- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Mindenki Z Fold7-et akar
- One mobilszolgáltatások
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Jester01 #4396 üzenetére
Szia!
Köszi a választ! Igazából a kérdésem épp a II. derivált végett vetődött fel, mert nekem
a te megoldásodra: 2x * sin(x^2) + 2 * x^3 * cos(x^2)
ez jött ki: 2x * sin(x^2) + x^2 * cos(x^2) * 2x (tudom, hogy te elvégezted: 2x*x^2)na ezt szerettem volna valahogyan alakítani, méghozzá a 2x kiemelésével... de akkor ugye abba a problémába ütköztem, hogy 2x * (sin(x^2) + (x^2 * cos(x^2))) - ergo nem értem vele semmit el, hiszen ott van egy újabb szorzat a zárójelen belül, tulajdonképpen csak bonyolítottam a helyzetemen. A mintafeladatok miatt akartam mindenképpen valamit kiemelni, mert a megoldásaikban ilyesmi szerepelt.
Egyébként a megoldásod alapján nekem ez jön ki II. deriváltra:
2 * sin(x^2) + 2x * cos(x^2) * 2x + 6x^2 * cos(x^2) + 2x^3 * (-sin(x^2)) * 2xEzt mennyire szokás tömörebb formában leírni? Tehát pl.:
2x * sin(x^2) + 4x^2 * cos(x^2) + 6x^2 * cos(x^2) + 4x^4 * (-sin(x^2))
-
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Jester01 #4331 üzenetére
Hogyan lehet egy paraméteres egyenlettel ezt felírni? Vagyis nem értem, miképpen határozza meg azt, hogy találkozik-e.
Illetve azt meglehet mondani, hogy ha találkoznak akkor hol találkoznak?
(#4332) axioma
a pontból a* pontba mozog el az obejktum. Nekem arra a pontra van szükségem ahol ha találkozik egy másik ponttal akkor az azon az egyenesen ami összeköti az a-t az a*-al, akkor hol van. Ha ez segít még programozásra kell testek random mozgása és ütközése.
(#4333) Cucuska2
Csak meghatároztam, hogy milyen térben lenne szükségem az adatra.
-
-
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #4275 üzenetére
Ah, en nem vagyok tanarnak kikepezve, gozom sincs hogy mit jelent egy 7. osztalyos szint. A lanyaimat se ertettem amikor a 8 oszt. gimibe felvetelire keszultek, hogy nem tudjak mi az hogy egyenletkent felirni es megoldani a szoveges feladatot, pedig mennyivel egyszerubb es tisztabb mint kovetkeztetesekkel szovegben leirni a megodlas - de csak most tanulja a nagyobbik (6.)
Egyebkent ha ez egy onalloan megoldando feladat, es a guglin megtalalhato segitseg az atlagrol nem eleg, haaat... en nem szivesen segitek mert ezzel mas, valoban onalloan feladatmegoldo gyerek kerul hatranyba. Iranymutatas belefer, de az meg itt is megvolt, ennel tobbet a sajatjaimnak se segitek.
-
peter9228
aktív tag
válasz
Jester01 #4164 üzenetére
Köszi!
Lenne még egy kérdésem:
Adjuk meg a p és q paraméterek értékét úgy, hogy a 2x+3y-z=6, a x-3y+2z=5 és a 4x-3y+pz=q egyenletű síkok egy egyenesre illeszkedjenek!
Ezt hogyan lehet megmondani? Mit jelent az, hogy egy egyenesre illeszkednek? Jól értelmezem, hogy egy egyenes mentén metszik egymást, tehát meg kell oldani a 3 egyenlet egyenletrendszerét? Mondjuk akkor Gauss-eliminálva elég ronda eredmény jön ki...
-
nagybá
senior tag
válasz
Jester01 #4095 üzenetére
Először kis OFF: Örömmel látom Jester, hogy nem csak fizikából remekelsz
ON: Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél!Tehát, mondjuk mikor egy karddal harcol, tehát 6 vágást képes bevinni, akkor a következőképpen fog kinézni a "rendszerünk":
0 találat: (1-p) ^ 6
1 találat: 6 * p * (1-p) ^ 5
2 találat: 15 * p * p * (1-p) ^ 4
3 találat: 20 * p ^ 3 * (1-p) ^ 3
4 találat: 15 * p ^ 4 * (1-p) ^ 2
5 találat: 6 * p ^ 5 * (1-p)
6 találat: p ^ 612 vágás esetén:
0 találat: (1-p) ^ 12
1 találat: 12 * p * (1-p) ^ 11
2 találat: 66 * p ^ 2 * (1-p) ^ 10
3 találat: 220 * p ^ 3 * (1-p) ^ 9
4 találat: 495 * p ^ 4 * (1-p) ^ 8
5 találat: 792 * p ^ 5 * (1-p) ^ 7
6 találat: 924 * p ^ 6 * (1-p) ^ 6
7 találat: 792 * p ^ 7 * (1-p) ^ 5
8 találat: 495 * p ^ 8 * (1-p) ^ 4
9 találat: 220 * p ^ 9 * (1-p) ^ 3
10 találat: 66 * p ^ 10 * (1-p) ^ 2
11 találat: 12 * p ^ 11 * (1-p)
12 találat: p ^ 12No és akkor a százalék, hogy legalább 2 találat érte azt kicsit pontosabban, hogyan kell?
Illetve a várható vágások számának kiszámolását se értem pontosan, hogy miként történik. -
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #4020 üzenetére
Bocs, de nagyon zavarja a szemem... nem azt hasznalod ki, hogy ha lg x = lg y akkor x=y, hanem inkabb hogy x = y akkor lg x = lg y (eddig hogy x=y jo lesz), es a csak akkor is (tehat nincs is tobb megoldas, csak ami ezt tudja). [Es azert az x=y-rol indulassal jobb magyarazni, mert az lg fg-t vizsgaljuk, nem az inverzet. De ez mar csak aprosag.]
Tudom hogy tudod, csak nem ennyire precizen mondtad, de remelem nem baj a pontositas, ne maradjon meg rosszul. Meg akkor is, ha ugyanez lenne a levezetes. -
maathe
senior tag
válasz
Jester01 #3921 üzenetére
Ez az egyetlen megoldás létezik? Szerintem nem így kellene vagyis ilyet nem igen vettünk, na meg egy feladatra csak pár perc van, szóval az időbe sem férne bele. Pl. ha a negyediken lenne, akkor így kellene megoldani: (2+2i)^2 * (2+2i)^2
Ezt most is el lehetne játszani, úgy hogy 5x felírom, de azt meg már nem fogadná el, az biztos,
Amúgy szarakodik a Wolframalpha, a nevezőben összeadás van, nem szorzás.
-
W h o z Z y
tag
válasz
Jester01 #3894 üzenetére
Már az első feladatnál...tudom a megoldást,csak nem tudom,hogy kellene levezetni...3 a 25iken a megoldás,csak hogy tudom kihozni ezt ebből a feladatból??
Köszi,hogy foglalkozol vele!
Többinek is a megoldása megvan,csak a levezetése kéne!
Nem nekem kell,már régen tanultam,valószínűleg ezért nem tudom megcsinálni!
Gondolom valami képletek vannak rá,mert a másodiknál is az túl egyszerű,hogy beírom a számológépbe és megszámolom... -
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #3875 üzenetére
Hogy volt ehhez turelmed?
De ugyes!
2014-et irunk, igy sztem azt veve x-nek (tul) szepen kijovo (x-3)(x-1)(x+1)(x+3) alakra gondolhattak...
(x^2-1)(x^2-9)+16=x^4-10x^2+25=(x^2-5)^2. En valoszinuleg me'g 1-essel kezdodo evszamra lattam utoljara felirva, olyan oreg vagyok.
Remelem nem baj, hogy egy mar megoldottba is belepofazok, . -
-
neko18
senior tag
válasz
Jester01 #3791 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz
Ráadásul nem tudom hogyan csináljam a főátló alatti tagokat 0-ra
Ha rendezek akkor rögtön megváltozik és nem tudom pl a 2.-3. tagot 0-ra rendezni mert akkor az eredeti első amit 0ra rendeztem megint megváltozik.
Sorry valószínűleg nagyon hülye vagyok, de sajnos ez a téma se nagyon megy. Érdekes mert a komplex számok, mátrix, deriválás elég jól megy -
neko18
senior tag
válasz
Jester01 #3774 üzenetére
Igen, látom, elrontottam az elején, mindjárt újraszámolom gyorsan és megoldom aszerint amit leírtatok
P2(5;-2;4)
v2(4;-1;1)n(1;2;-2) lett az eredmény normálvektorra
a sík egyenlete így: x+2y-2z+14=0 (P2vel számoltam az alappontot mert az is síkon kell hogy legyen)
Ez az egyenlet 2 egymást keresztező egyenes esetében van így nem? Mert van valami jobbsodrási szabály erre.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #3627 üzenetére
Ez az a favago modszer, amit minden feladatnal meg lehet probalni, idovel ugyis kijon, viszont semmi nincs benne a matematika valodi lenyegebol. Felre ne erts, az adott feladatot attol fuggoen jobb ezzel vagy az atalakitos modszerrel megoldani, hogy mi a kontextus: versenyen valoszinuleg atalakitanam, de ha epp a maradekosztaly-gyuruket tanuljak a diakok, plane ha nem is kimondottan osztalyelsokkel kell foglalkozni, akkor ez a kihasznalom a ciklikussagot sokkal celravezetobb es anyagba illobb, szoval ilyen szempontbol didaktikusabb.
Az mar az en egyeni szocproblemam, hogy ezzel az alapbol erdeklodoknek is elmehet a kedve a matektol... a kisebbik lanyommal ezt csinaltak, mondjuk nem a matektol ment el a kedve, de kioltek belole a kreativitast a "megszokott" szoveges feladatokhoz hasonlok megoldasanal. Tanitoneni feliratja veluk eloszor az osszes adatot, ami kiderul a szovegbol, majd hogy mit keresunk, es utana az osszefuggeseket, szigoruan kisebb jelben a kulonbseg es csak ö: utan irhatjak az osszesen (vagy osszeg) erteket. Az se mindegy, hogy egy amugy felcserelheto muveletet milyen sorrendben irnak, mert mast jelent. Ezek utan mindig olyan a feladat, hogy kb. ranezesre ebbol az egyszerusitett formabol latszik a megoldas. Aztan mar olyanoknal bajban van, hogy pl. fiuk 6-tal kevesebben vannak a lanyoknal, de ha 3 fiu hianyzik, akkor mar csak feleannyian. Hogy de hat miert nincs megadva, hogy mennyi osszesen... ugyhogy most nekialltam elore menekulni, azaz megtanitani neki a betukkel szamolast, az egyenletekbe helyettesitest, a mindket oldalbol kivonast stb... eddig ugyanezt csinaljak csak jelekkel, meg kovetkeztetesekkel, de amint kimegy a feladat a komfortzonajabol, azzal a modszerrel meg van olve. Megmondom oszinten, masodik elejen mikor lattam ezt a szisztematikus kigyujtogetos modszert, szimpatikus volt, de most mar latom, hogy csak a tankonyvi feladatok szintjeig mukodik. A jobbak meg nem tudom mit fognak csinalni a kovetkezo tanarnal vagy suliban...
Bocsanat, hogy pont a te hsz-edre sikerult mindezt osszeelmelkednem, de ez eppen friss elmeny. -
axioma
Topikgazda
válasz
Jester01 #3572 üzenetére
Hat persze, allitolag csak emlekeztetni kell a hogyanra... raadasul gazdasagi matekos megkozelites, nem tulsagosan a kedvencem.
Na jo, lederivalhatja a 3.-ast is, bar lehet hogy tobbre megy egy f(x)=1-(2/(x^2+2)) alakkal... persze itt csak azt megmutatni, hogy az x^2+2 mindig pozitiv, es a reciprokfuggveny is valt egyet novekedes meg a negativ is, azaz 0 alatt szig mon csokken, 0-ban szelsoertek, felette szig.mon novekszik (de sztem ez az alternativ megoldas, valoszinu hogy derivalasosan varja a tanar).
-
Dinter
addikt
válasz
Jester01 #3439 üzenetére
Lehet, hogy rosszul van megfogalmazva, mert így jön ki, ahogy megcsináltam. Matek tanárom weblapján le tudom ellenőriztetni. Szóval kértem új adatokat, y-t ki is tudtam számolni ezekkel a képletekkel. Mind2 képletbe megpróbáltam behelyettesíteni y-nal. Egyikben 0,4-gyel kevesebb, másikban 0,4-gyel több jött ki, mint kéne.
-
artiny
őstag
válasz
Jester01 #3339 üzenetére
Koszi szepen a segitseged!!
ALL:
még mindig nem tudom hogyan kell egy kívánt alakot kapni a számláloban ha integrálásnal f´/f alakot akarok kapni.
pl.
integrál (7/x^2 -4x + 5) dx =
a szamlaloban 2x -4 alakot kell hogy kajak.
hogyan ertem el a szamlaloban 7 van csak?
kiviszem az integral ele a 7 est. x^2 -őt hogy teszem oda ( 4 est ugy hogy -4 +4 hogy ne valtozzon az ertek)
-
-
Alg
veterán
válasz
Jester01 #3296 üzenetére
Öööö szerintem a 20% áfát tartalmaz az azt is jelentheti hogy 20%-al bruttósított összeg, tehát a 120%.
Ekkor viszont nem 1 425 000 Ft * 0.2 = 285 000 Ft az Áfa, hanem 1 425 000 Ft / 6 = 237 500 Ft.
Szerk: Általános szóhasználatban szerintem inkább erre gondol az ember, ha azt mondja valamire hogy 20% ÁFA-t tartalmaz. Ha viszont azt mondjuk hogy a vételár ÁFA tartalma 20%, akkor meg a te képleted az igaz
szóval nem teljesen egyértelmű hogy minek a 20%-a...
-
vazzz
őstag
válasz
Jester01 #3241 üzenetére
Levezetve:
1. Okoska nem nyerhetett, mert Tréfi szerint nem Tréfi nyert és Törpilla szerint sem Tréfi nyert... ketten nem mondhatnak igazat.
2. Ügyi nem nyerhetett szintén, mert Tréfi szerint nem Tréfi nyert és Törpilla szerint sem Tréfi nyert....ketten nem mondhatnak igazat.
3. Törpilla nem nyerhetett, mert Tréfi szerint nem Tréfi nyert, Törpilla szerint sem Tréfi nyert és Okoska szerint Törpilla nyert.... hárman nem mondhatnak igazat.
4. Tréfi nyert, mert Tréfi, Okoska és Törpilla nem mondott igazat. -
HuMarc
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Jelszókezelők 2025-ben: biztonság vagy illúzió?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Formula-1 humoros
- Battlefield 6
- Magisk
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- További aktív témák...
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC 8GB
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Layer 2 Plus (Layer 3 Lite) Passzív rack switch, 24x1G + 4x10G SFP+ , SFP-kkel FS S3900-24T4S-R
- Eladó/Lenovo X240 Ultrabook/I5-4300U/8GB DDR3/Win 10Pro/12,5"!!!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest