- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
&
(#7068) zambozoliOK! Ez nem volt túl világos nekem túlzottan, a pontosabb hw meghatározás néha jól jön.
Porosodik itthon egy Toshiba Satelit gép, de az nem ilyen, nem tudom kipróbálni a beállításokat.
Van valami más a networkmanageren kívül, nem ugrik be a neve, azt nem lenne érdemes kipróbálni, hátha van benne több beállítási opció?Megnéztem a laptopot, ebben nem Intel van.
-
Mtbsrác
senior tag
Jogos!
A microfon búg de állandóan, ha kihúzom akkor persze csönd van, viszont mint írtam több microfonnal is kipróbáltam és minddel ugyanaz. Ha feljebb emelem a mic hangerőt a hangbeállításokban máris hallani. Amúgy erősítetlen opció van beállítva, ekkor én nem csak az engem hallgató fél hallja a búgást mást pl a hangomat nemigen. Amúgy Mint 18-as mate verzó.
-
Syl
nagyúr
Jó ötlet!
(#6994) ubyegon2
Plank. Egyszerű de mégis tudja mindazt amire szükségem van.
A cimmanó "window list with app grouping" kisalkalmazása elég megbízhatatlanul működik. Van program aminek az ikonját nem engedi kitűzni, gyakran elfelejti a beállított sorrendet, sőt gyakran a kitűzött ikonokat is elfelejti stb. -
Apaxp
senior tag
RAM csak 4giga jelenleg de bővítést tervezem. Ha bajt nem okoz akkor marad ekkora swap.
Már csak egy grubot kéne összehozni a rendszernek. Nekiállok újra. Ha nem jön be max egy windows javító telepítés lesz.
Azt esetleg meg lehet valahogy csinálni hogy a live rendszer alapból magyarul induljon el?@King Unique
ezt is ki kell kísérletezni. uefi a különcködők szopása amíg meg nem ismerjük a rigojáit.
A win rendszer még úgymond friss egy zsaroló vírus okán (ezért akarok linuxot, hátha ott nem működnek) így nagyon nem kell menteni. -
Apaxp
senior tag
Mivel kezdőként próbálkozom így nem tudom miből mennyi kell.
Az a baj alapból hogy azt sem tudom a lehetőségek közül hogy mi micsoda. Az utolsó telepítéskor néztem csak meg a grub telepítés helyénél a legördülő menüt, és ott láttam a windows boot managert. Ezért kérdeztem hogy nem azt kéne-e kiválasztani -
Apaxp
senior tag
-
Apaxp
senior tag
gyors indítás kikapcsolva
grub sda
uefiben indítva.
Viszont találtam egy ellentmondást syl képei és a yt videó között.
syl képeinél mindenhol logikai partíció szerepel. (én így csináltam)
a yt videóban a / csatolású partíció primary.
Nem értek hozzá de nem lehet ez a problémám oka? -
"Megoldható"
De mindenképpen előkészület kell hozzá.Ez egyértelmű.
"a Linux telepítő/partícionálója elvégzi a többi szükséges műveletet"
Azért jobb, ha már Windows alól elkészíti azt a partíciót. Többen jártak már úgy, hogy a telepítőre bízva (és nem figyelve) formázták a Win-t.Hol ezt mondják, hol azt. Ha valaki abszolút nem olvas előtte telepítési helpet vagy egyszerűen nem figyel oda, mit csinál, akkor bármi történhet. Minden épkézláb leírásban ott van a kézi partícionálás módszere is, persze az sem annyira könnyű annak, aki soha nem csinálta. Aki viszont egy totál ismeretlen oprendszer telepítésére nem szán annyi időt, hogy utána olvasson az alapoknak, az ne is telepítsen Linuxot!
Ha fórumtársunk belevág, akkor biztosan kap itt segítséget az első lépésekhez.
Vagy akár itt is.
-
Bferibörs
addikt
Ki tudod próbálni telepítés nélkül, így rögtön látod, jól fut-e a választott rendszer.
Az utóbbi hónapokban elég sok linuxot kipróbáltam, hát sajnos nem mindegyiknél (soknál) nem így van, telepítés után nem indul el (sötét képernyő) nem áll le, nem kapcsolja ki a gépet. Beszéltünk róla, Lenovó
de vannak más problémák is sajnos.Azért nem adom fel -
-
gabor7th
addikt
Én is Windowst használok ebben a pillanatban is... kivártam, hogy talán felismeri a Microsoft rossz útra tért, de nem... úgyhogy otthagyom őket... vagy csak játékra használom ezután.
A merketingre kéne nagy hangsúlyt helyezni. Ha lesz elég játék akkor az egyszerű felhasználoknál (ők azok akiknek mindegy csak menjen a Facebook és a játék meg az Office); amíg nincs addig a cégvezetőknél kéne kampányolni. Az amerikai titkosszolgálat és a Microsoft lenyúlja az adataikat... ez a cégük életébe is kerülhet, úgyhogy fontolják meg mire váltanak. Ehhez egy nagy kampány kéne, hogy egyszerre egy tömeg váltson, mert nyilván nem elég egy-két cég, mert ha a cég partnerei továbbra is mást használnak gond lehet a kompatibilitással. Ezt el kell kezdeni, hogy amikor eljön a Win7 támogatásának vége sok cég másként nézzen a Linuxra.
-
growler
őstag
Óvatosságból nem ajánlott kategória. Vannak olyan idős / hardware összetételű
gépek, melyeken gondot okozhat - és vannak olyanok melyeken nem.
Egy 6 éves inteles PC-n lévő Mint 17.x-re kísérletképp feltettem az akkori legújabb
4.8.3-as kernelt...semmi problémát nem okozott.
Amit a Mint frissítéskezelője felajánl, azok verzión belüli biztonsági frissítések. -
gabor7th
addikt
Még ha nehéz is lesz... nem szabad ölbetenni a kezeket... A változás lehet lassú lesz az elején, de aztán meg exponenciális. Amúgy meg nem is olyan régen volt, hír hogy pl. Oroszország a hivaltalaiban leváltaná a Microsoft termékeit. Szóval a változás akár gyors is lehet. A Microsoft tesz róla, hogy egyre többen forduljanak el tőle.
-
gabor7th
addikt
Amúgy korábban még reménykedtem, hogy a Microsoft észhez tér... de nem. Akkor mikor megjelent a Win10 néztem videókat Linuxokról és a Mint nagyon jónak tűnik. Jobb mint a Win7 bizonyos szempontokból. Nyilván a nagy elterjedség miatt a Win7nek vannak elönyei, de ma már elég érett a Linux szerintem az egyszerű felhasználóknak is. Legalábbis van olyan Linux, pl, a Mint az olyan... szerintem.
-
gabor7th
addikt
Köszi a tanácsot. Már nézem is a Linux Mint magyar forumán, hogy is kéne csinálni.
Amit írnak, hogy növekszik a Linuxszal játszaható játékok száma... ezek teljesen új játékok, vagy régebbieket próbálnak Linuxon is használhatóvá tenni, vagy mindkettő?
Van olyan irodai porgramcsomagjuk, amin tudnám nézni a Win Office-ban létrehozott dokumentaimat?
-
gabor7th
addikt
Nincs olyan törekvés, hogy átalakítják a játékokat olyanná, hogy Linuxon is menjenek? Erre gondolok? https://en.wikipedia.org/wiki/Steam_(software)#Linux
Must-have... ami a telepítés után kell, amit mindenki megcsinál. Pl. Windows-nál felrakja a Flash Playert, hogy videot tudjon nézni az ember.
Hogyan próbálhatom ki? / Más módon hogy derülhet ki, hogy működne-e?
-
donmackó
addikt
De nem úgy van hogy a nyílt driver nem használja ki annyira az eszköz mint a zárt? Vagy én tudom rosszul? Vagy csak döglődik a VGA és win alatt még nem jött ki, de linux alatt meg igen? Mindegy holnap még megpróbálkozok egy Mint reinstallal.
Szerk: Bár érdekes hogy még pár nappal ezelőtt ugyan ebben a felállásban (win10 64bit + mint18 mate 64bit) használtam a gépet. Közben csak win + mint reinstall volt meg vga portalanítás/pasztázás+gappad. A hőmérséklet meg jobb lett mit előtte volt szóval a hő elvezetés jól sikerült.
-
donmackó
addikt
Szerintem ezt majd csak holnap próbálom ki. Max ha nem jön be akkor megpróbálkozom az egészet újra rakni. Szerintem nem vette "jónéven" a telepítéskor a hűtési bakit, és hibázott amikor felismerte a hardvereket. Win alatt egyszerűbb dolgom volt, ott csak töröltem az eszközkezelőben, és hagytam hogy újra felismerje. Még a drivert sem kellett újratenni.
Mindig tanul az ember. Majd legközelebb jobban figyelek.
-
donmackó
addikt
Kihagytam a txt-ből a reboot és a ppa törlés parancsokat, gondolom azok nem kellenek, de megcsináltam mindet ahogy illik/kell.
-
donmackó
addikt
Kiadás: Linux Mint 18 Sarah 64-bit
Kernel: Linux 4.4.0-47-generic x86_64
MATE 1.14.1Minden frissítést feltettem amit ajánlott a frissítéskezelő és a synaptic.
Ilyen az nvidia-settings -> Kép
Ez itt pedig az illesztőkezelő -> Kép
Mindegyik driverrel rossz/kifagy egy 320-as YT videótól is, kivétel a nouveau (nyílt) driverrel. De így meg nem enged 1024x768-nál nagyobb felbontást, és nem is használja rendesen ki a kártyát.
-
Bferibörs
addikt
igen kint van az e , meg c és enter- az e-t töbször próbáltam, nem ment , megpróbáltam a c-t is az sem csak az enter -tovább lépett , 3x próbáltam újra inditással
köszönöm a segítséget , egyenlőre így marad - együtt lehet élni vele - volt olyan telepítés amikor a grubot nem tudta betölteni , nem tudom már melyik distro volt, próbáltam ubuntu- 16.04 , ubuntu mate 16.04, mint 17.3 mate, 18 mate , 18 cinnamont - most vissza tettem a ubuntu mate 16.04-et talán még ezzel a legjobb
-
Bferibörs
addikt
Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy egy új gépre telepítettem fel mate 17.3 illetve 18-a.Sajna az újra indítást és a kikapcsolást nem hajtja végre , mindkét esetben a képernyő kikapcsol de a gép kapkoló gombja világít tovább amíg több másodpercig nem nyomom.
Esetleg ötlet erre? (Nem vagyok csak egyszerű felhasználó, nem ismerem a linux belső világát sajna ,most ismerkedek vele)Ha rossz helyen tettem fel a kérdést légyszí irányítsatok el oda ahol feltehetném.
A gép:
Lenovo B50-30 20382
CPU: Pentium N3540 (4 mag, 2,16GHz, turbó: 2,66GHz)
RAM: 2x4GB DDR3L Kingston 1600MHz
SSD: 240GB Kingston HyperX FURY
GPU: NVIDIA® GeForce® 820M
DVD: DVD-olvasó/ -író
Ujjlenyomat olvasó
Kijelző: 15,6" (1366 x 768) MATT -
Kis varázslást érzek. Beállítottam a nomodeset paramétert. Utána működött a ALT+CTRL F1, de kiírta, hogy szoftveres rendering fut valami gond van a driverrel. Ilyet csak hibakeresés céljából futtassak.
Gyorsan töröltem a bejegyzést. A normál mód helyreállt és a ALT+CTRL F(1-6) is megmaradt.
-
Normi™
őstag
Csak 17.3 alatt használtam ezt a gépet,ott nem volt jellemző,de holnap csinálok egy Ubuntu-s pendrive-ot és kipróbálom.Átlósan hullámzik,érdekes,ilyet még nem láttam
Valami enyhít a hardveres gyorsítás kikapcsolása,de nem sokat.A finom görgetés megszünteti a jelenséget,de így nagyon nyers a görgetés.
-
Syl
nagyúr
Szerintem a Mint KDE egy összecsapott béta. Próbáltam és érdekes dolgokat művelt. Például az egyik bekapcsoláskor megállt karakteres login-nél, és startx-re indult el (qrva lassan). De csinált olyat is, hogy elindult, de eltűnt az összes asztali elem (a tálca is). Máskor meg visszaállt az alapértelmezett háttérkép. Stb.
-
zodo
nagyúr
Synaptikot megnézem ha sikerül elindítani.
Frissítés kezelő ikonja sincs már a tálcán csak a naptár és hangerő ikon.Hogy tudnám a home mappát megmenteni a legegyszerübb formában akár egy újra telepítés árán is?
(#6633) lev258
Synaptic elindul de a grafikai megjelenítés (hiánya) végett egy "üres" ablakot látni amiben ha találomra kattingatok akkor elérem a fájl stb fejléc menüt amit ilyenkor látni.
Bal oldalt kattingatva mert tudom hogy ott vannak a gyűjtők csak annyit látni az egér kurzoron hogy dolgozik a rendszer de látni semmit nem enged.Home, egy külön mappa. Köszönöm
-
zodo
nagyúr
Ha minden igaz akkor az ő gépén még 17.1 Mate vagyis 17.3 mert gondolom a frissítés kezelő eddig lefrissítette. Ritán rányomok nála a rendszer frissítő pajzs ikonra ahol csak az ajánlott 1-2-3 kategória van bepipálva amik tegnap este frissültek utoljára igaz fel-fel dobott üzeneteket hogy ezt és ezt (nem emlékszem) nem tudta letölteni, folytatja. Igen.
Opera eddig önnállóan frissült 38-ig (jelenleg 40) de már az is közli hogy valamit nem talál.Így fest a rendszer.
Képernyő széle is el van csúszva mert bal oldalt a panelen első az "asztal megjelenítése" -
Geripapa
aktív tag
-
Geripapa
aktív tag
és végül de nem utolsó sorban:
Screen 0: minimum 640 x 480, current 640 x 480, maximum 640 x 480
default connected 640x480+0+0 0mm x 0mm
640x480 73.00* -
Geripapa
aktív tag
-
rozaliaG
csendes újonc
-
Igazad van, nem is figyeltem fel erre!
Így az általam javasolt módszer nem ér semmit, az csak akkor használna, ha normálisan lenne felrakva a PPA.
(#6584) lev258
Valami kimaradt ezek szerint, no ma még pihennem kell kicsit.
sudo apt-add-repository --remove ppa: PPA neve
ezt kellett volna inkább, sorry!
-
VaniliásRönk
nagyúr
Köszönöm, az első link új, ki fogom próbálni.
A bug régi és sajnos soha nem lett javítva, pulse kimenettel soha sem működött a passthrough, mókolás nélkül legalábbis.
Megpróbáltam VLC-vel, az AC3/dts kimegy, de az meg képhibákat produkál. Utóbbi is egy 5+ éves bug és azóta sem javították. A többi MPlayer front-end pedig vagy fel sem kínál opciókat hangkimenetre vagy ugyanúgy csak pulse választható, eddig legalább az SMPlayer működött... -
-szabi-
addikt
Innen töltöttem le, direkt linkek vannak az iso-ra, semmi más.
SHA256 egyezik viszont ezt a lépést win alatt nem lehet megcsinálni:
"if you didn't import keys before on your computer you can ignore the warning "This key is not certified with a trusted signature! There is no indication that the signature belongs to the owner."):
gpg --verify sha256sum.txt.gpg sha256sum.txt"üdv
-
zodo
nagyúr
Ne kérdezd, nem tudom.
Immént kiírtam az Ubuntu Mate 16.0.1 et, betettem a lemezt és már bootoláskor kéken megvillant a wifi led.
Felált a Mint 18 és közölte hogy wifi kapcsolatok érhetőek el, kiválaszottam és restart után is működik.Nem nyúltam semmihez mert úgy sem értek hozzá szóval passz.
Esetleg itt az jelenlegi dmesg ha gondolod.Köszi még egyszer!
Szerk:
Hálózati kapcsolatok menü/eszköz alatt korábban "téves" válassztható ajánlatott tett.
Az akkori és jelenleg működő hardvercím eltérő, ez biztos -
zodo
nagyúr
Bios-ban sem szoktam turkálni de ahogy láttam szinte minden engedélyezve van csak új lenyomat olvasó van kikapcsolva. Ezen a laptopon csak Mint 18 van. Asztali gépemen van dual boot de ez kábelen lóg.
Router elvileg jó mert két Windows-os teló is csatlakozik a wifi-re.
Holnap megnézem más kiadással pl Ubuntu-al. -
zodo
nagyúr
Remélem mindig sikerült helyes eljárnom mert nagyon távol áll tőlem a terminál használata.
dmesgHa más nem kihúzom a kábelt mert szerencsére ezen a gépen kb csak zenét hallgatok ill. közben netezek és korábban is meg- meg akadt live stream. Nyílván nem mai gép csak bosszantó hogy eddig símán ment.
-
zodo
nagyúr
Lehet későn jelzem de nincs beállítva wifi kapcsolat mert anno automatikusan, telepítéskor beállította a rendszer. Kapcsoltat létrehozásánál látom hogy csak ki kellene választani a wifi-t de további beállítások kitöltését nem tudom.
(#6485)
Csak a hálozati kapcsoltok menüpontra gondolok ahol wifi-t választva be lehet írni
SSID (ezt tudom)
Mód: Kliens
BSSID: üres
Eszköz: Itt van egy (vls1 és mac cím) választható sor de router menüjében nem ez a mac szerepel.
Klónozott MAC cím: üres
MTU: automatikus -
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Bőngésző csomag újratelepítéssel megoldodott.
zodo@zodo-EliteBook ~ $ iwconfig
enp0s25 no wireless extensions.
wls1 IEEE 802.11abgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
lo no wireless extensions.
zodo@zodo-EliteBook ~ $ rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yesdmesg-ben ezt látni: Link remélem mert sose használtam
-
zodo
nagyúr
Köszi meg lett.
lspci:
zodo@zodo-EliteBook ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
00:03.0 Communication controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset MEI Controller (rev 07)
00:03.2 IDE interface: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PT IDER Controller (rev 07)
00:03.3 Serial controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset AMT SOL Redirection (rev 07)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82567LM Gigabit Network Connection (rev 03)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M-E LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801IBM/IEM (ICH9M/ICH9M-E) 4 port SATA Controller [AHCI mode] (rev 03)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection
85:09.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 06)
85:09.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 25)
85:09.2 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev bb)Illesztőprogram kezelőben van egy ismeretlen eszköz: Intel microcode, verzió: 3.20151106.1 Processor microcode firmware for Intel CPUs és jelenleg a "ne használja az eszközt" van bepipálva.
más:
Elvileg telepítettként szerepel az Opera-stable_39.0.2256.48_amd64.deb csomagot de mégsem találom a böngészőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Autós topik
- ASRock lapok általában
- Milyen házat vegyek?
- Motoros topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Windows 7
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest