-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzant
addikt
válasz
MrChris #5360 üzenetére
Javítás és javítás közt van különbség, már az elején is ezt mondtam. "Jól működik" szétszedte és visszarakosgatta a lencséket ahogy jött (pl. gyárilag a lencsék egymáshoz vannak forgatva) akkor elfogadjuk hogy fasza az obi, igaz hogy csak 5.6 -tól van jó képe esetleg decenteres de elfogadjuk. Önjelölt fotóműszerészektől mentsen meg... amiből egyre több van. Ha teheti mindenki próbálja meg személyesen az adott obit, ha nem teheti és gyanús inkább hagyja a fenébe.
-
Zozzant
addikt
válasz
MrChris #5358 üzenetére
pl azért célszerű minél pontosabban leírni amit tudunk és képeket is rakni róla hogy ne utazzak el érte esetleg 200KM-t vagy postázgassuk feleslegesen. Te megveszel egy obit megkapod és kiderül hogy a csavarok feje szanaszét van akkor nem leszel ideges igaz? Használod boldogan mert hát elmúlt 40 év ide vagy oda...
-
Zozzant
addikt
válasz
MrChris #5343 üzenetére
Ja megkapja a szervizes csóka és otthon jól megbuherálja mert a gyártó által összerakott eljárás is idióta
Kb ezt mondtad. Flektogon se azért 2.4-es mert majd F8-tól lesz jó a képe, már a kolléga előtt is valaki jól megjavította, most ő is, aztán megy a piacra megint, ez a tény. Függetlenül a canon minőségellenőrzésének hibáitól.
-
Clemi
veterán
válasz
MrChris #5333 üzenetére
A kört én zárom be itt és most
Naná hogy megint szétkaptam, alaposan kielemeztem a rajzon látható alkatrészeket, és a fókusz állító menetes részt (ami vagy 100 féleképpen a helyére csavarható) sikerült úgy vissza csavarni (rájöttem minek hogyan kell állni) hogy most minden a helyére került. Még a frontlencse tagot is sikerült kihézagolnom, hogy középen álljon, ha már olyan idiótán oldották meg, hogy három hernyó csavar tartja a helyén, amik egy sima háromszög alakú mélyedésbe tekerednek bele.
A fókusz állítás a végtelen jelnél koppan, és a végtelenbe elnézve tényleg ott a fókusz. Ehhez már csak egy idióta adalék, hogy a chipes adapter egy kicsit máshol jelez hanggal és fénnyel, de ha a szememhez állítom az élességet és nem a hangjelzéshez, akkor pöpec éles lesz a kép.
Na persze 2,8-on egy kicsit mos de nem zavaróan, f4-től meg penge éles legalábbis középen.Most ilyen képeket tudok vele exponálni.
-
Clemi
veterán
válasz
MrChris #5320 üzenetére
Tud persze, csak a keresőn keresztül a chip jelzésére nem egyszerű éles képet exponálni. Kis rekeszeléssel már alakul a dolog, csakhogy nekem pont a nyitott rekesz lenne a lényeg
Amúgy meg valami nem stimmel még mindig, mert a skálája szerint 1,5m körül van a végtelenen az éles.
LV módban, a kijelzőn fókuszt állítva azért be lehet lőni sokkal pontosabban, úgyhogy törő ékes matt üveg kellene ehhez az obihoz, mert így nagyon lassú utcai fotózáshoz, én meg ahhoz keresek valami kevésbé feltűnő nagylátószögű objektívet. -
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5254 üzenetére
Tükör nélküli gépre inkább egy Summicron-C, elég sok van belőle, úgyhogy még lehet találni belőle jó (bár így is viszonylag drága) áron. Igaz, a közeli fókuszáláshoz helicoid-os adapter is kell.
Ez az OM csinos, de már annyira kicsi, hogy alig lehet arrébb tekerni a rekeszállítót -
tailor
őstag
válasz
MrChris #5254 üzenetére
Igen, az ebayen is olyan árakkal találkozom manapság, hogy ha nem ülnék, elszédülnék... Ez van. 10 évvel ezelőtt kellett volna bevásárolnom MF obikból, de akkor még nagyon nem fotóztam
De amúgy meg úgy vagyok vele, hogy a kép mondanivalója, a kompozíció sokkal fontosabb, mint maga a technika, úgyhogy megpróbálok élni azzal, amim van ( OM Zuiko MC 50/1.8; OM Tokina 28/2.8; OM Tamron 80-210/3.5-4; Volna-9 50/2.8; Pentacon 135/2.8 - ezek mind ingyen, örökségből, szóval nem panaszkodom. Na jó, egy Zeiss Planar 50/1.4-re igazán vágyom)
-
szaszlaci
addikt
válasz
MrChris #5134 üzenetére
Persze, csak nekem ezek az obik mind voltak már.
Nem tudsz véletlenül "ötdolláros" kategóriában Praktina bajonett->m4/3 adaptert?Más. Beszereztem egy ebayes makró adaptert, M42, a három részből összecsavarható. Elég pocsék, kontraszttalan képet csinált, főleg, ha mind a hármat egyszerre használtam. Valószínű a nem éppen matt, oldalról csillogós fekete festés volt az oka. Ezt úgy oldottam meg, hogy nagyon-nagyon híg nitrolakkba por alakú aktívszenet raktam, elég sokat. A talált dolgok közül ezzel sikerült a legkevesebb fényt visszaverő bevonatot létrehozni, elég jónak tűnik az eredmény. Persze ha egyszer koszos lesz, akkor annyi. Le nem igen akar esni darab, de azért jobb odafigyelni rá.
-
copass
veterán
válasz
MrChris #5105 üzenetére
milyen volt neked 2x? nekem mc vivitar 2x nem tojtam össze magam tőle, pedig fényévekkel jobb volt mint a miranda.
sonnarral kézből még elment, de fene macarás volt. -
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5043 üzenetére
Szinte minden objektívre jellemző valamilyen mértékben csak valahol annyira kicsi hogy észre sem lehet venni, valahol meg extrém nagy és még változik is rekesztől függően, de pont ettől lesz különleges (pl. lásd itt fekete fehér kép, nagylátószöggel is lehet jól izolálni)
jjeah: igen, anno majdnem ugyanannyi volt a 90/2 és 100/2 új ára, és most is ugyanolyan drága mindkettő, de ami ritka és még jó is az aligha veszti az értékét
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #5035 üzenetére
Az OM100/2 tök éles nyitva de eléggé nehéz pontosan fókuszálni, mert kicsit görbül a fókuszvonal szóval egy törőékes mattüveggel szerelt 5D-n elképzelhető, hogy kicsit elmozdul a fókusz újrakomponálásnál.
De talán pont emiatt is van olyan 3D-s érzete. Egyszerűen gyönyörűen rajzol, alig várom, hogy FF vázra kerüljön.Egyébként nem csak az élesség, a színek, kontraszt is más, és megépítettségben is jobb mint a 2.8 (jobb érzetű fókusz, 9 lamella), közelpontja is jobb (és ott is éles a lebegő elem miatt) persze 5x annyiba kerül nagyobb és nehezebb, de nem olyan vészes.
Az OM 90/2 a másik szuper kisetele, éles mindenhol (közelre kicsit élesebb mint a 100/2 de jobban lilul, távolabbra az utóbbi) de valahogy nehezebbnek érződik és nem olyan a fókuszálás érzete, szóval inkább azt adtam el a végén. -
válasz
MrChris #5028 üzenetére
E-500 Oly dupla kitem (14-45 f3,5-5,6 + 40-150 f3,5-4,5) van jelenleg. Elsősorban természetfotózni szeretek, amiben bogaraktól kezdve tájképig minden van. Makró közgyűrűim már vannak m42-höz.
Néha családi kötelességből portrézni is szoktam.
Szeretem, ha a háttérelmosás szép. Nem kell atom kicsi mélységélesség, csak ne úgy mosson, mint a mostani Zuiko kit lencsék - kockásan.
Egy 50-esre gondoltam én is, vagy esetleg még f2 58mm-es Helios-okat árulnak még viszonylag gyakran. Nem tudom, hogy ez mennyire jó vétel.
Emellé szeretnék majd egy szélesebbet, de ez még ráér, illetve egy fényerős telét, de még nem tapasztaltam ki, hogy mire is van szükségem. Az eddigi zoomokkal sosem figyeltem, hogy mekkora gyutávval fotózom, csak azt láttam, hogy kellene még fény...Na, annyira kell élesnek lennie, hogy 1920x1200-ra leméretezve tűéles legyen a kép teljesen nyitva is. Teljes felbontásban nem olyan fontos.
Árban a 20k a lélektani határ az 50-esre, de ha 5k-ért találok jót, akkor nagyon örülök, mert vehetek mellé szélesebbet meg telét, stb.
-
tailor
őstag
válasz
MrChris #4998 üzenetére
Valami olyanra gondoltam, ami a tudásához képest jó áron kapható
Bár elnézve az utóbbi évek tendenciáját, lassan a 44-4-es Heliosok is elérik a 8-10 ezres határt, szóval csodák nincsenek
50/1.8-am van, ahelyett nem hiányzik az 1.4 - de mondjuk egy jó kis 28/2.8-as tetszene. Kíváncsi lennék, mennyivel jobb, mint a meglévő Tokina RMC II 28/2.8... -
-
p_adam
addikt
válasz
MrChris #4929 üzenetére
Ahogy írtam, egyedi variációk mindig vannak (pl. Gary Reese oldalán is esetenként több darab van tesztelve, egyik jó, másik nem) de ált. véve ugyanolyanokból az NMC-sek a legjobbak (jobb összeszerelés és jobb bevonat, kevesebb belső reflexió és becsillanás) és persze a legritkábbak is, én is ezekből tartottam meg a két legjobbat.
-
válasz
MrChris #4918 üzenetére
Kössz!
Az általad felsoroltak közül utánanéztem néhánynak.
Olympus f1.4/50mm van 20-25 körül, Minolta 50/1.4 van 25-40 között Takumar pedig 30 felett.
Ezek közül melyik a legélesebb?Esetleg valami jó weboldal, mely régi lencsékkel foglalkozik? Jobb lenne célzottan keresni, és nem folyamatosan kérdezgetni Titeket, hogy ez vagy az jó-e, vagy sem.
-
válasz
MrChris #4913 üzenetére
Okés, kössz!
Milyen fix lencsét / lencséket érdemes vennem amit most is megkapok olcsón és későbbre is jó lesz?
Két vagy három fix. fényerős lencsére gondoltam: 28mm, 50mm, és mondjuk egy 135mm-es.
Nem kötelező m42-esnek lennie, de az nagy előny lenne, ha kéősbb rá tudnám rakni valami adapterrel egy Sony A vagy Pentax K bajonattes gépre is.Kössz!
-
HollyBoni
veterán
válasz
MrChris #4881 üzenetére
Van olyan obi ahol ossze van ragasztva par tag. Csesztem is mar el osregi manualt, a ragaszto olyan regi volt hogy szetporaldt kis "morzsakra", fujkaltam kortepumpaval es ugy toroltem le, de meg igy is maradt rajta egy kicsi es szejjel karcolt ket lencsetagot torlesnel.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #4879 üzenetére
pf kár volt takarítanom, ha az a folyadék a ludas...egybeesik a jelenség a tisztítással, de a többi obimat is rendszeresen takarítottam vele, és azokkal nincs gond. mondjuk van még egy fura jelenség, ami szintén azóta jelentkezik, amióta ken: nem lehet távolba fókuszálni, végtelen sincs...elmozdulhatott valamelyik lencse?
szétszedve nem volt viszont megütődhetett...
-
HollyBoni
veterán
válasz
MrChris #4719 üzenetére
Persze gondoltam nem tökéletes, CA-t azért lehet javítani, kontraszt meg szerintem totál mindegy ha raw-ban fotózol, úgyis majdnem az első dolog amihez hozzányúlsz.
Amiket írtál pont ezért nem nagyon vennék én speciel hosszú manuált. Mondjuk szükségem sem volt nagyon eddig ekv 100-nál hosszabb obira, szóval főleg nem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
MrChris #4696 üzenetére
Meló után persze esett az eső majd máskor. Azért kattintottam, nem olyan rossz az olympus 135öse:
Om135/2.8-s200
Om135/2.8-s400 -
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #4692 üzenetére
a sötétebb (F4, F3.5) zeiss-ek, és voigtlanderek árán megy bizony, ebay-en 20-50k körül vannak, és ha F4-re rekeszelve hozza azt amit egy sonnar tágra nyitva élességben, CA-ban, akkor sztem elgondolkodtató alternatíva, mivel ha fényerő kell, az F4-es zeiss-eket nem lehet F2.8-ra rekeszelni
de mindegy is, kinek mi, engem a rajzolata, a bokeh karaktere fogott meg nagyon
-
Gertev
csendes tag
válasz
MrChris #4686 üzenetére
Az alapváltozat a Zenit 3M-re jött ki az 1950-es években, az M39-es menetvégű Tair-11 (133mm f2.8) ezek az 'ezüstszínűek', ennek létezik a Tair-11-2 M42-es változata (fekete színű, nagyon ritka), kb. a 70-es évektől pedig a Tair-11A -t gyártják (ez kapható nálunk is gyakrabban, sokszor tokkal és sznszűrőkkel). Ennek levehető vége van és M42, M39 vagy Nikon-F végre is átalakítható.
Ez utóbbinak picit nagyobb a frontlencséje és 133nn helyett 135mm gyújtótávolságú. A leírások alapján nagyobb lett a felbontása is a régihez képest. Én a régi alu-val elégedett vagyok.... -
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #4655 üzenetére
& fattyu
"viták elkerülése végett: nem azt akarom bizonyítani, hogy ez az obi baró mert zeiss, simán csak én úgy látom mindig melléfókuszálsz..."
én nem írtam, hogy jó obi, szal igen, észrevettem, hogy nem valami szuperéles, ti viszont az arcra meg az első tesztábrákra rávágtátok, hogy hú de gáz, holott tutira mellément a fókusz, vagyis, akkó' ki nem vett észre mit?
-
jeni
félisten
válasz
MrChris #4601 üzenetére
Üdv
A Canon EOS-M AF lassulására van-e szoftveres javítás,elvileg ez? -
Elektrosokk
veterán
válasz
MrChris #4601 üzenetére
Köszi. Én is kipróbáltam tegnap a médiában a az eos m-et, tényleg lassú, viszont a képe a zoom kitobival nagyon tetszett, sokat fotóztam vele, tettünk bele memória kártyát. a nagy szenzor főleg meggyőző számomra. annyi szól még mellette hogy van pár canon objektívem. bár úgy tudom azokkal lassabb a fókusz... sajnos az egész kínálatot meg sem tudtam nézni, egy kis oly-t még megnyomkodtam, de annak a képe nem tetszett...szerintem a sony nex 5r az még ami érdekel, annál többet egyenlőre nem szeretnék költeni sajnos az 5r-t sem próbáltam ki tegnap, de ma megpróbálok rá sort keríteni. a pana g széria is tetszik, de az már nagy szerintem, és van ff vázam. szóval annyira nagyot nem akarok.
-
Elektrosokk
veterán
válasz
MrChris #4591 üzenetére
tulajdonképpen az lenne a lényeg hogy egy kompaktabb cuccom is legyen. van ff vázam, de nagy, egyszer már majdnem vettem egy oly pl2-est. videó ahogy Én láttam még nincs olyan minőség és dinamika milc-en amire ugranék. amúgy van egy modell ami tetszik. az eos m. de nem találtam nagyon infókat róla hogy manuál üvegekkel hogy lehetne használni. viszont van rá ml custom fw. canon obikkal is lehet használni, iso-ban nem rossz, érintőkijelzős. bár lassú gép, sorozatban, de lehet az lenne nekem ideális. az oly színvilága ahogy nézem amúgy jobban tetszik.
tehát a manuális üveg használhatóság és jó lv inkább lényeges. a peaking micsoda ?
-
copass
veterán
válasz
MrChris #4545 üzenetére
85mm f2 sonnar, gondolom az ment bele a menetbe.
-
szaszlaci
addikt
válasz
MrChris #4521 üzenetére
Hát igen. Meg hogy őszinte legyek, fogalmam sincs az ottani eladás, postázás menetéről.
Megkérdezhetem, hogy ezeknek a fajta objektíveknek mi az elnevezésük? Amikben benne van a zárszerkezet is, és csak az obi rész, nem az egész fényképező.
-
Novics
senior tag
válasz
MrChris #4388 üzenetére
ASP-C-n már csak 1,5-es a szorzó, egy 135-öst szeretnék beújítani manuálban portréra. A nagylátóról azt hiszem kénytelen leszek lemondani. Mondjuk ha sikerülne egy 16-45-ös Pentaxot vennem, akkor örülnék, mint majom a farkának.
(#4386) torzo Eddig csak lövöldöztem a nagyvilágba, mert az AF gondolkozott helyettem. Ezek a dolgokhoz - is - sík vagyok. Ez a manuál jó lesz agytornának is. Végre rászánom magamat, és elolvasok pár könyvet. De legalább cikket.
-
Zozzer888
addikt
válasz
MrChris #4364 üzenetére
Ahhoz képest sokallom, hogy csak 3 vázzal lehet használni. Persze a jó üveg nem olcsó de ha nincs mire rátenni akkor mire fel? Nem gondoltam, hogy ilyen sokan nyúznának ilyen vázakat.( Pedig úgy tűnik vannak elegen, különben nem lennének fent) Jövőhéten megnézem milyen állapotban van a váz , működik-e stb
Majd írok ide, hogy mi lett / működik-e a váz rendesen stb
-
Novics
senior tag
válasz
MrChris #4353 üzenetére
Köszi a tippet, rájuk néztem/nézek.
Még mindig ezen a nagylátón pörgök.Tájképzeni nem lenne rossz egy 20mm alatti, de olyat nem nagyon találtam olcsópénzért.
Tudom, nem is fogok.
164 ojróért egy Vivitar Pentax A 19mm 1:3,8 drága, vagy sem? Vagy inkább egy 17-es Tokina? Ez mondjuk licites, és még 2 nap visszavan, lesz ez még a duplája, ha nem a triplája. -
Zozzer888
addikt
válasz
MrChris #4362 üzenetére
Kár érte, az 50-es pedig nagyon tetszik
Majd befényképezem a szettet, berakom ide is
Sajnálom...amúgy hogy hogy ilyen árakon mennek Ebayon? Azt hittem azért van ilyen áruk mert lehet velük digitgépen is dolgozni...vagy ennyien használnák ezt a 3 fajta filmes oly vázat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Olcsóbb lett! Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- ÚJ bontatlan insta360 Ace Pro 2 8K AI - GYÁRI GARI
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged