- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
válasz
Shkiz0 #19653 üzenetére
Én most nem cseréltetném az 5655-öt, 5670-re, mert a szolgáltatós topikban sokan panaszkodnak random szakadásokra, újra indulásokra, aminek szoftveres oka lehet, csak nem javítják. Ezért mindenki Technicolor ONT-ot akar, de szerelőknél ritkán van. Ha neked ennyit megér a wifi, próbát tehetsz vele, de csere vissza nem hinném, hogy lenne probléma esetén.
Az már csak eszétikai dolog, hogy az 5655, fekvő házban van és jól rögzíthető, akár falra és polcra is, addig az újabbak álló házban vannak és csak az egyiknek a talpán van rögzítési lehetőség, ha jól emlékszem.
-
Beniii06
addikt
válasz
Shkiz0 #19642 üzenetére
A wifit be lehet kapcsolni az ONT-on minden esetben, beleértve a Passthrough-ot. A kérdés, hogy mire kell neked. IPTV-t megoldani wifin keresztül vagy internet is kell rajta/androidos tv-hez kell? Mert ha az utóbbi, akkor 2 pppoe sessiont ad a Telekom, pont ilyen célra és akkor az ONT is tud csatlakozni PPPOE-n, illetve a Mikrotik is, mindkét helyen lesz net. Tavaly kipróbáltam és működött, azóta nem tudom változtattak-e rajta.
-
kammler
senior tag
válasz
Shkiz0 #19642 üzenetére
Nekem Huawei HGW8245H (?) Van. Magában a routerben is tudsz jelszót megadni, így a Mikrotik mellett az is fellép netre. Úgy lehet lesz wifije, csak van egy gond. Mikor az IPV6-ot intéztem, szólt a faszi, hogy azt a kapcsolatot bontsam, mert pár nap múlva automatikusan tiltódik egyik. Vagy a pppoe mikrotiken át vagy a HGW-ben lévő kapcsolat.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #17214 üzenetére
A 7.x.x verzioknal az a tapasztalatom, hogy ha barmilyen extra csomag van fent, abbol baj lehet frissitesnel. Ezert en mindig ugy frissitettem, hogy lementettem a configot, utana leszedtem minden extra csomagot, utana config reset es ekkor indult a frissitest, majd ugyan ez visszafele.
Szerintem valamit nagyon elszurtak, amikor attertek az egycsomagos alaprendszerre es mindig elfelejtik, hogy azert leteznek hasznalatban levo extra csomagok is. Nem tudom naluk milyen a CI/CD, de fogadnek, hogy az autotesztekbol kiszedtek.
-
válasz
Shkiz0 #17219 üzenetére
Közbe most nézem, a fórumban már elismerték, hogy több embert is érint a WW2 probléma.
Szóval aki használ WW2-őt az egyelőre ne frissítse!
Bétában viszont már javították:What's new in 7.3beta37 (2022-Apr-25 15:29):
*) system - fixed RouterOS bootup when wifiwave2 package is installed (introduced in v7.3beta34);Viszont ahogy írják is a fórumban, szívkodjon' le a komplett MT gárda, hogy egy stabil verzióban ez nincs megjegyezve.
-
silver-pda
aktív tag
-
-
-
silver-pda
aktív tag
-
bacus
őstag
válasz
Shkiz0 #15066 üzenetére
Accesspoint nál vettem, kizárólag tesztre. Van ami már most tetszik, pl dhcp szervernél látod, hogy melyik portra van rádugva az eszköz, ez ugyan apróságnak tűnik, de otthoni környezetben, mikor ember nincs aki megmondja melyik kábel hova megy, ott jól jön
Viszont 12h uptime, nem sok, most olvastam a mikrotik fórumon, hogy a rc5-rc6 ban az l2tp kliens v. ipsec miatt halnak le..
Ez még nagyon gyerek cipő, a következő lefagyásnál megy vissza a rc4, ha ott is fagy, akkor megy a szekrénybe és kivárom, amíg lesz egy stabil verzió, mert ez még itthon sem állapot ez az ujra indítgatás. Ha ezt akartam volna, inkább tp-linket veszek -
Beniii06
addikt
válasz
Shkiz0 #14759 üzenetére
A +100$-al is megéri? Nekem ez már elég kompromisszumos megoldásnak tűnik, két 2.5-es port miatt és a virtualizációnál is lehetnek még meglepetések. Összegben hol fog tartani a project már? (csak kíváncsi vagyok megéri vagy kb egy árra jön majd ki egy RB5009-el, ami azért többet is tud jóval)
-
Multibit
nagyúr
válasz
Shkiz0 #14623 üzenetére
Találtam adapter dokumentációt mini-ITX házhoz, de már nem foglalkoztat a dolog.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Shkiz0 #14614 üzenetére
egy házat kell még vennem hozzá
Szólj, ha sikerült!Én nem találtam hozzá nekem megfelelő, kulturált fém házat, így maradt az ocsmány akril lapos lego ház.
Nekem az előd (H2) van. Korábban routerként üzemelt egy Type 2 házban, jelenleg NAS-ként funkcionál egy Type 1-ben. -
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14382 üzenetére
A szakértő a hülye kacsa panaszai alapján képes megmondani, hogy te vagy a hülye fiam, nem a készülék, mert ez a készülék képes egy eszközt normálisan kiszolgálni...
Úgy látszik itt mégsincs annyi szakértő, mint az ember gondolná a különféle stílusú hozzászólások alapján. Nem volna szabad a hozzászólások alapján besorolni senkit, sem szakértőnek, sem hozzáértőnek, sem hozzánemértő hülye amatőrnek. Biztos többen (mindenki) engem is hülyének néznek, de valahogy ezt a problémát mégis nekem sikerült megoldani...Egyébként az esetek 99%-ban a felhasználóban van a hiba.
-
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14358 üzenetére
SOHO kategóriában a jelenleg elérhető wifis modemek közül a harmadik legdrágább - legalábbis a Mikrotik honlapja szerint.
Wifin nem is szeretnék gigabitet, de a 200-nál azért többet vár az ember, főleg úgy, hogy 2,4-en kéne ennyit tudnia.
Cserélni fogom.
Korábban írták, hogy az Audience sem hozza azt, amit várnak tőle, bár ott azért vannak 500 közeli wifi mérések (ez már megfelelő lenne). 4019 proci, több ram, több tárhely, rádugva egy switchet, képes lehet kiszolgálni az előbb leírt igényeimet? Vezetéken legyen gigabit net, wifin 3-4-500 körül úgy, hogy, ha több eszköz működik egyszerre, értelem szerűen ez csökken, megoszlik, de egy eszköz esetén hozza amit kell.A switch is a meglévő rendszer része, tehát azzal nem lehet baj (remélem).
Nem speedtest eredményeket akarok elérni - de azzal tudom mérni, hogy az új rendszer mit tud - stabil, megbízható, konfiguráható eszközre van szükségem, ezért választottam a mikrotikot.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Shkiz0 #14310 üzenetére
A superchannelt nem kellene ajánlgatni, főleg egy kezdőnek nem. Ugyanis az tesztelésre való, és nem veszi figyelembe az adott országban érvényes wifi-re vonatkozó szabályokat ill. törvényeket. Ha történetesen sikerül, pl. egy elhibázott frekibeállítással, zavarnia vele valami olyasmit, amit nem kellene, akkor esetleg az NMHH fog bekopogtatni hozzá...
-
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14326 üzenetére
Most reseteltem a mikrotikot és újra beállítok mindent nulláról, így biztosan semmi gátló-lassító tényező nem lesz.
Tűzfal nélkül LAN-on 380/40, wifin 266/40.Lehet, hogy az 1Gb/s switch 500-500-ra osztja a két használt port között a sávszélt? A 380 erre utalhat.
Ha ez így van, akkor veszek egy Audience-t, azon van 2 port, 2Gb/s, wifi, nekem kb. ennyi kell és az talán tovább tudja küldeni a gigabit netet a gigabit hálóra.
Számomra az a furcsa, hogy Mikortik előtt a Vodafone modem/routerét használtam, ott nem volt ilyen gond. Ennyire bika az a cucc?Az rb450-ben nincs wifi.
-
válasz
Shkiz0 #14317 üzenetére
"Plusz hozzáteszem, a mikrotik eszközök soha sem a sebességre voltak kihegyezve"
Hát azt, hogy a MikroTik gyengén teljesít WiFi-n már én is sokszor hallottam, olvastam.
Nekem WiFi-n egy CAPsMAN alatti CAP-on keresztül 60 MB/sec volt a max, amivel a NAS felé/felől másolni tudtam. TotalCommander alatt, SAMBA megosztáson.
Ugyan ez dróton 90 MB/sec. -
-
Statikus
senior tag
válasz
Shkiz0 #14306 üzenetére
És még ez is:
MikroTik Routers and Wireless - Products: hAP acTehát nem vagyok tisztában vele, hogy mit kéne tudnia ennek az eszköznek, vagy te beszélsz teljesen más eszközről?
És egy összehasonlítás, hogy ne kelljen keresgélni, melyik mit tud:
MikroTik Routers and Wireless - Products -
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #14112 üzenetére
Nagyon durva keszlethianyok vannak az elektronikai alkatreszekbol. Olyanokat sem kapni, amiket az elmult 5-10 evben ezresevel tudtunk venni masnapi szallitasra. Nem tudom mi lesz itt jovore, talan kisebb osszeomlas az elektronikai piacon, mert csak egyre romlik a helyzet, nem latszodna, hogy a kiut fele haladunk.
Most mindenki megprobal betarazni ezekbol, igy meg rosszabb. -
adika4444
addikt
válasz
Shkiz0 #13913 üzenetére
Ha az Odroid-ra gondolsz, annak nem a pandémia a fő oka, hanem a kriptobányászat és annak az irdatlan hardverigénye. Amellett, hogy jól felverte mindennek az árát, csomó dolgot nem lehet kapni. Én is néztem ezt az Odroid-ot, bár UK-ból piszok drága, de home server-nek pont jó lenne, az NVME és a két SATA port az én igényeimnek teljesen meg is felelne...
-
Pille99
tag
válasz
Shkiz0 #13899 üzenetére
Szia,
én is most kezdek áttérni 2,5 Gb-ra Lan -ra és SPF+ra.
Jelenleg 4011 és a CSS610-8G-2S+IN van összekötve filléres SF.com 10GB optikával.
A következő lépés valamelyik (2,5GBLan+ sfp+) switch lesz:
ZYXEL XGS1010-12 (8port Gigabit LAN 2x 2.5GbE LAN 2x 10GbE SFP+)
Vagy ennek a menedzselhető változata XGS1210
qnap QSW-2104-2S (4x 2.5GbE LAN 2x 10GbE SFP+)A Qnap csak augusztusban lesz kapható, megvárom mennyibe fog kerülni.
Szlovákoknál 53k.
Ha itthon túl drága lesz, akkor a Zyxel-t veszem. -
válasz
Shkiz0 #13898 üzenetére
Közbe szétnéztem az összes distrinél amit a hardkernel ír. Készlet sehol sincs, előrendelni lehet. Egyedül az amcsi (ameridroid) írja, hogy csak előrendelésre van, és elvileg július / augusztusban tudják szállítani. Náluk emészthető az ár házzal expansion cuccal szállítással is 242$ lenne, csak ugye erre még jön most már áfa + vám ha onnan veszem.
EU-s árakat meg hagyjuk is, 60-80K-s árak repkednek csak a lapra
Szóval még mindig kintről érné meg talán. Viszont ahogy nézem az 4x2.5G kártyához ezt írják:It is compatible with the H2, H2 rev. B and H2+ (may be compatible with other systems with an NVMe M.2 socket, but none have been tested or confirmed)
Tehát akár még az is megoldás lehet, ha csak egy ilyen kártyát rizikózik be az ember, és egy mezei lapba belerakja parasztba, max kell egy Nvme riser kábel ami max 10K, és akkor nem kell a speckó lap. Bár hozzáteszem az eredeti árán (119$) simán megvenném már csak az azon lévő 2db 2.5G miatt is.
De egyelőre se lap, se mikortik támogatás nincs rá, szóval egyelőre marad a várakozás.szerk: közben ahogy nézem szépen "rám reggeledett"
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #13894 üzenetére
Talaltam olcsobb megoldast:
ODROID H2+ $130
4x2.5gbe expansion card $45
Mikrotik license level 4/5 $45/$95
Tapegyeseg (par ezres)Igy 80khuf korul ki lehet hozni egy 6x2.5gbites epitett routert, ha megy a RTL8125B-tel a routeros.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #13894 üzenetére
Igen, sajnos mikrotiknel csak tobb eszkozzel jon ki a dolog es ezen bukik az egesz.
Igazabol, ha talalnal olyan 2.5 gigas switchet, aminek van 5 portja es tud vlan-t kezelni, akkor egesz olcson ki lehetne hozni a dolgot, mert az uplinket felvagod vlan-ba, azt atpasszolod az egyik porton egy 4011+rj45sfp+-os kombonak, leszedi vlanbol es routingol, majd vissza a switchnek. Igy $260 lenne a router+sfp+ es mar csak a switch jon ra, 120-bol talan kijonne.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #13892 üzenetére
Ha a PC-NAS-Desktop megoldhato, hogy SFP+-os kartyaval menjen, akkor azert joval olcsobban ki lehet hozni. Sajnos a 10G-s RJ-45 SFP+ modulok nem olcsok(2.5 es 5 gigas pedig nincs), DAC kabelezni jobban megeri.
Mondjuk esetleg lehetne meg egy
CRS305-1G-4S+IN $150
2x10Grj45 $120
1xDAC kabel xxx
RB4011 $200
+ valamilyen 2.5gigas switch (40khuf)Igy 200 alatt picivel ki lehetne hozni.
-
válasz
Shkiz0 #13889 üzenetére
Én úgy tudom, hogy igen. De a kolléga jól írja, ez egy tcp kapcsolaton nem tudna 2 gigát. Ez persze lehet nem is igény. Viszont a "túloldalnak" szerintem nem bondingot kell támogatni, hanem a 2 pppoet, szerintem. De az össz 3gbps már tényleg kakukk, ha minden maxon pörögne.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #13886 üzenetére
Sajnos nincs jo megoldas szerintem, ezt mikrotikbol nem uszod meg 250-300khuf alatt. Ime a 3 lehetseges variacio:
CRS312-4C+8XG-RM $600
RB4011 $200
--------------------------
szum $800===================================
CRS309-1G-8S+IN $260
4x10Grj45 $240
2xDAC kabel xxx
RB4011 $200
--------------------
szum $700+dac kabel====================================
CCR2004-1G+12S+2XS $600
4x10Grj45 $240
------------------------
$840#13887 lionhearted: Bonding felejto, nem tud egy logikai(pl. tcp) kapcsolaton 2 gigat kiszolgalni. Ket okbol is: a round robin nem szabvanyos, igy hardverbol nem tudja, elviszi az egesz procit, mas reszrol a tuloldal valoszinuleg nem tamogatja. De ha megis, akkor routingra nem marad semmi ereje, es az uplink/downlink utkozni fog a belso 2 gigas link miatt a proci es a switch ic kozott.
-
-
-
Kroni1
veterán
válasz
Shkiz0 #12942 üzenetére
Nekem mindegyiken a gyári.
A tasoma-n csak most kezdtem el gondolkodni, mert láttam egy projektet ahol a nem sonoff kompatibilis RF redőny vezérlését sikerült megoldani és tasoma is kellett hozzá. Nekem is 433MHz-es smart home motorjaim vannak, amik nem mennek a 433 Sonoff RF bridge-el.
-
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Shkiz0 #12481 üzenetére
Köszi ezt megtaláltam én is, én most nem szándékozom a routert venni.
Frontra semmiképp, mert ott egy RB1100AHx4 es van.
Amit ugyan DUDE edition néven árult az ipon, de tudtam, hogy nem az márcsak az ára miatt is.
Bár nem szedtem szét, hogy benne van -e az asd nem a hely.
Egy Hap AC 2 est vettem, ezt wifi AP ként használom, az megfontolás tágyát képezi, hogy esetleg még 1 et beszerzek majd, hogy a második szinten is legyen wifi, ha kell, eddig megvoltam nélküle.
Lévén a gépem kábelen műkődik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Sweet.tv - internetes TV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Autós topik
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Nintendo Switch 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Honor X6b 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged