- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemlehet
őstag
válasz
adika4444 #69626 üzenetére
Pont ezt akartam elkerülni, hogy újabb 40 rongyot ki kelljen adnom routerre. Nincs ebből valami olcsóbb, ami akár csak modemként működik?
Tudom, google a barátom, de finoman szólva nagy a szórás a különböző vélemények és találatok között amik meg egyöntetűen pozitívak az kb 120$ vagy felfelé amivel már ugyan itt vagyok.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
adika4444 #69522 üzenetére
Nast és gépet nem szeretnék egyelőre, limitálva van a torrent is, sebességben, peerekben is, nekem nem számít hogy 30 perc vagy 3 óra mire valami leér, megy éjjel nappal úgyis.
ez az n18u szépen teljesített csak most már elfáradt szegény ezért szeretném lecserélni (meg most van egy kis pénz rá
v)
-
Con Troll
senior tag
válasz
adika4444 #69274 üzenetére
Köszi, utánanézem, úgy néz ki itt meg lesz a menüben az, ami kell, úgyhogy meg is rendeltem.
Nagyjából 15-en fogjuk használni a netet (wifin vagy AP-n keresztül). A limitálás hetente néhány alkalommal kell majd, akkor is a feltöltés miatt (hogy ne vigyék el letöltéssel, esetleg feltöltéssel az elérhető sávszélességet). -
válasz
adika4444 #69005 üzenetére
A HGG tudtommal azért hasonlít "kicsit" a Merlinre, mert gyakorlatilag abból készült.
Én eddig a wifi teljesítményének növelésén túl a HGG-ben a Merlinhez képest igencsak kevés különbséget találtam, bár könnyen lehet, hogy szakértők számára ezek azért jelentősek.
MaCS
-
válasz
adika4444 #67971 üzenetére
Szia,
Kérdezz rá inkább, mert a leírásukban van olyan az olcsóbbiknál, ami a régebbi verzióra utal.
Nem zárható ki teljesen, hogy valahol még kotornak elő a raktár mélyéről a régebbi verzióból.
Nem mellesleg, a náluk kiírt olcsóbb ár alatt is találni korrekt üzletekben olyat, ami biztosan B1. -
-
movax
őstag
válasz
adika4444 #52938 üzenetére
Bele van égetve a jelszó (vagyis nem lehet változtatni), bizonyos portok nyitottak, hatalmas biztonsági lyuk ez a cucc. Nem vennék Netis hardvert.
Két éves sztori, de mi a garancia, hogy mára változott a helyzet.
-
atees
őstag
válasz
adika4444 #52849 üzenetére
Ezt vettem
Sztem jobb
Most van jel ahol nem volt, de a fene tudja. -
-
-
dunkel
őstag
válasz
adika4444 #48047 üzenetére
Ránézésre uganazt az adaptert csomagolják mellé. Lehet rosszul fogalmaztam, a külső adapter cicereg nem a belső DC tápja.
Ha rendelted és belefér szerintem cseréltesd 842ND-re, annak a tápja is kevésbé melegszik, és sztem sokkal jobb vas a gyakorlatban mint a 841n(d).
Összefoglalóból:
Ugyanaz mint a TL-WR841ND, csak van rajta 1db USB2.0 port fájl vagy nyomtató megosztásra, FTP vagy média szerver futtatásra. -
athomi
veterán
válasz
adika4444 #48010 üzenetére
Diver frissítés megvolt, próbáltam újabb és régebbi driver-t is. OS-t is újra húztam, de mindig ugyanaz a probléma.
A TP 1043NDv2-nek nekem már nagyon húzós ára van.
Igazad van, 100/50, elírtam.Mivel routerekben nem vagyok jártas, egy olyan buta kérdést tennék még fel, hogy igény esetén a wifi le is tiltható? (gondolom igen, de jobb ha megkérdem)
-
mellov
csendes tag
válasz
adika4444 #47894 üzenetére
Tudom hogy kevés az infó, de nem igazán tudok többet. Megkérdezhetem tőle, de ő sem egy nagy tech. zseni szóval nem hinném hogy több dolgot meg tudnék osztani veletek. Annyit tudok hogy iphone-k vannak csak a családban....arról is wifiznek...a denon hangcucc folyamatosan panaszkodik a wifi miatt, az új xbox is szórakozik a netkapcsolattal, laptop is megy azért sokszor és csiga. Na szóval lenne mit kiszolgálnia a cuccnak.
Anno mikor a denon-t vette a bátyám ajánlottak neki egy routert kb 40 ezer környékén, csak hát már nem emlékszik mi is volt az. Az ár ezért lett belőve így az ár.
Én még ezt nézegettem :
TP-LINK Archer C5 AC1200
-
inf3rno
nagyúr
válasz
adika4444 #47879 üzenetére
Ennyire nem másztam bele a részletekbe, csak az árukeresőn kiírt spec-et néztem a v2-ről meg a v3-ról. Mekkora átviteli sebességeket várhatok ezektől MiB/s-ben wifin és vezetéken? Esetleg több értelme lenne, ha nekiállnék fúrni faragni, hogy legyen legalább a fontosabb gépekhez vezetékes kapcsolat?
-
mouzrr
őstag
-
mouzrr
őstag
válasz
adika4444 #47867 üzenetére
Ha egy picivel több, az nem baj, viszont az a lényeg, hogy ezt a sok eszközt tudja egyszerre zökkenőmentesen kezelni.
Ezekben be tudnám állítani hogy egyenként mekkora sávszélgességet kapjon egy-egy adott eszköz?
A cél hogy mindenkinek elegendő sávszélesség jusson, a laptopokban a wifi.
Nem tudom mennyivel jobb, vagy miben más a dual band
Ha már 300 Mbps körül menne stabilan wifin, annak örülnék, a többit meg kábelen le tudnám használni ha szükség lenne rá. -
Aethelstone
addikt
válasz
adika4444 #47867 üzenetére
Üdv.
Ebbe én is belekérdeznék. 120-as, telekomos netem van. Kb. 120MBitet szeretnék wifin áttolni. A modem kb. 4 méterre van, de van egy 40-es vályogfal+nyitott ajtó közöttünk. A TL-WDR3600-as át tudná ezt esetleg lőni 120 megával? A fogadó eszközök ac-s wifi kártyák laptopokban.
Puszira nem vennék egy ilyen routert
-
Begbiebike
csendes tag
válasz
adika4444 #47762 üzenetére
Köszi!
A wifi-ből elég nekem az "alap" is, abból nincsenek különleges elvárásaim.
Torrentből se baj, ha nem fut 50 szál egyszerre, vagy kicsit lassabb a le/feltöltés, a lényeg, hogy gép ne kelljen hozzá.
Ismerősöm azt ajánlotta, hogyha nem kell nekem a gigabit, akkor ezek is elegek lennének:D-Link DIR-850L Wireless AC1200
TP-LINK Archer C20AC wifi annyira nem fontos, a mostani még az N-et se tudja. Csak nem tudom ezekben például mennyivel gyengébb a vas.
-
TBMC
addikt
válasz
adika4444 #47564 üzenetére
t-online modemhez.
viszont most visszalőttem APból router módba, és a NAS-t átdugtam a t-online modembe, amihez csatlakozik a 87U. így minden megfelelően működik most, elérem a NAS-t mindenhonnan tökéletesen. A fix IPcímek a tonline hibrid modemben vannak beállítva.KÉRDÉS: a dhcpt szórást engedélyeznem kell a 87Uban? mert jelenleg csak a tonline modemben van engedélyezve egy adott tartományban, amiben találhatóak a fix ip címek is.
2.4 és 5ghzn is más a csatorna neve, a csatornaszélesség automatikus jelen esetben a 2.4ghz 20mhz az 5ghz pedig 40mhzn megy (de alapból 80mhzve volt állítva, vissza tegyem arra?) . a csatorna fix-re állítása alatt mit értesz? a vezérlő csatorna fix-re állítását?
amennyiben igen melyik a megfelelő vagy teljesen mindegy?
2.4ghznél: 1től 13ig lehet választani
5ghznél viszont: 36tól né 4es léptékkel 136ig bezárólag.van jelenleg egy jelerősítő a nappaliban (azt még nem konfigoltam be az új routerhez, viszont az csak 2.4ghzn tud tudtommal, ahogy az n18u is?!)
előre is hálás köszönet! (és bocsánat a tudatlanságomért)
-
válasz
adika4444 #47207 üzenetére
Látom, hogy szeretett 3600 típusú routerem 20000 Huf-fért kapható, nagyon kevés asszem 2 helyen a neten, ez miért lehet?
Sajnos ige, az utóbbi hetekben hiány alakult ki ebből a típusból.Mármint jönni fog egy utód, vagy egyszerűen 20k alatt nem lesz ajánlott 5 Ghz képes gigabites ajánlott eszköz?
Nem tudni, hogy lesz-e utód de 20k alatt ott van a 3600 nagy testvére a 4300 is. -
-
válasz
adika4444 #44701 üzenetére
Ha a maga korabeli 1043NDv1-hez viszonyítjuk, akkor nem mondanám, hogy gyengébb lenne, mert hát 620MHz-es SoC van benne, és 64MB RAM, szemben a 1043ND-vel, amiben 400MHz / 32MB a kérdéses páros. Ha jól rémlik ennek a WAN<->LAN throughput képessége is 400Mbps felett van, még a 1043ND csak 80-140Mbps-re képes, protokolltól függően.
Viszont a 1042-re nincs semmilyen custom firmware.
Na meg persze, ha az ellenfél a 1043NDv2, akkor megint más a helyzet.
-
deadmaau5
tag
válasz
adika4444 #44557 üzenetére
Nekem a netemhez tökéletes lesz egy ideig, első routerem lesz szóval egy márkát se tapasztaltam még hogy milyen.
LógaGéza: Igen azt olvastam hogy az ASUS-nak jobb a szoftveres felülete.
Most pár órája "üzemeltünk" be barátomnál egy Tenda FH302D N300 - as routert, neki azt ajánlották, azon is nagyon könnyen átláthatóan belehetett állítani mindent de számomra annyira nem mond semmit az hogy Tenda, mindenhol TP-Link-et látok, az ASUS-ban meg megbíznék márka szempontból. -
-
LógaGéza
veterán
válasz
adika4444 #44107 üzenetére
Helyi optikai háló, a város tulajdonában van (ha jól rémlik Oroscom az alapja).
Intruder2k5
Static IP-s a bejövő netünk.
Most ráeresztettem a teljes hálónkat, ugyanis az RB2011 rosszalkodik kicsit, annak rendje és módja szerint 30sec múlva kifeküdtMost csak az intézmény egyik fele kap netet, így bírja - de akkor csere lesz rövid időn belül. Mondjuk így is jobban bírja mint a régi TP-Linkes dolgok...
-
bambano
titán
válasz
adika4444 #43884 üzenetére
az 1.5 GHz-es Pentium M procis (értelemszerűen: 1 magos) t41-es notebookom 10 évvel ezelőtt simán elvitte a gigás netet.
a digis net nem azon bicsaklik meg, hogy a desktopja bírja-e a gigát, hanem azon, hogy amire csatlakozni akar, az bírja-e. mondhatjuk: biztosna nem fogja bírni. mert hiába vágtat el gigán a digi pesti központjáig vagy a bixig, ha onnan pl. az index.hu-ig már nincs meg a gigányi üres kapacitás, illetve a szerverek sem arra vannak felkészítve, hogy minden egyes olvasónak gigán letolják a híreket.
-
válasz
adika4444 #43884 üzenetére
nem lefelejtés, aki gyors netet rendel, annak a szolgáltató leírja az elvárásokat a honlapon; link (információk fül lenyitása), meg alapban is csak számol vele.
más kérdés, hogy ha van megfelelő router, ami leveszi a pppoe terhet a munkaállomásról, akkor valamivel szerényebb hardverű gép is elég.
azt döntse el mindenki maga, hogy milyen gyors netre van szüksége, ahol többen használják a családban...stb. a netet, ott akár a gigás csomag is bőven kihasználható, másoknak meg a töredéke is simán elég. -
speedygonzi2
tag
válasz
adika4444 #41269 üzenetére
köszi a választ, szerintem rápróbálok egy ilyen TP link 1043ND v2.1-re a hétvégén.
azért tud annyival többet mint a 6-8k-s megoldások hogy megérje.Még egy kérdés, ha nem is router, hanem a másik végé a wifi adapter.
Ezeknél kell valamire kimondottan figyelni (a sebességet leszámitva)?
Előbb utóbb a régi wifi kártyát is le kell majd cserélnem, (az is még 54mbs-es), csak még nem tudom hogy usb-sre, vagy pci-express-re. (lesz gépcsere nyáron, kicsi lesz, és kérdéses hogy lesz-e slot...)Vagy veszek egy adott TP-link adaptert ami sebességben illik a routeremhez és viszlát?
Köszi,
Speedy -
fogirobi
senior tag
válasz
adika4444 #41264 üzenetére
Köszi a segítséget! Elég sok olyan dolgot írtál, amiről fogalmam sincs.
Sajnos a routerekben nem vagyok otthon. Annyi kérdésem lenne, ha akkor veszek egy TP-LINK TL-WR841ND routert, azzal a lentebb írt problémám megoldódik és tudok normálisan netezni mind a 2 gépen, miközben töltök? Ja és a net marad ez, nem fogok nagyobbra váltani.
Most nézem, hogy jóval olcsóbban van TP-LINK TL-WR841N. Mi a különbség a fenti és e között, a "D" betűn kívül?
-
speedygonzi2
tag
válasz
adika4444 #41265 üzenetére
Köszi,
Még nem költöztem be. Nem tudom most milyen router-t használnak, azt mondja az eladó hogy van jel a pincében csak nem erős.
Ott ahhoz kell csak hogy ha bütykölök valamit és kell valami infó a netről ne kelljen felmenni. Nyilván töredék sávszélt kap az ember, de ott nem is zavaró.
Azért az is segit
Aztán mindig látom a ph tesztekben hogy azért van bőven szórás a jelerősségek között a routerekben.köszi,
Speedy -
-
válasz
adika4444 #39090 üzenetére
nagyon sok embernél semmilyen beállítás sem segít, elég csak itt a fórumon a dell notis témába benézni, akinek olyan wifi modullal van szerelve a noti, ha nem is mindenki, de sokan panaszkodnak.
volt olyan, akinél én sem tudtam segíteni, pedig mindent elkövettem, minden más wifi modullal jó is adott lakás bármelyik pontján a kapcsolat, de az említett modullal nem.
volt persze olyan iroda is, ahol azzal sem volt probléma, bár ott egy helyiségen belül van a router és a notik.
az intel community oldalát nézted? annyi panasz van az írt wifi modul kapcsán, hogy az már nem lehet véletlen, vagy csak felhasználói hiba. -
-
válasz
adika4444 #38620 üzenetére
szia,
az intel 7260 wifi modulokat kezeld fenntartásokkal, az intel community is tele panaszokkal, illetve itt a fórumon is rákereshetsz a dell...stb notis témákban a típusra, gyenge és szakadozó sok más típushoz képest, pláne szélsőséges helyzetekben, és nem a router a hiba forrása, sok más típusú elleoldallal nincs probléma, csak azzal.
a 3 antenna akkor ad többletet a kettőhöz képest - adott esetben csak 5 GHz sávon -, ha az ellenoldal is 3 antennás és jobb, mint 2*2:2 mimo képes.andaman; az advanced securtiy szekcióban bekapcsolt védelek, és a kapcsolódó statisztika.
-
-
Claude Leon
senior tag
válasz
adika4444 #34553 üzenetére
Az a 300Mbit nem elmélet, az a fizikai kapcsolat.
Csak ugye erre jön még a protokoll, így marad adatokra annyi, amennyi.
(ezt érdemes átnézni, ugyan a korábbi generációra vonatkozik, de az időzítések maradtak ugyanúgy az újabbaknál is) -
Gabor901127
tag
válasz
adika4444 #34157 üzenetére
Szia!
Elég kusza amit írtál, szóval amit én értek hogy jött egy szerelő megcsinálta a netet és kifelé van 96 Mbits-ed?
Vagy a géped és mi között akarod a netet? A másik eszközben van gigabites lancsati? Cat6-os kábeled van? Nem túl hosszú a kábel?
Plusz egy ugyan ilyen kérdés angolul:
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100312090818AA3Gg5w -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Windows 11
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Autós topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Battlefield 6
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes konzol + 6db játék garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest