- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Komoly akcióval érkezik Magyarországra a Honor Magic V5
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fenyő
őstag
Ok, mondjuk (X)Ubuntu 16.04-el nem hiszem, hogy más tapasztalnál mint Mint 18.x-el, de ha Xubuntu 14.04-el jól megy, akkor pl. Mint 17.3-as Xfce-vel is jól fog menni, lehet az újabb kerneleket nem szereti a Via, majd este ránézek a Viás laposomra, úgyis már rég volt bekapcsolva, hogy mit szól Fedora 25-höz (24-el tökéletes).
-
Fenyő
őstag
Ezek a bugok nem rendszerkritikusak ettől még simán el kéne indulna (a timeres bios vagy bios beállítás kérdése, a 2. pedig Pentium M vs újabb kernelek), igen a tab után tudod beírni a kernel paramétereket, a végére a quiet után írd be, hogy forcepae, de szvsz ezzel menjünk át a Fedora topikba ne Minteset offoljuk vele.
-
Fenyő
őstag
Esc-t elég egyszer megnyomni, nem kell tartani, akkor most a telepítő bejött fel is húztad, de nem indul vinyóról vagy már a telepítő sem jön be? Ez utóbbi esetben a forcepae kernel paramétert add meg indulásnál, amit meg a kernel beállítások vagy további beállításoknál lehet megadni.
-
Fenyő
őstag
Esc-t nyomva boot során hol akad el, ctrl+alt+f1/f2-re bejön a konzol? Az én Viás Pentium M-es laposom Fedora 24 Lxde van még, azzal hibátlanul működik, első körben azzal nézném meg ha nem jön be a 25-ös sehogy (forcepae kernel kapcsoló elvileg automatikus Fedoránál, de egy probát pl. az is megér), 32 bites Kororából már nincs támogatott verzió.
-
Fenyő
őstag
Igen (xfce spin jóval kevesebbet eszik (annak elég 1gb is simán) mint a Gnome3 vagy KDE), de most nézem, hogy már nincs 32 bites támogatása, Fedorából még van 32bit, abból van LXDE és Xfce spin csak akkor azt egy kicsit pofozgatni kell, hogy Mintes szinten legyen kezes, de egy hasonló laposon jól fut az xfce még 512 megával is
, napersze soklapos böngészés azért kizárt.
-
Fenyő
őstag
Használna de tapasztalatim alapján sokkal ritkábban működik mint Fedora alap alatt (valszeg más verzió van Fedora alatt meg egyebek is különbözhetnek), nekem is van ilyen Viás laposom és csak a Fedorát szereti más disztóra rá sem néz, de egyéb ilyen Unichrome-os gépeken is amit próbáltam leginkább a Fedora/Korora röffen be csak "normálisan" alapból.
Tamy: Korora az a Fedora "Mint"-je szóval kezdőnek inkább azt ajánlanám, driverkezelés szempontjából mindegy hogy Lxde vagy Xfce, előforrásigényben sincs nagy különbség a kettő között de az xfce jóval könnyebben és sokrétűbben testreszabható, ill. kiforrottabb is, ahogy a Mint 18.x is Ubuntu 16.04 alapú, szóval attól nem érdemes nagy változást várni, gondolom régebben vmi. korábbi kiadású Ubi volt rajta.
-
Fenyő
őstag
-
Fenyő
őstag
válasz
Gordiann #7575 üzenetére
Nvidiánál pedig ezt konfig fájl hozd létre;
/etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"
Option "AllowIndirectGLXProtocol" "off"
Option "TripleBuffer" "on"
EndSectionAvagy Mate és Xfce esetén a Beállítások Ablak fül alatt át lehet állítani az ablakozót metacity/xfwm4 + comptonra vagy compizra, ahhoz még konfig fájl sem kell, ahogy Waylandnál sem, de az még csak Gnome3 alá érhető el kellően friss disztró esetében.
Amd esetében pedig
-
Fenyő
őstag
válasz
King Unique #7548 üzenetére
Persze az olyan toolok amik kilövik a Wint és bios boot alatt oldják meg a frissítést az nem para, de ez ált. a brand gyártókra jellemző, amúgy a kedvencem az Asrock féle bios alól hálókarival módszer, ott még semmiféle op sem kell a bios frissítéshez, ahogy a pendrive-oshoz sem feltétlen ha akad másik gép amin letöltöd, az még inkább jellemző, hogy több gép van egy háztartásban, mint, hogy minden gépben SSD lenne.
Ettől függetlenül nem árt ha van Wines dual boot, de speciel csak ezért nem szükséges. -
Fenyő
őstag
válasz
King Unique #7546 üzenetére
Csak ahhoz kell Win is
, ami nem biztos, hogy van a kérdezőnek, nameg Win alóli frissítésnek mindig van némi kockázata, a sok futó processz, driver és védett mód miatt, dos/bios alól valós módban csak az áramszünet miatt lehet max aggódni. Persze én is csináltam már Win alól, de a jó öreg Dosos/bios módszert jobban szeretem, gyorsabb mint megvárni míg feláll a Win, meg biztonságérzetem is jobb.
-
Fenyő
őstag
válasz
Damateo #7538 üzenetére
Biost legegyszerűbb biosban pendrive-ról frissíteni (FAT32-re formázott drive gyökerébe kell tenni ált. a friss bios fájlt), ha nincs a biosnak ilyen beépített "instant" flash opciója, akkor a pendrive-ot dosos (freedos) boot pendrive-nak kell megformázni és a bios fájlt és flashellő progit rámásolni, majd parancssorból indítani.
-
Fenyő
őstag
Milyen gép pontosan, ill. milyen felület (64 bites Cinnamon az kb 3-4x-er annyi ramot bekajál mint egy 32bites xfce, +64 progik is többet esznek, szóval a 64 bites Cinnamon mondjuk karcos tud lenni 2gb-on, főleg több nyitott lappal)? 3 lappal nemigen kéne még fagynia a Chromiumnak, oké, hogy több ramot eszik mint az FF, viszont, sokkal jobban kihasználja a vga hardveres lehetőségeit.
st3v3np3t3r: Megfagyás alatt mit értesz, csak nem jön be az X, ctrl+alt+fx-re re reagál, mert akkor parancssorból le lehet törölni a csomagot, bár ezt elvileg recovery módban is megteheted.
-
Fenyő
őstag
Erre már 2 éve is ugyanez volt a megoldás, egyrészt kapcsold be az ablakkezelő hangolásnál a kompozitálásnál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót, másrészt hozz létre egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt is az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban (ez utóbbi könyvtárat is létre kell hozni Mint esetében) amibe az alábbi sorokat másold be;
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSection -
Fenyő
őstag
Ja nekem is a kedvencem, atomstabil, kiforrott, gyors, pehelysúlyú de mégsem fapad, könnyen és részletesen konfigurálható, egyébként újabb disztrókban (pl a 16.04-ben is) már glamor-ral is megy a tearfree, persze egyelőre csak újabb kariknál van értelme átállni rá, amd-vel próbáltam már;
Section "Device"
Identifier "Radeon"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "glamor"
Option "DRI" "3"
Option "TearFree" "on"
EndSectionA Synchronize drawing to the vertical blank opció meg kari és driverfüggő, hogy melyik esetben mennyit használ, de csak nyílt driverekkel működik, van ahol szinte tökéletes van ahol egyáltalán nem, de ált. a konfigfájlokkal karöltve hozza meg a várt eredményt.
Egyébként elég sok topikban lepötyögtem mer ezeket, elég gyakori kérdés, szvsz simán mehetne összefoglalva első hozzászólásba is akár. -
Fenyő
őstag
válasz
Dr.FantastiK #5903 üzenetére
5-ös szintű frissítések és a biztonsági frissítések nem ugyanazok, de van közöttük átfedés, magyarán ha a Syl által említett opció be van kapcsolva, akkor az 5-ös szintű biztonsági frissítések is megjelennek, egyéb 5-ös szintű frissítés viszont nem.
Szerk; Közben lev258 ugyanezt írta... -
Fenyő
őstag
válasz
dredjudge84 #4689 üzenetére
NFS-re lesz szükséged, pl kliens szinten ebből, server részén pedig pl ebből lehet kiindulni.
-
Fenyő
őstag
válasz
afi0903 #4687 üzenetére
Én speciel az Audacious-t is használom zenehallgatásra, abban pl. van Rand(om) beállítás, ha az alap lejátszóban (ami nem is tudom hirtelen mi, meg kiadásfüggő is) nem találnád.
-
Fenyő
őstag
válasz
Vidual001 #4651 üzenetére
Fejben azért csak alap dolgok vannak meg, igazából azt kell tudni, mit hol kell keresni, pl itt a topikban is már elég sok minden összegyűlt, de Askubuntu-n, Mintes fórumon, ill Arch wiki-n is elég sok minden dokumentálva van, guglival is ha keresel, leggyakrabban ezeket az odalakat dobja ki.
Amúgy Radeon-hoz még ezeket érdemes beállítani, ha nem akarsz tearinget, ill. ha nem a 17.3 van fent, akkor Vivides drivereket érdemes még feldobni (#4602-ben találod a parancssort). -
Fenyő
őstag
válasz
Vidual001 #4643 üzenetére
Mármint a Broadcom wifi drivert szeretnéd telepíteni? Mert ahhoz nem kell Wine legegyszerűbb ha kiadod terminálból a sudo apt-get install firmware-b43-installer parancsot (persze kábeles net kell hozzá), utána újraindítás után lesz wifid, egyébként kijött a 17.3 Xfce beta is szép csendben karácsony másnapján, amiben már a 3.19-es kernel és Vivides driverek vannak (mondjuk 17.2 alá is feltehetőek), amiben sokat gyorsultak a régi Radeonok is, egy nyamvadt egymagos gépen is egy 9600-ossal olyan folyamatos a böngészés/görgetés, hogy öröm nézni, az online videókat is simán viszi 480p-ben (smtube-al 720p-ben is).
Richter36: Ha csak kevés alkalmazást használsz, akkor lehet nem jön ki a dolog, soklapos böngészésnél tutira jóval hamarabb belassul egy 64 bites Cinamó egy 32 bites Xfce-hez képest, nem csak az alaprendszer eszik harmada-fele annyi memóriát, de a progik is kevésbé ram és helyigényesek 32biten.
Stabilitással nekem eddig nem volt gondom egyáltalán, mondjuk én Xfce-et használok, annál meg kevés kiforrottabb DE van. -
Fenyő
őstag
válasz
Vidual001 #4638 üzenetére
1,5 gb ram-ra nem szerencsés 64 bites rendszert tenni, 2Gb-ra is csak max Xfce esetében van értelme, komolyabb DE-ek (KDE, Cinnamon, Unity) esetében inkább 3-4 Gb-tól használható, legalább egy normális 2 magos procival és vgaval.
Egymagos gép Xfce, Mate fölött elég lomha, gyengébb vga-val pedig a Mate helyett Xfce a szerencsésebb választás (összegezve tehát arra gépre jelen állapotában max 32 bites Xfce esetleg Mate javasolt, memória (2x1 vagy 2x2 gb-ra), ill proci ápgréddel (ha lehetséges Turion X2-re) amennyiben olcsón kivitelezhető (20 ezernél biztos jóval olcsóbban) még azért kitolható a gépcsere, de ha ilyesmi árban keresgélsz, kb ilyesmiket találsz (2 mag, 2gb), amitől óvakodni kell az a Via S3 és Sis-es vgak (Intel, Amd/Ati nyílt, Nv zárt támogatása viszont jó), amikhez nincs normális driver, de ált. a régebbi hardvereknek jó a támogatása, wifi lehet még érdekes, chipsetjének érdemes utána nézni, hogy támogatott-e. -
Fenyő
őstag
válasz
Mtbsrác #4626 üzenetére
Az erősen driver és vga függő mihez melyik csomagot kell feltenni, a mesa-vdpau-drivers-lts-vivid nyílt Amd és Nvidia karikhoz való (Ati Radeon 9500+, ill GF 8+ szériáktól), amivel nincs is más tenni való, csak a preferált videólejátszót átállítani vdpau-ra. Jóval kevésbé hatékony Vaapi-s drivert használ az Intel (libva-intel-vaapi-driver, libvdpau-va-gl1, i965-va-driver), amit önmagában még nem elég csak feltenni vdpau-s gyorsításhoz, hanem az /etc/profile-ban is még be kell állítani (hozzá kell adni az export VDPAU_DRIVER=va_gl sort) csak ezután lesz használható a vdpau gyorsítás a lejátszókban.
Zárt driverek esetében nem kell egyéb csomagokat feltenni, Nvidia vdpau-s, míg Amd vaapi drivert (itt is be kell állítani a profile-t) használ (mely utóbbi jóval gyengébb a nyílt változatnál, amely összes közül a legjobb vdpau-s gyorsítást nyújtja). -
Fenyő
őstag
válasz
Mtbsrác #4621 üzenetére
Ha nem a vivides vdpau drivert (mesa-vdpau-drivers-lts-vivid) tetted fel, akkor mivel már a tiszta telepítésű 17.3-ban az van akkor jó eséllyel lekapta X-et, Mesát és a Trusty-sat tette fel, próbáld meg a #4602-ben írt parancsot kiadni...
Szerk; Nem frissítettem rá az oldalra, aztán látom közben már meglett... -
Fenyő
őstag
Igen 4.0/4.1-es kernelről én is olvastam/hallottam ezt, hogy Intel vga-kal bugos, 4.2/4.3-ban nem tudom javították-e, (előbb utóbb biztos fogják) addig is lehet használni 3.16-ossal vagy 3.19-essel (Mint egyelőre itt tart).
devil-k: Azon a gépen kb bármelyik DE elmegy, ízlés dolga, hogy melyikkel használod, de ha már fent van az XFCE, a fentebbi leírt módszerrel biztos tearing mentes lesz.
-
Fenyő
őstag
Nekem az sna eddig mindig működött (meglehetősen koros (pl 865G, 915G, 945G stb) chipseteken is), uxa az már nagyon régi fejlesztés korlátozott képességekkel, persze kompatibilitás végett jól jöhet (ill. nem kötelező megadni ezt a sort és akkor default-on marad), de alapvetően (ha nincs probléma) sna-t és ha majd kiforr a glamour-t lesz érdemes használni.
devil-k: Unity Compizt használ alapból, szóval ott nincs tearingelés alapból sem, bár a Compiz aktiválható XFCE és Mate alatt is, de az ugye + erőforrásba kerül (főleg teljes pompájában Unity alatt) és kell alá egy normálisabb vga (xfce+compiz alá elég egy sm 2.0 képes (kivéve GF FX) 128mb-os kártya is).
-
Fenyő
őstag
válasz
devil-k #4600 üzenetére
Ha szakadozás alatt tearingelést értesz és 17.2-es Xfce-et használsz, ahogy fentebb írod, akkor egyrészt kapcsold be az ablakkezelő hangolásnál a kompozitálásnál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót, másrészt hozz létre egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt is az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban (ez utóbbi könyvtárat is létre kell hozni Mint esetében) amibe az alábbi sorokat másold be;
Section "Device"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSectionHarmadrészt a 17.2-ben még Utopic-os kernel és Trustys nyílt vga driver van amely öszvér megoldás, eléggé bugos tud lenni Intel karik esetében (is), 3 megoldás közül választhatsz, vagy felteszed a Trustys kernelt, vagy az Utpoic-os driverveket, vagy a legfrissebb stabil Vivides összeállítást (ez utóbbit javaslom leginkább);
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-lts-vivid xserver-xorg-core-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid libwayland-egl1-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libglapi-mesa-lts-vivid:i386 mesa-vdpau-drivers-lts-vivid libglew-dev
(Ill. régebben egyéb csomagok is kellhettek, most nem tudom tesztelni, de ha 42-43 mesa-s, xorg-os csomagon kívűl mást is le akarna szedni, akkor ezzel biztos nem kerül le semmi fontos)
Szerk; Kontrasztosság szvsz inkább beállítás kérdése, bár drivernek is lehet köze hozzá, de vki fentebb írta, hogy gondjai voltak a fényerő állítással...
-
Fenyő
őstag
válasz
King Unique #4434 üzenetére
Az elindulással nincsen gond, csak egy csomó alkalmazást és egyéb csomagot is leszedne (amikre meg én emlékszem fejből, de pl. a Winét és társait, ill jópár kodeket biztos), amúgy 64bit esetén a mulitarch desktop-ból (ha sima desktoppal csináltad 64 bit esetén akkor biztos több száz szükséges csomaggal lett kurtább a rendszer) kell kell kiindulni és ezt megtoldani még pár csomaggal (vividre rákeresre a topikban párszor már leírtam mikkel), hogy ne szedjen le szükséges csomagokat is.
Mint eddig nem követte az LTS-es point releas-ek, csak most (ha minden igaz) friss 17.3-as telepítéstől úgy néz ki, szóval ennél korábbi verzióknál marad a 14.04.1-es alap, nem frissül 14.04.1+n-re. -
Fenyő
őstag
válasz
King Unique #4432 üzenetére
Nem nézted meg miket akart leszedni leokézés előtt
, ha ilyen 42-3 (Trustys X-es, Mesás) csomagokon kívül mások is voltak benne, akkor lehet készülhetsz az újratelepítésre
(bár vissza lehet állítani, de elég macera), az Ubis javaslattal bőven száz feletti csomagot távolít el, hacsak nem javították, ezt a 17.3-ban.
-
Fenyő
őstag
Én úgy emlékszem, hogy a kernel pl a korábbi verzióknál is csak akkor frissült, ha terminálból ápgrédeltél verziót, grafikus felületről nem.
Ric4m0nd: Lubuntu 15.10-ben már a 4.2-es kernel van, amelyik bármelyik 17.x-es Mint-re is könnyen feltehető, utánaolvasva a fő probléma, hogy a firmware fájl nincs telepítve a megfelelő helyre (/lib/firmware/ath10k/), de az sincs kizárva, hogy a grafikus driver kezelő is megtalálja hozzá a drivert.
ubyegon2 : Igen, de korábban nem csak LTS kiadásokra épült a Mint, így újabb verzióval a driverek is frissültek, mondjuk én örülök, hogy átálltak LTS-re, csak akkor már az Ubuntu LTS-es point release-eket (hwe) is követhetnék (mint ahogy a 17.3-asba úgy tűnik megtették?), ne a felhasználónak kelljen felhegeszteni (ha már a kezdőbb/kényelmesebb réteg a disztró célközönsége), 2 év alatt azért sok új hardver kijön, ill. sok meglevő driver is fejlődik.
-
Fenyő
őstag
válasz
Ric4m0nd #4397 üzenetére
Milyen wifi kari van a laptopban? Terminálból lspci vagy inxi -F megmondja, mert pl ha Broadcom B43xx (vagy más egyéb nonfree firmewares) akkor azt manuálisan lehet csak telepíteni kerneltől teljesen függetlenül. Amúgy a 4.2-es könnyen feltelepíthető bármelyik 17.x-es verzió alól a frissítéskezelő Kernelek fül alól.
ubyegon2: Végre foglalkoznak már azzal szerencsétlen X-el Mesával is
, 17.2 sok esetben nyűgös is volt az öszvér megoldás miatt (Utopicos kernel, de Trustys Mesa és X, amit aztán lehetett hegeszteni, hogy mukodjön).
-
Fenyő
őstag
Nyílt vga drivereknél (Intelhez nincs is más) önmagában a kernel csere nem sokat ér, sőt gyakran még rosszabb is lesz tőle, ha nem teszed fel a hozzá való X-et és Mesát, Mint ilyen szempontból nem követi az Ubuntu féle point release-eket, ami a 17.2-nél gyakran gondot okoz nyílt vga driverek esetében, mivel a 3.16-os kernel mellett még a 3.13-ashoz való X és Mesa van fönnt, de semmi gond 3.16-hoz feltehetőek az Utpoic-os (14.10/14.04.2), 3.19-hez pedig a Vivid-es (14.04.3) driverek is terminálból (párszor már volt róla szó itt, keress vissza), sőt nemsokára 4.2 is elérhető lesz (14.04.4).
Amúgy nálam 13-as Mint Xfce van még mindig fennt a fő asztali gépemen már vagy bő két éve és teljesen stabil, pedig első Linux telepítésem kábé és rendesen át van szabva (Trusty-s (12.04.5) kernellel (3.13) és X-el (1.15), Mesával (10.1.3) fut és a 4.12-es Xfce-t is megkapta) ezt már csak 16.04/Mint 18 kijövetele környékén fogom lecserélni vmire.
17.x is fut sok általam telepített gépen és 17.2-vel voltak csak gondok nyílt driverekkel (leginkább Intellel szintén) a fentebb említettek végett, de az aktuális kernelhez való driverrel kiküszöbölhetőek voltak a problémák. -
Fenyő
őstag
válasz
tolvaj! #4007 üzenetére
Leginkább kernel, Xorg és Mesa verzió függő, hogy a proprietary driverek milyen verzióval működnek együtt, emlékeim szerint;
Nividia vonalon:
- 94-es legacy driver GF2 MX-től GF4Ti-ig, 3.2-es kernel és 1.12-es X, tehát pl. 12.04.1 Ubuntu és Debian 7-es vonal a max, újabbakban csak nyílt érhető el, ami 3D-ben egész jó, 2D-ben inkább csak közepes
- 173-as legacy driver GF FX-hez, 3.13-as kernel és 1.15-ös X, tehát max 14.04.1 alapú Ubuntu-ig használható, a nyílt driverei meglehetősen csapnivalóak mind 2D-ben mind 3D-ben, tehát javasolt inkább zárttal használni a fentebbi megszorításokkal
- 304-es legacy GF6-7-es szériához, jelenleg is még támogatott széria, tehát használható újabb kernellel és X-el is (persze a zárt driverek mindig némi lemaradásban vannak a legújabb kernelhez X-hez képest), de újabban a nyílt drivereik már jobbak a zártnál szóval inkább a nyílt javasolt
- kurrens verziók (33x, 34x) GF8-tól fölfele, ezeknél a kariknál, amennyiben problémamentesen működik a friss zárt meghajtó, akkor azt kell használni.Ati/Amd vonalon:
- HD széria előtti karikhoz (a legelső Ati Radeontól az X1ezres szériáig) csak nyílt driver van már nagyon régóta (kb 2009-2010), de újabban ezek kifejezetten jók és problémamentesen használhatóak
- HD2-4 ezres széria (talán 13.1-es legacy Catalyst), max 3.2-es kernel 1.12X tehát 12.04.1-es Ubi vagy 7-es Debian, de a frissebb nyílt driverek már itt is nagyságrendekkel jobbak, szóval azzal érdemes használni
- HD5-6 ezres széria még támogatott a legújabb Catalystokban is, így frissebb disztrókkal is használható, de már nem túl sokáig és nem is igazán koncentrálnak már ezekre a szériákra, és itt is jobb már nyílt driver
- HD7 ezres vagy újabb kariknál lehet igazából ajánlatos használni a friss zárt meghajtót, bár ha vmiért nem működne, akkor nem leszünk annyira a nyílttal sem elmaradva, mint Nvidia esetébengéeles: Samba megosztáshoz ezt a pdf-et nézd át a 70. oldaltól van leírva elég részletesen, hogy kell Sambás megosztást létrehozni, amire még figyelni kell, hogy a tűzfalon engedd át (gufw-vel ezt egyszerű beállítani, ill a samba beállításhoz is van grafikus csomag system-config-samba vagy vmi hasonló néven)
-
Fenyő
őstag
Pedig egyáltalán ördöngösség, az első beállításnál csak kattintgatni kel 3-4-et, Beállítások->Ablakkezelő hangolása fül alatt, a 2. esetben pedig nyiss egy terminált és itt van pontról pontra szájbarágósan leírva, hogy kell létrehozni a könyvtárat, majd a beállítófájlt és belemásolni a fentebb leírtakat.
-
Fenyő
őstag
Akkor az jól fog futni nyílt driverekkel, bár az utopic-os verziót érdemes lehet majd felpakolni hozzá.
Ill. tearineglés ellen kapcsold be az ablakkezelő hangolásnál a kompozitálásnál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót, ill az /etc/X11/xorg.conf.d a könyvtárban (a könyvtárat is létre kell hozni) pedig hozz létre egy 20-radeon.conf nevű beállítófájlt az alábbiakkal;
Section "Device"
Identifier "My Graphics Card"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "EXA"
Option "EXAVSync" "on"
Option "EXAPixmaps" "on"
Option "AccelDFS" "on"
EndSection -
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3715 üzenetére
Van ám kereső is
, néhányszor már leírtam, de közkívánatra akkor újra;
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libglew-dev
Ha pedig Vivid-re váltanál akkor értelemszerűen az Utopicot elvileg lecseréled mindenhol Vived-re, azért mondom, hogy elvileg, mert Mintnél lehetnek mindenféle közbeszóló függőségek, nem olyan egyszerű mint Ubuntu-nál, hogy fogod a HWES oldal által javasolt parancsokat és kopipészteled, kicsit utána kell járni és kísérletezni vele, milyen csomagokra lehet még szüksége, hogy ne szedjen le olyanokat, amire még szükség van.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3701 üzenetére
Nálam abszolút nem fagyott a nouveau (3.16-os kernel + utopicos nyílt driverek, 3.16 + alap trusty viszont már több esetben volt bajos nálam is), a probléma a 17.2-es Minttel van, hogy anélkül tették bele a 3.16-os kernelt, hogy a hozzávaló nyílt (utopic-lts) driverek követték volna, tehát alap felállásban a 17.2-es Minttel lehetnek és határozottan vannak is gondok a nyílt driverekkel, vagy vissza kell állni a 3.13-as kernelre, vagy fel kell tenni a 3.16-oshoz az utopicos drivereket és probléma megoldva.
-
Fenyő
őstag
válasz
Dhampir #3691 üzenetére
Akkor fentebb írt 20-nvidia.conf fájlt (/etc/X11 alatt xorg.conf.d könyvtárat létrehozni és bemásolni) neked is ajánlom kipróbálásra, 500-as NV széria felett elvileg működnie kell csont nélkül;
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"EndSection
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3685 üzenetére
Egyébként pont most ültem egy GT210-es gép előtt Mint 17.2 Xfce 3.16-os kernel és Utpoicos nouveau nyílt driver + sync to vblank opció és abszolút nem tearingel, zárttal még nem néztem, de Compizzal valószínűleg az is rendben lenne, de most nincs több időm a tesztelgetésre majd talán holnap még jut rá egy kis idő.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3672 üzenetére
Mint alatt a az X11 könyvtárban létre kell hozni egy xorg.conf.d könyvtárat és abban létrehozni a különböző karikhoz a beállítófájlokat, ez azért jó mert ha cserélgeted a karikat akkor nem lesz összegubancolódás, csak akkor töltődik be, ha az adott kari aktív a rendszerben, tehát KDE esetében a fenti könyvtárban 20-nvidia.conf-ot kell létrehozni az alábbiakkal;
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"#a fenti 2 opció van a javaslatokban, de a 2. szvsz csak újabb karikkal működik ill. az /tec/profile fájlt lehet még masszírozni különféle beállításokkal...
EndSectionHogy működnek-e a beállítások pedig a /var/log/xorgxy.log fájllban találod.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3667 üzenetére
KDE zárt NV-re még ezt is meg lehet próbálni, Vivides driverek meg csak nyílt driverek esetén hozhatnak változást/javulást, bár NV esetében igazából csak 2D-re jó, a 3D-és teljesítménye elég gyatra a zárthoz képest.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3661 üzenetére
Én fentebbit jobban szeretem, mert a gyors mozgás még könnyebben kihozza bibit, nyílt driverek pedig még a majd 20 éves Riva128-hoz is vannak, nemhogy egy 6 éves karihoz (Nv-nél zárt még a 11 éves GF6-hoz is van), ez nem Windóz, Vivides (14.04.3/15.04) nyílt drivereket Mint alatt pedig így tudod feltenni;
sudo apt-get install --install-recommends libglapi-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid libgl1-mesa-dri-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-dri-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libgles2-mesa-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid mesa-vdpau-drivers-lts-vivid xserver-xorg-dev-lts-vivid mesa-common-dev-lts-vivid libgles2-mesa-dev-lts-vivid libgles1-mesa-dev-lts-vivid libgl1-mesa-dev-lts-vivid libegl1-mesa-dev-lts-vivid libglew-dev
Compizt pedig pont Mint alatt legegyszerűbb kipróbálni, mert tényleg csak 2 katt, ezen kívül csak Fedora/Korora, Arch és Ubuntu vonal alatt érhető csak el (Debian, Suse alatt pl biztos nincs), de ott azért több idő feltenni, beállítgatni.
-
Fenyő
őstag
válasz
VaniliásRönk #3653 üzenetére
Zárt Nvidia-ban sajnos nincs tearfree opció csak újabb 500/600/700/900-as szériákon lehet xorg.conf / 20-nvidia.conf szerkesztéssel kilőni (Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }" sort kell hozzáadni), egyébként egyéb karikon csak KDE-vel lehet fentebb említett módszerrel kiküszöbölni még, más esetekben csak a compton meg a compiz marad alternatív megoldásként.
joecontra: Ilyen szempontból lényegtelen, hogy Xubuntu + Xcfe vagy sima Xubuntu, az ablakkezelő (xfwm4) ugyan az lesz, tearinget pl itt tudod ellenőrizni, engem speciel marhára zavar.
inf3rno: Nyílt vga driverek esetében önmagában a 3.19-es kernel semmit nem ér ha nem teszed fel hozzá a Vivides drivereket is (a sync to vblank opció alap értelmezéseben nincs bekapcsolva és csak nyílt driverekkel működik, zárttal nem), de pl régebbi drivert is kipróbálhatsz, 331-el (ehhez viszont a 3.13-as kernelre kell vissza állni és addig ne állj át Vividre) pl. tuti működik a compton (legalábbis Mint 13 vagy Lubuntu 12.04 alatt), ill. Mint Xfce alatt van Compiz is (ami garantáltan megszüntetni a tearinget), amit az Asztalbeállítások, ablakkezelő fül alatt tudsz átállítani (újraindítás szükséges).
-
Fenyő
őstag
válasz
joecontra #3651 üzenetére
Xfce zárt Nv driverrel alap esetben biztosan tearingel (több karival/disztróval és driverrel is tesztelve, az említett Xubuntu 14.04.2-ön is), compton vagy compiz kell a kiküszöböléséhez, mondjuk szabad megkérdezni miért a 304-es driverrel használod, vdpau támogatás meg egyéb hasznos hardveres gyorsítások még nincsenek vagy csak részben vannak benne.
-
Fenyő
őstag
válasz
inf3rno #3644 üzenetére
KDE-nek elvileg alapból tearing mentesnek kéne lennie, bár pont a zárt NV driverekkel lehet gondja ilyen tekintetben, mondjuk nemcsak KDE alatt, hanem úgy ánblokk problémás a zárt NV driver ilyen szempontból, KDE-s megoldást pl itt írnak rá vmit, bár sosem próbáltam, viszont MATE és XFCE alatt a Compiz tuti megoldja és elő is van telepítve (XFCE alatt kb 2 kattintás és egy újraindítás), ill. Xfce alatt a comptonnal is lehet próbát tenni, nyílt drivereit meg eléggé elhanyagolja az NV, bár 2D alatt és tearing szempontból (Xfce alatt pl a synchronize drawing to the vertical blank opció pont erre való és nyílt NV-vel működik is) azért jobb a helyzet vele, mint a zárttal, Mint alatt meg pont nem frissítik a nyílt drivereket, bár nem hivatalosan az Utopicos és a Vivides driverek is feltehetők hozzá, korábban már párszor leírtam, hogy kell, akinek kell keresővel gyorsan megtalálja, viszont visszatérni az alap Trustys/Utopicos driverekre csak aptitude-el lehet csak utána, szóval ha régebbi NV drivert próbálnál (pl 331) akkor addig maradj Trustyn és a 3.13-as kernelen.
Jelenleg oda jutottunk, hogy Intel, Amd vgaval problémamentesebb az élet Linux alatt mint NV-val, ki gondolta ezt volna akár csak 1-2 évvel ezelőtt. -
Fenyő
őstag
válasz
devil-k #3624 üzenetére
Az /etc/exports fájlba kell beírni a megosztandó könyvtárat (pl a meghajtókat Mint a /media könyvtár alá csatolja fel, utána megadni azt az ip címet vagy al/hálózatot akik számára meg kívánod osztani, otthoni használat esetén jellemzően vmilyen 192.168.x.x cím, lenti pl az egész 192.168.1.0-ás hálózat számára oszt, majd megosztás tulajdonságait kell beparamétereznii), előtte viszont nem árt megadni a jogosultságokat rá chmoddal, (sudo chmod xxx /media/megosztas , ahol az első szám a felhasználód a második a csoport, a 3. pedig az others jogosultságait adja meg a számok pedig 4-es az olvasható, 2-es írható, 1-es futtatható és ezek kombinációi, tehát 7-es minden jogot megad az 5-ös olvasható és futtatható és a többi)
/media/megosztas 192.168.1.0/24(ro,sync,no_root_squash)
Ha mindent jól csináltál akkor hibátlanul el tudod indítani az nfs kiszolgálót és mount-tal fel is tudod csatolni a kilens gépen a kívánt megosztást, ahova fstab-a is be tudod írni a hálózati meghajtót ha nem akarod mindig felcsatolgatni.
-
Fenyő
őstag
válasz
Dhampir #3590 üzenetére
Csak a mainstreamből kerül ki a 32bit, mivel dupla annyi idő mindkét verzióra fejleszteni és manapság már egyre marginálisabb a 32 bites gépek/rendszerek aránya, szóval a nagyobb disztrók gyak fájdalommentesen megtehetik, de pl Debian így antiX is lesz még 32biten jó darabig.
Amúgy meg ha biztosra akarsz menni Winével, használj PlayonLinuxot, abban amik fel vannak sorolva appok/gémek kompatibilisnek azok valóban csont nélkül mennek is és helyetted beállítgatja a dolgokat. -
Fenyő
őstag
válasz
Dhampir #3588 üzenetére
Én úgy tudom pont nem a lemezműveltekben van igazán különbség, hanem pl a memóriaintenzív alkalmazások mindig gyorsabbak 64biten, mivel pont 2xer annyi kód/adat fér el prociban, így ritkábban kell kinyúlnia a ramhoz, ill amelyik program meg van írva 64bitre ott prociszinten is jelentősen (+25-30%) gyorsabb lehet, pl tömörítés, java, javascript, html tipikusan ilyenek, habár amelyik programnak csak 32bites verziója van az meg kicsit (-2-3%) lassabb lehet 64bites rendszeren. Amit még szoktak emlegetni, hogy a 64bites rendszerek biztonsági szempontból is jobbak, alapvető hátrány viszont hogy több ramot esznek, így kevesebb maradhat disk cache-elésre, de ez alapvetően csak 2GB vagy alatta és komolyabb DE-ek esetén okozhat igazán gondot, modern masináknál érdemesebb inkább a 64bitest választani, több az előny, mint a hátrány, a 32bites rendszerek amúgy lassú kihalásra vannak ítélve 2016 után a legtöbb disztró (Ubuntunál pl 16.04 lesz az utolsó 32bites, de szerver fronton már most sincsen 64bites verzió, ahogy pl Fedoránál a mostani 22-es verzióból készült utoljára 32bites verzió) már nem ad ki újabb 32bites verziókat.
Wine nálam simán ment 64bites rendszeren, bár csak MS Office-t és pár játékot kellett eddig feldobnom, tehát nem túl nagy a merítés, amire szükség lehet az a 32bites libek, aka multilib support engedélyezése/telepítése. -
Fenyő
őstag
Akkor ez vmi egyedi kompatibilitási, esetleg hardveres nyűg lesz, 50+ gépre telepítve eddig egyetlen pulse audio hangkari összeakadós buggal találkoztam, ami nem volt megoldható, alapvetően beton stabil, de szerencsére Xfce vonalon van miből válogatni, bár ennyire komplett/kulcsrakész csak kb a Korora Xfce vagy a Manjaro Xfce esetleg SolidX (gyak egy LMDE Xfce közösségi alapokon), ha nem gond egy kis állítgatás, akkor Xubuntu, Antergos Xfce, Fedora Xfce spin, Opesnsuse Xfce (bár ez utóbbiban még a 4.10-es verzió van csak), ha meg abszolút csak a stabilitás a lényeg akkor Debian vagy CentOs Xfce (ezekben is még csak a 4.10-es van és jóideig bíbelődni kell velük mire nagyjából összeáll a rendszer).
-
Fenyő
őstag
Azzal még megbirkózik, de HD 3 ezres szériánál alapból nem működik az energiagazdálkodás és a vdpau is bugos/hiányos, úgyhogy fel kell tenni a 3.19-es kernelt és az utopicos drivereket, amitől nem kell megijedni, csak copy pasteld a terminálba;
sudo apt-get install --install-recommends libglapi-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid libgl1-mesa-dri-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-dri-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libgles2-mesa-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid mesa-vdpau-drivers-lts-vivid xserver-xorg-dev-lts-vivid mesa-common-dev-lts-vivid libgles2-mesa-dev-lts-vivid libgles1-mesa-dev-lts-vivid libgl1-mesa-dev-lts-vivid libegl1-mesa-dev-lts-vivid libglew-dev
Az energiagazdálkodás manuális beállítására, pedig a szerkeszd a /etc/default/grub fájl alábbi sorát ( gksu gedit /etc/default/grub paranccsal)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet radeon.dpm=1"
Majd updateld a grubot. (sudo update-grub) -
Fenyő
őstag
17.2 nálam is bugos volt integrált intel vga-as lapokkal (865G, 945G, Q33, G41) vagy tedd vissza a 3.13-as kernelt vagy tedd fel az utopicos drivereket a 3.16-os mellé
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libglew-dev
Tearingemtesíteni pedig így tudod.syler123: Ez a conky rendszer monitorozó alkalmazás, bármilyen felület alatt használható.
zoli62:
Az Xfce 4.12-es verzióban sok jelentős változás történt, de ezek nem a külcsínben hanem a funkcionalitásban keresendők, amik teljesség igénye nélkül pl;
- corner-tiling (aktuális ablakot a sarokba húzva a pontosan képernyő negyed részére méreteződik)
- pontosabb/szélesebb körű multi-monitor támogatás
- új zoomolás (alt + egér scroll billencs)
- panel inteligensen is elrejthető nem csak automatikusan
- whisker menu még jobban személyre szabható
- újabb verziójú alkalmazások (pl Xfburn, Thunar stb)
- GTK3 támogatás
- sync to VBlank támogatás az xfwm4 ablakkezelő komozitorában (teraing ellen), ami nyílt Amd és Nvidia driverekkel biztosan működik GF3-tól, ill Radeon 8500-tól HD 4 ezres szériág (újabbakhoz Xorg.conf állítgatás is kellhet), de nyílt Amd vagy Intel driverek esetében van xorg.conf-al összehangolható a gyakorlatilag minden esetben. -
Fenyő
őstag
válasz
syler123 #3494 üzenetére
Tegyél fel Vivides drivereket, vagy 14.04.3-as Xubuntut (de azt jóval hosszabb idő belőni mint Mint Xfce-et, szóval egyszerűbb a Vivides drivereket feltenni, panelt simán át lehet tenni alulra nem kell törölni (ill azt is be lehet állítani, hogy jobbról balra vagy balról jobbra nyíljanak a kategória menük a whisker menü beállításainál), csak fel kell oldani a zárolását csak nem mindegy hol fogod meg ha jól rémlik), 15.04-nek csak 9 hónap az életciklusa;
Ill. tearainelés ellen kapcsold be az ablakkezelő hangolásnál a kompozitálásnál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót, ill az /etc/X11/xorg.conf.d a könyvtárban (a könyvtárat is létre kell hozni) pedig hozz létre egy 20-radeon.conf nevű beállítófájlt az alábbiakkal;
Section "Device"
Driver "radeon"
Option "EXAVSync" "on"
Option "EXAPixmaps" "on"
Option "AccelDFS" "on"
EndSection -
Fenyő
őstag
válasz
Ablakos #3416 üzenetére
Nem kell semmit újratelepíteni, csak feltenni az utopicos drivereket és a 3.19-es kernelt, ill. előtte ellenőrizd, hogy megy-e az energiagazdálkodás (ha mobil vagy passzív a vga a túlmelegedés is okozhat instabilitást), ui. a HD2, 3 és bizonyos 4 ezres szériáknál nem alapértelmezett, csak az újabb kariknál;
sudo cat /sys/kernel/debug/dri/64/radeon_pm_info
Ha működik az energiagazdálkodás akkor nincs semmi teendő, ha viszont nem akkor a szerkeszd a /etc/default/grub fájl alábbi sorát GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet radeon.dpm=1"
Majd updateld a grubot.
Utopicos drivereket terminálból teheted fel az alábbi paranccsal;sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libglew-dev
3.19-es kernelt pedig a frissítéskezelő nézet Linux kernelek fül alól a legegyszerűbb feltenni.
Lev258: 3.19-es kernel csak a teljes vdpau támogatáshoz kell R600 alapú Amd karikhoz (ill 3.18-as kernelbe tették bele először), újabb kariké már a 3.10-esben is benne volt. Xubuntu-val azért jóval többet kell molyolni, mire anniyra kulcsrakész lesz min a Mint, és akkor inkább már 14.04.2 LTS vagy a nemsokára megjelenő 14.04.3 LTS, abban már alapból a Vivid dirverei és kernele lesz.
-
Fenyő
őstag
AM3-as Sepmronnal csont nélkül mennie kell az energiagazdálkodásnak ha a biosban engedélyezve van a cool 'n quiet.
Ablakos; HD 4 ezreshez csak nyílt driver van, ami kifejezetten jó, viszont 17.2-ben csak a kernel lett frissítve a nyílt driverek nem, maradtak a 3..13-oshoz valók ami okozhat galibát, HD4850-en pl. csak úgy ment 17.2-re frissítés után hiba nélkül, ha drivereket is frissítettem utopicra, sőt a teljes vdpau gyorsításhoz a 3.19-es kernelt is fel kellett tenni.
bajnokpityu: Sambához engedélyezted a hozzá tartozó portokat is a tűzfalon? Windowsnak pedig az irpstacksize-a szokott alapból kicsi lenni, registryben érdemes nagyobbra venni, amúgy meg ebben a pdfben nézd át Megosztás Samba segítségével című fejezetet, 70. oldaltól találod.
-
Fenyő
őstag
Ráadásul mindkettő (LibreOffice és Openjdk-7-jre) az alaptelepítés része, ha MS Office (2007 vagy 2010) kéne az légyszerűbben PlayonLinux-al telepíthető fel, ill. az openjdk develepoment kit (Openjdk-7-jdk) is feltehető ha nem lenne elég a jre, de ppa-ból az Oracle verzió is feltehető ha vmi netán nagyon igényelné, de abban lehetnek biztonsági likak.
Szerk Csongi; Magyar van angol Mintet tettél fel? Ha angolt akkor tedd fel a libreoffice-l10n-hu és a libreoffice-help-hu csomagokat, ha pedig szeretnél ms fontokat is használni akkor pedig a ttf-mscorefonts-installer -t, ill a beállítások nyelvek fül alatt akár az egész rendszert "magyaríthatod".
lev258: Persze de azt könnyebb karbantartani ilyen szempontból mint a zárt Oracle-t, nem is szereti az FF ált. le letiltja, hogy sérülékeny, az openjdk-val nincs ilyen baja. -
Fenyő
őstag
válasz
lolka1980 #3330 üzenetére
Érdekes, most direkt megnéztem (17.2 Xfce) egy 865G-és lapon és nem tapasztalok hasonlót, igaz 64bites verzió és utopicos driverek (2GB ram és Core2 társaságában), amúgy alapból eléggé tearingelt, integrált vga-s Intel chipestekre jellemző (865G, 945G és G41 esetében is ue. tapasztaltam), hogy nem elég csak a Synchronize drawing to the vertical blank opciót bekapcsolni, hanem egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt is érdemes létrehozni az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban (ez utóbbi könyvtárat is létre kell hozni Mint esetében) amibe az alábbi sorokat másoljuk be;
Section "Device"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionÍgy már teljesen tearingmentes.
fecus: Jobb ha tisztán újrahúzod, nem várt hibákba futhatsz bele a keveredő csomagok és beállítófájlok okán, vki próbálta itt a topikban (Cinnamonra húzott Mate-t) és csak a nyűg volt vele.
-
Fenyő
őstag
válasz
syler123 #3326 üzenetére
Hivatalos oldalról nem volt jó ötlet feltenni (Linux alatt nemigen kell bármit is letölteni, ált minden ott van a tárolóban vagy ha mégsem, akkor lehet hozzá újabb tárolókat adni és ezután jöhet a külső forrásból jövő telepítés, de erre nagyon ritkán lehet csak szükség), főleg, hogy ott van a dirver managerben a tárolóban lévő verzió.
-
Fenyő
őstag
válasz
lolka1980 #3322 üzenetére
17.2 Xfce 32bit (link).
syler123: Megpróbálhatod, de a vaapi alig jobb a szoftveres gyorsításnál, szóval én még tennék előtte egy próbát a 3.19-es kernellel is (frissítéskezelő, nézet, Linux kernelek fül alatt találod), így hogy már a utopicos driverek fennt vannak.
fecus: Arra gépre szintén kicsit sok a Cinnamon, max Mate javasolt, driverből pedig megpróbálhatod a 304-es zárt NV-ét bár ez a legutóbbi frissítése be tud laggolni 2D-ben (konfigtól függően) szóval ha nem játszol lehet jobban jársz a nyílttal.Amúgy kb gépigények, amin már kényelmesen fut az adott verzió;
-Xfce min P4/Athlon Xp/Sempron/A64, min 512-768mb ram, min GF3/Radeon 8500 64mb
-Mate min 3000+/3Ghz+ A64/HT P4/kisebb kétmagosok (Pentium D/A64 X2), min 1-1,5Gb ram, Radeon 9500+/GF6 128Mb
-Cinnamon/KDE min izmosabb Core2, 2GB+ ram, GF8/HD Radeon 256mb -
Fenyő
őstag
válasz
syler123 #3316 üzenetére
Ha ilyen szétesős a kép akkor az régebbi karik esetében Trustys, az újabbakkal Mintes bug (mivel csak a kernel lett 3.16 upgrédelve a driverek nem), tedd fel az Utopicos drivereket, az meg szokta oldani a dolgot;
Ha meg Vsynces (Tearinges) gondod van akkor meg Mate kompozitorában néz körül van-e rá opció, ill. az /etc/X11/xorg.conf.d a könyvtárban (a könyvtárat is létre kell hozni) pedig hozz létre egy 20-radeon.conf nevű beállítófájlt az alábbiakkal;
Section "Device"
Driver "radeon"
Option "EXAVSync" "on"
Option "EXAPixmaps" "on"
Option "AccelDFS" "on"
EndSection
Ill Mate működik Compizzal is Mint alaptelepítésnek ez is része ha minden igaz (Xfce esetében biztos).Csongi: Eléggé lap függő, hogy mihez lesz sensor támogatás, de ha van akkor hardinfo gond nélkül kiolvassa, ill. parancssoros progik közül én az Inxit javaslom;
-
Fenyő
őstag
válasz
syler123 #3304 üzenetére
Igen a különnőző verzióknak más a rendszerigénye, a KDE/Cinnamoné a legnagyobb utána jön a Mate és ha abszolút a sebesség számít csak akkor az Xfce verzió a leggyorsabb, de a procidnak a Mate sem okozhat különösebb gondot, esetleg próbáld ki live módban neked melyik szimpatikus/elég gyors.
Main verzió alatt nem tudom mit értesz én a Codecekkel már eltátott verziót javaslom (Xfce-ből nincs is más) és Xfce esetében ha van legalább 2Gb ram akkor mehet a 64bites verzió, Mate-nál 3Gb-tól, 4Gb-tól pedig értelemeszűen bármelyik verzióból a 64bites javasolt.
Mesa-vdpau csomagot vagy Synaptic csomagkezelőből (egyszerűen rákeresel a csomag nevére és kijelölöd telepítésre) vagy terminálból tudod telepíteni ( sudo apt-get install mesa-vdpau-drivers ), ahogy a legújabb Smplayert is;
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins smtubeNem vagyok nagy Torrentes, de ott elvileg csak arra kell figyelni, hogy előre foglaltasd le a letöltendő torrent helyét a vinyón, különben egy idő után töredezhet a fájlrendszer, bár Linux alatt ez messze kisebb probléma mint Win alatt. Rendszernek bőven elég 30Gb, Swapnak pedig a fizikai ram méretével megegyező partíciót szokás adni, kevés ramos gépeken ennél többet is. Kodit nem ismerem, vaapi az a zárt Amd driver "videógyorsítója", de messze nem olyan hatékony mint a vdpau, szóval én mindenképpen olyan lejátszót javaslok ami vdpauképes.
-
Fenyő
őstag
válasz
syler123 #3302 üzenetére
Arra a procira kicsit sok lesz a Cinnamon verzió én inkább Matéval vagy Xfce-vel próbálkoznék, amúgy fglrx-et nem javaslom, csapnivaló a hardveres videógyorsítása, inkább tedd fel a nyílt driver mesa-vdpau csomagját (ill. ha játszanál Winével/PlayonLinuxxal is akkor az lts-utopic nyílt drivereket, alap trustyssal még bugos) és pl Smplayert állítsd át vdpau gyorsításra (vagy válassz egyéb vdpau képes lejátszót, Vlc 2.2-es verziótól tudja csak, ha jól rémlik, Mintben pedig alapból csak 2.1.6-os van, tehát ha azt preferálnád, akkor újabbat kell feltegyél pl ppa-ból), így 6-8% fölé nemigen fog menni a cpu terhelésed.
-
Fenyő
őstag
Nem feltétlen, ha egy kupacban vannak a hibás szektorok, akkor azt a részt particionálatlanul kell hagyni és simán mehet még évekig is akár vinyó teljesen normális sebességgel, van egy 250-es Satás vinyóm aminek ez első 7-8GB-ja teljesen kuka szinte, HDSentinel 9%-os kondíciót ír rá és 12 nap élettartamot jósolt neki 3 éve, azóta is köszöni szépen működik az első 10Gb-ot teljesen parlagon hagyva nem használva, persze nem főgépben van ez a vinyó
.
-
Fenyő
őstag
Grafikus felületről ha nincsenek beállítva az 5. szintű vagy a mindig válassza ki és bízzon meg a biztonsági frissítésekben akkor nem teszi fel a 3.16-os kernelt, csak tiszta telepítésnél, terminálból vagy a fentebbi beállításokkal grafikus frissítő felületről. Egyébként csak a kernel frissíti a drivereket, X-et Mesát nem, de ez is biztonsággal megtehető (több gépen kipróbálva,) az alábbi paranccsal;
Ugyanezzel a módszerrel majd a 14.04.3-as alapokra (3.19 kernel 1.17 X és 10.5.3 Mesa) is frissíthető lesz a rendszer csak akkor az utopic -ot a parancsban vivid -re kell majd cserélni.
Egyébként pont az Xfce 4.12-es verzióban sok jelentős változás történt, ezek a teljesség igénye nélkül;
- corner-tiling (aktuális ablakot a sarokba húzva a pontosan képernyő negyed részére méreteződik)
- pontosabb/szélesebb körű multi-monitor támogatás
- új zoomolás (alt + egér scroll billencs)
- panel inteligensen is elrejthető nem csak autmatikusan
- whisker menu még jobban személyre szabható
- újabb veziójú alkalamzások (pl Xfburn, Thunar stb)
- GTK3 támogatás
- sync to VBlank támogatás az xfwm4 ablakkezelő komozitorában (teraing ellen), ami nyílt Amd és Nvidia driverekkel biztosan működik GF3-tól, ill Radeon 8500-tól HD 4 ezres szériág (újabbakhoz Xorg.conf állítgatás is kellhet), de nyílt Amd vagy Intel driverek esetében van xorg.conf-al összehangolható a gyakorlatilag minden esetben.Intel esetében hozzunk létre egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban (ez utóbbi könyvtárat is létre kell hozni Mint esetében) és másoljuk bele az alábbi sorokat;
Section "Device"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionAmd esetében ugyanebben a könyvtárban pedig a 20-radeon.conf fájlt az alábbiakkal (a félkövér sorok nem hagyhatóak el, a többi opcionális);
Section "Device"
Driver "radeon"
Option "SWcursor" "off" #software cursor might be necessary on some rare occasions, hence set off by default
Option "EnablePageFlip" "on" #supported on all R/RV/RS4xx and older hardware, and set on by default (Csak X-es vagy régebbi szériáknál lehet/kell bekapcsolni)
Option "AccelMethod" "EXA" #valid options are XAA, EXA and Glamor. Default value varies per-GPU.
Option "ColorTiling" "on" #enabled by default on RV300 and later radeon cards
Option "EXAVSync" "on" #default is off, otherwise on. Only works if EXA activated (ez a zárt driver szaggatásmentes asztalának felel meg)
Option "EXAPixmaps" "on" #when on icreases 2D performance, but may also cause artifacts on some old cards. Only works if EXA activated
Option "AccelDFS" "on" #default is off, read the radeon manpage for more information (Bizonyos agp vezérlők esetében okozhat gondot, ki kell próbálni működik-e rendesen, én Intel 875/865-el és NF3-al próbáltam külünféle karikkal, azokkal renben ment, pci-e esetében pedig elvileg alapértelmezésben be van/be lehet kapcsolni minden gond nélkül)
EndSection -
Fenyő
őstag
válasz
bryndza #3242 üzenetére
Melyik felület? Keresővel sem találod? Egyébként Gnome Commander helyett én a Double Commandert ajánlom, ill. ha Kde felület akkor a Krusader is jó lehet. Cinnanom/Mate/Xfce esetén legygyorsabb ha nyitsz egy terminált (ctrl+alt+t) és kiadod a sudo apt-get install doublecmd-gtk parancsot, kde esetében pedig a sudo apt-get install doublecmd-qt -ét.
-
Fenyő
őstag
válasz
beloadjoker #3176 üzenetére
Xfce 4.10/11 csak felezősdit tud, a 4.12 tudja csak a 1/4-elést (pl. Manjaro, Fedora 22 Xfce verziói már ezt a verziót használják, ahogy majd az 1 hónapon belül megjelenő a Mint 17.2 Xfce is, de pl Xubuntu 14.04-re is gond nélkül feltehető ppa-ból).
ETOM: Na igen alap Xubuntu, de főleg Lubuntu elég fapad tud lenni, messze nem olyan out of box kulcsrakész mint a Mint, ezért is bátorkodtam ajánlani pl feljebb az általam már (ráadásul Athlon Xp-re) belőtt Xubuntu mentést próbára, annak nincs ilyen telepítős gondja K7-en (esetleg még azt megpróbálhatod ha van kéznél másik (fél)gép akkor abba átdobod az Athlon Xp-és konfig vinyóját és azon húzod fel a Mintet majd miután kész mehet vissza az eredeti konfigba, ált. működni szokott a dolog). -
Fenyő
őstag
Ezt bugot én is tapasztaltam és mástól is olvastam már, hogy a 32bites 17.1/2 telepítő elakad a másolásnál (hibaüzenet nélkül kilép) leginkább K7 alapú konfigoknál, én úgy oldottam meg amikor jelentkezett, hogy feltettem a 17-est majd azt upgradeltam 17.1-re, de hivatalos megoldást nem találtam rá, mondjuk nem is vittem túlzásba a keresését.
-
-
Fenyő
őstag
A 11.2.202.235 flash-hel simán menni fognak a 360p-és videók, de Smtube-al akár 720p-ben is, ill. xfce esetében az ablakkezelő hangolásánál a kompozitálásnál ne feledd bekapcsolni a Synchronize drawing to the vertical blank opciót a tearing kiküszöbölése végett, 9600-os Radírral simán menni fog.
-
Fenyő
őstag
Az maximum a 11.2.202.235 flash-hel fog csak menni, itt meg találod a leírást róla, mondjuk az SSE2 hiánya végett semmilyen webkit alapú (Chrome/Chromium/Opera) böngésző sem fog menni, ahogy a Skype vagy a Spotify sem, mondjuk arra gépre én amúgy Xfce-t tettem volna a Mate már kissé túlzás rá. Ill. van egy nem is olyan régi 14.04.2 Xubuntu mentésem pont Athlon Xp-re szabva, ha gondolod tégy egy próbát vele.
-
-
Fenyő
őstag
Pedig nekem is úgy rémlett, hogy át fognak állni az Utopicban (14.10/14.04.2) használt kernelre/X-re/Mesa-ra, mondjuk anélkül is át lehet rá állni, legalábbis öcsém kolis gépét most átlőttem rá;
Mondjuk nem volt elég a sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-lts-utopic xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic sor, mert lekapott volna néhány csomagot a hiányzó függőségek okán, így a az utopic dev csomagokra is szükség volt (xserver-xorg-dev-lts-utopic mesa-common-dev-lts-utopic libgles2-mesa-dev-lts-utopic libgles1-mesa-dev-lts-utopic libgl1-mesa-dev-lts-utopic libegl1-mesa-dev-lts-utopic libglew-dev), de ezekkel telepítve rendben feltelepült és hibátlanul működik is, leginkább az újabb vdpau csomag okán volt szükséges átállítani a rendszert, de ppa-t nem szerettem volna használni mert arról egyrészt nehezebb visszaállni az alap X/Mesa csomagokra ha vmi mégis rosszul sülne el, másrészt a 17.2-re való upgrade-nél is gondot okozhat.
-
Fenyő
őstag
Mint 17.1 Xfce menüszerkeze az pont eléggé hajaz az Xp-ére és elég jól testre is szabható ha vmi nem teljesen ott lenne vagy úgy viselkedne akkor a whisker menu és a panel beállításait próbálgasd végig, amúgy meg ezt, meg ezt nézd meg ha még az ikonoknak, háttérnek is pont ugyanolyannak kell lennie.
-
Fenyő
őstag
Nagyon hasonló gépen én antiX-ot használok icewmmel (13.2 az utolsó stabil verzió, ill. 15 Beta3-at is már ki lehet próbálni, valószínűleg már az is jól használható) és szuperül fut rajta, xp-vel nálam is használhatatlan volt, de simán netezek vele akár még egy P3-ason is
;
Erről van egy Systembackes naprakész live mentésem, ha érdekes belinkelem, az alap 13.2-es telepítős már azért bő másfél éves
-
Fenyő
őstag
Hát kb 50 megával eszik többet, de sokkal kiforrottabb, kezelhetőbb, okosabb, testreszabhatóbb stb., igazából amelyik gépre sok lenne az xfce, azon az lxde sem segít igazán, openbox egy kicsit nagyobb lépcső az xfce-hez képest és az legalább nem ilyen lxde féle "bughalmaz", de nagyon gyenge/ősi gépen nekem az icewm a favoritom, az aztán tényleg pehelysúlyú, egy P2-esen 128 megával is szalad, az más kérdés, hogy egy ilyen gépen már semmilyen kurrens program nem fut érdemben.
-
Fenyő
őstag
PlayonLinux/Wine csakis zárt driverrel megy bugmentesen, tehát ha nincs fennt tedd fel először az fglrx-et, driver manager-rel 2 kattintás az egész, de pl itt találsz parancssoros leírást is.
Elfordulhat, hogy nem lesz X a zárt diver telepítése után, ekkor parancsorból tudod leszedni a zárt drivert,
sudo apt-get purge fglrx* , ezután a nyílttal indul újra és lehet hibát keresni, másik drivert próbálni stb. -
Fenyő
őstag
Ha használsz az otthoni gépek között munkacsoportos megosztást akár Linuxos akár Wines vagy vegyes felállásban, akkor a kivételekhez a Sambát (137-9, 443 portok ha jól rémlik, de gufw-vel egyszerű beállítani) pl. biztosan hozzá kell adni, de ilyen otthoni beállításnál nagyon másra nem hiszem szükség lesz
(szerk; ill NFS-es megosztásnál is szükséges mint fentebb is írták, ill. esetleg torrentezéshez is kellhet, de azt komolyabban nem használok, ilyen alap felhasználáshoz nekem nem kellett beállítgatni ahhoz pl semmit.). -
Fenyő
őstag
válasz
Dhampir #2953 üzenetére
Inkább úgy fogalmaznék, hogy komplettebb/kulcsra készebb, ill. a Lubuntu 14.04 tavaly nyáron, amikor próbáltam kb az egyik legbugosabb disztró volt amit valaha próbáltam, Mint Lxde ehhez képest hiába unofficial (Lmde2 és 17.1 - ből is létezik (unofficial) lxde verzió, sőt Mint 12-ig hivatalos volt), kiforrottabbnak tűnt, persze nem egy xfce vagy openbox szint, de azért nem hemzsegett a bugoktól.
-
Fenyő
őstag
Csont nélkül mennie kéne annak a kártyának (HD 4ezres szériáig csak nyílt támogatás van), tavaly egy HD2600XT-és gépre tettem Mint 17-est, de HD3650, HD4850 vagy Trinitys Apu is simán ment nyílt driverrel, igazából nem kéne semmit állítgatni max a vdpau-t, amihez HD 2 és 3 ezres szériához min 3.18-as kernel és újabb Mesa (10.3+) kell, de sima 3D-nek alapból működnie kéne, ettől persze megnézhetsz egy frissebb disztrót is hátha, de ha korábban ment akkor sanszos hogy kompatibilitási vagy hardver hiba...
-
Fenyő
őstag
ill. ha több hálókari van akkor a kapcsolat szerkesztésénél ki lehet választani, hogy melyik hálókarit használja elsődlegesként, valószínűleg nálad a belső/integrált az elsődleges, azért szeretne azzal kapcsolódni, ill. attól is lehet instabil ha be van kapcsolva a power management rajta, néz meg iwconfig-gal, hogy aktív-e...
-
Fenyő
őstag
válasz
Blabcsi #2840 üzenetére
Mondjuk Face-t pont nem használok, lehet ezért nem jelentkezik nálam
, bár más is használja a gép(ek)et, akik viszont igen, de ők sem panaszkodtak ilyesmire, de most random oldalakon próbálgattam a dolgot de nem tapasztaltam anomáliát. Esetleg ha máshol is jelentkezik? Vagy próbáld meg FF-al.
-
Fenyő
őstag
válasz
Blabcsi #2826 üzenetére
Nem tudom mennyire segítség, de mint képmanagelő Picasa a tárolóban megtalálható (igaz csak 3.0-ás verzió és nem is lesz újabb), alternatívának Shotwell-t mondta a gugli (szintén a tárolóban), de hogy ez a google+ fiókkal tud-e szinkronizálni jó kérdés (ki kell próbálni, nekem csak Ristretto-val, Viewnoirral van tapasztalatom, de azok nagyon kis egyszerűek/gyorsak, Picasat egyszer-kétszer próbáltam, de az nekem már túlságosan bloatware), ilyen általános szinkronizációs progi pedig a Conduit (szintén tárolós), felhős adattárolásra meg Dropbox a tárolóból vagy Copy ppa-ból telepíthető.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Hobby elektronika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Melyik tápegységet vegyem?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Tesla topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- AM 4 alaplapok! Kamatmentes rèszletre is!
- Tomb Raider I-II-III Remastered Deluxe Edition / Bontatlan/ Számla /
- iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3090, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest