Hirdetés
- Mobil flották
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Yettel topik
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 17 - még mindig tart
-
Mobilarena
▼▼▼ MILYEN ROUTERT VEGYEK? Topik összefoglaló▼▼▼
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2026. április
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
4Grider
félisten
válasz
Nonetxpr
üzenetére
Az jó lehet, ha a Telekom 5G térképe szerint sötét magenta területen vagy. Ha világos rózsaszín területen vagy, akkor viszont ne várj tőle túl nagy sebességet. Nagyon nem mindegy, hogy az 5G N78 (3500 MHz), N1 (2100 MHz) vagy N28 (700 MHz) alapsávot használ. Az N78-as 5G a sötét magenta a térképen. Ezzel megközelíthető/túlléphető az 1 Gbps letöltési sebesség, mivel 100 MHz sávszélesség van mögötte. De nagyon kevés helyen elérhető. Az N1-el 200-300 Mbps körüli sebességek érhetőek el. Az N28-al max 200 Mbps letöltési sebesség érhető el.
-
-
4Grider
félisten
válasz
Nonetxpr
üzenetére
LTE Cat6-os eszközöket akkor válassz, ha a faludban csak 1-2 frekvencián tolják a 4G-t. Ha 3-5 frekvencián, akkor mindenképp javasolt azok használatát lehetővé tevő drágább router használata, hiszen a szolgáltató azért tolja adott helyen több frekvencián, mert terheltebbek az egyes frekvenciasávjai. Ha meg van normális 5G (N78 alapú), akkor pedig mindenképp javasolt az 5G router használata még ha drágább is.
Egyébként pedig mindig helyszín függő, hogy milyen eszközt javaslok. Írj egy utcát, vagy nézd meg a cellmapper map oldalon szolgáltatónként, hogy mi érhető el nálad. És One XXL csomagra csak akkor fizess elő, ha nincs más lehetőséged. -
Nonetxpr
csendes tag
Sziasztok. Az utcában nincs optika és jó másfél évig nem is lesz, így sim kártyás routert keresek max 60 ezerig. TP-Link DECO X10-4G jó lehet, vagy inkább mit válasszak helyette?
-
Csixi68
tag
válasz
RicsiSuly
üzenetére
Persze értem én... igaz Nekem is Xiaomi rendszerem van 1 db BE6500 (4 hete), 3 db AX3000 (már vagy 3 éve) és semmi bajom velük. Beállítottam és megy már 3-4 hete. Lehet félni az adatlopásoktól stb., de akkor mindentől félni kell. Nézem naponta, loggoltatom és semmi olyan furcsa dolgot nem vettem eddig észre rajtuk, ami elgondolkodtatna a használatuk ellen. Szóval Nekem tökéletesen megfelelő és gyors a Xiaomi. Volt már tök drága TP-Link és ASUS is, egy sem vált be. Van a cégembe 2 db Mikrotik is, nagyon jók, de még egyszer nem akarok kiadni sok pénzt a semmiért. Szóval itthoni használatra szerintem felesleges több 10 ezer Ft-ot kiadni, mert csak arra jó, hogy mutogasd, hogy mid van. Egyszer bekonfigolod és szinte évekig nem is fogsz vele foglalkozni... de ha Neked speckó dologra kell, akkor megértem és biztosan nem a TP-Link felé mennék, mert az sem frissül és nem tud annyit mint az ára... ugyanez igaz amúgy az ASUS-ra is.

Itt azért szétnéznék és kérdeznék:
https://prohardver.hu/tema/xiaomi_ax3600_wifi_6_aiot_router/index.html -
Csixi68
tag
válasz
RicsiSuly
üzenetére
Ha mindenáron pénzt akarsz kiadni akkor az ASUS.
De a TP-Link is megfelelő...
Igaz van egy Xiaomi routered is amin elég sok mindent be lehet állítani és nem kér pénzt!
Szerintem ezek alapján simán tudsz dönteni.
Nem akarok okoskodni, de miért cserélnéd le az eddigi rendszered? Ezeket az eszközöket simán viszi az eddigi. Minek puskával-ágyúval lövöldözni?
-
RicsiSuly
aktív tag
Sziasztok még mindig nem döntöttem.
Asus Tuf AX4200 +Ax1800 ~62ezer lenne vagy most rendeltem kettő darab TP-Link BE220(Be3600)-at 32ezerért és vegyem át. Kábelen meshbe lennének. Van itthon egy Xiaomi AX3600as azt szerintem eladóm.
Melyik kombót ajánlanátok. Sok eszköz nem lógna rajta. 2 tv egy nas, kamera felvevő, 2xbox, 3poe kamera, erősitő, Powerline adapter, 1 számítógép ezek kabelen . Wifin 3-4 telefon, tablet, 2db esp32 okosotthon eszköz. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Szupercsirke
üzenetére
Ajánlott.
Azon sokat gondolkoztam, hogy a mennyire ajánlott kérdésre milyen választ vár az ember?
Kicsit? Nagyon? Éppencsak? 5-ös skálán mennyi? 10-es skálán mennyi?
Nem tudom. -
Szupercsirke
tag
Sziasztok eza router mennyire ajánlott? TP-Link Archer BE550 BE9300
-
mlinus
őstag
Mi a bajod a mostanival? Az egy jó router. Azt mondtad a stabilitás a lényeg.... nem elég stabil a mostani? (nekem is van AX3000V2-őm, 1 évig ment gyakorlatilag nonstop és soha nem volt baja gigás nettel)
ha új routert szeretnél akkor szerintem mindenképp wifi7-est érdemes, mert igazából más érdemi okot nem tudok találni upgradere. A 4g-ax56 egy teljesen másfajta router, az LTE-hez van kitalálva.
-
Sedus
csendes tag
Sziasztok, eszközt keresek a bal alsó szobában lévő PC-hez (narancssárga).
A jelenlegi setup az 2 ilyen meshbe (wireless backhaul) (sötét kék), a földszint és első emeleten. A digis cuccok szintén az első emeleten vannak (türkiz kék), ez nyilván kábellel van összekötve az első emeleti AX5-el, amin kábelen 980Mbps jön. További WIFI mérések (5GHz) a képen vannak (egy ilyen elég régi WIFI 5-ös telóval mértem)
+ Egy mérés a jobb alsó szobából egy jobb laptopról: 680MbpsEredetileg nem ez volt a setup, csak a bal alsó szobában (már nem) lévő szintén AX5 router bedöglött, amit ideiglenesen egy ezer éves WIFI 4-es Tenda routerrel helyettesítettem repeater módba (nincs AP vagy más mód) és abból megy kábellel a PC-be, ez 6-60Mbps jelenleg. Amíg meg volt ez az AX5-ös is, 300-400Mbps volt kábelen a PC-n.
A régi 3 eszközös AX5-ös setup tökéletes volt, nagyjából ugyanaz a teljesítmény kéne a PC-re, nem szükséges hogy a 3. eszköz további lefedettséget biztosítson, csak az internet elérés a cél a PC-n.
Több opció is eszembe jutott:
Van egy használt AX5-ös 10ezerért, bedugom és minden a régi lesz.
Veszek egy USB WIFI adaptert (PCIE nem játszik) 10-20k körül, ami elvileg tudja a 300-400Mbps-t, nem tudom mennyire megbízhatóak és hosszúéletőek ezek.
Veszek egy bármilyen AP-t.
Veszek egy olcsóbb WIFI 6-os Asus routert, így ha később bedöglene valamelyik AX5, tudok az AiMeshre építeni.A képen az első emelet látható, de van rajta pár földszinti infó is: [link]
-
Csixi68
tag
válasz
szabochris
üzenetére
Azért olvashatnál tovább... Ha MB az megabájt, ha Mb az megabit. Mivel nálam a kép alapján is MB van és ha elolvastad az utána levő hozzászólásokat, ott is elismerték, hogy benézték és MEGABIT. De csak Neked:
-
oszy
veterán
TP-Link AX50 volt először nekem, majd lett egy TUF-AX3000 V2. Ez van jelenleg is.
Most találtam egy TP-Link Archer BE220 típust jó áron. Ez mennyire ajánlott?
Nem a wi-fi 7-re van szükségem, csak hátha stabilabb lenne és újabb. Viszont az AX50 nekem melegedett...
#108469Scytha: Ez nagyon jó ár érte.
Nem tudom mi benne a buktató 
-
Scytha
tag
Asus BE6500 olcsón Aliról. Erről mit gondoltok? Dugvilla az úgy látom nem európai, de egyébként lehet valami különbésg az itthon árusított és e közt?
-
Gergosz2
veterán
válasz
Dr.NX
üzenetére
Az tiszta sor, de messze nem voltam netközelben hogy rendelni tudjak akkor. Szerintem így is jó árban vettem.

Nem nagyon szoktam követni amúgy sem a Black Friday akciókat sem, mert ami tényleg úgymond nagyon akciós, csak pár darab van belőle, a többi meg évközben is simán van olyan áron.
Illetve pár dolgot még vettem mellé ami ott volt a legolcsóbb.
-
Gergosz2
veterán
Alzan megint van BE58U, sikerült rendelnem is.
-
vviktorr16
tag
Használható az USB port a nodeokon, legalábbis FTP vagy SMB megosztásra biztosan.
Egy régebbi eszköznél nem fognak menni az új funkciók, hardveres és szoftveres korlátok/hiányok miatt.
AiMeshnél az alroutereket külön kell firmware frissíteni, szóval a fő router rendszere nem befolyásolja semmiben a többi nodeot.
Én is most fogom majd cserélni a routerjeim (WIFI5 eszközök), amik egyébként jól működnek egy WIFI7-es router után meshben, de így a fenti korlátok miatt nem tudok WIFI7-es Aimesh hálózatot létrehozni (ami igazából nem számít még, mivel kevés kliens van ami WIFI7-es, plusz WIFI5/6 is bőven elég mindenre átlag felhasználásnál) és IoT/vendéghálózat sem mehet Aimeshben, csak a fő routeren.
Ha most veszel két routert, akkor szerintem érdemes két ugyan olyat venni, de ha már van egy meglévő, akkor érdemes kipróbálni együtt őket, főleg ha nincs is igazán szükséged az új funkciókra és a WIFI7-re.
(Nálam két probléma van egyébként egy fő Be és 2db Ac router Aimeshnél amik eddig nem voltak addig még nem cseréltem a fő AC routerem, hogy a 3. routerre csatlakozott eszközöket nem látom sokszor csak néha, és van pár régi kliensem ami nem szereti a WIFI7-es hálózatot ha be van kapcsolva a fő routeren és arra akarnak csatlakozni.) -
MonRo
tag
válasz
Dr.NX
üzenetére
Szia!
Tp-Link Archer AC1200-t szeretnék lecserélni. Mezei felhasználó vagyok, örülök, ha be tudok egy ilyen masinát állítani.
Sok wifis eszközünk van, egyszerre több 4K-s filmnézés ami előfordul. Jó lenne az erős jel, lefedettség családi házba.
Erre ez a BE220 jó lehet?
Most akcióban 30 ezer a Mercusys MR47BE, azt nézegettem. Annyival ér a M. többet? -
Dr.NX
Topikgazda
Szintén jó ár, ha olcsóbb és egyszerűbb WiFi 7 router kell:
TP-Link Archer BE220 17 ezer Ft -
Pew
tag
Az asus be58u mára újra raktáron a tegnapi áron. A tegnapiról lemaradtam, de ennyiért benevezek erre.
A meshről még kérdeznék. Ennyiért megérheti 2 ilyet venni? Egyrészt, ha bármi van ugyan olyan lenne backupnak, másrészt ezen több a LAN port és van USB is, az olcsóbbakkal ellentétben, amiket eddig néztem.
Még ismerkedem a fogalmakkal és a lehetőségekkel, de a node-okon használható pl az usb port hasonlóan mint a fő egységen. nyomtatóhoz, tárhelyhez bármihez, vagy ha nodeként állítom be limitáltabb funkciókat tudok csak használni.A másik, hogy hogyan működik az aimesh? Ha két különboző routerrel használnám, egy újabbal és egy régebbi ax eszközzel, akkor az újabb fimrware funkciók elérhetőek lesznek a node-on is, "felokosodik", vagy azok csak a fő routeren lesznek elérhetőek és a node csak a mesht csinálja +LAN portokat ad? Az újabb wifi7-el együtt hirdetett dolgokra gondolok (sima, iot, gyerek network). Ezek csak az újabb modelleken elérhetőek, vagy visszafelé is kompatibilissé teszik firmware frissítéssel a routereiket, vagy valami hardver követelmény miatt nem mindent tudnak?
Ezek alapján megéri 2 azonos jobb routert venni, ha az a cél, hogy az újabb funkciókat az egész lakásban elérjem, vagy felesleges és elég az új + régebbi node, mert működni fog minden?Van még pár hetem/hónapom mielőtt ki tudom alakítani a rendszert, azért is kérdezek előre párat, hogy abba az irányba még olvassak a részletekről.
Előre is köszi a kiokosítást!
-
Haart
addikt
Ahogy nézem elég jó áron van a 47be most emagon
Rendeltem is egyet gyorsan. -
-
mukisrác
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Érdemes azzal a ZTE készülékkel kezdeni a "tesztet"?
4/5G-s routerekből mi most az ajánlott? -
-
-
mukisrác
aktív tag
Sziasztok,
Vezetékes internet hiányában 5G router tekintetében mennyire lehet jó egy ZTE G5B, vagy van lehetséges alternatíva jobb ar/érték arányban. Kb 80-100ezer most az Árukeresőn.
Lefedettséggel nem nagyon van gond, egy 4fős családot kellene kiszolgálnia egy új építésű házban.
Előre is köszönöm -
zipcss
tag
Sziasztok,
Az alábbi routert szeretném megvenni a 45 nm-es 1,5 szobás lakásba. mi a véleményetek róla? ASUS TUF-AX3000 V2
Köszönöm! -
Noxy
veterán
[link] 2 szintes házat sztm simán kiszolgál.
Nálam szintén az emeleten van az One router. A 3. szint miatt, még egyet bekellet mesh-be raknom.
Ezt olvastad a Sagemcom routernál?Bridge mód bekapcsolása, a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek.
-
Cry0
őstag
sziasztok!
TENDA RE6L PRO router milyen választás lenne egy telekomos Sagemcom mellé ?
Igazándiból egy emeletes kb 170m2 házról volna szó, legnagyobb probléma hogy emeleten van a router és a földszinten nem igazán működőképes. Gondolkoztam jelerősitőn is, nem tudom melyik lenne a jobb megoldás. -
-
Dr.NX
Topikgazda
Emagnál Black Friday, ez tényleg jó ár:
ASUS RT-BE58U 28 ezer Ft
Mercusys MR27BE 12 ezer Ft -
Csixi68
tag
válasz
szabochris
üzenetére
Mit szeretnél?
-
Csixi68
tag
válasz
szabochris
üzenetére
Szia, sajnos ezt nem próbáltam, Nekem a BE6500-as van, az wifin mindent visz. Kábelen is nagyobb netet ad, mint az 1 Gb/s T-Com-os router, eredeti 920-980 Gb/s, Xiaomi BE6500 1020-1042 Gb/s a letöltés és a feltöltés...
Wifin meg frissen tesztelve:
5GHz-en kb. 10 m távolságra a routertől 110/103 MB/s azonos helyiségben
2,4GHz-en kb. 10 m távolságra a routertől 54/48 MB/s azonos helyiségben
-
szabochris
aktív tag
Sziasztok!
Nézegettem egy routert, valakinek van vele tapasztalata?
Nem érdekel a kínai menü, valahogy beállítom, a lényeg az lenne hogy egy 1000Mbites Dugis internetet akár a max sebesség körül szórja wifin.Xiaomi BE 5000
-
cibus
senior tag
-
kpityu2
addikt
válasz
cibus
üzenetére
A mesh egy szoftveres dolog. Áll egy központi vezérlőegységből aki a főnök. Ez általában routerként is funkcionál. És áll a node-oknak nevezett alegységekből, akiknek csak annyi a dolga, hogy a kapcsolatot biztosítsák a központ felé. Vezetéken vagy wifin.
Mivel szoftveres dolog, meg lehet csinálni, hogy a routernek szánt eszközre egy node szoftver kerül. Ezt csinálja az Asus amikor a routereire AiMesh node szoftvert enged telepíteni. Hátránya, hogy tele lesz a lakás node-ként működő ágas bogas routerekkel amit a család szépérzékkel bíró tagjai általában nem jól tolerálnak. Előnye, hogy adott esetben bármelyik eszközből újra teljes értékű routert lehet csinálni.
Hogy az ágas-bogas antennák jobb lefedettséget biztosítanak az nem egyértelmű. Van aki azt tapasztalta, hogy ugyanolyan jó a belső antennás eszköz is. Mesh hálózatnál meg amúgy is másodlagos a hatósugár, mert csak az eszkzök számát befolyásolja. Optimális az, ha kis átfedéssel lefedik a területet (a kis átfedés csökkenti az interferenciát és egyértelműbbé teszi a vezérlőnek, hogy mikor melyik eszközhöz kell csatlakoztatnia a klienst.), ehhez pedig vezetékes felhordó (backhaul) kell."Nekem tényleg csak annyi lenne a lényeg ha mászkálok a két ház között, a két emelett között és az udvaron, akkor ne menjen el a net, ne kapcsolódjon ide oda erről arra folyamat, a thome routernél van jó wifi sebesség, a ház másik felén már csak wifi repeatert látja, átáll,megakad, a sebesség a béka segge alatt, vagy épp jel sincs, ilyen sebességgel egyből a Spotify veszteségmentes se megy, megáll a zene... Ilyeneket nem akarok, hanem hogy mindenhol olyan neten legyen, mint a router mellett most"
"Nekem nem kell erős számítógép, csak játszani akarok rajta."
-
juhaszmarci
tag
válasz
Multibit
üzenetére
Egyetértek részben. A szűk helyre, nagy teljesítmény, rossz hűtéssel nem jó koncepció. De ez nem marketing, hanem piaci igény. Ha nem az lenne az elvárás, hogy dekoratív eszközöket gyártsanak pár éves irodai PC teljesítményével, egy 1l-es ásványvizes palack méretű készülékházba, akkor nem születnének ilyen megoldások. Az én eszközeim 40°C-on üzemelnek, barátom UDR7-e 70°C-on. Nem volt az eszközre panasz
-
Kalmanat
újonc
A wifi lefedettséggel eddig se volt gond, az interferenciával annál inkább. Tipikus soklakásos környezet, ahol ma már minden szomszédnak van routere, amik egymást zavarják. Emiatt ragaszkodom a wifi7-hez. (és egyre több eszköz tudja is a 6e-7 szabványt) Egyszerűbb lenne egy eszközzel megoldani, de sima vezetékes router + wifi7 AP is opció lehet. Persze jó lenne minél egyszerűbben megoldani, lehetőleg falvésés, plusz vezetékezés nélkül 😁
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Több Ubi eszköznél gond a melegedés. Tele van vele a net. Sajnos mostanában a marketing fontosabbnak tartja a dizájnt a funkcionalitásnál (szűkre szabott polikarbonát házak, nulla szellőzéssel).
-
juhaszmarci
tag
Út termék, a 5-6 hónapos problémákat (pl. melegedés) már javították.
A zúgás szubjektív, egy barátom dolgozószobájában üzemel egy, csak akkor vettem észre, hogy benne ventillátor, amikor leültem mellé. Nem tudom milyen full csendes szobában éjjel. Ki kell próbálni, 14 nap van visszaküldeni, ha hangos. (nekem itthon UDMpro és 24 portos POE switch van, kamerák miatt HDD-vel, rackben, garázsban, így nem zavar ha zúg) -
Kalmanat
újonc
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Erre a típusra rátaláltam én is, de a márka eddig abszolút ismeretlen volt nekem. Redditen olvasgattam róla, ott elég sok hálózatos témánál előkerül. Általában dícsérik, de több helyen írták, hogy hangos a ventillátora. Sajnos a lakás elosztása miatt csak hálószobában tudom elhelyezni.
Milyen tapasztalatod van vele? -
Kalmanat
újonc
válasz
Multibit
üzenetére
Erre a megoldásra eddig nem gondoltam 😊 Bár szívesebben oldanám meg egy készülékkel, és a routert mindenképp cserélném, az utóbbi években elég sok új funkció jelent meg, és a biztonsági megoldások is fejlődtek. De lehet ránézek a sima router + wifi7 AP megoldásra is... Köszi az ötletet.
-
Kalmanat
újonc
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Ezek között nézegettem én is, talán a tp-link be550 volt a legszimpatikusabb. Annyi a gondom, hogy régebbről rossz emlékeim vannak ezzel a márkával (és az asusszal, d-linkkel is), emiatt kicsit bizalmatlan vagyok. Nyilván ezek a mostani készülékek már más kategória, de nehéz levetkőzni az előítéleteket.
Amazonról nem szívesen rendelnék a gari miatt, és a postaköltséggel amúgy se jönnék ki sokkal olcsóbban. -
juhaszmarci
tag
válasz
Kalmanat
üzenetére
Ha a router jó helyen van és egy all-in-one eszköz megfelel (megfelelt eddig), akkor egy UDR7-et javasolok. Admin felület nagyon más mind a Synology, rengeteg olyan funkcióval, amit a syno nem tud. Én is RT1900ac-ről váltottam (szüleimnél üzemel most két db MR2200ac társaságában). Meg kell vele ismerkedni, funkciók tömkelege. Természetesen nem minden új megoldás musthave otthoni környezetben, de a lehetőségek adottak
Seneticnél akciós: [link] -
-
Kalmanat
újonc
Sziasztok!
Router csere előtt állok, ehhez kérnék tanácsokat.
Jelenleg egy Synology RT1900ac-t használok sok éve, nagy megelégedéssel.
Viszont az utóbbi hónapokban (talán 1 évben) a wifis eszközöknél egyre gyakrabban tapasztalunk akadást, lassulást, kieséseket. Mivel társasházban lakunk, a szomszédokra gyanakszom :-) Mára elég sűrű lett a wifis forgalom.
Megoldásként arra gondoltam, hogy egy modern router jó időre megoldaná a problémát, ezért mindenképpen 3 sávos wifi7-ben gondolkodom.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? Társasház, sűrű idegen wifi hálózat. A lakás normál 2 szobás, 60 nm, tégla falak.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Jelenleg 500Mbit, de ez később bővülhet (remélem)
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! max 120k, de 10-20k ide-oda belefér. Persze nem kötelező kihasználni a teljes keretet, ha van élhető olcsóbb megoldás, az is jöhet.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Amit lehet már összekötöttem kábellel : 2 okostévé, NAS, 2 PC, laptop (dokkolón), Bose soundtouch.
Wifin: 4-5 telefon, 3 ipad, 2 soundbar, laptopok, 2 klíma. Az eszközök között van wifi5, wifi6, wifi6e és wifi7 képes is.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Szerintem a Synologyt nem nagyon kell bemutatni, nagyon szeretem, stabil, jó a kezelőfelület, jó terméktámogatás, de ha egyszer beállítottam, nem kellett állandóan b@szkurálni. Valami hasonlót keresek...
És nem ragaszkodom a tplink/asus/d-link szentháromsághoz, nyitott vagyok bármilyen értelmes megoldásra.
Előre is köszönöm az ötleteket! -
cibus
senior tag
válasz
kpityu2
üzenetére
Tehát ezek a "mai" routerek pl egy ax52 stb, olyanok mint a mesh-ek, csak antennával és nagyobbak? A külön antennák miatt jobb lefedettséget is adnak? Nekem tényleg csak annyi lenne a lényeg ha mászkálok a két ház között, a két emelett között és az udvaron, akkor ne menjen el a net, ne kapcsolódjon ide oda erről arra folyamat, a thome routernél van jó wifi sebesség, a ház másik felén már csak wifi repeatert látja, átáll,megakad, a sebesség a béka segge alatt, vagy épp jel sincs, ilyen sebességgel egyből a Spotify veszteségmentes se megy, megáll a zene... Ilyeneket nem akarok, hanem hogy mindenhol olyan neten legyen, mint a router mellett most
-
kpityu2
addikt
válasz
cibus
üzenetére
Van az Asusnak is a ZenWifi sorozat, pofás dobozkák. Csak drágábbak mint a belépő szintű routereik, amelyek közben szintén megkapták az AiMesh képességet. Ha belefér anyagilag vagy most kifogsz egy akciót, akkor azokat is veheted. Van rajtuk két RJ45 csatlakozó is, hogy láncba lehessen kötni őket. Ha több LAN kimenet kell akkor oda tehetsz mesh node-nak egy sima routert az olcsóbbikból, vagy a ZenWifi node után egy switchet.
-
cibus
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
de ezek az asus-ok nagy routerek, nem meshek... :/
nekem elég lenne kicsike szép (mondjuk fehér) mesh is, ami elbújik, rá lehet dugni kábellel a thome-ból jövő netet abból tovább vinni a netet vezetékkel egy másik ilyen meshbe és ezek szórnák nekem a wifit mindenhova, hogy bárhova megyek a két ház között, meg az udvaron, akkor ne kapcsolódjon a fenti wifire, meg át a wifi repeaterre, csak működjön és gyorsan mindenhol. esetleg még annyi elvárás, hogy az egyik mesh legyen olyan, hogy lehessen belőle lehúzni egy net kábelt, ha lesz mellett egy pc valamelyik mellett. tehát net kábel bele egy portba, 1 net kábel ki a következő mesh-hez és egy net kábel ki pcnek. ilyen létezik? -
kpityu2
addikt
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Azért ajánlgatjuk a mesht, mert a mai igényeket nemigen lehet egyetlen sugárzóval lefedni. A sugárzási teljesítmény korlátozva van és amíg régen elég volt ha a messenger üzenet megjött, ma már full HD meg 4K videókat akar néz wifin a legtávolabbi hálószobában is. És erre van igény, nem pedig arra, hogy be lehessen állítani akárhány VLAN-t, a csomagkezelésről meg forgalomvizsgálatról nem is beszélve.
Az Asus volt az első aminek univerzális hálózata volt, gyakorlatilag bármelyik AiMesh képes eszközét, olcsóbbat, drágábbat integrálni lehet. Relatíve drága? Igen. Aki akar vehet kínait is. Ott a Tenda fillérekért. Olyan is.
Nem csak Asus van, pl. bejött pl. a Cudy. Néhányan kipróbálták, megírták a tapasztalataikat, így aki routert keres vissza tud olvasni. Aki profi eszközt keres, az ritkán érdeklődik itt, mert többnyire tudja mit keres és tud közvetlen árajánlatot, javaslatot kérni a profi eszközök forgalmazóitól.
Ha te meg vagy elégedve azzal amit választottál és árban versenyképes, akkor írd meg a tapasztalataidat és akkor akit olyat szeretne, el tudja olvasni. Látatlanban nem fogja ajánlgatni senki.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
juhaszmarci
üzenetére
Aki nagyon akar vele foglalkozni, az az összefoglaló nélkül is össze fogja tudni szedni magának, hogy mire van szüksége Mikrotik meg Cisco vonalon.
Ha nem, akkor lehet hogy kár is belevágnia.
Átlagjózsi (no offense a Józsefeknek) meg örülni fog, hogy különösebb molyolás nélkül lesz lefedettsége meg még gyors is lesz minden az TL-WR841ND után.
Egyébként meg GL.iNet-eket is betettem az összefoglalóba, senki mondja hogy nincs választék.
-
juhaszmarci
tag
válasz
Csixi68
üzenetére
Ez egy ASUS heavy topic, komolyabb márkák (Mikrotik, Cisco vagy Unifi még megemlítve sincsenek az összefoglalóban). Mesh, mesh és mesh ajánlása mindenkinek, a “rendes” router+AP megoldások helyett. Igen, ez az egyszerű, nem, a “komoly” nem olcsó. Sokszor elhangzik, “erre van igény”.
De amikor eljut valaki egy 100eFt-nál drágább ASUS kinézéséig, amin van RGB, akkor lehet, hogy lenne ennyiből egy sokkal jobban kezelhető és monitorozható hálózata otthon, de hát ASUS, annál jobb nincs is. Én nagyon örültem, mikor sikerült az ASUS/Synology bűvkörből kilépnem, mert nem mindegy, hogy ezt látom az admin app-ban:
vagy ezt:
vagy ezt:

(Itt nem egy képernyő a különbség, a csomagkezelés, ellenőrzés, forgalomvizsgálat, VLAN kezelés, extra szolgáltatások, biztonság, nem írom végig, nagyon más, nem egy kategória, de közel egy ár! )
Természetesen nem kell ez mindenkinek, fölösleges is lehet, de mint opció fel kellene frissíteni az összefoglalót -
mallee
tag
Sziasztok!
Már egy ideje szemezek vele, hogy le kéne cserélni az Asus AC68U routerem egy jobb (WiFi) teljesítményt nyújtóra. Mit ajánlotok most? Ami nekem fontos lenne, hogy legyen hosszútávú software támogatottsága (ideális esetben alternatív fw is van rá) és a 443as wan porton tudjak openvpn szervert futtatni, de az sem baj, ha más vpn szervert is támogat. Valamint támogasson több SSID-t, guest WiFit az iOT eszközöknek (elég a G/N-s hálózat nekik). Torrent kliens és hasonlóak nem kellenek, arra van külön NAS. Lakótelpi környezetben lesz használva. Én a Dream router 7 irányába kacsintgattam, de elég drága, úgyhogy ha van valamilyen f.szántos ajánlás érezhetően olcsóbban, akkor mondjátok. Én alapvetően WiFi 7 irányba mennék, de Best Buy esetén a 6-tól sem zárkózom el. Kínai márkákat, eszközöket nem preferálom.
Köszönöm!
-
kpityu2
addikt
Simán veheted az olcsóbb AiMesh képes routert node-nak, ha nem probléma a kinézet. Legolcsóbb az AX52, de az Asus topikban már panaszkodtak rá néhányan. Valószínűleg túlzásba vitték az ócsítást. Nekem két AX1800U(AX53U) megy már 3 éve gond nélkül vezetékes mesh-ben. Illetve egy gond van, az este lerakott Samsung tabletem másnap estére azt mutatja, hogy csatlakozva van, de nincs net. Wifi ki-be kapcs rajta rendbehozza. Állítólag ez valami Asus FW probléma, hogy az alvó cuccokat a mesh leválasztja csak erről az eszköz nem tud.
-
Csixi68
tag
Szia, ha visszaolvasol éppen ezt taglaltam, de már nem merek mit mondani, ajánlani, mert leveszik a fejem...
Különben nem értem ezt az ASUS mizériát. Én forgalmaztam és használtam is ASUS cuccokat, szerintem túl vannak árazva mostanság és csak nagy hájp van körülötte... de biztosan ez a mondatom is kiveri itt a biztosítékot.
-
Pew
tag
válasz
Dr.NX
üzenetére
Köszi!
A későbbiekre nézve milyen mesh rendszerben lenne érdemes gondolkozni? Figyelem ami megérné és egy akcióban behúznám valamikor.Érdemes az Asus Zenwifi xd4-et megvenni, aminek darabja kb annyi mint egy router, vagy egy olcsóbb routert venni ami AiMesh kompatibilis és azt használni e célból? Ha lehet, kábellel kötném össze a rendszert. Ha az utóbbi, akkor melyik az a legolcsóbb/minimum asus modell ami megéri erre a célra?
(inkábba költséghatékony, de mesh rendszer felé mozdulnék, mintsem a 100% ugyan olyan teljesítmény a házban irányba, valamint a backup teljes értékű router se hátrány ha bármi van) -
renatto
őstag
Tp-link AX53-at vennék AP-nek, de látom a BE230 vagy az Asus BE50 akciósan csak kb 10 ezerrel drágább. Érdemes inkább ilyet venni ha nincs wifi7 eszközöm? Vagy ezek a belépő wifi7 routerek nem a legjobbak és maradjak a jobb AX routernél? 30k felé nem akarok menni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Logitech MX Keys S billentyűzet WIN/MAC
- Komplett PC Szett i5 / R9 380 / 1TB Samsung SSD / Monitor + Perifériák
- ÚJ HP EliteBook 8 G1i Intel Core Ultra 5 14" FHD+ 2029.01.08-ig Garanciás
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 (T14 G3) i7 / 16GB RAM / 512GB SSD / WUXGA / Win11 Pro 12 hó garancia
- Samsung S32F351FUU 32" LED Monitor
- Apple iPhone 12 64GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S20 FE / 6/128Gb / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HP EliteBook 755 G5 15,6" Ryzen 3 pro 2300U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iPhone 17 256GB - BONTATLAN - (3év)
- HP EliteBook 845 G7 14" Ryzen 5 pro 4650U, 8-16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest