- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76317 üzenetére
És mi lehet a helyzet olyankor, ha a Manjaro grub-ját nem az eszközre,
hanem a partíciójára telepíted?
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdxy
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.img -
válasz
Kivételesen nem csináltál semmit rosszul, lassan 4 éve ezt eljátssza nálam is a Manjaro GRUB, tényleg nem értem, miért nem javítják. Ebben megtalálod a megoldást, jegyezd is meg, mert később is kelleni fog.
2 ismerősömnek is ajánlottam és hoszú ideje használják csak néha megakadnak és akkor jó lenne ha a konkrét OS előttem lenne, könnyebben menne a távsegítség.
Én már meguntam a javítgatását, ha nagy ritkán kell Manjaro, akkor fallback-ból indítom. Az a jó, ha csak Manjarot raksz fel másnak, mivel így sosem találkozhatnak ezzel a buggal.
-
I02S3F
addikt
válasz
Virtualbox nem opció?
-
válasz
tordaitibi #76309 üzenetére
Ha rosszul fogalmazok, és Te is tudod hogy mit szeretnék mondani, akkor...,
Azért próbállak javítani, mert particionálásnál pontosan kell fogalmazni, nem bántani akarlak ezzel.
Miért azonnal a "nics ismereted" szavakat kell használni?
Ez is csak tény, nekem milliónyi dologról nincs ismeretem, ez se bántás.
Az unallocated helyet megformáztattam a telepítővel ext4-re, így jó?
Jó, de az 1MB helyet azt ne bántsd, csak ami utolsó helyen van.
igen tudom mi az partíció eltolás és kb. tisztába vagyok a partíció és a fájlrendszer kifejezésekkel, sőt nem átallottam belemélyedni az efi és a gpt rejtelneibe sem.
Akkor bocsi, előző hsz-ed nem utalt erre. Azt viszont nem értem, a Manjaro telepítője miért nem boldogul vele, nincs ott is a telepítés particionálójánál olyan opció, amivel a külön particionáló indítható? Mert annak ugyanúgy kell működnie mindenütt, az install helper meg lehet hibás valamiért. Ilyen Archklónoknál valamiért gyakori.
A képernyőképen látszik hogy elsődleges, nem logikai. Win kiírja.
Nem is lehet logikai, mert előbb kiterjesztett particiót kéne csinálnod és abban logikait. Akkor így particionálva már megy a telepítés?
-
válasz
tordaitibi #76307 üzenetére
Akkor eddig hogyan tudtam az ssd végén lévő unallocate helyre vagy 5 Linuxot telepíteni eddig?
Úgy, hogy igen kitartó vagy.
Mer'ugye unallocate helyre még senkinek nem sikerült egyet se telepíteni. Szerintem ezt sem olvastad még, anno az új összevont topikhoz készült nagyon konyhanyelven íródott szöveggel. Meghajtók, partíciók
Amíg az alapvető ismereteid nincsenek meg, kár vitázni azon, mit hogyan nem csinálhattál.
unallocated helyet értelemszerűen tudsz particionálni, kb olyan, mint a földet tudod szántani, arra van! Törölni nem tudod, mert unallocated. Picit bele kéne mélyedned a témakörbe szerintem. Én is laikus vagyok, de kénytelen voltam pár infót összeszedni a témában.
-
válasz
tordaitibi #76305 üzenetére
Telepítenék egy Linuxot, arra az ssd-re amin már több is volt, és a telepítő a partíció létrehozásánál hibaüzenettel kilép.
Ismert okok miatt nem akarok belevauzni a thread-be, csak annyit segítek a későbbi segítőknek, hogy megkérlek ezt a hibaüzenetet legalább a Látüasszonyok topikjába írd meg! Csak az érne valamit, az összes többi, amit írsz csak rizsa. Azok az 1MB közbeékelt helyek kellenek, a rendszer csinálja őket SSD-re, ha nem tenné, nem lenne jó az alignálás. Ezért célszerű manuálisan megsszabni a tól-ig méretet. De amiről szó van, az nem partició! Már csak látod Te is, hogy ha az lenne, akkor már most 5 darab lenne a lehetséges 4-ből.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76222 üzenetére
Nem USB-s. BIOS-t már végignéztem, ott sajnos semmilyen hanggal kapcsolatos beállítási opciót nem találni. Ezért is vagyok tanácstalan. Én esetleg valami driver hibára gyanakodom. Azon gondolkodtam, hogy meglesem a pontos típusát a hangkártyának, hogy esetleg van-e hozzá valami Linuxhoz való driver, vagy kiegészítő.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76222 üzenetére
Jó, de miért hagyja benne a telepítő pendrájvot, ha kész a telepítéssel? Vagy miért kell benne legyen, ha már kész a telepítés?
-
válasz
tordaitibi #76177 üzenetére
bár nem tűnik tekercsnek pedig az, 1 menetes tekercs
Ez tuti? Szerintem akkor lenne 1 menetes, ha az eleje és a vége találkozna. Így a villámvédő csak egy darab drót. Persze ettől függetlenül amikor áram folyik benne, azzal arányosan mágneses erőteret generál maga körül, és a többi stimmel. -
válasz
tordaitibi #76177 üzenetére
Tudod Uby én 14 éves korom óta, 42 éve foglalkozok erősárammal, ez a szakmám.
OK, most már tudom és köszi a rövid ismertetést, nem nagyon értek az áramos dolgokhoz. Ettől függetlenül értettem amit írtál! De én mégis vettem áramvédő elosztót, mert mint írod, egy villám is agyoncsapja, de már akkor megérte, mert nem az utána lévő dolgokat csapja agyon, remélem. Egyébként ha nem látom, hogy van rajta külsérelmi nyom, tuti nem dobom ki, meg ha nem vagyok itthon, nem is tudom, hogy kapott-e villámot. Mindegy, 100%-os védelem úgy sincs.
Viszont ez az áramos hsz-ed meg az ellen van védve, hogy belekössek! Tényleg sík hülye vagyok az egészhez.
-
milan26
senior tag
válasz
tordaitibi #76173 üzenetére
Igen, ilyenkor a karbantartás mellett a kockázat is a tied. De amiket írtok azért egy kicsit már paranoia. Amúgy sem backupról van szó, hanem hasznàlatrôl. Gondolj csak pl arra, hogy hány cég üzemeltet sajàt szervertermet a központjában. Ha az leég, akkor a szerver lesz a legkisebb baja. Én a PC-t hasznàlom NAS-nak, de nekem is van Megám (kifejezetten kedvelem, bár fizetni már nem szívesen fizetnék érte), meg egy pendriveom is a fiôkban, kicsit túlzásnak érzem. Nem valószínű, hogy egyszerre wszi meg egy ransomware a fájljaim Megával együtt, meg szàll el a HDD...vagy tetszőleges kombináció. Meg igazából nekem pótolhatatlan adatom nincs, a keresztlànyom pótolhatatlan, nem a képei. Van egyébként tök ingyenes DDNS, pl No-Ip három címig. Csak havonta meg kell erősíteni, h használod még. Küld egy levelet.
-
BoB
veterán
válasz
Plusz lehet bármi egyéb, pl. betörés, tűz, stb. Pont ezért az nem backup ami fizikailag ugyanott van, ez alapszabály.
-
válasz
Ha egy villámcsapás viszi a pc-t, meg a mellette lévő nas-t akkor ennek így értelme nulla. és adatmegmaradás is nulla.
Atyaég, ez elég gáz így, fura ha valaki mindenféle védelemről gondoskodik, de egy 4-5000-es tétel, egy minőségi áramvédős elosztó már eszébe sem jut!* Én 4500-ért vettem egy Philips-et, TV, PC, etc van bedugva. Egyébként egy minőségi NAS-ban van túláramvédelem is, egy tenyérnyi doboz nem véletlen kerül 60000 pénzbe.
HDD nélkül!
*nem ellened szól ez sem, mert sajna nagyon jellemző a jelenség
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #76165 üzenetére
Nálunk a jelenléti ívet szükséges kézzel aláírni. Ezért eleve kézzel is töltöm ki. Persze géppel gyorsabb és hibamentesebb lenne. "Minden hónapban" elrontok egy példányt.
-
válasz
tordaitibi #76165 üzenetére
Igazán nincs mit!
Valamit szögezzünk le és ebben szerintem teljesen egyet fogunk érteni, egy felhő alapú tárolás mindig is bizalom kérdése volt.
Nyilván, de épp a fenti hsz-ből is láthatod, mennyire igaz ez, de a google szolgáltatásait nem hasonlítanám ezekhez mégsem, igaz ott egyre nagyobb része csúszik át lassan fizetősbe, most éppen a Fotók.
Ezzel a realtime-mal kicsit félrementünk, mert egyrészt nem valós idejű, másrészt ugyanakkor szinkronizál, ez nem attól függ, hogy klienst használ valaki, a kliens max jelzi, ha valami felkerül másik platformon. De én végig home user használatról írtam, no mindegy, az adatok ugyanúgy mozognak, ha van kliens, ha nincs, de ha fontos a jelzés, akkor a kliens célszerűbb, nyilván.
Pl. csinálok egy képet/videót a telefonnal, mindenféle wifi meg smb megosztás meg usb kábel vacakolás nélkül 3 másodperc múlva ott a kép a számítógépemen, szerkeszthetem, forgathatom paintolhatom, csomót köthetek rá, 3 kattintással megoszthatom a linkjét, vagy megoszthatom csak azzal, azokkal akikkel én akarom stb.
Ehhez nem kell kliens meg kábel, de persze wifi az nem árt, remélem ez kliensnél is hasznos. De ha nektek az jön le, hogy csak klienssel működik úgy, ahogy szeretnétek, nekem 8.
-
válasz
tordaitibi #76161 üzenetére
Kivételesen írok neked mégis. Amiatt, mert írtó nagy marhaságot csinálsz.
20 éves számítástechnikai múltam
Ez fent van a Megasyncen, ami ingyenes 50 gigáig.Ugye tudod, hogy a Mega az, aminek a tulaját az előző filesharing miatt lecsukták és akkor le is nullázott mindent? Ne csak ide rakd, ami tényleg fontos, mert sok tárhely meg free, de nem tartom stabilnak épp az imént leírtak miatt.
Amúgy nekem van 3 google accountom, csak böngészőből használom, sajnos buta valami, mert nem tudja, amit kéklufi ír, hogy realtime sync-ben nem kéne dolgoznia. Ahogy a telóval valamit felveszek vagy a gépen felrakok Drive-ba, az egyből ott van a másik eszközökön is.
No tényleg kiszállok ebből a thread-ből, annyi nagytudású van már itt amúgy is, de amit a Mega-val kapcsolatban írtam, tényleg fontold meg.
Egyébként amit leírtál, abból nem következik, miért is ne lenne neked is megfelelő a böngészőben való használat, de ti értetek hozzá. Jól láthatóan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76158 üzenetére
Jah látom, régi a csomag a 18.04-ben.
Jó cucc az a tyukolmotor!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #76152 üzenetére
tyukolmotor.mp4?
Alig több mint két hete raktam fel Lubuntu 20.04-en a onedrive-ot repóból, gond nélkül működött. Azóta két frissítést is kapott.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76152 üzenetére
Szívesen.
A repo-t azért figyeljed, ha frissítenek rajta. Azt neked kell majd megint végig tolni. -
Cyrin
addikt
válasz
tordaitibi #76119 üzenetére
google drive és onedrive klines - insync
most 50% kedvezménnyel: kód: BIGWEEKEND50
ez biztos működik, és grafukus felületű program. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76137 üzenetére
Ez a 2.4.7-1 tele van függőségi hibákkal. Nagyon friss a csomag, a 18.04 meg túl régi hozzá.
-
törölt tag
válasz
Ez a GitHub-os
abraunegg/onedrive
egy parancssoros alkalmazás, mint az elődje askilion
.
Nincs hozzá GUI, terminálból kell beállítani és managelni.
A leírás alapján szépen fel lehet tenni (Kubi 18.04). Aki nem fordított még ilyen cuccot, annak nem egyértelmű minden. De csak összejött.
Beállítani már nem volt kedvem, nem tudom Téged a GUI hiánya mennyire riaszt el tőle.
Három fő részre bontható a telepítés/fordítás.
1: Telepíted a függőségeket és a fordítót.sudo apt install build-essential
sudo apt install libcurl4-openssl-dev
sudo apt install libsqlite3-dev
sudo apt install pkg-config
sudo apt install git
sudo apt install curl
curl -fsS https://dlang.org/install.sh | bash -s dmd
Az értesítésekhez a következőkre is szükség van:sudo apt install libnotify-dev
2: Aktiválnod kell a fordítótsource ~/dlang/dmd-2.094.2/activate
Itt a promptod előtt lesz ez:(dmd-2.094.2)
3: Klónozod a Git repo-t és telepítesszgit clone https://github.com/abraunegg/onedrive.git
cd onedrive
./configure
make clean; make;
sudo make install
Ha kész vagy deaktiválod a fordítót.deactivate
Visszatér a rendes promptod.
Ezután terminálból elindítod a klienst:onedrive
Továbbá követed a leírást a beállításhoz.
Innen: [link] -
válasz
tordaitibi #76135 üzenetére
az talán túl egyszerű lenne kollégának vagy a blogba nem illeszkedne.
No de ezt nem neked írtam, ha erősebben megfigyeled.
Amúgy meg amiket a blogodban írtál, simán lenyelhetnél egy kis utópiszkálódást, már csak önkritikai célzattal is.
Ez a vénasszonyos nyekergés nem néz ki túl jól.
béka
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76137 üzenetére
Keresd meg azokat a hiányzó csomagokat és lehet jó lessz. Valószínűleg azért nincsenek meg, mert a deb csomagod nem erre a kiadásra való, de próba szerencse. Kárt nem csinálsz vele, a vége vsz. kielégíthetetlen függőség lessz.
De, ha felmennek, akkor goto 1 lépés, újra megpróbálni.Kiadásnak megfelelően a pkgs.org-on keressél.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76135 üzenetére
sudo dpkg -i .deb
Persze abban a könytárban, ahol deb van.
Vagy teljes elérési úttal. -
válasz
tordaitibi #76128 üzenetére
Erre a bunkózásra nem reagálnék, mivel ez a Topikgazda dolga. A blogodat elég volt egyszer átolvasnom, gondolom amit sokan ott leírtak neked, csak elolvastad.
Többször nem minősíteném.
Ezért kerestem másik klienst, ami az Ubuntu repokba van azt 2018 óta nem babrálták,
Azt írtam másodiknak, de azt a .deb fájlt is nézted, amit a hsz elején linkeltem?
onedrive (2.4.7-1) unstable; urgency=medium
* New upstream release
-- Norbert Preining <norbert@preining.info> Mon, 09 Nov 2020 09:02:14 +0900
Látod a dátumot? Az egy dolog, mi a véleményem a blogodról, de ha neked vagy bárkinek írok valamit, akkor mindig segítő szándékkal írom, ha ez nem ment át eddig, akkor nem nekem vannak értelmezési gondjaim. Rengetegen imádnak itt, de azt még senki nem említette, hogy nem tényleges segítséget próbálok nyújtani. Mondjuk most nem kellett volna, mivel Winnel kapcsolatos, így sok értelme valóban nem volt. Igaz Te a blogodban is írtad, hogy neked nem segített senki, de kinek mi fér rá az arcára....
-
válasz
tordaitibi #76131 üzenetére
Viszont tyúkbelet becsavarozni igen
Szóval az is kézimunka.
Éééés.... ott is van + meg - .... kis asszoiációval 0 és 1
Na jó, többet nem asszociálok ma már. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76129 üzenetére
Ehhez minek terminál?
-
Rimuru
veterán
válasz
Itt van link ubuntu repora, talan az lenne a legegyszerubb.
Ha nem jo akkor pedig a tobbi info is benne van ami neked kell.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #76080 üzenetére
Nem tudom, milyen rendszert használsz és hogy sikerült így, de nálad több gond van, mint amennyivel évtizedek alatt szerencsétlen esetben találkozik az ember.
Ilyenkor elég sok kérdés merül fel. Kezdve azzal, hogy a szegény ISO fájl, valamint a kiírt telepítő volt-e ellenőrizve. Aztán lehetne tovább menni ppa-k, frissítések, egyebek irányba. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76048 üzenetére
Annyira nem lenyeg. Mar tultettem magam rajta.
Azok a hibak amiket lent mutattam jobban erdekel az ACPI-ket leszamitva mert azokkal nem tudok mit kezdeni.
Ez inkabb ilyen Lenovo dolog mert amiket talaltam neten ott mind Lenovo tulaj volt de ertelmes valaszt senki sem tudott irni. -
válasz
tordaitibi #76048 üzenetére
Oké! Én csak a tényt erősítettem meg, hogy a Mint 20 már "kérés nélkül" készít swap fájlt. Igazából én sosem csináltam magamnak, hibernálni sem szoktam így számomra érdektelen a dolog, meg nem is értek hozzá. Ha már megcsinálta, hagyom, kárt nem okoz......
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #76044 üzenetére
Lehet hogy van is swapfile.
swapon --show
(Mint 20 telepítésénél nem csináltam SWAP partíciót - a telepítő automatikusan
csinált 632.7MB swapfie-t ... 8GB RAM mellé.) -
válasz
tordaitibi #75750 üzenetére
ne példálózz a nevemmel és ne hivatkozz rám nevesítve nem szakmai témákban.
Nem értem a problémádat, mivel Te már a Linuxos közösségben egy jelenség vagy, mondhatni ikon, így a nick-ed fémjelezte megemlítések ennél fogva teljesen normálisak. És egyébként kifejezetten szakmai témához illeszkedik, mivel szakmai segítségbeli nehézségekről van szó.
Ha a Tordai Tibor nevet valaha tiszteletlenül vagy bárhogyan is megjelenítem, szólj. Az egy dolog, hogy a nicked hasonló a nevedhez, de nem az a neved, gondolom ezt egyformán látjuk. Tisztelettel írtam rólad, az a Te döntésed volt, hogy az egész itteni Linuxos közösségnek kvázi nekiugrasz az inkriminált blogoddal, ami fájó, de tele volt valótlanságokkal és még sokáig fognak emlegetni.
Engem is szoktak itt nevesíteni(nickesíteni) és nincs ezzel bajom, az sokkal rosszabb, amit imént csinált kollegina nickű ft, hogy úgy írt rólam, hogy kiemelte, még nevesíteni se kíván!
Pedig hivatkozhatnák naponta a bunkóságodra de nem teszem,
ez mutatja az irántad való tiszteletemet.Itt megint van kis logikai bukfenc, hiszen leírtad ugyanitt, hogy tajparaszt vagyok és bunkó!
Még egyszer leírom, a nevedet senki nem gyalázza! De én felhatalmazlak, ha gondolod, bármikor írhatod irántam való tiszteletből, hogy tajparaszt vagyok!
Tudod mi lenne bunkóság amúgy? Ha a blogodat idecitálnám és nick nélkül írnám azt, hogy ezt egy idióta írta! Na az bunkóság lenne, ezért is tartom fair-nek, ha konkrétan megnevezem kivel mi bajom van. Neked ez nem tetszik, megértem, de mint látod, ebben nem igazán értünk egyet. Van jogorvoslati lehetőséged itt a fórumban, fordulhatsz hozzájuk
-
válasz
tordaitibi #75709 üzenetére
Értem én, hogy nálad ez így működik KDE-n, de a kérdezőnek halvány fogalma sincs erről, ráadásul Cinnamon-t használ
talán
, ott meg így nem fog működni. De ezen kívül is van aggályom, hogy pár napos kezdő conf fájlokat piszkáljon, akár egy space vagy vessző rossz helyre és nyeklik is a rendszer. Ha még log fájlok se lesznek.....de végül is a clean install-t is gyakorolni kell, ebben van valami.No mindegy, ügyeskedjetek, én megyek elkezdem javítgatni a hozzáállásomat inkább.
Amúgy terminalban a nano-val is pofon egyszerű a szerkesztgetés, majd egyszer próbáld ki. Ez azért jó, mert ha tudod, akkor gyakorlatilag minden felületen működik ugyanúgy. Meg felület nélkül is. PálcikaWM-mel is.
-
válasz
tordaitibi #75705 üzenetére
/etc/systemd/journald.conf és itt létrehozni az alábbi bejegyzést:
SystemMaxUse=100MPár napos kezdőt épp az ilyesmitől óvnék, mint a conf fájlok módosítgatása, nem beszélve arról, hogy az alapján, amit leírtál abszolút semmit nem fog tudni csinálni. Log fájlokat meg nem kell tudnia olvasnia, ha valami gond van, megmondják mit rakjon pastebin-nel ide és a hozzáértők megnézik. Ha töröltetitek a pár napos kezdővel a log file-t, csak kitoltok vele. szerintem, de inkább át is adom nektek a terepet, ha már ennyien összejöttek, akik szerint az nem segítség, amit én írok
Nekem bő 6 hónap alatt 1,4GB a log mappa.
-
batyuska100
senior tag
válasz
tordaitibi #75621 üzenetére
Én tudom, inkább FastFox-nak mondd.
-
válasz
tordaitibi #75467 üzenetére
INM!
Nézz vissza, mert ilyenkor mindig szerkesztgetem menet közben.
-
válasz
tordaitibi #75462 üzenetére
Ezek a systemd meg journalctrl parancsok univerzálisak, nincs közük a csomagkezelőkhöz közvetlenül, Ubuntukon is működnek.
Ez is hasznos lehet neked, legalábbis a benne lévő link, ha még nem ismered.
ide is kirakom, mert nem baj, ha több helyen is megvan:
#How To Use Journalctl to View and Manipulate Systemd Logs -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #75459 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #75355 üzenetére
Igen. Ugyanakkor a "nofail" opció az fstabban megoldja ugyanezt.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #75353 üzenetére
Mivel elég speciális igény, így szerintem mi sem csinálnánk mást, mint keresgélnénk a neten.
winehq + activex címszavakkal -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #75351 üzenetére
Tedd fel a kérdést, aztán kiderül, van-e rá bármi megoldás. Viszont a tört játékos kérdéseket kerüld.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #75343 üzenetére
Speciális gondokkal - így nagy általánosságban - ide tessék fáradni. [link]
-
válasz
tordaitibi #75325 üzenetére
Nem rajtam múlik, inkább az adott szituáción. De most nézd el nekem, hogy nem vagyok topon galádkodásban, mióta másik elmenős melót próbálom összehangolni az itthonival, folyamatosan aludnák, még amikor alszom, akkor is csak aludnék.....majd beáll ez azért hamarosan. Reménykedhetünk.
(no meg gyakorlatilag én is öregszem)
-
válasz
tordaitibi #75320 üzenetére
&(#75319) peterattila
Na nem olcsó, az tuti, de legjobbat a legjobbnak!
Egyébként tegnap megnéztem az emlegetett csodát, valami abban a kütyüben lehet, amire allergiás a Linux. legalábbis eddig az volt. Vannak notebookoknál is olyan tipusok, amire köztudottan szinte lehetetlen Linuxot hegeszteni.
Vagyis a Mintbox Basic és a Mintbox Mini irgalmatlanul túlárazott.
Nem is tudom elképzelni kik veszik, de legalább van.
(#75321) mefistofeles
Hát ugye, ez így nem jön össze sosem, de jó ha felkészül erre a kolléga. Mint-en se Gnome, se KDE.....
-
válasz
tordaitibi #75311 üzenetére
A héten megy fel egy Mint és tesztelni fogom.
No erre kíváncsi vagyok! Elméletileg, ha ugyanazon Ubuntu alapú, akkor működnie kéne. Persze ugyanazon DE-vel, ami viszont érdekes lesz.
Ezt a mini PC-t több helyen láttam előtelepített Linux-szal árulni. És mindenhol Ubuntuval van előtelepítve.
A kezdőknek favorizált Mint egyiknél sem szerepel.A Linux Mint csapat saját/partneri gépeket forgalmaz*, többek között boxokat is, emiatt nem fogod látni más előretelepített kütyükön.
például ezek
*kicsit olcsóbb meg jobb kinézetűek is!
-
válasz
tordaitibi #75311 üzenetére
Könyörgöm NE!
Kinek akarsz bizonyítani? Nekem? Én egy lelkes amatőr vagyok akinek windows és vagy 20 féle disztró volt már a gépén. Azt telepítek amit akarok, minden probléma nélkül. De a mélyebb folyamatokba nem merültem bele soha! Ha most feldobsz valami mást ami megint csak nem fog működni azzal semmit sem bizonyítasz, magadnak viszont bosszúságot okozol. Ráadásul ha 10x megismétled akkor sem fogom tudni, hogy miért az Ubuntu és miért nem bármi más.
Van egy működő rendszered. örülj neki, használd, tanuld. Talán idővel arra is rájössz mi volt a hiba.
ha 2 évet kinlódtál, hogy elérd azt ahol most vagy, azt botorság lenne szétkúrni!Sosem írtam, hogy "totálisan hülye" vagy! Viszont, hogy betonból van a fejed az tény.
Te magad írod "És tööbszür le is írtam hogy a naprendszerbe mindenkinek hiba nélkül teljesítenek a Linuxok csak én szívok velük." Könyörgöm akkor nem NÁLAD kell lennie valami problémának, anomáliának? Az újabb telepítésekkel nem bizonyítasz senkinek semmit, viszont ha elmélyedsz most a kiválóan működő rendszeredben akkor eljuthatsz odáig, hogy megértsd mi lehetett a probléma! -
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #75298 üzenetére
Egy kis előélet. Nem régóta csak körülbelül 1999 óta foglalkozok informatikával, szigorúan felhasználói szinten. Soha nem akartam egy igazi valódi nagybetűs informatikus lenni, gyszerűen nem érdekelt a dolog annyira.
Járt a kezeim között Windows 3.0, 3.1, 95, 98, 2000, XP, Vista, 7, 8. 8.1 és 10.
Az XP-s időkre emlékszek hogy 10 telepítésbőll 12 különböző sikerült. Kétszer egyformán soha nem sikerül telepednie valami hiszti mindig volt és sosem ugyanaz érdekes.
Az első linuxos botladozásaim a Mandriva-hoz köthetőek, "huzamosabb" ideig az első BlackPhanter-t használtam de gyorsan fel is adtam. Miért? Mert a Windows-t kerestem.
Sok év után kb. 3-4 éve jött a Mint 18 Mate, Majd Manjaro XFCE, utóbbi maradt is. Ha összezuhant, az az én saram volt. Ma az asztali gépen Win10/Manjaro KDE vegyesen fut (utóbbi többet) A laptopon tisztán Manjaro KDE. A tavaszi HomeOffice volt a vízválasztó. Csak a napi beszámolók miatt indítottam a Win-t. Eleinte kényszerítenem kellett magam, hogy ne a 10-est indítsam, de néhány nap után elmúlt.
Volt, hogy szétpartícionáltam, jó volt, újabban rábízom a rendszerre.
Semmi hátrányát nem érzem. Működik, nincsenek anomáliák.
A mai napig élmény a használata. Olyan egyszerű és kézreálló minden. És nem lettem nagybetűs informatikus, maradtam mezei user!A hsz. nem ellenvélemény, csupán egy tapasztalat.
-
válasz
tordaitibi #75305 üzenetére
Nézd arra képtelenség válaszolni, hogy mitől működik az ami eddig nem.
A legutóbbi bejegyzésed viszont elég érdekes önellentmondásokat fed fel.
5 ismerősödnek is hiba nélkül telepíted a linuxot (amit azóta is megelégedéssel használnak) csak éppen megadnak nem megy, és ebből kiindulva írsz egy lehúzó cikket a linuxról, miközben minden barátod vígan használja a rendszert.....Még egyszer mondom, nem lehet utólag megmondani mi volt a hiba, egyet azonban bizton állíthatok, nem arról van szó, hogy az Ubuntu a tökéletesség csúcsa és minden más linux szar! (félre ne érts, jó rendszer az ubuntu de semmit nem tud amit más rendszerek ne tudnának)
Ha valami egy pontig nem ment, aztán pedig működik, akkor ott valami megváltozott! Hogy ez szoftveres, hardveres, vagy felhasználó szintű változás az már kideríthetetlen, maximum te tudnád erre, megadni magadnak a választ mert te ismerheted a körülményekben meglévő változásokat amik a sikerhez vezettek. Használd, tanuld a rendszered és sok örömet fog még okozni, csak ne filózd túl a dolgokat! -
Anakin007
aktív tag
válasz
Windows-on az ablakkezelő és a grafikus felület 'egybe van integrálva'. Az van, amit az MS kitalált a win3.1-nél, végeredményben azt látod ma is. Tetszitk, nem tetszik, ez van.
Linuxon vagy egy grafikus felület, ezt hívják X-nek. Régen XFree86 volt a neve, egy ideje Xorg. Ez határozza meg pl. a felbontást, ez renderer a háttérben amikor játszol v. filmezel full screen-ben, stb.
Aztán van az ablakkezelő. Ez lehet KDE, Gnome, Cinnamon, XFce, LXDE, akármi, van pár. Ez fut a grafikus felületen. Hogy melyik tetszik, megnézhetsz jópár screenshot-ot a neten, melyik hogy néz ki, hogy működik.Kérdésedre a válasz: az ablakkezelő. Ubuntu-n Gnome az alapértelmezett, ezzel szállítják. Van a Kubuntu, ugyanez, csak Gnome-os. A Xubuntu Xfce-t használja gyárilag ablakkezelőnek. Tehát Tehát ha a legeljén az ismerősöd telepíti neked az ubuntu-t, akkor azért csapkodnád az asztalt, hogy milyen qrva jó ez.
Azt azért tisztázni kell, hogy ha olyan nagyon elégedett vagy te vagy bárki más a windows-al, nulla IT-s ismerettel az alapok terén is, olvasgatni/tanulni valamit nem akar (mert máshogy nem megy ez sem), akkor miért kezd el foglalkozni egy számára tök ismeretlennel.
Szerintem kéne egy-két nap az ismerősöddel, aki odaül és elmagyaráz pár alapot, ha már van ismerős. Gyorsabb, mint manual-okat olvasgatni hónapokig nem is a konkrét problémáról, hanem álatlában az egészről.
A linux erről (is) szól. Fejlődik és napi v. legalább heti szinten figyelni kell, merre is halad.Én pl. a '90-es évek közepén-végén kezdtem linuxozni, amikor a win98 még friss és ropogós volt. Tudod miért váltottam? A telefonszámla miatt
Betárcsázós net, MATAV vonalon, 56.6k-s külső modem. Hétköznaponként 22h-06h között és hétvégén 14h-06h között úgy ment, hogy 150Ft-ig számlázták a percdíjjat. Új volt a net, 6.000Ft volt '98-'99 -ben a korlátlan internet előfizetés. Sok volt. Plusz a percdíjj. Win98 meg néha csinált olyat, hogy "Program szabálytalan műveletet hajtott végre és leállt: rnaapp.exe". Ez a tárcsázó windows-on. Vonal bont, viszlát, kezd újra. Sokszor volt, hogy 1 órában 4x-5x is megszakadt, néha nem volt gond napokig. Aztán amikor anyámék benyőgték, hogy 10.000Ft a számla, akkor volt a baj, mert egy este 4x-5x 150Ft az bizony sok, mégha nem is használtam minden nap, csak hétvégén többnyire.
Volt egy IT-s ex-osztálytársam még általánosból, aki hozott egy Mandrake linuxot. Mondta, ebben az a jó, hogy tényleg multitasking (amit a windows nem tudott az XP-ig). Tehát ha elszállt pl. az ablakkezelő, semmi gond, lehet restartolni, vagy az egész grafikus felületet, a linuxos tárcsázó tartotta a vonalat, nem bontott le, mivel külön futott, konzolból indítva.KDE-vel szállították, azt szoktam meg és azóta is KDE-s vagyok. Nem tudok átállni másra, nekem az jött be. Szubjektív. Tehát nálam ez az ok. Szerintem elég nyomós
Tisztáznod kell előszőr is magaddal, minek ez neked és kell-e. Szerintem. -
Kenderice
senior tag
válasz
Hát én is sokszor nekifutottam a linuxnak.
Általában Ubuntu vagy Mint disztrókkal próbálkoztam mostanában (régen UHU-val).
Nagyon tetszik a gyorsasága.
Egyvalami miatt nem tértem át rá.
A gépem alaplapi hangkártyájanak S/PDIF kimenetét sehogy sem tudtam passtrough módba kapcsolni. Ez kellene ahhoz, hogy rendesen meg tudja hajtani az erősítőt.Ez mondjuk win alatt sem ment alapból, kellett hozzá egy program.
-
válasz
Emlékszem az esetedre......
Bocsánatot szerintem legfeljebb azért kellene kérned, mert saját problémáidból általánosítottál egy rendszert amit milliók használnak megelégedéssel.
Az utolsó kérdéseddel kapcsolatban pedig annyit, hogy szerény tapasztalatommal még nem hallottam olyanról, hogy egy gépen csak és kizárólag az Ubuntu/Xubuntu (mindkét rendszer nevét használod, így nem tudom melyik van valóban a gépeden) működne kifogástalanul, minden más kuka.
.... de ha megengedsz egy megjegyzést a végére:
arra nem gondoltál hogy nem is a rendszer a lényeg hanem az, hogy egy hozzáértő ismerősöd telepítette fel, úgy és oda ahová és ahogyan kell? Véleményem szerint ebben rejlik a titok és a válasz is.... -
mobilizmo
addikt
válasz
tordaitibi #70929 üzenetére
UEFI
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #70891 üzenetére
"ablakkeret vastagsága, gördítősáv szélessége"
Mindkettőt lehet állítani, igaz az utóbbihoz másik témát kell használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #70888 üzenetére
Igen, ez tetszik a Manjaroban. Tegnapelőtt kiadták a mesa 19.3.4-et, egy nappal később már a gépen volt.
FoxiestFox: sajnos valószínüleg mindegy. Régi hardver, és abban a Mint-ben is kellően új driverek voltak hozzá. Mondjuk ha van kedved, te is megnézhetnéd a Manjaro egyik verzióját, néha bejön, hogy el kell szakadni az Ubuntu alapoktól.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #70887 üzenetére
Mindegy, raktam fel qbittorrentet, az teszi a dolgát, de majd megnézem. Nagyon szofisztikált ez a Plasma, minden kis szart lehet állítgatni, még nem igazán látom át, szokni kell na'.
-
válasz
tordaitibi #70876 üzenetére
MBR.
Azért is kérdezem, mert jártam már úgy régebben, és a Win10 nem tudta a startup repairt használva megjavítani a saját boot sectorát.
Mondjuk Win pen drive-ról bebootolhattam volna parancssorba, csinálni egy fixmbr-t, de az akkor nem jutott eszembe. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #70827 üzenetére
De-de!
Llinuxból még egy utolsó törlést megenged valamelyik partícionálóval és akkor már teljesen kaput utána.
#70828: nincs mit, ezt már végigszenvedtem egy drága verbatimmal, sokáig félre volt lökve és kb egy hete jöttem rá végre, hogy hogy lehet szétszedni és belepateroltam a 256 gigás belső helyett egy régi consumer 64gigás belsőt.
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #70827 üzenetére
csixy és tibi
köszi a megerősítést. szinte sejtettem, hogy ez lesz, de gondoltam megér egy próbát
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #70694 üzenetére
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #70654 üzenetére
Köszönöm uraim
néha a legegyszerűbb műveletet lehet a legnehezebben megtalálni
-
Cyrin
addikt
válasz
tordaitibi #70617 üzenetére
Volt itt logout-on egy cikk ha jól rémlik, nem tudom most megkeresni, ahol pont a win-linux különbséget hasonlította össze valaki, pontosan lemérve mindent, rendszerindítás, appok stb.
Pont az ellenkezője jött ki, szám adatokkal, nem érzésre... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Eagle-el dolgoztam Mint alatt előző munkahelyen, nem volt különbség W10-hez képest, tök ugyanolyan gyorsan működött.
Indexképek generálása egy mappában viszont kifejezetten lassú W10 alatt, jelentősen gyorsabb KDE alatt a Dolphinban."Frissítés, a mukahelyemen is körbe vagyok véve Wines gépekkel, a töredékét nem szedegetik le meg pakolják fel maguknak mint a rolling Manjaro, az enyém pontosan 10 napja frissített 260 megát és ma megint jelez az Octopi hogy
609 mega letöltése van függőbe, mikor indítanám a rendszerfrissítést?" - de hát ezért rolling, ez a lényege! Bleeding edge experience.
A W10 ebből a szempontból egy Ubuntuval vethető össze, ahol naptári release van, két release között meg leginkább csak bugfixek...A 87-es task számot se tudom hová tenni, nálam jelentősen több van Manjaro alatt.
-
mobilizmo
addikt
válasz
Nekem tetszett.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #70562 üzenetére
Veszteni valóm nincs, hogy tudom kikapcsolni?
-
z123456789
addikt
válasz
tordaitibi #70489 üzenetére
(#70489) tordaitibi
Egy 256 GB-os SSD M.2-n fut a rendszer, mellette meg van egy 480 GB-os tárhely. Végül a tárhelyből csíptem le egy darabot, arra ment a Linux. SSD mindegyik, a sebességgel meg vagyok elégedve.
Nem zsugorítottam (mert mire olvastam a HSZ-ed már kész volt a telepítés), simán feltettem, maradékot Win alatt NTFS-re formáztam. A konfigurálást eddig is így végeztem.Nagyjából úgy csináltam mindent ahogy írtad, választottam le swapot is.
Köszönöm.(#70501) ubyegon2
A befulladt próbálkozás elmaradt. Fent van mindkét rendszer. Próbálkozás alatt én a telepítésre gondoltam, meg arra, hogy kiválasszam melyik legyen. Szóval ez a próbálkozás sikerrel járt. Ennyi volt egyelőre a célom. Miattad raktam fel a chakrát, de ha tudtam volna, hogy így betámadsz, akkor 100 hogy másikat választok.
Kettőnk között valószínű nagy eltérések vannak chakra felrakásban, mert nekem a felrakás az azt jelenti, hogy elinduljon a Win mellett. Ez nem volt valami nehéz, szóval nyilván te nem ezt érted felrakás alatt, ha nehéznek találod. Gondolom lenne még ezer dolog, amit be kell állítani...na nekem ezekről fogalmam sincs. Majd biztos ezután jön.A szart sem érő gyűjtőnéven kívül mire vagy kíváncsi, vagy miért vagy kíváncsi? Nem probléma megoldásért jöttem ide, hanem először telepíteni. Valami egyszerű Linuxot. Az olvasataim szerint, bármelyik Linux elfér a gépemen, mert egyiknek sincs akkor hardevigénye. Illetve a többiek ennek ellenére is tudtak segíteni. Ha nagy hardverigényű Linuxra lenne szükségem, akkor valószínű már korábban használtam volna, és célirányos lenne a verzió választás.
-
gyula20
tag
válasz
tordaitibi #70454 üzenetére
Sajnos még az" eszközök " menüt sem találom , egyszerűen nem látom.
-
kovaax
őstag
válasz
tordaitibi #70363 üzenetére
-
gyula20
tag
válasz
tordaitibi #70373 üzenetére
Felraktam az XSane programot ,működik csak számítógépre nem tudok menteni , megköszönném ha valaki leírná, hogyan is kell ezt csinálni.
Szépen tudok vele nagyítani , kinyomtatni csak a mentés nem megy. -
samujózsi
senior tag
válasz
tordaitibi #70373 üzenetére
Szerintem annyira maximalista, hogy már tegnap felrakta
(#70366) -
gyula20
tag
válasz
tordaitibi #70368 üzenetére
Úgy tűnik működik a szkenner, csak a számítógépre való kimentésre nem jöttem még rá.Pedig ez nagyon kellene.
Iratokat bemásolni a gépbe , nem kellene fényképezgetni.
Megpróbálom a Skanlitét .
Nyákra az ingyenes , időkorlát nélküli EAGLE-t használom ,már elég régen. Szerintem egyszerű , több rendszert is használtam , de most már csak ez megy.
Egyedüli probléma , megvan adva a max. méret , nem tudom pontosan mennyi . Fölötte csak kis trükkel lehet pár dolgot elhelyezni.
Elvire a GEDA-t használom. Nekem ez is bejött.
Leginkább azért vásároltam ezt a lézer nyomtatót , mert át akarok térni a vasalásos technikára. -
gyula20
tag
válasz
Telepítettem az XSane programot , elég jónak tűnik, csak nem tudom , hogyan lehet a képet kimenteni számítógépre.
Ha tudnál benne segíteni . -
gyula20
tag
válasz
A nyomtató bedugása után a rendszer felhozott egy nyomtatót.
SCX-4828 helyett SCX-4X28 -at , ezt átírtam 4828-ra . Működik, de
nem tudok nyákot közvetlenül nyomtatni , csak ha átalakítom PDF-re.
Ez jelent gondot, viszont az elvit tiszta fekete háttérrel nyomtatja, de ez sem nagy gond, majd megoldom . A szkenner lenne fontosabb. -
samujózsi
senior tag
válasz
tordaitibi #70329 üzenetére
Az aur használat arch/manjaro használatra utal szerintem. Ott meg ki tudja, működik-e?
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #70306 üzenetére
Mi a roppant kényelmetlen az eltérés, az 1 darab F11 megnyomásán kívül?
Előnye viszont tetemes, bármelyik lemezt bármikor kivehetem, bármelyik OS-t bármikor törölhetem, helyette másikat telepíthetek, bármi következmény nélkül.
A Linux keresgélős korszakomba mikor fél év alatt 5-6 OS is megfordult nálam, ez a megoldás nagyon bevált.ubyegon2 és tordaitibi: Van is igazság, meg nincs is. Nekem is hasonló helyzetem volt pár hete, mikor elkezdtem linuxozni. Két SSD, két rendszer. Nekem is a BIOS multi boot-on keresztül lehetett választanom a két OS között. Aztán rájöttem, hogy nekem az rohadtul kényelmetlen, így előbb visszaálltam 1 meghajtón 2 OS kombóra, míg a másik SSD adattárolásra volt megcsinálva, aztán nemrég már csak linuxot használok.
Szóval teljesen embere válogatja, hogy kinek hogy fekszik. Neki kell megtapasztalnia, aztán szépen eldönti, mi neki a legjobb. -
gigabytman
tag
válasz
tordaitibi #70303 üzenetére
Ha még ennél is lehet jobban, célszerűbben az érdekel.
"Iszom" szavaidat.
Mit kellene tennem pontosan és sorrendben? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #69124 üzenetére
Pedig nem bonyolult az összefüggés: "Nem tudom amit írtál mit jelent és mit csinál de a végeredménye egy olyan vakító fehér képernyő amit még életemben nem láttam, azt hittem kifolyik a szemem."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #69122 üzenetére
Nem láttad a Mátrix c. filmet? Ha nem, akkor pótold be.
[link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #69120 üzenetére
Beléptél a constuctba, ami a letöltő program a Matrixban -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #69117 üzenetére
Valahonnan olvasd ki a jelenlegi erteket (ha nincs meg sehol akkor rakd bele egy temp fajlba).
Utobbihoz egy kis template szeruseg:
TMPF="/tmp/light"
[ -f $TMPF ] || echo 100 > $TMPF
[ "$1" == "upp" ] && BR=$(( $(cat $TMPF) + 10 )) || BR=$(( $(cat $TMPF) - 10 ))
xrandr --output HDMI1 --brightness $BR
echo $BR > $TMPF
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #69113 üzenetére
Félre értettelek!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #69107 üzenetére
Itt nézd meg.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #69105 üzenetére
Milyen DE-t vagy VM-et használsz?
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #57260 üzenetére
Igen, ezzel a tárolón kívül telepítésnek van egy csomó nyűgje, kapásból, hogy a függőségek is túl régiek lehetne.
Próbáld meg archívumkezelővel megnyitni a deb fájlt, és kibontani egy tetszőleges könyvtárba. Majd onnan indítsd az Opera 36-ot.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #57260 üzenetére
Javaslom a Synaptic használatát. Az kezeli a függőségi viszonyokat is, Terminálban meg hirtelen nem tudom, melyik kapcsoló kell hozzá.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #57230 üzenetére
Írja, hogy milyen csomagok hiányoznak neki (openjdk-6-jre, java2-runtime), ezeket kéne felrakni sudo apt-get install paranccsal, majd újra próbálkozni sudo dpkg -i Opera36-csomagja.deb-bel. Fontos, hogy tényleg ne legyen megnyitva a csomagkezelő másik példányban, mert lock-olásra fog hivatkozni megint.
-
válasz
tordaitibi #57227 üzenetére
Szerintem roppant egyszerű a felépítése a Linuxnak, csak el kell felejteni a Wint, úgy könnyebb megérteni. Most az a helyzet nálad, hogy felraktad és még mielőtt megértenéd a legegyszerűbb működési elveit a Linuxnak, már próbálgatnád, ez teljesen normális, minden laikus így kezdi. Ez azért nem baj, mert ha egy folyamatban elakadsz és utána meg tudod oldani, az könnyebben rögzül.
Nem kell elijedned a Linuxtól, csak meg kell szokni, hogy itt kicsit más a dolgok működése, mint Winben. Nemsoká rájössz, mennyivel egyszerűbb a felépítése és a kezelése.
Ahogy a kolléga is írta, rendszerfolyamatokba avatkozó program csak egy működhet. Azt a Szoftverközpontot inkább csak arra használd, hogy keresgélj benne, ne onnan telepíts!
A Synaptic jobb lenne kezdésnek. Kipróbáltam, nekem onnan feltelepült a sweethome3d.
Valami hibát is jelez a tárolókkal kapcsolatban nálad, milyen tárolók vannak fenn?
inxi -r
parancs kimeneteSynapticban meg tudod nézni, milyen függőségeket igényel a program, de ezeket a Synaptic és a terminal telepítés is kezeli, felrakja, ha elérhető a számára hozzáférhető tárolókban. Neked ezekkel a függőségekkel Mint alatt nem kell foglalkoznod.
A zöld négyzet jelzi a képen, hogy telepítve van a csomag.
Nézzük meg a tárolóidat először. inxi -r parancs
Pontosan melyik rendszert használod most?
inxi -F
kimenet jó lenne, ez nem olyan hosszú, nem kell pastebin sem. Csak másold ide a kimenetet. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #57227 üzenetére
Zárj be minden más csomagkezelőt (synaptic, szoftverközpont)
Csak a terminál legyen nyitva. -
válasz
tordaitibi #57226 üzenetére
Feladtam,
lefuttattam a sudo apt-get install -f parancsot,
namost a terminálon belül beadott egy ablakot, valami java, azt se okézni, se eltüntetni, se yes se enterrel nem lehet, kiléptem a terminálból és megpróbáltam mégegyszer, hibaüzenet, a nemtudommármelyik könyvtárat más is használja, zárolás nem oldható fel.
Semmit nem lehet telepíteni, törött csomagokra és függőségekre hivatkozik. Akkor most..?
Nekem ez nagyon magas rendszernek tűnik így 1 hét után...Konkrétan:
tibi@tibi-mint ~ $ sudo apt-get install -f
[sudo] tibi jelszava:
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja? -
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #57205 üzenetére
Az az oldal valóban nem működik, csak a legújabbat engedi letölteni. Itt van a 36-oshoz működő link az Opera fájlszerveréről. Elvileg Mint alatt a grafikus csomagkezelő vagy archívumkezelő meg fogja nyitni, ha az első nyitja meg, akkor telepíteni kell, ha a második nyitja meg, akkor tetszés szerinti helyre ki kell bontani. Vagy terminálból a dpkg -i paranccsal telepíteni.
Amúgy ezen még rugóznék, hogy pontosan milyen NPAPI plugin miatt kell? Mert ha Flash, az nem a DVR-en múlik, hanem a Pepperflasht kéne feltenni, és működni fog tovább a Flash-kontent az eszköz webes felületén.
Szerk.: ha ActiveX kell, az nem fog menni semmilyen más böngésző alatt, az csak IE/Edge only. Akkor lehet azt csinálni, hogy Wine-t telepítesz, abban van legacy IE, és az talán tud ActiveX-et.
-
válasz
tordaitibi #57216 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #57211 üzenetére
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #57205 üzenetére
Választani kell a lenyíló két listában disztrót és csomagformátumot, a két vastagított sor alatt. De ne tedd! Fő szabály, főleg kezdőknek, hogy tárolón kívüli forrásból nem telepítünk semmit sem. Esetleg ha nem is fő hivatalos tároló, de valami megbízhatóbb PPA, vagy annak megfelelő külsős tároló. Ilyen-olyan oldalról összevadászott szoftvereket nem használunk.
A böngésző meg pláne egy olyan műfaj, hogy csak új verziót használunk belőle, mert az egyrészt benne van a tárolókban, és magától is fog frissülni a jövőben, másrészt meg a web mindig változik, tartani kell a lépést feature-ben, és foltozottságban biztonságilag.
Kezdjük ezért az elején. Mi az, amihez neked 36-os Opera kell és nem jó a legújabb? Melyik disztróhoz is kéne ez neked?
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #57201 üzenetére
A régebbi operákat a honlapjáról le lehet szedni, azaz innen!
A másik kérdést passzolom.
Azt majd valaki más.
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #57178 üzenetére
Csak ebben a topikban kellett volna keresni, mert ezt már leírtam, hogy én hogy oldottam meg.
#36339-es hozzászólás!
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #57097 üzenetére
Kimeneten lathatod hogy a sleep parancs panaszkodik, de amugy a masodik parancsbol is kihagytal egy off szot (ha ezt akarod).
sleep 2 && xset dpms force off
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #57081 üzenetére
Előfordul, hogy valami kicsit megakasztja a leállítási folyamatot. Ilyenkor kb. 90 másodpercet vár a leállására, aztán kilövi. Nálam csak ritkán fordul elő, így még nem foglalkoztam vele, hogy ezen az időn rövidítsek.
-
törölt tag
válasz
Ha kicsit is hasonlít az ősére, akkor egy ilyen lassú leállás alkalmával nyomj egy ESC-t!
Lehet, hogy csodát látsz. Utána szidd nyugodtan a systemd kitalálóinak a felmenőit! -
válasz
Annál a gépnél sok oka lehet a lassú leállásnak. Ha biztos, hogy inaktív a hibernálás és az alvó állapot, akkor még egy dolgot megnézhetsz ebben a fájlban:
cat /etc/systemd/system.conf
ezt a sort keresd meg:
#DefaultTimeoutStopSec=90sha nincs előtte a #, akkor rakd be, ha ott van, vedd ki és állítsd át az értéket mondjuk 2 sec-re.
A szerkesztéshez az alábbi parancsot add ki terminalban vagy az ALT+F2- lenyomva a kis ablakban:
gksu xed /etc/systemd/system.conf
A cups csomag is szokott 1:30 leállási késleltetést csinálni, ha nincs nyomtatód, akkor ezt a csomagot le is szedheted:
sudo apt remove cups
ha kell a cups, akkor állítsd le és inaktiváld az alábbi parancsokkal:
sudo systemctl stop cups-browsed.service
sudo systemctl disable cups-browsed.serviceez a parancs ellenőrzi a szolgáltatás állapotát:
sudo systemctl status cups-browsed
Remélem valamelyik használni fog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Revolut
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kuponkunyeráló
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- One mobilszolgáltatások
- AliExpress tapasztalatok
- Jövedelem
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged