- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Yettel topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
válasz
Reggie0 #1521 üzenetére
Igen, ez jó észrevétel. A projekt egyébként annyira kinőtte magát, hogy már teljesen más irányokban gondolkodtam mint az elején. Több hétnyi fórum és netes keresés után még mindig alakulgat az elképzelés... De már biztosan nem gépház lesz önmagában... rack szekrény lesz ebből.
-
MrSealRD
veterán
válasz
cinemazealot #1519 üzenetére
1. A képen nagyjából beírtam melyik polcra mi menne bele. Esetlegesen még az is lehet, hogy egy második szervernek is lenne hely benne fentebb... De az már részlet kérdés, mert annak a helye és kialakítása megvan. Oda mindenképp kell 3 dedikált ventilátor/szerver. (HDD rész, meg az alaplap és kártyák + CPU részt 2 darab lefedi. Mivel a gép jelenleg is üzemel csak kilóg a bele, ezért nagyjából tudom milyen igénye van. CPU-ból 95W TDP fölé nem megyek...sőt idővel inkább lefelé.
2. Ez egy jó kérdés. Fix méretek még nincsenek kitalálva, mert az függ a hűtési rendszertől is... De azért vannak keretek nagyjából. A mélység max 50 cm. Mivel szemből lesz karbantartható minden ezért nagyon mélyre nem is akarom, meg szükségtelen. A szélesség is hasonlóan alakul. Az biztos, hogy az alaplap EATX formátuma ad egy minimumot, ezen kívül a szellőző csatornákba bele kell számolni a hangszigetelő réteget. Ezért is nincs fix méretem még csak nagyjából. Mert ez már a sokadik terv...
3. Először egy meglévő IKEA-s szekrénnyel indult a gondolkodás. De azt hamar kinőttem... Jelenleg az a koncepció, hogy bútorlapokból építem 0-ról.
4-5. Mondhatni, de nem vagyok elvetemült. A hangforrások a ventilátorok és a HDD-k lennének max. Tehát annyira őrületes zajgenerátor nincs. A hush box fogalmat eddig nem ismertem. Nagyjából utána nézve valami hasonlót. Igazából az oldallapokra belülről egy hangszigeteléshez használt szivacsréteg kerülne. Nem kell néma legyen. Elég ha csendes. < 20dB nem tudom mennyire nagy elvárás...
Én 14 cm-es ventikben gondolkodtam. Egy alulról felfelé légáram is érdekes lehet. De egyelőre nehéznek látom a polcos kialakításba beilleszteni. -
MrSealRD
veterán
válasz
cinemazealot #1517 üzenetére
Jól látod. Saját egyéni igényeknek megfelelőt akarok építeni. Már rengeteg rack szekrényt megnéztem, de az áruk elég meredeken ível felfelé. Olyat amiben elférek bőven 100 fölött kezdődik...és lehet még keveset is mondtam most hirtelen. Ezen kívül a klasszikus rack felépítés nekem nem is teljesen jó mert főleg tálcáznom kellene, mert nem rack kompatiblis a rögzítés...
És akkor még nem beszéltünk a hangszigetelésről.Szóval inkább építek egy sajátot. Csak túl kéne jutnom a tervezési nehézségeken.
-
MrSealRD
veterán
Köszi az eddigieket.
Próbáltam kutakodni a neten és bár ott hűtőbordákkal kapcsolatosan teszteltek, de ott is a befújás győzött alapvetően.
Elnézést a móricka rajzért. Szemből nézve ha kinyitom a képzeletbeli szekrényajtót ekkor így nézne ki.:
Jobb alsó sarokban lenne egy szűrőblokk ezen át jutna be a "hideg" levegő. Minden szint kapna egy saját ventilátort. A 7 ventilátor sem kevés, de a 14 már nagyon sok. Szóval külön a befelé és kifelé irány nem kapna sajátot. Az egyes szintekről kiáramló levegő pedig a már említett módon egy kis gravitációs segítséggel a bal oldali légcsatornán keresztül fent távozna.
Elsőre feleslegesnek tűnik ennyi szellőztetés de ez egy teljesen zárt szekrény lesz belül szivacsos hangszigetelő réteggel. Így fontos a kereszt irányú szellőzés. Szemből nézve zárt lenne a polc. Ott nincs átjárás. Minden szinten csak az oldalirányú szellőzésen keresztül mozoghat levegő.
-
MrSealRD
veterán
Van egy zárd dobozom ami felülnézetből így néz ki:
Szerintetek van különbség a két ventilátor elhelyezés között? Annyit még figyelembe kell venni, hogy nem egy konkrét gépház belseje vagy hardver direkt hűtése a cél, hanem csak a helység szellőztetése. Tehát van bent mondjuk egy szünetmentes táp aminek nincs saját hűtése és a fenti ábra egy rack szerű szekrény egyik polcának felülnézete. Elől és hátul is zárt a polc. A két oldalán van szellőző amire ventilátor szerelhető. Így nézve van különbség abban, hogy befelé fújunk vagy kifelé szívunk levegőt?
-
MrSealRD
veterán
válasz
imibogyo #1489 üzenetére
Köszönöm a terveket. Egyébként nagyon egy rugóra gondolkodunk...
A tervekre ezért írtam, hogy 140mm-es ventikben gondolkodom. Alacsony fordulatszámon. A zajcsillapítás már extraként jött. Főleg azért mert most a szekrényben ahogy zúg a gép, a szekrény nyitott ajtóval kürtként működik és felerősíti a zajt. Önmagában a szekrényt nem rezgeti be, mert két hungarocelldarabon áll most a gépház.
A rendszerhűtő ventilátorokon kívül más ventilátor nem lesz a gépben. A VGA passzív, alig 6-10W-ot fogyaszt. A CPU ugyan 95W-os, de most is csak a gyári borda van rajta, mert a rendszerhűtő 12cm-es ventilátor szellőzteti. És valószínűleg cserélem majd egy jobb bordára mert a gyári elég kicsi de így is bírja.
Más komolyabb fogyasztó nincs... Egyedül a tápból nem tudtam most megoldani a passzív verziót, mert az durván drága lett volna. Így egy csendes be quiet lesz a választott, de még nem vettem meg. Majd a következő szervernél lesz passzív táp.Köszi még egyszer a terveket. Tanulmányozom őket.
-
MrSealRD
veterán
válasz
imibogyo #1482 üzenetére
A hely az szerintem is elég. Ami kicsit zavar most a szekrényben, hogy nehezen szerelhető. Körülményes oda most betenni így bármit is. Nagyon át kellene alakítani... Így lehet, hogy hasonló elvek mentén inkább egy újat építek és akkor abban szeparált része lesz a gépnek...
Próbálok kicsit előre gondolkodni is, mert időtálló kell legyen. A szerver pár év után fejlesztve/cserélve lesz, akkor a helyére egy bármilyen más alaplapot be kell tudnom építeni... Így nem közvetlenül az oldalfalra teszem az alaplapot, hanem lesz egy tálca. Így legrosszabb esetben egy új tálcát kell csináltatni, csak a felfogatást kell jól kitalálni.
Én hajlok arra, hogy ATX elrendezést használjak... Valahogy kényelmesebbnek tűnik. Ráadásul az alsó tápos elrendezés miatt kifejezetten praktikus lenne, mert akkor az alaplapi tápcsatlakozó és a SATA rész is közelebb lenne a HDD blokkhoz...
Elég nagy az alaplap és nem is szabványos, mert 305x350-es ha jól emlékszem. A fektetést is átgondolom még.
Az előlap 3 verziója kép tetején van. Oldalnézetből vannak. Igazából a formába tettem pár törést. De ha egész szekrényben gondolkodom, akkor ez nem biztos, hogy van értelme.
-
MrSealRD
veterán
válasz
imibogyo #1480 üzenetére
Ez lenne az gépház első vázlata: KÉP
Az elrendezést akartam szemléltetni vele nagyjából. Így külön nem jelöltem benne az alaplapot. Igzából amúgy sem akartam túl nagy ráhagyást a belső térben. Egyedül a alsó szakaszt választottam le ahol a HDD és a táp van, tehát oda már nem terjed tovább alaplap területe.
De itt van két kép ami a BTX és az ATX szerint van forgatva.A front rész kialakítására 3 verzióm van. Nyilván az első a legegyszerűbb, és a harmadik a legnehezebb, főleg, hogy ezt fémből kell megcsinálni és ilyenre szeretném: KÉP
Ami még érdekes, hogy az utolsó képen több (gravírozott?) takaróelem látható ami keresztmetszetileg U alakú és arra szolgált, hogy az egyes egységek célzottan megkapják a azt a levegőmennyiséget amivel hűvösen tarthatók. Ilyen megoldást a gyári házban is alkalmaznak. BTX része és egyébként nekem tetszik is így...
Sok ihletet kaptam a PowerMac kialakításából.
És akkor eddig tartott a ház terve... Eddig úgy gondoltam, hogy ezt a házat majd berakom vagy a fehér kis szekrénybe, vagy egy másik szekrénybe... A korábban linkelt szekrényke most ilyen belülről: KÉP Igaz most kicsit kupisnak tűnik, de ez az egész folyamatban van még...
A szekrényben lévő eszközöknek közel kell lennie a géphez. Ezért is lettek volna egy helyre téve. Ha úgy gondolkodom, hogy a gépház szerves része lenne a szekrénynek akkor igazából nem is a házat kell felépíteni hanem egy szekrényt aminek az egy X tréfogatú elzárt részéből gépházat alakítok ki...
-
MrSealRD
veterán
(#1477) cinemazealot: Köszi, oda is benézek később.
(#1478) imibogyo : Köszi a részletes leírást... A mostani gépházzal kapcsolatban pont az a gondom, hogy rezonál az egész... Nyilván ezt gyárilag nem erre találták ki. Rendes merevlemez hely sincs benne csak 2... Ráadásul 18kg az egész és elég komoly mennyiségű fém van benne. Kb semmit sem akarok belőle felhasználni nem akarom feleslegesen nehézre építeni az újat, csak amennyire szükséges...
A másik probléma a hőmérséklet. Nem valami jó most a szellőzés...pedig BTX szabvány, amit állítólag pont erre találtak ki...
A hangszigetelésre azt gondoltam, hogy a ház belső felületeit (ami alkalmas rá) szivacs réteggel borítanám be...Vagy ha ez nem járható, akkor valami más rezgés elnyelő anyaggal...
Most egy kisebbIgazából ha belefér a topikba akkor délután feldobom a vázlatom és szívesen ötletelnék róla, mert lehet van olyan része ami totál hülyeség...
Jelenleg ilyen szekrényben van a gépház, de csak nyitott ajtóval tud működni mert nem jó a szellőzése annyira és ezért nyitott ajtóval kell lennie. Nem hangos, de ha becsukom az ajtót akkor egyértelműen hangtalan az egész... De itt azért más is van még. Egy kis szünetmentes, switch, 1 lemezes nas...UPC modem...
Mire ezt így végig írtam, lehet, hogy inkább egy elosztott rendszerű kis szekrényt kellene csinálnom...önálló gépház helyett. -
MrSealRD
veterán
Összeraktam egy gépet otthonra szervernek. Így 7/24-ben fog üzemelni. A gép alapja egy Dell T3500-as. Ez a ház nem rossz, de az én igényeimnek nagyon nem felel meg. Így arra gondoltam, hogy építenék egy saját házat... Papíron megvannak a vázlatok, és a koncepció is megvan... Viszont a megvalósítást kicsit problémás. Nem tudok dönteni az anyaghasználatról. Ami felmerült, a fa, fém, plexi. Érdekelne, hogy melyiknek milyen előnyei/hátrányai vannak szerintetek?
Én most egyszerűbbnek látok levágatni fa lapokat és egy kvázi szekrényt építeni. Az front rész teljes terjedelmében egy méhsejtrácsos fém lap lenne... És itt ilyen az anyaghoz kapcsolódó második problémakör. A munkálatok nagy részéhez nincs megfelelő hely és szerszám. Van olyan aki foglalkozik ilyen-olyan megmunkálással és ajánlanátok egyes elemek elkészítésére?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPad topik
- PlayStation 3
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Xbox Series X|S
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft