- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
zolka95 #31112 üzenetére
Nem. Szerintem NTFS fájlrendszert használsz és az nem csatolódik fel automatikusan. Természetesen a qBittorrent utólag már nem érzékeli a felcsatolt állományokat, így elkezdi letölteni őket úgy, ahogy kell. Fel kell csatolni az NTFS partíciót az fstab-ban.
sudo blkid
- itt megkeresed a felcsatolandó meghajtót. Nekünk annak az UUID-ja kell. Kimásolod.sudo gedit /etc/fstab
gedit-tel szerkesztjük az fstab-ot:
példa:
UUID=8TD934140ASR2F721 /media/Hobelebanc ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0UUID=8TD934140ASR2F721 - ezt kicseréled a sajátoddal
/media/Hobelebanc - itt adod meg, hogy hova szeretnéd felcsatolniminden más marad.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #30895 üzenetére
Hmm, pedig ez elég alap dolog lenne ilyen "nagy" disztróknál. Amúgy azt hiszem a gparted is tud csatolni, akkor talán nem kell fstabot szerkesztenie.
-
coco2
őstag
Egy flash kártyán lévő file systemet szeretnék kímélni, és arra gondoltam, hogy valami write back cache kellene hozzá az fstab-ba mountolási opciónak.
Keresgélek neten, mik vannak, és találtam egy olyat hogy "commit=600", ami azt mondja neki, legyen 600 másodperces kiírási idő.
A kérdésem, hogy használhatok ilyen kapcsolót ext2 meg akármin, vagy csak újabb ext partíción? Ha használni akarom ezt az opciót, külön elő kell készítenem rá az ext partíciót, vagy csak bevésem az fstab-ba, és levan róla a gond? Ha van kitalálva writeback cache-elésre valami jobb módszer is, ami ugyan úgy handy, szóljatok rám. Tippeket előre is köszönöm.
-
válasz
CPT.Pirk #30231 üzenetére
Tudom, hogy SSHD- d van, de mint Chakra prof- ot kérdeztelek.
A különféle át, ide-oda helyezések disztrófüggetlenek, bár ezekkel meg a TRIM beállításokkal kapcsolatban is olvastam többféle módszert. Pld. a discard opció az fstab- ban kell- nem kell, olvastam már azt is, hogy az fstrim is ugyanaz, mint a trim, ami igaz ugyan, csak az első kizárólag a nem használt területeken dolgozik.
Ha a Chakra is kezeli rendesen a TRIM- et, akkor elég sok beállítgatást megúsznák, de most olvasom épp, hogy ez a parancs ellenőrzi, leírom, hátha valakinek pont ez kell:sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #30230 üzenetére
MintStick. Nem ismerem, nem tudom mit tud. Pl. Unetbootinnal voltak gondok már, Lili sem tud mindent jól kiírni, stb. Meg kell nézni, melyik disztróhoz mit javasolnak, meg hogy az adott progi támogatási listájában mi van.
Az SSD-t meg nem tudom. Fogalmam sincs hogy kezeli a 14.04, mintha valami automata ssd felismerés lenne benne. Igazából nem is különösebben lényeges, mert úgy is egy pár fstab bejegyzést át kell alakítani hogy ne az SSD-re kerüljön pl. a /tmp, a böngésző cache, stb. Aki meg ezeket ismeri, az be tudja kapcsolni a trimhez kellő systemd szolgáltatást.
Egyébként SSD-vel ne engem kérdezz, nekem SSHD-m van. -5 kör szopás. -
Vladi
nagyúr
válasz
Ice&Lime #30113 üzenetére
Jó fejek itt a srácok.
driverrel nem lesz gondod, se a trimmel. 1-2 trükköt alkalmazhatsz még, néhányra szükség lehet.
Itt van Lenry cikke, ez segít.fájrendszernek ext4-et javaslok.
Egyébként személyes tapasztalatom samsung 830-al: win alatt driver feltesz, nem jó, leszed, ezt tedd, de csakezt, jah bioszban kelett volna állítani, rakd újra, mostjó, particionálást xy-ban kezd, nemjó, csináld újra, teszt, tényleg annyival másol -e mostmárjómehetráaw7.
ezalatt linuxon: telepítsd fel... kész. Jó hát fstabba még 1 szó. Namostkész.
Ha cpu támogatja a paet akkor tehetsz 32-est, ha nem, akkor nonpae kerneles disztrót keress. Nem ez volt a gondod valamelyik zorinos cikknél?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30063 üzenetére
csinálsz egy mappát neki a vinyón, majd egyszerűen bemásolod oda a bin-ből a binárist (progit). aztán (soft) symlinkelsz egyet a bin-ből az új helyére.
ln -s [cél_útvonal] [név] de man ln leírja mi kell neked.gyors HDD-re? talán /var, /tmp.
SSD tweakből leginkább a TRIM kérdést érdemes / szükséges megoldani. az fstab módosítós megoldás is jó végülis (discard), bár folyamatosan küldené a TRIM utasítást SSD felé minden egyes törléskor, ami esetleg lassíthat. érdemesebb mondjuk (ana)cronnal időzíteni és-vagy rc.local-ba berakni egy scriptet, ami bootkor lefuttatja a TRIM-et. How to Enable TRIM For SSD in Ubuntu
a noatime,nodiratime-t bekapcsolhatod fstabban, de szerintem olyan túl sokat nem számít.
tmpfs-t létrehozhatod és mondjuk oda pakolhatod a böngésző cache-t, egyéb szemetet. nem feltétlen az SSD kímélése miatt (nem hímestojás az), hanem mert a RAM undorítóan gyors. bár még mindig inkább a net sebesség fog limitálni bönginél.
IO schedulert érdemes módosítani, mert ne HDD-ként próbálja kezelni az SSD-t ütemezés szempontjából, mert nem az
-
Vladi
nagyúr
válasz
tgulyas #29461 üzenetére
nyissál terminált és :
cat /proc/partitions
ezzel tutira látod. De neked inkább az írás/olvasás lenne a lényeg, nem?Akkor fel kell csatolni. Most hogy ezt rendszer szinten teszed fstabbal vagy felhasználói felületen valami gui akármivel az már a te döntésed. Ez utóbbit nem tudom, nem isemrem a júnitit.
-
lumpy82
csendes tag
(#29416) lionhearted :
Csak én nyúlhatok hozzá.
És voalá : HALELUJAH
SIKER.mod: De az fstab még mindig ro nak jelzi a hda1 et.
Ja és mount parancsra a root is ro volt. a mountolást megycsináltam a root ra is és ott megváltozott rw re.
Reset. Siker.
Tudtam változtatni a root és az user1 jelszavát is. pure-pw nem kell (ma tanultam) nem virtuális felhasználó.
Lekocogtam, ftp connect, jelszó beír, és csatlakozott. Jupíí(#29418) Vladi
"Akkor adatokat kap kívülről a gép, amit ad tovább nektek ftp-n?" Igen
Jelezve van hogy gyenge a gép, de hát abból kell főznünk amink van. Sajnos.KÖSZÖNET mindenkinek.
Jöhet a zuhany
és később a fizuemelés
PS.: a szintek között 6 méter van szóval igazából 14 emelet mentem oda vissza az 28. Ma 6szor tettem meg ezt a távot és a segítségeteknek hála többet nem kell
-
lumpy82
csendes tag
Na felmentem a géphez megnéztem fstab benne van az /etc -ben.
mtab-ot nem néztem
Indításkor vettem észre:
VFS: mounted root ext2 filesytem (read-only)ls -al /etc/passwd
-rw -r--r--ls -al /usr/bin/passwd
-rws-xr-xJa és van az /etc-ben egy "passwd-" fájl is annak meg csak -rw------- az attribútuma.
Új felhasználót sem tudok felvenni, Ftp szerverre sem
-
westcoastog
veterán
válasz
CPT.Pirk #29323 üzenetére
Nem nagyon találom azt a defaultot.
GNU nano 2.2.6 Fájl: /etc/fstab Módosítva
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=dc0d710d-0d6b-48d0-b39f-8e86bfd926b0 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=a554809e-c8ef-4890-ba09-2c1035643197 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sdb1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0 -
Vladi
nagyúr
válasz
CactuS #29293 üzenetére
1. igen jobb. Mountolni egyszerűbb? Arra ott az fstab, egy sort beírsz és kész.
2. Nemtom. Jogosultságot kell neki adni. Így is jó, ahogy írja, nyugodtan vissza is csinálhatod utána ha mégse lett jó. Csak jegyezd meg, hogy mit állítottál.
3. Bármelyik. Lényegében letöltöd az előre fordított programot, kicsomagolod és futtatod. A többi körítés meg beállítás. Illetve 1-2 kisebb hiba felmerülhet, arra is ad tippeket. azt csináld meg ezekből, amire szükséged van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nestor16 #28777 üzenetére
Egyszer kipróbálnám a "noatime" opciót hozzáadni az érintett partíciókhoz az fstabban, amikről dolgoznak ezek a progik, úgy egy picit gyorsabb lesz az elérése a fájloknak, meg mindennek. Szerintem ilyen bajod van, hogy túl sok cucchoz akarnak hozzáférni egyszerre, a vinyó meg nem bírja szusszal. Milyen gépről meg vinyóról van szó?
-
Tonyk
veterán
válasz
SidCorky #28649 üzenetére
Azért nem találod mert nincs benne. Írd be. Utolsó sorba írd, majd a végén nyomj egy entert. Fstab-ban lennie kell egy üres lezáró sornak. Valamint fstab-ot csak emelt jogosultsággal tudsz szerkeszteni, ezért a szövegszerkesztőt gksu -val indítsd el: gksu gedit /etc/fstab
-
-
Tonyk
veterán
Senki?
Akkor segítek:(Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától
)
mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
-
Tonyk
veterán
Srácok, segítsetek megoldani egy x-aktát.
Adott egy nas és egy megosztása. Ha a kliens gépről, kitallózom a hálózatokon keresztül a megosztás írható.
Azonban ha az fstab-ba rakom be, akkor csak olvasni tudom, írni nem:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile 0 0"jelszo" file tartalma:
username=nev
password=jelszoNyilván mount-tal is u.e a helyzet:
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszoTermészetesen a jelszó file tartalma u.a, mint a mountkor megadott, ami ugyanaz, mint a hálózatkor kitallózásakor megadott név és jelszópáros.
5let?
-
Siriusb
veterán
válasz
tvamos #27903 üzenetére
Ha a kernelbe épített ntfs-t használod, akkor az csak read-only módot nyújt. Telepítve kell lennie az ntfs-3g csomagnak is a r/w lehetőséghez. Régebben az fstab-ba is ntfs-3g - t írtunk típusnak.
Gyökérbe nem hozunk létre csatolási pontot, tessék betenni a /media vagy /mnt könyvtárba. Ha a /mnt-be csatolod, akkor nem fog megjelenni a partíció az Devices vagy Eszközök között, amint gondolom most sem jelenik meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #27876 üzenetére
KDE-s disztrót használok, így nagyjából csak egy dologra nyitok terminált, mikor kiadom a frissítés parancsot. Ezt se lenne muszáj ott csinálnom, csak megszoktam korábban mert pár hónapig nem volt grafikus frontend a csomagkezelőhöz mikor a régivel gondjuk volt és az új még nem készült el. - mindamellett gyorsabb terminálban kiadni azt az egy parancsot, mint gui-n végigklikkezni.
Ezek után még esetleg ha meg akarom nézni miért nem ment az adott játék wine-vel, akkor azt terminálból indítom el.
Vagy még akkor van pl. alt+f2, mikor valamiért ritkán rootként kellene a fájlkezelő.
"Egyszerű felhasználóról beszélek, nem programozóról. Nem is nagyon emlékszem használtam-e parancsokat az XP-ben"
Az XP egy eléggé "manuális" oprendszer volt, ott elég sok cuccot kellett machinálni hozzá hogy jó legyen. Kezdhetném sorolni, mihez kell XP-n paranccsor, vagy az "alt + f2" jellegű parancs:
IP cím megújítás / lekérdezés, hozzáférés a useraccounts2 beállításokhoz (ezt nem is lehet a gui-ról hack nélkül), kivenni porgramot autorunból az msconfigban, stb.
Nem is beszélve arról az irgalmatlan sok regedit hackre, amivel normális rendszert lehetett csinálni az alap totál buta XP-ből.
Persze az R=1 felhasználó ezekkel nem találkozik, de jellemzően valaki beállítja neki.Továbbra sem látom, hogy miért vagy rákényszerítve a terminál használatára egy normális disztrón.
tvamos: valószínűleg nem csatoltad fel az fstabon keresztül, így mikor hozzá akarsz férni, akkor kéri a jelszót. Be kell tenned egy sort a /etc/fstab fájlba.
-
kispx
addikt
válasz
N0zer0 #27806 üzenetére
Nem akarok vitát indítani, de egy ellenvélemény.
A home user tényleg jobban elboldogul egy commanderrel. Én is TC-n nőttem fel. Viszont 2 évvel amikor először foglalkoztam hozamosabban egy Ubuntuval, gyakran tényleg gyorsabban lehetett elvégezni a feladatokat a terminálban a TAB billentyűt nyomkodva.
Ma is ha fstabba vagy a chromium parancsikonjába bele kell nyúlnom, akkor parancssorból teszem meg, mert nekem úgy gyorsabb.
-
Tonyk
veterán
válasz
Jester01 #27783 üzenetére
"Szerintem azért nem enged ráírni mert nem a felhasználód tulajdonában van. Ezen egy sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom (csatolás után) sokkal inkább segít mint az fstab mókolása."
Pont egy ilyennel szopikázok:
Adott a home-om alatt egy mnt/ video . Ide akarom becsatolni a NAS-om megosztását.
Kiindulás:
ls -l
drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 videomount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456
mount: ezt csak a rendszergazda teheti megsudo mount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456,defaults
Így OK, felcsatolódik, de csak olvasható, holott a megadott felhasználóval és jelszóval írhatónak kéne lennie. Simán a hálózatokból kitallózva a nas megosztását a fenti userrel írható a tartalma.
A fenti mount után ls -l -re:
drwxr-xr-x 2 root root 0 máj 15 20:49 videoumount után :
drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 video
Ötlet? Mountból miért nem jó, ha fstab-ból ok, és kitallózva is ok u.a a felhasználóval?
Nyilván a "drwxr-xr-x 2 root root " miatt nem írható, de hogy lehetne megerőszakolni? -
mzx
senior tag
Mielott ma feltettem kérdésem, szerintem ugyanezt az írást olvastam, mint az előbb emlitett, csak én hup wiki-n. De én mint totál kezdő, örülök, h egyáltalán csatolni tudtam fstab-ban a kérdéses particiomat. A chown hátha segít abban, h írni is tudjak rá, csak várom rá még a választ valakitől.
Egyébként csak ismétlem, hogy nem haragszom senkire, arra az egy-két illetőre sem, ezt már korábban is elmondtam. Csak hát nem volt korrekt, amit egész junius hónapban művelt az az egyvalaki ellenem, és továbbra se fogom szó nélkül hagyni, ha valaki igazságtalan, kötözködő. Ahogyan mások érdekében is szót emeltem már, ha láttam, hogy X beleköt Y-ba, ok nélkül. Tudja, akiről szó van... Ennyit erről, elnézést a mod-októl, h erre kitértem, csak jelezni szeretném evel az illetőnek, hogy nem muszáj körülményesen, kerulgetve reagálnia, ha úgy gondolja; ha mégis így szeretne, avval sincs gondom.
-
Jester01
veterán
bob.zxr csak azt akarta mondani, hogy a defaults azzal a listával egyenértékű, tehát a defaults, rw fölösleges mivel az rw már benne van.
Szerintem azért nem enged ráírni mert nem a felhasználód tulajdonában van. Ezen egy sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom (csatolás után) sokkal inkább segít mint az fstab mókolása.
Amúgy a file system UUID nem titkos, azzal senki semmire sem megy, fölösleges kicsillagozni. De ahogy érzed
-
mzx
senior tag
Ezt mind írjam az fstab-ba?
Egyébként Pirk javaslatára beraktam az rw-t, de reboot után látom ,h ez kevés... amiket sorolsz, mind írjam a defaults után, vesszővel elválasztva? vagy mennyi ezekből ami muszáj? A lényeg nekem, h általános használatra kell a particio, adattárolásra. Jelenleg még mindig nem enged ráirni... -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27777 üzenetére
FSTAB:
Köszi, mindjárt átírom az fstab-ot.
GRUB:
Lehet h van rajta grub, de nem jelenik meg csökkentett mód választó. Utóbbi hogyan érhető el? Akkor boot-oltak korábban nálam "ilyen választó" képernyővel a linuxaim (a Lubi is), ha volt windows is telepitve. De most csak ezt az egy boot-olható oprendszert (lubuntu) raktam fel arra a gépre, és semmiféle csökkentett mód / normál mód választó menü nincs, boot-olás során... -
mzx
senior tag
Most fogok utánanézni egy számomra újabb dolognak: még sose raktam fel grub -ot. Azért kellene, hogy tudjak Lubi boot előtt választani a csökkentett mód és a normál között. Vagy ehhez nem kell grub egyébként?
A tegnapi problémát elkezdtem megoldani, eddig félsiker. Ugyanis fstab-ban csatoltam, de még mindig nem írható a particio (kicsillagoztam az uuid számot) :
UUID=************** /media/ahovacsatolom ext4 defaults 0 0
Ötlet? Hibás az fstab sorom?(#27744) lionhearted és (#27746) N0zer0:
Köszi nektek is a kieg-t. Egyébként végülis 2%-a a teljes particio kapacitasnak, hogy jobban megneztem. Amiatt, h megbizonyosodjak, tuti nem "maradványról" van-e szó, mindenesetre max4o4 tanácsát megfogadtam és leformáztam fat32-re, az is egyébként lecsípett néhány MB-t. Utána visszaformáztam ext4-re, és ujra ugyanannyit, a 2%-nyi helyet csípett le. Ez nekem tanulságos, mert így a gyakorlatban látom, mi a következménye a formázásnak.(#27742) Tonyk és (#27745) teleahocipöm:
Mégiscsak jófelé kapiskáltam annak ellenére, h sose láttam még notit belülről, ugyanis a csatlakozást gyanítottam problémásnak "teleahocipőm" kolléga problémája esetén; az ő reagálását most olvasom, h a szerelők a szaküzletben megállapították a notijában a dvd eszköz csatlakozási hibáját. Ettől függetlenül elfogadom a helyesbítést, hogy a notik nem "madzagolhatóak".(#27745) teleahocipöm és (#27751) max4o4:
Sentinel, linux alatt? Lehet h ebben is elég tájékozatlan vagyok, de erre még nem figyeltem fel... Avagy wine alá raktad fel, "telea" kolléga?
Max4o4 -nak jelzem ,h sajna nem értem, amit itt írsz... Eleve nincs a synaptic-ban a Lubuntu-m alatt sentinel. Keressek rá gugliban, milyen tárolóban található, azt rakjam fel, és onnan elég telepítenem? De minek jogot adni akkor neki? Nem értem... Biztos jót írsz, de én nagyon kezdő vagyok még mindig..._____________________________________
(#27745) teleahocipöm:
Figyi, a terminálhasználat legalább minimális szinten muszáj egy linuxosnak, én amondó vagyok. Nagyon hasznos tud lenni, leegyszerüsít olykor egyes megoldásokat, sőt, van, ami nálam gui-ból hibádzott, míg ugyanazt terminálból sikerrel lefutott.A múlt hónapban hdd ellenőrzésre ajánlották nekem itt többen is a smartmontools -t, illetve előzőleg felfedeztem magamnak és megerősítettek abban ,h az jó lesz.
Ezt találtam, ez alapján csinálom:
(sudo -t mindegyik elé írj! Az "sda" értelemszerűen behelyettesítendő, ha mást tesztelsz.)Telepítés:
apt-get install smartmontools
Ha kész, akkor a legalapvetőbb parancsok:1.)
smartctl -i /dev/sda
->
...
SMART support is: Enabled
...SMART support is: sor, ahol Enabled kell álljon, Ha ez nem így volna, adjuk ki a smartctl -s on <eszközfájl> parancsot a SMART bekapcsolásához.2.)
(-H: egy "jó a diszk vagy sem" üzenetet kapunk. A SMART overall-health self-assessment test result: után PASSED kell álljon, máskülönben el is kezdhetjük lementeni az adatokat és cserediszket kell beépítenünk a haldokló HDD helyébe)
smartctl -H /dev/sda
"test result" után PASSED kell álljon, máskülönben el is kezdhetjük lementeni az adatokat és cserediszket kell beépítenünk a haldokló HDD helyébe.3.)
smartctl -A /dev/sda
---KÜLÖNÖSEN FONTOSAK:
194 Temperature_Celsius <- nem feltétlen jelzi ki, inkább csak ha kb 35 celsius feletti.
195 Hardware_ECC_Recovered <- nem feltétlen jelzi ki, inkább csak ha eléggé problémás; párezres adat kisebb hibára utal, afelett komoly lehet a baja.4.)
(-l error: a hibanapló tartalmát listázza az opció. Itt optimális esetben a No Errors Logged áll, azonban néhány bejegyzés még nem feltétlenül jelent nagy problémát, visszatérő üzenetekre azonban figyeljünk.)
smartctl -l error /dev/sda -
mzx
senior tag
válasz
N0zer0 #27733 üzenetére
Olyan harmincgiga partíció...
(#27735) max4o4:
Pár száz MB az a plusz, amit jelez a gparted. Tehát kb 1%. Egyébként 5%-t sokallanám. 50GB kéne ext4-nek mondjuk egy terás partíción? Az brutál lenne.... Bár én ezt nem tudhatom, csak csodálkozom.Köszönöm nektek az infókat.
A lényeg, h ezek szerint természetesen létrejött dologról van szó, a pár száz mega "személyében". Rendicsek. holnap bele tudok nyúlni a gépbe, fstab, aztán kiderül úgyis, mit rejt az a többlet.
Vagy nem...
-
mzx
senior tag
Most látom, h itt is írtál, itt nekem. Észre se vettem, mert az offtopic -kal kezdtem, hogy visszanéztem most; tök véletlen, h ott most rád reagáltam. Pontosabban szinkronicitás.
Hát erről beszélek: hogy jó felé kapiskálok-e az fstab tekintetében? Köszi a megerősítést.
Holnapig előveszem a másik gépet, és beírok egy fstab sort.
(Biztonytalan voltam az fstab sejtésemet illetően.)
(#27729) max4o4:
Köszi, Vladi szerint jól sejtem a megoldást. Ha mégse hoznám össze holnapig, akkor szólok. Köszi amúgy a szándékod.Mindkettőtöknek:
Viszont amit tényleg nem értek, miért több száz MegaByte-ot jelez a gparted?? Nem túl sok az?A Nautilus semmit nem lát rajta, csak hogy tök üres, teljesen kihasználhatónak jelzi a kapacitását; épp csak egy LOST&FOUND mappa került rá, a gparted-es formázást követően - de a gparted miféle több száz MB-t ot lát, ez az, ami homály nekem... :S Értelek, Vladi, h ext4 miatt valamicskét rárak, de ennyit...?
Valszeg csak holnap nyúlok ahhoz a géphez, ami a kérdéses, szal' nincs előttem.
-
Vladi
nagyúr
Az x hely, amit foglalva látsz, azt a rendszer tartja fenn. Naplózásra, meg ilyenekre. Csak úgy tüntetheted el részben, ha olyan fájlrendszert haszálsz, ami kevesebbet igényel. Pl: ext2. Ne tedd, jó az a 4.
ha meg nem írható, akkor jogosultság gondod van. csatold fel fstabbal egy x könyvtárba pl: /mnt/adatok és akkor az adatok könyvtárra adj írás jogot a userednek. Kész.
-
mzx
senior tag
Tuti valami nüansznyi dolgon csúszok el: tudja valaki, miért nem írható a gparted által ext4-re formázott partícióm Lubiban? (Szépen csatolta a Nautilus pedig.) És hogy miért jelzi ki azt az X MB-nyi adathalmazt, ami formázás előtt rajta volt? Most akkor leformázta, vagy nem? (Gparted szerint igen.) Jó lenne, ha nem jelezné ki, hogy rajta van... felülírható egyáltalán? Vagy hogyan tűntethető el a leformázott X MB file tömeg? Lehet, hogy fstab-ban kéne csatolnom, h oké legyen? Köszi előre is
-
Fritz Teufel
addikt
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #27209 üzenetére
"És továbbra is érdekel, hogy a chmod 777 mit csinál az ntfs-en lévő fájlokkal?"
Semmit. Linux és a win máshogy kezeli a jogosultságokat. Ha ntfs-re akarsz állítani, azt az fstabban kell megtenned.
(#27213) lionhearted:
elképzelhető, de inákbb a fájlrendszerre van hatással. naplózó linuxos fájlrendszernél nincs olyan nagy gond.
ext4 torrentre is jó. -
teleahocipöm
senior tag
Megnéztem az /etc/fstab -ot, ez van benne:
/dev/disk/by-id/ata-XL=DT-ST0DVDRA__WSQ-X10N0_0_0_0_0_0_0_0__03E5MQ0401_0_0_0_0 /cdrom auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-label/LinuxUDF /mnt/LinuxUDF auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show,noauto 0 0és ez a fájlom van:
/dev/disk/by-id/ata-HL-DT-ST_DVDRAM_GSA-4167B_49B8EB84B899Azon gondolkodom, hogy az fstab fenti első sorát ez utóbbira átírom.
-
válasz
CPT.Pirk #26954 üzenetére
Igaz, de közben még az is eszembe jutott, hogy nekem volt fenn akkor másik működő disztróm is, így ezeket a frissítéseket ki is hagytam, az fstabot biztosan, mert arról akkor még nem is hallottam.
Egyébként a Te megoldásod ésszerűbb, mert maga a MINT partíció már így is elég az oprendszernek és a 200 Gb- ot fel lehetne csatolni egy külön partíciónak! -
N0zer0
senior tag
válasz
Blum1866_2 #26697 üzenetére
Nem, ez nem a te egyéni hülyeséged, hanem pendrive-ot valóban baromság automatikusan csatolni. A modern disztrók grafikus felületén a beállítások között mindig szokott lenni erre ikon, vagy automatikus akármi, vagy csatolások név alatt, és ott grafikusan be lehet pipálgatni, hogy az eddig a gép által felismert eszközök közül melyikeket csatolja fel induláskor (a pendrive-okat is tudja). fstab csesztetését nagyon nem ajánlom, főleg kezdőnek nem, másodpercek alatt hazavághatja az egész Linux-telepítést.
-
Blum1866_2
tag
válasz
teleahocipöm #26695 üzenetére
Nekem van 3 particiom,amit automatikusan nem csatol a rendszer. Ilyenkor jon kepbe az fstab de az most nem kell(ett) neked.
En ezt ugy szoktam csinalni,hogy eloszor lsblk -f paranccsal megnezem,hogy mi a meghjtok neve (/dev/sda,sdb4 es sdc1 szokott lenni) utana mindegyiknek csinalok egy mount pointot sudo mkdir /mnt/Storage1,2,3 paranccsal. Utana mar csak rootkent belepve csatolni kell a meghajtokat mount /dev/sda1 /mnt/Storage1 paranccsal. Ha mindezt automatikusan akarod megoldani akkor jon kepbe az fstab.pendrivenal ugyanez az eljaras,mert en nem szeretem az automountot ilyen kulso eszkozoknel,inkabb manualisan csatolom vagy valasztom le de ez mar az en egyeni hulyesegeimhez tartozik
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26653 üzenetére
Nem tudom érdemes-e ezzel kínlódni, egy P3-as gépnek sem okoz nehézséget a Debian Lxde futtatása.
Ha nagyon hard akarsz lenni, akkor csak az alaprendszert telepítteted fel a netinstallal, majd onnan azt ami neked kell, semmi mást.
Amúgy te is kezdheted a "firmware" jelű debianos iso használatával, ne a sima netinstall isoval. Abból van LXDE-s, elég kevés cuccot rak fel alapból, mindenféle hack nélkül.Viszont gyorsabb rendszer inkább pl. a preload csomag használatával, meg a "noatime" opció fstabos bekapcsolásával lesz, no meg ramdisk használatával.
-
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26653 üzenetére
Szerintem maximum a particionálás az, ahol megakadhat az ember, ha nincs tapasztalata, de minden más magától értetődő, csak el kell olvasni, hogy mit ír. Azt hiszem, talán egy-két le nem fordított dolog van, de azokat lehet alaphelyzetben hagyni.
@(#26652) Lacpac
Azt a proc-t miért kell külön beírni az fstab-ba? Az nem automatikusan csatolódik rendszerindításnál? -
Nehezen, de kezdem átlátni a helyzetet. Amire emlékszem:
Kell az XP, de megölted az ntldr- t, ezt vissza kell állítani. Ezer éve használtam XP- t, ezt a módszert és jumperelést is.Piszok egyszerű lenne, de két HDD van két oprendszerrel. Ez nem okoz semmi problémát.
Nem a grubbal kezdjük, mert a Win loadere akkor is kampó, ha a grub beolvasná. Ezért:
Wint- t állítjuk helyre először, jumperrel nem tudom, hogy kell- e variálni, de csak a Win- es HDD legyen a gépben, fenti link alapján ntldr helyreállítás majd Win kipróbálása. Ha nem megy, akkor van valami recovery mód, de ahhoz XP cd kell.
Ha működik, akkor mindkét HDD- t gépbe tesszük, jumpereket vissza eredeti állásba. Linux live cd- ről bootolva grubot telepítünk a linkelt leírás alapján. Mindent pontosan kell végigcsinálni, reboot.
Ima jön és elméletileg mindkét oprendszered választható és működni fog.
Tudom, hogy vannak még kérdéseid, de előbb ide juss el, ne kavarodjunk össze!
(#26553) mzx
Ez is később jön, de ezt a mountolási próbálkozást felejtsd el teljesen. Ntfs-3g kell és fstab szerkesztés vagy gnome disks program használata, nem ismerem a *ubuntut, de egyszerű lesz az is. Döglött Win- t amúgy sincs értelme mountolni!(#26559) mzx
Nem.Priviig még el sem jutottam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #26450 üzenetére
Igazság szerint rikta dolog, hogy rkhunter, meg ClamAV kell egy egyszeri otthoni Linuxra, így sok tapasztalatom nincs is velük. Természetesen én sem tudom a parancsokat fejből (csak néhányét, pl. a csomagkezelő parancsait), de általában a --help paraméterrel ki lehet szedni valami infót, meg jobb esetben ott van a google is kéznél.
Amikor törölsz egy csomagot akkor általában két opció van, a sima törli a csomagot, a másik meg a csomaghoz leszedett függőségeket is. Esetleg egy harmadik, ami még a netán visszamaradt szöveges konfig fájlokat is eltünteti.
Olyasmi nem fog előfordulni, mint mikor Windowson szépen lassan nő a rendszer mappák mérete.A nano mint szövegszerkesztő akkor menti a változásokat, ha a ctrl + o kombinációval ki is írod őket. Valamint az fstab igényel egy újraindítást, vagy hogy kiadd emelt jogokkal ezt a parancsot: mount -a, így válnak érvényessé a beállításaid.
Iscariah:
A régi HD radeonokhoz való "Legacy Catalyst" driver támogatásából vették ki az új xorg verziókat az AMD részéről. Ezért mondtam, hogy egy régebbi kerneles disztrón lehetne használni a legacy catalystot.Jah és ha kérdezel, akkor megmondtam volna hogy van friss kernel a backportsban.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #26380 üzenetére
Köszi, megvan, de gőzöm sincs.....
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb1 during installation
UUID=be297654-0c6a-40f6-a979-6e3e042bb454 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=b0f619bf-1fc5-4da3-9895-07b3eea197bf none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/mapper/cryptswap1 none swap sw 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #26370 üzenetére
Általában a tegyünk ki mindent a GUI-ra dolog nem fog összejönni egy "könnyű súlyú" DE-n, mint az Lxde, ahogy a nevében is van, mert akkor nem lenne könnyű súlyú már. Az hogy programok összeomlanak, az meg az öröksége onnan, ahonnan származik. Debian alatt az Lxde-n nem omlik össze semmi. Igaz nincs külöb fancy SW központ, de nem is kell.
"Az fstab üres nekem." - az nem lehet. Megnyitás helyett létrehoztál egy üres fájlt.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lionhearted #26347 üzenetére
Nem temetem, de sokkal jobb is lehetne, ha gondolnának azokra, akik csak egyszerűen használni szeretnék és nem akarnak a terminálban matatni.
Lehet, hogy van grafikus megldás, de hol? Rendszergazdaként nem tudok fájlkezekőt indítani, mert csak egy van belőle, azt normál felhasználóként tudom indítani.
A Lemezkezelőben a CD-meghajtó, Kötetek, "Csatolási beállítások szerkesztése" -ben állítgattam, de így már látszik, hogy van dvd-meghajtó. Lehet, holy hülye dolog, de egy egyszerű felhasználó lennék és az xp-vel egész jól elboldogultam. Az fstab üres nekem. -
válasz
teleahocipöm #26346 üzenetére
Bár két kézzel is temeted a linuxot, köszöni jól megvan, és ezekre van grafikus felületi megoldás is.
Lehetséges szabályozni GUIban a user jogait is, így adható jog a csatolásra. De akár rendszergazdaként is indíthatsz egy fájlkezelőt, ami így rendszergazdaként csatolja. Elég fura, hogy ez a jog kell hozzá, tudtommal alapból egy sima (desktop/standard) júzernek is van joga a CD használathoz.És amúgy is elég hülye dolog /mnt/cdrom -ba mountolni, nem tudom a fájlkezelő miért akar egyáltalán ilyet? Valamit piszkáltál? Fstab?
-
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #25803 üzenetére
Az fstab-bal játszottam, és bár nem tapasztaltam semmi problémát, a bootnál kiírt valami /dev/sdb1-es szöveget, de nem bírtam elolvasni. Próbáltam a mobilommal lefényképezni, de rá kellett jönnöm, ez az eszköz nem fényképezésre van.
Végül is mindegy, mert megtaláltam a problémát az fstab-ban, amit elrontottam, de azért jó lett volna tudni, hogy mit is ír ki pontosan.
Mindenesetre átnézem még egyszer a kernel.log-ot, hátha csak átcsúsztam az adott sor felett. -
mzx
senior tag
válasz
Lacpac #25768 üzenetére
"Hogyan lehet biztonsági mentést csinálni a rendszerről?"
Kendek írt egy (állítólag) bevált scriptet, esetleg privizz rá. Én nem teszteltem még egyébként, de örül, ha mások igénybeveszik. (Nagyon kezdőnek tartom magam, nem merek biztonsági scriptekkel kísérletezni, csak ha lesz hozzá elég kapacitásom hdd-ben, vagy másban, hogy több disztrót is kipróbáljak.) Kendek-et nagyon alapos, megbízható és lelkes tagnak tartom.
"Hagytam 70GBszabad helyet, telepítéskor nem tudtam csatolni /data -nak, hogyan lehet ezt utólag megcsinálni?"
A napokban épp itt szerencsétlenkedtem fstab-bal, pedig segítettek nekem, bár végülis összejött. Úgy tűnik számomra, h az fstab egy megoldás erre.
"Hogyan tudom megnézni mennyi szabad hely van a merevlemezen"
Pl a gparted app-pal.
(#25780) Syl :
Tetszik.
Viszont az usb vinyódnak tervezek küldeni pár szem negrócukrot. (Hááát, egylőre arra legalább telik nekem.
)
Egyébként ahogy utána olvastam a nas-nak, úgy fest, az olcsóbb nas-ok töredék áron kaphatóak egy komolyabb serveréhez képes, nemde? Szóval megéri, úgy látom, csak egy kis tőke kell hozzá, és praktikusnak is tűnik, valamint hosszútávon rezsicsökkentő.(#25776) ubyegon2 :
Ami off témánk és reakcióm, linkelem inkább.
-
tvamos
nagyúr
válasz
sh4d0w #25236 üzenetére
No, valoban nem volt ~/.ICEAuthority
Ez azert volt, mert rosszul volt megadva a /home.
Ennek okan bemasztam a /etc/fstab-ba, es megadtam neki.
No, most ugy indul, hogy nem tudja mountolni a /home-ot.
Ha manualisan mountolom, akkor megy mount...
Fstab:
UUID=/dev/sda6 /home ext4 defaults 0 2
Kezzel ezt irom:
sudo mount /dev/sda6 /home
Hol lehet a bibi? -
Linux, elég szabad a választás...
Azt vedd figyelembe, hogy ha titkosított a home mappád, akkor azok a könyvtárak nem léteznek, amíg fel nem oldod, így oda fstabból nem célszerű csatolni. A többi meg a szépérzéken, meg a praktikusságon múlik.Bár ez nem wines winyó gondolom, de ha már szóbakerült, nekem az is /mnt/win. Tudom, öreges...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akár a csupasz mplayer a terminálban.
tvamos: kparteddel pl. tudsz partíciót backupolni, azzal le tudod menteni egy fájlba az ubit, majd vissza tudod tenni az új helyre, aztán szerintem csak át kell írni az fstabban a partíciók számát, meg futtatni egy grub telepítést egy live rendszer alól. Szerintem működnie kell gond nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki SSD-t használ, az mi módon használja a trim-et? Utánaolvasva vagy a discard opciót kapcsoljuk be az fstabban, vagy a cron-ban ütemezett feladatként futtatjuk a # fstrim -v / parancsot. Az olvasottak szerint ez utóbbi a jobb megoldás, mert a kernelben lévő trim megvalósítása nem optimális.
Engem nem érint mert SSHD-m van, de gyakran kérdezik az SSD-s kollégák a trim bekapcsolásának módját.
-
Claude Leon
senior tag
gnome-disk-utility csomag?
A menüben talán lemezek vagy disks néven jelenik majd meg, fedorán a kiegészítők között, manjaron nem biztos, hogy ott.
Ebben a partícó beállításai menüben találod a mount(vagy magyarítva csatolás? nem emléxem pontosan) beállításokat, hogy mikor és hova tegye.Óvatosan használni, mert nem kérdez vissza, ha hülyeséget szeretnél csinálni.
Szerintem biztonságosabb a /etc/fstabba bekönyvelni, mint klikkelni ide-oda aztán meglepődni, hogy nem bír bebootolni a win (jártam már így)Az fstabba írhatod a partíciót is (pl. ha a lemez fix, de ha cserélhető, inkább UUID-vel.
blkid-vel tudod az uuid-t kinyerni, ha kell.(info, uuid esetén az első szót cseréled UUID="amit a blkid arra a partícióra hozott"-re)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25044 üzenetére
Tulajdonképpen innen hogy létrehoztad, már bármit át tudsz oda irányítani, ami ad erre lehetőséget.
Az ArchWiki szerint [link] így kell csinálnod a Chromenál:
Hogy vagy így indítod: $ chromium --disk-cache-dir=/tmp/cache
Vagy csinálsz neki külön fstab bejegyzést:
tmpfs /home/<USER>/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0jános: A leírás szerint igen. Nem próbáltam mert ha egy mód van rá, a gmailen meg androidon kívül nem használok google termékeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #25041 üzenetére
Igen, ennyi.
Ha már úgy is fstabozol, csinálhatsz benne egy virtuális meghajtót, vagyis ramdisket. Ellentétben a Windowsal, ezt itt maga az oprendszer tudja, nem kell hozzá 3rd progi.
Írd be ezt a sort az fstab aljára:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 01024 jelenti azt a méretet, ahány MB lesz a ramdisk. Ennyi elég bőven ezekre a célokra. Ha ez és egy újraindítás megvolt, akkor pl. a Firefox cache-ét így lehet betenni a ramdiskbe:
Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Az eredménye egy piszkosul gyorsan induló Firefox. Hátránya csak akkor van ha korlátos vagy nagyon lassú a neted, mert a ramdisk tartalma a leállításkor elveszik.
-
Giovanny
őstag
válasz
CPT.Pirk #25024 üzenetére
Úgy gondoltam én is,csak még mindig nem tiszta hogy hol van az fstab,és hova kell beírni a "trim" engedélyezését,meg semmi mást nem kell csinálni? Mert win-be elég sokat kellett állítgatni hogy megkíméljem az ssd-t. Illetve a 3Tb HDD-t ntfs -re formáztam,ez így jó? Tehát ssd-n van a linux a hdd-n pedig minden más lesz .
Elmézést az esetleges hülye kérdésekért,de még nagyon zöld vagyok itt
-
BoB
veterán
válasz
Giovanny #25023 üzenetére
Ha megvárod a 14.04-et akkor semmit, mert abban már alapból be lesz állítva.
Ha felteszed most a 13.10-et, akkor szövegszerkesztővel meg kell nyitnod egy fájlt, és bele kell írnod egy szót.
Ez a fájl a /etc/fstab lesz.Ehez terminált kell nyitni (parancssor). A használt szövegszerkesztő pl. nano
(itt majd ctrl + akármi billentyűkombinációval lehet menteni, kilépni, ott lesz alul kiírva)Alapvetően nem lehetne átírni ezt a fájlt, ehez emelt szintű jogosultság szükséges. Ezt azzal lehet elérni hogy a sudo szót beírjuk a parancs elé.
Tehát a parancs így fog kinézni: sudo nano /etc/fstab
Ezután jöhet a szerkesztés. Itt egy példa fstab:
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=24f28fc6-717e-4bcd-a5f7-32b959024e26 / ext4 defaults,noatime 0 1Az <options> mezőbe megy a bejegyzés. Ott van már a defaults és a noatime. egyszerűen az utolsó mögé tegyél egy vesszőt, és írd be: discard
Tehát így fog kinézni:
# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=24f28fc6-717e-4bcd-a5f7-32b959024e26 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1Szerintem tedd fel a 13.10-et, ismerkedj a rendszerrel, és ha kijön a 14.04 legalább lesz tapasztalatod ha újra kell húzni a rendszert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Giovanny #24977 üzenetére
Van, de nem kell ennyit küzdeni érte. Discard opciót (ez a trim) be kell írni az fstab fájlba, meg ha akarod akkor a /tmp-t át lehet irányítani a ramba. Vele együtt pl. a böngésző cache-t is.
Vagy nem ssd-t veszel hanem sshd-t, és akkor nem kell pl. trimmel szórakozni.
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24852 üzenetére
A pasta már megvolt , sajtosan. Nyami.
Amúgy igen, elkövettem az elmúlt órákban egy másolatot.
1-2 éve is segített itt valaki fstab-ot írni, de akkoriban találkoztam avval először, és a csiga se emlékezett mááá arra.Egyébként nem az ilyesmikkel van gondom, anno programoztam is (assembly-ben abszolut csak bevezető szinten, valamint c, pascal: közepes szinten). Hanem amikor vmi újjal találkozom, legyen az rém egyszerű is, mégis van úgy, h megzavarodom, plusz ha még esetleg elbeszélünk egymás mellett...
De csak összecsiszolódtunk a végére.
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24850 üzenetére
Maggi után szabadon
Milyen családias lett a hangulat...
Ugye csiga nem szerepel a receptben? Különben hozom a transzparenseket.
Még egyszer köszi a segítséget. Ma colomb2 feltette az i-re a pöttyöt, és egy pöttyet már tökéletes az fstab dolog.
Köszönhetően neked is.
whYz (#24793)
Jé, megkerült a macskám!!
Egyébként de. Körömreszelővel. Sajos nem tudok kifinomultabb megoldást... -
Rimuru
veterán
A Linuxos és Windowsos jogosultságok nem egyeznek meg nem érdemes kavarni őket, amúgy meg ha majd megcsinálod amit írtam(írok) akkor a saját normál felhasználódé lesz.
Terminálba normál felhasználóddal beírod ezt: echo $UID
Ilyesmit kapsz, innen a szám kell nekünk (nálam 1000 nálad lehet más lesz):
cc@cc> echo $UID
1000Utána szerkeszted az fstab-ot, azon belül a megfelelő sort (ami az NTFS-hez kapcsolódik), azt a rész kell változtatni ahol van a defaults stb. Követed a szintaktikás ha új dolog írunk be akkor kell egy vessző és beírod azt hogy uid=1000 (neked az a szám kell az 1000 helyére amit kiírt az első parancs.
Egy példa sor:
/dev/sda3 /mnt/Win ntfs-3g defaults,uid=1000 0 0(#24820) mzx: Igen, de neked lehet nem 1000 kell, erre van az első parancs, lásd eme hozzászólás off-ba tett része.
-
mzx
senior tag
válasz
Rimuru #24809 üzenetére
Na most elvesztettem a fonalat. Hiába írom a terminálba, amit jelzel, enter után megismétli, ugyanazt írja ki...
Most akkor mit is kell csinálnom??Elmondom a fejleményeket, hátha az is számít:
Ugyebár tegnap még home alá raktam az ntfs particiot. Ekkor merult fel a kuka gond. Kiprobáltam ma, hoy
gksu nautilus
paranccsal a nautilus file manager-ben létrehoztam /mnt alatt egy mappát, és ma átírtam utána a vonatkozó fstab sort erre, hogy eme újonnan létrehozott mappába mount-olja ezentúl az ntfs particiomat.
Az eredmény ugyanaz: egyetlen probléma ,hogy nem engedi a kukába rakni a file-t , de szerenécsre tehát rákérdez, h akarom-e véglegesen törölni: "igen, vagy pedig cancel?"EXT4-es file-ok esetén tehát nincs kukagond, csak ntfs-es file esetén.
Viszont rájöttem ma valamire!
Ha jobb egérgombal akármelyik, ntfs-ben levő file-ra kattintok és megnézem a permissions-t-, ez a szöveg fogad (ext4-eseknél semmi ilyen kijelzés nincs) :
"You are not the owner, so you cannot change the permissions."
És mindez rendszergazdai fiókomból!Jelenleg ez a vonatkozo fstab sor:
UUID=AMEGFELELOSZAM /mnt/EGYUJMAPPA ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0 -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24767 üzenetére
Az én mint felületem egész más.
Linux Mint 9-et használok.
De a gond ott van, sztem logikus, h ha egyszer az fstab átállítás előtt még nem volt kuka gondom, de most van, abból az következik -mivel máshoz nem nyúltam- h az fstab átállítás okozta a kuka problémát, és nem egy file manager beállítása.(Egyébként ext4-en levő file esetén nincs ilyen gond ,csak a tegnap fstab-ban becsatolt ntfs -en van ilyen gond, azota.)
Az a gyanum, h talán ilyen szempontból nem tetszik a rendszeremnek az, ahova csatoltam. Mint említettem, home alá mount-oltam. Csatoljam esetleg máshova, hátha ujra a régi módon működik a kuka? És akkor hova lenne célszerű?
Egyébként nem nagy baj számomra, h nem rakja kukába ntfs-ról (bár szerencsére rákérdez tehát , hogy akarom-e véglegesen törölni, amit kukába terveztem tolni), de ha valaki tudja a megoldást, nyugodtam szóljon.
Előre is köszi.
(#24770) ubyegon2
Nem ugrok verziót. (Egyébként a napokban írtam is erről e topic-ban.) Tehát... egyrészt bő 10 éves pc-m van, kis kapacitásu, és nem bírna el egy jelentősebb frissítést, nemhogy verziószám ugrást; másrészt amúgy is valaki itt azt írta pár napja -remélhetőleg ő se hazudni jár ide, ekkorát meg nem tévedhet, ha ő már próbálta-, hogy linuxmint-ben nem lehet szerinte verziót ugrani, csakis újra telepítéssel. Úgy vagyok evvel, hogy ha már egyszer belaktam a gépet, akkor nem fogom legyalulni a rendszert, pláne nem csupán egy újabb verziószámért. -
Penty
aktív tag
válasz
Rimuru #24726 üzenetére
"... viszont sudozni így is úgyis kell."
Ha a "defaults" mögé beírja, hogy "user", akkor sima felhasználóként is fel- és lecsatolhatja az adott meghajtót, partíciót, ha jól tudom.
Én anno a külső merevlemezemhez, amin a biztonsági mentéseim vannak beírtam az fstabba ezt a "defaults,user,nofail" hármast, így nem kell rootként csatolnom őket, mikor bedugom az USB-be, hanem automatikusan felcsatolja a cuccost, a root felhasználó jelszavának bekérése nélkül. Igaz, ez a külső meghajtóm nem NTFS, hanem EXT4-es. Nem tudom, ennek van-e jelentősége ez esetben... -
válasz
Fritz Teufel #24755 üzenetére
-
Fritz Teufel
addikt
Ugyan ez van Ubuntu alatt is alapértelmezett partíció kezelőként. Valóban fel lehet vele csatoltatni a partíciót, de éppen ez okozta az a galibát, amit mindennek az elején írtam. Az fstab-ba nem írta be a felcsatolt partíciót, így például az arra a partícióra irányított torrentek állandóan elakadtak. Illetve bármi elakadt, ha onnan volt futtatva. Tényleg jó dolog az az alkalmazás, csak nem oldja meg a problémát. Legalább is Ubuntu alatt nem. Csak az fstab manuális szerkesztése segített, ami meg pofon egyszerű. 2002-ben használtam utoljára Linuxot, két hete nyüstölöm és nekem sem okoz problémát.
Még egyszer: ennyi az fstab szerkesztése:
1. gksu gedit /etc/fstab <- nyitja az fstab-ot szerkesztésre
2. sudo blkid <- itt meg tudod nézni a felcsatolandó partíció UUID-ját vagy a pontos helyét...
3. egy újabb sorba bemásol:
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0
4. ment, kilép rebootMegjegyzés: csak az első kép oszlop szerkesztendő - vastag betűvel jelöltem a 'nem piszkáljuk részeket'
tehát az UUID és a csatolási pont, a többihez nem nyúlunk, ahogy azt colomb2 korábban már írta.mzx
Igen, az lehet a probléma. Ha nagyon nem tetszik, akkor a 'windows_names' törölhető onnan, minden más marad.Egyébként mások nem is szokták a 'windows_names' -t beírni, de itt is lehet sokféleképpen csatolni, ez csak egy példa, nem akarom túlbonyolítani. Akár így is nézhet ki:
/dev/sda1 /mnt/Kutyafüle ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0Ha valakit érdekel a téma, úgy is utána tud olvasni, mint ahogyan én tettem.
Ennél egyszerűbben nem lehet csinálni, ha már bootoláskor fel akarom csatoltatni.
-
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24750 üzenetére
Közben felmerült egy gond az fstab műveletet követően:
a csatolt ntfs particio (ami home alá raktam) nem enged semmit mozgatni a kukába, hanem jelzi, h nem lehet oda, és akarom-e véglegesen törölni - igen válaszra véglegesen törli, más további opció nincs, csak cancel.Előre is köszi a leendő választ, bocsi, de csak felugrani volt most időm, holnap majd visszanézek.
Egyébként nem lehet, h ez okozta?:
itt, hogy
ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0
a windows_names helyett HALANDZSA_names -t adtam meg; ez nem gond? Mire utal ez a X_names sor?A többit köszi neked és a többieknek.
(#24749) CPT.Pirk:
oké, köszi a választ. -
Fritz Teufel
addikt
Szívesen!
Itt minden megtalálsz erről a témakörről szép magyar nyelven: wiki.ubuntu.hu - Fstab Azt hszem, innen vettem a beállításokat én is. Szerintem ennél egyszerűbben nem lehet megoldani. Szinte csak egy copy-paste and reboot.
-
mzx
senior tag
Decepticon:
Tippem - ezen belül, hogy
ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0
a címke név ez?:
windows_namesTehát ha ehelyett mondjuk azt írom:
JAJDEJOCIMKE_names
akkor JAJDEJOCIMKE lesz a cimkenév?
És ez lesz a mappa neve is az alatt, ahova felcsatolja boot után az fstab? -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #24736 üzenetére
Csak nagyjából értem ,amit írsz, mivel kezdő vagyok. De köszi a választ.
Azt értem, hogy vannak app-ok, melyeket a telepítő default felrak, meg van nálam synaptic csomagkezelő, abból tudok frissíteni is, új appot is felrakni. (Vagy terminal-ból paranccsal.)Decepticon:
Köszi neked is és colomb2 -nek szintén!
Csak az homály még előttem, hogyan adok meg címkenevet? Tehát mit írjak az fstab-ba, cimkenév megadás gyanánt? -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24734 üzenetére
Mondom közben rájöttem, h kicsit félreérthetően fogalamztad meg: a "módosítás" helyett "eltérés" értendő, ezért értetlenkedtem eddig, szóval olyan szinten képben voltam korábban is ,amiket eddig írsz most:
"Itt írd át a UUID-t a tiedre."
Na szóval...
names,locale=hu_HU.utf8 0 0
Ez muszáj? Látom, ez magyarít.... ha kihagyom, akkor nem fog tudni pl ékezetes mappákat értelmezni? Ugyanis colomb2 beírása nem tartalmazza a locale=hu satöbbit. De tegyem bele mégis?Ezt a címke dolgot viszont nem értem...
Most úgy állok, úgy döntöttem, home alá raktam egy mappát oda fogom csatoltatni.
A címke miatt mit is írjak fstab-ba?
Per pill előttem az fstab, de csak akkor nyomok rajta mentést, ha előtte majd terminal-ból lecsatolom a jelenleg becsatolva levő ntfs-t. -
Fritz Teufel
addikt
Igen, válaszd le a partíciót.
Aztán a gParted-ben nézd meg az NTFS UUID címét, mert az azonosítja a maghajtót a rendszer számára.
Nálam ez: UUID=6FC979640AE2E767gksu gedit /etc/fstab - ez a parancs root joggal, szerkeszthető módban nyitja meg az fstab-ot a gedit texteditorban.
Itt több sort fogsz látni, az enyémhez hasonlóan. Ugorj az utolsó sor végére és egy enterrel hozz létre egy új sort.
Ide kell bemásolni, azt az egy sort, amit megadtam:
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0Itt írd át a UUID-t a tiedre.
Most jutott eszembe, hogy kell címkét is adni az NTFS partíciónak. Nálam ez a Windows. Ezt a gpertedben egy pillanat alatt el lehet végezni. Kell, mert így adod meg a felcsatolás útvonalát:
/mnt vagy /home vagy /media ami tetszik és az NTFS címkéje
vagyis: /mnt/Windows vagy /home/Windows vagy /media/WindowsAz utánuk lévőket nem kell módosítani, azok pár más dolgot kódolnak: írás/olvasás és a fájlrendszer lokalizációját - ezt már magyarra állítottam.
Elnézést, az eredeti sorokban zavaró módon volt vastag betűs rész, ez zavarhatott meg
-
mzx
senior tag
Jaaa, rájöttem közben, h fstab-ról van szó, oké.
UUID megvan. Tényleg csak az hiányzik az fs taból, ami az ntfs partícióm!
Na de hova csatoljam? Egyikőtök javasolta a
/mnt
alá, de oda csak sudo-val lehet, ugye? Hogyan?
sudo mkdir TETSZOLEGESMAPPANÉV
így?Na most... gedit-tel benne vagyok, de mégis kell root jog? ezt nem értem... ha menteni fogom, akkor kérni fog rendszer jelszót?
És milyen sort íjrak be? Addig oké, hogy
UUID satöbbi... de ti többféle paramétert adtatok meg, és nem értek ehhez. -
Fritz Teufel
addikt
Pontosan így jártam és is. A Ubuntu felcsatolta nekem az NTFS-t, de nem osztotta ki a jogosultságokat. akár csak neked. A torrent letöltéseket az NTFS partícióra irányítottam, így amikor elindítottam bármelyik torrent klienst, volt több órás konzisztencia teszt, majd elakadt. Majd megőrültem vele, mire rájöttem arra, abban a pillanatban megy a mount, amikor az NTFS partícióra megyek. Mivel a torrent kliens nem férhet hozzá, így az indításakor ő elvesztette a letöltési helyet. Aztán ráakadtam a leírásra: az etc/fstab-ot kell mósodítani gedit-tel, így: ez az én példám
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0Neked csak a vastag részt kell személyre szabnod. Az UUID-t megtalálod a gParted-ben.
-
Rimuru
veterán
Fstab-ban csatolod akkor nem lesznek ilyen problémáid. Itt megtalálsz mindent ami kell. A csatoláshoz a lényeg kb ennyi:
Első pont maga a partíció, pl /dev/sda3, a második a linux fájlrendszeredben létező mappa (pl létrehozhatod /mnt/windows alá) és mindig ide fogja csatolni, a többit ne piszkáld.
/dev/NTFS-part /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0 -
wopi
aktív tag
válasz
sh4d0w #23832 üzenetére
Végül találtam egy olyan megoldást, hogy az fstab fájlba betettem a _netdev opciót, és így megvárja, míg a hálózati kapcsolat inicializálódik.
Felvetődött sajnos még egy kérdés. Rendben, hogy becsatolom a hálózati meghajtót, de sajnos az azon lévő fájlok, mappák csak olvashatóak. Próbáltam a file_mode=0777,dir_mode=0777 opciókat, de így is csak a frissen létrehozott fájlokat tudom törölni, szerkeszteni. Próbáltam még, hogy a mappának, ahová mountolom a hálózati meghajtót 777-es jogosultságot adok, de ez sem segített. Mit csinálok rosszul?
Köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A trackpoint az egy közönséges egér, ebből a szempontból bármelyik disztró felmegy rá. HW-s kiépítés is elég erős bármelyikhez.
Hogy ne írjon sokat, be kellene kapcsolni a noatime opciót az fstab fájlban, így nem fog hozzáférési időket menteni a fájloknál. Esetleg még lehet egy nem naplózó fájlrendszert használni pl. a régebbi ext2, bár ezzel nincs tapasztalatom. Meg azt sem tudom, hogy még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban a discard opciót, ami a trim funkció.
-
És a logokban nincs semmi infó, hogy ha nem indul, akkor miért nem indul?
Szoktak lenni olyan problémák, hogy valami később inicalizálódik (eth0, fstab énnemtudom mi). Ezt elvileg az initscriptben lehet kezelni, de lehet, hogy nagyon rossz nyomon járunk, és teljesen más a probléma.
Ami az init.dből indul, annak ugye a root a futtatója (amit átad egy service fióknak), így lehet, hogy a configfájlokat nem találja meg (nyilván, ha a te mappádban van, nincs is rá joga, nem is ott keresi). Hasonló lehet a helyzet, ha a homemappád titkosítva van, mert így a bejelentkezéskor oldódik fel, ekkor fogja megtalálni a configokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes tapasztalat Debianon. Penről raktam fel a rendszert, így bekerült két sor az fstabba, ami miatt ntfs-es pendriveot nem engedett a usernek csatolni. A megoldás az volt, hogy ki kellett kommentezni ezt a két sort az /etc/fstab végén:
/dev/sdb1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sdb2 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0Nem tudom pontosan mi a célja ennek és csak véletlen derült ki, mert a másik pendriveom fat32-es volt, azt meg tudtam csatolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3018
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest