-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#16939776 #20006 üzenetére
Áramlástechnikailag miért éri be kisebb távolsággal a mókuskerekes (gondolom ez a radial fan), mint a normál/axial ventillátor?
Az a helyzet, hogy egy 2 slotos kártyának max 1 slot+ pár mm helye lesz szívni, de ezt mindenképp ki szeretném egészíteni opcionális perforációval. E méretkorláton túl már nem mennék, mert akkor lötyögnének az alkatrészek a házikóban -
törölt tag
válasz
#16939776 #20000 üzenetére
"(gondolom házat tervezel)"
Igen, de ez már nem tudom hanyadik. Az előzőek nem tetszettek többek közt a nehézkes gyártástechnológia okán, így mentek a hasonszőrüek mellé
3 slotosra tervezem, bár ekkor már csak pár mm marad a kártya és az oldalfal közt. Majd a perforáción át lélegzik- Jellemzően úgyis 2 slotos kártyákat tesz ITX-be a jónép, de vannak néhányan, akik preferálják a directCU-t, az meg (általában?) 3 slotos.HookR:
Akkor ez a 280 eléggé általánosnak vehető manapság. Köszi neked is! -
llacee
őstag
válasz
#16939776 #19947 üzenetére
Sziasztok!
Végül aludtam rá egyet és szerintem nem ITX lap lesz, hanem microatx.
Tényleg túl kompromisszumos az itx az igényeimnek.
A Coolcube Maxi és az U3 is fogad ekkora lapot és a VGA-m is belefér valamint akkor a plusz hangkártyámat is be tudom tenni, de a méret nem sokkal növekszik.
Ami nem teszik, hogy nem lehet feketében itthon kapni és kissé drága.
-
válasz
#16939776 #19965 üzenetére
Szia!
Így néz ki a gyári hűtője és 58x91mm (furat közepet próbáltam mérni)
Még az jutott eszembe,hogy régen az Intel rakott elég nagy chipset hűtőket a lapjaira.Például ez. -
-
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #19915 üzenetére
Az E8400 helyett érdemesebb egy G1610-esen gondolkodni, egyrészt a hűtővel együtt, újonnan, üzletben 9500Ft, normál állapotában is 20W körül eszik lappal, ssd-veel, másrészt tesztekben ronggyáveri az E8400-ast, 4GB ram-mal, meg egy SSD-vel igencsak pattogós W7-es rendszert lehet belőle építeni....
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #19900 üzenetére
Erről az írásodról lemaradtam akkor, de ismerem a funkciót. SB-n használtam is, de sajnos itt Haswellen (vagy ezen a lapon) valamiért nem működik. Bármit állítottam, semmi nem változott.
Sőt, még a Load Line Calibration sem csinál semmit, ami hiányzott is eléggé.
Fura egyébként, mert ebben a lapban kb. 5x annyi állítható power option van, mint SB/IB-n.A GPU feszt nem vettem le, de dvga mellett az teljesen inaktív, nem? Vagy számít?
Köszi!
-
sirdond
őstag
-
sirdond
őstag
válasz
#16939776 #19750 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Inkább itt írok,mint privátban, mert biztos érdekel mást is a téma.
Tulajdonképpen igen,médiára csak kiszolgálóként működne, a lejátszó pedig külön lenne (ami jelenleg egy RPi). Ezen kívül egyéb funkciók,amit ellátna azok a torrent, proxy. Esetleg routerként is kirpóbálnám. Amire viszont biztos nincs szükségem: web szerver és játék szerver funkciók. Nagyjából ezek az elképzeléseim és az elsődleges cél az alacsony fogyasztás.
Op. rendszernek pedig debian-t gondoltam.Ezekkel a feltételekkel, te mit ajánlanál nekem?
-
Gaben01
őstag
válasz
#16939776 #19733 üzenetére
Ebben az esetben visszarakom rá a gyári ventijét, úgy 58mm magas és a probléma megoldva. Az más kérdés,hogy mennyire hangos a gyári ventije,mert amióta nálam van és a shadow wings-el használom.
A tápon a kábeleket nem vagdosom, 2017.08-ig garis még.Rohadt jó és halk táp,de fölöslegesen sok kábel van rajta és egy minőségi 300W körüli táp bőven elég lenne.Az előző ATX konfigomból maradt,de rákattantam az ITX-re és már egyáltalán nem hiányzik a nagy dög gép. -
spln
tag
válasz
#16939776 #19728 üzenetére
"A termék 2013.10.27. óta nem elérhető"
Ez alapján az ipon már kiárulta a készletet.Nekem volt már hasonló helyzet szintén ipon. Egy régebbi msi am2-es lappal, ami rég kifutott volt.
Cserélték egy újabb típusú msi-re, és kb 2-3 hét volt csak.
Szóval szerintem ettől annyira nem kell félni. -
Bullllit
tag
válasz
#16939776 #19441 üzenetére
Serricon
Nekem az 50W körüli érték is megfelelő lenne
Sose lehet tudni mi mire lesz jó pár év múlvaEgyébként azért is akartam itx-es gépet, mert szerintem szabadabban konfigurálható minden szempontból.(HDD-k száma vagy a programok).
tlac
Kellene ennyi, mert amin nem torrent fut ott a biztonsági mentések pihennének(amik nem feltétlenül folyamatosan lennének aktívan bekötve)
De egyébként a legtöbb helyet a már összegyűjtögetett adatok jelentik amiket ezen a gépen lehetne elérni elképzeléseim szerint.Duracellm...
Azért egy ilyen gép fogyasztása még mindig kisebb mint a nagygépemé.
A hang meg családi házban nem probléma, majd keresek neki valami jó kis helyetSzóval szerintem maradok annál az asrock alaplapos konfignál.
Mindenesetre köszönöm a hozzászólásokat.
-
sb
veterán
válasz
#16939776 #19206 üzenetére
Pontosan nem tudom, mert még nincs meg a konfig. De ezért próbáltam előre tervezni.
A proci részét tudom, azt kimértem. Max 35W-ot kér Prime95 alatt (ez már a feszcsökkentett mérés). Ehhez tettem hozzá a több tesztben is látott 40-45W-os 7750-es fogyasztást. (a cpu is kevesebbet eszik játék alatt, mint prime95-ben, így lehet, hogy 70W-hoz lesz közelebb a fogyasztás).
A max is így jött ki, 50-55W körül láttam a 7750-et szintetikus tesztben. De volt, ahol 45W alatt írták furmarkkal is...Nincs sok kedvem tápot cserélni, de ha biztosra akarok menni akkor a kombinált terhelés miatt muszáj lesz egyébként is. Meg ha a valós terhelés csak 70W körül lesz ahhoz is jobb, ha nem a 96W-os táp jár 70% feletti terheléssel... melegedés és a hosszabb élettartam szempontjából is...
Lehet, hogy előtte azért ki fogom mérni, mert ez a 7750 még tényleg kérdéses több szempontból is:
- Ha pl. a 45W-os furmark tesztet nézem akkor a kombinált max is csak 80W lesz.
- Vagy a feszcsökkentést, ez is nyitott kérdés, mert írtam, hogy találkoztam már AMD kártyával ahol lefelé nem ment az állítás. Ha menne lehet, hogy -10W kapásból és máris 60W körül lesz a folyamatos terhelés és 80 alatt a max.
- Ha nem megy a feszcsökkentés még mindig ott van a PowerTune is, amivel épp le lehet húzni a TDP-t 11W-tal. Pont a kellő hatást érné el ez is.Szóval még így lehet tere a további fogyasztáscsökkentésnek is.
A táp ventire is kösz a választ. Igazából épp ez lett volna a kérdésem amit írtál. Hogy 1-2 percet mennyire bír ki biztonságosan. Én úgy gondoltam, hogy ez belefér, két dologra alapozva:
1. Nincs nagy terhelés indulásnál és azután sem, 550-es a táp, a cpu load max 120W, a kombinált load max 200W körül van. Tipikusan 50-160W között vesz fel a konfig, ezt az induló 3.5V után 4.5V körülire beállva, alig pár 100rpm-es venti fordulattal hűti. Tehát az látszik, hogy ilyen kis terhelésnél szinte nulla a táp hűtésigénye. Elég nagy az esélye, hogy nem fog felforrni 1-2 perc alatt.
2. A túlzottan kis hűtés is veszélyes lehet viszont, ha mondjuk hosszabb ideig nem indulna el a venti, de ezt meg megmértem, tényleg kb. 1-2 perc és eléri az induló feszt. Szóval talán ilyen veszély sincs. (Persze arra figyelve amit írsz: változhat az induló fesz is a ventinél.)
De én csak okoskodok, nincs sok közöm a tápokhoz úgyhogy jó volt egy szaki véleményét hallani megerősítésként. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #19171 üzenetére
Ha már táp ill táphűtés a téma, akkor én is kérdeznék.
Van egy LR-1106 paneltápom, ami elvben 150W-os, tartósan 120W leadására képes. Mellette egy 96W-os Modecom külső kocka. Már írtam korábban, hogy a jelenlegi alulfeszelt A6-3620 helyett Pentium+7750 konfigot tervezek.
Az AMD idle 24W, load 60W körül van (konnektornál mérve), normál terhelésnél 30-40W. Cpu+gpu full load e felett lehet, de ez nem fordul elő teszten kívül. Ezt kényelmesen viszi, a 7750-es konfig viszont többet enne:
- A kombinált maximum valahol 85-90W környékén lehet majd (konnektornál). Bár normál esetben ez sem fordulna elő, de ez már határeset a külső kocka miatt.
- Tartós, pár órás 70-75W körüli terhelés is lenne. Ez 75-80% a tápnak.
- A esetek nagy részében idle vagy light load lenne továbbra is 25-35(40W) között.Határeset a dolog, a 75-80%-os terhelést sem érzem problémának pár órára, de azért talán erre már megnyugtatóbb lenne valami 120W körüli táp. A kombinált maximum sem fordul elő soha, de tervezni erre sem szeretnék/érdemes talán. Viszont túltervezni sem akarom feleslegesen. Vélemény?
120W-os kockát lehet emberi áron kapni itthon? A Dell-eken kívül (ami sajnos HookR tapasztalata szerint nem megy az LR-1106-os táppal) mik a megbízhatóbb típusok még?
Másik kérdés: Nem a topicba illik, de ha már szóba jött a venticsere, úgy látom ebben van tapasztalatod. Nagy gépben Antec 550-es táp. ADDA venti van benne, vettem szinte ugyanolyan karakterisztikájú Scythe ventit, de sajnos mint utóbb kiderült az induló fesz éppen nem elég. Az új kb. 4-4.5V-tól indul el, a táp viszont indulásnál kb. 3.5V-ról indít. Aztán felkúszik 4V-ra kb. 2 perc alatt, tehát ott már elindulna a Scythe is, de nem tudom ez belefér-e.
Esetleg valami ötlet ilyen extrém induló feszültségű ventire?
-
törölt tag
válasz
#16939776 #19171 üzenetére
erdekes eszmecsere a pico vs atx tap.
nem kizart h a proci cseres lesz egy e3-1230v2-re, de az fogyasztasban epp jobb, viszont azt is jelentene h kicsit tobbet menne csucsrajaratva, mint 10-20% (teljestitmenytesztek, stb).
ahogy nezem azert a dell da3 a 180W-javal el kene vigye erolkodes nelkul huzamosabb ideig a cuccot. (es persze a megfelelo pico-val). -
Pista0001
addikt
válasz
#16939776 #19167 üzenetére
Szerintem se kell félteni a bricket, megbírja, ha minőségi darab. Sokan notit is fix gépnek használnak, állandóan töltőről, munkahelyen akár 8+ órában naponta. Ha azt bírja (márpedig szerintem egy ilyen brick meg egy olyan brick között nincs (sok) különbség), akár a 24/7-et is bírnia kell. Dell DA-1/DA-2 vagy Xbox táp biztos hosszútávú megoldás.
-
törölt tag
válasz
#16939776 #19167 üzenetére
Egy kibelezett atx táp dobozába szerelt burkolat nélküli Dell da1-es, "kis*" átalakításokkal, rendben lenne, és a régi táp helyére be is lehetne építeni, mehetne rá valami 12-es lehalkított S-flex
*:Meg kell szüntetni az egyes részek termikus kapcsolatát, főleg a primer puffer kondit kell kiszabadítani, A pfc és a kimeneti transzformátort külön-külön kis bordát igényelnek a tetejükre.
Ehhez is érteni kell szakismeret.
-
Pista0001
addikt
válasz
#16939776 #19164 üzenetére
Még ha renderel, akkor is csak kb 80%-on menne a táp. Csak 2,5-es vinyói vannak, azok - ha jól tudom - nem terhelnek, vagy csak nagyon keveset a 12 V-os ágon. Az tény, hogy a ház szellőzésén javítani kell, esetleg bordákat tenni a picora. A legjobb, valami nagy, alaplapra merőlegesen szellőző procihűtés lenne, a táp eredeti helyére esetleg egy nagyon kis fordulató 80-as ventivel, így minimális zajjal nagyon jó hőmérséklet értékeket lehet elérni.
-
törölt tag
válasz
#16939776 #19159 üzenetére
koszi.
sajnos a tapban egy 135mm-es venti van, kicsit korulmenyesebb (szepen) lecserelni masra, de egy jominosegu 120mm-es megoldas lehet.
es foleg igy hangos, hogy az asztalon van mellettem a gep (nincs hely mashova rakni). enermax tb silence-em van is itthon, lehet megnezem h befer-e. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #18901 üzenetére
Prime95 volt, nagyrészt valós terhelést ad a maxra.
Nyilván egész nap nem hajtod maxon, de ennyi erővel egy Pentiumot és i7-et is összehasonlíthatnánk. Mivel itt fogyasztásról, hőről volt szó, ennek nem sok értelme van.Másrészt pont i5-ről volt szó, tehát épp nem arről a fogyasztási kategóriáról. Gondolom nem azért vesz valaki ilyet, hogy max 30%-on hajtsa. Ha meg valamivel megnyomja (akár játék, akár más) akkor vélhetően kijön a különbség ugyanúgy.
-
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #18899 üzenetére
Az nem úgy van, hogy egy erősebb proci hasonló igénybevételnél kisebb terhelést kap, ezért a kisebb fesz kisebb hőtermelődést is okoz? Korántsem biztos, hogy egy celeron, és egy T-s végű i3 ugyanazon feladatokkal hasonló hőtermelést produkál, és korántsem biztos, hogy előbbié lesz kevesebb.
-
rover45
őstag
válasz
#16939776 #18792 üzenetére
A házhűtőn ventin van egy kis kapcsoló, amivel fordulatszámot lehet állítani, de emlékeim szerint ez még az alacsonyabb értéken is elég zajos volt. Ha hazaértem ki fogom próbálni, nem rossz ötlet.
Azon is gondolkoztam, h kicserélem azt a gyári ventit, de ilyen alakú szerintem külön beszerezhetetlen :s
Köszönöm a segítséged
Mi van még, ami a 40mm-es magasságon belül maradna? -
Mercutio_
félisten
válasz
#16939776 #18684 üzenetére
Meglátjuk, viszont kezdeményeznék egy kis brainstormingot:
Gondoltam, ha már adott a lehetőség vadászok az aprón a bontott noti alkatrészek között egy wifi+Bt modult. A GA-B75TN lap howto-oldalán azt írják Atheros AR5B22 half height Mini PCI-E modul kell bele, ugyanakkor a wikin azt látom, hogy ez egy adott csippel szerelt modulcsaládot takar, kérdés hogy konkrétan milyen modulokat is kell keresnem, mert az aprón erre a kódra rákeresve persze nincs semmi
ebay-en találtam néhány cuccot (1, 2, 3), de ez így elég lutri
Egyébként a howto-hoz tartozó videóban látottak alapján azon is elgondolkodtam, mi lenne, ha beépíteném egy olyan házba, aminek az oldalába egy ilyen kijelző kerülne, fölé rezisztív panel, de a korábbi elmentett linket nézve nem biztos, hogy ennyit áldoznék rá pénzben és fúrás-faragásban.
-
protegeone
tag
válasz
#16939776 #18598 üzenetére
Köszi az infót
Kerregés mennyi idő múlva alakul ki?
Esetleg Big Shuriken hűtő ?
Jelenleg ez van a gépemben, ventillátor nélkül szuper, így talán az jobb lenne?Mivel a ház igen kicsi, gondoltam és vettem meg a Zalman hűtőt, hogy minél több szabad hely maradjon.
Persze majd az összeépítéskor derül ki, hogy ténylegesen mekkora lesz a zsúfoltság. -
HookR
addikt
-
törölt tag
válasz
#16939776 #16095 üzenetére
Bocs a dupláért.
Azt hiszem párszor már leírtam ide is hogy azt a "tápcsatlakozót" el kelne felejteni!
Max egy gitár-effekt-pedál tápellátását szabadna rá bízni, ahol max 2-300mA-ek szaladgálnak. olyan picike a kontaktus nyomása, és pillanatok alatt elveszíti a rugalmasságát az érintkező.
Nem beszélve arról hogy nincs rendesen felület kezelve, így ha nem bontjuk, csatlakoztatjuk rendszeresen akkor leoxidálódik, és tovább nő az átmeneti ellenállása...Cserébe nagyon olcsó...
Aki teheti, cserélje le valami komolyabbra, vagy egyszerűen hagyja ki a "buliból"
Többször nem fogom leírni, majd linkelgetem
-
op9
aktív tag
válasz
#16939776 #15899 üzenetére
A ventillátort úgy értettem, hogy nem olyan fajta, amit szétbuherálnék.
A brick volt egy műszerésznél, és 11.3 és 12V között ingadozott, és mondták, hogy rossz. Szóval valami jön belőle, de nem kóser. Nem tudom, hogy emiatt nem indul-e a lap. Vagy a PicoPSU-nál van a gond. Nem szívesen erőltetem a tápot a Pico-ra, mert nem tudom, hogy mit csinál pontosan, de ha egy elosztóba dugom a tápot, amire egy hangfal is rá van dugva, akkor a táp halk kattogása hallható a hangszórón keresztül is. Kb. másodpercenként 2-szer.
Holnap megpróbálok azért egy multiméteres vizsgálatot, de a brick szerintem sehogy nem jó. Éppen ezért az lenne a kérdésem, hogy:Tudtok ajánlani egy jó brick-et? Lehet használt is... 12V és min. 8A kellene szerintem.
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #15755 üzenetére
Tudomásom szerint a 4 pines +12V csatlakozó csak a processzor tápellátásáért felel. Ezért VGA használata esetén - legyen az tápcsati nélküli (75W alatti TDP-vel), vagy tápcsatis (75W-nál nagyobb fogyasztással) - a pico/paneltáp méretezésébe annak fogyasztását is bele kell kalkulálni*.
Kis teljesítményű picoPSU erősebb AC adapterrel akkor alternatíva, ha VGA-t nem, de relatíve nagy fogyasztású processzort/APU-t kívánsz használni, megkerülve a picoPSU-t, mint szűk keresztmetszetet.* Mondjuk azt még nem ártana tisztázni, hogy a tápcsatis VGA milyen arányban támaszkodik a tápcsatlakozóra és a PCIe sín tápellátására... Ez engem is érdekelne.
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #15729 üzenetére
Most hirtelen nem is tudom, hogy találtam-e már rá korábban példát, de úgy rémlik, mintha igen.
Mindenesetre felmerül a kérdés, vajon a tápcsatlakozó használatától függetlenül szükséges-e minden esetben a PCIe sín felőli betáplálás, vagy sem? Mert ha igen, akkor a picoPSU korlátai miatt ez esetben is érdemesebb a proci tápellátását külön biztosítani.(#15730) pisztoly: Csak ugye arra is rátevődnek még a szállítás járulékos költségei.
Nem tudom, ezen érdemben változtatna-e, ha megjelenne itthon is az Amazon, ahogy arról itt-ott olvasni lehetett.
(#15735) F34R: A táp méretezésénél a 3.5"-es HDD-k fogyasztását két esetben érdemes figyelembe venni.
- Jellemző fogyasztás folyamatos üzemben. Ennek kell beleférnie a tartósan fenntartható 'max' értékbe, a többi 12V-os fogyasztóval együtt, jó szellőzés mellett.
- Felpörgéskor, amikor a legnagyobb terhelést jelentik. Ez esetben viszont kapóra jön a picoPSU-k adatlapján feltüntetett, 1 percet meg nem haladó 'peak' terhelési érték, ami a 160-XT esetében 12V-on 15A.További könnyebbség, hogy induláskor a proci fogyasztása - ha jól tévedek - kb. a maximális fele körül alakul.
-
Pista0001
addikt
válasz
#16939776 #15385 üzenetére
A 3 slot az Asus DirectCU-k miatt kellett gondolom
A dizájn nekem tetszik (a másik gépem egy Lian-Li-ben van
), csak egyszerűen ez már túl nagy. A variálhatóság meg szerintem nem sokat ér, az ember úgysem variálja nagyon a gépet. Másrészt annyira jó mint bármelyik univerzális dolog, azaz sok dologra jó, de egyikre sem tökéletes.
-
robertka
tag
válasz
#16939776 #15335 üzenetére
A vga tápját a panelhoz forrasztotta kábellel. A táp szétbontással kb 3-4 cm nyert csak szerintem. Igazából azért nézegettem ezt mert 15000ft ig nem találok olyan házat ami kicsi és 2slot vga menne bele ill ATX táppal. Nekem eleve nincs szükségem az ODD re és elég lenne egy 2.5 ös vinyó.
-
Trolee
aktív tag
válasz
#16939776 #15324 üzenetére
MSI fm2-a75ia-e53
AMD FM2 X2 A10-Series 5800K
KINGSTON 8GB HyperX Beast DDR3 2400MHz CL11
WD Caviar Black WD7501AALS 750GB
Valami Lg író, elöl 12cm-es,hátul 8cm-es gyári hűtő
CFI-A2059 hát-tápEz minden amit jelenleg használok. Szerintem max. csak venti csere lesz, vagy szabályozás ha lehet, végülis robottechnikai cégnél dolgozom, van ott pár villanyszerelő stb..
Egyenlőre videókari nem lesz. nem hiszem hogy ez megterhelné a 300w-os tápot, bár nem tudom milyen hatásfokkal működik. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #15314 üzenetére
Ha végigolvastad volna akkor rájössz, hogy méretre írtam az SG05-öt jónak és az árát baromi soknak tartom.
HTPC+NAS egyébként.Jelenleg egy Feel 202+Ion szolgál ki 2TB belső és 2TB külső HDD-vel. Kemény konfig?
Ennél kéne valami gyorsabb gép (kb megvan) és kicsit nagyobb ház. -
Trolee
aktív tag
válasz
#16939776 #15320 üzenetére
Ennyi merészség kell. Ez a ventis megoldás egész jó. Lehet kipróbálom.
Nem fix a tápcsati csavaros az egész lap. Az a baj hogy 1 rack elég lenne de nem kivehető a tartója a másodiknak. Ha kell eladó lehet jó ajánlatért.
FSP 300w tápot érdemesebb lenne használnom szerintetek a gyári helyett? Elég hangos a ventije. -
vitezlejszlo
őstag
válasz
#16939776 #15211 üzenetére
Szia!
Jelenleg csak egy kis arva 3220-as I3-at tennek bele, kesobb lehet nagyobb, 3450-es I5 de az joval kesobb. Most csak ez az I3 az aldozat.
Bitfenix Prodigy a haz, az mar megvan.
VGA-ra fujja? Hmmm.. nem tudom miert gondoltam eddig, hogy onnan szivja.. nem az en napjaim ezek mostanaban
Tehat oda fujja.. akkor esetleg egy Brocken is felmehet ra? Jo lenne minel kevesebb ventivel megoldani. A vizre csak azert gondoltam, mert az LCLC-s vizek olyan 6-8-10 korul mennek, amennyi egy leghuto is, es ha esetleg csendesebb, akkor mar jo vagyok. Nem lenne baj, ha minel kevesebb zajt csinalna a rendszer...
Laca
-
törölt tag
válasz
#16939776 #15125 üzenetére
Lehet hogy egyről beszélünk, de az LVDS csati környékén találtam egy jumpert, amivel lehet váltani a kétfajta betáp közt. A PH-s cikk kicsit félreérthető volt számomra, azt gondoltam, hogy 12-19VDC közt bármit megeszik, de akkor ezek szerint nem olyan.
Mondjuk ha egy tizessel drágább, cserébe nem kell pico-PSU-t vegyek, akkor nálam nyerő a dolog. A thin-ITX miatt meg csak elkezdenek a gyártók is jóféle házakat kiadni, igen lapos hűtéssel, hiszen itt mindenhol ugyanott fekszik a CPU. De ha giga is eljátsza, amit a VIA próbált a konzumer felé, akkor pont annyi ilyen lapom lesz tőlük (0).
Mondjuk nem is értem, hogy ITX-nél miért nem betonozták le a proci helyét. Csak elsőre tűnt volna korlátosnak, utána meg mindenki jobban járt volna.
Meghogy miért ragaszkodnak annyira a jellemzően egyoldalas kialakításhoz... -
-
op9
aktív tag
válasz
#16939776 #15011 üzenetére
Köszi,
Akkor ha jól nézem, akkor ők jöhetnének szóba:
picoPSU-120 DC/DC (120 Watt) + AC/DC 120W Adapter
picoPSU-150-XT DC/DC (150 Watt) + AC/DC 120W Adapter
picoPSU-160-XT DC/DC (160 Watt) + AC/DC 120W Adapter
Vagy mi a helyzet a topikban többször is ajánlott LR1106-250W12VDCX2 paneltáppal? Specifikációk szerint jobb, de a Dell DA-2-vel nem kompatibilis... bár ez nekem úgyis sok lenne már, mert ahogy olvastam a legjobb 25% és 75% között tartani a táp teljesítményét az optimális fogyasztás érdekében. Én meg ahogy számolgattam olyan 20-70W között fogyasztana a konfig (H61-es ITX alaplap + Celeron G1620 + 4GB DDR3 + 64GB SSD).
Esetleg lehet egyéb defektje az LR1106-nak ha már egyszer van ez az inkompatibilitási gondja? Mert akkor nem kockáztatnék vele.#15012 Pista0001: Köszi az infót, a picoPSU-kból is ezért már akkor a nagyobbakat néztem.
#15020 HookR: Olvastam én is a review-okat, már elvetettem a házhoz csomagolt paneltápokat, sajnos mindennek meg van az oka, hogy miért olcsóbb, ezért van most épp fenntartásom az LR1106-tal, mert elvileg jobb, mint a picoPSU, de olcsóbb. (igaz, nagyobb is)
Igaz is, mi lett a berendelt LR1106-oddal? -
batagy
őstag
válasz
#16939776 #15011 üzenetére
Szerbusz mester!
JÓ 12V-os külső tápok közül, olyat amit nagyobb teljesítményű, 100W körülit, tudsz ajánlani, megbízható minőségűt? De olyat amiben nincs PFC, hogy ne ciceregjen.
Mint azt már egyszer kibeszéltük, nekem volt Mean Well GS90A12-P1M 90W-os, de a PFC miatt erősen cicergett.
Az itt kapható 150W-os pedig 20eFt, és nem is tudni milyen minőségű.
-
akom
őstag
válasz
#16939776 #14972 üzenetére
Most nézem én is, hogy az oldalon el van írva, nincs RAID vezérlő az alaplapon...
Nem látom értelmét bővítőkártyának, mivel nem desktop gép lesz, így nem lesz bővítve.
Ezért is szeretnék integrált RAID vezérlőt. Habár az árakat tekintve lehet kompromisszumot kell kötni és szoftvered RAID-et kell használni, vagy kitalálni egy backup rendszert.Természetesen nem vagyok elzárkózva az mATX-től sem, a lényeg hogy a fentebb leírtakat ki tudja szolgálni, mindezt alacsony energiafogyasztás mellett. Legfőképpen ezért is gondolkodtam ITX-ben.
A mostani HP Microserver árát pedig nem tartom reálisnak, a kezdő 60k körüli árához képest.
Én sem az első ITX configomat akarom összerakni, tudom a hely jelentőségét, ismét hangsúlyozom hogy ez nem egy nagy teljesítményű havonta bővíthető gép lesz.
Köszönöm az eddigi észrevételeidet!
-
akom
őstag
válasz
#16939776 #14969 üzenetére
Ezért is kérdezem kinek mi az elképzelése.
Egy másik fórumon egy ilyen konfigurációt ajánlottak:
MSI H61I-E35 (B3) 18k
INTEL Celeron G540 2.50GHz 1155 BOX 10k
A-DATA 8192MB 1333MHz DDR3 13k
+ Ház + TápEz az összeállítás például nekem tetszik, talán a CPU amin változtatnék.
Nem feltétlen gondolkodnék 40-60k-s alaplapokban CPU nélkül.
Úgy érzem, hogy ezeknek a követelményeknek nem kell ekkora erőforrás...
Bővíthetőségben mire gondolsz?(#14970) Patice
Melyik követelményt? Illetve melyik NAS-t ajánlanád? -
válasz
#16939776 #13863 üzenetére
Jelenleg a konfigom egy LC-Power 1400-as házban van (álló helyzetben használom) és az egyik oldallapon van egy kerek szellőző rács, ami nagyjából a proci fölé esik. A szellőzőhöz felraktam egy 10 centis low profile Scythe ventit (volt készleten) úgy hogy kívülről szívja a levegőt a procihűtő lamelláira és az alaplapra is. Felül, közvetlenül a procihűtő felett pedig egy Noctua 8 centis szívja ki/felfelé a meleg levegőt a házból.
-
válasz
#16939776 #13860 üzenetére
Köszi a kifejtést!
Csak tény, hogy ilyen alacsony profilú hűtő nem sok van és ha szempont, hogy kicsi legyen az egész konfig, akkor nincs túl sok alternatíva és ezek közül papíron persze, a Noctua eddig a leghalkabb tudomásom szerint, de nyugodtan javítsatok ki, ha nem jól tudom.
Nemrég raktam össze egy gépet egy Scythe Kozutival és most az az egyik leghangosabb venti a gépben, bár igen csak visszafogottan forog.
Nekem személy szerint már a 20 dB is elég zavaró, 10-15 dB az már elég csendes közelről is, asztalon tartva a gépet, minimális ház zajszigeteléssel is.
-
batagy
őstag
válasz
#16939776 #12550 üzenetére
Szia Duracellm,
Bocsánat a kései jelentésért.
Meglett az LC Power ITX75W táp. Nos, a 3 nálam járt 12V-os külső táp (ACDC12060 és Mean Well GS90A12-P1M) közül, bár az LC Power a legolcsóbb, fura módon ez a legjobb eddig.
A másik kettőről írtam már a 12544-es hozzászólásban.
Az LC Power, külsőre relatív gagyinak tűnik, az alja a másik kettővel ellentétben nincs tele mindenféle szabvány logóval, szinte csak a típus jelölés van rajta. A 12V-os kivezetés kábele ennél a legvékonyabb.
Viszont teljesen halk és valóban hűvösebb a másik kettőnél.
A következőket tudom elmondani:
- Terhelés nélkül, nagyon-nagyon icuripicit sípol csak, olyannyira halkan, hogy csak 3 centiről lehet hallani. Ez már az a kategória, amire szerintem rá lehet mondani hogy csendes.
- Terheléssel még ez a picuri hang sincs, nem sípol, nem cicereg.
- Gép bekapcsolva, kevésbé melegszik mint a másik kettő. Az esetemben viszont nem 17W-os Brazos fut (jelenleg), hanem 29W-os Atom D525, ezért ennél több teljesítményt kell eldisszipálni a tápban. Amikor hazahoztam az LC Powert, még kánikula volt, abban az időben ez is felmelegedett, de nem annnyira mint a másik kettő. Most viszont a lehűlt időben, már ez is csak langyos.
- Ha a gépet rendes shutdown-nal kapcsolom le, akkor ez nem melegszik. Lehűl. És nem is sípol (csak a fent említett icipicit, de az tényleg elhanyagolható.)
- A CosFí-t 0,5 körül van.
- A linux sensors valamivel többet írt ki, mint a másik kettőnél, melegben 11.46 V-ot és 11.52 V-t, ha hűvösebb, akkor 11.58 V-ot.Van multiméterem, rámértem a tápokra. Az ACDC12060 terhelés nélkül 12.22 V-ot mutat, az LC Power terhelés nélkül 12.33 V. Rádugva a gépet (terhelve), sajnos a bemenetre nem tudtam rámérni, jobb híján az egyik SATA csatlakozón mértem a feszültséget. Az LC Powerrel:
- Sensors: 11.46 V, ekkor SATA-n multiméterrel 11.83 V.
- Sensors: 11.52 V, ekkor SATA-n multiméterrel 11.92 V.
- Sensors: 11.58 V, ekkor SATA-n multiméterrel 11.93 V.Mindenesetre a sensors rendre kevesebbet mutat, mint a SATA-n lévő fesz.
Szóval jó kis táp az LC Power. Még kipróbálnám a Mean Well 60W-ost is, amiben nem volt PFC (az is hangtalannak tűnt), de most egyelőre ez is megteszi.
Van egy elméletem arra, hogy az LC Power miért lehet esetleg hűvösebb, mint a másik kettő, de ez csak spekuláció. Elképzelhető, hogy ebben nincsen annyi szabályzó áramkör, emiatt lehet annyira olcsó is, és az alján hiányzó logók is ezt igazolják, úgy értem, lehet hogy nem felel meg bizonyos EU-s szabványoknak. Ez különösebben nem érdekel, de lehet hogy a kevesebb szabályzás vagy védelem miatt nem disszipál annyit. De ez csak feltételezés....
A másik, amit felfedezni vélek, hogy a paneltáp által leadott 12V feszültség szerintem függ a hőmérséklettől. Azt vettem észre, ha a házban jobb volt a hűtés, akkor nagyobb feszültséget adott le. A másik tünet, ami ezt alátámasztja, hogy bekapcsolás után közvetlenül mindig magasabb volt a feszkó, majd mikor bemelegedett, akkor lejjebb esett.
A PicoPSU-n kezdett el járni az agyam, lehet hogy az stabilabb. Kérdés hogy cicereg-e.
-
batagy
őstag
válasz
#16939776 #12412 üzenetére
Szia!
Folytatom a külső 12V-os tápegységgel kapcsolatos vizsgálataimat...
, bár ugye te tisztáztál pár alapvető tényt (pl. Aktív PFC cicereg), de belevágtam az alábbiba.
(Az első amit vettem a ACDC12060 volt.)
Most gondoltam egyszer élünk, berendeltem egy Mean Well GS90A12-P1M tápegységet. Tegnap meg is kaptam és este teszteltem. Ez 90W-os, aktív PFC-s. Ez külsőre nagyon profin megépítettnek tűnik, van rajta márkanév, specifikáció elérhető, stb, szóval ez egy komoly márka. Amikor korábban érdeklődtem, az ügyfélszolgálatos mondja hogy 83 db van nekik raktáron, szóval nem aprózzák el. Nagyobb a mérete is, a kivezető 12V-os kábel is vastagabb. 220V-os vezetéket nem is adtak hozzá, de szabvány IEC aljzat van rajta.
Mindenesetre az alábbi különbségeket vettem észre:
ACDC12060:
- Terhelés nélkül sípol, vagy inkább kerreg.
- Terheléssel hangtalan.
- Gép bekapcsolva, nagyon melegszik.
- Ha a gépet rendes shutdown-nal kapcsolom le, akkor is tovább melegszik, nem hűl le! (WOL engedélyezve)
- Nincs PFC, Düwivel 0,6-nak mértem a CosFí-t.
- A linux sensors 11.46 V-ot írt ki a +12V-ra.A Mean Well GS90A12-P1M :
- Terhelés nélkül sípol.
- Terheléssel nem sípol, hanem cicereg. Ez valszeg az aktív PFC amit Duracellm említett.
- Gép bekapcsolva, szintén eléggé melegszik, talán kicsit kevésbé, de így is majdnem forró
- Ha a gépet rendes shutdown-nal kapcsolom le, akkor ez már nem melegszik. Lehűl. Cserébe így sípol. (WOL engedélyezve)
- A CosFí-t sajnos nem tudtam lemérni mert nem volt nálam olyan mérő.
- A linux sensors 11.46 V-ot írt ki a +12V-ra, ugyanúgy!Mivel a sípolás és cicergés egyértelmű, visszavittem a Mean Well-t. Rendesek, korrektek nagyon, visszavették és nem problémáztak. Még segítettek is az üzletben és voltam olyan pofátlan, hogy a GS60A12-P1J típust megnéztük (éppen kéznél volt egy). Ez a 60W-os nem tartalmaz PFC-t. Terheletlenül nem hallottam semmit! Utána rádugtunk egy terhelést, és akkor se hallottam semmit! Gondolom mert ebben nincs PFC, így terhelve sem cicereg. Közvetlen közelről hallgattam, és biztosan meghallottam volna, mert ellenpróbát is csináltunk a 90W-ossal. Tehát így első körben jobban tűnik ez a 60W-os Mean Well. De egyelőre nem hoztam el....
Viszont már előző este mérgemben berendeltem az LC Power ITX75W-ból. Erre azt írták a Brazos topikban, hogy nem melegszik. És rettenetesen olcsó.
Szóval most nem tudom mi legyen... majd kitalálom.
A 12V leadásávaél kapcsolatban, mivel mindkét külső tápegységgel azonos feszt (11.46V) írt ki a sensors, elképzelhető, hogy nem a külső táp a ludas. Lehet a paneltáp okozza, vagy pedig a szoftveres mérés nem megbízható, esetleg.
-
batagy
őstag
válasz
#16939776 #12412 üzenetére
Ok, értek mindent most már
Viszont kiábrándító, mert pont azért ezt a paneltápot vettem, mert azt hittem, a 12V-os ágat is szabályozza.... De így érthető, hogy nem. Mondjuk 7eFt-ért talán nem is elvárható.
Mindenesetre nem rossz ez a paneltáp, viszont a külső téglával érdemes esetleg valamit variálni. Majd meglátom mi lesz.
A Mean Well GS60A12-P1J típussal nincs senkinek tapasztalata?
-
batagy
őstag
válasz
#16939776 #12408 üzenetére
Szia!
Kösz a segítségeket!
"Azt írtam HA szabályzós lenne AKKOR le kellene tiltani magát, alacsony bemenő fesznél... de nem szabályzós, és nem is tilt le."
Ezt értettem korábban is, csak.... lásd következő...
"A hiába van 14,8 VDC megadva felső határértéknek a bemeneten, addig nem szabad elmenni! A kimeneten(atx dugó) terhelve, illetve terheletlenül se legyen 13,2V-nál több!"
Viszont ezt nem értem! Mert azt hittem hogy szabályzós! Azért hittem azt, mert 16V-os kondik vannak rajta és aszerint megfelel a megadott 14,8V bemenet. Ezek szerint félreértettem?
Szóval akkor mégse értem, hogy mi ez a 16V kondi és akkor miért van 14,8 VDC megadva felső határként? Önmagában rá lehet kötni, de nem szabályozza le 12V-ra, hanem csak átengedi?
-
batagy
őstag
válasz
#16939776 #12406 üzenetére
Jó éjjelt!
Örülök hogy van itt egy táp szakértő!
Végre valaki helyreteszi a dolgokat.
"Az erről szóló linket beraknád?! Én erről -a típus száma alapján rákeresve- semmi komolyabb információt nem találtam "
"Ha megnézed a bemenetén a kondenzátorokat. és 16V-ot ír a kupakja, akkor ezt a "rejtélyt" megoldottnak tekinthetjük. mod: írtad hogy 14,8V-ig képes fogadni a bemenő-feszt..."
Hát csak ennyi infó van, mint ami a paneltáp áruház weboldalán ki van írva. Ott írták hogy "Bemeneti feszültség: 12 VDC (11,2 - 14,8 VDC)", bár ettől még simán el tudnám képzelni, hogy akár kamu is lehetne. Azonban megnéztem a nyákot, és tényleg 16V-os kondik vannak rajta!
"Ha valóban tudna "szabályozni" (step-Down converter) akkor a működéséhez 12V-nál nagyobb feszültség kellene (15-24V) és letiltaná magát ha csak 12V-ot kapna a bemenete(közel 100%-os kitöltési tényezővel kellene dolgoznia a kapcsolóelemnek, de így is csak 1-2V-al kevesebb feszültséget tudna a kimeneten kiengedni mint a bemenet!
Azt is valószínűsítem hogy olcsóbb, nagyobb feszültségű pl.:19V 3,5A "brick"-el árulnák ebben az esetben."
Na az valóban érdekes, hogyha le kéne magát tiltania... Viszont itt a topikban Pista0001 írta a 12350-es hozzászólásban, hogy a 11,2V valószínűleg azért megengedett, mert még belefér az ATX szabványba. Mondjuk érdekes akkor is, hogy engedi. Szerinted valami sumák van, vagy tényleg ráereszthetünk nagyobb feszt?
"Aktív PFC: Mióta próbálok tényleg néma gépet építeni, nekem nekem nincs jó tapasztalatom vele. Így vagy úgy de ciripel a táp, mármint a PFC tekercse a be-ki kapcsolási frekvencia(PWM) ütemében ....
Így nem merem egyértelműen ajánlani hogy aktív pfc-set vegyél, neked kell kipróbálni."Na ezt jó tudni, hogy az aktív PFC-s ciripel. Mondjuk a Seasonic nagy táp nem ciripelt, de az komolyabb cucc is. Én első körben a 90W-os rendes desktop kiszerelésűt gondoltam jónak, mert Aktív PFC-s, de akkor lehet hogy 60W-ossal kellene próbálkozni.... Hmmm.
Egyébként milyen hátrányai vannak annak, ha sok a meddő teljesítmény?
"A Meanwell-el egyébként nekem is jó tapasztalataim vannak!"
OK.
"Ezeket a rácsosakat ajánlom, de egyrészt kell neki valami dobozt csinálni, ami meggátolja hogy direkt beleömöljön/beleessen valami(vagy belerakod abba a dobozba amit pc-t is tartod
), illetve kellene legalább 1db olvadó biztosíték elé, terméseztessen védőföldet is be kell kötni!!!"
De szerinted ezek jobbak mint a desktop műanyag dobozos kiszerelésű?
Viszont az is világos, hogy akkor ezeket nagyon óvatosan és odafigyelve kell kezelni, beszerelni, mert életvédelmi kockázattal jár ha rosszul van bekötve vagy kioldódik a csavarozás. A biztosítékra nincsenek valami kész megoldások, amit csak be kell kötni vagy csavarozni?
"Elkészült a mini "gépem" -poszt korábban- "Sima" pico psu került bele, mert a Wide-inputos változat ciripelt, pedig mennyivel könnyebb dolgom lett volna... " Na, én pont ugyanígy gondolkoztam. Először Wide Inputos Picot akartam, 19V-os táppal, de több helyen olvastam hogy ciripel a Pico, ezért nem azon az úton indultam el. Ezek szerint ezt te is megerősítetted, mármint a Wide inputos ciripelését.
Ha jól értem, akkor te is most a külső táppal küzdesz, és passzív PFC-set akarsz csinálni.
Most milyen külső tápegységed van a sima Pico-hoz?
-
batagy
őstag
válasz
#16939776 #12404 üzenetére
Szia Duracellm!
Persze, nyilvánvaló, hogy egy 4eFt-os külső táptól nem lehetnek nagy elvárásaink! De én se tudtam mi lesz belőle amikor belevágtam, ennyit mindenképp megér! Illetve a tapasztalatok leírtam, hátha másnak esetleg hasznos.
A paneltápra ugye azt hirdették, hogy az szabályozza a 12V-ot is, ami biztos igaz is, ha 12V-nél nagyobb feszt kap, de felfelé nemigen emeli azt! Tehát ha nem kapja meg a külső táptól a 12V-ot, a panel nem tudja felemelni.
A melegedésre, igazad van teljesen, másik táp-experttel is beszéltem. Szóval ugye a táp hatásfokának megfelelően el kell disszipálnia valamekkora teljesítményt (ez nálam kb 4-5W lehet, ha csak a hatásos teljesítményt nézzük, nem tudom a meddő beleszámít-e. Ha igen, akkor többet.) Ezt kell leadnia, ami a műanyag doboz miatt nehezebb.
PFC. nos, már nézegettem tápokat. A Mean Well gyártóról olvastam már jókat. Link.
Ez gyárt mindenféle tápot, ilyen desktop típusút is, ez a GS széria. Az előbbi linken specifikációkat lehet találni.
12V-osak közül kettő lehet érdekes a paneltáphoz:
- GS60A12-P1J, ez 60W-os és nincs benne PFC. Itt 8300 Ft.
- GS90A12-P1M , ez 90W-os, és Aktív PFC-s! Itt lehet kapni és 13300 Ft.
Ezekkel van valakinek tapasztalata?A másik, ami még megfordult a fejemben, hogy ugyanennek a Mean Well-nek vannak fémházas/rácsos tápjai is, nagyon sokféle. Szintén az első linken megtalálhatóak. Szóval egy ilyennel a táp hűtése sokkal jobban meg lenne oldva, mert a levegő átjárja. A hátránya, hogy nincs rajtuk szabványos IEC aljzat és DC dugó, hanem be kell csavarozni a vezetéket.
Ilyenekkel vannak tapasztalatok?
Sőt, az előbbi fémházas kivitelek között van olyan is, ami 13,5 V-os. Elvileg, a paneltáp 14,8 V-ig fogad bemenetet, tehát elvileg ilyen bemenettel a 12V-os ág felülről lenne szabályozva. Pl. SP-75-13.5 típus, ami 75W-os és aktív PFC-s, 11200 Ft.
Nem tudom egy ilyet be lehetne-e vállalni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550 Vision D B550 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z97X-Gaming 3 Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Zbook Fury G7 I7-10850H
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest