Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• szaszlaci

addikt

válasz 5leteseN #1640 üzenetére

Ahogy látom, (márkától függetlenül) SOKKAL hűvösebbek a SATA-s SSD-k, főleg, ha "lassabb" darabokról van szó. De hát nincs ebben semmi meglepő. Ha NVMe lett volna benne, akkor megmérem, mi hol melegszik rajta, és szükség esetén ráragasztok egy életmentő fémdarabot/bordát. Ebben a kínai árkategóriában is van NVMe-s, 60+ fok állítólag, és 2000+ MB/s. Azért lett SATA-s, mert ha tönkremegy, rendelkezem olyan WDC-vel, ami akkor belemehet.

A sebességvitához én csak annyit tennék hozzá, hogy legjobb tudomásom szerint az oprendszer működésének sebességét nem a nagyméretű fájlok adatmozgatási kapacitása határozza meg. Amire meg én használom, oda a leglassabb SATA-s SSD is iszonyat gyors. Emlékszem még a Maxtoros, meg Quantum Firaballos időkre. :) Kocka legyen a talpán, aki netezés alatt megmondja egy vakteszten, milyen SSD van a gépben. :D

A 8 GB memória a felhasználási célokhoz, úgy gondolom, négy évig tökéletesen elég lesz, és hat év múlva már valóban szűkössé válik. Úgy voltam vele, ha ez az - első kínai PC, amivel dolgom van - ennyi idő után működik, akkor az egy slotban kicserélem 16-osra. Vagy veszek egy akkori korszerű gépet, mondjuk 32 - 64 RAM-mal, és tíz évig tökéletesen gyors lesz. A lehető legkevesebbet akartam most rááldozni.

A borda polírozása szvsz nem overkill, nagyon sokat számít, és 15 perc munkáról beszélünk. A rajta lévő festék meg a paszta hővezető képessége a fasorban sincs még egy ki tudja milyen alumínium ötvözethez képest sem. Persze a szerelés kockázatát vállalni kell. (Fémtartalmú hővezető pasztákkal meg már nem szórakozok, és a bordán lévő festék azoknak is az útjába áll.)
    Régebben - Athlon időkben - próbálgattam, és arra jutottam, hogy a gyakorlatban is igen nagy jelentősége van ennek. Akkor is, ha ez kis fogyasztású mag, a felülete is kicsi.
    De az is igaz, ha nincs ilyen kiugró hűtési gondja, nem piszkálom.

• szaszlaci

addikt

Beszereztem Aliról egy Soyo M2 Plus mini PC-t, Intel N100, 8 GB, 256 GB SATA; 56 ezer forint volt. (Utána meg 49 ezer egy ideig.)

A kombinált Intel WiFi és BT kártya driverét innét és innét lehet leszedni. A WiFi-n az IPv6-ot ki kell kapcsolni, ha szakadozna és nem csatlakozna újra. A BT néha reccsen, szóval az se tökéletes.
    A kártyaolvasó drivere is leszedhető, típusra rá kell keresni, és működik jól. Legutolsó Win11 24H2-t rarktam rá. De előtte javasolt a rá telepített korábbit aktiválni, meg a drivercsomagot lementeni.

Egyfelől voltak egyéb bajai, amik miatt vissza akartam küldeni, de aztán inkább elfogadtam 50 % viszatérítést, és szétszedtem, hogy mit lehet vele kezdeni.

Ami itt most lényegesebb, hogy nagyon erősen ugrált a CPU hőmérséklete. Az alap 45 fok körüliről normál használat mellett is 70 közelébe. Silver Bench stresszteszt alatt közelített másodpercek alatt a 90-hez!

Hát akkor szedjük le azt a bordát! A házat feszegetni kell, hogy kijöjjön az alaplap, nem a legegyszerűbb szétszerelni. Utána a borda lecsavarozásánál értelemszerűen próbáljuk meg nem lesarkazni a CPU magot. Van YT videó.

Gyári hővezető rágógumi-szerűség nem a legjobb.
    A borda alja, az viszont borzalmas! Picit megcsiszolva a festéket, látszott már a marógép késének nyoma. Század milliméterekről lehet szó, de az itt ugye nagyon sok.
    Szóval ezt fel kell polírozni. Csiszolópapír meg gyémántpaszta a kényszerű számüzetésem panellakásának konyhájában megoldotta.

Normális minőségű, fehér pasztával összeraktam.
    De ettől függetlenül érdemes az idiótán beállított ventilátorvezérlést valami ilyesmire átírni.

Az eredmény 24 fokos szobában?
    Windows tétlenség: 35 fok környéke.
    Használat, youtube 4K videó: 45 fok.
    Stresszteszt, beszéljen a kép, és ez nem megy feljebb.

Szóval tipikus kínai. Jó, de dolgozni kell vele. És persze netre villámgyors. Nagyon csöndes, venti sebessége sem változik a beállításnak köszönhetően.
    Az élettartamát meg meglátjuk. SSD a noname SATA-s, nem melegszik, kíváncsi vagyok, az tényleg úgy elhullik-e, mint ősszel a legyek.

Új hozzászólás Aktív témák