- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zserrbo
aktív tag
válasz
lev258 #42560 üzenetére
Rufusnál ilyen opciók vannak, én az alsót választottam.
Ha nem net installer, akkor melyiket szedjem le pontosan?
Ti mivel írjátok ki pendrive-ra esetleg?
A lap amúgy egy Asrock N3150-es mini-itx lap.
Legacy boot-ot nem látok sehol sem és igen UEFI-s a bios, szerintem legacy nincs benne. Laptopnál van, ezért is gond, hogy legacyn van ott beállítva és nem tudnám GPT-re rakni a partíciós sémát, mert le kelene zúzni a winyót. De ez mondjuk nem fontos most. -
daddy9
tag
válasz
lev258 #42477 üzenetére
Köszi a tippeket!
Elképzelhető, hogy a telepítő a hibás, most próbálok USB-ről bootolni (nincs több DVD-m itthon). A merevlemez rendben van (szerintem), korábban XP volt rajta, nem egy mai darab, de komoly hibát nem észleltem. Más rendszert még nem próbáltam, de ha az USB-s telepítés sem megy, akkor jön a Lubuntu... -
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #42477 üzenetére
Nem próbáltam a cp-t, mert fogalmam sincs csatolás, útvonal megadásról, de megtanulom.
(#42478) King Unique
Pánik volt.
Jessie Live régi pendrive, MSI S262, régi gép, gondolom USB 2, WD My Passport Ultra. Pendrive, HDD futott már hasonló köröket, eddig gubanc nélkül.
Az sdb3-at mentettem volna sdc1-re, elkészült egy 77GB-os (?) állomány, de, nem tudom, hogy használható-e?
Van valami hiba a parancsban?root@debian:/home/user# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 1 1.9G 0 disk
└─sda1 8:1 1 1.1G 0 part /lib/live/mount/medium
sdb 8:16 0 111.8G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 5.9G 0 part
├─sdb2 8:18 0 32.6G 0 part
├─sdb3 8:19 0 71.8G 0 part
└─sdb4 8:20 0 1.6G 0 part
sdc 8:32 0 931.5G 0 disk
└─sdc1 8:33 0 931.5G 0 part /mnt
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
loop0 7:0 0 922.4M 1 loop /lib/live/mount/rootfs/filesystem.squashfs
root@debian:/home/user# dd if=/dev/sdb3 of=/mnt/PC/msimentes.img bs=1M conv=noerror
dd: error reading ‘/dev/sdb3’: Input/output error
25584+1 records in
25584+1 records out
26827370496 bytes (27 GB) copied, 1144.48 s, 23.4 MB/s
... még sok-sok ilyen és itt az utolsó bejegyzés
73435+36 records in
73435+36 records out
77015851008 bytes (77 GB) copied, 4981.05 s, 15.5 MB/s
root@debian:/home/user# -
cs_dy
tag
válasz
lev258 #42458 üzenetére
A kikommentelést a szoftver telepítő alkalmazásban kell végrehajtani?
Egyideig lejátszotta a videókat Yt-n aztán már nem. Bejön a videó kerete de totál fekete. Amikor még működött akkor sem engedett 380p-nél nagyobb felbontást. Javascript-et meg Adobe Flash player viszont mindig kéri, hogy telepítse, de gőzöm sincs hogyan telepítsem, mivel elég kezdő vagyok.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #42351 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=18222e43-06d2-4f1e-a51b-3878a0920eb7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2e2f6828-7490-4c86-bf6f-248ac73d5106 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=2515f698-c1cc-417f-8c26-47e2e8f425f3 none swap sw 0 0
# wd passport felcsatolasa
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 /media/my_passport cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
# nsa320 mappak felcsatolasa
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/music /media/Music cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/public/konyvek /media/Calibre cifs nobrl,credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0De tudtommal a mount -a parancsra is ezt nézi át és úgy mountol.
Arra megcsinálja...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #42329 üzenetére
Hát, a netes leírásokban ha felcsatolnak valamit valahová, azt jellemzően a /mnt alá szokták, a /media az eltávolítható eszközökre van.
/media Default mount point for removable devices, such as USB sticks, media players, etc.
/mnt Stands for "mount". Empty directory commonly used by system administrators as a temporary mount point.[link]Mivel nincs kifejezett "/mount_here" mappa a unix fájlrendszerben, így szerintem a /mnt teljesen tökéletes, vagy csinálhatsz külön könyvtárat a gyökérbe pl. /windows/d néven.
-
ooszi
senior tag
-
Sicér
tag
-
agy73p
senior tag
válasz
lev258 #42259 üzenetére
Köszi Neked is és spammernek is, de pont a töredezettségmentesítést utáltam mindig a windowsban, ha lehetne, elkerülném. Mondjuk itt nem nem ír és töröl róla folyamatosan a operációs rendszer, bár nem tudom, hogy konvertáláskor hagy-e szemetet.
Szerk:
Mi az a fastboot? Amikor az oprendszer 2 mp alatt kilép, mintha kikapcsolta volna, de valójában csak felfüggeszt? Ilyenkor zárol és más nem fér hozzá? -
Boyrob
csendes tag
válasz
lev258 #42205 üzenetére
Hát igen, valahogy ördögi körnek tűnik, windows előre particionált hdd esetén nem adja be a folytatás gombot!
Leradírozom a particiot a Windows telepítőből és létre hozom az újat úgy tetszik neki rögtön tovább engedi a telepítést. Viszont ha így fel rakom akkor a Linux az istennek se akarja látni, ha MBR-be van konvertálva vagy "Rebuild MBR" opciot is megcsináltam már particionáló programból, eredmény ugyanaz mint ami képeket linkeltem elöző hozzászólásomban.
Érdekes hogy az 1Tb-os HDD-t viszont látja a Linux ami GPT a program szerint, csatook arról is egy képet.Kezdek tanácstalan lenni mert minden lehetséges dolgot kipróbáltam már.
-
bucihost
senior tag
válasz
lev258 #42160 üzenetére
nah, addig sikerül ba***tatnom, hogy össze omlott az X.
Újra húztam az egészet, most Ubunti 15.10 ment fel, zárt meghajtókból azonnal fel is tette az NV drivert, minden hiba nélkül.
nvidia-settings-ben automatikusan be is kapcsolta az nvidia kártyát.
glxgears 6-8k FPS-t írt...
Rányomtam egy steamos játékot ami linux kompatibilis is (cs:GO), viszont az fps 10-50 közt ugrált, és szaggatott is mocskos módon.
Gondoltam, átváltok intel kártyára és megnézem ott mit mutat.
gears: 50-60 FPS
Cs:go: 30-50 FPS de nem szaggat (annyira a kép).Mondom csinálok egy VGA benchmarkot, hogy mit mutat különbségnek a 2 kártya közt.
Intel: glmark2 Score: 801Vissza akartam váltani NV karira. kipipálom majd kéri, hogy jelentkezzek ki-be.
Viszont ugyan úgy az intel van használatban, ergó eddig működött a váltás a vga-k köztMi a fene nyűge lehet?
-
zonopon
újonc
válasz
lev258 #42163 üzenetére
Korábban szerencsétlenkedtem az Ubuntuval, aztán egy barátomtól kaptam a Mintet azzal, hogy tetszeni fog a Windowsra emlékeztető működése miatt. Meg is szerettem, a feleségem is könnyen el tudta fogadni, az ő kb. 6 éves Acer (1825 PTZ) notebookjára is gond nélkül fel tudtam rakni. Használta is lelkesen, amíg hirtelen ki nem purcant a notebook.
Most vettem neki ezt az új Acert, és itt kínlódok a telepítéssel... -
bucihost
senior tag
válasz
lev258 #42158 üzenetére
Nah, haza értem.
buci@buci-pc:/opt/VirtualGL/bin$ optirun ./glxspheres64
Polygons in scene: 62464 (61 spheres * 1024 polys/spheres)
Visual ID of window: 0x20
Context is Direct
OpenGL Renderer: GeForce 920M/PCIe/SSE2
85.992203 frames/sec - 76.347318 Mpixels/sec
85.827222 frames/sec - 76.200841 Mpixels/sec
85.043003 frames/sec - 75.504580 Mpixels/sec
84.973703 frames/sec - 75.443053 Mpixels/sec
88.387238 frames/sec - 78.473725 Mpixels/sec
87.405547 frames/sec - 77.602141 Mpixels/sec
88.778377 frames/sec - 78.820994 Mpixels/sec
89.288174 frames/sec - 79.273613 Mpixels/sec
88.902901 frames/sec - 78.931551 Mpixels/secnvidia-settings Terminálból megy, viszont ha kipipálom az Nvidia kártyát, akkor bedob egy hiba ablakot, amin semmi szöveg nincs csak egy behajtani tilos, és egy OK gomb. Terminálban ennyit ír:
ERROR: -
bucihost
senior tag
válasz
lev258 #42155 üzenetére
Ubuntu 14.04 LTS, NVIDIA GeForce 920M + Integrált Intel.
"További illesztőprogramok"-on belül szerettem volna feltenni a drivert, de ott nem rakta fel. (kipipáltam, alkalmaztam, végig futott a csík, majd vissza rakta a pipát a sima X-org akármi driver elé.)
Ezután a "További illesztőprogramok"-on belül már ki volt pipálva a zárt NV driver.
-
bucihost
senior tag
válasz
lev258 #42133 üzenetére
Felkerült a zárt driver, viszont valamiért az intelt használja továbbra is.
Polygons in scene: 62464 (61 spheres * 1024 polys/spheres)
Visual ID of window: 0xd4
Context is Direct
OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 5500 (Broadwell GT2)
60.907484 frames/sec - 54.076100 Mpixels/sec
59.941413 frames/sec - 53.218385 Mpixels/sec
59.992963 frames/sec - 53.264152 Mpixels/sec
59.927175 frames/sec - 53.205743 Mpixels/sec
60.647873 frames/sec - 53.845608 Mpixels/sec
59.976527 frames/sec - 53.249560 Mpixels/sec
59.987357 frames/sec - 53.259175 Mpixels/secHogyan tovább?
-
bucihost
senior tag
válasz
lev258 #42128 üzenetére
Délután ránézek akkor. Neten ezzel kapcsolatban semmit nem találtam...
Viszont van egy jelenség:
Amikor leállítom / újra indítom a gépet, akkor ugye bejön az ubuntu logó. Viszont el kezd ugrálni villogni a logó. Ez mi lehet? Én valami grafikus dologra gondolok. (Integrált intel vga-hoz is kell driver, vagy az elég neki ami alapból felkerül?) -
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #41998 üzenetére
"mielőtt bármit is változtatunk"
Azon már tulvagyok
Jelenleg a totem el sem indul:
(totem:2833): Clutter-CRITICAL **: Unable to initialize Clutter: Failed to dynamically open the GL library "libGL.so.1"
(totem:2833): Totem-WARNING **: gtk-clutter failed to initialise, expect problems from here on.
(totem:2833): Clutter-CRITICAL **: Unable to initialize Clutter: Failed to dynamically open the GL library "libGL.so.1"
Szegmentálási hibaAmúgy kiírtam usb re egy ubuntut de jelenleg valamiért nem tudott bebootolni. Most még próbálkozom vele...
-
huszar90
aktív tag
válasz
lev258 #41978 üzenetére
Pont ez idegesít hogy a haveromnál van érdeklődés, ő kérte hogy nem raknék rá linuxot a windows 10 helyett mert zavarja a windows 10 kémkedése. Nagyon tetszett neki az ubuntu még a terminál se riasztotta vissza, mondta hogy szívesen megtanulna mindent. Erre fel felsültem
A családban már mindenkinek linuxot raktam fel és jobban is szeretik mint a Windows-t. Még az 55 éves apukám is meg a barátnőm is pedig nem egy számítógépes guruk.
-
-
kkdesign
senior tag
válasz
lev258 #41870 üzenetére
chrys@chrys-Inspiron-N5110:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile
OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 10.5.9
OpenGL core profile shading language version string: 3.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.5.9
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions: -
weinmaker
őstag
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #41677 üzenetére
Nem lehet a szerverhez kapcsolódni, már próbáltam. Kicsit uána olvastam ennek a MasterMC-nek, és ez egy tört Minecraft, amit saját maguk használnak.
Itt egy érdekes kis leírás erről az egészről. Tényleg pofátlanság.
-
weinmaker
őstag
válasz
lev258 #41677 üzenetére
Az lehet, csak akkor valószínűleg nem elég a demó változat, hanem meg kell venni. A mestermc kliens meg ingyenes, de csak winen fut. Vagyis feltettem wine-ra linuxon a playonlinux használatával, be is jön, meg minden, csak egyből az elején szól hogy növeljem a tárhely méretét ami nulla, a játék futása érdekében. Néztem én ezt, de sehol sem tudtam a virtuális drive méretét se megnézni, se változtatni
-
törölt tag
válasz
lev258 #41538 üzenetére
Grubba valóban nem tettem be, azt még ki lehetne próbálni. Ha meg tudod mondani, hogy hova.
Jött kernel frissítés a bekapcsoláskor, felrakta az elejét, de a "linux-image-3.13.0-66-generic" elhasalt a PAE hiány miatt, ki is írta. Azóta semmi nem akar települni, mert ez megoldatlan.
A frissítéskezelő javaslatára toltam egy apt-get install -f-t ami ezzel ért véget:
A rendszerhiba a befejezéskor jelent meg, jelentettem.Szerk.: Kösz a linket, pont onnan van a kapcsoló.
-
agy73p
senior tag
válasz
lev258 #41474 üzenetére
Köszönöm! Tehát vannak olyan szoftverek, melyeknek nincs linuxos megfelelője, nem is törik magukat ezen a fejlesztők, de a windowsos környezet megteremtésével lehet futtatni.
Ez így ugyanannyi erőforrást zabál, mint windowsban, vagy egy kicsit (a wine miatt) többet? Ez esetben a Fedy már beágyazta, nekem nem is kellett külön előtte letölteni....Colomb2: néked is köszi a választ!
Szerk: és a virtuális "../drive.C" tulajdonképpen hol van?
-
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #41391 üzenetére
Na majd teszek vele egy próbát. Az 1.7-et úgysem próbáltam még annak ellenére, hogy telepítve van.
Bár állítólag a CrossOver 13.1.2 jobb. Persze az nem ingyenes, ha jól tudom. A specifikációk a PC-re vonatkoznak, nem a T500-asomra. Azon max. passziánsz.
A Future Pinball tuti kifektetné.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #41388 üzenetére
"Sok dolog zajlik most és a közeljövőben, ami változtathat ezen."
Majd meglátjuk, bár ígéret az már volt rengeteg az elmúlt 10 év során, amiből aztán nem lett semmi. De legyünk optimisták.
Nálam a gyenge hardver miatt kizáró tényező a WINE.
CPU: E6850, GPU: Radeon HD 4650 1GB, RAM: GEIL Ultra 3 GB DDR II 800 MHz.
(#41389) hcl
Professzionális szoftverek közé tartoznak pl. a különböző fizikai és környezeti szimulátorok is, viszont pl. animáció terén már a Blender elég jól áll, és a Photoshop, Corel Draw is futtatható WINE alól. Így a régóta áhított platform függetlenség talán már nincs is olyan messze.
-
kkdesign
senior tag
válasz
lev258 #41329 üzenetére
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
root@ubuntu-gnome:/# grub-install recheck /dev/sda
grub-install: hiba: Több mint egy telepítési eszköz?.Ezt kapom ha megcsinálom sda-hoz
Szerintem ott van a kutya elásva, hogy odd helyén van a hdd és nem érzékeli jól a gép.
Külön kérdés:
Van itt olyan akinek laptopja van, és a dvd meghajtó helyén lévő hdd-re telepített linuxot dual bootban, a másik winyón lévő oprendszerrel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #41353 üzenetére
Amúgy érdekes, régen is csak a gond volt az Ubuntun, vagy leszármazottain a zárt driverek bekapcsolásával, valahogy többnyire nem ment aztán csak terminált kaptál és old meg... (legalább is az én tapasztalataim ilyenek)
Nem igazán értem a dolgot, pl. Chakrán 4-5 parancs kiadásával és egy újraindítással oda - vissza lehet váltani a driverek között csak azt kézzel kell csinálni, de megbízhatóan működik.
-
kkdesign
senior tag
válasz
lev258 #41324 üzenetére
A képen látszik, hogy miket választhatok, változtathatok. Feljebb beszéltünk arról, hogy ez Laptop, Merevlemez helyén SSD, DVDrom helyén HDD egy erre szolgáló delock tokban. Dvd-romom nincs benne.
Bootsorrendet minden reálissal kipróbáltam már, egy pillanatnyi állapotot látsz a képen, tehát arra amit mondasz, tettem már próbát. (Értsd úgy, hogy: volt első a boot sorrendben a Hard Drive, USB, CD, Diskette is, több esetben hard drive a 2. boothelyen volt) -
kkdesign
senior tag
válasz
lev258 #41321 üzenetére
előtte még szólok, nem észlelt semmit ha sdb-n volt a Grub. Első felvonásra sdbre lett téve, betöltött a Windows mintha mise történt volna.
Ekkor jött a képbe az EasyBCD onnan meg a Grub4dos fogadott,
majd a fentebb linkelt videóban meg nem találok el a lemezek között, nem észleli úgy mint a videóban, csak az ssd-tez a root (hd0,0-s dolog a videóban. Egyszerűen végigzongoráztam egy kb 4x4es mátrixot de semmi, nem lát mást a grub4dos mint az ssd-t
-
-
kkdesign
senior tag
válasz
lev258 #41311 üzenetére
Úgy jutottunk ide, hogy grubot telepítettem az SDA-ra. És a fentebb lévő Grub Resque fogad.
Majd [ezt] próbáltam végig, és ahol rosszba váltott a dolog az van kimásolva kódként ide a feljebb lévő hszembe. (Multkor találtam Lilo vagy Lila vagy Lilu vagy bánomisén mit amivel megjavítottam a Windows-t, most is ez lesz a sorsa ha nem jön össze
)
-
malnabokor
senior tag
válasz
lev258 #41287 üzenetére
Lehet nem lesz rá szükség, mert most elkezdtem az egész mappát kimásolni mindenestül, hogy legalább legyen valami mentésem, ha félresikerülne valami, viszont a másolt mappát meg tudom nyitni rendesen az átmásolt fájlokkal együtt, szóval úgy tűnik megoldódik a probléma
Köszönöm szépen a segítséget! -
kkdesign
senior tag
-
malnabokor
senior tag
válasz
lev258 #41281 üzenetére
Nem volt semmi különleges, nem titkosítottam, egyedül annyi, hogy a Windows.old mappában van, de más dolgokhoz abban a mappában hozzá tudok férni, szóval az nem lehet. Maga a mappanév, amit nem tudok megnyitni is csak a vezetéknevem csupa kisbetűvel, semi extra karakter. Ami számomra furcsa, hogy a hiba az ntuser.dat-ra vonatkozik, ami elvileg e pár megabájtos fájl, de egy ilyen fájl miért blokkolná egy egész mappa megnyitását?
-
malnabokor
senior tag
válasz
lev258 #41277 üzenetére
Nem vagyok tisztában még mindennel, ez elég új nekem, de köszönöm, sikerült megcsinálni.
Viszont újabb problémába ütköztem, minden mappát el tudok érni, kivéve, ahol users alatt saját nevemen futó mappát, ahol a dokumentumaim, képeim lennének. Ha azt a mappát szeretném megnyitni, akkor "Failed to open directory "*" ". "Error when getting information for file '/media/*/*/*/ntuser.dat': Input/output error.
Elkezdtem neten keresgélni, pár helyen merevlemez hibát említettek, de mint feljebb írtam, az elvileg 100%-os. Erre van valamilyen megoldás?
-
-
bicajoskema
tag
válasz
lev258 #41080 üzenetére
Köszönöm a gyors segitseget. Gyorsan atleptem Live modba, utanna leszedtem a photorec-et es beallitottam, hogy az egesz lemezt nezze at, es csak JPG fajlok utan kutasson. Igy lehet hogy meglesznek a kepeim? Kerdezte hogy eredetileg hol voltak a kepek, es mondtam neki, hogy FAT/NTFS fajlrendszeren. Egy 256 GB-os SSD- röl van szo, es mindig 1 particiot hasznalok. Tehat volt egy nagy Windowsos particio es most 1 nagy linuxos van. Azt irja a program, hogy 12 perc mulva vegez a visszaallitassal, nem keves ez?
-
válasz
lev258 #41003 üzenetére
Köszi! Ezt nem találtam, csak ilyen 2003 körüli meg 8-as Ubihoz való dolgokat
@Lathronos : Vezetékes telefonból nem fog üzenetet rögzíteni a hálókártya
Sem automata választ bemondani...
Faxot sem fog küldeni. (Na jó, azt igen, csak másképp.)
@berus.berus : A külső is az volt
Amúgy fura volt, kb. az első régi hardverek ezek, amik nem mentek pöccre Linuxon
Micsoda probléma
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #40972 üzenetére
Az a baj, hogy konkrét tesztem se nagyon találni erről, általában csak a sebességet mérik....ezért is gondoltam, hogy letesztelem magam, annak csak hihetek.
Viszont ez így ciki, hogy nincs TRIM, mert akkor előbb-utóbb nagyon belassulhat az SSD...Legalább az kis öröm, hogy 3.0-t jól ki lehet hajtani vele, mert NTFS és Ext4 esetén is karcolja a 450 MB/s-et, ami kb. a szabvány maximuma.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #40970 üzenetére
SSD topikokban azt mondták, hogy USB-n eleve nem is megy át driver szinten a parancs, így alapból nincs TRIM.
Viszont egyik fórumtárs összeszedett néhány infót [link], ami alapján 3.0 UASP módban esetleg működhet. Én leteszteltem W7/ 8.1/ 10 alatt BOT és UASP módban, ASMedia és JMicron vezérlővel egyaránt, de nem igazán támasztották alá a tesztprogramok a működést....A Linux eleve UASP módban kezeli a 3.0-át, ha támogatja a külső ház vezérlője (esetemben igen), viszont az a pár sor bizonytalanított el. De ezek szerint az sem a tényleges működésre utal.
Tehát 3.0 vsz nem, akkor eSATA, USB 3.1, Thunderbolt a kérdés, de azt majd más megnézi..Köszönöm.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #40967 üzenetére
Értem, tehát akkor csak magát az SSD-t jellemzi, nem azt, hogy ténylegesen azon a csatolón működik-e.
Windowson az SSDOK lenne a tuti, de az USB-s eszközt nem ismer fel...SATA-n ok, ott írja is, hogy működik.
A Trimcheck szintén mérvadó, viszont az alapján 3.0-án nem megy. Ellenben SATA-n természetesen megy.Illetve SSD topikokban azt regélték még, hogy esetleg eSATA-n működhet, de azon most per pillanat nem tudom meglesni. Mondjuk, ha nem működik, akkor azt nem értem, minek gyártják halomra a sok USB 3.0/ 3.1 külső SSD-t...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- OLED monitor topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen program, ami...?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest