- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung SmartTag2 teszt
- Mobil flották
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
SwissAirplan #1706 üzenetére
Szerintem ez nagyon sok helyet foglalna, és mivel minden szabadon van, hangos is volna. Nem gondolkoztál még "kémény" design-ban?
Tehát hogy van egy jó nagy átmérőjű "csöved", amibe oldalról vagy felülről/alulról lehetne bedugni az alaplapokat és egyéb alkatrészeket (élükkel függőlegesen), a cső legalján egy nagy átmérőjű, de lassú (ezáltal halk) ventilátor fúj felfelé (megfelelő résekkel a cső alja és a padlózat/asztallap között), legalul a legkisebb hőtermelő, aztán a nagyobb, legfelül a legnagyobb, így nem fűtik egymást halálra. A cső belső falán lehet hangtompító szövet burkolat is, így a hangja is mérsékelhető. Kívül meg lehet rá festeni tégla mintázatot, így tényleg olyan lesz, mint egy gyárkémény. Sőt, felül még a meleg is áramlik majd kifelé.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Almosom #1578 üzenetére
A szaktudás a legrosszabb esetben is jön magától, emiatt ne aggódj.
Először veszel egy csavarhúzó készletet, majd rájössz, hogy nem a legolcsóbbra kell rávetned magad először, veszel egy jobbat drágábban, az talán nem csorbul ki az első erősebb csavarásra. Aztán veszel egy fúrógépet, majd rájössz, hogy a kábel útban van vagy éppen nem is fúrnod kell, hanem nagyobb tételben csavaroznod, ezért veszel egy akkumulátoros gépet (is). Aztán rájössz, hogy mindkét fúró túl nagy, ráadásul csiszolni, köszörülni is szeretnél, így ha finom kézimunkát végeznél, arra csak egy Dremel kompatibilis egyenes csiszoló fog kelleni (mindeközben oszlopos tagjává válsz a Házi barkács topicnak). Persze azóta már túl vagy egy asztali köszörű gépen is.
Kedvenceid lesznek a barkács áruházak, ahol a kész termékek osztályairól egyre gyakrabban fogod látogatni a nyersanyag (fűrészáru, építőanyag stb.) osztályokat, mígnem odáig mész, hogy amikor kinézel valamit, nem az eredeti funkcióján gondolkozol, hanem azon, hogy mi egyébre (pl. futó projekt egy alkatrészeként) lehetne azt felhasználni. Idővel rájössz, hogy a plexi lapokat, bútorlapokat, acél- vagy alu alkatrészeket praktikusabb a kevésbé ismert gyártótól megvásárolnod (megrendelned), mert a barkács áruházak iszonyú árréssel működnek, idővel elkezded magad baleknak érezni. Aztán miután már a 20. gépházadat hagyod félbe és kezded újra a tervezését, rádöbbensz, hogy ez egy qrv@drága hobbi, de végtelenül szórakoztató, a többi topiklakó pedig néha annyira elvetemült kreálmányokat mutat be, hogy csak pislogsz, de titkon azon gondolkozol, hogy amikor egy hasonló ötlettel előállsz, azt hogy fogod jóváhagyatni az asszonyoddal.
Elkezdenek érdekelni a lomok, azok a levetett régi gépházak, amik ugyan rettentően rusnyák, de pont olyan alaplapi paneljük van, amit ha kivágnál, tök jó alapja lehetne az épített mododnak. Gyűlik a lom a lakásban, és asszonyt már nem az új ötleteid elfogadása miatt kell puhítanod, hanem hogy ne kergessen ki Téged a lakásból, amikor beállítasz egy újabb bontott gépházzal.
(true story)
-
cinemazealot
addikt
válasz
MrSealRD #1518 üzenetére
Jó, akkor gondolkodjunk (már csak azért is, mert tényleg érdekes a projekt).
Néhány kérdés:
1. Ez a szekrény csak a gépnek lenne fenntartva, vagy cél még egyéb cucc tárolása is benne?
2. A #1516-ban felvázolt rajz kb. milyen méretekkel értendő?
3. Már létező szekrényből építesz (pl. egy megvásárolható IKEÁ-s szekrényt akarsz testre szabni) vagy nulláról Te terveznél?
4. Ha a szekrényt becsukod, akkor cél az, hogy tök kuss legyen észlelhető odakintről?
5. Gyakorlatilag egy hush-box a cél, jól értem?Egy bő éve a Mini-ITX topic-ban egyik kolléga szóba hozta a Silverstone Fortress FT03 gépházat, ami nem más, mint egy böszme gyárkémény, amiben néhány speciális módon beállított 120 mm-es (tehát viszonylag nagy, így alacsony fordulatszámon is üzemeltethető) ventilátor fújja át az egész tornyot, illetve benne az alkatrészeket. Hasonló koncepción töröm én is a fejem, csak én egy 200 mm átmérőjű PVC csőben akarom a gépet elhelyezni, amit alulról fújok egy nagy, de lassú ventilátorral. Szerintem ez a koncepció a szekrényednél is használható volna, ha a légcsatornában megfelelően nagy lenne a légáram, és minden alkatrészt (hőmérsékletileg megfelelő sorrendben) érne. Ha pedig kevés a venti, alacsony a fordulat, de nagy az átmérő és a lapát méret, akkor a lassú levegő és a lassú rotorok sokkal kisebb zajt csapnak, mint a sok kis méretű, de gyorsan pörgő hajszárítók, mégis megfelelően nagy lehet a légszállítás.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MrSealRD #1512 üzenetére
Szokták mondani, hogy a nagyobb légnyomás (tehát amikor befelé fújunk) hatékonyabb hőelvonást/hőátadást eredményez, hiszen van közeg (a levegő). Míg ha odabent némileg kisebb a légnyomás (kifelé szívunk), a hőátadás nehezebb, mert odabent némileg ritkább a levegő. Háztartási felhasználásban talán nincs lényegi különbség, hacsak nem az, hogy amikor szívod a levegőt, akkor a beáramlás nem kontrollált, bárhol (bármilyen résen, bármilyen irányból) bejut a dobozba (helyiségbe), ahol tud. Míg ha fújod, akkor Te határozod meg, hogy "na most akkor innen, ezen a nyíláson át, ebbe az irányba és erre az ojjektumra' kérem a levegőt... aztán kifelé meg mehet amerre lát".
Van viszont egy másik szempont is: a dobozbéli légáramlást érdemes úgy terelni a ventilátorokkal, hogy a hideg lentről be, a meleg fent ki menjen, hogy a gravitációs áramlás (a meleg levegő szeret lentről felfelé áramlani, ugye) ne a ventilátorok ellen, hanem azok által támogatva működjön.
-
cinemazealot
addikt
Ha a jobb oldalinál a top-flow hűtőt el tudnád forgatni 90°-kal, akkor a venti által a bordák közé fújt levegő felfelé és lefelé (a tápon át) is el tudna távozni. Alul a táp mellett lesz elég hely, hogy a kábelek fel tudjanak kanyarodni? A ház egyébként miből lesz és milyen merevítéssel/vázzal?
-
cinemazealot
addikt
A baloldalinál az az L alakú kivágás tényleges kivágás (tehát áramolhat ott be a levegő) vagy csak ablak? Azért kérdezem, mert ha jól gondolom, akkor a torony venti és a táp ventije egymás ellen dolgoznak, az egyedüli ellátmányt pedig a VGA ventilátora szolgáltatja, azt is csak a VGA által előmelegítetten. Szerintem ez így nem túl szerencsés.
A jobboldali ilyen szempontból jobb, de ott sem látom megoldottnak a top-flow CPU hűtő oldalirányú (borda menti) levegő elvitelét. A VGA ott hogy áll?
-
cinemazealot
addikt
válasz
eszgé100 #1498 üzenetére
Hátlapot még oké, de előlapot minek? Az már van, nem? Kétoldalt két vastagabb léc, amihez szemből oda tudod csavarozni az előlapot a két szélén lévő csavarhely mentén. A két lécet hátul a nyák magasságában leszűkíted, hogy a nyák alatt és fölött egy-egy furnér vagy rétegelt lemez burkolat egy síkba kerüljön a fém test tetejével és aljával, hátra pedig egy vékonyabb lemez (akár fémből is) szintén a két oldalsó léchez csavarozva, miután kifúrkáltad/reszelgetted rajta a hátsó csatlakozók helyét. Az egész mérete így a lehető legkisebb lesz, és még a felső ventilátor is szabadon pöröghet, és az előlapi két csavarral bármikor kényelmesen nyitható. Ízlés szerint lefestheted a kívánt színre (pl. fekete).
-
cinemazealot
addikt
válasz
MrSealRD #1476 üzenetére
Szerintem a Házi barkács topic-ban (a topic neve ne tévesszen meg) előbb találsz olyan fórumtársat, aki anyaghasználatban és a fizikai megvalósításban tudna segíteni.
-
cinemazealot
addikt
A kb. 50×50×20 centis gépházak a midi tornyok vagy álló házak, amikkel sajnos nagyjából tele van a piac. Ilyenből egyedit szerintem úgy tudnál csinálni, ha radikálisan eltérő belső kialakítást dolgoznál ki valamilyen speciális cél érdekében. Pl. kifejezetten csendes, kifejezetten hűs, kifejezetten könnyed légáramú, kifejezetten szemrevaló, kifejezetten lapos, kifejezetten szerelhető stb., illetve ezek kombinációi. A kellően nagy szabadsághoz viszont lehet, hogy néhány összeköttetést (pl. tápvezetékek) újra kellene szabnod (esetleg harisnyáznod, ha fontos a látvány is), ami drágíthatja a projektet.
A leghatékonyabb és leghalkabb léghűtés a kevés, nagy átbocsátási képességű, de halk, tehát nagy átmérőjű és relatíve lassú ventilátort feltételezi, amiből viszont ha kevés van, akkor egy olyan légcsatornát kellene kitalálnod, ami kellőképpen elér minden hűtendő alkatrészhez úgy, hogy azok ne rontsák egymás hatásfokát (pl. egyikről a meleg átkerül a másikra, így utóbbi nem tud normálisan lehűlni). Érdemes a gravitációval is számolnod, tehát, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, ahogy a Silverstone Fortress FT03-nál. Alternatíva lehet a vizes hűtés, de ez nehéz, drága, nem túl időtálló, és a pumpa miatt alapzajos.
Persze lehet zajosra is tervezni a konstrukciót (sok kisebb ventilátorral és/vagy vízhűtéssel), ha mindezt egy nagyon jól hangszigetelt burkolatba (lásd "hush box") rejted el, amiből viszont már nem szűrődik ki semmilyen nesz.
A Mini-ITX topic-ban nézd meg HookR kolléga hozzászólásait, ő folyamatosan gyűjti és listázza a (Mini-ITX) házakról szóló tudnivalókat, hátha kapsz tőle ihletet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Goblin12 #1401 üzenetére
Én ezt a leírást találtam (ezen belül is a 6. pontot), de Ubuntu alatt sz@rik rá. Amint elkezdem írni a szögletes zárójelet (AltGr + F), rögtön átvált Offset tool-ra.
-
cinemazealot
addikt
válasz
chx1975 #1382 üzenetére
Én javasolnám, hogy az összefoglalóban is említett SketchUp-ot nézd meg, ami egy limitált képességű, de mégis sok mindenre alkalmas és nagyon könnyen kezelhető 3D szerkesztő program, és több mások által már megszerkesztett modell is elérhető hozzá a 3dwarehouse.sketchup.com-on.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #1365 üzenetére
Affene, nem voltam elég alapos.
A VGA-ról csak kisebb méretű képeket néztem, és nem vettem észre, hogy nincs bedobozolva, mint pl. ez az RX 480, aminek ráadásul másfajta is a ventilátora. Bocs, így már világos, miért marad házon belül a VGA által felmelegített levegő és miért működhet a légcsatorna elv a házra nézve.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #1363 üzenetére
Oké-oké, egyrészt én is elírtam valamit, másrészt most én nem értelek.
Alaplapot írtam, de adatlapot akartam. Az adatlapodon láttam a VGA típusát, az azokról készült fotókon meg két nagy ventilátor van. Azok azért bírhatnak akkora légszállítással, hogy a hátrább lévő cuccoknak már nem marad levegő.
"...azok a meleg levegő nagy részét a házon belülre fújják ki"
Me'van???Belülre fújják ki?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #1361 üzenetére
Nem megeszi, hanem kifújja a házból oldalra.
A rajzon csak egy kis venti van a VGA-n, de az alaplapodon lévő típus szerinti fényképeken kettő nagyobbacska légkavarót láttam, ezért gondoltam, hogy ha az izomból felpörög, esetleg kitolhat annyit a házból, ami komoly légnyomás csökkenést okozhat a 230-as által befújt mennyiségből... főleg ha utóbbi le van szabályozva. Így ha még a táp is kifelé fúj, a proci ventilátora esetleg már nem kap eleget.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Pete55555 #1359 üzenetére
Az első 230-as venti befelé fúj, a VGA meg kifelé, ez oké. Merre fúj a hátsó két 140-es és a táp ventilátora? Azért kérdezem, mert ha a két hátsó és a táp is kifelé fúj, akkor a bevitelt egyedül a 230-as látja el, kérdés, elegendő mértékben-e ahhoz, hogy belül megmaradjon a relatív túlnyomás és legyen hőelvezetési hatásfoka a légmozgásnak. Illetve ha pl. a VGA felpörög, nem visz el sokat a 230-as által bevitt levegőből, hogy maradjon bármi is a CPU-nak?
-
cinemazealot
addikt
Jaj, ne hülyéskedj már! A látványterv azért készült, mert mindenképpen látni akartam, mielőtt belekezdenék az építésbe. De már rajzolás közben is ott motoszkált bennem a bizonytalanság. A becenévnek ehhez semmi köze, sőt, az ilyennek mindig szoktam örülni, mert így legalább lehet valahogy hivatkozni rá.
Így viszont, hogy néhány nap elteltével ismét rápillantok, inkább egy letisztultabb, egyszerűbb formavilágot szeretnék.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Tamás24 #1354 üzenetére
Köszi az észrevételeket.
A hangszórókra 5 cm-es ventilátor rácsot terveztem tenni, így azok kellőképpen védve lesznek.
A légáramot (pontosabban a kilépő pontok szerencsétlen kialakítását) (#1348) flymi is említette, ezekkel én sem vagyok még kibékülve. De megmondom őszintén, sokadik ránézésre, nem is nagyon tetszik ez a páraelszívó design. Lehet, hogy nem is lesz belőle semmi.
Egyre jobban töröm viszont a fejem egy monitor fenekére felépített kialakításon, amolyan "egybegép" design-on, és akkor a kis 5"-es LCD-t sem kell majd erőltetni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #1339 üzenetére
Gondoltam, megosztom Veletek a mini-ITX konfigom tervezett házáról készült látványterveket. A nyomógombok, kapcsolók, csatlakozók, antennák még hiányoznak, ahogy a ventilátor és a hangszórók elé szánt védőrácsok is, de a lényeg már látszik.
A célom tehát egy olyan gép építése volt, ami mobilizálható és (úgy ahogy) használható is, mint egy laptop (ha van kéznél egér és billentyűzet, képernyője és hangszórója viszont már van), de elsősorban asztali gép, könnyen cserélhető alkatrészekből, ami egy komolyabb áramszünettől sem szeppen meg (köszönhetően 2 db 2,3 Ah-ás ólom-zselé akksinak). Igen, lesz egy kis súlya, de az most nem szempont.
A burkolatot belülről fémfóliázott farostlemezből tervezem elkészíteni, a színe még nem végleges, lehet, hogy marad színében nyers fa lelakkozva. A ház 346 mm hosszú, 186 mm széles és 90 mm magas.
Véleményeket, kritikát, észrevételeket, javaslatokat ne tartsátok vissza.
[ Módosította: radi8tor ]
-
cinemazealot
addikt
Szerintem nyugodtan belevághatsz, ha megnyugtat, én is farost lemezből fogom a gépházamat elkészíteni.
Viszont én annyit azért még megteszek, hogy minden faburkolat belső felületére felragasztok egy réteg alufóliát. Kívülről nem fog látszani, de ezzel meglesz a Faraday-kalitka hatás. Az EPH bizonyos fokig, szintén ezen a fóliázott belső felületen fog kialakulni, de nem fogom törni magam, hogy mindenütt meglegyen a tökéletes kontaktus.
Egyébként a műanyag házas laptopok műanyag házának belső felülete is jobb helyeken fémréteggel van bevonva.
-
cinemazealot
addikt
Az, hogy egy PC ház teljesen fémből van, illetve minden alkatrész teste fémes kapcsolatban van a többivel, szerintem több célú: egyfelől azzal, hogy egy fém kasztniba teszed az egész gépet, egyfajta Faraday-kalitkát hozol létre körülötte, amivel megóvod az őt esetleg megzavarni képes elektromágneses behatásoktól (rádiójelek, kozmikus sugárzás stb.), illetve a környezetet is megóvod a gépből "kiszivárgó" káros rádiójelektől.
Másfelől azzal, hogy fémesen összekötöd minden alkatrész testét, egyfajta EPH (egyen potenciálra hozó) hálózatot alakítasz ki, így bármely alkatrészben kialakuló zavar (pl. indukált- vagy túlfeszültség, esetleg por miatti statikus kisülés stb.) ezen a hálózaton minden más alkatrészre (és akár az imént említett kasztniba) is átvezetődik, és mivel egyen potenciálon van minden, nem alakulhat ki az alkatrészek kommunikációs érintkezői között olyan, kritikusan nagy feszültség különbség, ami károsíthatja valamelyik áramkört.
A fém kasztni egyébként érintésvédelmi célokat is szolgálhat, de ez a tápok galvanikus leválasztása miatt csak akkor jelent bármit is, ha az adott táp földelt. Pl. külső kocka tápoknál (mint notebook töltők), amiken kétpólusú a 230 V-os kábel, ez nem sok vizet zavar.
-
cinemazealot
addikt
Sziasztok!
Ha valakit érdekelne az ASRock H110M-ITX/ac alaplap SketchUp modellje, az letöltheti a 3dwarehouse-ról.
Épp a gépemet tervezem, ezért számíthattok folytatásra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nintendo Switch 2
- BestBuy topik
- Milyen videókártyát?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Futás, futópályák
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest