Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
a kijelzok zabaljak az akksit - mostanaban atkapcsolom csak evfre, illetve az is csak akkor kapcsol be, ha belenezek - nem hasznaltam igy sokat, de legutobb 650 kepig elment. mongy ehhez az is kell, hogy szinte minden kezeloszerv a gepen, nincs szukseg kijelzore, az attekinteshez, illetve az evfen is latom a szamomra fontosakat.
-
MrChris
nagyúr
-
jmakk
őstag
válasz
üzenetére
Engem egy másik hír jobban izgat.
http://www.43rumors.com/here-is-the-panasonic-sept-5-6-invitation-for-a-new-4k-product/
Arra tippelek, ha ez lesz a GX7 leváltása is és 4K videóval + beépített EVF-fel jön, akkor nem fogja megtartani a GM1 méretét. De majd meglátjuk...mondta a vak.
-
törölt tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
nyilván, ha meg egy napra megyek mindet elviszem, töltve. Nekem is eddig mindegyik gépemhez 3 akksi volt. Igaz dslr-nél 2 is elég volt bőven.
Munkához pedig nincs apelláta, ott fizetnek érte, hogy komolyan, profizmussal csináljam.
Amit munkához használok akkus gép (nem fényképelő, hanem hangológép) ahhoz legalább 2 (messzire esetleg 3) készlet akksi van plusz 1 vésztartalék elem. 1 alkalommal 2.5 órát kell kibírnia, elvileg 1 tölete 6-8 órára elég. Tehát van tartalék, de volt már, hogy az eneloop is beszart. Na az szívás mikor koncert előtt 30-40 percem van egy 60-90 perces munkára és nincs idő kiszaladni a vegyesboltba elemért, mert ½óra múlva rámengedik a nagyérdeműt. -
eeXaa
addikt
Persze biztosan erősen szubjektív, csak eltünődtem rajta mitől is a GH3 a jelenleg elérhető "legjobb m43" gép a piacon amikor legalább van másik 3 gép ami, legalábbis specifikációkban jobb..
Szerintem is nagyon jó váz, csak arra lennék kiváncsi hogy mitől ez a "legjobb"...ok... közben jött válasz is...
-
MLaca
őstag
nem, csak itt a kontextusban kiemeltem az akkuteljesítményét - kissé félreérthető voltam, az tény.
a G6 is jól teljesít, anno, amikor volt a bemutató bécsben (g6, gf6 volt próbára), egyedül nekem jutott g6, a csoportban mások a gf6-tal mentek neki a napnak. nekik már délben akkuért kellett könyörögniük, nekem még este is félig fölött volt ugyanannyi elkészített kép és videó mellett

-
egy napra sok, de ha nem tudok este tölteni (és volt ilyen) akkor kevés (és amúgy csak 2 aksim van). Az én fényképezési szokásaim mások, nekem kicsit több mint fele a szokásosnak amit egy töltéssel lövök. Már megszoktam. A 4 aksit is úgy számoltam, hogy ha nem akarok lemaradni egyetlen érdekes arcról, mozzanatról sem, akkor semmi alvás, meg LCD/EVF állandóan menjen, ami ugye hamar leszopálná az aksit.
-
MLaca
őstag
rekordom a gh3-mal 800 kép és összesen huszoniksz perc videó egy akkutöltettel. még ment volna, de inkább megetettem, mert meló következett utána, nem viccelhettem meg magam. legjobb m4/3 gép - szerintem.
-
schawo
titán
Én sem szoktam otthon hagyni a többit, még a manuálokat sem, de egyszerre csak egyet viszek magammal, hogy egyáltalán ne cseréljek, a többi a szálláson vár meg. Szikrázó napsütésben a sima kitobival futkosok, este, télen és múzeumtúrán 20-as, hajós kirándulásra tele, de egyszerre mindig csak egy. Így nem kell fotós táska, fényképészmellény (
), egyoldalas nyakpánton lóg a cucc, a zsebben észrevétlenül elfér 2 tartalékaksi, így turistának látszom, nem fotóriporternek. Ez eddig bevált, nem válik fotós (tor)túrává a szórakozás. -
Schanyee
senior tag
Én nagyrészt kiszámítható helyzetekben fotózok, így a Pana is meg az Oly is 1 perc után megy alvóba, aksi miatt tényleg elég muszáj. Viszont úgy ki szokott bírni egy napot általában egy aksival is. Hány képet lősz 1 nap alatt, hogy a 2 aksi is kevés? Vagy videózol? Azt én nem szoktam.
12-32 és a 40-es felhasználás kérdése, nekem a nagy méret több akadályt jelentene mint a plusz 8mm és a fényerő, de ez olyan hogy kinek mi jön be (és mire van pénze
). Amúgy a felhasználási módokat én is így csináltam/csinálom nagy általánosságban. -
Mindenkinek vegyesen: az alvásos téma energiatakarékosság miatt elengedhetetlen. Fos aksi hiába van kettő, tuti nap végén lesz valami ami nem fér bele ha nem takarékoskodnék vele.
1 obi (mondjuk huszas): igen, én is egy évig nyomtam így (+45-200). Csakhogy ha 12 napra megy az ember fia 5 országos körútra, akkor nem hagyja otthon a maradék 3-4 fixet, nem hülyült meg.
Szóval mindenkinek igaza van, beleértve magamat is. A 12-32vel annyi baj van, hogy nekem sokat segítene ha 40-ig érne, és az, hogy 32-n f5.6 hát nem dob fel.
Nappalra 12-40 + halszem, estére meg 17 v. 25. Meg 4 akksi és mehet a hülye LCD/EVF non-stop
Majd legközelebb... -
arn
félisten
a 20as egy zsenialis obi
a pl2re ratekertem, beleraktam egy kemenytokba, honapokig csak az volt velem salzburgban. elfert a hatizsak egy kis szegleteben.amugy nyaralashoz a 14-150 + 20 valt be a legjobban. ezekkel mindent tudtam fotozni, akar az egyiket, akar a masikat felejtettem rajta a vazon, mindketto univerzalis volt, csak mashogy.
egy minivazzal tuti visszaterek a 20asra, meg kiprobalom a 12-32ot talan.
-
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
Nekem, ha összejön a 12-32 akkor kültérre (és beltérben ha van elég fény) az + a 45-150, beltér kevés fény 20+45-ös fixek. Ezzel én le is álltam obi terén, majd még a váz lesz kérdéses, de a GX7 és az E-M10 is drága + némileg kompromisszumos, G3-at meg nem gyártanak mai szenzorral

-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Szóval én már többször jutottam arra, hogy akkor kezd ez a fényképezés hobbi átmenni idegesítőbe, amikor menet közben kell obit cserélni. Szóval nem is hajtok semmilyen fix sorra.
Madgie : Jogos
de ha itthon lenne 4 fix obim, akkor egy idő után tuti azért szívnám a fogam, hogy minek van ha nem is használom, vagy nem használom eleget. Vagy mindig lesz egy amit a legkevésbé vagy legtöbbet használok. -
Mercutio_
félisten
válasz
Schanyee
üzenetére
12-32 nagy találmány

Tavalyhoz képest sokkal kevésbé kellett a fotózásra figyelnem, és az obicserekkel is alig ment el idő
Igen, ha csak egy 20-as van nálam akkor raall az agyam a látószögre és csak azt lövöm meg amit érdemes, de ha a 14/20/45 sor kéznél van le a kalappal az előtt, aki nem cserélget obit. -
rbalint88
veterán
válasz
schawo
üzenetére
+1
Mi is a 10 napos nyaralást végigtoltuk gx1+20 párossal. ahova kevés volt, oda nagyon kevés, de a helyzetek 95%-át meg lehetett oldani vele. Egyszem obinak kiváló. Ha meg az ember elvan egy minimálszettel, akkor (bár nagyon nem olcsó, akkor 7-14, 20, 35-100 a madarászáson kívül mindenre elég) -
Schanyee
senior tag
-
Studi
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Mióta többet fotózok gyerekeket kezdem megszokni, hogy ne az elmulasztott jó képen bánkódjam, hanem keressem a következő jó pillanatot, mert biztos lesz. Ha azon agyalok, hogy 'sszameg ezt meg kellett volna lőni a 17-essel/25-össel/akármelyikkel, akkor tuti lemaradok a következő jó momentumról is.
-
schawo
titán
Abszolút megoldás: lábzoom. Egy szem húszassal végig szoktam fotózni egy többnapos városi túrát anélkül, hogy kicsit is úgy érezném, hogy valamiről lemaradnék. Direkt nem is viszek mást, mert így egy obin keresztül látok, ha több is van, akkor csak összezavarnak, cserélgetek, és sosem vagyok elégedett semmivel, mindig egy másik a jó.
-
.mf
veterán
"alvásból mire visszatér RÉG elmúlt a téma;"
Amint mozdulok érte, hogy fogjam és emeljem a szememhez, első dolgom kicsit rányomni az expó-gombra, hogy felébredjen; így mire a szememhez ér, már fenn van.
"EVF<>LCD váltás közötti majd 1 sec lag: elmúlt a téma;"
Minek váltani? Én úgy állítottam be az enyémet, hogy az EVF-en is mindent lehessen látni, amit az LCD-n. Ha nagyon a témára kell figyelni, akkor a gyorsmenüt, fókuszpontot is onnan választom. LCD-t csak képek visszanézésére használom, és olyan esetekre, amikor nem / körülményes hozzáférni az EVF-hez (fej felől / földközelben)
"Mondhatom, hogy ha valamit nagyon rühelltem, az a kb. 100x obicsere. Tököm tele vele. A sötét zúm nem mindig jön be (sokszor persze bőven elég) így hát cserélgetni kell azt is (beltér, stb). Idén kipróbálom a 12-40-et mert elég sokszor megoldotta volna problémámat."
Az meg nagy lesz, és nehéz, meg rossz egyensúlyú, meg még drágább, és ugyancsak rövid

De vedd csak, majd ákciósan átvesszük
Lassú Víz: "Illetve tudom. Hogy majd a következő generációs termékbe újra megjelenhessen, és cseréljenek a felhasználók."
Ha legalább visszatennék... De ez a PL3-ban is így volt, majd az EM5-ben is, és tudtommal még az EM10-ben is így van.
-
Schanyee
senior tag
E-P5-ön ott van az iso lehetőségek között M módban. Szóval ez sztem olyan, hogy addigra sikerült elkészíteniük azt a kb plusz 1 sort a kódba a programozóknak és az E-M5-höz már nem akarják hozzáadni. Úgy látom a sebesség/fókusz kérdésen valamennyit javíthattak, mert bár nem volt minden esetben olyan mint amit a G3-nál megszoktam, annyira nem jött ki zavaróan. Amúgy az AEL/AFL beállításon emlékszem én is nagyot néztem, hogy most mivan, de engem csak az AEL része érdekel, az szerencsére megy.
Studi: A Think tank Mirrorless mover 5-öt nézted? Elég drága, még fél éve próbáltam a G3+20mm-es páros pont jól belefért és elég jóminőségű cucc, az övemen jó stabilan állt.
-
Ezzel a részével nincs gond, a Crumpler fotós övtatyó bevált (amúgy kb. akkorák mint a gránátok, így inkább Svájcinéger ugrik nekem be egy kommandós filmből
). A kicsi fixeket is szeretem, de nem kirándulós mókához.
Más: 3 féle AEL/AFL mód van az EM5-ön, de egyrészt elég nehezen (=nem) értelmezem a súgóját, másrészt mind az összes esetében műkszik az AF, azt nem rögzíti, azaz csak a 17-sel kézi fókuszálásra téve nem állított fókuszt. Nem mondom, hogy nem lehet júzer error, de mindenesetre elég bénán kivitelezték...
Olvasom itt pár hsz-el korábban M-módbeli autoISO-t. Ezt elő lehet csalni valahogy EM5-ből is? -
MrChris
nagyúr
zindexen 35-ös makro 20ér.
-
Studi
veterán
Én most agyalok valami olyan öves megoldáson, amivel szépen pici tokokba sorba tudom tenni az obikat, hogy könnyen elérhetőek legyenek. Mert a táskában kotorászás nekem is elég már.
A 12-40 elég jó megoldás erre a helyzetre, de ha már megvannak a kicsi fixek én nem szeretnék zoomra visszaváltani. Az ott van a tükröshöz.
-
no, megjöttem 2 hetes túrázásról, és csak 450 hsz, tiszta uborkaszezon!

2 vázzal mentünk (G3, EM5) és összes obi (12-32, hal, 17, 25, 45). Mondhatom, hogy ha valamit nagyon rühelltem, az a kb. 100x obicsere. Tököm tele vele. A sötét zúm nem mindig jön be (sokszor persze bőven elég) így hát cserélgetni kell azt is (beltér, stb). Idén kipróbálom a 12-40-et mert elég sokszor megoldotta volna problémámat. A másik amivel sokat szívtam az a hirtelen utcaképek elkapása EM5-tel:
alvásból mire visszatér RÉG elmúlt a téma;
EVF<>LCD váltás közötti majd 1 sec lag: elmúlt a téma;
nincs hajtogatható LCD, "rejtve" lőni kvázi lehetetlen!;
AF sem épp hundert procent mindig, nem egy képen a háttér éles kicsi fókuszmezővel!
Próbáltam kikapcsolni a szemszenzort: kézi váltásra is ugyanakkora a lag EVF<>LCD között + ha szemközelbe/testközelben van a gép le se szarja a gombnyomást, szimplán nem is vált!
Volt egy nagyon elborult pillanat, akkor csak azért nem kúrtam földhöz, mert sajnáltam az obit...És akkor most olvasom eeea-tól a GX7 hasonló helyzetben baromi jó remekel.

Képek talán jövő héten lesznek... -
Studi
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Igen, ezt a Megaparkos Media Marktos mondta is nekem. Náluk 240-ért van listán az E-M10 kit, de mivel a Mammutban 173, így azt mondta annyiért oda tudja adni. Kérdeztem pofátlanul, hogy akkor a budaörsi 119-ért nem? De azt mondta, hogy az az ár már nem él, mert nincs belőle Budaörsön.

-
Marseille199
senior tag
Nem beszélve arról, hogy ilyenkor általában a gyártó elég finom jóváírást fizet az mm-nek, tehát ők relatíve bukó nélkül szállnak ki belőle. Legalábbis amikor én médiáztam/promoterkedtem így volt, szerintem nem változott.
Az meg, hogy a westend drágább, ne aggasszon, mivel létezik az árgarancia. Tehát ha máshol - nem is feltétlen mediában- látod olcsóbban ugyanazt a cuccot és bizonyítani is tudod (akár mobilról webshopot mutatsz), kutya kötelességük odaadni annyiért. -
jube7
tag
"mert az sajnos nem úgy működik"
Köszi szépen a választ, azt közben észrevettem, hogy menüből tudom kapcsolni, így viszont a dedikált gombnak semmi értelme hozzá. Az E-M1-en szoktam csak használni ezt a funkciót függően attól, hogy repülő vagy álló madár a célpont (ez gyorsan változhat), és akkor általában nincs idő átállítgatni a gépet. A lényeg, hogy nem hibás, hanem ilyen...

-
Studi
veterán
De nem írják ki, mert ezek nem központi, hanem helyi akciók. Van olyan Media Markt, ahol például nem is hallottak még az E-M10-ről, nem került még készletre hozzá.
A budaörsiben valaki kitalálta, hogy ki kell szórni, mert útban van, és erre adtak egy erős félárat, hogy eltűnjenek. 2-3 szerencsés pedig észrevette, és már vitte is. Ha arra tévedek én is vettem volna kettőt, az tuti.
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
"Ha pedig ennyire nyilvánosra csinálják, és tódul a tömeg, akkor előbb utóbb ebből nagy balhé lenne, hogy nincs készlet, félrevezetik a vásárlókat"
Miről beszélünk? Felnyomják a honlapra, hogy utolsó darabok akciós áron, kiírják, hogy készleten éppen mennyi van, aztán amint elfogy, már nem is rendelhető / kapható.
Jube: mert az sajnos nem úgy működik (én is ezt vártam pedig anno). Az csak egy preview, vagy amíg nyomod a gombot. Helyette ezt kell: Menu - le: Set/Myset - ok - megfelelőt kiválaszt, ok - Set? ok, beállítja. Ahelyett, hogy egy gomb és az egyik tárcsával lehetne váltogatni. Meg azt is mióta várjuk, hogy egyáltalán el lehessen nevezni a MySeteket. Igen, ha már beleteszik, akkor csinálnák meg rendesen, mert ennek így alig van értelme.
-
Lassú Víz
addikt
-
Schanyee
senior tag
Nekem is lenne egy Olympus specifikus kérdésem. A gyorsmenüben a jobb alsó ikonnak infó kijelzésen kívül van valami funkciója? Ahol oda van írva, hogy Fn1 - AEL/AFL

Azt hittem gyorsan lehet váltani a gyorsgomb funkcióját, de csak végig lehet nézni, hogy a pár állítható gombnak mi a funkciója. Pedig az tök jó lenne, ha nem kellene belépni a menübe és kikeresni, hanem itt lehetne gyorsan állítani...
-
jube7
tag
Sziasztok!
Volt már olyan valakinél, hogy Pen vázon (nekem PM2) a Myset beállítás nem igazán működik?
Beállítom a gépet, elmentem Myset1-be, dedikálok egy gombot (pl. Fn), aztán mikor megnyomom a dedikált gombot, akkor kiírja a "My1" jelet a kijelzőre, meg is változtatja a dolgokat a beállított értékekre, de csak amíg nyomom a gombot, utána rögtön elveszti, vagyis nem tartja meg. Ismeri valaki ezt a jelenséget? Oly E és OMD gépeknél nem volt ilyen gondom...
Köszi előre is! -
Mercutio_
félisten
válasz
Tótotto
üzenetére
Persze, minden MM egyedi árakat alakíthat ki, külön "gazdasági egység", azonos cuccok különböző árakon fordulhatnak elő, és a termékpaletta is eltérhet.
Ez persze nem zár ki egy olyan döntést, hogy - mondjuk mert nincs elég haszonkulcs rajta vagy nem viszik eléggé - adott gyártó termékét kivezetik.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Tótotto
üzenetére
Mivel egy volt Oly márkaboltos került az MM-be vezetőnek a fotócikkek területére legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy a Budaörsiben nem árulnak majd Olyt.
Az emg nem meglepő, hogy időnként nyomnak 1-1 boltban ilyen akciót, karácsony előtt a Mammutban szórták ki 30k-ért a 17/2.8-as obikat. -
törölt tag
De gondolom nem raklap készlet áll bent, hanem kevés darab. Ha pedig ennyire nyilvánosra csinálják, és tódul a tömeg, akkor előbb utóbb ebből nagy balhé lenne, hogy nincs készlet, félrevezetik a vásárlókat, illetve megkockáztatom hogy még az is tisztességtelen lenne, hogy ilyen olcsón adják.
-
-
.mf
veterán
válasz
Tótotto
üzenetére
Januárban annyiért vettem Angliában.
Ha most vennék, inkább EM10 + nem-PZ-s 14-42-IIR
A 12-50-nek 3 előnye van: időjárás-álló, van makró funkciója, és motoros zoom videóhoz. Ezt leszámítva csak hátránya: nagy, sötét, életlen, optikailag gyenge.Hja, de hogy ilyenek vannak, hogy csak úgy még 30%-ot vágnak az amúgy is elég akciós áron... Makes no sense. A helyükben már az akciós árat is nagy betűvel írnám ki, felraknám a honlapra (amihez persze előbb egy használható honlap sem ártana), mert ez így elég nagy bukó / elmaradt haszon.
-
.mf
veterán
válasz
Tótotto
üzenetére
"Olympus E-m10-t.Nem volt nekik.Kérdeztem hogy-hogy.Azt mondták hogy fentről szóltak hogy a készleten lévő gépeket kitben akciózzák le.120eFt-os áron adták őket el."
Kit 120-ért... Mindjárt teszem fel a hirdetést, hogy "EM5 eladó, EM10-et kitobival beszámítok, ha ráfizetsz" 
De ezt mégis hogy akciózhatták le ennyire? Valaki isminek kellett akciósan, így a külföldi ár feléért kiszórták? Az ilyeneket miért nem verik nagy(obb)dobra?
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ 20 méteres LED szalag adapterrel és távirányítóval eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 11T Pro / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Gombászkönyvek egyben
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

), egyoldalas nyakpánton lóg a cucc, a zsebben észrevétlenül elfér 2 tartalékaksi, így turistának látszom, nem fotóriporternek. Ez eddig bevált, nem válik fotós (tor)túrává a szórakozás.

Volt egy nagyon elborult pillanat, akkor csak azért nem kúrtam földhöz, mert sajnáltam az obit...