Hirdetés
- Google Pixel topik
- Apple Watch
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kínos szituba keveredett a Nothing
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1194 üzenetére
Ez azért erősen függ a gép felépítésétől: pl. egy mini PC-ben általában egy ventilátor van csak (a procin) , az szellőzteti át a házat is. Ha áll 80 fokig, akkor 80 fok lesz a házban - sőt, helyenként akár több is, pl. SSD, chipset, mit tudom én.
Persze, egy jó házban, jó szellőzéssel eléggé sokáig passzívan lehet hagyni a procit, sőt vannak teljesen passzív gépek is, de ez most nem az az eset ;-)
Sőt, ha jól látom - pár pillantást vetettem csak a weboldalukra a szemem sarkából ;-) a kérdező háza egy 4x3,5"-os meghajtóhelyes ház, mint egy 4 lemezes NAS. Feltételezem azért vett ilyet, mert megtöltötte legalább részben meghajtókkal. Hát, azok sem szeretnék szerintem, ha állna a ventilátor...
-
t72killer
titán
válasz
Vasti74 #1191 üzenetére
Szvsz tök normális lenne, ha 60, sőt, 80 fok alatti cpu hőfoknál nem nyúzná feleslegesen a ventit, semmi szükség rá. Annál később lesz csapágyas.
A nagy asztalim is így van belőve, normál desktop használat közben egyetlen dolog mozog: az aio szivattyúja (konfi az adatlapon) -
Vasti74
senior tag
válasz
szkutyi #1192 üzenetére
Ha tudsz linkelni hozzá egy leírást, amiben benne van a BIOS minden beállítása, akkor szívesen megnézem, több szem többet lát ;-) De én nem találtam leírást hozzá.
Egyébként én pont azért szeretem jobban a kicsit régebbi, de brand gépeket és az akár használt, de márkásabb szórakoztatóelektronikai kütyüket a kínai csúcstechnológiánál: mert van hozzájuk sokáig támogatás, ami nem rossz! ;-)
Pl. 5-6 éves brand gépekre még egészen friss, pár hónapos BIOS frissítések vannak... Sok kínai akármi (PC, telefon, zeneeljátszó, stb.) kijön egy gyorsan összedobott szoftverrel, és ennyi, az életben nem fejlesztenek rajta többet, nulla hibajavítás stb., mert nincs rá idő. Már a következő csűcstechnológiás kütyüre koncentrálnak ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
szkutyi #1190 üzenetére
Hát... Normális vezérlésnél a venti sohasem kapcsol ki, valami minimális fordulaton pörög. Aztán a többit meg a hőmérséklet függvényében ;-)
Illetve néha beállítható, hogy kikapcsoljon a ventilátor X fok alatt, de ezt az opciót érdemes kikapcsolni szerintem, hacsak nem olyan jó a légmozgás a házban és annyira terheletlen a gép, hogy így elmegy gyakorlatilag passzív procihűtéssel. Különben ki-be kapcsolgat, ami zavaró, és szerintem a ventilátort is jobban igénybe veszi (csapágyak) , mint egy állandó alacsony fordulaton pörgés...
Ilyen esetben érdemes a BIOS-ban alaposan körülnézni, meg persze frissíteni is!
Kerestem kézikönyvet a masinához, de sajnos hirtelenjében nem találtam...
-
szkutyi
addikt
Sziasztok!
Tbao t8 / firebat t8/ aoostar t8
Úgy veszem észre hogy 44 foknál lekapcsol a CPU venti és 45nél felkapcsol....nos ez úgy néz ki gyakorlatban hogy kb 20 másodpercenként ki-be... Nincs erre valami belalitas valahol eldugva akár BIOS akármi, hogy ne kapcsoljon le, vagy legalább 50foknál kapcsoljon be?
Köszi -
t72killer
titán
válasz
JamesHolden #1188 üzenetére
Jókor jöttél, 7.éig még pont Ali kuponos-akciós napok vannak. Én a GMKTec g3-at nézegettem más célra, de erre is jó.
-
JamesHolden
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy Mini PC-t amire kb 120ezer Ft-ot szánok. Mi a best-buy ebben az ársávban?
2 db monitor lenne rákötve illetve egy 2TB-os külső HDD.
Felhasználás: csak multimédia célok (játékra van konzol) , fontos hogy 4K felbontású videókat tudjak rajta nézni.
Memória tekintetében 16Gb RAM, min. 256Gb SSD ha belefér az összegbe.
Win11 opcionális, azt én is tudok rá telepíteni.
Külföldről történő vásárlásra is nyitott vagyok (pl Aliexpress).köszi
-
Atamano
csendes tag
Mini PC-t szeretnék vásárolni azzal a csavarral, hogy szeretnék belekóstolni a linux-ubuntu világba és emellett programozás tanulásra használnám főleg. Budget kategóriában gondolkodom max 60 környéke, amit szánnék rá. Mit ajánlanátok?
-
azbest
félisten
Hm, a topton "router" n100 minipécém is eszi a 32GB-os ramot. Múltkor AData stickkel úgy tűnt, hogy nem megy, de lehet csak türelmetlen voltam, mert legelső indításkor kell 1-2 perc, mire a ram tréning lemegy és bekapcsol. Most corsair 32GB-os 4800-as ddr5
sodimmel próbáltam, sikererel.a múltkori nagyon olcsó n100 g3 gép már nekem is azt írja, hogy ide nem szállít
-
t72killer
titán
Igen, ez egy random bolt volt, az is lehet, h téves ár, mert máshol kb ennyiért adják a barebone (no SSD, no RAM, no OS) rendszert. Igen, a kupon amúgy műxik szépen, de így legalább ráébresztett, hogy ha akarom, meg tudom oldani az itthon lévő kütyükkel a feladatot, csak egy autós töltőt rendeltem be a kislaposnak oszt csókolom.
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1180 üzenetére
hát attól függ kitől veszed, milyen kuponokat tudsz aktiválni. Lesz majd itt még nov 11 előtt, közben, után és decemberben is akciós hét
Ettől félek.
Nem tudtam ellenállni és még egy GMKtec M7-et rendeltem. Úgy láttam mivel spanyoloktól (franciákon át) eun belül küldi, így jobban jön ki euroban fizetni. És 280 euro-ról 30 euro-t levont az alis choice day kupon, plusz az eladó főoldalán is volt egy 2 euros kupon, így 248 eurot fizettem érte. (most elég drága az euro, de aktuális árfolyamon is jobban jön ki, mint dollárban).
Néztem egyénként az M6-ost is, de 233 euroról indult eun belül és 2+8 euronyi kupont tudtam volna érvényesíteni, ahogy láttam, szóval 233 euro lett volna. Ahhoz képest a 25 euro difit már csak megéri a plusz két mag, 40Gbps usb4 portok és a jobb hűtésű fémház az M7-nél
Viszont a ddr5 ram vásárlásnál mindig szívom a fogamat, mert elég drágák és azt nem is érdemes kintről rendelni. Amúgy kubernetes cluster üzemeltetést tanulok, szóval simán telerakom őket gyakorlás közben. Még így is egy kis-közepes erősebb noti árában leszek egy homelab clustert felépítve
Ja meg ez az eladó lehet kicsit trükkös. A múltkori akciónál 2-3 nap után kiírta, hogy egy plusz 20 eurós extra szállítási költség itemet is meg kellene venni aki akkor veszi a "nagy futáros forgalom" miatt. Én még előtte, és akció előtt rendeltem az 310 dolcsiért, de jól időzítve 275 dolcsira le lehetett volna kuponozni, mielőtt még kiírta a plusz díjat.
Beírtad a checkoutnál a megfelelő árszinthez tartozó kupont, ha még nem használtad fel?
Lehet a másodikon kipróbálok játékokat először, aztán esetleg megpróbálom, hogy az usb4 porttal a két gépet össze tudom-e kötni 40Gbps usb alapú hálózattal
Bár ahhoz valsz proxmox-t kell telepíteni, mert esxi ilyet nem tud.
-
t72killer
titán
Bakker: GMKTec M6 Tegnap: 157 font nettó, ma 175 nettó
(mindkettő kuponok nélkül). Megfogadtam, mostmár ennél többet nem adok ki érte, ha felviszik az árát veszek mást v megoldom a kislaptoppal. Nem ugrottam bele, mert még nincs meg minden infó, hogy mennyit is fogyaszt a BIOST max energiatakarékosságra állítgatva, 1db RAM-mal könnyű használat alatt.
-
t72killer
titán
hjam, mostanában megfigyeltem, hogy az akksibajnok thinkpadem előfordul, hogy 1-2nap altatás után koppra ürült akksival vár
. Felnyitáskor persze Winfosch csucsukál rajta mintha mi sem történt volna, de igen valószínűtlen, hogy kis manócskák talicskázták volna katód és anód között az elektronokat...
Full kikapcs-al (fast stasrtup/hibernáció is deaktiválva) azért rendben van
-
azbest
félisten
válasz
Drower88 #1176 üzenetére
a win11 is lehet hülye. Ha altatod, attól még alacsony eneregiaszinten járatja a gépet és netről töltöget le frissítéseket. Laptopokkal rendszeresen szívunk ezzel, hogy ahogy elmegyünk és leszakad wififől, a táskában bekapcsolja a gépet.
Az megint win beállítás kérdése, hogy a gomb megnyomása alvás vagy lekapcsolást jelent-e.
Ha van hagyományos s3 alvás mód engedélyezés a biosban, akkor lehet még rávehető a win, hogy úgy aludjon, ne pedig "modern" s0 alvással. -
t72killer
titán
válasz
Drower88 #1176 üzenetére
BIOS/C-states ki/be van kapcsolva
? Van opció arra, hogy usb-re/egérmozgásra NE ébredjen fel? Nálunk a nagy asztali felébred, ha picikét is moccan az egér, ezt úgy oldottam meg, hogy az amúgy vezeték nélküli egeret kikapcsolom, ha alszik a gép. (nincs G3-am, ez egy nagy gép)
-
Drower88
csendes tag
Sziasztok!
Egy GMKtec NucBox G3 típusú mini PC-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Azon túl hogy nincs alvó mód a készülékben (legalább négy opciót próbáltam ki, egyik sem oldotta meg a problémát), maga a gép sem kapcsol ki, a leállítás gomb megnyomásával sem, éjszaka 8-10-szer is felpörög a ventillátor. Windows 11 oprendszer van telepítve. Szerintetek mi lenne a gond?
-
t72killer
titán
válasz
Vasti74 #1174 üzenetére
Többletteljesítményt akkor veszünk, ha nem kell sok $$-t rádobni+van belátható esély arra, h kihasználjuk. Ezen agyalok pont, hogy a 6600H ~+100fontjával megéri-e nekem a:
- kb dupla cpu+igp teljesítményt
- jóval több pcie szálat (=nvme ssd, usb3, sőt, usb4)
- lényegesen jobb eladhatóságot VAGY +3év használhatóságot.
Úgy, h ezeket most nem használnám ki. -
Vasti74
senior tag
válasz
t72killer #1159 üzenetére
Igazad van!
Ezek a masinák bőven megfelelnek most éppen mindenre, amire használják.
A problémát majd akkor oldjuk meg, amikor felmerül ;-)
Valószínűleg 2-3-X év múlva, amikor már tényleg sok progi fogja használni az AI-s cuccokat, a hozzá való gépek is kiforrottabbak és gyorsabbak lesznek. Lehet, hogy most vennék egy ilyen Ultra 5 125H procis gépet, és mire a szoftverek oda jutnak, addigra ez a vas meg már elavult lenne ;-)
Szóval maradnak a kütyük, mert igazából i5-12xxx-re sincs sok értelme lecserélni, nem használnák ki a többletteljesítményt...
Na hamar lebeszéltem magam a fejlesztésről ;-) -
t72killer
titán
A DC12V bemenetes minik (pl a sokat emlegetett GMK G3) vajon elviselik a ~14V-os feszkót (LiFePO4), vagy egyenesen a járó autó ~14.5V-ját? (utóbbit nem mértem, kb ennyi lehet)
Illetve az M6-osnál írja az USB-c-re, hogy ez egyúttal 100W-os PD bemenet is. Vajon ezt mennyire érdemes nyúzni pl ha akksiról menne a rendszer?
Bocsánat a csapongásért, nem könnyű a döntés: vhogy ösztönösen húz a szívem AMD irányba, de persze az igencsak szűk keresztmetszet akksis-utazós üzemmód miatt nem szeretném, ha valahol megszaladnának a Wattok, vagy épp a géphet csomagolandó tápegység mérete.
-
azbest
félisten
igen, azt hiszem ip cím alapján és célország alapján máshogy viselkedik. Például mikor pár éve németországból léptem be, akkor a fizetési módok közt volt paypal is
A pénznem is ilyen lehet. Meg ahogy látom, ami nálunk egyszerűsített vámkezelés fölé esne, abból is van, amit alapból letilt, mert az eladó nem akar vele foglalkozni és úgy állította be.
-
t72killer
titán
Sz(ex)Box S100, jó husi antennákkal.
-
t72killer
titán
jjja, jogos, ez még totál nettó ár, áfásan kicsekkolva nekem a 16/512-es összesen 157 dodó. Nálam (ha van még vki UK-ből) CDGB2A a kód, és nagyon trükkös:
- Ha USD-ben számoltatom a rendelési árat, megúszva az árfolyamtrükkjeiket (5%+ spread) akkor 8$-t ad a kupon
- Ha Fontban számoltatom az árat, akkor meg 8£, azazkb 10$:
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1162 üzenetére
sőt, ír kuponokat is az ali oldala
10CD08 - 8 dolcsi 69 dolcsi költés felett. Drágábbnál nagyobb kupon, a főoldalon mutatja, pl [kép]
Neked angliában nem eus áfás árat ír, azért más. Itt rajta van 27% áfa magyar címre.#1163 szkutyi
igen, de az másik fajta gép és nem bővíthető a ramja. Az a T8 egy változata, ami nekünk is van, csak már ram mérettel. -
t72killer
titán
Hmm, nekem ezen a linken 100 dodót mond a 8/256-ra és 130at a 16/512-re, mégjobb
Nekem most ez, vagy inkább mérettesói tették bele a bogarat a fülembe, lényegesen kisebb, mint a többi mini - sajna ekkora méretben már totál esélytelen venti nélkül hűteni:
-
azbest
félisten
na, alis choice napok örömére bruttó 117 dolcsi Gmktec G3 N100 8GB/256GB konfig [link]
-
t72killer
titán
válasz
Vasti74 #1158 üzenetére
"...elkezdik igazán használni az xxx technológiát, aztán ott állunk hardveres támogatás nélkül... ;-)"
Ez sajnos mindíg benne van a pakliban - sőt, garantált, az egész ipar (nem csak IT) arra épül, hogy szándékosan kukáztatják a fogyasztóval az amúgy full működőképes eszközeiket.
AI-hoz 2023nál nem régebbi procit kell lőni, szvsz nem lesz olcsó. Én lehet inkább a jelenlegi igényre gyúrnék a leg ktghatékonyabb úton, aztán 2év múlva kuka és az akkorra már feleannyiba kerülő és többet tudó czuccra cserélném a gépecskét.
-
Vasti74
senior tag
OK, csak attól tartok, hogy most beruházok egy új gépbe, és 1-2 év múlva meg pl. a képszerkesztő progik stb. elkezdik igazán használni az AI technológiát, aztán ott állunk hardveres támogatás nélkül... ;-)
Ha valaki használ ilyen GMKtech mini masinákat, mi a tapasztalata velük, mennyire hangosak?
(Most HP ElteDesk 800 G5 DM mini masináik vannak i7-9700T procival, de a Windows tud olyat csinálni csak úgy csendes magányában, hogy a ventilátorok maximális fordulaton pörögnek :-( És olyankor azért már nem túl kellemes a hangjuk.)
-
t72killer
titán
Erről mit gondoltok?
Kb 2x annyiba fáj, mint egy n100as mini, de lényegesen ütősebb darab. Arról keresek infót, mennyire lehet alacsonyra tekerni a fogyiját és pl hogy teljesít 10W teljes rendszerfogyi környékén.
#1153: AMD-ből RDNA grafikát kell keresni, elég összevissza téma melyikbe raktak és melyikbe nem. A 6600asokban (kolléga 6600H, én 6600u jelölten) úgy nézem az van
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #1151 üzenetére
Ha minden igaz támogatja az av1 lejátszást az amd is.
Ha videó transzkódolás számítana, akkor intel.
Ha kis játék számít, akkor amd.
Az AI szerintem lényegtelen, nem igazán használja semmi asztali gépnél. Léteznek egyszerű kártyák, usb stickek, ha webkamera alakfelismerőt akarnának futtatni rajta. De amúgy kb kimerül abban, hogy a webkamera hátterét ügyesen homályosítsa.Ha GmkTec NucBox M3 az inteles, abba ddr4 ram megy, az kicsit olcsóbb. Az ssd és ram oldali hűtése lehet gyengébb, mert teljesen zárt az az oldala. [link]
Ha NucBox M6 az amd változat, annak van egy kis ventije a ram és ssd oldalán is. Abba ddr5 ram való. [link]
Rendeléskor figyelni kell, hogy olyan módon/helyről legyen, ahol már ki van fizetve az áfa. 150 euro felett kínából is külön kell vámkezeltetni (áfa + kezelési díj rájön a nettó árra).
A gyártó oldalán némelyik terméknél van eu-n belüli mód (M6 230 usd, az M3 250 usd). Vagy aliexpressen van spanyolországból küldő eladó. Ahonnan én vettem m7 -t, ott a m6 az 238 euro, az m3 278 euro (lehet van valami kupon, amivel pár dolcsit elengednek).
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Tervezem, hogy lecserélem a lányaim kis asztali gépeit valami újabbra.
Fősulisok: Win11 - Office365, Teams, Outlook, néha egy kis képszerkesztés, videóvágás (semmi komoly) , közben szól a Spotify, megy a Netflix, stb. ;-)
Két típust néztem ki ugyanattól a gyártótól, árban tök egyformák: az egyik i5-12450H, a másik meg Ryzen 5 6600H procival van.
Szerintetek melyiket?
És ezekben ugye még nincs AI-t támogató hardver: az mennyire fog nekik hiányozni?
Mert ha hosszabb távon nagyon, akkor van ennek a gyártónak Intel Ultra 5 125H procis gépe is, de az árban azért már kicsit húzósabb (a másik kettő üresen €215, ez a nagyon intelligens meg €358)Vagy létezik olyan M.2 PCIe slot-ba dugható AI modul, amit az olcsóbb gépekbe dugva lesz valami használható hardveres AI támogatás?
Előre is köszönöm az ötleteket - tanácsokat, üdv: Vasti
-
Yodafon
őstag
Helloka
Van vmi bestbuy mini pc manapsag netezesre, programozasra (Arudino/ESP32 hobbiprojektek) es youtube/netflix/prime vidoe nezesekre 4kban?
Nem kell vmi uberbrutal cucc. -
-
t72killer
titán
Segítetek értelmezni ezt az árazást? Wholesale-t ír, de a kosárba téve az apróságot, nem szorozza be 9el az árat
?
Bár most nézem: procit se lehet kiválasztani, pedig a címben 3félét ír. A 7530u egész érdekesnek tűnik, bár kell még kutatgatnom róla. Valahogy az AMD mostanság bizalomgerjesztőbbnek tűnik,mint az intel...
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #1145 üzenetére
Nna, végre találtam egy ddr4 vs ddr5 témában releváns videót, nemigazán érződik a különbség
. A hőfokokból nem vonnék le messzemenő következtetést, mert a házikók dizájnja eltér. Itt végre csináltak "light use" áramhasználati tesztet is, nem csak idle vs full labornyúzás szinteket hasonlítják.
Továbbá a yútúbot feltúrva találtam Pi 5 kontra n100, kb azonos a fogyasztás/teljesítmény arány.
-
t72killer
titán
Látott már valaki nagyobb lélegzetű energiafogyasztás-tesztet a különböző ULV / miniPC-kben előforduló procikról? Előző gen celeroncsaitól kezdve az i3 N305-ig, Ryzenekig (!) bezárólag kíváncsi lennék, adott feladatra (pl yútúb 4k videólejátszás + 186 tabos böngészés) mennyi áramot esznek az egyes platformok. Értemén, hogy az izomprocik HA meghajszolják őket, többet esznek, mint egy n100, de mi van akkor, ha ugyanazt a feladatot kell elvégezni pl egy n5095-nek, n100-nak, n200nak, n305-nek és egy Ryzen 5500U-nak?
-
azbest
félisten
Elkészült a szellősebb ház a T8 plushoz, így az ssd felől szívja a levegőt és elfér borda is az ssd-n. thingiverse [link]
-
azbest
félisten
akkor esetleg valami használt üzleti minigép (hp, dell, lenovo, fujitsu).
Példul 40 körül [link] 6 gen i5 procival. De hdmi-n lehet 4k30Hz-et tudnak, jobb fajta dp-hdmi aktív átalakítóval tudhatnak hdmi-re kiadni 4k60Hz-et. És a háttértár is kisebb. Win 11 hivatalosan nem támogatott ezeken. -
cibus
senior tag
Sziasztok!
Keresnék a tv-hez valami mini gépet , néha 24órás használatra, az a lényeg hogy nagyon olcsó legyen, nem kell erőgép, csak letöltésre kellene, meg hogy le tudjon szépen játszani minden filmet. 4K tv-re lenne dugva, de a méretek miatt nem igazán töltök 4k-t, szóval nem kell egy túl erős soc bele (FHD filmek lesznek). egy 512 SSD szerintem mindenképp kellene, meg wifi, ha lehet 5. Nem akarok neki vezetéket húzni.
Van ilyen célra valami olcsó kütyü? Köszi -
t72killer
titán
. Értem, tehát a komplett APU igazából vhol 3W alatt idlézik, az egészre rárakódik egy 7-15W overhead == a rendszer sem a címke alapján hiperszuper nvme SSD, sem a RAM energiatakarékossági funkcióit nem ismeri
. Ebben azért van fejlődési potenciál, és már értem, miért is szerepel jobban a legtöbb laptop (=hozzáértők által írt bios + hardwergyártáskor is némi odafigyelés, hogy az üres usb-foglalatokban ne ökörsütés menjen).
-
t72killer
titán
Wow, ez a géemká mégse annyira noname játékos, az Anandtech-hez is jutott belőlük. Valaki meg tudná mondani, mi ezen az ábrán a "package power" és miért kb duplaannyi a konnektornál mérhető összeg? A "package"ben nem lenne benne az SSD+RAM?
#1131: boncolós videó lesz a nyerő
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1130 üzenetére
alin a leírásnál ki lehet nyitni a részleteket, ott szokták valamennyire írni, ábrán mutatni. Néha persze nem friss vagy korábbi változat van ott. Persze számítógépen jobban lehet ezeket nézni, mint telefonon.
Amelyiknél egyértelmű a gyártó, ott a gyártó weblapján is lehet nézelődni. Meg ha van értékelések közt fotó. Youtube-on ha van szétszedős videó, azokat szoktam nézni. -
t72killer
titán
Ja, az SSD típus se világos ezeknél.
Még egy érdekes darab, karcsú-kicsi, de nekem kérdőjeles, mennyire tűnik el jól 15-20 Watt egy ekkora dobozból. 2x6x15 centi...
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1128 üzenetére
nekem csak ddr5 ebből, mert az integrált ramos ddr5l és a router is ddr5 slotos. A ddr5 kártya ram tudja mérni a hőmérsékeltét is. A ryzen minipécén is már a ddr5ös.
A régebbi és munkahelyi notik alapján gondolom, hogy talán azok a ramok kevésbé voltak melegek hűtés nélkül, bár lehet csak nem tűnt fel, mert nem voltak mérve.Múltkor a ryzen 7 5825u ddr4 és ryzen 7 pro 6850H ddr5 közt vacilláltam.
a korábbi generációs 250 dolcsi körül lett volna talán, a ddr4 2x32GB 3200 kijött volna 54-ből. Az újabbik 270 dolcsi lett volna, ha akció elején rendelem (nekem 310 volt) és 66 ezer volt 2x32GB ddr5 legolcsóbb 4800-as adata. Végül a jobb hűtésű ház és min 30% plusz sebesség, sokkal jobb gpu és usb4 portok miatt az erősebb és drágább gép lett.A komplett gép fogyasztásnál meg minden számít. Az is, hogy hány lan csatlakozó van bekötve, mekkora ram és milyen ssd van.
-
t72killer
titán
Sok jót olvasok a ddr5-ről, hogy nehéz rávennem magam. Manapság 16GB már arra elmegy, hogy beindítod a windózt + 3 könnyebb programot, ráadásul az igp matat is rendesen az egy csatornácskán lógó RAM-ban, lévén saját memója nincs.
Utánaolvasgatok, mennyire szeretik karban tartani-frissíteni a biost, és persze az se árt, ha nincs benne bios szintű backdoor
Nyugati kollégák a Melee quieter-t javasolják, de ez is csak lpddr4x és a relatíve összeszedett bios ellenére is kb 2x annyin idlézik, mint a laptopom. Mivel az eszköz célja, hogy nomád, akksi kicipelt szituban teljesítsen, ennyi erővel vihetem a laptopot
. á, hogy neked ddr5 változat (is) van? Ki kéne zökkennem a wrájt only-ból
Persze, lehet ebből is úgy lehet kihozni a szépet, ha a biost hozzáértők írták...
-
t72killer
titán
GMKTec akció, kicsit nagynak tűnik a házikó, de jó konfi. Bios/fogyi kérdéses persze:
És persze ddr5-el jobb lenne, az is van tippre 1 Watt, úgyh én lehet várok black friday környékéig, hátha fejlődnek kicsit.
-
azbest
félisten
Az 5700U -t nehéz lehűteni? 15w-25w tdp proci. Egyébként az újabb szériákban úgy látom átállnak 5825u -ra, biztos kifogyóban a régebbi cpu. 95 fokra hitelesített mobil procinál nem vészes, ha 80 fok fölé engedi teljes terhelésen magas órajelen, mielőtt throttlingolna. A mai vékony laptopokban ez így működik. Inkább a háttértár és ram hőmérsékletével van probléma némelyik gép kialakítása miatt. Nem mindig túl szakszerűek a youtubberek
[link]
Múlt héten próbálgattam a 6850H procis minipécémet (35-70w) és azt sem nehéz lehűteni, csak rendes méretű ventilátort kellett bele tervezniük, nem a 3-4 centis picit.
A nas henger pécé kapcsán inkább a hangja, némelyikben talán nem fordulatszám szabályzós venti miatt lehet inkább panasz. Meg úgy tűnik sokféle változat van belőle, többféle procival, többféle néven.
-
.mf
veterán
Brand gépről én sem tudok, és nem is tartom valószínűnek, hogy mini tower méret alatt 2x3.5" hely lenne benne, mert a mini PC más use case (szimpla irodai gép); ellenben kínai vonalon pont van ilyen: Aoostar R1, N100 + max 32 GB RAM, 2x3.5" és m2 nvme SSD, 2x2.5G lan, 16x16x20 cm. Az N100 mellett Ryzen 5700U-s változat is van, de azt a tesztek nem ajánlják, mert ekkora méretben azt a procit már nehéz lehűteni.
-
t72killer
titán
Most is pont erről gépelek, háttérben megy a kollégának linkelt nas-os yútúb, civil használatra teljesen oké. A távcsővezértlő cumókat erre csak félig raktam fel, a fő laposomat használtam - de amiket próbáltam, mind simán mentek. Stellarium (ezt csak nézelődésre szokták használni, vezérlésre van enerigatakarékosabb) alatt mértem fogyit, az mondjuk bénán van optimalizálva és megküldi a fogyasztást rendesen.
-
t72killer
titán
-
ugyes
senior tag
Szerintem nincs ilyen miniben.
Egyébként pl. HP Elitedesk 800 G4 SFF: ebbe belefér mindaz, amit írtál. A frissebb verzióknál (pl. G8) már csak 2,5" HDD-k mennek be.
Szerintem pedig megfontolandó egy külön, pl. J4025/J4125 Intel NUC a HA-nak, a többire és az adattárolásra pedig egy NAS. De kombinálhatod, hogy Jellyfinre optimalizálsz (+HA) és 11th-14th gen i3/i5 mini PC, és többire meg NAS. Ez két kicsi doboz, még 4 tárhelyes NAS esetén is. A fent említett HP gép is van ekkora önmagában, mint ezek.
Terhelés alatt mindegyik süvölt majd. -
azbest
félisten
a minipécés méretűeknél nem jellemző, hogy 3.5 meghajó hely lenne. Az már a nagyobb, sff fajtákban elképzelhető szerintem, de hogy kettő is... Vagy itx hát ilyen meghajtó helyekkel és hozzá való alaplappal.
Némelyik, nasnak szánt minipécében lehet, hogy direkt van 3.5 hely, de nem brand gépeknél. Bár ebben m.2 a harmadik slot. [link]
Ez a ryzenes 5500U változatról videó [link]
Attól függően, hogy hányféle dolgot futtatnál egyszerre. Az n100 ugye 4 mag / 4 szál / max 16GB ram (lehet nem hivatalosan egy 32-es is ha ddr5 változat), a ryzen 5825U 8mag / 16 szál és 64gb ramot is kezelhet. -
Kobe
veterán
válasz
Multibit #1111 üzenetére
A Home Assistant NAS alatt csak containerből futtatható, ami azonkívül hogy rohadtlassú a HA OS-hez vagy sima klienshez képest, nem támogatja az addon-okat és a Zigbee-s dongle-t sem. Vagyis futna futna csak épp semmire sem tudnám használni mert olyan motyóim vannak amihez addon kell és zigbee
így ha külön NAS-solnék (ééérted
) a vinyókkal akkor legalább még 1 doboz kellene a HA-nak is, ami nekem a telekom tv box, apple tv box, stb mellé már túl sok, lassan a csilláron is valami külön szar lógna....
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1088 üzenetére
ahogy neten látom a M-6Y57 cumód hasonló vagy gyorsabb lehet, mint az n4000 proci. Azt látni bruttó 80-90 dollárért és nem tűnik előrelépésnek. [link]
A Z akárhanyas tabletprocis szökevények meg valsz még rosszabbak.A bővíthető fajta n100 ddr4 slottal, háttértár és ram nélkül bruttó 125 dolcsiért akad most [link] 8GB-os ramot és valami oem ssd-t [link] meg ha nem kallódik otthon, lehet gépbővítésből bontottat is venni olcsón. Nekem tapintásra úgy tűnt, hogy a micron 2450 ssd nem melegedett nagyon [link] (teljes méretű slotba kell valami fizikai adapter a miniről) például egy samsunghoz képest.
Bár úgy látom bruttó 140 dolcsiért akad 8/256 bővíthető gép is, de nem ismerem [link] Gyárilag lehet valami noname ssd van benne. Videóban szétkapják 2242 méretű sata ssd és egy üres nvme hely és ddr4 ram van benne. [link] (idle 7w, terhelve biztos több)
A gmktec g3 változat is hasonló árú 8/256 kiépítéssel [link] -
Kobe
veterán
válasz
Multibit #1108 üzenetére
Nem akarok 4-5 kulon boxot a lakasba, NAS nak, Jellyfin servernek es Home Assistant servernek
inkabb futtatnam 1 miniPCrol az egeszet, tekkntve hogy a NAS 3-4x annyi es cserebe a procija annyiszor lassabb is, ha nem 10x
ha nem 3.5, a 2.5 is mukodokepes lehet ha van legalabb 2 ilyen slotja -
Kobe
veterán
kismeretu brandPC vonalon mi az a legkisebb ajanlott tipus ami 2db 3.5 hdd es egy 2.5 ssd elfer?
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #1105 üzenetére
Ezt azért beszúrnám a legutóbbi két laptopomról, a számok konnektornál mért értékek (bár tény, alacsony fényerőn , DE) bekapcsolt képernyő mellett:
"Fogasztási körkép: átlagosan kb ugyanannyit fogyaszt az x13 g2 mint a CF-20. IDLE a modernebb X13 gen2 a nyerő, egészen 4W alatti értékekel. Videózás szintén (1080p youtube, CF20: 13W, X13: 10W). Keményebb munkára térve viszont már fordul a kocka, elsősorban a lovak közé dobott gyeplő erősen liberális power limit miatt."
Szval ezekután én egy képernyő nélküli, "modernebb", de mégis gyengébb kütyütől alapból elvárom, hogy legalábbis kevesebbet egyen, azért egy 13"-os képernyőt etetni nem apróság...Persze gondolom egy laptop biosát kicsit több műgonddal írják meg, ott idle üzemben (amibe azért egy nagyonalap asztalon kacantolás is belefér) rendesen alszik az ssd, RAM, cpunak annak rendje's módja szerint megkeresi vmelyik alsópinceközép c-statejét...
-
t72killer
titán
Igen, ez az inteles tdp téma úgy tűnik vadabb, mint akár az előző gennél. A kezem alatt elmúlt 15évben megfordult intel ULV procis laptopokat mind végigteszteltem konnektoros kütyüvel: a fogyikirály még mindíg az eeepc-s atom n450, maxon nyúzva evett annyit, mint egy modern csoda idlézve. Régen ugyebár a tdp az intelnél az átlag, amd-nél a közel max fogyit jelentette, ha jól olvasom, az n100 odáig fajult, hogy idle a cpu egymagában bezabálja+elfűti a tdp-t, azaz ezt a procit kb 15W tdp-vel lenne szabad hirdetni, a 6 még sdp-nek is sovány.
#1103: Ez a 30+Watt téma nálam totálisan nem játszik, esetemben (háton cipelt akksi) biosban limitálni kéne, hogy az APU soha és semmilyen körülmények közt ne egyen 15W-nál többet, már ez is bőven a használt szoftverek (pár hardver/kamera vezérlő+remote desktop) egészséges fogyija indokolt. És itt kiemelem az egészségest, mert ebben a szakmában is van olyan app, ami csutka 100%-ra nyomja a procit ha kell ha nem, pedig simám elballag a fele olyan erős, alacsonyabb fogyasztású hardveren: ehhez ugye kellenének kőkeményen betartott power limitek...
-
azbest
félisten
válasz
t72killer #1102 üzenetére
topton változatban egy hasonló n100 "router" van nekem is. Csak sokkal nagyobb bordával
a nagy bordás a procit le tudja hűteni terhelés alatt is, a kisebb bordás fajtákra vásárlói értékeléseknél láttam, hogy nagyon forrónak írták. [link]
Az ssd és a ddr5 ram viszont szintén elég meleg volt nekem nulla légmozgás melett, ezért arra is tettem plusz ventilátort az aljára, 3d nyomtatott szelősebb oldallappal. [kép]#1100 .mf
intel féle tdp, alapból 12w körül megy az n100, mert all core turbo megy. 6w-ra biosban lekorlátozva lényegesen lassabb (már amelyik gépben lehet ezt állítani). Az n5100 kifejezetten alacsonyabb órajeles, azokról úgy olvastam, hogy a kis bordás router házakban is vígan elmennek túlmelegedés nélkül, míg az n100 nem annyira. Szóval Valsz az n5100 6w-ja nem ugyanaz a "6" w mint az n100-nál. Cserében persze lassabb.
Ha t72killer-nek a fogyasztás a legfőbb szempont, akkor nem biztos, hogy a modernebb kell neki. Mondjuk az n5100 általában router formátumú kisgépekben gyakori. -
szkutyi
addikt
válasz
t72killer #1101 üzenetére
Semmi baj nincs az n100al még alap beállításokkal sem...maga az egész gep Aida stress test-el úgy hogy mindent is terhel, 30w.... Feltoltam biosban a CPU korlátot 15-ről 30ra, így az össz fogyasztás lett 33w....
De ez olyan állapotban ami szinte lehetetlen....
Alap fogyasztás ha megy a plex, torrent, 11w... [kép] -
t72killer
titán
Ha már Ali, egy érdekesség com/RS485+RS232-porttal, épp kb normális áron. Kivételesen visszajelzések is vannak, ami szerint nem melegszik túl - legalábbis a CPU, hogy az egyebek leolvadtak-e már, nem tudni
-
t72killer
titán
Az n100 "6W-ja" bárhol ahol csak nézem, ott erős, ahol a gazdája instant belenyúl a biosba és feltolja 9Wra a power limitet, szóval a gyanúper továbbra is áll. Alapon szidják még a remote desktop kezelés miatt is - persze ez lehet szoftveres vagy akár BIOS baki is.
Az emmc-t nem hajszolom akkor, bár ha van elég ram, és nem gyorstüzelő módban termeled az adatokat, akkor azért azt se kell folyamatosan nyüstölni. Ezért is igyekszem 16GB RAM-os modelleket nézni.
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- Eladó erős gamer pc! i7-14700k,4070ti super,ddr5 64gb ram.2x1tb ssd.
- Nas-nak, vagy bármi másnak amire jó, komplett gép, 9,5TB
- Asrock IMB-1222 Mini ITX Ipari PC
- DELL Optiplex 3050 Mini PC, I5-7500T CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Wifi, Bluetooth, Win 11, 2 év g,
- Lenovo Thinkcentre M710s SFF PC, I5-7500 CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Win 11, Számla, 2 év garan
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 2024 M4 Max 48GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- MINI PC HP PRODESK 600 G2 G3 G4 G5 i3 és i5 6-9. gen gar. Budapest MPL Foxpost
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest