Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F7 – bajnokesélyes
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- CES 2026: A Dreame első akciókamerája apró, szétszedhető, 8K-t is rögzít
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
Hú, de felb*szták az agyam most egy 120 ezres X100 ajánlattal

-
Ahoj, kollegák!
Segítsetek obit beárazni: Oly 12-50. Tervezek E-M5-öt venni, és lehet, hogy kitben veszem, az obit (kvázi használatlan, null-expós lesz) meg elpasszolom. Ez egyben azt is jelenti, hogy garis sokáig. Ez egyenlőre feltételezés, mert előtte csak kipróbálom, az a makró mód érdekel. Ha nem számottevően rosszabb a rajza (felbontás sarkokban, AF sebesség) akár még meg is tartom (némi átfogás előny, esőálló, félmakró mód 14-45-tel szemben). THX
Még valami. Félmarkolatot milyet érdemes hozzá venni más gyártótól? A gyári éppenséggel drága mint állat, valamint a csak a felére lenne szükségem, a portré rész már too much. Esetleg azt is be lehetne árazni (már ha egyáltalán van értelme, felteszem magában nem is használható). -
Zozzer888
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
elég száraz a bőröd

(
) -
need
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
Mifi..
ez olyan mint amikor valakiről szobrot csinálnak és leveszik a mintát...és elkészül a szobor majd az alany meglátja a művet.. és kb. így néz..a reakciója..!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
vagy valamelyik mesekönny illusztráció is lehetne..ijesztgetés céljából.. ha nem eszed meg a tökfőzeléket..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
komolyra fordítva.. állat..!

-
buci30
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
koszi!
Az egyik szempont pont az ,h automatan szep kepet csinaljon kb mint egy tukorreflexes gep.
S az olympusoknal ahogy olvastam nincs erdemi kulonbseg ,h 8ezret kifizesek ra ugye?
G1 is szep de a kep a donto inkabb :-) -
buci30
addikt
Légyszi segítsetek!
Kezdő amatőr fotózáshoz kéne nyaralás családi stb fotózások.
Leginkább automatán lenne használva és a kamera része nem lenne kihasználva arra a célra van más gép.
Nappali-esti és beltéri képekre is persze.Lenne egy:
Olympus E-PL1, 10k expo alatt, Panasonic 14-42-es kitobi lenne hozzá ami rá is megy ugy lenne 63ezerbe.
vagy
68ezerért viszont a Panasonic G1 váz ezzel a Panasonic kitobival?
Igaz ezen a gépen nincs kamera ami mondjuk nekem nem is lenne baj mert nem igen használom ki.
és lenne egy harmadik:
Olympus E-PL2, 14-42 kit obival 75ezerért kb. 4800 expovalAz árakba nagy különbség nincs így ha azt nézzük csak ,hogy melyik felelne meg a legjobban a célnak akkor?

-
Szulita28
senior tag
Ugyan ez itt OFF, de szerintem (sok) mindenkit érdekel.
-
.mf
veterán
"Viszonylag fényszennyezés mentes helyen voltam, bár telihold volt, az igaz. Azért Bp-ről messze kell menni hogy ilyet lőjjön az ember."
Cím: "Stars over South-Africa" - te várjá', azért annál közelebb is vannak helyek

---
Másnak is csinált ilyet a gépe? Egy ideje a Pana 20-as van rágyógyulva (E-PL3), de ma reggel a kitobival is lőttem egy képet, majd visszaraktam a 20-ast. Pár órával később, amikor lőnék vele, fekete kép fogad. Pár újraindítás, lecsavarás-visszatekerés után is. Aztán visszaraktam a kitobit: s lett kép. Majd felcsavartam helyére a 20-ast, s most már volt kép... vétéef.
-
Próbálkoztam kicsit (kb.5 expót készítettem) az égbolt megörökítésével. Klikk. Ne kérdezzétek meg, hogy miért nem húznak csíkot a csillagok, minden más képen húztak...
Viszonylag fényszennyezés mentes helyen voltam, bár telihold volt, az igaz. Azért Bp-ről messze kell menni hogy ilyet lőjjön az ember. -
OMD userek: a masina videója milyen hangkódolást használ? Az E-PL1-nek megvolt az a nagyon idegesítő tulajdonsága, hogy tömörítetlen PCM-et, ami így faszául zabálta a helyet...
Van már valami konkrétumokat is tartalmazó hír/pletyka a a GX2-ről? Faszér kell ennyit titkolni mindent a panának!
-
Marseille199
senior tag
Hmm, elég ütős: 320 gigapixel Londonról

-
jmakk
őstag
Mivel a GF3-mat épp árulom, így most az X-es nem jön szóba. Csak megkérdeztem, hátha valaki használt már ilyet. A GF3 árából, ha egyszer elmegy, inkább 9-18 lesz.
Studi: és az aláírásomban szereplő Nikon 200/4 Ai ? Elég szépen karcolt nálam a GH2-n és a GF3-n is. És tényleg amolyan "Joy to use" a kezelése.
-
Studi
veterán
Nekem a "gombos" zoom eleve nem szimpatikus, persze megoldja a 14-42 általam tapasztalt legnagyobb hibáját, a tapadós zoomgyűrűt. :-)
Egyelőre van itthon 14-150 mindenféle általános célra, Pana14, Oly45, Pana14-42, és MMF-2-nek hála egy rakás 4/3-os obi (25/2.8,30/1.4, 35/3.5, 50/2 fixek, 14-54mkI., 40-150/3.5-4.5, 70-300), szóval bőven van választékom. Inkább ritkítani kellene, de nincs szívem eladni őket. :-)
A 70-300-at kellene egy igazán jó telére lecserélni, de azok között már kicsit szűkebb a választék, és jóval magasabb az ár. Még esetleg egy manuális 200/2.8 Sonnaron gondolkozom nagyon, azok szoktak lenni elérhető áron. -
Szerintem nincs baj az árával, még így is a legolcsóbbak között van... Illetőleg minden m43 obi árával gond van. ez van ezt köll szeretni.
Használtpiac: nem tom mivan, de úgy leült, hogy kb áll. Egy nyamvadt omd sincs eladó karácsony óta, és engem se nagyon zaklatnak a "komoly" vevők, ha-ha!
-
Studi
veterán
A 14-42 tényleg szánalmasan gagyi. Nem mondom, hogy a G1 váz acélos, de legalább az olcsó Canikon DSLR-ekhez képest minőségi cucc. De a 14-42 kitobi rettenet.
A fix14 is nagyon műanyag hatású, de legalább nincs rajta akadós-tapadós zoomgyűrű, és zsebben elfér. :-) A 14-150 az teljesen rendben van, de az Oly obik építési minőségével csak pozitív tapasztalatom van, még a nagyon olcsó 4/3-os 35mm és Sigma eredetű 70-300 is kellően masszív, precíz. -
arn
félisten
szerintem a 14-45e sem igazan... max vannak olyan tartomanyok, ahol jobb, valahol meg rosszabb. pl en szeretem ekv 35mm kornyeken hasznalni, ott jobb volt mar a 14-150 (25-50mm kozott egesz jo). a 14-45 epitesileg is gyengebb (a 14-42 szvsz kifejezetten gagyi), es nem nagyon birja az ellenfenyt, konnyen becsillan. egyedul a 9-18nal erzem, hogy tud vmit a fixek vilagabol kontraszt, es szinugyileg, a tobbi egykutya zoom minosegileg...
turazni nagyon bejott a 14-150 + 20 kombo, a 9-18 meg mindig nem tudom, hogy passzol majd ebbe a kepbe, de majd nyaron kiderul, addig megtartom az osszeset (csak egy normalis vaz kellene mar).
-
Studi
veterán
Tegnap beszereztem egy Oly 45/1.8-at, van egy 14/2.5-ös Panám, még a kettő közé kéne valami, és viszlát kitobi! :-) Mondjuk én a 20 helyett inkább a 25-ös Panát venném, de az nagyon nem olcsó. :-( 420-450 euro között megy a német e-bayen, hamarosan Kacskaszemű Gyurka átveszi a hatalmat az MNB-be, ez őszre Ft-ban lesz vagy 180k...
-
Igen, ahogy az előttem szólók is mondották, valszeg szerencsefüggő is a dolog (szórás). Erre utal az is, hogy nálam meg a zoomgyűrű lehetne simább, a fókusz meg jó.
Anno majdnem sírva fakadtam a 14-42 teljesítményén, bár hozzá kell tenni, hogy az elején kezdő voltam, úgyhogy minden bizonnyal én is tettem hozzá a gyengus képminőséghez. -
hegyimorc
senior tag
-
MrChris
nagyúr
akkor egyenlőre megtartom. Várom mlaca nagy kit tesztjét!
-
MLaca
őstag
hát, nem tudom, nekem anno gx1-gyel kitben vásárolva volt 14-42 és most 14-45 van, nem látok különbséget a képminőség között. mindkettőével meg voltam/vagyok elégedve minden gyútávon, nyitott rekesz mellett is. a 14-45 viszont fém bajonettes, valamivel simábban jár a zoom (cserébe szorul a fókuszgyűrű) és van fizikai IS kapcsoló, nem menüben kell túrni. lehet, hogy túl jó volt a 14-42 obim és gyalázat a mostani 14-45, de majd ha egyszer ráérek, kérek tesztre 14-42, 14-45, 14-42 pz és 14-42 II obikat tesztre a panától.
-
válasz
MrChris
üzenetére
Még csak pixellkukkolni sem nagyon kell, a különbség egyértelmű. A 14-45 nem egy kategória a 14-42-vel. Ha csak annyit mondok, hogy azért cserélték le, mert kitobinak túl jó volt, önmagában beszédes.
Persze ha csak 9x13 képeket akar az ember, és nem vág sokat, akkor a 14-42 is megfelelő lehet. -
sphe
senior tag
Termékfotózáshoz olyan gépet keresek, aminek a jpege de legalább az acr konverziója jó színhűségben. Ha jó az automata fehéregyensúlya az is nagy előny, plusz ha van legalább egy tárcsa. Érdemes 100e-ig használt mft-ben gondolkodni, vagy inkább másban? Makróképesség nem számít, viszont minél kevesebbet akarok képeket szerkeszteni, hogy több időm legyen 'művészkedni'.

-
Studi
veterán
14-45-öm nem volt, 14-42 van otthon, tényleg nem egy nagy eresztés, képe szerintem nem jobb észrevehetően az Oly 14-150-nél sem. Ami engem leginkább zavar, az a zoomgyűrű "tapadós" működése. Amikor finoman tekerném, akkor megtapad, majd egyszer csak ugrik egy nagyot. Tegnap épp bent jártam Media Marktban, megnéztem párat, mind ilyen. Ilyet Olympus zoomnál én még nem tapasztaltam, nyilván a temérdek műanyag alkatrész tehet róla.
-
Tulku
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Szerintem a 14-45 egy roppant jó ár-érték arányú üveg és saját tapasztalatok alapján nem összehasonlítható a 14-42-vel (a mikrós utódról beszélek) sem mechanikában (bár ott van a legtöbb hasonlóság) sem képminőségben. Én úgy tapasztaltam, hogy alap blendenyíláson is tűéles, sarkokban is, míg a 14-42-t agyonrekeszelve sem sikerült 16 mp-es lapkán elfogadhatóvá tennem.
Ezek saját tapasztalatok (2 db 14-42 és 3 db 14-45 alapján) de sokak szerint van szórás is, különösen a 14-42 esetén...
-
Gondwana
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Már a gyári specifikációból is lehet sejteni, hogy a 14-45 élesebb, mint pl. az új 14-42, én (ha kitobjektívet kellene választanom - ami jelenleg nem fenyeget) mégis az új 14-42 II-t választanám.
(Ha esetleg valaki megszabadulna GH1 vagy G3+14-42II kittől 110.000 körül - ami az új üveg elérhetetlensége miatt esélytelen, de akár 14-45-tel is érdekes lehet, az tudja, hol ér el...)
-
MrChris
nagyúr
próbálta már valaki a kit zoom optikákat (oly 14-42, 14-42 II, pana 14-42, 14-42pz és 14-45) azonos körülmények között összehasonlítani?
Optikailag melyik a legjobb? -
Studi
veterán
Akit esetleg érdekel a vezeték nélküli vakuzás gyakorlati tapasztalatai, kicsit próbálkoztam este, pár gondolat az index fórumon:
[link] -
madgie
titán
Ó, jók azok, ha nem terheli le ezer cuccal meg 24/7 torrenttel az ember a routert

Ezt az eszközlistát most kattintottam le, de inkább linkesítem, mert ott vigyorog rajta az "enkór"

-
arn
félisten
linksys 54gl gigabites switchre kotve - mar nem is emlekszem mikor vettem
igaz csak netezni jo a wlanjarol, mert mashoz mar keves. idoszeru lenne a csere, de ezek alapjan, akkor lehet nem a haromantennas tplink lesz. -
-
madgie
titán
Asus meg Linksys párti vagyok én is, vagyis eddig az voltam

-
jjeahh
nagyúr
Na, ez is szubjektív akkor, az 1 antennás tplinkemet simán látta a teló a piacon, illetve a szemközti lidlben is...mellesleg tömbházban laktam, a 4. emeleten...5év alatt soha nem indítottam újra, vagyis mégis, de az a szoba átrendezése miatt volt...a mostani asusomat meg már a konyhában nem látja semmi, és 3 naponta rebootolni kell...
-
fattyu
veterán
válasz
madgie
üzenetére
most nem mondom meg de én linksys párti vagyok valami nem túl acélos pár évesem van 70nm panelt röhögve lefed sőt a lépcsőházban a liftakna távolabbi oldalán ( van közte másik lakás is ) simán neteztem amikor kizártam magam... 3 év alatt kétszer kellett restartolni van rajta 3 telefon 3 pc, butatv, torrent, webcam szerver megamimég eszembe se jut.
Teszi a dolgát és észre se veszem hogy ott van
-
madgie
titán
Most kapcsolok, hogy a kicserélt háromantennást elpasszoltam, most valami butább kétantennás volt (de még azt is vettem az iphone-nal a park túloldalán a tetkószalonnál, a mostani meg már a ház előtt, a parkolónál is baromi gyenge).
-
robi-k
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Pedig a probléma egy Open WRT FW telepítése végérvényesen megoldotta volna! Én is TP-LINKet használok már 2 éve (TL-WR1043ND), meg másoknak is ezt a márkát ajánlottam és vettem meg (igaz nekik már a korszerűbb kétcsatornás TL-WDR3600 verziót), mivel a hardvere jó és elég olcsó, a szoftver részét pedig azonnal cserélni kell Open WRT-re, és utána semmi! gond nincs vele.
-
Tulku
veterán
A jogtiszta lr-t most hagyjuk....()
A jpeg az biztosan hívogató, de egyelőre inkább raw-ozgatok, ha annyira szükség van rá (sajna a pana jpeg-ek többnyire nem hozzák a raw közeli állapotot) de hogy ezért kifizessek másfélszeres árat....Viszont a raw-os képek elképesztően alakíthatóak, még a zajszint is prímán kezelhető....úgy hogy marad a pana

-
-
madgie
titán
válasz
Gondwana
üzenetére

Tényleg, wifi-ügyben segítsetek má'
Ha költözünk, hová tegyem? Rendeltem egy Linksys ea2700-at, mert a TP-Linkkel évek óta szívok. Erre berakom az ötezres tépélink helyére, és már a lakás másik végén game over. 44 négyzetméteren, négyszer annyiba kerülő roteren... mi lesz akkor 100 m2-en? Küldjem vissza nyócnapon belül? (kereskedőként utálom ezt a törvényt
) -
Tulku
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CES 2026: a mechanikus billentyűzet és a Stream Deck házassága amerikai módra
- Videós, mozgóképes topik
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- World of Tanks - OFF topic
- Synology NAS
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Astro A50 4th Gen wireless + base station fejhallgató
- 3M füldugó 50 pár (100db) eladó
- HP EliteBook 640 G10 - 14" FullHD IPS - i5-1335U - 8GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

))

Még az obiban sem volt. Az expó minden esetben azonos 30s volt, így télleg nem értem.