- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gurabli
őstag
Nagyon jó gépek, szintén. A Tiny a mérete miatt bajnok. Az SFF-ben van PCIe slot, nagyobb táp (de kiváló hatásfokkal, 90% feletti), de nehéz és nagy. Az a durva, h egy Tiny ott van kb. mindenben, és lazán felpattintod egy monitor hátuljára.
De amúgy notebook a nyerő, akár dokkolóval. Egy x270 vagy T470 tökéletes - új akkukat is kapni hozzá, magyar világítós billentyűzetet. IPS kijelzővel. És, ha nem is a régi, de továbbra is bajnok a billentyűzet. Az új ára sajnos horror, de egy jó refurb beszerzéssel olcsóbb, mint egy joghurtospohár, újrahasznosított olcsóbb notebook. És örök élet plusz két nap. -
gurabli
őstag
Az szép... Alapvetően mindent meg lehet win alatt oldani, csak rendkívül macerás, rengeteg felesleges erőforrás kell hozzá, drága és egyszerűen nem bízom benne. Persze ez meg az én vakságom, de linux alatt öröm a munka... Docker és Proxmox pedig egyenesen a csúcs, pillanatok alatt megoldható több órás/napos meló. Egy alap Debian + egy jól összerakott docker compose és most nagyon egyszerű alapra gondolok. A mentés továbbra is hatalmas gond a legtöbb helyen. Pedig akár egy használt szerver, raid + felhő ma már tényleg könnyedén elérhetőek. Az adatok pedig biztonságban lesznek. És a munkaállomásokat + laptopokat is könnyű lekezelni. VPN-re home office-ra meg ott a Wireguard.
Sajnos Windows nem kerülhető ki, egyszerűen ragaszkodnak az Office-csomaghoz (Teams, stb), na meg mindig van valami rettenet számlázó vagy könyvelő szoftver, ami hazavág mindent. De egy i9-es is izzad alatta, mert egy magot (sem) tud rendesen kihasználni... -
-
gurabli
őstag
Hát, ez sajna mindre igaz. A f*s Win11 jó nagy lobbi, hogy kukázni kelljen teljesen jó hardvert. Ezzel (is) akarják pörgetni az üzletet, hogy váltani kelljen új (és drága) cuccokra. Megnézném azt az irodát, ahol egy I5-7500T ne lenne elég bármire. Sajna ezzel nem magyon lehet mit kezdeni, nem hiszem, hogy a Microf*s enged ebből a követelményből. 2024 végén indul meg majd a leselejtezett céges brand gépek áradata, 2025 október közel van, onnantól vége a Win10-nek.
Aztán lehet majd venni a méregdrága új, de azonos képességű gépeket, gyakorlatilag a Win11 miatt :(
Sajna nekem is kell egy Win, nem tudok mindent linuxon (kényelmesen) megoldani. -
PROTRON
addikt
Muszáj vagyok ezekre a gyári miniPC dologra reagálni.
Direkt nem ilyet nézek ezekhez az irodai PC-khez, mert kitudja mit hoz a jövő...leginkább mert ezeket könnyebb szervizelni mint a mini PC-ket.
Ha azon elszáll a proci, buktuk, kiesik legalább arra az időre, amíg megérkezik a gyártótól a csere darab.
Ha ezen elszáll a proci, csak átugrom aqua-ba a legolcsóbb készleten lévő csere darabért...2 óra és már folyhat a munka.A miniPCkben még kevésbé bízom a kínai adatlopó programok terén.
Pláne mióta ugye cikkeztek arról is hogy a TV okosításra tervezett miniPC-k is egytől egyig adatlopásra és backdoor nyitásra lettek tervezve...az összes...ja hogy Te azt hiszed olyat használsz amelyik nem? Ez nagyon cuki, de megnyugtatlak, azt is arra használják.A mini PC-k terén ugye csak viccnek szántátok hogy 130k alatt megússza az ember?
De a használhatóbb felszereléssel ugyanúgy 180k környékén jönnek ki(ugye SSD, RAM, újrapasztázás mert gyárilag elbaszták...).
A fent linkelt N100DC is tutira kevés lenne napi használatban winfos alatt. Pl a TERC árazó program egy kalap optimalizálatlan szar. Ezen nem változtat ha azon kesergünk hogy mééé nem optimalizálják, ez van, erre kell procit választani.Nem gamelésről írok. Arról hogy a stabil irodai használathoz is megvan egy minimális követelmény, ami alá nem lehet menni, nem nektek kellene napokon át hallgatni a kollégát hogy "így akadozik, úgy akadozik"...én is rengetegszer nyitok meg 65.000 soros excell fájlokat, miközben fut minden más is a gépen, pl acrobat professional éppen kovertál...
Nem nagy igénybevételek, igazatok van, de attól még vannak sarok pontok amiket el kell érni, vagy hirtelen burstölni rövid ideig...Ez melyik alaplap is? Kíváncsivá tettél...
-
Rick4
félisten
A TDP konkrétan semmit se jelent, pláne nem max fogyit, 65W-os porci is fog 100W-ot enni, csak az nem mindegy, ugyananakkora mértékű erőforrásigényes feladatnál a 6W TDP-s proci esetleg már közel max frekin pörög, míg a 15W-os alapon megy, azaz mégiscsak az N100 fog többet enni.
Nem azt mondtam, hogy nem jó, azt, hogy van jobb. Ha a lap 55K, meg még köréépítesz egy mindennel felszerelt gépet, akkor többet adtál érte, mint amennyit a teljesítménye alapján érdemes lett volna. -
Rick4
félisten
A fogyasztása mesze van a bajnoktól, mert az én kis mini pc-m a ryzen5-5500u procival nem melegszik, és egy 8TB-os vinyóval, két 500-as Kingston ssd-vel, egy 140-es alsó ventivel 20-21W-ot eszik működés közben, de arra a lapra köröket ver (közel 2.5x-es különbség van) teljesítményben.
Protron: Ilyen feladatokra 2023-ban már tényleg kár itx konfigot építeni, tele a net mini pc-kkel, jobbnál jobb procikkal, és persze usb-c-vel is. Fogyiban- teljesítményben vernek mindent, árban kb annyi, mint egy normális itx lap.
-
Amúgy nekem van egy ilyenem, de közelmúltban írtam is róla. 19 voltos adapter kell ehhez is, viszont egy gond van vele, hogy, bár jó a teljesítménye, melegszik. Kérdés az, hogy mihez képest? Játszani irodában nem kell és én is azért játszottam vele, hogy rájöjjek mit tud? Mert igazából játékra még mindig nem az igazi az iGPU/APU, ehhez még mindig dedikált VGA kell.
A fogyasztása bajnok, 10-20W, de, ha már ilyen árakban gondolkozol, hogy az alaplap is lehetne 61k, akkor miniPC-t is lehetne venni. 70k köröl már nagyon jó miniPC-ket lehet venni, anyámék cégénél is ilyeneket vett a rendszergazda, valami NUC féleség, de a dolgozók szeretik. Pici, alig fogyaszt, amire kell, arra jó. Nagy háttértár se kell bele, mert minek, rá van kötve a hálózatra. Monitor hátuljára azok is felerősíthetőek.
-
PROTRON
addikt
Nemtom miért nem mentette el a szerkesztést na szóval a lényeg:
Bár a 1510MI házikó pont annyival hosszabb, hogy lehet inkább az lesz...
Sőt ismét lecsekkolva a méreteket tuti az lesz a nyerő:
Asrock B560M-HDV/M.2 alaplap [link] 226 mm magas, 188 mm széles. Tudom "elavult csipset, de pont l..sz..om.
LCPower 1510MI házikó [link] 245 mm magas 195 mm széles, így elvileg belül kell legyen 188 széles fizikai "légrés", melynek feltétele a front panel USB kivezetése házon kívülre.
Mivel úgy is valahogyan meg kell oldani a monitor hátuljára pattintást, így eleve ezek a portok sz.r helyen lennének, szal ez nem valós "probléma".Nem egyszerűen "árérzékenység" egy irodai office-excell-költségvetés szerkesztő gépbe nem fogok 100k gamer alaplapot venni. A fenti mATX alaplap meg 33k.
Persze vannak nagyon sok elemű PDF alaprajzok amiket meg kell nyitni, de nincs igénybevétel.
A *10-es csipsettel az a gond hogy a tápkörök is gyengébbek a *60-*70-hez képest, amit megint csak nem akarok mert 10 évig kell mennie. Nem a terhelés az ami miatt ez fontos, simán alapból a tartósság szintjén másképp állnak hozzá a gyártók.Ami zavar hogy a a fenti mATX 560-on nincs semmilyen USB "C" port lehetőség, ami azért így 2023-ban már fura, lehet végül még is egy drágább, alig kapható, 61k-s B660mitx/ax alaplap lesz és akkor nincs méretproblem...de továbbra sem 100k.
De ez is csak 1 helyen írja árlistában, nem biztos hogy tényleg megvan... :@Tuti 1510 házikó lesz, pont azért ha cserélni kell valamiért alaplapot nagyobb merítésből lehessen választani.
-
PROTRON
addikt
Köszi, még gondolkodom.
Főni végre közel 2 év szenvedés után áldását adta az irodai PC-k lecserélésére...persze csak megvárta hogy a jó mITX alaplapok(*10-es csipsetet nem veszünk munkaállomáshoz még akkor sem ha "csak" irodai PC) eltűnjenek a kínálatból, így most okosban kell megoldani, pl az általad vásárolt házikóba úgy elhelyezni a legkeskenyebb mATX lapot, hogy az elülső részt kipucolni...Bár a 1510MI házikó pont annyival hosszabb, hogy lehet inkább az lesz...
-
Rick4
félisten
A kolink satellite tartalmaz egy 12K értékű tápegység- kábel- paneltáp triót? Nem, szóval meg is válaszolhatod magadnak, miért ennyi az ára.
Egy dolgot nézz meg, a porfestés mennyire szűkítette be a fedél rácsán a két lemez közötti rést? Én tapétavágóval kikapartam onnan a festéket, mert fele rés volt csak, utána már nem volt sustorgás sem
-
rxmiss
tag
en korabban a scythe mini kaze-kat hasznaltam, es egesz csendesek voltak, megis hasznosak.
-
HUN_Sector
őstag
Itt a 40x40x10-es. [link]
2.89 CFM
De ugyanez van 3,9 CFM-el is
[link]
A konstrukción csiszoltak egy keveset. +3 dB, +1 CFMAzért sejthető hogy ez nem fogja nagyon megkavarni a dolgokat. Arra jó, hogy rásegítsen a légáramlásra. A gyakorlatban max 4-5 C egy zárt, oldalszellőzős mini házban (2db esetén). Ha nincs benne légáramoltató, de van neki hely és ez a max amit betehetsz, jobb, mintha nem tennél a helyére semmit, ráadásul csendes.
-
Rick4
félisten
5-600ft egy ilyen venti, és gondolom belőhető biosban, hogy 60°C cpu hőmérséklet fölött picit erősítsen rá, 75-nél meg tegye fel csutkára, ilyesmin kár elspórolni a pénzt, mert nem csak hogy a melegedésből eredő bajokat kiküszöbölöd, de mindenképp bebiztosítod magad, hogy ha koszolódás, programhiba, vagy bármi más miatti 100% cpu használat okán elkezdene emelkedni a hőmérséklet odabent, egyrészt simán vissza tudja hűteni, másrészt úgy hallod, hogy nem a szokványos hang jön, és ránézel.
A ventik állított esetben felfelé szívhatnak, és akkor elég csak rásegíteni a kéményhatásra. -
Rick4
félisten
sata SSD meg melegedés? Szerintem ezzel nem kell számolnod, ilyenekből én még nem láttam olyat, ami kézmelegnél melegebb lett volna. Jó a fekete szigszalag is, a szín mindegy, max raksz a kettő közé egy kis műanyag lapot, vagy a két rövidebb oldalra kétoldalas ragasztót, hogy légrés legyen köztük.
a két 40-es venti elmegy 300-as fordulaton, azaz teljesen némán is, nem kell hangjuk legyen, de a kis szellő, ami megmozgatja a levegőt, épp jól jön egy ilyen helyre. -
Rick4
félisten
Lehet, csak nem fog kelleni, alig termel hőt, a borda max kézmeleg lesz, ezzel annyit tudsz elérni, hogy nagyjából fölé fogod tudni berakni a vinyót, és a két 40X10-es venti keresztülfúj a házon, hűti a vinyót, hűti a bordát.
Olyan lapos a ház, hogy az intel hűtő fölé már nem fér semmi.Tehát ha szemből nézed a házat nyitott tetővel, a bal felére megy egy vinyó a kis áthidalóba, a jobb oldalra meg a két 2.5"-os ssd, akár úgy is, ahogy nálam volt, én sima duct tape-pel összeragasztottam őket, és a felsőt felcsavaroztam a keretre.
-
S.I
kezdő
venti ügyben nem tudom audiovizuálisan mik az igények
meg állítva, fektetve lesz.
de mondjuk a szellőzésen esetleg annyival tudsz segíteni, hogy a fentre raksz egy nagyobbot fúvónak, vagy oldalra kivezetsz egy jobb ventit, az alaplap tudja vezérelni a 3 pineseket, fix fordulatot is megadva. egy jobb venti már 10-15 dB mellett is jópár fokot visszavesz 800-1000 körüli fordulaton. az alá nem érdemes menni, mert akkor meg búgnak... egy jobb venti ezen a fordulaton meg fél méternél távolabb gyakorlatilag nem hallható.
fent igazából rögzíteni se kell, ha fekteted, ha állítva, akkor öntapadós tappancsokkal simán megoldható. oldalán látok réseket, de a képről nem derül ki, van-e ott gyári ventihely. 6 cm-es venti is lehalkítható, meg jelenthet akár 3-5 fokot mínuszban.
alá esetleg egy porszűrő, azokból van mágneses is. -
Rick4
félisten
Simán belefér egy harmadik ssd, de ez erre nagyon nyűgös ház, legfeljebb kiveszed a kis kereszt- merevítőt, felragasztod a fedlapra egy kétoldalas ragasztóval. Nekem több ilyen volt megoldva ezzel a módszerel, egy 2cmx1cm -es ragasztódarab úgy odatapasztotta, hogy utána hajlott az egész ssd, mikor le kellett vennem, pedig ott csak egy sarkon találkoztak.
Itt látszik, hogy nagyon nagyon kevés a hely...
-
Gyári oldalon ez áll:
Mounting options: 1x 2,5" + 1x 3,5"A 3,5"-os HDD helyére szerelhetnél két noti HDD fogadására alkalmas keretet, így rögtön 3x 2,5" merevlemezes helyed lesz 3db SSD-nek.
Pl.: Akasa (AK-HDA-03) -
S.I
kezdő
semmi extra, szimpla házi/kis céges szerver win alapon.
4 ip kamera + , emby, plex, p2p, helyi ftp szerver, plusz közös adatbázisok és backup programok.
meg időnként ráküldök egy nagyobb ocr-t, hogy ne a laptopon pörgessem a ventit. abban mondjuk nagyon jól jött a kontron időnként.
ami hardverigényesebb, hogy szoktam időnként muxolni mkv file-okat, meg hangot alávágni/illeszteni, kódolni, video hardsub-okból softsubot csinálni. illetve kisebbre tömörgetni lehetőség szerint már inkább x265-ben (kevesebb hely, meg kisebb hálózati forgalom). utóbbiban a j3455 vga-ja abszolút nem jeleskedett, az esetek felében szállt el még fast beállítás mellett is hibával. fast fölött 5-10 percig bírta. valami nem sikerült jól vele az intelnek.
meg azért, ha meg volt küldve a kontron, akkor üvöltött a ventije, kihallatszott, pedig 3 mag-ra voltak korlátozva az ilyesmik, meg a 2-3 vinyóval, ssd-vel belenyalt már a 80 watt-ba ilyenkor az egész gépnek a fogyasztása. -
-
S.I
kezdő
ilyen van a gardróbban
, csak spire gyártásban. van benne 2 db 12-es befelé fújós venti, pont elférnek csak úgy odarakva, rögzítés nélkül, meg a túloldalát szétfúrtam szellőzőlukasra és tettem oda egy 12-est kívülről szívónak. bele tudtam anno kis kalapálással gyömöszölni 3 vinyót meg 2 ssd-t.
-
HUN_Sector
őstag
Ebben egy régebbi konfigot fut, amikor még integrálttal játszottam. Ryzen 5 3400G, 16 GB 3600 Mhz ram (ha jól dereng a freki), MSI B450I GAMING PLUS AC itx alaplap. ha jól emlékszem, ehhez anno 180 wattos tápegységet adtak beleépítve.
Most van a szekrényben egy in win chopin max, azt eltettem ínségesebb időkre. Ebből is Európában másfél-két éven belül teljes hiány volt.Hála a noctua alacsony profilú hűtőjének, teljes terhelésen van csak bármi hangja és az is csak fél méteren belül hallható, szóval nagyon elégedett vagyok vele.
-
PROTRON
addikt
Ez a fő munkaállomásomra vonatkozik, ami nem totyikhű iTX hanem ATX deszka.
Egy időben mATX házikóban volt (ház elejére rögzítve a tápegyésg), de az még mindig félkész, amíg befejezem át raktam rendes nagy ATX házikóba.
Azóta lett bele 3090TI, szal még az mATX koncepciót is kicsit át kell flexelnem, nem hogy iTX-et.Na ebben a konfigban 10940x-van, ami ha megküldöm fpu teszttel, elhasal a használt Silver Arrow Extreme 240W TDP-re méretezett torony hűtő (2 tornyos 2 ventis), mert a cpu kupak alatt suboptimális a hőleadás és dryoutolja az összes léghűtőt.
A HWinfo szerint 220W cpu package power-ig még 90-95 fok alatt tudja tartani, de FPU teszt alatt azonnal jön a throttling, ez sajna Intel tervezési hiba, mert 360-as folyadék hűtőket is kikészít ez a széria...
Az ICEGiant ProSiphon elite (gen 2) elméletileg bírná, mert az a TR széria nagyobb méretű lapkájára tervezték, de a korábbi 80k huf miatti árcédula nem tett kísérletező kedvűvé, szerencsére a mindennapokban nem ilyen a felhasználásom.
Meg ugye az a gond hogy a kupak alatt van suboptimálisan elrendezve, tervezési hiba, majd rá van forrasztva a kupak.
BTW Lehet hogy a forrasztást ba..ták csak el a gyárban és elég lenne egy delid, de érthető okból az sem egyszerű.Na erre én rakhatok topflow hűtőt, lehet szó szerint elolvadna.
Na ezen az alaplapon nekem nem tettszik hogy a VRM heatsink 52 fokig melegszik a belső hőszenzor szerint és kéznek már túl forró a felszíne.
Inkább beraktam egy 8-es ventit oldalról, ami a CPU dupla 8 pines EPS csatlakozóira lő, így az onnan kiáramló levegő 2 irányban kisöpri a meleget a két irányban elhelyezett heatsinkekről, amiket hőcső köt össze itt ezen a szakaszon.
Amúgy ez az alaplap: [link]
Ránézésre vásárlás előtt azt hittem hogy legalább egy picit meg van bordázva, de valójában felül az csak dizájn, az oldalán lévő bordák meg szuboptimálisak a lég áramlás szempontjából toronyhűtő / folyadék hűtés esetén, nem értem ilyen környezetben miért topflow hűtésre terveznek...A heatsink, terhelés alatt szabályosan felfűti az USB csatikat a légrésen keresztül(mert belül fut a hőcső) hogy kényelmetlen a ki-be húzkodás...tervezők gyöngyei dolgoznak a sárkányok égisze alatt.
-
rxmiss
tag
nagyon melegszik. valszeg kell vagjak ra lukat es kicsi ventivel megtamogatni a legaramlast. masok mar csinaltak 3d-nyomtatott fedolapot hozza kicsi ventikkel kulonbozo poziciokban.
gondolom az sem veletlen h az 500W-os mar gyarilag tartalmaz egyet. az okosabb valasztas lenne ebbe a konfigba, csak fizikailag tul nagy. -
PROTRON
addikt
Oke, de azert azt is nezd hogy 75 foknal a primer oldal mar 20 ezer uzemorat ir, ez napi 5 oranyi folyamatos jol negjáratott CPU tekeres mellett 10 evet jelent.
A nagyobbik gond hogy valojaban felhasznaloi kezelo feluleten nincs rendes hofok visszajelzesed, igy nem tudod hogy atlag terhelesnel mennyire melegszenek a tapegysegbeb levo kondik, sem pedig az alaplap tapkorei. Oke az alaplapra pakopnak erzekeloket, de en nem latom hova, igy nem bizom bennuk. 1venti epp ezert ra van allitva az alaplapi VRM heatsinkre, mert borda helyett csak ilyet dizájnoltak MSI sárkányaim..szeretnek főni a levükben. -
Rick4
félisten
Ehhez képest a hoki quality-nek vélt alis, meg lc power, tápok mindegyike 30-35°C-on üzemel, infra hőmérővel bármeyik pontra lőve nincs ennél több... És ugye a kondinál vannak ott melegebb alkatrészek is!
Pont azért nincs lezárva, és pont azért van a lap mellett, hogy némi levegővel azt az icipici keletkező hőt is el lehessen hessegetni onnan. -
PROTRON
addikt
Mivel van teljesen zárt aluházas verziójuk is amiben nincs venti, így azt mondom gyárilag megoldják.
Annál a típusnál belül termal padokkal szokták átadni a hőt az alu háznak, ami szépen leadja a külvilágnak, de lehet hogy a kezed számára melegnek tűnik, a kondik között nem ritka a 90-110 fok üzemi hőmérséklet között 10 évig vígan elműködő példány.Azért jobb 90 fok alatt tartani, mert asszem exponenciális függvény szerint csökken a hőmérséklet emelkedéssel az élettartam. Tehát pl 80 foknál még 50 ezer üzemóra, 90-nél már csak 20.000, 110-nél meg mondjuk 5000...ugye attól még mert 10 órán keresztül ülsz a gép előtt, az nem jelenti automatikusan azt hogy mind a 10 órán át folyamat maxon terheled és folyamat 110 fokon teker.
Hanem mondjuk időnként felburstöl 1-2 percekre, aztán megint fél órán át 80 fok alatt marad... -
Rick4
félisten
Ne arról beszélj, hanem hogy mit válaszoltál, azon már túl vagyunk, beszélj inkább arról hogy mit kérdezett, és mit válaszoltam rá!
Fáziskésésben vagy, immár másodszor!
Mi volt benne amúgy támadható? Az, hogy mást válaszoltam, mint amire te gondoltál? Az kognitív disszonancia, nem kell belkeverni a társalgásba, mondd azt, hogy az alsóval van tapasztalatod, akár 3x annyi, mint nekem, és elfogadom, mivel nekem etőtl még minidg semmi bajom nincs a saját tápegységeimmel.
Sebaj, megpróbáltad, még kontextusba se seikerült helyezni a kérdésre adott választ!Protron: Azt kérdezte, melyiket vegye? Megválaszoltam, szerintem a felsőt! Nem kért műszaki indokot, ennek ellenére azzal, ami a birtokomban van, megindokoltam!
Nálam több darab megy sok éve, ezért az én véleményemet ennyivel tudom alátámasztani, majd a kérdező eldönti, hog ykinek és minek akar hinni!! Ha neked nem tetszik, vagy kevésnek tlaálod, akkor vagy te is felteszed ugyanezt a kérdést, és műszaki alátámasztást kérsz, vagy utánajársz, hogy mégsem olyan jó a felső, mint az alsó, mert tessék, máshol 100-ból 50 rossz lett 2 év után, amit én a tények alapján hajlandó is vagyok elfogadni!De hogy nekifogsz magyarázni, hogy ez nem volt műszakilag megindokolva, az kissé nonszensz kategória!
-
Rick4
félisten
Most néztem vissza, lc power házakban nálam mindben a felső kivitel volt, 2012-2017 között vettem őket, és a mai napig hibátlanul mennek, a legutolsó most is megy, de az már csak napi 15 percre kapcsol be, a másik már összeépítésre vár, de 2014-től 2023 februárig nonstop ment kb 30W-os fogyival, és egyetlenegyszer sem volt hiba, a harmadik sokáig egy i7-6700-ast hajtott, utána pár hónapig egy i7-8700-assal próbálkozott, de némely fpu tesztben már nem bírta a kockatáp, meg a hűtés is bajos volt, így 2019 májusban azt cseréltem tfx tápos chieftec házra, lehtt belőle nonstop menős nas.
Ezek alapján én meg azt mondom, vegye nyugodtan a felsőt, ennél megbízhatóbb tápja soha senkinek se legyen!! -
Rick4
félisten
Az előfúrás nem ez a művelet, az arról szól, hogy egy kisebb átmérőjú fúrószárral kisméretű, de pontos furatot készítünk a nagyobb furat előtt, azaz előfúrjuk, és ez a kisebb furat majd megvezeti a nagyobb lyuk kifúrásáig lépcsőzetesen használt fúrószárakat.
A csavarfej "elrejtésére" vagy inkább a lap síkjával szintbe hozására a belső letörés, vagy más néven süllyesztés kell, amikor az elkészült furatba egy nagyobb fúrószárral befúrunk.
-
HUN_Sector
őstag
Nem csavar volt, fúrószár.
Megpróbálkozom a lyukfúróval. 4 nagyobb lyukkal meglátjuk milyen lesz.
Aztán megnézem a 82-90 mm-es lyukat, bár félek, az már túlzottan sokat fog elvenni a felületből.
De sebaj, van még 2 nm2 faanyagom
Rick: A 3D nyomtatómat már eladtam, mert a "3d nyomtatás for dummy kids" szájbarágós videó+könyv szint is erős volt nekem. Nem az én világom. Próbálkozom tovább a kétkezi fúrással-faragással.
-
industry
csendes tag
Szia! Jelenleg ezeket a gépeket használom:
A két I5 simán le szokta játszani a 4K filmeket és a teljesítményük is elég nekem. Az I3 nem tudja, akad és az már napi használatban is kicsit lassú de még viselhető a számomra netre. Ennek a tükrében mit gondolsz idegesítő lenne a számomra egy ilyen procis akár Asus vagy Intel gyártmányú(ha gyárt még) lap?
4TB hdd-re gondoltam bele, abból is a lassabbat hogy olcsó tartós és energiatakarékos legyenOFF 8 éves az asztali gépem, mikor telt el 8 év nem értem kettőt alszok és itt az élet vége
ON
-
viperabácsi
addikt
Én nem régiben raktam össze egy Asrock Deskmini X300-at 2x8 gb rammal meg egy 3200g-vel eddig mindenre elég volt amire szántam. Egy noctua L9a Am4 hűtővel , gyakorlatilag hangtalan , és van frissítési potenciál még bőven mint proci mint ram téren is bőven.
-
viperabácsi
addikt
pontosan erről beszélek. Milyen lét jogosultsága van akkor ezeknek? Elvileg egy jó technika hitványul megépítve .
Olyas valamik , mint azok a " laptopok " amiket mikor szétszedsz rájössz ,hogy valójában egy tablet billel .
Pedig jó lenne az irány , mert sok embernek teljesen kielégítő szolgáltatást tudna nyújtani egy ilyen , ha megfelelő minőség állna mögötte. -
Rick4
félisten
Ez érdekes módon 2000 rpm-nél is csendes, mert amúgy laptop hűtőnek néz ki, csak kétszer akkora, a venti is dupla vastag.
Alulra a 92-es venti helyett meg már megvan a másik 120-as, hét végén össze is építem, mert kinyomtatták hozzá a közdarabot. Na akkor még annyi hangja se lesz.
-
Pista0001
addikt
Ki vannak számolva, megfőni biztos nem fognak, a zaj persze más történet. Régi, 2. generációs Intel NUC-om van i3-mal, tud zajongani... Csatlakozó szempontból szerintem nem rosszak, jellemzően 2 videó kimenet, hang, legalább 4 usb szokott lenni rajtuk. A NUC-omon csak 3 usb van, és nincs hangkimenet (a hdmi-n van képpel együtt), de ez még elég korai modell. Mindkét szempontból (zaj és csatlakozók) kb annyit nyújtanak, mint egy notebook.
-
Rick4
félisten
Nem olyan rossz cucc az, ahhoz képest, amit fogyaszt, tényleg egy arany középútonak mondható, van kisebb fogyasztású, de gyengébb olcsóbban, lehet építeni nagyobb fogyasztású, erősebbet drágábban.
Ezek jól sikerültek, és még nem nagyon szállt el az ár, ami majd ezek után jó vétel lesz, az za n10 és az N305-ös procis lesz 2-3 év múlva.
-
Rick4
félisten
A véleményem szerint a szerényebb képességeknek szerényebb fogyasztással is kell társulnia, asrock q1900B lap és társai ami kb a minimumot jelentik, miközben egy vinyóval 15W körül megállnak fogyiban, ehhez képest egy i3-10100-as procis itx lap egy vinyóval megáll 25W körül, ami vállalható a 3-4xes cpu erőért, az ideális lehet a j4125ös lap, az viszont drága, egy i3-8100-as lapot összepakolsz szerintem 20-25 ezer körül, és erősebb, jobban felszerelt, enni az se fog sokat. Egy használt itx ház kb 10K, 8gb ram 5 ezer bele, szóval 40K-ból megoldod a kisfogysztású szerver kérdést.
Egy régi gép bármennyire is van otthon a sufniban, (nekem is van 5-6 p4-e komplett gép, empron 300+ meg 478-as 2.4-es P4es procikkal) negyede sebesség, és dupla- tripla fogyi. -
Rick4
félisten
Majd lesz meglepetés, meg a gyorsaság fogalmának újraértelmezése, ha felcsatolt mappaként használod azt a nast, és megnyitsz egy 40GB-os fotó mappát, megnéznéd a bélyegképeket... Percekig fog eltartani maga a betöltés is.
Az ősöreg gép koncepció se rossz, csak egy normális eszköz árát elfizeted két-három év alatt áramszámlába, és mindvégig még mindig az ősöreg, lassú géppel dolgozol...
-
Rick4
félisten
Felesleges tartani, nekem több ilyen itx házam volt, java részét 2012-2016 között vettem, és volt olyan, amelyikből most vettem ki a bene lévő lapot, azaz 10 évig biztosan ment hiba nélkül, szerver volt, úgyhogy pár frissítés, átépítés meg áramszünetet kivéve a vétel óta nonstop mentek.
A J4125 vaamire jó, de amúgy nem túl acélos cucc még szerver- nas szinten sem, de a régi tizenéces kétmagos cuccoknál azért jobb lesz. Hacsak nem 20 ezerért tudtad megszerezni, akkor viszont ezek már drágák ahhoz képest, amit tudnak. -
Rick4
félisten
De jó hogy megtaláltad, ha már az 59488-as hozzászólásban berakták ugyanezt.
Nem rossz választás, 3 éve adtam el egy ilyen gépet egy i3-6100-as procis konfigként, saccra 10 évig ment mindenféle hiba nélkül, miközben napi 16 órákat be volt kapcsolva, a tápegység is bírta. Ennyi pénzért valójában ajándék. -
-
Pista0001
addikt
Ez a ház kapható gyárilag 85 és 120 wattos paneltáppal is. Én így venném, nem utólag vadásznék hozzá tápot. Ha valami oknál fogva mégis külön kellene tápot vennem, nem pico-t vennék bele, mert abban az Asrock lapban az első ssd/hdd helyre szerelt meghajtóval összeakadhat. IX03-am van, ami az előlapot nem számítva ugyanez a ház, Asrock QC5000 alaplapom, amin kb ugyanott van a tápcsatlakozó, és pico tápom is van... Aztán lett paneltáp inkább
-
Rick4
félisten
Én csak örülnék neki, hogy nem rondít bele az összképbe, amennyiben nekem usb kellene, hátul kivezetnék egy usb hosszabbítót, és az astal lapja alá felfogatnám, mintsem hogy nézegessek két csúnya aljzatot.
Igen, ide csak paneltáp, vagy pico psu, én mindenképp az utóbbira szavaznék.
Amúgy ha usb kell, én ezt venném, mét mATX lap is befér: [link] -
Rick4
félisten
Annak elég egy paneltáp, bár pont mértem a múltkor, nem nagyon tudok mérhető különbséget se kimutatni egy normális 120W-os paneltáp és egy 60W-os deer tápegységáltal hajtott j4025-ös lap, vagy egy 350-es Chieftec atx tápegység, vag egy 300W-os pico psu általi működés közben, szóval csak az a fontos mennyi a hely.
Kb ugyanúgy esznek konnektorból, és ugye egyik árban biztosan töredéke a másiknak, miközben bármikor több ampert lehet elővarázsolni vele, bent van minden a házban, azaz vagy egy ATX táp valami frankó házzal, vagy egy SFX szintén hozzá valóval, és csak a legutolsó esetben, bizonyos feltételek teljesülése esetén érdemes paneltápot, vagy pico psu-t berakni, ha minden ki van száomolva, nagyon kicsi a hely, valami passzív lap és egy max 65mm vastag ház, és max 70-80w fogyasztás van, ahova más be se férne.
Igaz pont ilyen házban ment évekig egy i7-6700-as id-cooling is-40-es hűtővel probléma nélkül, de az a max, ami még elmegy...
-
-
Rick4
félisten
Szerver lesz belőle? Asrock Q1900-ast vegyél, azok nem drágák, és tényleg alig fogyasztanak, abaszolút nem kell hűteni a cput, zárt házban is elvan max 40°C-on. De egy J4025 sokkal combosabb, és annak sem kell az akítv hűtés, jóval erősebb is, csak maga a lap drágább, meg már ddr4-ramokat eszik.
-
Rick4
félisten
Hova teszed a vinyókat? A felső keresztlemezre ha jól tudom, kettő fér rá, ha nem túl magas a cpu hűtő, és az is csak megpróbálja kifújni a benti meleg levegőt, elől a táp takar ki, elölről szív, és oldalra nyom ki, szóval átszellőztetés gyakorlatilag nincs. Én tennék a vinyókra pl két coolink silent savior hdd hűtőt, még akár megfordított ventivel is jó, azaz kereszülszívna a vinyók aljánál, és lefelé nyomná a cpu hűtő elé, de hogy a harmadik vinyót hova teszed, azt nem tudom.
-
Francia91
veterán
Jó, én csak pár tesztet olvastam, amikor kijött a 7xxx széria, és ezen is az látszik, hogy a 7xxx IGP-je gyengébb, meg írták is megjelenéskor, úgy rémlik
-
gianni85
veterán
De mikor? Én idén tavasszal kezdtem olyan 6 év kihagyás után újra pc-zni, és akkor utoljára még bepróbáltam egy fm2 apu-t, amit aztán bővíteni kellett dedikált vga-val, hogy érdemben lehessen játszani 1080p-n. Most 5-6év elteltével is úgy látom, hogy még mindig csak kompromisszumos 1080p-re elég egy apu. Én naivan úgy érzem, hogy kukázni kellene az eddig kialakult és folyamatosan fejlesztett pc hardver struktúrát, vagy adni egy alternatívát olyan felépítéssel, mint a konzolok, és akkor lehetne érdemben fejlődés apu vonalon.
-
Pista0001
addikt
Ha úgy vesszük, már a jelen. Az átlagos felhasználók gépeiben túlsúlyban vannak a dedikált vga nélküli gépek szerintem, amikben van, ott is sokszor olyan van, ami nem oszt, nem szoroz (laptopok, brand gépek nagy része). Egy kis réteg gépében van csak külön értelmes gpu, őket viszont nehéz lesz integrálttal kiszolgálni. Elég megnézni a mostani felső kategóriás gpu-k fogyasztását, rendszer szinten a procival együtt 5-600 watt is simán összejön. Ehhez már a tápellátás megoldása és hűtése komoly feladat lenne, főleg ITX méretben.
-
Francia91
veterán
Mondjuk az már durva, az 5800X 105W TDP-s, a 6960XT szintén csúcshardver, amihez 850W-os az ajánlott táp.
De a fórumtársnak és az én hardveremhez bőségesen elég az 550-es táp. Az én gépem az RX580 miatt jóval többet eszik, mégis kiszolgálja az 550-es, sőt, kalkulátor oldalon 450-500W-os tápot kalkulált több oldal is -
Francia91
veterán
Szerintem is elég.
Nekem is 550-es tápom van (CoolerMaster V550 SFX Gold) ehhez a konfighoz:
- AMD Ryzen 5 5500 (65 W TDP)
- 2x16 GB DDR4 Kingston Fury 3.200 MHz CL16 RGB RAM
- Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+ (180W TDP)
- WD Blue SN570 1 TB M.2 NMVe SSD + 3,5" 6TB WD Blue HDD
- 4x120 mm Arctic P12 Slim ventillátor
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1 humoros
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Linux kezdőknek
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Crohn betegség
- alza vélemények - tapasztalatok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- OLCSÓ MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest