-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
MrSealRD #1524 üzenetére
Nalam is ez van folyamatban. Van 4 gep es subrack, egyszeruen mashogy nem lehet elferni. Viszont talaltam kellemes 3U hazat, amin hatra at lehet rakni a rackes rogzitofulet es a gomb/led panelt, igy a pcie kartyak es alaplapi csatik vannak az ajto fele. Igy minden portot kenyelmesen elerek es nyutott ajtonal minden kifele fujja a levegot, valamint a hideg legcsatornat nem zavarja a nyitott ajto.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MrSealRD #1518 üzenetére
Jó, akkor gondolkodjunk (már csak azért is, mert tényleg érdekes a projekt).
Néhány kérdés:
1. Ez a szekrény csak a gépnek lenne fenntartva, vagy cél még egyéb cucc tárolása is benne?
2. A #1516-ban felvázolt rajz kb. milyen méretekkel értendő?
3. Már létező szekrényből építesz (pl. egy megvásárolható IKEÁ-s szekrényt akarsz testre szabni) vagy nulláról Te terveznél?
4. Ha a szekrényt becsukod, akkor cél az, hogy tök kuss legyen észlelhető odakintről?
5. Gyakorlatilag egy hush-box a cél, jól értem?Egy bő éve a Mini-ITX topic-ban egyik kolléga szóba hozta a Silverstone Fortress FT03 gépházat, ami nem más, mint egy böszme gyárkémény, amiben néhány speciális módon beállított 120 mm-es (tehát viszonylag nagy, így alacsony fordulatszámon is üzemeltethető) ventilátor fújja át az egész tornyot, illetve benne az alkatrészeket. Hasonló koncepción töröm én is a fejem, csak én egy 200 mm átmérőjű PVC csőben akarom a gépet elhelyezni, amit alulról fújok egy nagy, de lassú ventilátorral. Szerintem ez a koncepció a szekrényednél is használható volna, ha a légcsatornában megfelelően nagy lenne a légáram, és minden alkatrészt (hőmérsékletileg megfelelő sorrendben) érne. Ha pedig kevés a venti, alacsony a fordulat, de nagy az átmérő és a lapát méret, akkor a lassú levegő és a lassú rotorok sokkal kisebb zajt csapnak, mint a sok kis méretű, de gyorsan pörgő hajszárítók, mégis megfelelően nagy lehet a légszállítás.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MrSealRD #1512 üzenetére
Szokták mondani, hogy a nagyobb légnyomás (tehát amikor befelé fújunk) hatékonyabb hőelvonást/hőátadást eredményez, hiszen van közeg (a levegő). Míg ha odabent némileg kisebb a légnyomás (kifelé szívunk), a hőátadás nehezebb, mert odabent némileg ritkább a levegő. Háztartási felhasználásban talán nincs lényegi különbség, hacsak nem az, hogy amikor szívod a levegőt, akkor a beáramlás nem kontrollált, bárhol (bármilyen résen, bármilyen irányból) bejut a dobozba (helyiségbe), ahol tud. Míg ha fújod, akkor Te határozod meg, hogy "na most akkor innen, ezen a nyíláson át, ebbe az irányba és erre az ojjektumra' kérem a levegőt... aztán kifelé meg mehet amerre lát".
Van viszont egy másik szempont is: a dobozbéli légáramlást érdemes úgy terelni a ventilátorokkal, hogy a hideg lentről be, a meleg fent ki menjen, hogy a gravitációs áramlás (a meleg levegő szeret lentről felfelé áramlani, ugye) ne a ventilátorok ellen, hanem azok által támogatva működjön.
-
-
imibogyo
veterán
válasz
MrSealRD #1481 üzenetére
A szekrényben lévő eszközöknek közel kell lennie a géphez. Ezért is lettek volna egy helyre téve.
Annyi cuccnak simán ki lehet alakítani helyet abban a "dobozban" még zajcsillapítás mellett is.
Ha úgy gondolkodom, hogy a gépház szerves része lenne a szekrénynek akkor igazából nem is a házat kell felépíteni hanem egy szekrényt aminek az egy X tréfogatú elzárt részéből gépházat alakítok ki...
Igen. Én erre gondoltam elsőre is. Az, hogy részekre bontod-e, vagy sem, az ízlés kérdése, megfelelő hűtés mellett szinte mindegy, bár "(lég)csatornázni" a leghatékonyabb.
Az elrendezést (ATX, BTX) is szinte mindegynek látom. Persze ez meghatározza a csatlakozók helyét stb., de azon kívül nem sok vizet zavar. Én csináltam ilyen-olyan elrendezést is (ugyanazzal a konfiggal is), nem sok különbséget vettem észre hőfokokban. Viszont a fektetett elrendezésen még elgondolkodhatsz, már ha elfér úgy az alaplap.
A front rész kialakítására 3 verzióm van.
Ebből csak azt az egy rácsosat látom... Mi lenne a másik kettő? -
imibogyo
veterán
válasz
MrSealRD #1479 üzenetére
Igazából ha belefér a topikba akkor délután feldobom a vázlatom és szívesen ötletelnék róla, mert lehet van olyan része ami totál hülyeség...
Erre van a topik. Kíváncsian várom. Nem ígérem, hogy azonnal tudok válaszolni, mert este kezdem a másik munkahelyemet, de majd igyekszem.
Amúgy az a kis szekrényke tökéletes kiindulási alap én nem dobnám el (van is pár ötletem rá, de majd meglátjuk a skiccedet, lehet te is hasonlókra gondolsz). És ha elférnek benne a cuccok, akkor nem is szedném több felé. Minek foglaljon kétszer annyi helyet, ha nem muszáj...
-
imibogyo
veterán
válasz
MrSealRD #1476 üzenetére
Ez elég összetett dolog. Én és még sokan mások is itt a topikban szoktunk ilyen dolgokkal foglalkozni. Én anno készítettem plexiből, fából és fémből is házat. Tervezni is és kivitelezni is szoktam bőséggel.
Kérdés, hogy mi fér bele neked, az alapján kell dönteni az anyaghasználatról.
A legegyszerűbb fával dolgozni, viszont ha kicsit bonyolultabb formákat is szeretnél, akkor hamar túlszalad a dolog súlyban (anyagvastagság és anyagsűrűség miatt). Előnye az alapanyag hozzáférhetősége és az ára, már ha nem barkácsboltok áraiból indulsz ki. Valamint könnyű teljesen rezgésmentes konstrukciót kialakítani (megfelelő anyagvastagsággal). Ha a legcsendesebb házat szeretnéd, ami stabil is, túl sok speciális szerszám sem kell hozzá és árban sem horror, akkor én a fára szavazok.
Második helyen nálam a plexi áll megmunkálhatóságban, ehhez már kellenek a komolyabb vágó- és fúróeszközök (nagyon háklis a szerszám élességére és minőségére szemben a fával), ha ezek adottak, akkor szépen lehet vele dolgozni. Sokan azért szívnak a plexivel, mert nincs megfelelő felszerelésük hozzá és úgy tényleg gáz vele szépen dolgozni. Alapvetően én nem szeretem, mint alapanyagot és a későbbiekben is nagyon háklis mindenre, könnyen karcolódik stb... Viszont van cég, aki még CNC lézerrel is vállalja a méretre vágást (és az egyéb formák belevágását), tehát kvázi otthon csak össze kell rakni.
Harmadik helyen számomra a fém áll megmunkálhatóságban, jóval több gép kell a minőségi munkához, mint pl. fa esetében, ahol pár kézi szerszámmal is "csodát lehet művelni". Ellenben szerintem fémből lehet a legelegánsabb házakat készíteni (szál-csiszolt alumínium pl.). Árban ez is lehet relatíve olcsó, de egy normális hegesztőgép, valamint komolyabb vágó- és csiszológéppark nélkül nem állnék neki. Vannak csavarozható megoldások, de én azokból még nem láttam minőségi házat születni egyet sem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MrSealRD #1476 üzenetére
Szerintem a Házi barkács topic-ban (a topic neve ne tévesszen meg) előbb találsz olyan fórumtársat, aki anyaghasználatban és a fizikai megvalósításban tudna segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged