-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
Szten Márs #7009 üzenetére
Sajna itt a probléma, a d300s sem az igazi a canonnak sokkal jobb a fogása. Nekem a d90-nél a főtárcsára (mármint a hátsóra) volt minden ráirányitva, a segédtárcsa szerintem is szinte használhatatlan. a 300-asok egy fokkal azért jobbak, de az sem az igazi. Viszont félek az 50d zajosságától, remélem csak alaptalanul, ezért hezitálok még.
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
Szten Márs #7007 üzenetére
Csak egy dolog ami nem tetszett, az pedig a fogása. Valahogy nekem nagyon kicsi volt a markolat, valahogy több kényelemre vágytam. A tudása viszont maradétalanul kielégitett, ezért ne szeretnék sokkal feljebb nézegetni, az 50d vázat 20 ezerrel drágábban venném mint ahogy a d90 vázat eladtam.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7003 üzenetére
150k asszem.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #6992 üzenetére
most láttam a hülyevagyokban 1000D-t 18-55 és 75-300 (IS nélkül mindkettő) obikkal, az utóbbit nem is tudtam, hogy még gyártják. a tele nem is "hozzácsapott" kiszerelésben volt, hanem szépen egy dobozban az egész.
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #6995 üzenetére
...hát elolvastam. Szerintem sokan örülnének egy Canon 500D-nek 120 ropiért. Még "sigma kit obi" nélkül, csupasz vázként is jó ár lenne érte.....
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #6992 üzenetére
..megelőztél...
pl ilyen esetnél gondoltam, hogy a bridge vs slr írásod elérhető lehetne... -
anjani182
őstag
válasz
Szten Márs #6986 üzenetére
Köszi, a baj ott van, hogy nem értek hozzá, egyelőre az amatőröknek szánt módokat fogom használni
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #6926 üzenetére
Így, kiemelt címszavakkal és bekezdésekkel elkülönítve én hasznosnak tartanám. Hamar végig lehet pörgetni. Nem kell egyből elolvasni mindent. Úgyhiszem akit érdekel a téma úgy is elolvassa (és szívesen), akit meg nem, azt nem zavar amúgy sem egy hosszabb 1hsz (el se jut oda).
.. jó, persze, ez csak az én véleményem és nyilván nem én fogom megmondani mi és hogy legyen.
Mindenesetre elmentettem a linket, szóval nekem már megvan, akár be lesz téve akár nem...
-
andzsin73
tag
válasz
Szten Márs #6924 üzenetére
ez jó volt köszi!
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #6924 üzenetére
A linken szereplő írásodat is szépen be lehetne tenni ide az 1hsz-be - szerintem - ugyanis sokan vannak (köztük én is) akik kompaktról térnek át dslr-re és filóznak, hogy biztos jó 5let váltani, vagy információ éhesek, így tágítja a látókört.
Valamint hallanak kifejezéseket, amiket első nekifutásra nem biztos, hogy tudnak hova tenni. -
Patentcsávó
tag
válasz
Szten Márs #6653 üzenetére
Köszi a gyors választ, 50D még nem volt a kezemben a többi igen. Már azok is tetszenek, ezek szerint az 50 még jobb fogású... Na majd letámadok egy MM-t
-
varsam
őstag
válasz
Szten Márs #6580 üzenetére
DZK - Dupla/Double Zoom Kit
-
aldebaran
addikt
válasz
Szten Márs #6582 üzenetére
Ilyenkor mindig az motoszkál bennem, hogy ennyiért esetleg egy jobbat is vehettem volna, vagy ilyesmi.
De ha azt mondjátok, hogy jó az a tanyára, akkó mögveszem izibe.szerk: vagy olcsóbbat, de hasonló tudással... stb
-
Slowman
aktív tag
válasz
Szten Márs #6580 üzenetére
Az a Duplakitet lenne hivatott jelölni sztem. Mint a Sonynál is vannak mindenféle elnevezések L,K,Y stb.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Szten Márs #6409 üzenetére
Már hiányoltalak, Nagyúr.
Utánanéztem. A keresőt tényleg nem kellett volna irigyelnem, de eddig meg voltam győződve, hogy a D70s pentaprizmás volt.
Bár igazából az akkoriban istenített 18-70-es obit irigyeltem.
Tisztában vagy vele, hogy a mostani vásárlás előtt is tesztek, tesztképek tucatjait néztem át.
Első körben, tanulva a tavalyi esetből az objektívparkot néztem át, melyik gyártónál találom meg az igényeimet, a közalkalmazotti buxával egyeztetve.
A Nikkor 18-105VR, és a 35mm f1,8 obik miatt a Nikon mellett döntöttem, és hát úgy is tudod, hogy nekem valahogy arrafele húz a szívem. Még a D50 zárjának abnormális viselkedése ellenére is.
A dinamika és zajszint értékek tanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy nekem CMOS kell, azaz a D3000 kiesett. Viszont a D5000 a 18-105 obival 210e. ft. 40e.-el több a D90 ugyanezzel az obival.
70 ezret nem érne meg a különbség, de a 40e.-nél már hezitáltam. A tesztképek nézegetése közben persze képbe került a Canon is, a 450D és az 500D. Egész jó lett az IS kitobi, és a fix olcsó 50mm-es obi miatt gondolkodóba is estem. A magyar nyelvű menü, és a dedikált ISO gomb szintén a Canon fele húzott a D5000 ellenében.
És igen, amire azt hiszem rátapintottál, az emberi tulajdonság, hogy jobbat akarunk. Hatalmas késztetést érzek, hogy a belépő szintű gépek után egy középkategóriást birtokolhassak. Az adóvisszatérítésnek hála, pénz is jól meglenne rá.....
És a felhasználás? Családi képek, kirándulások, portré az utódról. Nagyjából ISO400-ig, néha 800, ezen érzékenység fölött elvétve használnám. A képeket lemezre írnám, néhányból készülne kisméretű papírkép, 1-2 jól sikerültről A4-es nyomat. Próbálkoztam régebben RAW fájlokkal, de most erős késztetést érzek, hogy kipróbáljam csak RAW formátumban a fotózást, és a gép előtt alakítsam kedvemre a fotókat. Mondjuk erre azóta érzek késztetést, mióta beszélgettem egy biológus hallgatóval, akinek a hobbija történetesen a fotózás.
Hát ez van. Gépet venni kellek, az már szent, a D50-est már tavaly a nejemnek ígértem, szereti is használni, bár most megint kölcsön van adva kollégának családi eseményhez.
Hála istennek a tavalyihoz hasonló hirtelen felindulásból elkövetett gépvásárlás (Postaládaürítés, szórólap nézés, gépvásárlás, mindez kb 30 percben) nem fenyeget, minden nap nappal dolgozom. Azért előre megfontolt szándékkal meg fogom venni a masinámat. -
Throme
veterán
válasz
Nagyon egyet tudok érteni hsz-eddel!
Akik Nikon felé kacsingatnak és a D3000 fölé teszik a mércét szinte kivétel nélkül megkapják a 'vegyél D5000 helyett D90-et' ajánlást.
Tényleg kihasználják a D90 által nyújtott előnyöket?Persze mindenkinek szíve joga, hogy mire költi a pénzét, de ez a 'még 40k, meg még 40k...', ilyen alapon gyűjthet mindenki D3s-re vagy ki tudja mi van még afelett....
-
BiriBum
őstag
válasz
Csak a kereső kérdéshez... Ugye a filmes gépek keresője olyan 0,75x-ös, normál 50-es objektív használata esetén. Nos, hogy lehet akkor a jóval kisebb keresőjű DSLR-eké 0,85x-ös, 0,95x-ös stb. Csak nem ez is a crop faktorral van szorozva?
-
kricsi81
senior tag
válasz
Szten Márs #6306 üzenetére
Az új design nekem is tetszik.
A nevek is pirosak lettek, a privát felirat, a logout blog felirat, a válasz az x hsz-re is, meg sokminden, ez bazi zavaró... -
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #6306 üzenetére
Értem. Nem vettem még észre, hogy a nevek pirossal lettek írva. Nekem nem szúrta a szemem. Viszont, veled elletétben, nekem nem tetszik az új Ph! honlapja, jobban bejött a régi, megszokott, ez valahogy nekem nem...
Úgy-hogy át is tértem a logout-ra, mert ott minden a régi. És ez a fotós topikok egyberakása is...
Szvsz borzasztó. Minden kis kompakt cikke útban van, a szoftverfrissítések, videókamerák, amik engem különösen nem foglalkoztatnak, és keresgélni kell a topikok között, ami engem érdekelhet. Na mindegy.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #6248 üzenetére
akkor vagy túl napos helyen élek, vagy a gépem rosszul méri a fényt. jellemzően kültéri portréknál volt ilyen szitu, amikor a gyerkőc a tűző napon állt. nem is kellett hozzá nyár, 40 fok.
-
Stitch
őstag
válasz
Szten Márs #6248 üzenetére
Nyári napsütésben jól használható ökölszabály f8 - 1/320 vagy 1/400 vagy 1/500 a téma világosságától függően. Éés tényleg f2 és f2,8 között van a határeset 1/4000-es géppel.
killerjohn: majd figyeld meg, az az 55-250 remek lesz macskafotózáshoz is.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #6238 üzenetére
hát ööö, az én gépemen iso200 mellett 1/4000s már gyakran határeset napsütésben f4.5-nél is. tehát iso100-nál az f2.8 már túl fényerős lehet. persze előbb be kell szerezni ilyen obit...
-
killerjohn
addikt
válasz
Szten Márs #6238 üzenetére
óóóó köszi (ismét) a választ
és mindezt ISO = auto értéken tehetem ?
-
killerjohn
addikt
válasz
Szten Márs #6235 üzenetére
köszönöm a választ! (taxy-nak is!)
tehát, ha szeretem a mosott hátteret, akkor tág rekesz kell (kicsi érték), de ilyenkor ha sok a fény, akkor buktam, ezért kell ND szűrő?
) lassan meg értem ám, csak aztán tudjtam gyakorlatban is használni, anélkül, hogy elő kelljen vennem a kockás papírt
azért volt hülyeség a kérdés, mert google válaszolt, csak néha elkényelmesedek a fórumban...
-
killerjohn
addikt
válasz
Szten Márs #6230 üzenetére
köszi a választ! még az tetszik benne, hogy ennek is 58mm a filter mérete
55-250 - 4-5.6 - 22-32 azt jelenti, hogy
- 55mm-es fókusztávon 4 a rekesz minimuma (tág), és 22 a maximuma (szűk)
- 250mm-es fókusztávon 5.6 a rekesz minimuma és 32 a maximuma
??És ha jól értem, akkor minél erősebb a fény, annél kisebb rekesz kell, VAGY kicsi záridő, VAGY ND szűrő?
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #6206 üzenetére
nyilván nem a zajmosást befolyásolja, de a tele végén az élesség már lényegesen gyengébb mint nagylátón, egy életlenebb kép elmosva szarabb mint egy éles kép elmosva. és azt sem tudom kizárni h párás, meleg levegő volt a helyszínen, a téma meg jó messze volt. persze attól még hótgyenge.
-
sbazsi
veterán
válasz
nemtom konkrétan a zajmosást befolyásolja-e, de én több ultrakompakt gépen tapasztaltam gagyi képet. igaz nem ennyire...
szerk: a lényeg lemaradt, tele végen. -
Stitch
őstag
válasz
Ha megnézel egy nagylátó végen készült képet az FZ-38-cal, azért nem annyira szörnyű a helyzet, mint azon amit te linkeltél. Azt tudom elképzelni, hogy a tele végén kevésbé részletez az objektíve és a jpg motor meg próbál valamit kihozni belőle (jó sok élesítéssel) és tele lesz a kép ezzel a sok kis pöcökkel.
Egy 13x18-as méretet még talán kibírna.
-
DJ Reinhardt
tag
válasz
Szten Márs #6197 üzenetére
Ha a gép mellé jön EU garlevél és számla, itthon is érvényesíthető a garancia, igaz, csak 1 évig.
-
sbazsi
veterán
válasz
Szten Márs #6183 üzenetére
nagy buli van a képen. jó zajos.
-
aldebaran
addikt
válasz
Szten Márs #6197 üzenetére
Rossz tapasztalat?
-
rumos14
nagyúr
válasz
azért tegyük hozzá h ez a tele végén készült. nem akarom védeni a Panát, de FZ18, FZ28-cal ennél jobb képeket is sikerült készítenem a tele végén. de az is biztos, amit forceberg ír, FZ5 ennél sokkal jobbat tudott.
-
aldebaran
addikt
válasz
Igen, láttam.
Szeretnék profi, szép képet megtanulni csinálni. De nem akarok egy vagyont rákölteni. -
válasz
Ehhez képest egy álom volt még az FZ-7 is...
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #6116 üzenetére
ezzel nem értek egyet teljesen. a Tami is kifejezetten nagyon jó portrézásra, a 90/2.8 is bőven megfelően kis DOF-ot eredményez, ennél nagyobb fényerő sztem már csak a fényviszonyok olyansága miatt kellhet.
-
tag
válasz
Szten Márs #6116 üzenetére
Igen azt tudom hogy masra valo.Akkor a canont nem is erdemes mas miatt megvenni,a kulonleges kepi vilaga fogott meg,kene valami jobb lencse azert gondoltam.De ha kimondottan portre obi "csak" akkor inkabb a makro obit veszem most.
-
sbazsi
veterán
válasz
Szten Márs #6074 üzenetére
330at önmagában sem jó fogni kit obival. Milyen lehet vakuval és nehéz obival...
Így néha még a 300 markolata is kicsi, bár nekem nagy kezem van... -
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #6026 üzenetére
Mondjuk azt nem értem, hogy miért pont a Pentaxot ajánlotta természetfotózáshoz!?
-
aldebaran
addikt
válasz
Szten Márs #6026 üzenetére
Mi lehet még, ami ár/teljesítmény/ergonómiában felveszi a versenyt a sonyval? Max ár a 136e. Ft. -kitben.
szerk: és persze LV-s. -
aldebaran
addikt
válasz
Szten Márs #6004 üzenetére
sony a330lakart lenni a link.
-
Mandarinn
senior tag
válasz
Szten Márs #5993 üzenetére
óó... Teljesen igazad van!
Hát az a helyzet, hogy most Alphám van csak a videó miatt szemezek a Panával, viszont nagyon szeretem a kis mélységélességet és nem akarok nagyon lemondani róla... :-( -
Mandarinn
senior tag
válasz
Szten Márs #5990 üzenetére
Köszi de itt az jön ki, hogy a Sony APS-C-nek nagyobb a mélységélessége mint a Pana GH1-nek, pedig az hülyeség :-)
-
válasz
Szten Márs #5976 üzenetére
Én is láttam már pár alternatív figurát szimatszatyorban vinni ~200.000-res gépet.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5962 üzenetére
Szten bakker inkább néznél magadba! nyertél már valaha fotópályázatot? ... ugye hogy nem! .... de ha mégis, biztos csak azért mert ott nem indult Canikonos!
-
sbazsi
veterán
válasz
Szten Márs #5962 üzenetére
na meg autót sem úgy veszünk, hogy melyikkel gyözzük le Schumit...
nem csak oda, ide is kell a tudás.
na meg az obi persze... -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5955 üzenetére
tükrös gépnél viszont utólag jobban, szebben csökkenthető a CA, jobban "elválik" a színhiba mint egy kompakt/bridhe-nél, ahol a zaj(mosás) miatt már amúgy is gyenge a vonalélesség.
-
TeeJay
félisten
válasz
Szten Márs #5948 üzenetére
illetve annál a Nikonnál ahol ISO200 az alap érzékenység ott ISO 400-on is legyen ám zajtalan, de még bátran ISO800-1600-ra is fel lehessen emelni anélkül hogy szégyenkezni kelljen.
-
Marky21
aktív tag
válasz
Szten Márs #5928 üzenetére
Értem:S nekem van egy canon eos 350D és ahhoz akarok venni ef-s telét ,de elakartam adni az Ef 28-90mm obit ami még cannon eos 300-hoz van de ha eladom nem tudom használnia filmeset :S akkor ne adom el a Ef obit h tudjam használni a filmessel
-
Marky21
aktív tag
válasz
Szten Márs #5926 üzenetére
miért?? nem is működne?
-
Dorian
félisten
válasz
Szten Márs #5898 üzenetére
Basszus tényleg.
Viszont ajánljatok neki valamelyiket a választékból... -
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #5900 üzenetére
Szeretnék egy EVIL gépet, egyelőre a tükrös mellé, később helyette. Viszont az árakat túlzásnak vélem, remélem, hogy mihamarabb alább szállnak. Az E-P2 még jobban tetszik, de az még drágább.
A váltás fő motivációja a minél nagyobb méretkülönbség, a képminőség megtartása mellett.
-
TeeJay
félisten
válasz
Szten Márs #5881 üzenetére
ez a 100ezer expora tervezett dolog nem arról szól hogy a gyártó a termék kiadása előtt gondolom 10-20-xxx vázat csattogtat napokig hetekig és ezek alapján kiszámítják hogy átlagosan mondjuk 100ezerig a megfelelő értéken működik a zár?
lehet hogy utána is fog még menni 100ezret de már pontatlan lesz, vagy az is lehet hogy valami gyártási gebasz miatt beáll 20ezernél és csak a csere segít.engem ilyen például nem fenyeget mert 2hónapja van a vázam és még csak 1000exponálást csináltam (pedig nagyon próbálgatom a gépet és magamhoz képest sokat fotóztam) kb. de szerintem 5-6 ezertől nem lesz több idén ez a szám.
ilyen alapon meg a következő 10évben se lesz még okom aggodalomra, és mire elérné a 100ezret már lehet rég nem is lesz meg a gép -
^Clown
addikt
válasz
Mindenkinek köszönöm szépen a válaszokat!
-
sbazsi
veterán
válasz
annyi bizonyos, hogy másfél év alatt nem kis teljesítmény volt ennyit beletenni a zárba.
Egyetértek. Soxor megkapom a családtól, hogy a keresőben többet látom őket, mégis május óta most fordult 10 ezret a számláló.
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #5868 üzenetére
Boltba 3napon belül vihetem csak vissza. Ez holnap jár le, de kétlem, hogy ezért cserélnék az egész gépet, hisz működik. Garis ügyeket a Nikon Kft-vel kell intéznem. Most örülök, hogy hallgattam rátok és hivatalos márkakereskedőnél vásároltam...
Hát remélem azért nem kell hónapokat várni a gépre
....
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #5866 üzenetére
Egyelőre csak jpg-t használok (gyakorlás képpen ezeket lehet könnyebben kezelni).
Kipróbálom RAW-ban is....Szakszervizes megoldás az hogy működik?
Egyáltalán gariban megoldható, vagy azt mondják 2-3 halott pixel az nem hiba?
A Nikon Kft intézi ezt, vagy a sokak által említett Camera kft?Eddig megúsztam a pixelproblémát (korábbi fényképező, laptop, tv) hát most nem.
Sajnos zavar. Nem arról van szó h mindent 1:1 -ben nézek de csak gyönyörködöm az egyébként jó képminőségben és ilyenkor belenagyítok itt a monitoron a képekbe.... -
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #5853 üzenetére
Szten, le a kalappal! Tényleg, iszonyú türelmes ember vagy, képes vagy mindig ugyanazt leírni, órák hosszán. Gratulálok!
Egyszer össze fogom gyűjteni az összes ilyen hsz.-od, és be fogok menni a moderátoros topikba, hogy nézzétek, mennyit ír, és ezt napi szinten teszi, és el fogjuk intézni, hogy külön rangod legyen.
De komolyan.
Milyen rang-név tetszene a legjobban?
Ja, és kéne írnod, neked is a logouton, valami hasonló cikket!
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Azért read onlyban be-benézek a topikba, látom ott is előjött a magyar nyelvű menü, amit valahor már átbeszéltünk egyszer...
Csatlakozom Kazimírhoz, türelmes ember vagy
-
Kazimír
őstag
válasz
Igen, láttam, hogy végül bizonyos kérdésekben beadta a derekát, hosszas győzködésre (a türelmedet már méltattam korábban
).
De még akkor is. Ha most valaki ezen írás elolvasása után felvilágosulva érzi magát, és elővéve a megtakarított pénzét, elrohan felszerelést vásárolni.. Nem azt mondom, hogy feltétlenül csalódni fog, de hogy jobb esélye van rá, az biztos.A makrókérdéshez. Fura, hogy a "leképezés" fogalma, csak általad került elő, de valahogy nem nagyon foglalkozott vele senki.
Még egy objektíves: Egy jó állapotú Nikkor 70-200-at eladhatna nekem a cikkíró 200e környékénNem bánom, ha kicsi az átfogása.
-
Kazimír
őstag
válasz
Szten Márs #5831 üzenetére
Jajj, ez fájt!
A "beltéri objektív" kifejezésnél eldobtam az agyvelőmet, onnantól zombiként tompán igyekeztem végigfutni a "cikk" maradékát..
Ezt nekiállni javítgatni? Háát.. Én is az egyszerűség híve vagyok, ahol lehet, de bizonyos fogalmakhoz nem elég egy fél mondat, főleg ott, ahol az esetleges tévedésekért súlyos ezreket kell fizetni (pl. célnak nem megfelelő felszerelés vásárlása)
Még valami: Nem hiszem, hogy egy érdeklődő ne értené azt - a cikkből hiányzó - fogalmat, hogy látószög.
A cikkíró pedig... na mindegy.
"Szakmai logout"... -
tailor
őstag
válasz
Szten Márs #5833 üzenetére
"Mondjuk gondolom ez összefügg a milyenségével az ott kialakult beszélgetéseknek."
Erről nekem a Hasselblad H4D-40 hírre reagáló topikban az egyik hozzászóló jut eszembe:
"hmm mekkorát néznének haverok ilyennel csinálnék képet céges lazuláson és felraknám valamelyik képmegosztóba / nemmintha ezzel bármi képet is tudnék cisnálni
, nálam a set to auto, majd klick a menő"
(Ezzel egyáltalán nem a hozzászólót szeretném degradálni, csak vicces a hozzállás)
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #5833 üzenetére
Most őszintén Szten, a szerző és a hozzászólók 85%-a lelkes újonc, 100 alatti hsz-el. Az itteni fórumokon talán ha 3-4 nick megfordult már Rajtad és Degeczi kollégán kívül. Mit vársz tőlük??? Csak az a sajnálatos, hogy míg te a te tudásoddal nem állsz neki egy ilyen cikknek, addig mások nullához konvergáló tudással és tapasztalattal hintik a hülyeséget. Mindezt úgy, hogy azon az egy márkán kívül, amit megvettek, más gép nem is volt a kezükben... Azt utána még neked kell mosakodnod, meg győzködnöd őket
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #5831 üzenetére
így is le a kalappal a részletes reagálásodra...
nekem nem lett volna türelmem, csak az egyoldalúsága zavart nagyon -
Dorian
félisten
válasz
Szten Márs #5788 üzenetére
Az "időjárásálló" vázon kívül mi szól a k200 mellett? Már akinek ez számít, én pl. esőben biztos nem fotózgatok, de a k-x magas ISO melletti zajmentesebb képe nagyon sokszor jól jön.
-
^Clown
addikt
válasz
Szten Márs #5783 üzenetére
Köszi a gyors választ. A Camera Kft.-ről hallottam már jót is, rosszat is... A Nikon gépeknek milyen a magyar supportja? Arról tudsz esetleg valamit? Köszi
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Szten Márs #5696 üzenetére
Kösz Márs
-
Songo
senior tag
válasz
Szten Márs #5667 üzenetére
Na meglestem szerencsére senki nemhazsnálja a manuális beállitásokat így az 1évvel ezelötti még bennevolt
F8.0 és 1/160 volt beállitva ahogy manualra váltok összehúzza a függönyt és már csak a napsütésből látszik valami a szoba full sötét -
Mákosmetélt
tag
válasz
Szten Márs #5589 üzenetére
Szia,
köszi a választ.
Meg is találtam a billentyű-kombót, amivel kiolvasható az expo Olympus-nál:Üdv.
-
BiriBum
őstag
válasz
Szten Márs #5621 üzenetére
[link] Most az egyszer nem hiszek neked. A darazsas kép csakis előtétlencsével készülhetett.
-
FixY67
senior tag
válasz
Szten Márs #5619 üzenetére
Nem. Minél hosszabb a gyújtótáv, annál nagyobb a minimális távolság.
Hirtelen nem tudom, mekkora a max. zoom, de ott már 50cm makro módban is a közelpont.
És nekem pl. nem működik 1cm-en az AF... lehet, hogy csak sötét van a szobában? Na mind1. -
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Szten Márs #5616 üzenetére
kösz
-
FixY67
senior tag
válasz
Szten Márs #5612 üzenetére
Igen, fel lehet rá szerelni mindenféle kütyüket, bár én még nem próbáltam. Vszont az az 1cm az csak a nagylátószögű végére vonatkozik. Abból egy picit is kimozdítva már csak 3cm.
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Szten Márs #5612 üzenetére
Ismereteim szerint nincs makró előtét, de minek is? az obektív széle már árnyékol úgy bele lehet menni a témába...
-
BiriBum
őstag
válasz
Szten Márs #5609 üzenetére
Szinte biztos, hogy előtétlencsével készült.
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Szten Márs #5604 üzenetére
akkor igen csak újra kell gondolnom a dolgokat... jó még ez a G9...
-
rinpocse
aktív tag
válasz
Szten Márs #5604 üzenetére
Ilyet mivel lehet elkövetni?
-
Mákosmetélt
tag
válasz
Szten Márs #5584 üzenetére
Szia,
erről a mennyi expo van benne/ mit bír dologról már több helyen is olvastam.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt (gondolom én..) tárolja a gép, és ha igen, hogyan lehet megtudni, hogy hányat lőttek már vele. Menükben valami csiribi-csiribá? Vagy valami pc programmal?Köszi!
-
runner 125
nagyúr
válasz
Szten Márs #5584 üzenetére
Nyilván. A kérdésem kb. arra vonatkozott, h ez is egy belépő szintű gép, és mire lehet számítani / "lehet-e adni neki a ritmust".
Mint írtam a srác grafikus, így használná elég sűrűn, de az adatbázis akkor jó hírrel szolgált. Köszi.máyköl
Neked is.
Átadom az infókat, aztán eldönti. -
Topa00
tag
válasz
Szten Márs #5578 üzenetére
Rendben, köszönöm az infót! Meglesem!
-
scream
veterán
válasz
Szten Márs #5569 üzenetére
csak sajnos ~120k-ból nem fog kijönni a duplakit meg a váz ...
-
Mákosmetélt
tag
válasz
Szten Márs #5541 üzenetére
Szia,
még nincs normális nappali fényben készült képem mert most vettem a gépet a héten és mire hazaérek melóból már sötét vanMarad a lámpa + vaku + szürkület.. de jó lenne nappali fényél is kattogni párat. ha összejön felteszem ide.
Ez volt az első képfeltöltő amit találtam, ahova bmp-t is lehet feltölteni, nem csak jpg,png, egyéb tömörített formátumokat, sorry mindenkinek -
Degeczi
nagyúr
válasz
(igen, pláne mert eleve nem is megy ha üzemelő adblock-ot észlel - helyből felejtős az ilyen oldal)
-
válasz
Nekem is sokáig képben volt az Olympus E széria, de a zaj eltántorított... Elegem volt abból az FZ7-tel.
-
TeeJay
félisten
válasz
Szten Márs #5530 üzenetére
18-105 objektívet 85-105 környékére szoktam kitekerni, azzal portrézok egyelőre és szerintem tűrhető minőséget képvisel
persze ott már 5,0-5,6 a legtágabb használható blende, aztán majd idővel ezt szeretném egy fényerőssel kiváltani mert hát csak kell...
mivel egy fényerős Nikon zoom rengeteg pénz így tényleg tökéletes lesz a fix 85/1,8 portréhozegész alakos fotókhoz meg a fix 35/1,8
most a kitobin is ezt a két intervallumot használom főleg
24-35 között egészalakos fotókhoz (photozone.de teszt alapján 24-nél torzít a legkevesebbet)
85-105 között meg portréfebruárban vakuvásárlás lesz csak még most sem döntöttem el SB-600 vagy SB-900 legyen-e utána már az objektívek lesznek megcélozva
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5494 üzenetére
próbáltál már ilyet? milyen a fókusza (sebesség, hang)? kiváncsi lennék rá.
egy olcsó alternatíva még a kitobi + 1 szintre a Sigma 17-70, az eleje f2.8, a képminősége rendben van, és a kategóriában verhetetlen makróképességgel bír. -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #5490 üzenetére
Szten, elfárad az ujjam a görgetésben!
no de komolyan, megint egy kikezdhetetlen, segítőkész hszrészemről egyedül annyi, hogy szvsz mára az Oly kitobija már nem kiemelkedő, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a Canon és a Nikon képstabis kitobija is "felemelkedett" a szintjére, sőt, nagy örömömre a Sony 18-55 is egy nagyon jó kitobi, optikailag. szubjektív meglátásom szerint most a Pentax van kicsit lemaradva a téren, tlaán azért, mert az ő kitobija a legrégebbi konstrukció. persze egy dolog az optikai tulajdonség, azt is meg kell jegyezni, hogy a Canon és Sony kitobik anyagminősége, "fílingje" nagyon olcsó. a Nikon egy fokkal jobb, a Pentax és Oly - szerintem - a leginkább elgogadható, és nem utolsósorban van fókuszgyűrűjük is, mint olyan.
-
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #5499 üzenetére
Az a bajom ezekkel a tesztekkel, hogy jobb hiján csak erre támaszkodhat az ember, de pl itt [link] nem látom azt a több mint kétszeres árú különbséget. Itt [link] látszik, hogy jobb, de vajon kétszer jobb? És vajon hányszor fogok teszt ábrákat és hányszor tájképeket fényképezni, hogy realizálható legyen a különbség?
Slowman
Sajnos csak MF. Ha AF-esek lennének, lenyelném pl. azt, hogy a gép (szvsz) rút. -
kugyu21
senior tag
válasz
Szten Márs #5494 üzenetére
És ez minőségben is tudja azt mint C/N párja (mert azokat nagyon jól eltalált obiknak írják, főleg a Nikont). És esetleg eggyel hosszabb átfogással, de nem számottevően gyengébb képpel (mert a Nikonnál is hezitálok még a 16-85 iletve a 18-105 között)?
A Sony nekem nem jőn be, bár ott vannak még a Minoltás obijaim (50, 35-70, 100-300). -
kugyu21
senior tag
válasz
Az objektiv választásnál maradva:
a D5000+16-85 vagy 500D+15-85 alternatívájaként K-x mellé mit tudnál ajánlani jó minőségű utazózoomnak? -
^Clown
addikt
válasz
A magam laikus módján valami hasonlót mondtam én is a tesómnak: nem szabad kizárni egy márkát sem azért, mert valaki azt mondta... Butaság. Annyi mindentől függ a gép kiválasztása, az áron keresztül a kinézetig, a fogásán át az elérhető objektívekig... De úgy látszik, hogy szerencsére nem ragadtak meg az előítéletek, mert a Pentax gépek (K10D és K100D Super) szimpatikusak neki.
-
^Clown
addikt
válasz
Szten Márs #5481 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönjük a kimerítő válaszodat
Itt az apróban van fent egy 450D 18-55-tel, még 10 hó garral 115K-ért, ezt már mutogattam is a tesómnak, és tetszik is neki. A fórumban is utánaolvastam, alapvetően jó gépnek tartják, bár a műanyag váz miatt kapott negatív kritikát is.
A Pentax K10D is tetszik neki, de most nem nagyon találok használtan jó ajánlatot belőle.
A Nikonok közül a D3000-et és a D5000-et nézegette. Ezeknek is utánanéztem, ezekről sincs rossz vélemény, szóval nehéz a helyzet
A Sony és Olympus gépeket alapból kizárta, nem pontosan tudom, hogy miért. Szerintem valaki azt tanácsolta, hogy a Canonok és a Nikonok közül válogasson (a Pentax csak azért került képbe, mert egy ismerősömnek egy K10D-je volt, és nagyon dícsérte - utánaolvasva nem is alaptalanul).Én a magam részéről a Pentax K10D és a 450D között vacillálnék, de neki kell majd döntenie
-
TeeJay
félisten
válasz
Szten Márs #5474 üzenetére
szerintem ő azért írta a P módot mert ha ott a gép beállít egy rekesz meg egy záridő értéket akkor azt lehet + és - irányba módosítani még.
tehát ha nem tetszik a beállított érték akkor szűkít a blendén növeli a záridőt
vagy nyit a blendén(ha lehet még) és csökkenti a záridőt és mindezt simán a tekerővel lehet.
és ott vannak azok a rekeszértékek amit írtál neki
csak általában 1/3-os lépésekben nem egész értékekben
én mondjuk A módban szoktam fotózni, kiválasztom hogy milyen rekesz kell nekem adott fotó elkészítéséhez és ha látom a keresőben hogy túl nagy lenne a záridő akkor a második tárcsával tekerek picit az ISO-n fel és máris csökkenti a gép vissza a záridőt így nem fog bemozdulni és megkapom azt a rekeszt is amit szeretnék.
nekem egyelőre most ez jött be legjobban és így tudok gyorsan beállítani mindent.
piszok jó dolog hogy a D90-en két tárcsa van és egyikkel rekeszt másikkal ISO-t tudok tekerni villámgyorsanmásik amire írni akartam még hogy gondolom azért vesznek az emberek fényerős 1,8-as vagy 1,4-es objektívet mert azzal kicsi a mélységélesség viszont ha lerekeszeljük mondjuk 3,5-re akkor sokkal jobb minőségű képet produkál mint a kitobi szintén 3,5-ös rekeszen...
én is szeretnék egy 35/1,8-at mert kell nekem is a fényerő mert nem akarok mindig ISO 800-1250-re tekerni kitobival hogy jó legyen a kép -
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #5474 üzenetére
illetve elég gyakori az is, h ha teljesen nyitva még lágy képet is ad egy obi, már 1/3-2/3 lépéssel följebb is rengeteget javul, tehát pl. f/2.8 helyett f/3.2 vagy f/3.5-öt beállítva sokkal élesebb lesz
ez azonban csak a legtágabb rekesz környékére igaz, még följebb (mondjuk f/8 helyett f/9) már csak egészen apró különbséget okoz ugyanilyen apró változtatás, amit 100% nézetben sem igen lehet észrevenni
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5466 üzenetére
Úgy értettem, hogy pl. két egymás melletti blendével készített kép között nem igazán lesz különbség?
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5461 üzenetére
Akkor valószínűleg záridó, vagy rekesz változtatásnál is hasonló képpen jár el a gép, kvázi azzal, hogy variáltam egyikkel vagy másikkal adtam egy pofont a sz@ rnak.
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5455 üzenetére
A P módban nem ezek a kombinációk szoktak megjelenni?
-
Kazimír
őstag
válasz
Szten Márs #5453 üzenetére
Igen az. Itt is olvastam már tőle érdekes megnyilvánulásokat, de ebbe most ne menjünk bele, legyen elég annyi, hogy bár én is türelmes embernek tartom magam, de néha felnézek rád azért, amit kiállsz szitokszó nélkül.
Joy001
tessék -
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5449 üzenetére
"akkor is az 1/8-ad secből pontosan 1/250-ed sec lesz"
Ezt hogyan számoljuk?
-
Kazimír
őstag
válasz
Szten Márs #5445 üzenetére
Most olvastam végig a pixinfó fórumán az "Olympus DSLR és a portré fotozás" topicban tavaly nyáron zajlott párbeszédeteket a mélységélesség és az érzékelőméret kapcsolatáról. Tanulságos volt.
-
Joy001
tag
válasz
Szten Márs #5445 üzenetére
De viszont ha rossz fényviszonyok között fényképezünk akkor az F számot csökkenteni kell, hogy a nyílás nagyobb legyen, és "világosabb" legyen a kép.?
Új hozzászólás Aktív témák
- Magisk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Több mint 1 milliárd dollárnyi részvényüket adták el az NVIDIA belsős emberei
- Dell notebook topic
- OLED monitor topik
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Telekom mobilszolgáltatások
- RAM topik
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged