-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #11078 üzenetére
Ez is nagyon klassz kep. Mikor keszult? Nalatok meg igy patkolnak lovat? Persze... nem tudom, hogy most hogyan szokas csinalni.
Hihetetlen, hogy nem emlekszem, mit fotoztam tegnap, ez meg 40 eve volt. Eloszor igy csinaltak nalunk is, aztan a kovacs mester ujitott sajat segedeszkozoket. Mar regen nem csinalja, hiszen mar akkoriban sem volt fiatal.
-
Terapeuta
őstag
válasz
Rapid136 #11008 üzenetére
Köszönöm...ha jól értem, akkor itt tizedmilliméterről beszélünk. Ha nem állítok végtelent, akkor elkerülhetem az érintkezést?
azt nem gondoltam, hogy erre nincs megoldás (valamilyen adapter) Tehát akkor ezt a heliost felejtsem el, és keressek egy másik optikát.
(vagy vegyek hozzá egy a7-est -
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #10971 üzenetére
50-es Trioplanban mintha a bubi lenne az extra tulajdonság? Szerintem így, tájképre már zavaróan szétcsapja a fényt. Kép középső 1/3-a elmegy bár erősen becsillan, aztán nagyon elkeni. Olyanra tűnik jobbnak ahol ez már nem számít és jönnek háttérben a bubik.
Mibe kerül manapság egy ilyen obi? -
Muerte68
addikt
válasz
Rapid136 #10756 üzenetére
azért az M42-őt sokan leszólják hogy régi csak efekt obinak jók nem elég élesek stb..
Mondjuk majd szeretném megnézni nagyobb szenzoros géppel is-APSC-is teljesen más sokkal többet kiad magából az obi-A5000-el meg a Canonnal-is olyan háttér csavarást bubikat lehetett csinálni hogy öröm volt nézni
Ráadásul szerintem a Minolta mintha még élesebb is lett volna
Na majd egyszer följebb lépek újra méretbenMég egy m39 obim vár vár próbára de úgy néz ki újra kell rendelnem most reklamáltam az e-bay en
-
Matska
senior tag
válasz
Rapid136 #10560 üzenetére
Nálam a tuti érdekes, éles az most a Pentax. Amiért el fogom adni, mert élességben többet vártam, bokeh meg olyan izgalmas, hogy elalszok tőle. Komolyan mondom az Oly 14-42-es adott ennyire unalmas bokeht.
A Heliostól nem vártam sokat, a bokeh oké, élesség olyan amilyen. Azt megint el fogom adni, mert egy MC-set akarok.
A Yashica jó volt, a bevonata kevésbé és nem volt végtelen. Az is ment a háztól.
A Domiplan egyértelmű ballépés.
A Jupiterrel beletenyereltem a jóba, azt sosem adom el, pedig minden ellene szólt. Ez konkrétan a gyöngy a sárban.
Csak arra akarok kilyukadni, hogy nem lehet mást tenni, mint próbálgatni, hogy kinek mi jön be.
A magam részéről az 50-esek próbálgatását befejeztem, natív Fuji 35-ös lesz + MC Helios. Nagy reményeim vannak még a 120-as Biometar kapcsán, és 180-asból terveztem még Jupitert vagy CZJ-t.Amúgy én is egyszerre egyet hordok magammal, azt ami épp a gépen van. Gyakorlásának sem rossz, hogy egy gyutávra vagyok rákényszerítve.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #10448 üzenetére
Eddig nekem a szettben vett cucc érte meg a legjobban. De ma már elszálltak az árak, 35e-t nem adnék egy patika állapotú 50/1.4-esért. A FB-on hihetetlen milyen árakon hirdetnek. Natív üvegek közelébe kúsztak az árak úgy hogy ezeknek a régieknek kissé lutri jellegű a képminőségük.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #10367 üzenetére
Igen, a Sony a 7-et jol bedobtak az allovizbe, es nem is akarom kissebbiteni a Sony erdemeit, de azert hasonlo aron consumer fullframe gepet lehet venni mas gyartoktol is, csak nem MILC. Ha nativ obikkal fenykepezel, mert akarod az AF-et, a VR-t, a focustav visszajelzest, meg a kitoltott exif adatokat, akkor arban szinte ugyan ott vagy. Ha manualozol, vagy geek vagy, akkor persze a Sony A7 a legjobb valasztas az olvasmanyaim alapjan, es en is azt szeretnek vasarolni. En igy latom ezt a dolgot.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10365 üzenetére
Egyezzünk meg annyiban, hogy elfogadom, ha te nem veszed hasznát az ekv. értékeknek, de te is hagyd már, hogy én nyugodtan számolgassak ha akarok, mert számomra igenis hasznos infó. Azt meg, hogy az emberek többsége mit akar és mit lát jónak fölösleges találgatni. Az biztos, hogy az én fotós-haveri körömben mindenki tisztában van az üvegeik ekv. értékével. Focal reducerhez visszatérve: ha nem számolgatunk semmit, akkor egyáltalán mi alapján kéne megvenni őket? Sőt, mit írnának a specifikációkban? Hogy milyen márka, hány deka oszt csók?
Mert egy focal reducernél egyáltalán nem mindegy hány FÉ-t és mekkora látószöget nyersz, ahogy mondjuk egy kompakt fényképezőgépnél vagy objektívnél sem, hogy mekkora látószöget kapsz a croppos vázadon.
-
tvamos
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10362 üzenetére
Nekem az ekv. értékek szorozgatásával eddig sosem volt gondom, ha valami "megzavar", az a te agyonbonyolított elmélkedésed
Focal reduceres különösen, halvány fogalmam sincs, honnan szeded az ilyen 0,66x, 1,4/50 - 1,2/50 értékeket
Először is a legtöbb focal reducernél 0.72x a szorzó és 1FÉ-t nyersz, az 50mm-t ha 0,72-vel szorzod sosem 50mm lesz, 1FÉ nyereséggel F1.4-ből meg főleg nem F1.2. Tudom, hogy szerinted fölösleges ez a számolgatás, de ha már számolunk számoljunk rendesen.
Amúgy ha az ekv. értékek számolgatása teljesen fölösleges és baromság szerinted, akkor valami kva nagy ásznak kell lenned, hogy ezt ennyi év után végre felfedezted, mert gyakorlatilag az objektív és fényképezőgép tesztek meg specifikációk jó része téved, amelyikben megemlítik a dolgot (pl. kompaktoknál szinte mindíg), sőt, a fotósok többsége is tévedésben élt eddig. Szal köszönjük szépen a megvilágosodást, ha tudtam volna, hogy a focal reducerrel annyit nyerek, hogy közelebb mehetek a témához, meg sem vettem volna... -
80hun
addikt
válasz
Rapid136 #10353 üzenetére
Ez azért nem teljesen így van.
Azért számolgat hogy megtudja hogy milyen látószöget kap cropos vagy KF vázon. v NF vázon.
A KF és az NF vázakon is számolgatsz mert az obikra a fizikai gyűjtótáv van ráírva.
Valamihez viszonyítani kell hogy milyen látószöget kapok nem csak hasraütve felcsavarok egy obit..
Pl 6x7-es mérethez mit csavarsz fel széleslátóhoz? Itt már nagylátó az 50mm-es obi isÉn pl az A7-et nem használom makrózni mert a crop előnyt nyújt.
Pl a 100mm f4 1:1 makró igenis 200mm f4 2:1 makró lesz pl mft-n. Tehát neked az FF-re egy 200/4 2:1-es leképzésű obit kéne raknod hogy ugyanazt a képet megcsináld amit én a cropos vázzal.
Vagy iszonynagyot cropolni feldolgozáskor de ezt a cropos gépnél is megtehetem pluszbaTehát nemárt néha számolgatni is.
De ha azt nézzük én crop módban is szoktam használni az A7-et ha túl széles a látószög. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10348 üzenetére
Muszáj a crop-ot beleszámolni és ekv. értékekben gondolkozni, hanem mi értelme?
Az objektív nem lesz fényerősebb, de több fényt kap az érzékelő a focal reducer miatt, tehát a focal reducerrel olyan lesz szerintem akkor is ha egy egész mondatot nagybetűvel írsz félkövéren és aláhúzva
"ami viszont változik előnyösen az objektivtől függetlenül: közelebb mehetsz a témához"
Nabassz... -
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10345 üzenetére
"a focal reducerrel az 1,2/50-es obi 1/50-es lesz"
Ez most már egyre zavarosabb, fogalmam sincs honnan jött az az 1/50, ilyent én nem állítottam.
- 1,2/50-es obi apsc-n ekv. 75mm F1.2-nek felel meg.
- focal reducerrel olyan lesz, mintha 50mm F0.85-ös üveget tennél rá
- ami ugyanazt az eredményt adja, mint full frame-n ugyanaz az 1,2/50-es obi normál adapterrel
- kivéve, hogy apsc-n focal reducerrel megfeleződik a záridőd mondjuk "A" módban"komolyan nem tudom hogy emeljem ki jobban... "mint ugyanaz az obi ff-en,"
NEM!
Én ezt írtam:
KETTŐNYOLC /28mm APS-C-n focal reducerrel nem lesz egyenértékű KETTŐ /28mm + FF vázzal"De ki akarta azt bebizonyítani neked, hogy 28mm F2.8 apsc-n egyenértékű lesz ff +28mm F2-vel?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10342 üzenetére
Láttam és még most sem értem miért írtad
2,8/28mm + reducer + apsc ugyanazt adja szerintem, mint ugyanaz az obi ff-en, legalábbis nagyjából... a karakter lehet picit változik a + üvegnek hála, meg a záridőt megfelezi.
Szal, nyersz záridőt, látószöget, megváltozik a képkivágás így közelebb mész, ezért szűkebb lesz a dof. Szal lényegében egyetértünk... asszem -
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10340 üzenetére
Igazad van, de ez mind csak elmélet, a valósághoz nem sok köze van, mert ha mondjuk portrézás közben lecseréled a normál adaptert focal reducerre, akkor a megváltozott képkivágás miatt automatik közelebb mész, így ergo jobb háttérmosodát kapsz.
"Az állításom: egy 2,8/28mm + focal reducer APS-C váz háttérmosása nem lesz egyenértékű egy 2/28mm + FF kombóval."
Nem, 2,8/28mm focal reducerrel, apsc vázon azt adja amit ff vázon ugyanez az obi normál adapterrel.
-
-
boomba335
tag
válasz
Rapid136 #10278 üzenetére
Szia!
Én eddig ezekkel szemeztem:
- Canon FD 50 1.8 vagy 1.4
- Canon FD 85 2.8 és 135 2.8"Nagylátóm" lesz, de az gyári MFT (Panasonic 25 f1.7). A fényes az jó
fényerős akart lenni, csak fontosabb volt a hatékonyság, úgy látszik
Ezeket javasolták még egy másik topikban:
- nagylátó: samyang 12mm F2
- normál: passz
- portré: minolta md 50mm F1.7 vagy om zuiko 50mm F1.4
- tele: zeiss sonnar 135mm F3.5
- nagyobb tele ha kell: pentacon 200mm F4Ezeket nem annyira ismerem, de gondolom nem véletlenül javasolták
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #10275 üzenetére
Ez most olyan mint a multkori vita arról, hogy nem kell cserélhető obis drága gép ahhoz, hogy jó képeket lőjön valaki, akinek tehetsége van az barbie kamerával is tud frankót lőni. Persze van benne valami, de szvsz ez is csak részben igaz, nagytelézni, makrózni, szaladó kutyát vagy autót lekövetni senki nem fog barbie kamerával hogy csak párat említsek. Igaz a karakter nem olyan létfontosságú dolog ami nélkül ne tudnál egy képet meglőni, de ha én úgy érzem, hogy na most ez a kép jobban nézne ki szappanbubi bukéval, akkor előveszem, meglövöm a meyerrel és jobb lesz. Mert én így képzeltem el, ezt akartam elérni, hozzátartozik a képhez. Nekem senki nem fogja bemagyarázni, hogy a váz, a szenzor, a stabi, a pdaf vagy éppen egy obi karaktere nem ad hozzá semmit a képhez, szvsz ezek igenis fontos dolgok és mind hozzájárulnak egy jó kép megszületéséhez, ahogy természetesen a fotós maga is.
-
Matska
senior tag
válasz
Rapid136 #10124 üzenetére
Köszi a kimerítő választ. Catrootnak szintén.
A Fuji előtt egy Olympus E-PL6-osom volt. Azt kézbe vettem, és pikk-pakk megtaláltam mindent, amire alapból szükségem volt, beprogramoztam a gombokat, ahogy nekem kényelmes, és éltem világom.. Ebből indultam ki, hogy más gépekkel sem lehet bonyolultabb az élet. Tévedtem.
A Fuji melletti döntést mindenesetre nem ez határozta meg, hanem az EVF megléte és az ár - kis pénzért akartam APS-C szenzoros gépet, használtan, manuálozásra.
80hun, Muerter68: A Fujit is bonyolultabbnak találom az Oly-nál, és olvasgattam is könyvecskét szorgalmasan
Az esti gépnyomkodással sem volt gond. Meg is kaptam az asszonytól az első napokban, hogy biztosan jobban szeretem mint őt
-
Muerte68
addikt
válasz
Rapid136 #9684 üzenetére
Chippes adapterem csak Cannon-ra volt ott működött,de halottam hogy nem minden gépen működnek jól,a többi gépen sima adaptert használok .A Canonnál működött csak azért ajánlottam milc-en nem igazán kell szerintem a chip.
MrChris- +1 Fuji adapterrel az XE1 olcsó jó az evf és egy focal reducerrel ott a FF.
-
yuhui
csendes tag
válasz
Rapid136 #9681 üzenetére
Rapid136, ferq68, MrChris köszönöm szépen nektek!
Pontosan ezért kérdeztem, hogy mit/milyet érdemes, mert olvasgattam már, és több helyen is említik, hogy mind anyagában mind a chipet tekintve vannak eltérések, amik befolyásolják a használhatóságot. Gondoltam van itt valaki, akinek már van konkrét tapasztalata és megosztja.
Közben kinéztem egyet ebay-en, elméletileg 3rd gen. chip van rajta, kipróbálom azt, remélem jó lesz. -
fattyu
veterán
válasz
Rapid136 #9667 üzenetére
zsivány. lőj valami kutyafotót nagyon közelről vele.
Nekem a 18mm volt nagy kedvenc fullfrémen ilyen minimum focus distanceon lőtt kutyafotókkal.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9599 üzenetére
A gyereket en ugy fotozom, hogy amikor veszem elo a zsebembol a gepet, mar kapcsolom be, sportfotora allitva, es nyomom az expo gombot feluton. Igy talan sikerul elkapni... ha eszreveszi a gepet, akkor vagy pozol, (pofakat vag,) vagy menekul.
Szoval... nincs manualozas...
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9579 üzenetére
Hat, mert dragabb a Nikon 1 adapter, mint az obi, meg Nikon 1-re nincs tele adapter, szoval az adapter, meg az obi koze kell azt is betenni. Lehet, nem is orokkevalosag nekem ez a Nikon 1 sem. Nem alakult meg ez ki, hogy mit, meg hogy akarok.
utómunka Latom mar en is, csak ott sem tudom, hogy mit kene. -
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9575 üzenetére
Gondolom szomorú leszel ha megtudod hogy van egy Rokkor 1,2/50-em :-)
Az jo lehet!
a szinvilágban sem hiszek annyira, mert másodpercek alatt módositható az is
Ott nem tartok, egyenlore csak orulok annak, ha valamit fel tudok csavarni a gepre, es eles a kep. Nem is nagyon vonz az utofeldolgozas, az Adobe termekek piszok dragak, meg kell hozzajuk windowsos gep, a gimp meg olyan nekem... most nem talalok jelzot. Bonyolult.Az viszont kezd bennem kikristalyosodni, hogy inkabb a bajonetes obikat szeretem, mert gyorsabb cserelni oket, es nem kell harmadik keze legyen az emberbnek, ami nagy elony. (Hatmeg telenel, amikor az obi fel van rogzitve az allvanyhoz. Ha be akarok rakni a gep, meg az objektiv koze egy tele konvertert. Akkor elkezdodik a T2 csavargatas.)
(#9577) MrChris válasza Rapid136 (#9576) üzenetére
Mondjuk ez egyenlore nem szempont, de megjegyzem. -
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9553 üzenetére
Errol mi a velemenyed?
Nikon Nikkor-S 1:1,4 f=50mm
Vonz ez az f/1.4 fenyero dolog. Meg ez bajonetes, kevesebbet kell tekergetni. -
rbalint88
addikt
válasz
Rapid136 #9569 üzenetére
Az biztos, hogy (pár éve néztem) 1000-1500 dollárt nem adnék érte. Örököltem, örülök neki, vigyázok rá és megbecsülöm
A leírt hibákkal egyetértek, de a mosodája tényleg eléggé befosós. Nyilván egy mai, korszerű rendszerobjektívéhez nem mérhető a képminősége és a karakter nem ér ennyi pénzt, a tizedét még talán igen. De őszintén szólva én inkább rendszerobit vadásznék már ilyen 30ezer fölötti áron (Fujira, mert ott az összes rendszerobi legalább jó, ha nem inkább kiváló), a manuálozás az kb a ropiért beszerezhető üvegekkel jó, ami a MILC-ezés miatt egyre kevésbé megvalósíthatóMás kérdés: Pentacon Six obikat van értelme Fujira adapterezni? ahogy néztem, azért elég combos a bázistávbeli különbség, mondjuk a 80/2,8 kicsi, de a 180/2,8 Olimpia vicces lenne úgy
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9564 üzenetére
Hmmm.... szep!
Majd akkor meg vegiggondolom... es nem veszem meg egyiket se. CX-en ugyis ketes az eredmeny.Ma sikerult vasarolni egy Pentacon Auto 135-ot.
Mondjuk, ez nem volt olcso. Kb. 11 ezer volt. Ez jo vetelnek szamit? Azt mondja az elado, az uveg nem karcos, de kisse poros. A blende, fokusz szepen jar. Fenykepek alapjan is szep...
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9553 üzenetére
Mit szolsz ehez? Ez jobbnak latszik, mint az az orosz. Persze kicsit dragabb, de fenyeroben ott van. Es a cikkben is, ennek tetszik nagyon a kepe. (Amugy van egy Pentacon auto 1.8/50-em. Meg egy Meyer-Optik Gorlitz Primotar 3.5/50-em is. Mondjuk van egy Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D-m is. De ezeket mind tovabbadnam, hosszu tavon nem szamolok ennyi objetivvel. Meg talan feladom a Nikon vonalat is.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9540 üzenetére
Klasz honlap. Koszi!
A Sigma Contax bajonetes. Azt hiszem, mielott megrendelem az adaptert, probalok rahekkeleni egy Nikon bajonetet, van itthon muanyag bajonet, es eleg kicsi, konnyu ez az objektiv.
A masik meg Konica AR lehet... Ezzel azert lesz meg fejvakaras. Dragab az adapter, mint az objektiv volt, es meg akkor allvany gyuru is kellene hozza.
Ez lehet, hogy nem nagyon erte meg.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9456 üzenetére
Szeretetnék szép régi objektívet. (Nem is annyira régit, mint inkább úgy kinézőt.)
Legyen fényerős, ha már veszek egy fixet, mert nem fényerős zoomom van már.
Nem fogom számolgatni a lamellákat, és az sem baj, ha nem tökéletes kör a bokeh. Lehet, hogy örülnék is neki.
Jó lenne, ha középen, fókuszban, nyitva is éles lenne. A széleken nem nagyon fontos. -
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #9449 üzenetére
Latom, van belole 25mm-es is, MFT bajonettel. Az nekem pont jo lenne. Vegulis 399 US$ nem is olyan veszes. (Dehogynem!)
Ahogy most olvasgatom a teszteket, a Nikkor 135mm 1:2.8 sem tunik rossznak. Annyi itt a 135mm-es fix, mint a vizcsepp a tengerben... :/ Ki a fene igazodik itt el mar! Mondjuk... egy kis fenyero mindig jol jon... nem?
-
runnner
csendes tag
válasz
Rapid136 #9356 üzenetére
Igen találtam közben egy videot róla.
Igy tényleg jó a bázistáv,van végtelen meg 60 centi közeli élesség.Mert a képen amin szétszedve linkeltem,a legnagyobb alu gyűrűvel felrakva m42-vel az már egy makró közgyűrűnek felel meg.
[link]
Asszem olcsóbb lesz hozzá egy m42-nex átalakítót rendelni. -
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #9281 üzenetére
Az exponáláskori autómata blendebeugrasztás elég alap funkció, a régi slr-eknél kb a beépített fénymérővel együtt, már a 60-as évektől. Csak a szovjet mérnökök/világlátás miatt maradt így a Helios-Zenit páros.
Építhetnének olyan csippes adaptert amiben van rekesz visszajelzés és beugrasztás is, minden adott hozzá, így a P és S mód valódi lehetne
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #9179 üzenetére
Ezeket nem ismerem. Volt pár ócsó üvegem SUN 24/2.8, Konica 35/2.8 meg hasonlók de az élességük hagyott kívánni valót, rekeszelve se voltam elégedett, így átnyergeltem OM-re, igaz abból is válogattam, mert nem mind arany ami fénylik.
Tua: ez elég szarul néz ki, nem venném meg, olyan bevonat tenyészetnek látszik. Ilyet szokták úgy hirdetni, hogy tisztításra szorul
-
Bazsee71
őstag
válasz
Rapid136 #9175 üzenetére
Ha azt mondom, hogy koca fotós vagyok, abból sem igaz a fotós kifejezés. Mikor Nikon tükrösöm volt, akkor a 18-105-ös objektívvel annyira ellustultam, hogy csak akkor vettem le róla, mikor kölcsönkaptam egy fix 35mm-est.
A manuál próbálgatása is inkább játszadozás részemről, mint valós igény kielégítése. Persze csorgattam a nyálam az A7-re, de a tavalyi akciókkal az E-M10 újonnan, dupla kitobival is sokkal olcsóbb volt, mint most a használt A7. Ha nagyon sok fölös megtakarításom lenne, akkor a kütyümizériám biztos rá is vezetne, de per pillanat vannak sokkal fontosabb dolgok, és a kis Oly lett számomra az ésszerű - és örömteli - határ. A manuál meg, amilyen szinten elkezdtem, olcsón enyhíti az újabb és újabb kütyük iránti vágyamat. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Rapid136 #9107 üzenetére
Hm, én a "lehető legrosszabb választással" már 3 éve képelgetek gond nélkül egy rakás manuállal (lásd: aláírásom) és valszeg a közeljövöben nem is fogok rendszert váltani
Arra a célra amire nekem kell pont a m4/3 meg az apsc a legjobb választás... Pl. portrénál előny az 1,5-2x szorzó, mivel a sok olcsó 50-58mm üveggel pont portréra megfelelő gyútávot kapok, gombafotóknál meg szintén előny a crop factor, mert ezeknek az üvegeknek a közelpontjuk általában csapnivaló és fél méteres közelpontal közeli témáknál nem mindegy, hogy ekv 50mm-t kapsz (full frame) vagy ekv 100-at (m4/3), mivel előbbivel közelebb kell menj a szélesebb látószög miatt, amit meg általában az a fránya közelpont nem enged.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #9107 üzenetére
"A manuális obikhoz a 4/3 gép a legrosszabb választás." Hát ez meg hogy jött ki? Itt elég sokan elég jól boldogulunk 4/3-os érzékelőjű vázon manuális obival. Van mikor előny a 2x-es szorzó, van mikor hátrány. Pl egy tök általános olcsó és jó 50mm-es kiváló portré szöget ad, míg apsc-n kissé senkiföldje az ekv 75mm-ével. A 100/135-ös meg még nagyobb telét nyújt. Apsc-n a 35-ös viszont pont normál arra az nyerő. Csak ugye 50mm alatti régi obikból a jó minőségű jóval drágább, meredeken emelkedik az ár és ennek ellenére a minőség egyre gyengébb. Fix 24-esek szinte kitobi vagy az alatti minőségűek, kb nem sok értelmük van kroppos vázon, még ha az a hatalmas 4/3-nál 1.3-szor nagyobb apsc is. Egy régi filmes 21mm-es marha drága, pláne ha olyat akarsz ami elfogadható képminőséget nyújt, de még egy 35-ösből is jobban megéri a natív croppos gépre.
-
daniduke
tag
válasz
Rapid136 #8985 üzenetére
Nagyon hasonlít képileg a kettő, külsőleg is szinte csak a felirat különbözik. Pentaconom van, azért kérdeztem, mert arról tudok nyilatkozni.
Itt van is egy közös kép róluk:#8986 semilyennel, nincs semmilyen végük, csak eszkábálással oldható meg tudtommal. Nekem M42 menet van így a végén, bőven van végtelen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xbox Series X|S
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gitáros topic
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged