- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/20/
Mint említettem, az előbbi linken a hivatalos verziót töltheted le, amikor a weboldalon bejelentik, ez a link ugyanaz lesz majd, csak a weboldalt és a tükörre mutató linkeket is át kell kicsit szerkeszteni, alakítani. Ahogy látom, a főoldal átalakításáig nem várnak, mert már fenn van náluk is a Download szekcióban:
Viszont ott a dlink még a beta-ra mutat, a release notes már viszont kész van:
Nincsenek olyan sokan a Mint csapatnál, hogy egy ember csak a weboldal karbantartását végezze.
Na akkor még 1x. Ha a heanet ftp oldalán fenn van a stable verzió, az már a hivatalos, végleges Mint 20
Nem akarod elhinni, azt látom, akkor várj csak, míg a főoldalon is leírják neked, hogy megjelent.
Látsz ismerős nevű hivatalos tükröt a képen? a magyar tükör alatt
-
Ezek szerint le vannak maradva a hivatalos oldal frissítésével. Akkor elnézést kívánok!
Nem biztos, hogy le vannak maradva, hiszen hivatalosan nincs még bejelentve a megjelenés.
Gondolom fel kell tölteni az összes hivatalos tükörszerverre, amiből van jócskán. Amíg ezek nincsenek meg és nem ellenőrzik, hogy mindenütt minden OK-e, addig nem fogják bejelenteni.Az meg nem véletlen, hogy a heanet-et érdemes nézni, gyanítom, oda pattan fel először. Az, mint látszik a linkből, hivatalos tükör.
Ezek a vicces oldalak persze minél hamarabb megírják, hogy megjelent, de ez is érthető.
Egyébként a DW is hamarabb megjeleníti, mint a hivatalos oldal.
Ezt a sort érdemes figyelni, mert ebből látszik, ha ftp szerveren már fenn van:
Utolsó frissítés: 2020-06-25 20:13 UTC (közvetlen a megnevezés alatt)
-
válasz
#89309696 #12527 üzenetére
Na szép is lenne, ha én lennék szagértő!
Kb annyira nokedli vagyok az egészhez, mint ti, csak én 6 éve téblábolok a zavarosban, így aztán sok minden rámragadt.
(#12533) K0zm0
Szerencsére nem tudom ilyenkor megállni.
Eddig sem tudtam. Szóval szerencsétek van, nincs mit köszönnötök.
Ez a wifi driver dolog nálad elég érdekes volt, ilyet még nem beta-teszteltem soha, nekem még a live alatt beírt wifijelszót is használta első bootkor.
-
válasz
#89309696 #12524 üzenetére
Akkor nem sok gond lehet, Intel CPU, VGA se lesz gond szerintem, ilyen tipusú gépeknél én még nem hallottam, hogy más gond lehetne.
Valójában nem is azt akartam én mondani, hogy tuti jó lesz, hanem a linkekkel segíteni a döntésedben. Meg persze azzal, miket eddig olvastam az egyszerű Inteles konfigokról.De ezután inkább ilyen tanácsadásokba nem megyek bele, az tuti.
-
válasz
growler #12520 üzenetére
Ez ritka hülye kérdés volt.
Persze, hogy nem. Igazad van. Nem 100%, hogy működni fog. Van a linkekben Linuxos fóruma a Lenovónak, ott megkérdezheted.
Na most jobb?
(#12522) laca026
Jól mondod, bár a két link azért több, mint tipp.
De én minden gondolkodás nélkül megvenném, max ha kérdeznék, akkor a pontos tipust is megadnám, mivel így a wifi adatait nehéz lecsekkolni, az lehet egyedül gond. Azt meg kell nézni pontosan ID alapján.
(#12521) Fehér Farkas
Igaza van growler ft-nek is, mit játszom itt a látóasszonyt!
-
Dehogynem, csak nem az egyszerűsítésben látod a rutin szépségét, hanem a megkutyult rétegek még összébb kavarásában.
De legalább abban is kezd rutinod kialakulni, miként mássz ki a saját csapdáidból. Én ezeken a műveleteiden mindig jókat szoktam pislogni.
Persze azt se feledjük, hogy nekem nincs nehéz dolgom, mivel fő rendszerként a kezdetektől Mint Cinnamont használok. Hiába hopperkedtem régebben még, ez fixen megvolt mindig. A Mint meg a Cinnamon.
-
Fura, de most, hogy mondod.....ott is megnéztem, de aztán terminalból raktam fel. Célszerűbbnek tartom a részletesebb információk miatt és ezek szerint az apt ennyivel jobb. No meg a history parancs kilistázásából később egyből látom, miket raktam fel kézzel.
Így viszont a gparteddel kapcsolatos morgáson érvényét veszti.
-
Igazán nincs mit! Persze, hogy felmegy az, különben ha kell valakinek, célszerűbb már a telepítés elején bepipálni ezt az opciót. Én nem raktam fel, pont azért, hogy alkalomadtán megnézem hogyan lehet normálisan* utólag felrakni, szóval ez is kipipálva.
*Itt a nem totál kezdőknek a terminal és synapticra kell gondolniuk.
De ebben a Gparted-ben mit voltál képes találni, ez a ékegyszerű telepítés.
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt install gparted
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
gparted-common
Javasolt csomagok:
gpart reiser4progs udftools
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
gparted gparted-common
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/481 kB.
A művelet után 2.393 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
Én is azért tettem fel, mert azt írtad, hogy jó.
Fene a pofád, sejtettem én, hogy nekem címzed a kritikát.
2025-ös határidő az most honnan jött? Csak működsz még addig, én is hasonlóképpen tervezem.
A Mint 20 után 2025-ig még jön 3 alverzió, szóval nem hiányzik ide rolling.
-
Ja valóban, a Reborn OS már a kedvenced, sorry! Nekem a rolleresek egy kaptafa.
Fogadjunk, hogy nem is haragszol annyira.
Annyira már nem.
Alapból robbantam erre e bejegyzésre most, mert én ismerem azt az agyonbarkácsolt low-level sw kavarást, amit tudsz művelni a gépeddel/rendszerekkel. Így aztán nem teljesen helyes azzal indítani, hogy mit csinált nálad a Mint 20 beta!
Ez olyan volt, mintha a Flash SSD topikba beírnád, hogy rakoncátlankodik a 860 EVO-d! Persze azt rajtam kívül kevesen tudnák, hogy milyen átalakításokat végeztél rajta a kedvenc flexeddel.
Na még ezek mellé csak a Winx hiányzik......nincs a HP-n matrica Win7-hez? Azzal is legális, ha elfogadja a serialt nem? Valahol olvastam, de nem tuti, hogy így van.
Szóval a Mint 20 beta tökéletesen működik, mióta felraktam, kb napi átlag 16 órában használom. Nem variálgatok már sokat rajta, lassan már nem is fogok érteni hozzá annyit sem, mint eddig. És miért? Azért, mert működik!
کیا تم سمجھ گئے ہو؟
-
válasz
#20749568 #12505 üzenetére
Én nyugodt vagyok, max az a mai címlapos valami, aminek semmi köze nincs az LMDE4-hez, az sok volt, de most még Papogány komám is feszegeti a pattanó idegeimet!
Az említett címlapos első oldal azoknak szól, akik használják/ismerik az LMDE3-at, a második oldal mobillal készült képeihez nem fűznék semmit, nem is néztem tovább, max privátban megkérdezném a konnektorát a cikknak, hogy mégis ezmiaszar? De nem érdekes, több szót nem vagyok hajlandó erről írni. Papogány rosszkor nyekergett. Ez van.
Papogány, menjél vissza Manjarozni gyorsan!
-
Hát azért vannak még gondok az Uljanaval (LM20).
No offense, de qrvára nincsenek azzal gondok, a felhasználó jellemző kutyulása miatt vannak gondok. Régebbi HP-kon mi a lószarnak vigéckedtek azzal a szar UEFI-val? Ezerszer ki lett tárgyalva, hogy sok régebbi eszköz hibrid EFI-je gyakorlatilag használhatatlan egyes disztróknál. De nehogy már ez egy rendszer hibája legyen, legacyban működik, így vagy normális UEFI képes gépet kell venned vagy kegacyban kell használnod. Ennyi ez. A f*szért csináltok magatoknak azzal a retek UEFI-val ennyi nyűgöt aztán jön a nyekergés, hogy jajnemjóezamint.....
Aztán itt lesz a kép az elszálló kodek telepítőről.
Hát b+ ezt nem hiszem el! Gondolom nem zavart, hogy valóban első lépésekként lehet onnan felrakni, de egyébként ott jelzi az ablakban a függőséget, valamiért nem tudta eltávolítani. 100%-ban user bénaság ez is. Egyszerűen neki le kell cserélni ilyenkor a libavcodec58 csomagot, de Te ezt akadályozod.
Mi lenne ha ezzel próbálnád felrakni, még látnád is, mi történik?
sudo apt install mint-meta-codecs
A gpartedet újra kellett telepíteni, hogy megtalálja a kezét-lábát.
Ez is ujjgyakorlat, de Te valahogy megoldottad, hogy itt is legyen valami kavarc.
Minden tökéletesen telepíthető és működik a Mint 20 Cinnamon beta verzióban.
Ha valamivel mégis elakadnál, csak szólj.
-
válasz
#89309696 #12495 üzenetére
A Mint Cinnamont azért szeretik, akik ismerik, mire képes, mert fullos és ez nem azt jelenti, hogy visual hatásokban az, hanem a saját programcsomagja az Xapps és a saját fájlkezelője a Nemo gyakorlatilag minden home user igényt lefed a többi alapból fenn lévő programokkal.
Egyébként a múltkori képkivágós kérdésed után volt is ilyen válasz, hogy a Pix tud ilyet.
-
Igazán nincs mit! legfeljebb kicsit többet fogok csuklani!
No de tényleg, mi történhet? A Mint telepítés annyira minimális sikertelenségi mutatóval bír, hogy ezen módszerekkel szinte borítékolt a siker. Amúgy is menet közbeni próbálkozásokkal, szívásokkal lehet igazán tanulni, no ebben viszont tényleg biztos vagyok. Volt benne részem, persze lehet nem kaptam ennyi bölcs ötletet! No de viccen kívül, tényleg nyugodtan gondold ki, melyik megoldás a legszimpibb és ha túlvagy rajta, mindenképpen referálj!
-
Ez a kedves ismerősöd igen bölcs ember!
Egyébként belegondolva magam a helyzetedbe, ha úgyis csinálsz feleslegesen egy TS mentést is, annyit csinálnék, hogy tisztán raknám fel a Mint 20-at, a már meglévő /home-ot a telepítés particionálási szakaszában felcsatoltatnám, felraknám újra azt a három programot, amit a mostani 19.3-ra is és a létrejött .config mappát felülírnám az elmentett 19.3 .config mappával. Ennél egyszerűbb működő módszert hirtelen nem tudok elképzelni.
Ha ez beválik, már törölheted is a TS mentést vagy megtartod. A /home mentés fájljait azért egy darabig őrizném, hátha valamire rá kell pillantani később. Na mit szólsz, milyen egyszerűnek hangzik?
Ennek annyi előnye lesz, hogy a Mint 20 stabil verzió megjelenésekor már végre tudod hajtani, nem kell várnod, míg az előző rendszer felajánlja a verzióváltó frissítési opciót! Amellett meg mondhat nekem bárki bármit, egy tiszta telepítés mindig megnyugtatóbb, mint bármi más. -
Ja, hogy nálad külön /home van....így más a helyzet persze! Nekem sosem volt még külön, emiatt írtam, amit írtam. Egyébként ja, sok rejtett mappa és fájl van a /home-ban, nézd meg Nemo-ban a Ctrl+H lenyomása után. A .-tal kezdődő mappa vagy fájl az alapból rejtett.
hogy ismét egy noob kérdés lesz
Mert más nem noob kérdésekkel kezdte? Persze van, aki nem, de rá is *-ott.
Szóval ne zavarjon, ha noob kérdéseket teszel fel.
Egyébként most kapcsolok, hogy egy verziófrissítés csak belenyúl szerintem a /home-ban lévő konfig fájlokba is......szóval a /home-ban lévő rejtett mappákból, fájlokból csinálhatsz másolatot azért, nem nagy állományok, pillanat alatt megvan. Ezek jó része úgyis felesleges lesz, mondjuk én a régi .themes és .icons mappából másolom át a Mint 20-ba a fájlokat, nem kell újra összevadászgatni.
-
Azért a /home-ban lévő konfig fáljokat ments le valahová, az a biztos. Nem kell Timeshift se, csak egy mappába átmásolod és ha beüt a ménkő, az új telepítés azonos konfigjait felülírod. Én szeretem az új szűz rendszeren újra elvégezni a szokott beállításokat, igaz évről-évre kevesebb program van fenn, így nem olyan vészes a dolog.
(#12486) Frawly
Ha így folytatod, rollingon kötsz ki a végén, ha majd egyszer rájössz, hogy Cinmanó meg a szokásos témáid, programjaid azokra is simán feltehetők
Ha közel olyan jól, stabilan fog majd egyszer működni a rolling nálam is, mint a beta Mint Cinnamon ztóbbi időben, akkor jó nekem a rolleres disztró is.
Egyébként talán már 18-cal kezdődően így használom a Mint-et, hogy azonnal felrakom a betat és amikor kijön a stabil, nekem már arra van frissülve, nem volt még gondom ezekkel.
miért feltétlenül csak AC3-ra jó konvertálni
miért kell ehhez SeleneEgyszerűen egyszer ezzel oldottam meg a konvertálást és azóta pikkpakk megy így és lusta vagyok másokkal bíbelődni. Ugyanaz, mint a Cinnamonnal is, bloat nagyon, de már rutinból kattintok párat és kész a dolog. Sose fejlődők persze, de az ilyeneket azonnal akarom letudni, így aztán, ha valamit már megtanultam, azt nem adom.
Handbrake nem kell, Windowson azt használtam. FFmpeg parancsait meg oly ritkán használom/nám, hogy mindig meg kéne keresgélni. Párszor pedig használtam már, például felirat ráégetésre és tetszett.
-
Timeshift már csak van, nem okoz gondot! Amúgy meg jó az, ha van.
Az upgrade 19.3-ról milyen formán megy végbe? Esetleg nem próbáltad?
Nem próbáltam még, mert látóasszony vagyok ugyan, de ez még túlzottan arrébb van.
Ha kijön a stabil, utána 1-2 héten belül(egyre hamarabb történik ez) meg fog jelenni a lehetőség a Frissítéskezelőben, szerintem a Szerkesztés fül alatt, bár ez legutóbb is kétséges volt számomra, mert régen csak alverziókat lehetett frissíteni onnan. Ha megy a 19.3 to 20 frissítés, akkor terminalból is meg lehet majd csinálni. Amúgy ez a beta napokon belül stabil verzió lesz, én totál tiszta beta telepítést csináltam és már frissültek alaprendszer részei is, szóval már szerintem ezekkel tesztelik és kész is. Gyanítom, hogy amit felraktam és frissült, ez lesz a megjelenő stabil napokon/órákon belül. Legutóbbinál is pont így volt.
Ezekben a 19.3 to 19 linkekben benne vannak különböző óvatossági szinteken, hogyan zajlott az upgrade, de benne vannak a terminal parancsok is, azzal pár lépés csak a frissítés:
How to Upgrade to Linux Mint 19 [Step by Step Tutorial]
How to Upgrade to Linux Mint 19
How to Upgrade to Linux Mint 19 (In 4 Simple Steps)Szóval kb ugyanez lesz a metodika a 20-ra frissítésnél is.
beállításokat és egyéb progik opcióit meghagyja-e
Ahol nem lesz rendszerszintű változás, ott meghagy minden konfigot többnyire, programoknál meg szerintem tuti nem lesz változás. De én nem nagyon vettem észre olyan rendszerkomponens változást, ami miatt ne maradnának meg a beállításaid. Akkor sem, amikor felraktam a 19.3-ra a Mint 20 PPA-ból a Cinnamon+Nemo+Xapps elemeit. Szóval emiatt nyugodt lehetsz.
Szerintem.
Mindenképpen megvárom a hivatalos release-t!
Óvatos vagy!
Mondjuk nekem megvan a 19.3 is még, de már ezt használom, mióta felraktam. Sajna pár program még nincs meg Ubuntu 20.04-re így előfordulhat, hogy emiatt vissza kell mennem Bionic alapú 19.3-ra. Tegnap épp DTS hangot konvertáltam AC3-ra és emiatt kellett volna a Selene, de az még csak Bionic PPA-s volt, nem is ment fel Mint 20-ra.
-
válasz
Frawly #12481 üzenetére
Google keresést hozzáadni, hanem el kellett látogatni egy mintes weboldalra, onnan feltenni a keresőmodult.
Ez most is ugyanígy van, csak jeleztem, hogy ott a kattintható szöveg, ami odavisz, ahol még egyet kattintasz.
Én a kezdetekkor is könnyen megtaláltam, így ez könnyű, tekintve, hogy nálam nullább informatikai alapképzettségű ember nincs.
A Flatpak meg itt van továbbra is a Szoftverkezelőben, ha kell valakinek, de nem az van, mint Ubuntunál, hogy már terminalból is snap verziót tudsz csak telepíteni. Nonszensz teljesen.....
Timeshift-tel az is volt a gond, hogy bár roppant egyszerű a kezelése, sokaknak ez is kínai volt és emiatt volt a hőbörgés. Amúgy egy kattintással tovább lehetett lépni aztán kikapcsolni a Frissítéskezelőben. Nagyon kezdőknek akarták ezeket a könnyítéseket berakni már telepítés utáni használatra, de annyira egyszerű mentéskezelő nem létezik, ami 1bitestóninak is megérthető könnyen. Ez van. Vagy kétszáz másik disztró, no meg Win, de ezek első használatba vétele jóval bonyolultabb. Nem dícsérnék most listaelső disztrókat, hogy mennyi értelmetlen/használhatatlan valami van benne kezdőknek.....
Ezt meg direkt neked..... Menugombot figyeld
-
válasz
Frawly #12479 üzenetére
Alapból támogatom. Egy jó lépés ez a Minttől.
Mondtam neked pár hete, hogy ez nem lesz Ubuntu.
Persze erősködtél, vitáztál, hiába utaltam arra, mennyi ideje használjuk együtt a Mint Cinnamont.
Bár kicsit a másik végletnek érzem, hogy az apt még telepíteni sem engedi a snap-ot. Lehetőségnek azért meg kéne tartani, hátha valakinek hasznos, ha nem tudja az adott szoftvert máshogy beszerezni.
Mint-nél még mindig a
Flatpak
van alapból, nem gond a Snap letiltás. Flatpak telepítés akkor van, ha kifejezetten ezt szeretné a user!Amit én még a Mint helyében meglépnék: engedném könnyebben a default Firefox keresőmotort megváltoztatni, mert a mostani default Bing és trükközős Google keresőmotoros telepítés weboldalról körülményes, sok kezdő felhasználót frusztrál.
3 kattintás, de ha a felhasználó nem néz bele a Firefox Beállítások Kereső fül opciói közé, akkor mit akar? Azért pár beállítást csak meg kell ejteni még egy Mint felrakása után is.
kb ennyi lépés a telepítés és a boot utáni beállítás:
imént raktam fel újra a 20 betát és gyorsan lejegyeztem a lépéseket1 pendrive beboot
2 terminal setxkbmap hu
3 wifi jelszavazás
4 telepítés indítása
-3rd party no pipa
-particionálás kézi
-telepítés elind, adatok megadása, auto login, jelszó, innentől automatikus
-rebootboot után
FF sync, kieg. gmail
tapipad beállít
FF opengl, fontrender beállítás, cache ramdikbe,
particiók autocsatolása
dark theme, OS beállítások, panel etc.
szokásos programok felrakása terminalból egy-két parancs
rendszer frissítéseMenjünk tovább,
A Seahorse kulcstartó szintén.
Én sose látom, nem jön elő, kivéve, ha Chrome-ot rak fel valaki. Ha zavaró, terminalba következő parancs:
rm -v ~/.local/share/keyrings/*.keyring
forrás[link]
Meg ezt a Timeshift-et nem tolnám ekkora erőkkel, az nem baj, ha benne van, és akinek kell, használja, de ne legyen ráerőszakolva senkire.
Nincs már Timeshift, ezzel indít a Frissítéskezelő:
Akinek kell a Timeshift, elindíthatja a Frissítéskezelőből illetve a Menuből vagy terminalból. Szerintem amúgy jó ötlet volt kezdésnek, csak sokan azt hitték, hogy kell is használni, pedig csak egy lehetőség volt.
A tükörkiszolgáló váltásra figyelmeztetés megmaradt, az is igen hasznos, mert a kezdőnek eszébe sem jut és a default USA tükrök nem mindig a legoptimálisabbak.
Mivel 2. friss telepítés után vagyok, aki felrakja most vagy később a 20-as Cinnamont és elakad, segítek. Ha odaírjuk, hogy Legacy telepítés, UEFI installt nem ismerem, így egyre kevésbé szállok már be a helpbe. Szerencsére már sokan UEFI-znek, így nem fog hiányozni a belevaum.Ja és alap, hogy az előző/meglévő 19.3 historyt elmentettük, most azt átfutjuk. Meglepően hasznos.
-
válasz
growler #12476 üzenetére
Igazán nincs mit!
Végre egyszer megelőztelek! Mindig benézek ide, van-e már új beta, de most a DW-n szúrtam ki, hogy épp ma frissült, persze a hivatalos oldalon nem találtam, de emlékeztem a heanet.ftp-re.
ubyegon@mint20b-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: mint20b-8570p Kernel: 5.4.0-37-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 4.6.3 wm: muffin 4.6.2 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focalElső update is megvolt, reboot után jön a szokásos apró állítgatások sora. Nekem bejön, hogy semmin nem kell gondolkodni, csak rutinból végigmegyek a megszokottakon.
ubyegon@mint20b-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.624s (kernel) + 2.611s (userspace) = 7.236s
graphical.target reached after 2.104s in userspaceKicsit sok az autoindított app/service, mindig csak az első kettőt hagyom meg.
im-launcher
nekem új, azt se lövöm ki, valami xwayland-dal kapcsolatos dolog lehet.....Szerencsére nincs wayland még.
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
v: 4.2 Mesa 20.0.4 compat-v: 3.0 direct render: YesTetszik, hogy az Időjárás panelapp egyből automatikusan mutatja a helyi időjárást, nem kell kiválasztani a helyet. Persze nem tudom Budapesten kívül más lokációval is így lesz-e.....
-
válasz
#20749568 #12455 üzenetére
Öööö aham, bocsi, kevertem a Kezdővel a témát, ott van trükkösen megoldva, hogy az én blogbejegyzéseimre mutatnak egyes fejezetek linkjei.
(#12456) Dhampir
Miért éppen urdu nyelven, és miről szól igazából?
Háááát....szerintem ezt már sose tudjuk meg, csak annyira emlékszem, mit az offból linkeltem előbb! Azt tudom, hogy valami barom kiakasztott és csak urdu nyelven kommunikálhattam le, mivel így véltem elkerülhetőnek a banhullámot!
Nem mintha nem lenne így is pár érvényes ban éppen.....
-
válasz
#20749568 #12452 üzenetére
Az mán döfi!
No de rövidebb? Így se volt túl hosszú......a linuxmint-hu-s fejezetek felsorolása elég értelmetlennek tűnik meg rengeteg halott link is van.
Ha ennek a mostaninak kéne a konvertálatlan verziója, jó pénzér' tied lehet!
(előző Tg múlóban lévő érdemeit azért ne feledjük kiemelni!)
-
válasz
Dhampir #12449 üzenetére
B+ Frawly ez nem arab, hanem urdu!
Most már nem csak Frawlynyek polgártársnak szól ez!
Eredet mára homályba veszni látszik!
No de nincs itt off már! Mint láthatjátok, pár napja, röpke 2 év elteltével újra új seriff érkezett a városba és nagyon kemény!
Ha valaki nem érti: Aweriot Topikgazdára gondolok!
-
Szerintem okosan csináltad, hogy előbb kérdeztél, sajna sokan belecsapnak a lecsóba és utána kérdeznek, hogy jujnemtudommiven, felraktam ezt és nem indul, nincs kép, etc....
Szóval kicsit egyszerűbb mindenkinek az esemény előtti érdeklődés, örülök, ha kaptál itt hasznosítható helpet!
Remélem pár év múlva én is hasonlóképpen segíthetek majd a kezdő linuxosoknak!
Biztos lehetsz benne, de nem kellenek ahhoz évek, megy az hamarabb is, a hozzáállásod alapján jól fogsz haladni. Napról napra kicsit többet fogsz érteni a rendszerből, home user szintig meg tényleg csak át kell látni az alapokat, a Linux logikáját és kis utánolvasással topikozással mindent meg lehet oldani.
Szóval sok sikert a Linuxozáshoz!
-
Kezdő user értékeléssel vigyázni kell.
Vegyük a Timeshiftet példának. Keres a user egy mentő programot, talál is egy pár fejvakarósat, kezd lemondani a dologról míg nem egyszer csak rátalál a TS-re! Hoppa, magyar és könnyen érthető kezdőfelület, juhúúúú....és már nyomja is a mentést. Fasza, megvan, gyorsan megnézegeti a többi fülön mik vannak, hát nem nagyon érti mire valók ezek, de megnyugszik, a lényeg meg van!
Aztán pár hét múlva nyekken a rendszer, mert betelt a root partició, hűűűűű b+ miaszar lehet itt! Nagy nehezen rátalál a hibára, a TS telementette a particiót! Mit szűr le ebből első mérgében? Hogy de szar ez a Timeshift! Pedig ha jobban megnézi, valamelyik fülnél ott egy opció, amit ha alkalmazásba veszed a programot, akkor default bejelölődik az automata mentés egy alap intervallummal. Ha ezt az elején észreveszed, már tudod kezelni, vagy kikapcsolod vagy beállítod egy számodra optimalizált gyakoriságra és ha megfeledkezel róla, akkor is be fog ugrani, ha vészesen kezd fogyni a hely!
Szóval a kezdők sok elsőre egyszerűnek tűnő programmal felületesen bánnak és ebből később b+ lesz!
Ugye, hogy így nézve már mennyivel másabb megítélés alá esik, mi a programhiba és mi a user error!? Nem egyszer szívtam hasonlók miatt, persze mindig tudtam, hogy én vagyok a marha.
-
Nem sokat használtam a Timeshiftet, de ha tényleg gázos lenne, a Mintes csapat már rég kivette volna az alaprendszerből, Amiket leírsz, azok erősen user errornak gyaníthatóak. Kivéve, ami inkább vicces: valaki nem tudott visszaállítani a mentésből, mert a progi nem ext4 fájlrendszert használ Semmilyen mentő program nem használ ext4-et, az ext fs nem ilyesmire való. A BTRFS meg az rsync, amik közül lehet választani a pillanatkép elkészítése előtt. Egyszerű a TS kezelése, de nem annyira, hogy ne lehessen jól elszúrni. De ez a többire is igaz, szerintem érdemes lenne ezt is kipróbálnod.
Mások hozzászólása alapján valakinek komplett telenyomta a HHD-jét a képfájlokkal
Ja igen, erre figyelj oda, mert a felhasználónak kell beállítani a mentések készítésének gyakoriságát, ha óránkénti mentést szabsz meg a programnak, akkor azt fogja tenni.
Ez nem a program hibája lesz. Nem ugrik most be a pontos neve annak, amikor az adott mentésnél csak a változások lesznek módosítva felülírással, itt ugye nem készül annyi képfájl, hogy hamar megteljen az ügyes user lemeze. De most látom, hogy be lehet állítani azt is, mennyi változatot őrizzen meg a rendszer.
-
Timeshift része amúgy az alaptelepítésnek. Ha Te raktad fel a rendszert, ismerned kell, mert telepítés után első dolga a Mint-nek a user orra alá tolni, hogy csináljon mentést!
Ja és feléledt a régi remek Systemback is, ezúton is köszi az infót growler szakinak!
Biztonsági mentést szeretnék csinálni az egész HDD-ről (összesen 80BG adatról lenne szó 2 partíción
Ezt így minek? Nem elég csak a rendszerről, az adatokat simán csak átmásolnád a HDD-re, túl nagy így a hibalehetőség az adatok esetében. szerintem
-
válasz
Frawly #12385 üzenetére
ubuntu-14.04.6-desktop-amd64.manifest
De az a baj, hogy megint hülyeségeken kötözködsz
Aham, ezek szerint nem Te kötöttél bele ezredik alkalommal a szokásos LTS......na mindegy.
Ezeken a hivatalos letöltő oldalakon mindig a
.manifest
kiterjesztést kell megnyitni, ha látni akarjuk az összes csomagot. -
válasz
Frawly #12382 üzenetére
Megint ki tudja milyen oldalakról szeded az infókat, a fenti oldalon a linux-image-4.4.0-142-generic kernellel jön ki az iso. OK, ez a -6-os, de eből a szempontból tökmindegy.
Extended Security Maintenance frissítés van hozzá 2022-ig, semmi más. Nyilvánvaló, hogy most senki nem ezt fogja felrakni, miért aggódsz akkor?
-
-
válasz
Warton #12354 üzenetére
Értem, de ez csak azt az utolsó x sort mutatja abban a pillanatban, nem biztos, hogy neked ez jó lesz, mivel boot problémád van. Ez csak egy monitorozó módszer, hagyd megnyitva és ha változás van a környezetben, akkor ezt kiírja. Dugj be egy USB eszközt vagy valamit és figyeld mi történik a terminalban.
A linkelt kimenetek sem mondanak sokat, szerintem a sorok nem is teljesek, ilyenkor célszerűbb pastebin-t használni és azt linkelni.
Esetedben a linkelt időalapú kereséssel lehetne hasznosan operálni szerintem. De akár a # systemd - leállás vizsgálata rész is jó lehetne. Nézd át a linkeket, amit beraktam és próbálgasd. A merevlemez vizsgálata is erősen javallott, ezt is írtam, ezzel hogy állsz? Az egy múzeális HDD, csoda ha még felpörög, vizsgáld meg a linkelt módszerekkel.
-
válasz
Warton #12348 üzenetére
Ezt a linket nem értelmezted sajnos. Az
-f
kapcsolóval futtatni kell, mivel dinamikusan monitoroz, nem pillanatképre van, mint a kolléga által ajánlott.Van leállás vizsgálat is és időalapú keresés leírása is a linkben.
Egy valamiben nem segít, az pedig a samukalapács megkeresése, amivel szétvered azt a szerkezetet.
-
válasz
Frawly #12346 üzenetére
Már az elején leírtam, mit kell tennie ilyenkor, kolléga le se szarta, most újra elkezdi ugyanazt kérdezni. Van aki csak kérdez, de ha segítenek neki, észre sem veszi vagy le sem szarja, mert azt hiszi, elmúlt a problémája. Na ilyenkor van gond, ha újra kérdeznie kell.
-
válasz
NeoPampalini #12315 üzenetére
Hurka kolléga egyébként ezzel a paranccsal szinte mindent megtud a calc-ról, talán egyedül az indító elérési útját nem. Így járt, mert ő meg azt szeretné valahogy megtudni.
-
válasz
Frawly #12311 üzenetére
Ja persze, ezt írtad, hogy megvolt a HB, sajna azt nehéz nekem értelmezni, hogy fenn van egy program, csak hát ugye minimalista rendszernél nincs ám olyan, hogy indítópult meg hasonló úri huncutságok!
Majdnem azt írtam, miért nem CLI-s segítséget nyújtottál, de gondolom nem is Linuxon használta a másik koma, mert multiplatformos....
akinek ez a videókonvertálás a mániája, és mivel nem egy nagy informatikai véna
Ez de szar így ugyanabban a komában!
-
válasz
Frawly #12309 üzenetére
De nyugodtan írd le még egyszer a #12300 nyomán, egy olyan gparted-es példával, ami egyébként is kitalálható which nélkül, mert az alkalmazás neve megegyezik az indítófájl nevével.
OK, ezt tőled tanultam, hogy mindegy mit írnak, nyomom azt amit elterveztem.
Bocsi.
Ebből a Handbreak dologból is az jön le, hogy minimalista rendszerrel tényleg szívás, ha nem pálcika csomagot próbálsz alkalmazni!
-
válasz
Frawly #12307 üzenetére
ubyegon@WD-HP8570p:~$ which gparted
/usr/sbin/gpartedEnnyiből áll, 12300-ba már bemásoltam. A keresendő program nevét célszerű tudni, de ugye ha azt nem tudja az ember, úgy nem is nagyon kéne keresnie addig semmit.
A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már
Itt ez a qrva covid, nem lett több időd? Mondjuk Te melódat nemigen lehet HO-ban csinálni.
Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.
Na ugye, nesze neked minimalismo meg pálcikaWM!
„ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése.
Ez qrva jó! Tényleg vicces kedvű faszi volt, aki ezt így megoldotta. Belegondolok, hogy tordaitibi kománk fut bele egy ilyenbe.......
Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát.
Követtem az off-ban, eszembe is jutott a vadász meg a medve a viccből.
-
válasz
Frawly #12305 üzenetére
Egyébként ez a baja a kezdőknek szánt grafikus felületeknek, hogy eltakarják a rendszer működési részleteit, konfigurációs részleteket, meg hogy melyik alkalmazás milyen parancsot futtat.
Ez igaz, de emellett mintegy mellékesen használhatóvá is teszik számukra a rendszert.
Csak halkan jegyzem meg. Tudom, minimalizmus forever! PálcikaWM, negyedév alatt felrakható Gentoo, etc.
De mint láttuk, a
which
parancs megoldotta a rejtélyt! Bár jó ez a célkeresztes is, qrvára nem jöttem rá én sem, hogyan kell használni. Gondoltam rálövök vele a program sorára.....rálőtéztem de meghalt, mielőtt bármit is kiírt volna. -
válasz
Véreshurka #12303 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amiken így az elején átbukdácsolsz, próbáld úgy tárolni, hogy kicsit mindig előtérben legyen fejben és ahogy telik az idő, egyre több apróságon átjutsz, lassan kezded majd látni a logikus felépítést a rendszerben. Saját szintemen nekem is így ment eleinte, kár, hogy pár éve már csak stagnál(na), ha nem változott volna qrva sokat minden, mióta először nekiestem. Mondjuk a rendszer így is elvan, bekapcs gombot megtalálom, pár terminalparancs benne van a historyban.....
Ja igen, akartam is említeni, hogy itt is nyugodtan felteheted az általános kérdéseidet, de jobban jársz a Kezdővel, ott jóval többen megfordulnak.
-
válasz
Véreshurka #12301 üzenetére
which parancs
# A program futtatható állományának elérési útvonalát adja meg (általában /usr/bin)
letix.huElképzelhető, hogy más helyre került be az alkalmazáshoz tartozó ikon?
Persze, a programok ikonjainak ott kéne lennie a program mappája környékén, sokszor .svg vagy.png kiterjesztése van, így keress rá, ne az ikonok mappájában nézelődj.
info ikonhozIlletve még egy kérdés: olvastam pár helyen, hogy nem igazán szeretik a népek a Network Manager appot, és inkább a Wicd-t ajánlják. Valakinek van esetleg tapasztalata a Wicd-vel?
Én is olvastam ezt, 6 év alatt kb 3x, de home userektők még soha. Nekem még soha nem volt olyan bajom a nm appal, ami saját hibás lett volna. Nyugodtan használd csak.
-
válasz
Véreshurka #12298 üzenetére
ubyegon@WD-HP8570p:~$ which gparted
/usr/sbin/gpartedSzerintem ez a parancs jó lenne.
Amúgy a felső panelen nyitott alkalmazásokat nekem megjeleníti a Window List-ben, ami a Cinnamon 4 előtt default volt a Csoportosított ablaklista előtt/helyett. De ahogy a kolléga is említi, valami docker megoldás is jó lehet neked.
Ez a beállítások menü ebben az Ablaklistában nekem már kicsit bonyolult vagy én vagyok túl eccerű hozzá?
-
válasz
Frawly #12289 üzenetére
Nem akartalak meggyőzni, nyilván ismerem a munkásságodat SSD területen.
Ha lehet, rakjunk mindenbe SSD-t szerintem, de ebben nálam az is lehet, hogy mióta megvettem első SSD-met, nehezen tudnám elképzelni a rendszer futtatását HDD-ről, pedig egy WD 1003FZEX igazán nem egy lassú jószág, de egy reboot-nál már annál is lehet érezni, hogy nem SSD. A régi Toshibában pár napig volt egy noti vinyó.....nem vagyok annyira türelmetlen, de elindultam előkeresni a kalapácsot.
A Win - Linux különbséget HDD-n tapasztaltam, tényleg durva a különbség.
-
válasz
Frawly #12285 üzenetére
Félig jogos, amit írsz. Memória nem a Linux vagy a DE miatt célszerű még bele, de! Mikor használtál utoljára 5400RPM-es notebook HDD-t? Ha egy 7200-as WD Black-ról lenne szó, az még elmegy, de jelenlegi után egy SSD nagyon észrevehető különbséget eredményez. Szerintem. Meg a Toshiba Satellite L305 szerint is. Persze elvan az ember home userként így is, de azért.....pont neked magyarázzam?
-
válasz
Warton #12272 üzenetére
# journalctl # systemd - leállás vizsgálata
Ez a téma nálad is javallott, ha hibajelenségeket tapasztalsz. Szólj, ha nem tiszta valami.
Ami viszont még javasolt, az a Milyen SSD-t vegyek topik. Amit leírtál az alapján az az ősöreg Seagate igencsak nincs jó állapotban,
tippek smart értékek előcsalogatásához
smartctl
smartmontools
gsmartcontrol
disksHow to monitor harddisk health with smartmontools on Ubuntu
A két GUI-s használata egyértelmű lesz. Smart értékek megnézése mellett csinálj tesztet is a HDD-n.
-
válasz
#20749568 #12270 üzenetére
a Firefox ikonja legyen ugyan ott és kész.
Aham, na ezt nem akarják megérteni a Winesek, hogy ilyenkor tökre bőven jó egy desktop Linux.
A FF-ban ne felejtsd el bekapcsolni a hardveres gyorsítást. Cinnamon automatikusan kompozitál, ez az esetek nagyon kis százalékában szívás, mert nem lehet kompozitort cserélni, így ha gáz lenne ezzel, akkor jön képbe a Mint XFCE, annál emlékeim szerint lehet váltani kompozitorok között. De itt még nem tartunk, majd kiderül. 4GB RAM-nál egyébként mindegy, hogy Cinnamon 500MB vagy XFCE 300MB kezdő memó használat van.
Itt a kérdező esete elég érdekes lesz, mert kernel panic indítás előtt fordulhat elő, nem leállításkor, de tényleg kéne valami bővebb infó, akár még a gépről is. De hátha a fotón látszik valami.
(#12269) Warton
Valami megfoghatót írhatnál a gépről és az oprendszerről is. Amikor fut a rendszer, terminalban lefuttathatnád a inxi -Fxxx parancsot és a kimenetét berakhatnád, de a Programkód gombbal kijelölés után.
-
válasz
#20749568 #12267 üzenetére
Ez szereltségre kb a HP 8470p-vel egy szinten van, azon simán megy a Cinnamonnal, nem lassú, mióta +4GB memót is raktam bele, azóta főleg teljesen jó. A ventije mondjuk picit többet mozog, mint a 8570p vagy a 8560w és minimum az SSD kellett bele. A 4GB is bőven jó amúgy.
Ebben is valami Intel HD Graphics van, az se kényes.
XFCE lenne az optimális, de annál sokat lehet szívni a kompozitor belövésével. Tudja amúgy az ember, hogy nem Win lesz a gépén?
-
válasz
Véreshurka #12265 üzenetére
Ezzel úgy érzem már csak holnap fogok próbálkozni!
OK, holnap mindenképpen megoldjuk valahogy. Én most fordítva vagyok bekötve, de ezt nappal célszerű csinálni valóban.
-
válasz
Véreshurka #12257 üzenetére
Szia!
Most ébredezem, így még csak a paneles dolgot tudom felfogni elsőre, a default Menuben szerintem nincs Recent Application, csak a Recent Files opciót lehet bekapcsolni. Wine-t nem ismerem, de valahogy lehet ikont hozzárendelni telepített programokhoz és a Menuben pakolgatni, de ezt most nem tudom értelmezni még.
A második panel. Nézd meg először a meglévő panel szerkesztés működését és utána menni fog a dolog. Kiraksz egy második panelt, bekapcsolod a panelszerkesztő módot és láthatod, hogy a panelen színes sávok jelennek meg(először nehezen észrevehető bordó és zöld), ezekben tudsz dolgozni csak, a fekete rész inaktív. Ha két paneled van, akkor aktív lesz a Panelbeállítások bekapcsolásával a Előző panel és a Következő panel gomb.
Ha a Panelszerkesztő opció aktív és váltasz az előbbi gombokkal, látni fogod, hogy egyik végig színes(átlátszó), a másikban pedig megjelenik pár eltérő színű kis kocka, na ezekbe lehet áthúzni az másik panelen lévő blokkokat vagy egyes ikonokat. Próbáld ki, láthatod, hogy ide pakolgatva benn marad, a fekete részről visszaugrik, de ezek a eltérő színű részek híznak, ahogy belepakolsz dogokat. Ha ez sikerül, akkor más sínen vagy, onnantól mindig az aktív panelt tudod állítgatni, elrejteni, etc.
A Menu kérdésre hirtelen azt tudom javasolni, hogy a Kisalkalmazások között lévő felrakható különböző Menüket nézegesd meg, milyen opciók vannak benne, hátha valamelyikben lesznek Frawly által linkelt leírásban látható opciók.
-
válasz
Frawly #12251 üzenetére
Tudom, hogy nem használsz, nem is b*tatásból mondtam, így is segítesz a kollégán, ez mindenképp respekt!
Kifejezetten csak tájékoztatásul írtam, hogy csak egy DE-vel jött ki.
És ezek szerint sűrűbben nézem a honlapjukat, mert onnan vagyok ilyen tájékozott.Az ide vezető link csak 64 és 32 bites verziókhoz van, a normál Mint esetén ott vannak egymás alatt a különböző DE-k duplán. (ezt főleg nem kell tudnod, ha nem használod)
Ez is pozitívum, legalább már ketten használjátok
hahaha (kár, hogy nincs egyujjas smile)
-
válasz
Véreshurka #12247 üzenetére
inxi -Fxxx
Csak kíváncsiság miatt, felraknád fenti parancs kimenetét, persze a Programkód gomb használatával? Érdekelne, milyen driverek, egyebek vannak LMDE4-ben a Mint Cinnamonhoz képest.
(#12248) Frawly
Ehhez tudni kéne, hogy LMDE-n belül is milyen DE-vel telepítetted a Mintet.
Tudjuk!
Pár napja nem bántásból mondtam, hogy nem ismered az LMDE-t, mondjuk már én se nagyon. Szóval egy DE-vel jelenik meg csak. Ebből már tudod, melyik az.
-
válasz
Véreshurka #12247 üzenetére
Szia!
1. Alapból igaza van Frawly kollégának, de ha már felraktad és működik, akkor jó lesz. Nem sűrűn adják ki ezt a változatot és a lényeges dolgok jóval frissebbek a Debian alapnál, erre szolgál a külön tároló is. Ami hiányozhat, ha valaki Ubuntu alapú Mint-et használ, az maga az Ubuntu. Meg ami azzal jár, például a PPA-k. Ha nem használsz olyan programokat, amik csak PPA-ből érhetők el kezdőknek, akkor ez se lesz gond. Az aktuális verziót nem ismerem, a legutóbbi még az LMDE2-es volt, de erre is érvényes, amit írtam.
2. Rendszerbeállítások / Betűkészlet kiválasztása / Betütipus beállítások - Szövegméretezés
3. Elég kevés az infó, alapból, ha nem variálsz, akkor a megfelelő meghajtóra telepíti a GRUB-ot, nem sda1-et kellene választanod, hanem csak meghajtót, ami az sda.
Ezzel esetleg tudok-e valamit kezdeni?
Ha UEFI a rendszer, akkor nem biztos, hogy jó ez a módszer:
- futó rendszernél terminalból futtasd le a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot.
- utána még egysudo update-grub
parancs sem árt, bár ez lehet felesleges, de ártani nem fog.Ez a meghajtóra teszi a GRUB-ot.
-
válasz
Frawly #12243 üzenetére
Én túl egyszerűen gondoltam át, mi lehet a gond....mivel Mint-ről volt szó, tudtam, hogy nem azzal lesz a baj. Aztán be is ugrott, mi szerintem az egyik fő galád, ami bosszúságot tud okozni.
Gondolom addigra, mire csak UEFI-s lapok lesznek, megoldják ezt a memtest dolgot is.
-
válasz
fradi81 #12234 üzenetére
Generating grub configuration file ...
Found theme: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
........update-grub alapján ott van az a memtest! Mint C 19.3
-
válasz
#20749568 #12195 üzenetére
piaci alapokon működő vállalattal, az utóbbinál nem csak léhűtők kerülik el a közmunkát
Ezt speciel benézted, mivel ez igen spéci szakterület volt és még piaci alapon is működtünk. Külön örültem neki, mikor bejelentették, hogy jövő hónaptól értékesíteni is fogunk. Igen jól hallod, civileknek is. Aztán jött a Gauss-Krüger / UTM rendszer átállás is. Az volt csak az igaz léhűtés.
Bőven van összehasonlítási alapon, szóval nekem ne mutasd be a piaci alapon működő cégek szakembereit. Szerintem egy ilyen teljes térképészeti rendszer váltást 20x ennyi ember évekig szervezett volna, nekünk meg bő fél évünk volt a teljes cserére. Igaz nem is az irodámban ültem egész nap.
Erről jut eszembe, most veszik át a 140 céget, lehet be kéne jelentkeznem, hogy párat én is vállalok.
(#12197) Aweriot
Persze.
-
válasz
#20749568 #12193 üzenetére
Gondoltam, hogy nem okozok nagy meglepetést.
No de mint tudjuk, aki mindenhez ért, nem ért semmihez! Csak, hogy kicsit árnyaljam az előbbi önfényezést. Volt néhány terület, aminál megbíztak, hogy én viszem onnantól. Arra persze nem számítottak, hogy kényszeresen addig önedukálom magam, míg bele nem tudok kötni az elöljáróság szakterületi illetékesébe, Mindig sikerült. Szerették, nem is szivattak sose. Néhány váratlan pár napos felügyeleti ellenőrzés max. Havonta, kéthavonta. Egyszer jött a pökhendi ellenőrző elöljáró, mikor éves leltárt szerveztem, alig hajtottam el a fenébe. Csak úgy ízzottak a telefonok, hogy mi volt ez, de közben kuncogtak a telefonba. Szerintem élvezték, hogy elég gyakran hajtottam el ezeket a népeket. Szerintem én is élveztem kicsit.
- na fasza, hogy ideoffolunk -
-
válasz
#20749568 #12190 üzenetére
Nem a kormányzati hadi menedzselésre gondoltam, hanem lokálisra. Szerinted a haderőnél hány szakterületet kellett tudnom ellátni a sajátom mellett? Sajátom volt 5 arra jött még a pk helyettesítése távolléte esetén, utóbbi nem volt gyakori, mivel az ország másik felén járt egyetemre, minden állami ünnepkor megjelent körünkben. Át kellett vennie az épp esedékes jutalmat, kitüktetést.
Egyszóval kis létszámú cégeknél nincs olyan, hogy valami nem az én kompetenciám.
5 másodpercig vakartam a fejem, mi bajotok van ezzel a böngészővel, de aztán leesett, hogy a dalárdáról van szó. Azt látnád, ami itt a közelben épült a régi vasúti járműjavítóból! Nagyon kellett egy ilyen gyakorló hely az Operának már.
-
válasz
Frawly #12188 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy desktop 100x jobb, de ha menőmanóskodsz, muszáj valami mobil eszköz, igaz 2 éve csak biztonsági tartaléknak meg szórakozni vettem a HP 8570p-t, de jó ideje menőmanózom is vele, ahhoz meg ennél nincs jobb. Ezek a consumer biliműanyag csodák már szétestek volna az autóban repkedéstől.
Szerencsére nem játszom, melóra meg ez még jó ideig elég.
(#12187) Aweriot
Majd megkérdezem, hogy mit tettek fel, a Zorin megvan, részletekkel nem én foglalkoztam.
Jó lesz, ha foglalkozol mostantól velük, mivel áttérünk a hadi managelésre. Remélem tudod az milyen.
-
válasz
#20749568 #12183 üzenetére
Ja értem, nálatok ment volna fel a Zorin! Tudta az ügyfél, hogy ez így nem ingyenes OS? Amúgy azzal fogtok szívni, ha ilyet is vállaltok. Jobb, ha a mostani szerzeményre eleve Zorint telepítesz.
Egyébként sok tipust kifejezetten OS nélkül ad ki a gyártó, kérés sem kell, mindenhová csak így adja. itt is egy ilyen:
ASUS VivoBook X512FB-BQ220C Notebook
Ugyanezt más cikkszámmal kiadja Winnel is, hw ugyanaz. Szóval ez minden gyártónál standard. Szerintem.
-
válasz
#20749568 #12181 üzenetére
De, a végére már leesett.
De újra mondom, hogy alapból a gépek egy része WInX nélkül kerül a nk-be, ha gondolod felsorolhatom, melyik gyártónál mik a favoritok. Egyszerű az ok, kb 100 euro a különbség árban. Ez így nekem nem tűnik professional megoldásnak, ha a nk kérésére a gyártó, amúgy tőle szokatlan Linuxot telepít, de legyen úgy. Azért sejted, miért nem nagyon szeretnének ilyet csinálni.
Zorin ráadásul fizetős OS ilyen esetben, szóval biztosan van ennél ésszerűtlenebb dolog is, de nem sok.
-
válasz
#20749568 #12179 üzenetére
Ha ugyanezt a gépet a MM polcáról veszed le, akkor azon lesz Win. De ez a nagykerből jött
Értem. Minden gép a nagykerből jön és már a nagykerben is dobozolva vagy van rajta Win vagy nincs, alternatívák, Linux, FreeDos. Nem az MM-ben telepítenek rá.
Nagykerben meg főleg nem.
Mondjuk arrafelé lehet másképpen működnek a nagykerek, ja leesett, így rendeltétek volna. OK.
Zorin OS. Fasza. -
válasz
#20749568 #12175 üzenetére
journalctl -f
parancsot nem írtam volna? Ezt online kell futtatni és eseményre cuppan rá és ír ki plusz sorokat. De mindegy, ez az új HP szerintem elég korrekt, nagyon sok gépben van i3 7020 meg HD 620, szerintem ezzel simán elleszel.Átlag Intel, azokkal van a legkevesebb gond Linux alatt. Még egy 4GB-os memót szerezz bele!
Próbáld ki a fenti parancsot majd, futó rendszeren kapcsold ki a netet és utána vissza, meg fogsz lepődni mennyi plusz sor lesz!
Ó anyám, Vorinstallierte Software - Netflix! Agyam eldobom.
-
-
válasz
#20749568 #12164 üzenetére
Úgy néz ki, hogy a modul kampeca, ha szerencséd van, nem egy modul adja a BT-t és a wifit is. Ehhez nagyon nem konyítok, de szerintem van ilyen. Ha ebben a gépben halt meg hirtelen az SSD is, akkor táp, alaplap, etc....hívhatsz hozzá papot.
laikális vélekedést olvashattál
-
válasz
Frawly #12162 üzenetére
A WD Green nagyobb baja a leírtakon kívül még az volt, hogy a 2011-es cunami után annyira galád minőségben készült, hogy még az alaphoz képest is elfogadhatatlan lett.
WD Black az 6 éve jó ötlet volt, mert oprendszer alá gyors és megbízható volt, ma már nem vennék, NAS-ba is vettem inkább egy WD Red-et, 2terás, de ez bőven elég, tartósabb dolgokat az 1,64tera WD Black-ekre rakom. No de ha minden SSD-m megnyeklene vagy épp kihelyzném valamibe a tartalékokat, még mindig ott a Black, ami Linux alatt igen gyors is ráadásul.
egy nyomi számtechboltos sajnos fateromat is rábeszélte anno,
Rohadék férgek amúgy ilyen dolgokban a számtech boltosok, tisztelet a kivételnek, mert tisztában vannak vele, mennyire nincs képben egy user, ha beesik, hogy kéne neki egy HDD.
-
válasz
Frawly #12160 üzenetére
Transcend is egy márka egyébként, mint tudjuk, ez nem sokat jelent. Minden márkának vannak jobb és rosszabb modelljei, Transcend msata-ban lehet éppen egész jó. WD HDD-búl is volt anno a Green, ami katasztrófa volt. Én inkább megfizetem pluszban a nyugalom várományát is. Az, hogy volt hibás az EVO 860-ban is, na bumm, de mennyi eladott darabszámból?
Meg volt valaki az SSD-s topikban, akinél 1 éven belül tönkrement.
Ja, olvastam ezt is, de kit érdekel, tudjuk milyen szutyok tápja volt a komának? Sokan mindenből csilivili RGB-s vackokat vesznek, a tápegység meg totál kuka minőség.
A WD1003FZEX meg 8. éve kinn van és 25eft, nézd meg a ST1000DM010 Seagate-et, mennyibe kerül, 12eft! Durva ez a különbség? Qrvára nem.
Főleg, hogy anno oprendszer alá vettem a WD Black-et, de nem futott sokáig, mert jött az Intel 520 120GB SSD, ami szintén strapabíró darab.
-
válasz
#20749568 #12158 üzenetére
Biztosan nem optimalizáltad megfelelően! Persze, ha még mindig lapulnak a fiókban ilyenek, akkor mindegy is. Irkálhatom én a sok okos SSD-s blogokat.
(#12157) Frawly
Meg nehogy azt hidd, hogy a HDD-k manapság bármivel is megbízhatóbbak az SSD-knél.
Nem a lóf*szt, csak éppen nincs olyan, hogy HDD meg SSD. Nekem a WD Black merevlemezeim halál megbízhatóak, ami kb 10 éves, már túlélt egy tápkampecát, és a WD1003FZEX 6+ évesen iszonyú megbízható és gyors is. Nem véletlen, hogy ma is árulják és kb duplaáron, mint a többi 1 terás HDD-t! (csak, hogy információhoz juss e téren is)
Ha már SSD ugye, itt is az a helyzet, hogy ban a Samsung 860 EVO meg van a többi consumer SSD, ti meg nyekeregtek, hogy túl drága. Mihez képest? Nem 3 évet fog bírni! Jó persze most nekem is WD Blue 3D-m van, de ki tudja meddig bírja.
-
válasz
#20749568 #12155 üzenetére
Ja, hogy arra gondoltál, aham -főleg köszi a figyelmeztetést!
Amúgy kifelé a régi megoldások már rászokattak, hogy csak .avi vagy .mp4, de HP 8470p-re nem is lenne érelme komolyabb mkv-t streamelni. Még ami csak abban volt meg 4+gigás, azt is átkonvertáltam .avi-ba.
Most azért jórészt megment ezektől a Netflix. Most meg a magyar M3 szabaddá tette az összes filmet, így nekem nyugi van, max a jó skandináv sorozat címekre kell vadásznom.
Sorjonen / Bordertown, például nagyon jó! Netflix ez is. Külön szerencse, hogy a Netflix egész jól fut a HP notikon is, míg a HBO GO gyakorlatilag maxon pörgette még a 8570p-met is! Végül is ez döntötte el, melyik marad.Ez a hiba megvan még?
-
válasz
#20749568 #12153 üzenetére
Mesélte öregapám szomszédjának a sógora, hogy azon a bizonyos magos oldalon
Hú, ezt elkezdtem olvasni, na mondom mi a ragya derül majd ki ebből.....erre csak nkór.
(ja, hát én azt nem használok, nincs is fenn Linux iso!)
eac3 hang.....köszi, hogy szólsz, lecsekkolom majd, de szerintem ilyet már evett a TV-m, okosTV ez, tudja, hogy ez is csak egy AC3.
-
válasz
#20749568 #12151 üzenetére
Akkor az csak a cache-en keresztül fut, akár a YT meg a többi hasonló valami. DTS-t nem nagyon streamelek, mert a TV nem szereti, notebookon meg nem sok értelme van. Chromecast talán viszi, mivel a régi kínai mediabox is kezelte.
Valami boszorkányság van itt
Ezt jól összefoglaltad!
-
válasz
#20749568 #12148 üzenetére
Most, hogy szóba került, beufrott, hogy ezt nekem tudnom kell. Mikor Gnucast-tal streameltem próbaképp filmeket, megette a /-en lévő szabad helyet(nem ilyesmire van méretezve a disztró) és azóta ez nagyon furdalja az oldalamat.
Notebookon ha rákattintok a NAS fájlkezelőjén a filmre, ugyanaz a lejátszó indul el, mint a meghajtón lévő film lejátszásakor. Meg ugye itt ugyanazon wifin lóg minden. Másrészt fel akarok készülni arra az esetre, ha Germanyba lőné a streamet a NAS, ha valami elakad, tudjam kezelni a dolgot.
Na fogalmam sincs hova tölti, de nem a tmp-be.
Na fasza.....
Lehet, hogy cache-be tölt? Az jó lenne, mivel az nem fog megtelni, a tmp nevével ellentétben meg tud telni.
-
válasz
#20749568 #12144 üzenetére
Ja, hogy az még nincs felbontva, aham. Úgy állítólag jobban bírja a strapát.
Transcend....tényleg ezer éve azok is csináltak tán SSD-ket, de akkor végül is kiszolgálta már bőven az idejét. Amúgy ezt a streamelést nem értem, ja de, a /tmp-be tölti ilyenkor vagy hogy megy NAS-ról a play? De lehet keverem, mert minap notebookról streameltem Chromecast-ra, annál tuti úgy volt.
Szóval nézd meg léci, hogy pontosan hová megy ilyenkor az adat és felhasználás után mi lesz vele.
-
válasz
#20749568 #12131 üzenetére
Persze, hogy aztán ugyanolyan hülye legyen mint az apja?
Lányok úgyis többnyire az apjukra hasonlítanak.
Már csak a Bogyó és Babócás korszakot várom, akkor kb. felkötöm majd magam
Háááát... lassan fonhatod a kötelek szerintem. Ez a Babóca nem maradhat ki. Pár éve kollégám is emiatt hívott, miután Mint Cinnamont raktam a laptopjára, aszongya, hogy a gyerek a falon lévő TV-n nézné a Bogyócát, mit csináljon? Még jó, hogy gyorsan megtaláltam azt a beállítást és egyből működött is, különben nem száll le rólam.
-
válasz
#20749568 #12125 üzenetére
Ezért kérdeztem, mert én sem álltam neki minap, még a tárolós verzió előtt volt nekem jó, azóta valami google API-s nyűgje van, github-on írják is miket kell végigcsinálni, de sosincs hozzá türelmem.
Mikor írtad, megörültem, hogy megjavult.
(#12126) libus
OK! Nem tudhattuk, hogy ismered a dörgést!
Illetve tudhattuk volna, de rég voltam már én is a Látóasszonyok topikjában. Be is nézek gyorsan.
Jaj neeee.....komolyan zene miatt akartál YT-ot? Azt ne tedd....
Hacsak nem találsz valami appot, ami csak a musicot veszi le, mint Androidon. De a Spoty tényleg teljesen jó, amint azt legmuzikálisabb kollégánk említi.
-
SSD a betöltéseken gyorsítana. Youtube akadáson nem segít. Szerintem.
Azon nem, de mivel az egy komponens csak a folyamatban, de az egész system-et gyorsítja és összességében számít sokat, majd meglátod.
Az írási sebesség csak 6x, de tudod hányszoros az acess time? Belépő SSD-nél is 100-500x-os! (persze ezt nem egy az egyben érzed azért)
Raktam már régi laptopba 7400rpm-es HDD helyett belépő szintű SSD-t.Meg olvasgattam is sokat SSD-kről.
(#12123) Aweriot
Neked amúgy működik ez a Minitube?
-
Ma már 64bites CPU-k vannak, csak egy opcióként említettem a 32bites verziót, én erre a gépre azt tennék az tuti. 2GB memória épp a vízválasztó ebben, ez alatt egyértelmű a helyzet, akár 128bites CPU is lehetne a gépben.
Mert ha nem, akkor ugrik a 64 bites XFCE verzió, nem igaz?
Cinnamon gondolom 64bites verzió volt.
De még ezt az XFCE verziót is állítgatni kell, hogy a Youtube-ot folyamatosan lejátsza, meg a böngésző se akadjon görgetés közben?
Ezt majd meglátjuk, de 2GB már a böngészéshez meg a YT-hoz is igen karcsú és erre még rájön, hogy nem használ grafikus gyorsítást......ahogy Aweriot ft is említette, nem lesz egy rakétasebességű a rendszered. Sajna ez van, a legminimálabb Linuxnál is ez van, mert böngészés, YT nagyétvágyú.
Gondolkodom, hogy egy Win7 Starter nem e lenne jobb...
OK, gondolkodj rajta és gyorsan felejtsd is el.
Nem is támogatott és csak sok plusz nyűg lesz a dualboot miatt. Az online védelem is elviszi az erőforrások harmadát, persze itt már értelmetlen amúgy az online védelem is, Win7 kimúlt és kész.
Dhampir ft sem mond hülyeséget, egy alap SATA3-as SSD sokat dobna a sebességen.
-
Cinnamon-t azért választottam, mert amit néztem videót, ott azt mondták, hogy amelyik gépbe 1GB RAM vagy több van, azokra ezt ajálják.
Jó nagy marhabaromságot mondtak, 4GB alatt nem érdemes Cinnamont felrakni.
2GB-tal talán épp elnyekereg......no mindegy, ahol nézted azt a videót, onnan mást ne nézz meg. Rohadtul ismerhetik a Cinnamont, ha ezt mondják, én nem mondom, hogy nagyon ismerem, de 6 éve használom és pár gépre már felraktam.
XFCE jó lesz Mint-ből, majd valószínű, hogy a compositort állítani kell, ha tearingel. Legszivesebben azt mondanám, 32 bitest tegyél fel, de már pár program nincs 32 bitesben.
Remélem innen töltöd az iso-t.
-
Cinnamon még erősebb gépeket is pörgeti ebben a módban. Youtube böngészőn keresztül szintén durván terheli az erősebb gépeket is, amit kolléga javasolt, Minitube, SmTube a megoldás.
Ha elég kitartó vagy, működhet a dolog, amúgy szerintem GMA3600, de lényegében mindegy, itt írnak megoldást, itt is csak a Xorg modesetting a remény.
Amit itt írnak, az is lehetséges megoldás.
#Intel Atom GMA500/3600
-
válasz
Frawly #12101 üzenetére
Csak helyreigazítottam, ha már ennyire az én élettörténetem követjük, mint egy telenovellát vagy szappanoperát
Most komolyan, rajtad kívül hányan blogolták még szövevényes telepítéseik történetét Peace and War terjedelemben az offban?
Azért is említettem, hogy már én se tudok mindent megjegyezni, amit olvasok.
Nekem ezekkel a képmanipuláló meg videokonvertálókkal annyi csak a bajom, hogy rohadt sok van belőlük én meg ritkán használom őket, viszont akkor nagyon azonnal kell. Viszont ékegyszerű feladatokra ez a Gpaint vagy Gnupaint teljesen jó, de ha nem kérdezi pár napja a kolléga, megint kiment volna a fejemből. Gimp az valóban túl bonyesz Paint szintű dolgokhoz.
-
válasz
#20749568 #12094 üzenetére
A network-manager frissült tegnap, akár ez is bekavarhat neki, de neked is a jól bevált
# journalctl # systemd - leállás vizsgálata módszer javallott, hátha mutat valami okosat.
Amúgy szerintem a legtöbb notebookon elég vacak a BT, de hw ill sw okból, azt nem tudom. HP 8570p-n is instabil. De legalább tudjuk a megoldást! Nem a ultrafelhasználóbarát disztrókat kell használni, hanem valami minimal Arch, Gentoo, Void, LFS.....
(#12095) herdsman12
A Gimp és az XnView más kategória, nem tudtad?
-
válasz
Frawly #12092 üzenetére
Na, ezért nem használ mindenki ilyen ultrafelhasználóbarát, LTS csodákat. Közben meg nem érted, hogy miért nem jó a Mint mindenkinek, meg ki szopatná magát rollinggal, meg advanced minimal disztróval, mikor ott a Mint.
Értem én és szerintem javasoljuk is a kollégának, hogy gyorsan dobjon fel egy Arch-ot és ott pikk-pakk menni fog ennek a sticknek is a telepítése.
Megvárjuk az erre adott válaszát és akkor talán Te is megérted, hogy miért is használnak sokan ilyen felhasználóbarát LTS csodákat.
Azt most ne is áruljuk el, hogy mennyit szenvedtél amúgy Arch-on a normál netkapcsolat működtetésével. No de minden ott se mehet csak úgy pikk-pakk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest