt.Tud valaki hasonló kis tesztet, monitorozást csinálni? Oké, én Mac-en vagyok, minimális eltérés előfordulhat Windowshoz képest, de kizártnak tartom, hogy oprendszer függő, épp melyik hardvert használja a LR.
Győzzetek meg gyakorlati teszttel, hogy tényleg számít, mennyire új és mennyire erős a vga a gépben, egyébként nem hiszem el.
Szerintem szinte mindegy, milyen közepes vagy erősebb vga kerül a vasba, alig használja a LR. Azt is elfogadom, hogy egy vadiúj hardvernél kissé változik a hardver felhasználás aránya, nem tudom, győzzetek meg! 
(az ábrán a gpu használat maximuma rendesen a kis képernyő teteje lenne, Enhance Details használatánál fel is ugrott maxig)
-
Clemi
veterán
Ahogy terveztem, tegnap 2,5 év után kukáztam a jól belakott windowst totál legyalultam a rendszer meghajtót majd felment a friss Windows 10, és rá az összes szoftverem.
Eddig hogy lekopogjam, a LR és a PS is hasít ahogy annak lennie kellene. Minden alap beállításon van, csak a cache könyvtárak, a katalógusok és a feldolgozásra váró fotók vannak egy m.2 sata meghajtón, ami ha hihetek a rendszernek, PCIE módban működik. -
*Ropi*
félisten
Nálam a GTX1060 6GB számol a "spot removal tool" használatánál.
Most találtam, az Adobe fórumáról:
"Develop is the only module that currently has GPU acceleration whatsoever. This means that other functions and modules, such as Library, Export, and Quick Develop, do not use the GPU (performance should be the same for those functions regardless of whether you have GPU enabled or disabled in the prefs)."
Összegezve (szerintem):
1. A GPU gyorsítás csak Develop módban működik.
2. A legtöbb (de nem az összes) Develop eszköz profitál a GPU gyorsításból.
3. A GPU hardvergyorsítás cserébe néhány funkciónál veszteséges (valamit valamiért), pl. a képek közti léptetésnél és az 1:1-re zoomolásnál minimálisan lassít (az újabb gépek újabb GPU-i minimalizálják ezt a veszteséget).
4. Minél nagyobb a kijelzők felbontása (4K, 5K,stb.), annál érezhetőbb a A GPU hardvergyorsítás hatása.
5. A 3 évnél régebben kiadott dVGA-kkal nem lesz értékelhető javulás, főleg a LR v8.4-től, ami már mesterséges gépi tanulást használ. 2 GB vRAM a minimum ajánlott 1920x1080 felbontáshoz, monitoronként - tehát 2 monitorhoz 4 GB, 3 monitorhoz 6 GB, stb.).
6. Folyamatosan tesztelik a GPU és más technológiákat, hogy fejlesszék (nem csak) a Develop eszközök működését.
-
hefot
csendes tag
Az i7-7700HQ prociban van Intel HD Graphics 630 GPU.
Az nVidia vezérlőpultban eredetileg automatán volt a GPU választás, de próbaképpen a LR-nak kijelöltem az nVidia GeForce GTX 1050 Ti GPU-t, de semmi változás nem volt.A lista szerint úgy gondolom hogy kompatibilis vele. Legalábbis a nem kompatibilis kártyák listáján ez nem szerepel.
-
*Ropi*
félisten
Van abban a laposban integrált GPU? Ha van, akkor az nVidia vezérlőpultban mi van beállítva elsődleges gyorsítóként az alkalmazások számára?
Egyébként itt egy kompatibilitási lista.
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Lenti képen megjelölt toolom nem mutatja a pöttyöt, se a hatás határvonalakat. Minden más igen. Ez valami beállítás, amit sikerült véletlen bekapcsolni valahol, mondjuk egy véletlen LR-ba begépeléssel (ami sajna előszokott fodulni), vagy bug? A többi toolom jó., -
hefot
csendes tag
Sajnos csak laptop jöhet számításba a mobilitás miatt. Külső monitor van ott, ahol fotót szerkesztenék.
Én is nézegettem ezeket az Asus ROG-okat, de elbizonytalanított az, hogy egy régebbi Asus ROG noti GTX 1050 Ti GPU-val developban csak a kép mozgatását gyorsította fel. A kép szerkesztése ugyanolyan lassú maradt, ott nem használta a GPU-t, pedig be volt kapcsolva a LR Performance menüben a Full acceleration. Vagy ez így normális, hogy a szerkesztgetésnél csak a proci dolgozik, és a GPU pedig nem?
Vagy a GTX 1050 Ti-vel volt gond? És amúgy menni kéne a GPU gyorsításnak szerkesztéskor is? Pl a Spot Removal-nál?
-
Clemi
veterán
-
Clemi
veterán
Mondjuk tegnap pont jpeg képekkel dolgoztam (5-10 Mb-os képek). Áttoltam PS-be és ott egy kis liquifie igazítás kellett néhány képen és ott állt meg az ecsetem nagyon csúnyán, de develop modulban a másik képre lépkedés is kínszenvedés. Nem konstans, hanem hullámokban, mint régen mikor elfogyott a memória és elkezdett a gép a lapozófájlba írni a HDD-n. Na de itt a fele memória még szabad és M.2 SSD-re kell írni a rendszernek (bár ha jól rémlik az Adobe cache fájlok és katalógusok a rendszer meghajtón vannak, ami a Samsung 860 EVO.
-
oszy
veterán
2018-as videó!
Ropi írta, hogy "ezt a témát ma már a lányok is kenik-vágják"Valamioért dupla lett!
Légy szíves töröljétek! 
-
oszy
veterán
2018-as videó!
Ropi írta, hogy "ezt a témát ma már a lányok is kenik-vágják" -
Clemi
veterán
A helyzet az, hogy nekem az aláírásomban lévő hardveren konkrétan gusztustalanul lassú mind a LR mind a PS (legfrissebb). A rendszer Samsung 860 Evo SSD-n a fotók amikkel dolgozni szoktam ADATA SX8200 nvme SSD-n csücsül.
Már ott tart a rendszer legtöbbször, hogy a kurzor mozgatás is megáll és várok várok várok.
-
oszy
veterán
Miért laptopot akarsz? Inkább asztalit vegyél. Egy Mac mini jó lenne. Nekem 2012-es van. Egyedül az exportálás picit lassú, semmi más.
-
*Ropi*
félisten
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Mert ott is számít, hiszen röptében számolja a módosításokat: pl. a "spot removal tool"-t is.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Semmilyen laptopot nem érdemes, mert a legerősebb lapos i7-ek egy középkategóriás asztali i5 szintjét hozzák. Egy korábbi cikkem a LR + PS alá passzoló vasakról.
Ismerős most vett notit, RAM és HDD bővítés után - a kijelzőjétől eltekintve - kvázi jó LR alá is.
-
Dello79
aktív tag
Azt meg tudjátok mondani, hogy mi a Preset és a Profil között a különbség ?
-
hefot
csendes tag
Sziasztok!
Lightroomhoz szeretnék venni egy új laptopot. Milyet lenne érdemes?A jelenlegi laptoppal probléma akkor van, amikor egy képen sok Spot Removal (kb 40db) és Brush Stroke (kb 10db) van, mert olyankor úgy belassul, hogy minden szerkesztési kattintás után 10-15 másodpercet kell várni. Illetve developban a nagyított kép ide-oda mozgatása közben is úgy szaggat, hogy 5-10 másodpercre megakadozik.
Jelenlegi laptop adatai:
i7-2630QM 2...2,9GHz
8GB RAM (2x4GB) (8GB-nál több RAMot nem lehet tenni bele.) Általában 5-6GB RAM használat szokott lenni.
Nvidia GeForce GT 525M (A LR nem támogatja)
SSD-n van minden.
Win 10 Pro
LR 8.4
LR cache: 50GB és törölve is volt próbaképpen, de semmi változás.
LR katalógusban kb 57000 kép van, de ez nem lényeges, mert új katalógussal is ugyanez a helyzet, amiben csak 1 kép van.
Szerkesztett fájlok: 24MP RAW ami kb. 25MB/fájlIlletve volt lehetőségem kipróbálni egy másik laptopot ugyanezen Windowsszal, LR-mal, és ugyanezekkel a katalógusokkal, képpel. Itt annyi számottevő javulás volt, hogy developban a nagyított kép ide-oda mozgatása közben már nem szaggat, szép folyamatos lett, mert rásegített az Nvidia GPU. De szerkesztés közben továbbra is majdnem ugyanolyan lassú, mint a másik géppel, mert csak a procit volt hajlandó hajtani, a GPU-t nem.
Adatok:
i7-7700HQ 2,8...3,8GHz
8GB RAM (2x4GB) Általában 5-6GB RAM használat szokott lenni.
Nvidia GeForce GTX 1050Ti (Ezt már támogatja a LR, és be is volt kapcsolva a Full acceleration a LR-ban.)
SSD-van minden.
Win 10 Pro
LR 8.4
LR cache: 50GB és törölve is volt próbaképpen, de semmi változás.A fentiekből úgy tűnik, hogy vagy mégsem jó neki a GPU, vagy valami miatt nem mindig használja. Egyáltalán a szerkesztési műveletekhez valakinél szokta a LR használni a GPU-t? Például egy Spot Removal funkcióhoz?
Milyen laptopot és milyen videokártyát érdemes választani?
Vajon egy GTX 1660 Ti vagy RTX 2060 kártya segítene ezen?
Esetleg több RAM?Ami még feltűnt mindkét gépnél szerkesztéskor, hogy a proci 8 szálából csak 1-2-3 szokott használatban lenni, a többi pihen.
Remélem minden szükséges adatot leírtam.
Segítségetek előre is köszi! :) -
copass
veterán
válasz
bakosgabor57
üzenetére
nah vajon akkor minél nem fogja használni akkor a gpu-t?!

-
copass
veterán
válasz
bakosgabor57
üzenetére
nem. a gpu csak a developnál dolgozik. nem a cpu számolja amikor exposure-t állítgatod, hanem a gpu.
In previous versions, the GPU was used to accelerate the drawing or ‘display’ of pixels processed by the CPU, although many users felt that it fell short of doing so. With Lightroom Classic 8.4/ Camera Raw 11.4 the ‘image’ processing has been to the GPU Compute shaders. This means that the raw photo ‘processing pipe‘ has been ported to the GPU. As such, most of the image adjustments (e.g. Exposure, Contrast, White Balance, Clarity, Dehaze, etc ) can now be computed by the GPU rather than the CPU.
http://www.computer-darkroom.com/blog/2019/08/13/adobe-lightroom-classic-8-4-camera-raw-11-4-august-2019/ -
törölt tag
Ez a gyors-lassú elég relatív. LR nekem szupergyors a Nikon Capture Nx-D-hez képest.

-
oszy
veterán
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Nekem sem gyors, de 2012-es Minim van.

-
general
addikt
És akkor ki van? Úgy értem, a LR szempontjából tökmindegy. Mind tudjuk, hogy egy közepes vga elég neki, mert olyan szarul van megírva a motor, hogy képtelen kihasználni még ezt is. Alig dolgozik a GPU. A játékok teljesen más tészta. Sőt, a PS is, még az is jobban használja tudtommal. A video edit meg pláne, ott már komolyan számít, milyen GPU van a gépben, sőt, hogy hány db.
-
copass
veterán
válasz
bakosgabor57
üzenetére
amit kihagytam hogy 16GB ram és egy bűnlassú wd green satára!

-
general
addikt
bocs, hogy belevau, de szokás szerint ellent mondok.
ugyan már, hogy lenne elavult egy 980 gtx?
még játékra is oké, nemhogy munkára. nekem is az van. az, hogy nem tavalyi modell, semmit nem jelent. ne told már túl ennyire a technikai kérdéseket ennyire. szerintem.
a lassúság egyszerűen a nyomorék Adobe hibája, valóban egyre rosszabb a LR optimalizációja, én is azt tapasztalom, hogy pl az export rohadtul belassult, 1-2 éve is gyorsabb volt ugyanezzel a hardverrel.
LR alá a legfontosabb a bivaly erős és sokmagos cpu, főleg az export gyorsítására minél több mag.bakosgabor57 a ram mennyisége nincs akkora hatással rá szerintem (bár ki tudja, lehet az újabb update-ek azt változtatták), 16 gb elegendő volt eddig, de persze sosem árt a több. főleg, hogy most jó áron van. a vga-d elegendő, hidd el, a cpu-t kéne erősíteni, de én azért a régi 3770-sel is simán dolgozom, bár tény, hogy a helyi módosításokat, spot healing és brush, azokat nehezen viseli.
ez a 400 kép/2 óra...hát... kicsit soknak tűnik valóban, de nem lepődöm meg, mondom, nálam is iszonyat lassú az export. -
*Ropi*
félisten
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Ezeket a VGA számolja, ha kevés, akkor a CPU. A Te esetedben a GTX980 már egy ideje nyugdíjazásra érett korba lépett, így ha jól tévedek, akkor a CPU számol helyette (úgy tudod ellenőrizni, hogy a LR beállításaiban a "performance" fülön mit látsz: ha "no gpu acceleration enabled" vagy "basic acceleration enabled", akkor csak a filmcsíkon lévő gyorsnézeteket számolja, az effekteket már a CPU).
A helyzetben az a róka fogta csuka, hogy az a processzor csak 4C/4T, ezért egy izmosabb dVGA-t csak kompromisszumosan tud kihajtani: ágyúval verébre lenne mellé mondjuk egy RTX2060 (a 1660 passzol kb., ha felrántod 4.5 GHz-re, de a 1660 Ti már felesleges mellé). RAM-ot is vehetsz, igen.

-
*Ropi*
félisten
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Detail, Lens corr.
-
*Ropi*
félisten
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Attól függ, milyen módosításokat végeztél rajtuk, mert vannak erőforrás-, és időigényes eszközök: pl. a spot removal tool.
-
bakosgabor57
őstag
Hali!
Elnézést, hogy csak kb 50 hsz.- t néztem vissza és volt már vagy ezerszer:
400 db 24Mp- es kép Lightroom export 2 órán át tartott, normális ez? Amennyire képben vagyok, úgy érzem nem annyira gyenge még ez a gép: 6600K proc, NV GTX 980, 8GB memória, Samsung SSD 850 EVO. -
Mauro812
tag
Arc kitakarása megoldható a programmal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Crimson Desert
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- LEGO klub
- Viccrovat
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Trollok komolyan
- Diablo IV
- További aktív témák...
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, EA, Xbox stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 990 PRO 4TB Gen4 NVMe SSD!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G Coral Green 512GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080Ti 12GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4398, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De ezt eddig is tudható volt.
Szerintem szinte mindegy, milyen közepes vagy erősebb vga kerül a vasba, alig használja a LR. Azt is elfogadom, hogy egy vadiúj hardvernél kissé változik a hardver felhasználás aránya, nem tudom, győzzetek meg!
Légy szíves töröljétek! 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)