- Macrodroid
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Smithy87
senior tag
Köszi otthonról este tudok majd pontosítani. Már nem találtam meg a bolt honlapján ahol vettem. Valszeg az lesz nekem is mármint 841N.
@TeeJay Neked is ugyan azt tudom mondani, hogy este tudok pontos tipust.
De úgy fest, hogy mindenképp csere lesz mert sokan lógnánk rajta, és jó lenne ha ki lehetne használni a sávszélt.
-
Sontir Fel
őstag
Ezen a sticken is gondolkodom, de akkor nem felesleges egy 3 antennás router?
Ami még érdekelne, az az antenne áthelyezést. 3 méteres kábellel, mágneses talp egész jó áron van az aprób. Ez jó a dual band antennához, vagy a talpnak és a kábelnek is másnak kell lennie?
Ha cserélnék antennát, akkor csak is dual bandben gondolkodom, kipróbálnám az 5ghzt, ha már tudja a router.
-
baloghbalint
tag
nekem egy hp elitebook 8540p-m van ezen a gépen kivül minden tudja az AC-t ezért gondolkozom hogy a c7 lesz mert lehet hogy nem olcsó de remélem jó esetleg valami tapasztalat vele?
attól tartok még hogy a 2,4 ghz antennák beéptettek és itt nálunk komoly dolga van a routereknek sok falon kell átmenjen nem tudom átviszi e a beéptett antenne azt a 3 falat -
gordon24
csendes tag
Jaja! Ő is ezért adja el. Szeretne felmenni 500 ra. Nekem elég most ez a 100as. Szóval jó pár évig nem szándékozom feljebb lépni szóval ha a 100/50et kiszolgálja boldog leszek.
Wifin meg igazából csak a telefonok vannak azokon meg nincs akkora adatforgalom.
Nagyon köszönöm egyébként mindenkinek a segítséget.
-
TeeJay
félisten
azt se felejtsétek el hogy a paneles részeken ahol sok a wifi jellemzően csak az SSID-t látja az ember kereséskor mert a jel olyan gyenge hogy nem igen zavarhat már bele a saját hálózatába!
a vasbeton panel elég jól árnyékolja a jelet így pl le-fel-jobbra-balra lévő lakások felé máris kevesebb a zavarás, ami inkább zavaróbb lehet az a szemközti panelek azonos emeleteinek wifi hálózatai de pl velünk szembe kb. 100 méterre van a szomszéd panel és már alig van zavarásamondom SSID-ből látok telefonnal vagy 30-at ha kiállok az erkélyre de az én jelem -30dB a többi meg -80 és -90dB között szokott lenni tehát alig zavarnak
én pont panelba nem hanyagolnám a 2,4GHz-et mert ott jobban tud terjedni a szomszéd szobába. bár mivel a panelek 50-60nm közöttiek ennyit az ember be tud LAN-on kábelezni azért
-
TeeJay
félisten
ami még lényeges különbség hogy míg a 1043ND V2-nek rendes 3 darab 5dBi antennája van amit 2,4GHz-en használ addig a WDR3600-nak tudtommal dual band antennája van ahol is 2,4GHz-en csak 2dBi a nyereség 5GHz-en meg 3dBi a nyereség...
ezt jó tudni mert gyengébb lehet a wifi hálózat vele mint a szimpla 2,4GHz-es 3antennással -
zoltan6
addikt
láttam hogy netgeart írt,nem azt válaszoltam neki hogy ne a tp-linket vegye,csak megjegyeztem,hogy úgy is minden hozzáértő a tp-linket fogja ajánlani neki,holott több magyar,meg külföldi fórumokon is szidják mint a bokrot.az tény hogy olcsó,de én úgy vagyok vele inkább egy normális drágára összegyüjtöm a pénzt aztán kiszolgál 6-8 évig,mint 1-2 évente cserélgessem.
-
TeeJay
félisten
vigyázz mert már ott is van V2 ami totál más
WDR4900 1.x TE7WDR4900 Freescale P1014@800 128 16
WDR4900 2.x Qualcomm/Atheros QCA9558-AT4A@720 128 8V2 ugyanazt a SOC-t kapta mint az Archer C7 meg a 1043ND V2 magyarul ugyanannyit tud
és van egy tippem hogy az üzletekben már szintén csak V2 van itt is -
allein
addikt
Van kettő tv készülék, kettő médialejátszó, egy Nas szerver. Őket lanon szeretném csatlakoztazni, nyílván szükség lesz egy gigabites switchre is. Wifin telefonnal csatlakozom és ķèt laptoppal. Nem gond ha az új router wifis része erős. Általad javasolt gigabites asus egész jónak néz ki.
-
laca500
aktív tag
Igazad van, bocsi, csak elírás volt. WAN-t akartam írni.
"mire jobb notim lesz - mostanság vettem újat, szóval ezen az éven már biztos nem -, addigra meg már ac router kell."
Tulajdonkép ezzel vergődöm én is. Én sem tervezem a dolgaim cserélését, de ha már muszáj vagyok routert cserélni, akkor lehetőleg olyat szeretnék venni, ami ha esetleg mégis sikerülne egy olyan valamit venni (esetleg másik noti) amiben egy jobb wifi vevő van, akkor azt a router ki tudja szolgálni, és ne keljen megint csereberélnem.
A röhej az egészben az, hogy az ipon-nál tegnap még 15600 volt a 4300-as, ma meg már 18900! -
laca500
aktív tag
Köszi.
Akkor most ezt nem értem.
A 1043 V2-nek erősebb a procija, de kevesebb a mem benne mégis gyengébb WLAN oldalon.
Ebben a táblázatban a WDR4300-nak 935Mbit/s, a WDR3600-nak 920, a WR1043ND v2 -nek meg csak 810.
A wifi része jelenleg nem igazán érdekel, mert full sávval (1000Mbit) úgy sem fog sosem működni, se a 2,4 se az 5 Ghz-en. Talán előre kellene egy kicsit gondolkodni, hátha egyszer kell majd az az 5 Ghz-es wifi.
Szóval szerinted, szerintetek, vegyem-e a 4300-ast, ha gyengébb a hardver része, vagy ne? -
Drago1
tag
Most emeli a digi 200 -ra akkor mindenkeppen gigabit-es ruter kell
A laptopom fogadja a 93 Megabit/sec-et ezek szerint a noti-ban erosebb wifi van 150 -nel!A laptopom egy ASUS K53S
Core i5 proci 2.4 geforce Gt 520 MX 1 GB Videokartya 6 GB RAM
Wired network ports 1x 10/100/1000
Wireless networking support 802.11b/g/n -
Hát persze de, ez ugye elvi maximum értékekkel számolva cirka háromnegyed óra forgalma! És tudom, hogy ugyanezt már ezerszer kitárgyaltuk UPC esetén, csak kisebb számokkal, de azért lehetne egy életszerűbb limit, ha már ilyen csomagot forgalmaznak! Ennek így mi értelme? Semmi! Így bárkit sarokba lehet ezzel szorítani, ma már 350GB lósz@r, nem mennyiség, még ADSL-el is letudható! Na de mindegy is, nekem aztán teljesen, itt úgysincs DIGI, és jó darabig nem is lesz szerintem!
ArthurMiller, szívesen!
-
Sz.Miki
őstag
Én is elég sokat adok el belőle, főleg a TP-link márkából értékesítünk, asus-ból szinte 0 az eladási ráta 1-2 darabot adunk el hetente, de nem igazán jönnek vissza.
TP-ből lányegesen többet visznek, pl 740/741-841 széria a best buy.
A leggyakoribb hibák tp-nél, a gyenge jelerősség, ami még bolti körülmények között is produkálható, wifin, olykor kábelen kapcsolat vesztés, ilyenkor újra kell indítani a routert.
1043nd-től felfelé wdr-4300-ig ezekkel a hibákkal jönnek vissza. Van akinek 2 csere után sem jó
Jelenleg egy 6 éves 642g-t nyúzok még mindig nagyon jó, de a wifin már kevéske a sávszél.
-
A TP-Link 730RE és 830RE gyári firmware-rel csak AP és Range Extemder módot ismerik. A 701ND/801ND pedig már kliens módot is.
Én személy szerint inkább Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND + custom firmware ajánlanám range extender-nek, árban ugyan annyi mint a másik de funkcióban jóval több. -
Claude Leon
senior tag
CPU Mhz a legkevésbé számító dolog, elég figyelembe venni, hogy amikor a tp-link n-es sorozata megjelent, mekkora teljesítmény különbség volt a 1043 és a 841 között, pedig mind 400Mhz.
Realteknél mégúgy nem számít, van egy realtekes edmaxom valami 8196 soccal(talán 390Mhz lehet), iperfen 45Mbit sikerült vele stabilan elérnem. Képzelem, hogy egy esetleges PPPoE többletmunka még ebből is lecsippent.
-
CoolBoy323
nagyúr
Net jo, digi 40es.
Kornyezet is jo, 1es csatorna van beallitva, az a legkevesbe hasznalt.
Beallitasi gond sem lehet, mert mar mindent kiprobaltam :/A konyhaban alig van jelem
ez kb 6m, panel, 2 fal.
Szoval halvany a cucc.
Szuleimnel is ilyen van, gyari fw-rel, az is szarakodik nagyon surun -
Koszi. Pont ezeket nezegettuk most, a topikot visszaolvasva. Az Asus router £107 az ac 53 adaptor pedig £53. Hat nem olcso. Viszont most note 3-mal merve Max 42 Mbps van. Egyebkent az emeleten van a router, tavolsagra max 5 meter, es biztosan nem beton a plafon. Akkor is jo az ajanlatod?
-
Jedster
tag
Hmm. Driver kérdése. De nem is a vevő a lényeg, hanem a router. A sávszélesség miatt úgyis több csatornára rálóg lefelé. A 13-ast meg tuti támogatják az európai kliensek. Max a beállításoknál tiltanák le a felső 1-2 csatornát, ha olyan országot választasz, de azt inkább a router (AP) kezeli. A kliens csak csatlakozik.
-
Nagynozi
aktív tag
Köszönöm az infót, de már megrendeltem nagy felindulásomban, mert annyira rossz a mostani routerem, hogy 18-20 Mbit/s-ot tudok vele csak átküldeni, ennél csak jobb lehet. Amúgy rendeltem mellé 5GHZ-re képes adaptert is, szóval csak megoldom, hogy szépen jöjjön a sávszélesség.
Plusz még lenne olyan kérdésem, hogy 2,4ghz + 5ghz-es sávot lehet egyszerre használni? -
TeeJay
félisten
hát te lehet nem ajánlod de egyik ismerősnél bent a Victor Hugo-ban Deninet által 100/100megabit van az irodában biztosítva 4 gépre és masszívan ki is használják
na és mit vett bentre? egy TP-Link 100-as wifimentes sima routert!
95/95megabitet mértem rajta keresztül és simán bírja oda vissza csutkán gond és baj nélkül
ezek alapján attól meg egy WR841ND V8 vagy V9-nek bőven erősebbnek kell lennie
így 90/90megabitet ugyan vigyen már átnálam 20/10-es DIGI van és 22/11körül mérek szóval a 80-as csomagot nem hiszem hogy 10megabittel fogják fölé lőni... openwrt oldalának én jobban hiszek hiszen ők szét szokták szedni a cuccost
és hamar kiderülne ha nem 64MB RAM van benne mint ahogy itt is írják
illetve ott látszik is a SOC egyből
teljesítményben úgy látom 37%-ot ver már a V8-ra is
azért az nem gyenge -
TeeJay
félisten
80/25 alá simán jó lehet még a TP-Link WR841ND V8.x illetve ha már kezdik szórni idehaza is a V9.x kiadást az aztán pláne mivel nagyon combos proci van benne és már 32MB RAM helyett 64MB...
tulajdonképpen a WR1043ND V2.x és a WR841ND V9.x között csak annyi a különbség hogy előbbi gigabites WAN-LAN portokkal meg 450-es 3antennás wifivel van szerelve.
a proci bírni fogja csak limitálva lesz a 100-as WAN által de ugye az full duplex így 95/95megabit körül át tud tolni egy időben oda visszaszóljon aki már tud olyan üzletről ahol WR841ND V9-et adnak
-
Rison77
senior tag
Igazából azért nem is nézegettem gigabites routereket, mert nagyrészt laptop, mobil lesz használva rajta wifin keresztül, az asztali gép meg egy sima netezős gép alsó kategória 1giga rammal, intel celeron procival, és ezeket szerintem nem igazán korlátozná a router a sebességet illetően. Tehát torrenten keresztüli tömeges linux disztribúciók letöltése nem áll fent mint követelmény.
Igazából nem is értem minek a 80-as net, mert egyáltalán nincs kihasználva, gondolom így volt akciós csomagban vagy nemtudom, jól nézett ki az a szám. -
Gh00st
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, átnézem még az általad javasolt routereket is.
Azonban, ha szabad lenne még egy kérdésem(nem vagyok annyira jártas ebben a témában, nekem Cisco routerem van, így arról tudnék csak véleményt alkotni):
Mennyire megbízhatóak a TP-Link termékek ebben az árkategóriában, értem itt a WDR3600, WDR4300, WR1043ND V2.1?A stabil működés és a lehető legerősebb wifi a cél.
-
ampulla
aktív tag
Semmi hozzaallas beli kulonbseg nincs szamomra. Azert kerdezem, mert nem tudom milyenek ezek a routerek. Ez nem ugy van,. mint a teloknal h bemegyek a Telekomhoz es vegignyonkodok rajta mindent. En csak hallottam tobb embertol h a TP-link nem annyira megbizhato, de tapasztalni nem volt alkalmam. Viszont ha tudsz olyan helyet ahol tudom oket tesztelni, akkor megkoszonom
Koszi szepen Intruder2k5
-
Norby86
őstag
Szia!
Köszi a részletes infót, így eléggé megtetszett az általad említett 1043 ND V2. Kiderítettem közben a mai napon hogy sajnos a routerem a 1043 ND v.1.8 a hibás, mivel a műholdvevőm amin szakadozott a net, a számítógépen híd kapcsolatba kötött nettel másik lanon tökéletesen működött szakadás nélkül. De garancia van még rá szóval majd beviszem gariba, aztán lesz ami lesz, legfeljebb utána ha megjavították, eladom. De mindenképp le akartam már cserélni szóval a választásom eldőlt úgy érzem a 1043ND V2.1-re. Csak jókat olvasok róla és árban is barátibb a többinél. Az 5 ghz sáv meg nem annyira fontos,mivel egyetlen eszköz sincs itthon ami tudná.
-
SMartin-HU
tag
Szia.
Ezért fogom az Asus-t venni nagy valószínűséggel.
A belső antennák nem a szíven csücskei és sajnos az Archer C7 is ilyen kialakítást kapott. Bááár most az egyik csoporttársamét elhozzuk hozzám kipróbálni és majd kiderül mit is tud
Nálam a 3600 módosított és gyári fw-vel is ugyan olyan rossz volt. Senki sem tudott vele mit csinálni.
-
CHIPman
nagyúr
2 router van, egy SMC 54-es bg, nem tudom most a nevét hirtelen, és egy Dlink DIR-600-as, egymás után kötve. A kettőt bármikor meg tudom cserélni, csak az egyiken kell átmennie wifin a teljes sávszél, a másikon ha kicsit kevesebb, az nem baj. Úgyis fontolgatom egy WR1043ND vételét, de ha nem muszáj, akkor nem.
-
Frenk
aktív tag
Egy SMC7004VBR kiváltására egy TP-LINK TL-WR841N lett beszerezve amit itt ajánlottatok egy UPC (Fiber Power 30) 30/3 Mbit/s nethez. A router verziószáma: 8.4. Egyszerű volt a beüzemelés/beállítás és azóta stabilan teszi a dolgát már 3 hete. Speedtest-tel mérve, LAN 30,95/3,06 Mbps , WLAN 18,84/3,10 Mbps.
-
tibz03
őstag
Ugye nem mondod komolyan, hogy szerinted mindenkinek, aki egy mezei routert be akar konfigurálni egy alapvető dologra, hálózatépítésben profinak kéne lennie?! Nyilván a beállítás-varázsló és a konfiguráló CD is a "szakik" számára van mellékelve ezekhez a routerekhez...
Persze abban igazat adok, hogy természetesen meglehet, hogy beállításbeli problémák voltak. A lényeg attól még nem változik: eleget szívtam vele ahhoz, hogy elmenjen a kedvem a márkától.
-
tibz03
őstag
Pontosan a 841ND-vel (vagy N? a fix antennás) volt bajom. Egy rakás szutyok, használhatatlan volt. Újonnan vettem. Akármilyen firmwaret tettem rá, rendszeresen szakadozott vele a net.
Szerintem bepróbálom a hirdetésbelit, ha enged az árból egy keveset...
Köszi a segítséget!
-
Met
nagyúr
3.16.5 Build 130329 Rel.62825n-es FW van rajta, abból kikerült az a beállítás.
hiába kiabál hangosabban a router, ha az ellen oldal nem tud szintén úgy visszakiabálni
Hiába tennék fel egy 10dBi-s antennát ha az eszköz nem támogatja akkor nem ér semmit? Azt gondoltam hogy erősebb antenna távolabb megy -
Met
nagyúr
Egy UPC-s router van még a környéken, azt lehet tudni hányas csatornát használja általában?
Most nekem auto-n van.Amúgy először egy Netgear router volt itt, azzal nem volt gond jel szintileg, a ház tulajdonosa hagyta itt, az elromlott és vettem ezt, hazajött a tulaj és szerinte botrányos a wifi jel erőssége az emeleti hálóban
-
Met
nagyúr
A 2 db 5 dBi-s antenna nem jobb mint az egy?
Telefon sem nagyon akar csatlakozni szóval nem csak a tábla pc-vel van bajwifi régió, más/minden csatorna
Mire gondolsz? Amikor megvettem, írtam a supportnak hogy mit lehet tenni és a válaszuk alapján állítottam be.Amúgy az igaz hogy ha nagyon hosszú egy jelszó akkor az ront a jelerősségen? Kollégám olvasta a neten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged