- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- iPhone topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
ahanem
újonc
válasz
Multibit #51744 üzenetére
Valószínűleg nehéz lett volna egyből azt válaszolni, hogy "hardverben lényegesen nem különböznek, ezért ajánlott mindkettő, ugyanolyan antennával használva őket pedig nagy mértékben ugyanolyan vezetéknélküli teljesítményre képesek ".
Igen, minden környezetben más és más, de én egy teljesen átlagos panellakásra tettem fel a kérdést (elég valószínű, hogy ilyenekkel kapcsolatban vanank már tapasztalatok), nem pedig Paks 2re.
de nem, nem lett volna egyszerű egy "igazából tökmindegy, ekkora távon nem számít, és amúgy sincs köztük nagy különbség, de ha már asusod van, akkor azzal egyszerűbb lesz, és egyébként ha nem jó a táv valahol, akkor repeaterként használhatod a másikat, ha van rajta ilyen mód", hanem egyből el kell kezdeni sznobkodni.
Szerencsére azért másokon látom, hogy próbálnak segíteni is a kevésbé szakértőkön.
-
ahanem
újonc
válasz
Multibit #51733 üzenetére
Kb. 800 hozzászólást olvastam vissza (2,5 óra volt), egyik sem taglalta, hogy miben különbözik a kettő, a kérdés pedig ez volt.
A kérdés pedig azért ez, mert fellelhető anyag nincs ami a kettőt összevetné(leginkább olyan teszt érdekelne, ami ugyanolyan környezetben veti össze a kettőt), ilyet pedig még annál is kevésbé látok a hozzászólások között, azt pedig remélem megbocsátod, hogy nem szereték 47K hozzászólást átbogarászni.
Igen, mindkettő ajánlott, de engem nem ez érdekel, hanem hogy vannak-e előnyei az egyiknek a másikhoz képest. "Visszaolvasnék", de teljesen felesleges, mivel ilyenről nincs említés sehol sem, mindenki csak azt mondja, hogy ez is jó meg az is jó.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Multibit #51710 üzenetére
A mostani 1Gbps ~ 100MB/s a gyakorlatban, nagyjából a sima HDD-k sebessége, így nyilván SSD lenne a tároló vagy memóriába menne az adat. Nagyjából azon fáradozom most is, hogy minden, ami kicsit is fontos egy központi szerveren legyen itthon, amin van RAID, plusz a filmeket is innen rántja le a TV vagy a gép.
Ezen felül esetleg oprendszert is be lehetne rántani hálózatról a gép indításakor, olyan 2GB egy image fájl, ahogy nézem, szóval kb. 20 másodperc a mostani sebességgel, 10x-es sebességgel meg 2 másodperc lenne, ami már elfogadható idő. -
-
PrometheusX
aktív tag
-
DonJoee
tag
válasz
Multibit #51450 üzenetére
AC1200-ast nem is igazán néztem, AC1750, AC1900 volt eredetileg tervbe véve. Meg a legutóbb az rt-ac56u még 40 körül volt. Meg a vélemények sem voltak egyöntetűek. Az 1000-es DIGI netet amúgy hogy vinné az 56u?
Közben úgy lettem én ezzel, hogy kicsit előreszaladok és költök rá többet, de utána 5-6 évig nem akarok foglalkozni a problémával. -
Uyuarasy
tag
válasz
Multibit #51302 üzenetére
Bocs, nem kotekedni akartam, csak hangosan gondolkoztam (bosszant, hogy nem lehet egy stabil es elfogadhato sebessegu vezeteknelkuli halozatom egy nagyobb szoba meretu lakosban).
Utanaolvastam es valoszinuleg maradok a furas es a kabelcsatornazas mellett (az elmeleti maximum sebesseget gyakorlatinak gondoltam valamiert). Koszi!
-
-
Kovi1987
tag
válasz
Multibit #51134 üzenetére
Köszönöm a választ. Igen, olvastam az összefoglalóban, hogy az antennák száma a hatótávot nem befolyásolja. Leginkább arra lettem volna kiváncsi, hogy mondjuk teszem azt van 10 darab WiFi-s eszköz a routeren, egy három antennás könnyebben (eszközönként nagyobb sávszélességgel) tudja-e kiszolgálni őket, mint a két antennás, vagy nem.
-
M43g
aktív tag
-
M43g
aktív tag
válasz
Multibit #51041 üzenetére
Mivel 2 laptopon wifivel fogom tolni, amik N-es kártyával vannak szerelve (ha jól emlékszem), és 3x3 MIMO -ra sem valószínű, hogy alkalmasak, ezért ezekről együtt sem valószínű. Ethernet egyedül raspi-re lesz rákötve (esetleg majd TV-re, de szerintem egyelőre nem).
Nekem is leginkább az 500-as tűnik esélyesnek, főleg azért, mert piszok olcsó így is, és ki tudja, mit hogyan kötögetek rá a jövőben. Azt nem tudom, hogy ha időnként fájlokat másolok hálózati meghajtóra, az mennyire öli meg a netet... Vagy ha a laptopon fut a kliens, és hálózati meghajtó a cél...? Ugyanis SSD-m van, ami arra jó, hogy az aktuális sorozatot laptopon nézhető felbontással leszedjem, aztán töröljem, de elég sűrűn kell takarítani, és nem igazán erre találták ki, így is dugig van rakva.
-
M43g
aktív tag
válasz
Multibit #51039 üzenetére
Köszönöm. Végülis, ha megcsinálom a Raspi-t, arról is tud menni a torrent, szóval tulajdonképpen nem létkérdés. Inkább az, hogy mennyit számít az, amivel régebbi (2 év, ha jól saccolom)? Ha jól sejtem, inkább a SoC teljesítmény lenne a szűk keresztmetszet szélessávú net esetén, de az kicsit elriaszt, hogy fele annyi RAM van a TP-Linkben. A RAM éhségéről a routereknek vajmi kevés fogalmam van, de egyáltalán lényeges ez?
Az összefoglaló alapján mindkettő routert csutkára lehet terhelni 500/200M-es nettel kábelen, de az 1000/200-ashoz már mindkettő kevés (na nem, mintha létkérdés lenne, de a gigabites TVvel, telefonnal együtt 4700, az 500-as meg 3600 magában).
Azon kívül, hogy újabb a C5, és tud AC-t, lenne bármi előnye nekem szerintetek (már a torrentezést is leszámítva)?
-
woodworm
veterán
válasz
Multibit #50689 üzenetére
"A belépőszintű telefonok és tabletek tulajdonosainak ott vannak a belépőszintű routerek"
Jelenleg 5GHz/ac vonalon nincs ajánlott belépő szintű router, vagyis van, de ugyanazt a 10k+-os ajánlatot kapják. Mert pont a belépő szint egyik paraméterét, a gigabites portok hiányát, kizáró okként hozzák fel az ajánlók.
Rengeteg ember rendelkezik viszonylagosan gyenge előfizetéssel, az előrelépés halvány reménye nélkül, és használná kizárólagosan telefon/tablet számára a wifi-t. Nekik kellene egy értelmes alternatíva megbízható hardverrel, szoftverrel. Hogy nem használja ki a "lassú" portok miatt az 5GHz/ac adta lehetőségeket, na és? Nem tudom elhinni, hogy nincs rá válasz. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Multibit #50689 üzenetére
A belépőszintű telefonok és tabletek tulajdonosainak ott vannak a belépőszintű routerek
Akinek AC1200G+ kategóriás routere van, az valószínűleg hasonló kategóriás kliensekkel is rendelkezik.
-ezt a részét nem tudom értelmezni.
1. Akkor ezek szerint az AC1200G+ elvileg "nem való" "belépőszintű" okostelefonokhoz/tabletekhez pl., mert azok már túl snasszok neki, hogy redndesen kiszolgálja őket? Már sorry de ez meglehetősen furcsa és értelmetlen érvelés. Annál inkább elvárná az ember, hogy egy "ilyen" kategóriás router még jobban ellássa ezt a feladatot is. Még örülnöm kéne, hogy egyáltalán van rajta 2.4GHz-es Wi-Fi, mert az már elavult és "alsókategóriás"?
Huhh, mind 1... Inkább hagyjuk is ezt...
-
LámaZ
addikt
válasz
Multibit #50485 üzenetére
Értettem.
Csak azért gondoltam amit, mert a másik AC-s. („A TP-Link Archer D7 támogatja az új generációs Wi-Fi szabványt, a 802.11ac-t, ami visszafelé kompatibilis a 802.11n-nel, és annál 3x gyorsabb”)
Emellett, az árukeresőn ott van a Top10-ben, 4½ csillagot kapott, mint a másik (na, jó az top3-as, de régebbi darab, volt ide begyűjteni a pontokat). Ugye nem forgalmazó vagy?loko28: Én ezt a kis hordozható wifis kütyüt IV. em. ablakban tartom, és a lakástól kb. 100 méterre fogom a jeleit. Ahogy hazaérek, a parkolóban már vált át a mobilinternet wifire.
-
spider80
őstag
válasz
Multibit #50024 üzenetére
Itt most arra gondosz, hogy a routerre kötött winchesteren fut majd a torrent kliens? Mert én pl így értelmezem a kérdésed (lehet fáradt vagyok és azért). A kérdező meg szerintem úgy értette,hogy a routerre kábellel kötött gépen lesz a torrent kliens.
szerk.: jobban belegondolva lényegtelen is a felvetésem,mert kábelen is számít az erősebb cpu. Bár nekem AC55u van,és 5ghz wifin terhelem rendesen sok-sok torrentel,sok száz kapcsolattal,és egyszer sem feküdt még meg. jól bírják ezek. Igaz nekem 240mbit van csak.
-
válasz
Multibit #49696 üzenetére
Megtörtént az üzembe helyezés. Tapasztalatok:
- a felhasználói felület szokatlan a TP-Link után, de megkockáztatom, hogy talán jobb, de ez ízlések és pofonok. Nekem jobban tetszik, de ez lehet akár az újdonság varázsa is.
Mindent csak egyszer mértem, mert sajnos csak ennyire volt időm. Lenovo P70 telefonnal, 2.4 GHz-es hálózaton.- A router közvetlen közelében nem tapasztaltam a wifi sebességben jelentős eltérést, sőt talán a TP-Link gyorsabb volt. De itt ilyen eltérésekre kell gondolni, hogy 48 Mbps vs. 53 Mbps. Számomra ez mérési hiba kategória.
- A NAS-ról LAN-on keresztüli file-művelet mintha gyorsabb lenne az ASUS-nál. Itt megkockáztatok akár 25% különbséget is.
- És most jön a meglepetés. A legkritikusabb helyre voltam kíváncsi igazából: a garázs. A routertől a legmesszebb lévő helység. 2 ytong és egy gipszkarton fal, szekrények, polcok telepakolva a jel útjában, mindez kb. 15 méter légvonalban. Itt néha azért voltak problémáim a jellel korábban.
TP-Link WDR3600 mérés:Nem hittem a szememnek....
Érdemes figyelni a wifi jelszintet elvileg mutató kis ikont. Az ASUS-nál kisebb jelszintet mutat, mégis klasszisokkal gyorsabb volt a sebesség.
Ettől függetlenül ebből ne vonjon le senki messzemenő követeztetéseket, mert ez azért nem egy részletes teszt, de engem meggyőzött eddig a készülék.
-
válasz
Multibit #49664 üzenetére
Akkor elmondanám a környezetet:
- Ytong ház, egyik végében a router, közvetlenül annál a falnál, ami a kertre néz.
- Két szint, szintenként kb. 60 négyzetméter, válaszfalak Ytong és gipszkarton. Két szint közötti födém vasbeton gerendák + kefni. A födémet elvileg nem kell átvinni, emrt az emeleten van egy range extender és eltolás van a szintek között, szóval elvileg két Ytong falon keresztül veszi fel a range extendere a router Wifi jelét, majd szórja szét az emeleten.
- a kert hossza kb. 20 méter a routertől, 1 Ytong falat kell átvinnie, és szeretném, ha a kertben is lenne wifi.
- vezetékesen 1 PC, 1 NAS-t kell kiszolgálni,
- wifin 2 laptop és 2 telefont kellene kiszolgálni.Ezek lennének az igények.
Szóval N18U, vagy AC1200G+?
-
válasz
Multibit #49658 üzenetére
Köszönöm
N18U
AC55U
AC1200G+Melyik lenne a legjobb választás a WDR3600 helyett?
Egyelőre nem tudom, hogy lesz-e AC-s eszközöm, illetve az is elképzelhető, hogy a net sebesség nőni fog (akár extrémre is
).
Egyébként a WDR3600-at be lehetne konfigolni wifi repeater-nek, akarom mondani range extendernek?
-
válasz
Multibit #49645 üzenetére
A jelenlegi WDR3600 helyett előrelépés lenne-e egy N18U, vagy AC55U.
Igazából az lenne a kérdés, hogy a jelenlegi környezetben, ha csak a WDR3600-at cserélném fenti ASUS-ok valamelyikére az előrelépés lenne-e wifi terén.Lenovo P70 telefonnal mértem speedtest-et: 100/100-as DIGI netből a router közvetlen közelében 50/65-öt a sebesség.
-
bozsozso
őstag
válasz
Multibit #49418 üzenetére
Igen a 3 közül ezt ajánlottad, de ezen kívül kérdeztem. Mert úgy éreztem, hogy egyébként más típust ajánlanál. De ha rosszul gondoltam akkor bocsánat.
kali: leírása szerint upc routerbe dugva közvetlenül semmi gond, de mindegy az a lényeg, hogy egyedi probléma lehet. mondjuk nekem még 3212-es cisco van
-
spider80
őstag
válasz
Multibit #49394 üzenetére
Nem.
Nekem az 5 ghz-es wifi kapcsolat maximum sebessége a fontos. De mivel a letöltő laptop kb 3 méterre lesz a routertől,azzal talán nem lesz baj. 2.4-en meg megy amennyi megy. Úgyis van egy 2.4 ghz-es ap a másik szobában. Kábelen nem is nagyon lesz használva. De már megrendelzem az 55-öst
-
bozsozso
őstag
válasz
Multibit #49383 üzenetére
Neked milyen javaslatod lenne?
Jelenleg tp-link 3600-as routert használok, de úgy néz ki utód után kell néznem. UPC120-as net ,nem szándékozom váltani, de ki tudja.
kábel:
2tv(bár az egyik még 5Ghz-es wifin van)
2pc
2htpc
xboxwifi:
3-4 telefon(van 5Ghz-es is)
2tabletTermészetesen ezek nem feltétlenül mennének egyszerre. Panelba lenne.
Kiszemeltem asus n18u, n56u és a tplink 3600-4300 sincs elvetve. Ti melyiket javasolnátok? Akár más típust is.Ár az 20k körül, de ha stabilabb lenne nagyobb nethez akkor lehet több.
-
Milli82
tag
válasz
Multibit #49315 üzenetére
Amit te próbálsz nekem most mondani az alapján minden demagóg dumát el kéne h fogadjunk. Hiszen ha sokat hallod elhiszed. Ez pusztán tudományos alapokon bizonyìtva van.
Ettől (újra ismétlem) még igazad lehet. Az meg hogy milyen gyártmányú az SoC benne nem feltétlenül mérvadó manapság. Ha a mindennapi használatra ok. -
EQMontoya
veterán
válasz
Multibit #49291 üzenetére
Csak példaként arra, hogy hol kezdődik az a NAS, amivel nem kell foglalkozni, és tud torrentezni.
A routert meg csak úgy, kiváncsi vagyok, mire jutok, majd megosztom itt a topikban. Mert ebayen lehet kapni ennyiért ezt a routert, van belőle sok, tehát ha stabil openwrt-vel, akkor ezen az áron jó vétel, hardware-ben azért jóval komolyabb, mint egy 1043 v2. -
Milli82
tag
válasz
Multibit #49286 üzenetére
Haver pont ezért írok ide. Hátha vannak tapasztalatok. Sata meg azért van ott, hogy használjuk.
De lehet csak dísz... sétálgattak a raktárban a mérnökök és látták mindjárt lejár a szavidő, ezért beletették.Na ettől függetlenül nem mondom, hogy nincs igazad. Ugyanakkor a számítási teljesítmény, szám szerint elegendő lehet.
Amiért úgy általában a fórumok létrejöttek az a személyes tapasztalat. Na erre vagyok kíváncsi. -
0xY
tag
válasz
Multibit #49259 üzenetére
nem, azért kell a gigabit port.. egyedül a tartalom másolása laptopról a nas-ra fog wifin keresztül menni. Megnéztem az összefoglalóban az ajánlásokat, de még azok között sem tudom melyik a best buy.. nyilván minél olcsóbbat vennék, de, ha arra a feladatra amit írtam esetleg a 30 ezres kategória kell nekem, akkor áldozok rá annyit, csak ne legyen vele utána gond. Amúgy ASUS RT-AC51U -t néztem ki, rossz helyen tapogatózok?
-
smallmer
őstag
válasz
Multibit #49246 üzenetére
igazából azt tapasztaltam, hogy ha a wdr4300-ra csatlakozom akkor nagyon ingadozik a net. (5ghz-en és 2,4-en is.), sőt jóval lassabb mint amilyennek kellene lennie.
Amint átcsatlakozok egy n12-d1-es asus routerre 2,4ghz-en jóval stabilabb, de akkor is lassan tölt le (5 mega körül)Jó lenne valahol kipróbálni az RT-AC87U -val de senki ismerősöm nincsen aki ilyet vagy ehhez hasonlót használna. Igazából ha ki tudnám próbálni akkor nem is gondolkodnék
-
-
jozsi252
veterán
válasz
Multibit #48761 üzenetére
Az még nem lenne gázos, mert igazából kolléganőnek lenne, aztán nem valószínű hogy érdekli hogy most 110 helyett 90 megabit jön. Attól félek hogyha elkezd letölteni max sávszéllel, akkor elkezdi eldobálni a kapcsolatot a router mert nem bírja.
Ezért agyalok hogy inkább 1043ND-t ajánlom neki, de mondom azért megkérdezlek titeket is.
-
válasz
Multibit #48740 üzenetére
Hát, én a 3 szint / 1 2,4-es routert nagyon nem tudom óriási szerencsének tartani. Itthon is egy N18u szolgál ki egy három szintes házat úgy, hogy még a háztól 10 méterre levő föld alatti garázsban is simán tudok VoIP-on telefonálni, és a régi routerek (TP-Link 1043, alap LinkSys, SMC) is gond nélkül fedték le az egész házat.
Barátoméknál is egy 2,4-es router sugároz be 4×120 négyzetmétert.
A nyaralóban ugyan csak két szint van, de a szomszédban is jó minőségben tartja a telefonom a kapcsolatot.
A szóban forgó esetben a háromszintes házban csak egy szinten (iroda) fontos az 5 GHz-es lefedettség, a lakószinteken az a fontos, hogy ne legyen rosszabb, mint amit most az N18-as szolgáltat.
MaCS
-
válasz
Multibit #48734 üzenetére
Köszönöm!
Én is tisztában vagyok azzal, hogy csak a próba a biztos megoldás, de a nagybetűs élet erre nem mindig nyújt lehetőséget. Így aztán hasznosak a tapasztalatok, amik azért fogódzót jelentenek, a relatív értékeket általában jól mutatják, a semminél biztosan többet érnek.
Az adott helyzetben a wifi és a vezetékes hálózat is fontos, a wifinek nem a sebessége, a stabilitása viszont annál inkább, meg ugye a kiszolgálófunkció. Tipikus SOHO-környezet, népes család + iroda, IP-kamerák. Egy éve tettem be ide egy 18-ast, bevált, de a szomszédban átadtak egy társasházat és lett tíz 2,4 GHz-es hálózat, ami érezhetően rontotta a házon belüli vételt, ezért kéne az 5 GHz lehetősége.
Sajnos nem tudom, hogy a 68-as és a 87-es antennái pontosan mit csinálnak.
Nyilván nem az a cél, hogy minél több pénzt adjanak ki, de az Asus RT-AC1200GP nem tűnik hardverben erősebbnek az N18u-nál, ami bevált ugyan, de az ember szeretne előre lépni, és az AC56 nem is drágán mért kétmagos processzora azért megszólaltatta a kisördögöt.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Multibit #48675 üzenetére
valamelyik gyártói honlapokon 256 MB szerepel, de nem mindegyiken, valahol csak 128 MB, meg néhol valóban átírták mostanság - mind a két irányban látok változtatást -, ezért olyan helyen néztem a biztonság kedvéért, ahol szét is kaptàk teszteléskor és úgy is ellenőrizték.
az lenne még az érdekes, ha régió függvényében létezne mind a két kiszerelésben és ezért lenne más és más érték feltüntetve úgy, hogy melyik asus honlapon nézi az ember... -
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
Multibit #48488 üzenetére
nem jó semmi...
3.40-nél valamit beír... DE MIT?
-
törölt tag
válasz
Multibit #48471 üzenetére
Köszi a választ.
Persze, a kábel előnyeivel tisztában vagyok, csak sajna ez a bérelt lakásban a tulajdonosok miatt nem megoldható. (Meg ha már beruházok, akkor inkább veszek olyat, amit később magammal tudok vinni, a kábel a falban meg nem ilyen.)
Ha tehát marad az ac router + bridge megoldás, melyik a járhatóbb út?
Venni egy erősebb routert (mondjuk az általad is említett AC56U-t) és egy dedikált bridge-t (pl. a szintén említett Linksys WUMC710-et), vagy inkább két olcsóbb ac routert, amiből legalább az egyiken beállítható a bridge mód?
(A wifi körülmények amúgy hasonlóak az eddig tárgyaltakhoz: 55nm lakás, a router és a média lejátszó között max. 5 méter + 2 téglafal, társasház sok 2.4ghz wifivel.) -
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest