- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
kurion
senior tag
Háromszor szedtem le és a javasolt három program mindegyikével kiírtam legalább kétszer pendrivera
ebből egyszer indult el, pedig mindegyikkel megpróbáltam minimum 3x, három különböző portba
természetesen holnap folytatom, ubuntut tettem fel hogy a grubot visszaírjam és elérjem a windowst a gépen, ubuntu pl második vekapcsra nem volt egér, vagy ha parancsal elő is varázsoltam nem mozgott.
Szóval lesz még pár keserves és izgalmas napom a rendszerrel, de ha egyszer sikerül
-
tolvaj!
őstag
Repót nem adtam hozzá, a 331-es ment fel a current-vel és ismételten előjött a hiba. Nem, asztali gép amit hazsnálok (-nék).
(#2604) lev258
Egyenlőre most párom "bitorolja" a gépet, mert anyagokat tölt le és nyomtat a vizsgájához, így majd később linuxolok újra. Nem nagyon akaródzik átmenni ubuntura, akkor már inkább fedora, vagy nyers debian.
-
Ezekiel Ston
senior tag
Én már összekevertem melyik disztrót használom....A héten vagy 7 különböző disztrót telepítettem már a laptopomra, és most tesztből a másik winyómra az asztalira raktam fel a xubuntut, és megszokásból jöttem a mint topikba mert alapértelmezésben mint van a gépen...
Amikor belekattintok meg folyton visszaugrik arra ami most aktív.
Nem aktiválja...
Valószínű előbb törölnöm kell a drivereket... -
st6969
őstag
Lehet igazad lesz... ugyanis úgy történt a telepítés, hogy windows alatt bootolható pendrive készítés, majd kikapcsolás helyett újraindítás...és így bootolt pendrive-ról. Emiatt a windows valószínűleg csak hibernált.
A windowsnak 4 partíciója van (egyet automatikusan csinált még anno, van a rendszer C:, és a maradék adatoknak D ill. E. A Linux lecsípett magának még 3-at az E-ből, és ezek egyikére került a / jelű -
st6969
őstag
Nem tudom, mi lehetett a hiba, kipróbáltam másik pennel, ill. babráltam a BIOS-ban is, és rögtön elindult. Nagyon tetszik ez a változat, bár csak néhányat kattintgattam Live módban, de így is gyorsabbnak tűnt, mint az Ubuntu ill. a Suse feltelepítve. Hétvégén fel is telepítem, ha lesz időm. (És utána jövök 1000 kérdéssel
)
-
Most kipróbáltam a Noscript Lite-ot, ami már vmennyire előre van konfigolva (ehhez már csak néhány oldalt kell hozzáadni, azt még kibírom), bár azért ez is eszik egy kis ramot (mondjuk ublock-nál kevesebbet) szóval gyengébb gépre (max 512mb ramig) tényleg csak flashblock (ami kifejezetten csökkenti a cpu és ramhasználatot még noscript vagy blokkoló mellet is) kicsit erősebbre már mehet a flashblock mellé a noscript lite, közepesre az ublock, ha meg van bruteforce/mindegy akkor adpblock plust is be lehet vállalni ha vkinek az tetszik/áll kézre.
-
Igazából csak macerásabb konfigurálni én meg elég lusta vagyok
szildavid90: Még vmi ami kimaradt és xfce esetében fontos, másik topikban szóba került és így jutott eszembe, szóval a beállítások -> ablakezelő hangolásán belül a kompozitálásnál a synchronize drawing to the vertical blank opciót aktiválva megszűnik a zavaró screen tearinelés, bár van akinek fel sem tűnik, de engem speciel zavar. -
Ezekiel Ston
senior tag
Mint montam...Használom, tehát tudom mit kell beállítani a wine-felületében hogy fussanak a windows-os dolgaim. A heroes of the storm is tökéletesen megy. Ezek mind az asztali gépen. Viszont ezek annó akkor nem mentek mikor a videokártyám nem volt felrakva rendesen. Mióta rendbetettem azóta minden faxa rajta.
A notebookon is ezt akartam elérni, csak az a mocskos intel driver szopat. Erre akartam megoldást, nem a wine problémára. Az egyébként is solved... -
De gyengébb gépre természetesen, bár oda egy flashblock is elég, javát ppapi plugines böngészők amúgy sem támogatják, míg Firefox eleve csak rákérdezésre aktiválja.
szildavid90: Ja az lemaradt, hogy Ati 9600-os csak nyílt driver van (ami amúgy teljesen jó), tehát nem kell semmit telepítened, ill. külön letöltened, ha kell vmi nézz körül a szoftverközpontban/synaptic csomagkezelőben. -
Ezekiel Ston
senior tag
-
Ezekiel Ston
senior tag
sötétben tapogatózom. Átírtam a fájlt, csináltam biztonsági mentést, update utána letöltöttem egyel korábbit de nem tudom hogy indítsam vagy installáljam.
Van benne install-sh file ami nem pont hanem kötőjel sh-val van...az nem csinál semmit sem.
A readme file meg nem egyértelmű számomra hogy mit kell csinálnom a makefile meg többi paranccsal...Még egy kis segítséget szeretnék kérni ha lehet. Köszönöm. -
Ezekiel Ston
senior tag
asztali gépemen is mint megy a 17.1, igaz itt radeon jó kártya biztosít engem a háttérről. Heroes of the storm szépen fut...
viszont a laposon intel graphics van. Ami leírást találtam és csináltam azt írta hogy nem megfelelő disztribúció. Ma már 4x raktak fel linuxot. Ubuntu 14,04, mint 17, 17.1, most fogom felhúzni az xface-t 17-est.
Még van pár tippem, de ha tudod hogy mi okozza ezt akkor azt megköszönöm ha felvilágosítod homályos elmém mert nagyon segítene nekem. És ezt nem szarkazmusból mondom. Ha leírnád hogy mit hol keressek/csináljak azt megköszönném. -
Mtbsrác
senior tag
Most olvastam hogy annyira jól felturbózták (új hír itt az oldalon) fogta törölte magát de annyira, hogy a másik régi verziót se lehet se le, és feltenni.
. Azért tettem én is csak fel mert a frissítés kezelőben ajánlotta magát 3. szintü frissítésként. A röhely az egészben hogy le se tudom törölni. Ill master-dialy kiadást frissít elvileg csak nekem. De ezekszerint.....
nagyon eltalálták.
Mondjuk mind1 újrarakom megint mostmár mindent ahogy kell, az este a flash pluginos izével eléggé feldobtam minden hülyeséget a gépre, így tudom hogy mit kell feltennem és nemfrissítem a vlc-t.
-
Bohus
aktív tag
Nem tudom mely fájlok nőttek meg, a folyamat végére szerencsére visszaállt a normál lemezhasználat. Ez után némult el a program, végeredményt nem közölt, maradt a "0 perc van hátra" kijelzés és nem történt semmi.
A kézi törlés a biztos megoldás, én szeretem az Ubuntu Tweak-et, mert gyors és egyszerű a használata. Mint KDE szoftverkezelőjében nem szerepelt, ezért próbálkoztam mással. -
Mtbsrác
senior tag
Restart megoldotta, végre küldi a file-okat. Képek mappát is bekellett állítani neki hogy fogadja a file-okat, máshovan mengedte, ill nem küldött semmitsen akkor.
A caja-s előképre még mindig nincs megoldásom, de vmi tumblerd szórakozik. Ezt hogy tudom elindítani vagy elérni?
-
Mtbsrác
senior tag
Mind1 mit állítok benne és hogyan akkor sem jelenik meg a videok előnézeti képe. Addig én is eljutottam a beállításokban amit írtál de ennyi, ugyanúgy nemjelenik meg. Feltettem én is a blueman-t de az a baj hogy a telefonról nemtudok a gépre küldeni file-t. Gépről telóra megy pöcröff.
-
Dhampir
félisten
Talán "saturatio"?
Egyébiránt annyira nem vagyok perfekt angol nyelven olvasásban, de a lényeget néha ki tudom szűrni és mellette használom a Google Fordítót nyersfordításra, ami persze sokszor jó nagy marhaságokat ferdít, ám ez orvosolható.
ubyegon2 kolléga korábbi angol linkje jó támpontot nyújtott a megoldásra, mert ebben az esetben gyártói szoftvertámogatás nincsen. DGPU-nál zárt meghajtó telepítésénél legalább van lebutított vezérlőpanel is, de az olyan kiszerelésű notikban sok esetben már a kijelző is elfogadhatóbb képet nyújt.
-
ltpalermo
csendes tag
sudo shutdown -h +időpont. de pont tegnap este a laptop ki/bekapcsoló gombjának megnyomására sem állt le, pedig azzal eddig működött
a minap egy chakra live-ot nézegettem, nem emlékszem mennyi ideig, mire arra jutottam h a mint jobban bejön, de ezidő alatt nem vacakolt a touch pad -
-
daczkó
aktív tag
VLSub is not working with Vlc 2.1.x on any platform because the lua "net" module needed to interact with opensubtitles has been removed in this release for the extensions.
Works with Vlc 2.2 on mac and linux.
On windows you have to install an older version of Vlc (2.0.8 for example) to use Vlsub:
http://download.videolan.org/pub/videolan/vlc/2.0.8/0.9.13 a legújabb.
-
alitak
senior tag
Most jutottam el oda, hogy kipróbáljam. Nagyjából 50%-ban indult el a rendszer, a többinél csak villog a képernyő, mint a 17.1 Mint alatt.
Viszont ugyanezen a gépen van egy Kali Linux is, ott viszont nem emlékszem villogásra. Tény, hogy jóval kevesebbet használom ezt a rendszert.Ubuntutól idegenkedek kicsit, amióta Unity van, próbáltam még a legelején is, meg 2-3 verzióval később is. Nem tetszett, nem dolgozott úgy a kezem alá. Külön ablakkezelőt meg még sose telepítettem, nem érzem magam még annyira.
-
alitak
senior tag
Próbáltam visszaállítani korábbi xorg.conf állományt, az nem sikerült. A startx után csak villog a kurzor, de ttyx-re se tudok váltani. Megpróbálom a csomagot kipucolni.
A telepítésnél nem volt gond, végigment szépen, hagytam mindent default-on. Lehet azt nem kellett volna. Vagy próbálkozni.
mod: közben végzett is a purge, most elindult az x. A cinnamon viszont küzd, tartalék üzemmódban indul és vibrál is a kép. GUI alatt állítsam be a vga drivert a gyárira?
-
alitak
senior tag
Egy másik probléma is előjött. Egyrészt időnként villan egyet a monitor. Nem okoz gondot, csak villan egyet. A másik, hogy projektorra kötve (mindegy, hogy vga/hdmi) 5-15 perc után elkezd kihagyni a monitor, 1-2 másodpercre eltűnik, megjelenik. Mind a saját képernyő, mind a projektor képe. Ha lehúzom a projektort, akkor néha összekapja magát és működik, néha pedig fekete képernyő és csak az egér mutató látszik. Ötlet, hogy mi lehet?
-
V.Stryker
nagyúr
Ilyenkor el tudok ám keseredni. Már majd mindent kipróbáltam, amit windows alatt használok, hogy ki tudom váltani és akkor átállok. Erre már épp a win legyalulás előtt valamiért újraindítom és összeszarja magát az egész.
Na és ilyenkor marad a win.
Nem is értem ezeket a hibákat, mert a Mint -nél elvileg mindent kitesztelnek jobban, mint az ubuntunál, hogy véletlenül se kerüljön be olyan, amiből ilyesmi lehet. Erre tessék.
-
-
-
-
-
srich
csendes tag
Nem írt hibát...fájlok másolásánál egyszerűen egy pontnál megáll a telepítő és nem megy tovább...vártam vagy 3/4 órát...de ott lehet a lemezzel van gond, mert próbáltam laptopon és ugyanezt csinálta...utána raktam fel a Mintet, amire tökéletesen fel is ment. Mondjuk ott nem volt Dual Boot.
-
-
srich
csendes tag
-
Tonyk
veterán
Persze, újabb kernel van fenn. 3.17.x, mivel a "gyári" 17-esben lévő kernelben van egy aprócska ATI kártyákkal kapcsolatos bug, és hogy hogy nem engem ez pont annyira érint, hogy csak radeon_dpm=0 val hajlandó elindulni (de ekkor meg ugye nem túl acélos kevés a kártya energiagazdálkodása).
Még annyit megnézek, hogy visszamegyek 3.16.8-ra, úgy rémlik ez volt az első fenti bugot nem tartalmazó kernel.
Hálózati kábel, nem hinném, hogy gondot okozna, mert dhcp-vel és fix ip-vel is ugyanennyi a bootidő, de megpróbálom teljesen kihúzva is.ubyegon2
Nézd meg a top 10- et ezzel a paranccsal:
dmesg -d | cut -d "<" -f 2 | sort -nr | headmegnézem, köszi
sda5- ről bootol a Linux?
Igen, de ennek nem sok jelentősége van (szerintem), főleg ssd-n (mármint hogy mennyire van a tányér belsejében
).
-
Tonyk
veterán
Dmesg-ben volt egy ha jól emlékszem 6 másodperces szünet, míg semmit nem logolt, és sem előtte sem mögötte nem volt semmi gubanc (Bár e nélkül is még mindig pont a duplája a win bootidejének). De már nem rémlik mi volt az. Megnézem, és jövök vele.
Igen, mindenféle ilyen hibrnálás szir-szar ki van kapcsolva (maga az alap hibernálása kikapcsolása nálam az első mozzanat telepítés után) pont az ssd miatt.
Nem, nem UEFI. -
Bohus
aktív tag
A "csontra fagy" nálam azt jelenti, hogy semmire sem reagál, ebből adódóan Ctrl+Alt+F... -re sem. Hardware probléma nem lehet (CPU, MEM tesztelve ). Log-ba mit kellene néznem? Ha fagyi van, akkor log-ba hibára utalóan már nem kerül semmi. A synaptic is csak a naplózás miatt tudta folytatni a félbeszakadt műveletet. Pont az az idegesítő, hogy nem találok kézzelfogható nyomot a hiba felderítéséhez.
Az imént egy sudo doublecmd is kifagyasztotta, kicsit szűkiti a kört, hogy mindig akkor jelentkezik a probléma, ha root-ként operálok. -
-
toth_janika
őstag
Köszönöm a választ. A munkaterületek beállításaiban semmi nincs engedélyezve...
Valaki le tudná írni, hogy tudok egy képet linkelni a hsz-be? Akár privátban is, mert úgy talán egyszerűbb lenne...
Szerk.:
Közben megvan...Van olyan beállítás, hogy "Ablak mozaik és élváltó", és az "Élváltó engedélyezése" menüpontot kellett kikapcsolni...
Csak tudnám mi a t*köm az az élváltó.... -
<>jana<>
senior tag
Laptop :
Hálózati kártya Ralink RT3090 802.11n WiFi Adapter (192.168.0.173)
Kisgép.
d-linkdvva 111
Ezek a hálókártyák.
linux verziók:
Linux Mint ciamon, Linux Mint KDE, Ubuntu 13 32 bit, Kubuntu 32, 64 bit Mindkettő KDE. Mageia linuxot most készülök kipróbálni.
Minden linux verzió a legfrissebb, mindegyiket lefrissítettem. -
<>jana<>
senior tag
Minden gépen wi-fin keresztül használom a netet, még nem próbáltam kábelről. Szedtem le torrentel a külömböző linuxokat ott vettem pszre a sebesség csökkenést. Több ruterem is van, 2 d-link egy TPLink. Mind a három ugyan ezt produkálja. Kb 5-10 perc után kezdi el. Én az energia gazdálkodás környékén kutakodtam volna, de nem túl böséges a beállítási választék linuxban sajnos. Egyetlen nalkalommal sem jött vissza a sebesség, csak ujra indítással.A gépem egy Lenovo G570 2 magos intel proci 2 giga ram. A másik gép egy régebbi Dell asztali gép Sima p4 proci 2 giga ram. Egy usb-s wi-fi kártyával. Az is d-linkes a tipusokat megnézem és leírom. Milyen infora lenne még szükséged?
-
toth_janika
őstag
Amiért érdekelt ez a téma: az alsó-felső sávot megfelelő méretre tudtam állítani, mert a fontos, hogy "minél több hasznos terem legyen". Ebbe a képbe rondít bele a "túl nagy" menü.
Tudom hogy f@szság, de ha már "mindent" testre tudtam szabni a linuxban miért ez maradt volna ki? -
-
toth_janika
őstag
Köszönöm. A SMART szerint "A lemez jó", "Köszübérték nincs túllépve". Bár szerinte 1 év 3 hónap 17 napja van bekapcsolva. (Bár ez fals adat, mert azért hetente többször is ki van kapcsolva, és több mint 2 éves a gép).
Memóriatesztet nem tudok futtatni, mert nem bootol ez az okos DVD-ről, se CD-ről... -
-
-
SATtila144
újonc
Azt nem próbáltam.Ez egy pdf bankszámlakivonat volt és elég érdekesen nézett ki egyesek nélkül
a dátum 2014.10.10 helyett pl. így 204.0.0 és az összegek,számlaszámok is ilyenek lettek.Legjobban azért csodálkoztam mert eddig azt hittem hogy a pdf-ekhez nem kell hogy a gépen legyen a benne szereplő fontkészlet.
Próbáltam feltenni már a Mint17-et,de azt meg nem tudtam kikapcsolni !Keresgéltem a neten és többen is jártak így vele. Talán majd a 17.1 jó lesz. -
JPeti86
csendes tag
Köszi.
Akkor a pin kód kérés vagy nem kérés a SIM kártya tulajdonsága ezek szerint, ha jól értem. (és nem a telefoné, modemé, készüléké.) Ezt majd megpróbálom.Ezt az "új" grub2-t meg nem kedvelem, mert nem tudom fejből a parancsait.... grub 1 alatt 5 éve még fejből is tudtam bootolni a rendszer bármely partíciójáról bármilyen elpiszkált linuxot...
Jól jött amikor kernelfordítás helyett kernel pánikoltatást sikerült csak elérnem....
A LOG fájlokat merre találom? A kernel utolsó lélegzetével kiírja a log-ot a lemezre mielőtt lefagy? mert resetelni kellett a gépet.
-
JPeti86
csendes tag
Köszi a választ,
Nem tudom hol lehet kikapcsolni a pinkódot. Az eszközhöz adott kis windows-os progi símán megjegyzi a kódot, ha a telefonomba teszem be a mobilnetes simkártyát másodiknak, ott is megjegyzi a kódot. De olyanról, hogy kikapcsolni a PIN kódot, még nem hallottam.
Lehet hogy kernel is volt a frissítések között... mintha rémlene megy egy halom egyéb.... De akkor az hogy lehet, hogy a nem is frisített másik gépen is hülyeségeket okoz... Hogy szedem le a rendszerről az új kernelt és teszem vissza a régit? (kevesebb macerával, mint egy full reinstall, mert szerencsére nincs még sok adat a gépen)
Engedi egyáltalán? van valami "napló" arról, hogy mikor milyen frissítések települtek?
Ja, meg feltettem néhány 4-es és 5-ös kategóriájú "veszélyes" biztonsági frissítést is...Lehetne e valahonnan másik 3G modemet szerezni? (A készülékhiba sajna nem kizárt...bár win7 alatt gond nélkül megy, de megvan ez a modem már 3+ éve nekem, sokszor kihúztam meg bedugtam.)
(Telefonról wifit át osztani az asztalira sajnos nem tudok, mert a szolgáltató blokkolja a tetheringet. Szándékozunk valami néhány megabites tök alap netet bevezetni anyumnak, ami kábeles lenne. )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen házat vegyek?
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Windows 7
- Gumi és felni topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Subaru topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Ubuntu Linux
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest