- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mobil flották
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bohus
aktív tag
Szerintem a MINT telepítő képfájlokba hosszú ideje egy hibás Memtesk 86+ 5.01 bináris van beégetve. Nálam régi jelenség, hogy ez a verzió még a teszt elején (mindig ugyanazon pontnál) egyszerűen megáll. Nem jelez hibát, csak mintha megfagyna a gép, fail-safe és multi-core módban egyaránt. A hardver viszont jó, és más Memtest 86+ verziók is simán lefutnak. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, szinte már meg is feledkeztem róla. Mostanában viszont párszor lefagyott a gépem, ismét kellett a memtest.
Boot menüből indítva a régi jelenség fogadott, így gyorsan előkotortam egy multi-USB pendive-ot. Meglepődve azt láttam, hogy a gparted képfájlról futtatva, probléma nélkül fut az 5.01-es verzió. Kipróbáltam egy friss Clonezilla usb-s boot menüből futtatni, arról szintén.
Bár ritka, de nem egyedi az esetem, fórumokon többen jelezték az 5.01 verzióról, hogy hibátlan hardveren is lefagy. Az viszont furcsa, hogy ugyanazon verziónak egyik binárisa jól működik, míg a másik nem.
-
Bohus
aktív tag
Nemcsak hogy megéri, de lassan rá is leszel kényszerítve. Skype kliens pl. már csak 64-biten fut linuxon, és várhatóan egyre több szoftver fogja mellőzni a 32-bitet.
Le is cseréltem a notiban a T2400-at T7200-re, hogy 64-bites oprendszert futtathassak, 2 giga rammal is nevetve elfut a KDE. -
Bohus
aktív tag
Tényleg nem használ senki Taskert?
Csak azt szeretném kideríteni, hogy az én telóm a hibás, vagy egyszerűen G5-ön nem fut normálisan a tasker.
-
Bohus
aktív tag
válasz
growler #9289 üzenetére
Jogos, kicsit bekavartam a hibernálással (amit mellőzök ha ssd-n van a rendszer). Szóval asztali gépen nálam nem megy a suspend az alaplap tökéletlensége miatt, notin meg nem használom, mert alvás alatt is kell neki a szufla, amiből ha kifogy az akksi, akkor ugrott a munkamenet. Persze tápon lógva ez nem gond.
De most kipróbáltam, és lehet, hogy használni fogom. Kb. 2 másodperc volt az elalvás és ugyanennyi az ébredés, tetszik. -
Bohus
aktív tag
Szia!
Suspend eléggé hardverfüggő dolog, nekem az asztali gépem vissza sem jön belőle, notebook-on nem használom (SSD miatt). Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor két lehetőséged van:
- szétnézel Dell specifikus linuxos fórumokon a megoldásért
- választasz egy másik KDE-s disztrótItt a Cinnamon a mainstream, csak nagyon kevesen használunk KDE-t (ezért nem kaptál választ eddig). Ez a jövőben sem fog változni, nem lesz több KDE Mint kiadás, így talán jobban jársz ha váltasz.
-
Bohus
aktív tag
válasz
ubyegon2 #9273 üzenetére
Gparted is jó lehet, nyilván felcsatolt rendszert nem módosíthat vele, ezért ezt is csak bootable CD/USB eszközzel futtathatná. Azután a Clonezillát is így kellene futtatni...
Ezért csinálnám inkább Windows alól, ha már ugyis ott van a hdd-n. SSD-t sata v. usb felületen csatlakoztatni, Aomei, vagy Mini-tool partition managerrel (ez most ugrott be, nemrég dolgoztam vele, ingyenes és vélhetően a célnak szintén megfelelne) linux rendszerpartíciót összezsugorítani, majd átklónozni az ssd-re. Én így csinálnám... -
Bohus
aktív tag
Ha a HDD-n 60GB-nál kisebb volt a linux rendszer, akkor menni fog a klónozás. Eldöntheted, hogy az SSD-n a teljes helyet elfoglalja a Mint, vagy akár maradék helyre készíthetsz egy másik partíciót. Ha pl. 30GB-os a linux rendszer partíciód, akkor csatlakoztasd az SSD-t és hozz létre mondjuk egy 32GB-os ext 4 partíciót. Ezt követően CD-re írt vagy bootolható USB clonezilla segítségével átköltöztetheted a rendszert.
Ha a meglévő mint 60GB-nál nagyobb partíción van, akkor a partíciót előzetesen zsugorítani kell. Ez esetben viszont már valamilyen win-es szoftverrel próbálkoznék. -
Bohus
aktív tag
Nem kell újrarakni, én Clonezillát használok költöztetésre, illetve biztonsági mentésre is. Legegyszerűbb a lemezről-lemezre költöztetés, de ha más partícióstruktúrát szeretnél, vagy a forrás lemez nagyobb kapacitású mint a céllemez, akkor ez nem fog menni. Marad a partíció-partíció klónozás, ebben a módban elő kell készíteni hozzá az új SSD-t: a linux rendszerpartíciót létre kellett hozni, legalább akkora méretben, mint az eredeti.Ha dual-boot rendszered van, akkor a Windows indító és rendszerpartíciót is klónozni kell. GRUB-ot alapértelmezésben újrarakja, elvileg nem lesz boot probléma az új lemezen.
(Bár nekem van, Windows tetű lassan indul, bootrec fixboot-ot pedig nem engedi futtatni a javításhoz...) -
Bohus
aktív tag
Furcsa. Három gépen használtam Mint KDE-t, Intel 950GMA, Brazos APU, HD6850 videókártyákkal, soha nem tapasztaltam ilyent.
-
Bohus
aktív tag
Asztali gépen frissítettem 18.3-ra (MATE), a frissítéskezelő azóta mindig felkiáltójelet mutat a 4-es 5-ös szintű frissítések miatt. Előtte ahogy engedélyeztem az 1-3 szintű frissítéseket és naprakész lett a rendszer, szépen ott virított a a zöld pipa, a 4-5 kategóriát meg figyelmen kívül hagyta.
Beállítások ugyanazok mint korábban, csak most nem tudom, hogy mikor érkeznek megbízható (~1-3 szintű) frissítések. -
Bohus
aktív tag
Kb. egy hete Xfce 32-bit alatt skype-ba nem lehetett bejelentkezni, azonnal ledobott. Most a laptopon 32-bit KDE alatt sem megy, egyből kilép a progi. Gondoltam frissítem, majd szembesültem a ténnyel, hogy Linuxra már csak 64-biten érhető el az új verzió.
Migrálhatok át 64-re. A netbook-on nem lesz gond (Intel Atom), a T2300-as CoreDuo-t meg cserélhetem le a laptopban (vagy lemondok a skype-ról). -
Bohus
aktív tag
válasz
0xmilan #8438 üzenetére
Én két notebook-on is leragadtam a KDE 17.3-nál. Decemberben lesz három éve, hogy feltettem a 17-et amit később mindig upgrade-eltem. A 18-ra már nem tértem át, vártam Plazmát de volt pár dolog ami a 17-ben működött, a 18-ban meg nem. Végül nem vettem rá magam a váltásra, és a hírek hallatán már nem is fogom.
Itt a fórumon eléggé mostohagyerek volt a KDE, de nekem összességében ez a DE jött be a legjobban. Majd megnézem mit tud a KDE neon... -
Bohus
aktív tag
DrafSight-ot használ közületek valaki? A régi már nem futott, kötelezett az új verzió telepítésére. A legújabb 2017 SP3 viszont nem indul el, az aktiválásra kattintva csak egy pillanatra látszódik a programablak majd kilép. Két gépen is próbáltam, az egyiken Windows alatt is, mindig ugyanaz az eredmény. Igaz Win-re nem tettem fel a hotfixet, de linux alatt erre nincs is szükség.
-
Bohus
aktív tag
Én sem vagyok guru, csak belefutottam már ebbe a problémába. Szerencsére rengeteg info van a neten, a felmerülő gondok 95%-át meg lehet oldani némi utánajárással.
Eléggé marginális a probléma - bár számodra nyilván fontos -, privátban próbálok majd segíteni.Egyébként pont emiatt - is - álltam át linuxra, egyes régi hardvereimet képtelen voltam beüzemelni Windows alatt, kidobni pedig nem volt szívem őket.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Csavargoo8 #7508 üzenetére
Telefonfüggő, hogy mi hol fog megjelenni. A Xiaocai telómat látja a DC (sd-t és belső tárhelyet is), de a párom LG D410-ét nem látja. Ugyanakkor beépített fájlkezelő alól (KDE és Xfce alatt legalábbis) elérhető a telefon, és semmit sem kellett telepítenem.
Nálam a DC az első számú fájlkezelő, az ilyen ritka esetekben kell a beépített fájlkezelőhöz nyúlnom. -
Bohus
aktív tag
Én használom a fingerprint-gui-t, de sajnos közel sem tökéletes. Lenovo V100 noti, AES 1610 szenzorral. Már maga a beállítás is problémás volt, a program gyakran összeomlott (általában a második lehúzást követően). Ha sikerül ötször beazonosítani az ujjlenyomatot akkor azt elmenti, onnantól használható. A felismerési arány viszont nagyon rossz, csak kb.az esetek felében sikerül elsőre. De ha elsőre nem megy, akkor ezt gyakran több sikertelen kísérlet követi, ilyenkor inkább be szoktam pötyögni a jelszót.
Nálam az a bosszantó, hogy tiszta kézzel, szép egyenletesen lehúzva is gyakran teljesen más képet mutat a felismert lenyomat. Legtöbbször mintha egy rövid indítás után oldalra rántottam volna a kezem, ilyenkor természetesen találat sincs. Ugyanezen a gépen Windows Hello közel 100%-os.
-
Bohus
aktív tag
Ebben sajnos nem tudok segíteni. Nem használok SMB megosztást, és a beépített fájlkezelőt is csak szökőévenként használom.
De nálam is jelentkezett hasonló igény. RPi szerveren futó torrent kliens lehúzza a médiafájlt, szerver e célra fenntartott mappáját sshfs segítségével csatolom, a többi ugyanaz mint nálad: fájlkezelővel megnyit, mkv fájlra rácsap, smplayer elindul, filmet bámul. -
Bohus
aktív tag
Magas az olvasási és keresési hibák aránya, de - ahogy már jelezték - egyes típusoknál ez normális. Az hangok forrása szerintem az állandó parkolózónára léptetés, azoknak a száma elég magas a bekapcsolási ciklusokhoz képest. Nézd meg jött-e ki az adott típushoz firmware frissítés.
-
Bohus
aktív tag
válasz
kraftwerkfan #6882 üzenetére
Sajnos nem vagy vele egyedül, és úgy néz ki, hogy egyelőre nincs megoldás. 17.x-en állítólag nincs ilyen gond.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Mtbsrác #6868 üzenetére
"kódolás nélkül beleégetni" = kódolás nélkül belekódolni. Ez ugye a lehetetlen kategória. Talán ha azonos felbontással és kódolással elkészíted azt a rövid feliratos szakaszt, akkor utána össze tudod fűzni a filmmel. Vmi videós topikban jobb eséllyel találsz erre választ.
-
Bohus
aktív tag
Melyik Mint van fent nálad? Nálam 18.0 MATE. Kipróbáltam manuálisan feltenni a különböző Lightning verziókat, de a 4.7.4 mellett a 4.7.2 és a 4.7 sem működött, a régebbieket és újakat pedig már kár is próbálni, mert nem jók a Thunderbird 45.4.0 verzióhoz. Windows alatt bezzeg működik ugyanez a párosítás...
-
Bohus
aktív tag
Feltettem a Lightning addon-t Thunderbird alá, de valami kompatibilitási probléma miatt sajnos használhatatlan. Figyelmeztet is, de okosabb nem lettem az üzenettől:
"A Lightning által igényelt bináris összetevő nem tölthető be, valószínűleg azért, mert rossz verziókombinációkat használ. Jelenleg a Lightning 4.7.4 van telepítve, de a(z) 4.7 sorozatból származó verziót kellene használni."
Thunderbird és Lightning is a legfrissebb (vagyis repóban nincs frissebb T.B., de elvileg a T.B. 45.4 és a Lightning 4.7.4 kompatibilis egymással.)
-
Bohus
aktív tag
válasz
IstvánLászló #6757 üzenetére
A téma abszolút idevaló, csak sajnos pár hónap késésben vagy (erre rájöhettél volna ha egy kicsit beleolvasol a topicba). A hírérték gyakorlatilag nulla, annak viszont örülök, hogy megtetszett a disztró!
-
Bohus
aktív tag
Különös dolog történt tegnap este, két notebook szinte másodpercre pontosan fagyott le. Én épp fórum hozzászólást írtam amikor észrevettem, hogy a gép nem reagál. Miközben próbálkoztam visszaterelni a gépet a normál üzemre, a párom röviden közölte: lefagytam. Semmi reakció, mindkét gépet hosszú power gomb nyomással kellett kikapcsolni.
Mindkét laptopon 17.3 fut, egyik KDE másik Xfce. Nem szoktak fagyni. Az egyetlen dolog ami összeköti a két gépet, hogy közös wi-fi hálózaton lógnak. Fogalmam sincs, hogy mi történhetett... -
Bohus
aktív tag
válasz
H.Istvan25 #6669 üzenetére
Más is belefutott már ebbe. Ezt googliztam ki, öten ötféle megoldást ajánlanak, valamelyik talán rajtad is segít.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Nowhereman #6651 üzenetére
Két évig használtam MATE 17.x-et folyamatosan frissítve az asztali gépemen, most egy ideje már a 18 van fent. Agyonüthetetlen, soha nem sikerült olyan malőrt csinálnom, hogy újra kelljen rakni a rendszert.
A másik szívem csücske a KDE, két notimon is 17.3 fut, még nem volt időm átállni 18-ra.
Párszor próbáltam régebben a Cinnamon-t de nem jöttem rá, hogy miért az a mainstream a Mint vonalon belül, semmi extrát nem találtam benne. Nem rossz, de egyszerűen nem fogott meg.
Különben is, ha mindig a mainstream vonatra ülnék, akkor még mindig Windowson tolnám. (Na jó, van az is.)
-
Bohus
aktív tag
válasz
Lasersailing #6546 üzenetére
Én a LinSSID ajánlom, minden notimon kötelező tartozék.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Geripapa #6347 üzenetére
Készíts a conky-hoz szükséges kiegészítő fájloknak egy mappát a home könyvtáradban (ha még nincs). Ha ez pl. ~/home/neved/conky lett, akkor adj rá a többieknek jogosultságot a belépéshez és egyéb matatáshoz:
chmod go-rwx ~/home/neved/conky
Elvileg ennyi, ha mégsem, akkor menj át a conky topicba és folytatjuk. -
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #5749 üzenetére
Másfél évig gond nélkül használtam Mint-et KDE környezettel. (Családban van még 1-1 noti ill. netbook Xfce, és 1-1 noti ill. desktop MATE felülettel.) Nekem személyes kedvencem a KDE, elsősorban a KWin és a Gwenview miatt. Fórumokon látom, hogy egyes KDE hibák javítása akár évekig is elnyúlhat, ami nem túl biztató, főleg ha a 4-es vonalat egyre inkább hanyagolják majd, mert a Plasmara koncentrálnak. Egyenlőre várok, időm sajnos nincs sok a nyomozásra csak használni szeretném a rendszert.
Az nem zavar, ha a frissítések érdemben nem hoznak semmi újat (mert legtöbbször ez a helyzet), talán csak biztonsági foltozás van a háttérben. De ha a frissítés tönkrevágja az addig működő rendszert, az bizony bosszantó. -
Bohus
aktív tag
Rajtam kívül használ még valaki Mintet KDE környezettel? A firefox csaknem használhatatlan, a 'open file' és 'save file' ablakokban továbbra sem lehet egérrel operálni a bal oldali panelen, és gyakran összeomlik a böngésző mindkét gépemen egyaránt.
Ilyenkor engedem a reportot hátha előbb utább kijavítják, de egyenlőre semmi változás. -
Bohus
aktív tag
Leellenőriztem, MATE felület alatt nincs gond, lehet, hogy csak a KDE érintett (vagy csak az én két kde-s notebookom).
Úgy tudok letöltési helyet választani, hogy a felső sávban visszalépek a gyökérbe, akkor a nagy ablakban frissül és megjelennek gyökérmappák, amelyekben már lehet ugrálni, de a gyors eléréshez a bal oldali választó inaktív. -
Bohus
aktív tag
Nem tudom, hogy a Firefox fríssítése, vagy a Mint valamelyik összetevője okolható-e érte, de nagyon zavaró problémám akadt.
Amikor a böngészőből elindítom egy állomány letöltést, akkor felugrik az első ablak (megnyitás v. mentés), majd a mentést választva a helykiválasztó ablak. Itt jelenleg a bal oldali sávban hiába kattintok az egyes helyekre (pl. usb meghajtó, csatolt partíció, saját mappa), a kijelzett célkönyvtár nem változik meg. A jelölt útvonal egyes mappáira kattintva változik a célkönyvtár, de a bal oldali "Helyek" panel inaktív. KDE, és ha jól emlékszem otthon MATE alatt is fennált a probléma. Hasonló valakinél? -
Bohus
aktív tag
Mint 17.3 alatt mostanában vezetékes kapcsolat mellett pár perc elteltével (~1-20perc véletlenszerűen) az internetkapcsolat elhasal. Vagy másfél éves telepítés, soha nem fordult még elő ilyen. Először kábelezésre gondoltam, de u.ezen a gépen Win alatt minden rendben.
??? -
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #5412 üzenetére
Én mindig a Menü indítópultjába teszem be a conky-t, DE-től függetlenül. Amikor indul a grafikus környezet, akkor betölt a conky. Valahol, vmi., miatt szükségem volt késleltetésre, ezért így adom meg az elérését: "conky -p 10 -c" (és persze a conkyrc útvonal a végére).
-
Bohus
aktív tag
0.91-es inkscape verzióval nem boldogultam. Nem tudom, hogy maga az inkscape a hibás, vagy csak a Mint-tel nem jön ki, de jelenleg számomra használhatatlan. Egyrészt a magyarítás sem tökéletes, itt-ott megjelennek angol nyelvű popup információk, de az igazi gond az, hogy vonalzóról nem tudok segédvonalat behúzni a munkaterületre, ez pedig ellehetetleníti a munkát.
Visszaraktam a 0.48.4-es verziót, frissítést letiltottam, azzal nincs gond. -
Bohus
aktív tag
válasz
petersonal #5406 üzenetére
Nem a htop a mérvadó. Nem igazán értem hogyan informál a htop, de itt is volt rá példa, hogy nem lehet értelmezni soronként összeadva a memóriahasználatot, mert jóval többre adódna, mint ami a gépben van (illetve a htop első sorában látható aggregált érték). Sztem semmi gond nincs nálad.
-
Bohus
aktív tag
válasz
petersonal #5404 üzenetére
Biztos, hogy több szálon fut? Több PID-et ad vissza a "pgrep transmission-daemon"?
Nagyon népszerű a transmission, de én qbittorrent-et használok. -
Bohus
aktív tag
válasz
Lasersailing #5258 üzenetére
Nem Mint specifikus a kérdésed. Nem kell mappákkal bíbelődnöd, a profil fájlodra lesz szükség, (mentsd le, másold át olyan helyre amit a reinstall nem érint) újratelepítés után azt kell beállítanod, hogy a régi profilod használd. Bővebben itt.
-
Bohus
aktív tag
válasz
misimagaki #5209 üzenetére
Vélhetően igen. Ha jól értelmezem, mindent törölni szerettél volna, hogy azután készíts a 1TB-s vinyón egy nagy ext4 partíciót. Ehhez gparted-ben először minden partíciót törölnöd kell, majd készíteni az üres terület egészére egy nagy ext4 partíciót. Ezeket a lépéseket kell szépen egymás után elvégezned, majd egy "alkalmaz"-ra kattintással a gparted el is végzi ezeket a változtatásokat. Ha tudod, hogy a vinyód jó kondiban van, akkor a felület ellenőrzésre nincs szükség, így villámgyorsan meglesz, ne menj el otthonról
!
-
Bohus
aktív tag
Vagy kapcsold ki teljesen sleep-et, nem mindenkinél működik, korábban volt erről szó már itt.
Nekem anno - majd 10 éve - 2x jött ki BIOS frissítés amiatt, hogy nem állt fel a gép alvó módból. Most a modern op.rendszerekkel (nem csak linux) megint előjött ez a probléma, esélyem sincs, hogy új bios-t adjanak ki a nyugdíjas alaplapomhoz. -
Bohus
aktív tag
válasz
misimagaki #5202 üzenetére
Jó a beépített lemezkezelő (bármelyik DE alatt). Igazából ez gyorsan megvan, talán valami extrém rövid idő van beállítva az energiagazdálkodásban az altatására? Ha igen, akkor állítsd át egy ésszerű értékre!
-
Bohus
aktív tag
Feltettem ismét a Dropboxot a KDE-s notimra (apt-get segítségével), systray ikonnak nyoma sem volt, viszont működött. Mostanában csak a telefonom fotói vannak szinkronizálva biztonsági szempontból. Teljesen lepucoltam a klienst, majd feltettem ismét immáron az eszközkezelőből, ikont ismét nem láttam.
Leszedtem, nem is rakom fel többet, a képekhez webes felületen is hozzáférek. Copy-ról ownCloud-ra váltok majd, az egyelőre problémamentes. -
-
Bohus
aktív tag
válasz
gojko.m #5020 üzenetére
Egy Nvidia Ion chipsetes nettop-on nálam is ez a helyzet. Mint Xfce felület, a nyílt és zárt driverrel is próbáltam, Firefox használata során a leginkább zavaró a jelenség. Elvileg mindent beizzítottam ami a flash gyorsításhoz szükséges, de vélhetőleg máshol gyökerezik a probléma, az egész grafikus alrendszer lassú, még az ablakkezelés is rendkívül döcögős.
Muter használja a gépet (neki nem tűnt fel, hogy lassú), idő hiányában időszakosan jegeltem a problémát. -
Bohus
aktív tag
KDE alatt kipróbáltam, a panelen az "ikonos feladatkezelő" plazmoidot kell hozzáadni. A futó alkalmazásnak megjelenik a panelen az ikonja, több példányban futtatva ez egy apró + jellel kiegészül. Egeret ikon fölé vezetve megjelennek a futó ablakok miniatűrjei. Másik virtuális asztal ablakait nem vonja össze, önállóan kezeli.
-
Bohus
aktív tag
Az paneles egy ikonos megjelenítés megoldható Cinnamon alatt, KDE környezetben és MATE alatt is. Nem tudom, hogy több monitoros üzemben (vagy virtuális asztalnál) csoportosítja-e az összes kijelzőn futó alkalmazásokat, nincs vele tapasztalatom, ki kell próbálnod.
-
Bohus
aktív tag
válasz
kislaci #4799 üzenetére
Tegnap este feltöltött akkuval elaltattam a gépet. Ma délután 19 óra alvás után ébresztettem, 66%-nál járt az akksi. Az akku kapacitásának (üzemidejének) és a gép átlagos használat melletti fogyasztásának ismeretében úgy számolom, hogy a notebook teljesítményigénye 0,75W sleepben. Ez a normál fogyasztás ~ 5%-a.
(Lenovo 3000 V100 Intel T2400, 2GB DDR2).
Notebooknál rövidebb munkaszünetet érdemes felfüggesztéssel áthidalni. Az asztali gépemet is meg fogom vizsgálni. -
Bohus
aktív tag
válasz
King Unique #4658 üzenetére
Igen, ez egy nagyobb upgrade volt. Valójában nem bántotta a grub-ot, de megváltozott a partíciós tábla ami meggátolta a grub megszokott indítását. Live Mint-et bootolva helyreállítottam a rendet.
A windowsra szükségem van, tucatnyi mérnöki szoftver van, amit nem lehet működésre bírni linuxon. Egyébként viszont egyre kevésbé komálom, főleg az ilyen akciók után. A frissítést követően kaptam pár új izgalmas (?) funkciót, valamint volt olyan szoftver, amit egyszerűen csak eltávolított (Speccy - AIDA64 helyett). Nem szeretem ha nem én vagyok az úr a saját gépemen...
Használtam régebben EasyBCD-t, jó volt. A grub-ot viszont jobban kedvelem. -
Bohus
aktív tag
A Windows hiányolta a helyreállító partíciót. Az meghajtón nem volt szabad terület (1 ntfs + 2 ext4 partíció) ezért a frissítés a windows rendszerpartíció méretét lecsökkentette, majd a felszabadult helyre készített egy 450MB-os helyreállító partíciót. Az mbr-be fészkelt indító a grub további betöltéséhez az sda2-re mutatott, az viszont a frissítést követően immáron sda3 lett és ez okozta a galibát.
Aki egy lemezen párhuzamosan működtet Linuxot és Windows-t (8.1 v. 10) és nincs windowsos helyreállító partíciója, az számolhat ilyen kellemetlenséggel. -
Bohus
aktív tag
Frissült a Mint mellett lakozó Win10-em, aminek eredményeképp indításnál Grub rescue prompt fogad. Nem sima frissítés volt, hanem amolyan újraindulós "nagyon" frissítés, aminek valami fontos okból kifolyólag meg kellett piszkálnia a merevlemez érzékeny pontjait. Köszönöm Microsoft!
-
Bohus
aktív tag
Minek kell neked ilyen feature?! A Mint felhasználók túlnyomó része épp azért lett mentás, mert nem jött be neki az Unity.
De hogy ne hagyjalak cserben: KDE Unity like desktop -
Bohus
aktív tag
-
Bohus
aktív tag
-
-
Bohus
aktív tag
Azonos mappába úgy tudnak dolgozni, ha van egy közös partíció amit mindkét rendszer lát. Ez jellemzően NTFS a Windows korlátai miatt. (Vagy a Windows rendszermappa a közös, de ezt én hanyagolnám.) Sokáig mindkét rendszer alatt qBittorrentet használtam és minden rendben volt.
Ha az egyik rendszeren indított torrentet elindítottam a másik rendszeren is - ügyelve arra, hogy ugyanazt a célmappát jelöljem ki -, akkor töltött mindkettő. Ha egy session alatt lejött egy nagyobb anyag, a seed miatt akkor is elindítottam a torrentet másik rendszeren. Ilyenkor nincs újbóli letöltés, a kliens látja, hogy furcsamód ott már épp az található, amit neki le kellene töltenie, így csak egy ellenőrzésre korlátozódik a művelet, majd átvált seed módba.
Jelenleg ebben a felállásbam Win alatt qBittorrent, Mint KDE alatt KTorrent fut gond nélkül. -
Bohus
aktív tag
válasz
King Unique #4419 üzenetére
Kernelt talán a legegyszerűbb a Frissítéskezelővel: nézet - Linux kernelek, ott megkeresed az ajánlott kernel verziót, kijelölöd, majd Install.
Másik kettővel nem foglalkoztam, MATE verzió alatt stabilitási gondjaim vannak, a kernelt is csak annak reményében frissítettem, hogy ettől megszabaduljak. -
Bohus
aktív tag
válasz
utas666 #4417 üzenetére
Jövőre lesz a Linux éve?! Minden évben az van!!!
Ez kell neked: Network Traffic Monitor
-
Bohus
aktív tag
17.3 friss install melyik kernel verziót használja? Frissítettem a MATE rendszeremet de a frissítő nem nyúl a kernelhez, még a 3.13-ast használom. Ha jól tudom valamelyik 3.19.0-xx kerül fel, engem az xx érdekelne.
-
Bohus
aktív tag
Sikerült visszahoznom a rendszert!
Lehet, hogy nem az a beavatkozás okozta a bajt amit előzőleg felvázoltam, ugyanabban a munkamenetben futtattam egy frissítést is, ami jó pár csomagot érintett. A neten kutatva azt láttam, hogy ez a szindróma mindig frissítés után jelentkezik, de a problémára nem találtam orvosságot.
Végül az xserver-xorg és az mdm eltávolítása, majd ismételt telepítése után felállt a grafikus rendszer. Gyanítom, hogy a kettő közül vélhetően csak az xserver-rel volt gond.
-
Bohus
aktív tag
Kinyírtam a Mintet, flash gyorsítást szerettem volna a mesa-vdpau-drivers telepítéssel és az /etc/adobe/mms.cfg fájl létrehozásával. GUI nem tölt be, ez fogad:
MDM: Xserver not found: /usr/bin/X :0 -audit 0 -auth /var/lib/mdm/:0.Xau
Error: Command could not be executed!
Please install the X server or correct MDM configuration and restart MDMPróbáltam visszafelé: az mms.cfg állományt töröltem, mesa-vdpau-drivers-t leszedtem, de nem változott a helyzet. A "dpkg-reconfigure xserver-xorg" nem segített. Jól belakott rendszer, szeretném megmenteni. Mit tehetek?
-
Bohus
aktív tag
válasz
beloadjoker #4369 üzenetére
Megnéztem - párom notiján van Xfce Mint -, csak információs jelleggel működik, állítani nem lehet. Az on demand az ajánlott mód ami rendben is van, akkor pörög a proci ha szükség van rá. Már többször találkoztam olyan gadget-tel ami nem működött, nem csak tálcaalkalmazás, talán a docky egyes moduljaival is volt probléma.
Ami nem jó, azt ne használd. Nem tudom pontosan mi lehet a háttérben, egy DE több disztróba is be van építve, amik változatosak és folyamatosan fejlődnek, így nehéz a mini appok működőképességét minden kiadásban biztosítani. -
Bohus
aktív tag
válasz
beloadjoker #4367 üzenetére
2. Google keresőbe dobd be a hibaüzenetet, lesz olyan találat ahol kínálnak megoldást.
3. xfce4-terminal --geometry +0+0 paranccsal a bal felső sarkot tetszőleges helyre mozgathatod. Az első nulla helyett a kívánt vízszintes eltolást, a második helyett a függőlegest add meg. Középre igazítást hozzávetőlegesen ki tudod mazsolázni. -
Bohus
aktív tag
válasz
porthamt #4323 üzenetére
Alternatíva NTFS partíciók rejtéséhez: hozz létre az /etc/udev/rules.d/ alatt egy 99-hide-disks.rules fájlt, amelynek ez legyen a tartalma:
KERNEL=="sdaX", ENV{UDISKS_PRESENTATION_HIDE}="1"
Ha már létezik a fájl, akkor csak ki kell egészíteni, X helyett értelemszerűen a partíció számát kell szerepeltetni. Nálam a Double Commander ennek ellenére látta az ntfs partíciókat, a DC saját beállításai között tudtam elrejteni őket. Így már nyoma sincs a Windows rendszerpartíciónak.
-
Bohus
aktív tag
válasz
spammer #4132 üzenetére
Az is lehet, hogy a proci venti ment tovább. 2006-os a lapom, tudja az S3-at (STR). A manualban ezt találtam: "...open applications/files is saved to main memory that remains powered while most other hardware components turn off to save energy." Vagyis a legtöbb hardver komponens kikapcsol, hogy mi, illetve mi nem, azt itt nem nevezik meg.
A BIOS S3 időzítésnél ez olvasható: "If system activity is not detected for the length of time specified in this field, all devices except CPU will be shut off." Vagyis lemegy alvásba, de a CPU nem kapcsol ki!
Vagyis nem csalt a fülem, ezek alapján hardver függő az, hogy alvó módban milyen szintre süllyed az energiafelvétel. -
Bohus
aktív tag
Kipróbáltam. Mint 17.2 alatt Fn+F4 párosítással (nálam ott a kis holdacska) közönséges zárolást kaptam. Még a kijelző sem kapcsolt le, azaz nincs sleep. Win8 alatt ugyanerre a műveletre valóban elalszik a gép.
Lehet, hogy arról szól a történet, hogy alvás alatt csak a RAM-nak kellene működnie, de én már hallottam azt, amikor alvó gépben beindult a venti (asztali gép, vagy táp vagy proci venti lehetett). Emiatt egy kicsit szkeptikus vagyok. Ha csak arról van szó, hogy a táp nem bírta aktív hűtés nélkül az alacsony teljesítményigényt kiszolgálni, az még belefér, akkor van létjogosultsága a sleep-nek.
Örülnék ha valaki be tudná mérni vill. fogyasztásmérővel, hogyan viszonyul egymáshoz a normál üzem és az alvás energiafelhasználása (asztali gépnél, notebooknál ez macerás lenne). -
Bohus
aktív tag
Ha sok a RAM a gépben akkor bizony sokáig tart a hibernálás. SSD ugye nem örül a mókának, jobb HDD még 100MB/s írási sebességgel is sokáig molyol a jellemzően 4GB vagy több kiírásával. Ezen a téren előnyt élveznek a kevés memóriával gazdálkodók.
Alvó módot - gondolom erről szól itt a vita - nem használom, nekem a laptopon fel sem ajánlja a Mint, nem találom a menüben. Ha ez csak arról szól, hogy lekapcsolja a lemezeket és a VGA-t, de a lap, a memó, a proci továbbra is üzemel, akkor nem érhet sokat energiamegtakarításban. Notinál rá lehet szaladni arra, hogy alvó módban kifogy az akksiból a szufla, a leállással pedig ugrottak a futó alkalmazások.
Egyébként hibernálás sincs nálam a menüben, ehhez állítólag swap partíció kellene, de az SSD használat miatt a telepítésnél mellőztem ennek elkészítését. -
Bohus
aktív tag
-
-
Bohus
aktív tag
A script-es topikokban nincs nagy mozgás, ráadásul Mint specifikus a probléma ezért itt teszem fel a kérdést. Gyártottam egy bash scriptet, amit rendszerindításkor - vagyis bejelentkezés után - szeretnék futtatni. A script-ben mindössze egy espeak parancs van, ami hangosan üdvözli a felhasználót, és figyelmezteti ilyen-olyan határidős tevékenységekre.
A gondom az, hogy nem tudom a scriptet automatikus indítással működésre bírni. Kapott futtatás jogot és parancssorból indítva jól működik, de ha GUI-n hozzáadom az automatikus indításhoz, akkor nem történik semmi. A rendszer Mint Xfce. Ami furcsa, hogy ha átteszem a scriptet a másik notira ahol Mint KDE fut, ott ugyanezzel az eljárással működik a dolog. Tanácstalan vagyok. -
Bohus
aktív tag
Nálam jelenleg ilyen opciók sorakoznak az fstab állományban a csatolási pont után:
ntfs-3g rw,auto,user,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=022 0 0
Hosszú kísérletezgetés, majd finomhangolás után jutottam erre az eredményre. ( Egyszer már megosztottam, akkor többen is feleslegesen bonyolultnak, túl hosszúnak találták, de nekem így frankó.)
-
Bohus
aktív tag
válasz
syler123 #3751 üzenetére
Jó ideje (lakáskorszerűsítés miatt) én is egy Edimax EW-7318USG sticken lógok a hálózaton, és néha az is eldobja magát. Ha elszáll, egy ki-bedugás megoldja a problémát, ill. újraindításnál természetesen ismét van kapcsolat. Próbáltam ezt-azt állítani, most már tűrhető, de teljesen nem tudtam eliminálni a problémát, egy hónapban egyszer v. kétszer még mindig előfordul.
Lehet, hogy maga a stick a bűnös, az enyém tartós üzemben frankón felmelegszik. -
Bohus
aktív tag
Én viszont igen. Kiróbáltam a Kubuntut (15.04), két napig bírtam vele. Apró dolgok rontották az összképet, pl. hiányos magyarítás, menüből parancsikon másnap már nem indította az alkalmazást...
Nálam a KDE a mainstream, gyengus gépre Xfce-t teszek. Két notebook-on használom KDE-vel Mintet, asztalin még MATE (17.0-ként telepítve), de ott is átállok majd KDE-re. Kipróbáltam mindegyiket, nekem ez jött be. A KDE verziót mostohagyerekként kezelik, véleményem szerint teljesen alaptalanul. -
Bohus
aktív tag
Megoldódott a problémám a YouTube videók teljes képernyős lejátszásának elérhetetlenségével. Nincs semmiféle VGA és driver gond, szimpla user error történt: az első lejátszási alkalommal a felugró ablaknál a tiltást választottam (természetesen akaratlanul, a tapipaddal nem túl jó a viszonyom, rossz helyre ment a click).
Ezt követően már hiába is böködtem a fullscreen gombot, de azért jó lett volna, ha legalább egy popup üzenettel figyelmeztet a Firefox, hogy ez a funkció tiltott, mert akkor nem keresem egészen más területeken a megoldást. Az about:permissions -nál kellett levenni a YouTube fullscreen tiltást, így végül megoldódott.
Korábban azt hittem Xfce specifikus hibával kerültem szembe, így most visszakoznom kell. Gyengébb, régi gépekre én is ezt a verziót ajánlom.
-
Bohus
aktív tag
Új wireless kártya ide, vagy oda, a ma reggeli indításnál nincs vezeték nélküli hálózat. A kártya lspci szerint jelen van, iwconfig nem mutatja a wlan0-t. Mielőtt mélyebben belemennék gondoltam egy újraindítás jót tesz, de ez meghiúsult, a mint logónál lefagyott a rendszer. Másik terminálablakba sem lehetett lépni. Erőszakos kikapcsolás után pedig nem indult a rendszer, a logót még kidobta, aztán kész.
Gyakorlatilag három nap alatt leamortizálta magát a frissen telepített 17.2 Xfce úgy, hogy csak böngészésre használtuk. Részemről nem ajánlott. -
Bohus
aktív tag
Nekem kiírta és komolyan is gondolta: nem volt kapcsolat. De van más is ami felbosszantott. Írtam egy szkriptet, ami minden indításnál espeak segítségével hangosan köszönti a páromat (mert az ő notijáról van szó). Az automatikus indításhoz betettem az indítópultba, kb. az első 5 indításnál működött, azóta nem.
-
Bohus
aktív tag
Frissen telepített 17.2 Xfce alatt a wireless kapcsolat megadta magát. Először indításnál jött elő a "Kapcsolat bontva, a hálózat mostantól nem érhető el" üzenet, de nagy nehezen sikerült kapcsolódni. A következő indításnál megint csak szenvedett. Térerőgond kizárva, a router közvetlen közelében sem csatlakozott. Egy kicsit kutattam (pl. power management kikapcsolása), de semmi sem segített, délután már nem tudtam bele életet verni.
Meguntam, kicseréltem a 3945ABG-t egy Broadcom miniPCIe kártyára, azzal most működik. -
Bohus
aktív tag
Még jó, hogy rád mindig számíthat az ember VGA driver ügyben! Az én laptopom hardveres alapokban (chipset, proci) teljesen megegyezik a pároméval, és 17.2 alatt semmi gond vele, pedig már a 3.16-os kernel van rajta (Mint viszont nem Xfce, hanem KDE). Este majd próbálkozom a javaslataiddal.
-
Bohus
aktív tag
Párom öregecske laptopján lecseréltem a Windowst 17.2 Xfce-re. Egész jól belaktam, próbálgatom, Firefox alatt youtube klipre nyomtam egy fullszkrínt. Bejött kb. két másodpercre a teljes képernyő, aztán vissza normál méretbe, és azóta bármit is csinálok egyáltalán nem reagál a FullScreen-re (nem az egér ment tönkre). Indavideo-n semmi gond nincs a teljes képernyős lejátszással. A gépben intel GMA 950 van.
Ötlet a gyógyításhoz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Formula-1
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Hobby rádiós topik
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest