- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Hirdetés
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
cinemazealot #1758 üzenetére
Mellanox hálózati kártyák.
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
cinemazealot #1709 üzenetére
Nem rossz ötlet... Erőműhöz "gyárkémény"
de szeretnék a "nyitott designe-nál maradni.
Amugy folyadékhütést tervezek rá, hátul 1 nagy ventivel, az oprendszerek ssd-n futnak majd, egyedül a NAS tárolői lesznek HDD-n de elvileg lekapcsolós tud lenni, aztán ha mégis "hangos" lesz akkor kicsit áttervezem és tokba megy a HDD -
imibogyo
veterán
válasz
cinemazealot #1604 üzenetére
Persze, de eredeti célként nem ez hangzott el... Univerzális háznál egészen mások a méretezési "szabályok" én is túl vagyok már pár terven. Van köztük univerzális és egyedi méretre szabott is...
-
Nerazim
őstag
válasz
cinemazealot #1604 üzenetére
Pontosan
-
imibogyo
veterán
válasz
cinemazealot #1579 üzenetére
Azt hiszem ez mehetne az első hozzászólásba a következő címmel:
"Életem története, röviden..."
(#1578) Almosom: egyébként persze segítek, segítünk majd. Erre van a topik, meg a már említett barkács topik is (bár ott kevésbé szeretik a gépépítéses kérdéseket, ha "profi" építésről van szó). Sajnos elég sokat melózom, nem tudom mikor tudok majd érdemben válaszolni, de igyekszem majd...
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
cinemazealot #1579 üzenetére
Tökéletes kórkép.
-
HookR
addikt
válasz
cinemazealot #1528 üzenetére
Látok rá esélyt, hogy első nekifutásra véletlenül megszalad a 'futószalag'
és készül párhuzamosan 3-5db, márcsak a minimálisan vásárolható alapanyagmennyiség okán is, de ez majd a kedv és idő szerencsés együttállásának lesz függvénye.
-
válasz
cinemazealot #1519 üzenetére
1. A képen nagyjából beírtam melyik polcra mi menne bele. Esetlegesen még az is lehet, hogy egy második szervernek is lenne hely benne fentebb... De az már részlet kérdés, mert annak a helye és kialakítása megvan. Oda mindenképp kell 3 dedikált ventilátor/szerver. (HDD rész, meg az alaplap és kártyák + CPU részt 2 darab lefedi. Mivel a gép jelenleg is üzemel csak kilóg a bele, ezért nagyjából tudom milyen igénye van. CPU-ból 95W TDP fölé nem megyek...sőt idővel inkább lefelé.
2. Ez egy jó kérdés. Fix méretek még nincsenek kitalálva, mert az függ a hűtési rendszertől is... De azért vannak keretek nagyjából. A mélység max 50 cm. Mivel szemből lesz karbantartható minden ezért nagyon mélyre nem is akarom, meg szükségtelen. A szélesség is hasonlóan alakul. Az biztos, hogy az alaplap EATX formátuma ad egy minimumot, ezen kívül a szellőző csatornákba bele kell számolni a hangszigetelő réteget. Ezért is nincs fix méretem még csak nagyjából. Mert ez már a sokadik terv...
3. Először egy meglévő IKEA-s szekrénnyel indult a gondolkodás. De azt hamar kinőttem... Jelenleg az a koncepció, hogy bútorlapokból építem 0-ról.
4-5. Mondhatni, de nem vagyok elvetemült. A hangforrások a ventilátorok és a HDD-k lennének max. Tehát annyira őrületes zajgenerátor nincs. A hush box fogalmat eddig nem ismertem. Nagyjából utána nézve valami hasonlót. Igazából az oldallapokra belülről egy hangszigeteléshez használt szivacsréteg kerülne. Nem kell néma legyen. Elég ha csendes. < 20dB nem tudom mennyire nagy elvárás...
Én 14 cm-es ventikben gondolkodtam. Egy alulról felfelé légáram is érdekes lehet. De egyelőre nehéznek látom a polcos kialakításba beilleszteni. -
válasz
cinemazealot #1517 üzenetére
Jól látod. Saját egyéni igényeknek megfelelőt akarok építeni. Már rengeteg rack szekrényt megnéztem, de az áruk elég meredeken ível felfelé. Olyat amiben elférek bőven 100 fölött kezdődik...és lehet még keveset is mondtam most hirtelen. Ezen kívül a klasszikus rack felépítés nekem nem is teljesen jó mert főleg tálcáznom kellene, mert nem rack kompatiblis a rögzítés...
És akkor még nem beszéltünk a hangszigetelésről.Szóval inkább építek egy sajátot. Csak túl kéne jutnom a tervezési nehézségeken.
-
ViZion
félisten
válasz
cinemazealot #1513 üzenetére
kb egyetértek. Annyi, h amint egy kis venti van a rendszerben, a gravitációs áramlás már bukik is (elhanyagolható a jelentősége), nagyságrendileg kisebb ez, mint amit a venti kelt. Ezt esetleg félpasszív rendszerben kell figyelni, h minél tovább működhessen venti nélkül, ill. ne rekedjen meg a meleg.
Befújás jobb, oda mehet prorszűrő, ez sokat jelenthet a HW-nek (hűtés, élettartam, esztétika).
-
vtomi2
őstag
válasz
cinemazealot #1505 üzenetére
Jobb oldalival ne foglalkozz, mert a riser + hűtő többe kerülne, mint amennyi helyet meg tudok spórolni, nem adnák ki annyit pár centiért, olcsóbb lenne sfx-es táp, amivel többet nyernék
-
vtomi2
őstag
válasz
cinemazealot #1503 üzenetére
Igen, al L az csak porszűrőzve lenne, + a hátoldala a táp felett ki van vágva
Jobboldalinál csak belekezdtem a szellőzés kialakításába, amikor feltűnt, hogy nem lesz annyival kisebb mint gondoltam
-
eszgé100
őstag
válasz
cinemazealot #1500 üzenetére
Köszönöm srácok, szerintem a fadobozos verzió lesz a befutó, és ez a leírás elég korrekt. Hétvégén vagy max jövő héten szerintem meg is tudom valósítani
-
nzozz
aktív tag
válasz
cinemazealot #1431 üzenetére
A rövid történet annyi, hogy egy baromi gagyi házban van már a fene tudja mióta a gép, amiben többek közt nem fér el a CPU hűtő, ezért nincs fent az ház oldala illetve a szellőzése is irgalmatlan sz@r, ezért nem is tudnám berakni, a már említett méretű, az asztalom alatt erre gyárilag kialakított helyre, ami azért lenne célszerű, mert több lenne a hely illetve azért egy 15mm bútorlap csak beleszámít a hangszigetelésbe (de kiegészítő belső hangszigetelés is tervben van.)
Egy csendes és hatékony hűtés a cél, a kinézetre vonatkozóan extra elvárás nincs, külsőre Lian li jellegű, szálcsiszolt alumínium a terv, feltéve, hogy találok valahol olcsón alu táblalemezt. A belső elrendezés pedig lehet teljesen szokatlan, egyedi - ezért is építek és nem kész házat veszek - ha ez célszerű, mert segíti a hűtést, ami egyelőre marad full léghűtés. -
Goblin12
őstag
válasz
cinemazealot #1402 üzenetére
Nem jó, [0;0;0] ez berakja az adott elem a közepét az Origora. Szal ha van egy 4x4x4-es kockád, akkor az origo 2x2x2-re teszi, nem a csücskét teszi oda <0,0,0> vagy <0;0;0> nem csinál semmit.
-
chx1975
csendes tag
válasz
cinemazealot #1383 üzenetére
Az csodás... de abból nem lesz CAD modell.
-
Pete55555
addikt
válasz
cinemazealot #1364 üzenetére
Erről beszélünk ugye?
Tehát a kérdés ez, hogy hova fújják a ventik a levegőt így van?
Szerintem a 90%-a a gépházon belülre kerül, a maradék 10% (a bal oldali venti bal oldaláról valamennyi levegő) kerül a házon kívülre a PCI takaró lemez rácsán keresztül. Valahogy ÍGY.
Vagy úgy gondolod, hogy a 2 venti fújja a bordát, és elkanyarodik az összes levegő a pci-e takaró felé, és ott kimegy? Az csak a gyári radiálventikkel működik így.Ettől függetlenül nézzük a méreteket. 20 cm magas a venti, kb 13 a kártya. A 20 centis venti légáramának egy része alapból elmegy a VGA felett, azt mindet nem tudja "beszipkázni". Ráadásul nincs akkora légáramuk még csutkára tekerve sem, mint a 20 cm-esnek. Csak hogy a méretekkel tisztában legyünk 200mmx30mm vs 2x 90-100mmx10mm. Itt a vastagság nagyon sokat számít!
-
Pete55555
addikt
válasz
cinemazealot #1362 üzenetére
Ja, nem! Pont a kis ventis, mókuskerekesek fújják ki hátra. Ami most van, meg venni fogok azok a meleg levegő nagy részét a házon belülre fújják ki. Ha más nem akkor leragasztom a pcie lemezen a rácsot
-
Pete55555
addikt
válasz
cinemazealot #1360 üzenetére
A két hátsó, és a táp is kifele fúj. 120W-os körüli VGA lesz, nem hiszem hogy gond lenne, a 230-as meg elég levegőt mozgat meg, ráadásul a nyomása is elég jó. Illetve le lesznek úgyis szabályozva 500 körülre, majd kikísérletezem milyen venti fordulatokkal lesz jó a hűtés.
Először lehet csak az első 230-assal próbálom meg, így hátul csak a rács marad, nem lesz ami kiszívja a túlnyomást.
Viszont maga az elrendezés azért jó szerintem, mert így egy irányba megy csak a levegő, nem kell kanyarognia össze-vissza, illetve én úgy gondolom első körben a VGA hűtése a fontos, annak nagyobb a TDP-je a prociénál.Illetve ha pl. a VGA felpörög, nem visz el sokat a 230-as által bevitt levegőből, hogy maradjon bármi is a CPU-nak?
Ezt nem tudom értelmezni
Mit csinál a levegővel? Megeszi?
A 230-as:
230mm
Dimensions (mm) 230 x 200 x 30
Current (A) 0.20±10%
Speed (RPM) 900±10%
Air Flow (CFM) 97.8±10% (kb 165 m3/h)
Noise (dB-A) <20
Air Pressure (mmH2O) 1.08140-esek (/db):
Speed: 1100 rpm
Airflow: 85 m3/h
Static pressure: 0,78 mmH2O -
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1357 üzenetére
Akkor próbálj meg egy nagyobb monitort felhasználva egy "egybegépet" építeni. Várjuk a sketchup modellt!
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1355 üzenetére
Ne vegye el a kedved a megépítéstől, azért mert én "lepáraelszívóztam"...
-
Tamás24
tag
válasz
cinemazealot #1347 üzenetére
Úgy látom jó irányban indultál, a design is érdekes, de a kérdés mindig a célszerűség/design megfelelő felosztása.
- Látom hogy szép nagy ventillátorral hűtőd a géped és okos ötlet gravitációs elven gyorsítani a légáramot, de hol fog kijönni a meleg levegő? Ha már felgyorsítod a megfelelő hűtésért akkor ugyanannyi mennyiségű és gyorsaságú meleg légáramot kell elvezetni kifelé is ezt ne feledd.
Az előző kapcsán akár eloszthatod több kis fordulatszámú ventillátorra az oldalakon, vagy kevesebb nagyobbra. Arra érdemes figyelni, hogy a belső hűtés bordái milyen irányba terelik a levegőt és ezt gyorsítani be hogy kitolja a házból valami, ha nem vagy biztos a dolgoban használj sok helyre felragasztott apró cellux csíkokat a belső tér sok pontján. Ezek megmutatják merre áramlik a levegő belül.
- A hangszórókra ajánlom hogy tervezz porvédőt, vagy felülre rácsot, mert első adandó alkalommal ráesik valami ami szétszakítja ( tapasztalat)
Sok sikert a megvalósításhoz és előre az egyediségért -
HookR
addikt
válasz
cinemazealot #1352 üzenetére
Szerintem nem, de kreálhatsz valamekkora szellőzőnyílást az aljlemezre is.
-
HookR
addikt
válasz
cinemazealot #1350 üzenetére
Minimális magasítással az SSD-t tehetnéd az alaplap alá is, úgy a szellőzésnek sem lenne útjában és kettő is elférne belőle.
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1347 üzenetére
Ha nem láttam volna még számítógépet, azt mondtam volna az első két kép alapján, hogy ez egy páraelszívó.
Ötletes!
Annyi csak, hogy az SSD felőli oldalon a hardver sokat elvesz a szellőzőnyílásból. -
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #1339 üzenetére
Gondoltam, megosztom Veletek a mini-ITX konfigom tervezett házáról készült látványterveket. A nyomógombok, kapcsolók, csatlakozók, antennák még hiányoznak, ahogy a ventilátor és a hangszórók elé szánt védőrácsok is, de a lényeg már látszik.
A célom tehát egy olyan gép építése volt, ami mobilizálható és (úgy ahogy) használható is, mint egy laptop (ha van kéznél egér és billentyűzet, képernyője és hangszórója viszont már van), de elsősorban asztali gép, könnyen cserélhető alkatrészekből, ami egy komolyabb áramszünettől sem szeppen meg (köszönhetően 2 db 2,3 Ah-ás ólom-zselé akksinak). Igen, lesz egy kis súlya, de az most nem szempont.
A burkolatot belülről fémfóliázott farostlemezből tervezem elkészíteni, a színe még nem végleges, lehet, hogy marad színében nyers fa lelakkozva. A ház 346 mm hosszú, 186 mm széles és 90 mm magas.
Véleményeket, kritikát, észrevételeket, javaslatokat ne tartsátok vissza.
[ Módosította: radi8tor ]
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1345 üzenetére
-
flymi
addikt
válasz
cinemazealot #1343 üzenetére
Kösz a választ.
Fizikából érettségiztem, szóval azt vágom nagyjából, hogy mi a Faraday kalitka, bár azt nem oktatták szerintem ezzel párhuzamosan számtech órán, hogy miért is van a számítógépház fémből. (Vagy épp hiányoztam akkor) ...Tehát magyarra lefordítva, azoknál a gépházaknál, amik mondjuk a csavarokon kívül csak fából vagy műanyagból készült, abban nagyobb valószínűséggel lehet "bajság" egy esetleges nagyobb feszültségkülönbség kialakulásakor?
Számtalan ilyen modot láttunk már és eddig tudtommal még nem volt ilyen jellegű bejegyzés, vagy az illető nem is tud róla, hogy ezért halt be egy-két komponense?Vagy ne szaporítsam tovább a szót, csak vágjak bele az építésbe, mi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest