- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Fecogame #83875 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ!
#83876 ubyegon2: Igen tudok az fstab-os megoldásról, de az indításkor nagyon sok időt elvett, ezért kikapcsoltam.
#83877 urandom0: -n kapcsolóval nem javít semmit, csak ellenőriz
#83878 growler: Köszi!Közben csináltam egy scriptet, ami havonta egyszer éjjel lefut, leállít minden HDD-vel kapcslatos service-t, ellenőrzi a partíciókat leválasztott állapotában, majd elindítja a leállított service-ket. Az eredményről pedig emailt küld. Így már jó lesz, első futtatásra javított dolgokat a partíción.
-
leviske
veterán
válasz
#63718632 #83734 üzenetére
Igazából az nem gond, hogy NTFS csatoláshoz jelszót kér. Csak az, hogy csatolni akarja, mikor ezt sosem kértem.
Köszi a tippet, az fstab-ot megnéztem, de nem változott. Azaz nem látok benne utalást, hogy csatolnia kellene.
Dolphinban sem nyitottam meg sosem azt a partíciót, hogy esetleg az akarjon automatikusan csatlakozni.
Mindenesetre sanszos, hogy ez valami openSUSE-specifikus bug, mert Gnome alatt sosem jött ez elő, és KDE alatt is kellett neki pár frissítés, mire bemutatkozott először (előző telepítés). Most viszont az a tendencia kezd kialakulni, hogy egy frissítés után ezzel mindenképp elkezd zaklatni.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi #83629 üzenetére
Nem a mountolással van gondom. Azok az fstab-ban be vannak állítva UUID-vel fixre, ahogy nálad is. Az eszközhivatkozások váltakoznak reboot után ( /dev/sda, /dev/sdb, /dev/sdc, /dev/sdd). Ezeket szeretném fixálni, mert pl. ha szeretném a meghajtó S.M.A.R.T. értéketi vagy csak a hőfokát lekérdezni, akkor azzal kell hivatkoznom rá, de mivelhogy rebootnál random kapják meg az eszközhivatkozásokat rebootonként meg kell keresnem melyik melyik meghajtóra hivatkozik.
Egyébként az fstab-om így néz ki:proc /proc proc defaults 0 0
PARTUUID=ffd1282e-01 /boot vfat defaults,flush 0 2
PARTUUID=ffd1282e-02 / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=a978644c-6153-4ed2-bfbe-6ff3289d348a /mnt/wdred1tb ext4 defaults,auto,users,rw,nofail,noatime 0 0
UUID=3fe76ad3-a46c-4bf0-94e2-a41821b3d3f2 /mnt/sgot5tb ext4 defaults,auto,users,rw,nofail,noatime 0 0
-
válasz
Crvsh3R #83628 üzenetére
Hogy néz ki az az fstab?
Nálam is így van megoldva ahogyan nálad és sose tévedett még a mountnál.
Ez a hordozható gépemé, az otthoni több csatolást tartalmaz és a hordozható rendszerem miatt vannak egyforma nevű partíciók is de jól csinálják mindig.UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=88f52991-dca1-4802-9b82-ad545fdd8514 swap sw defaults 0 0
UUID=44FD52AA01B5FE7D /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=27BE34407CC7DA8A /media/tibi/Mindenes auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet és érthetően fogalmazok. Ha nem így lenne, akkor elnézést kérek.
Raspberry pi 4 4GB microsd kártyára telepítettem Raspbian OS x64 verziót és kiszolgálónak használom úgy, hogy a tárolt adatokat USB 3.0 kapcsolaton keresztül HDD-n és SSD-n tárolom. Az lenne a problémám, hogy fstab-ban UUID alapján mountoltam a /mnt/xyz mappákba a meghajtókat, de a /dev/sdx hivatkozások mindig "elmásznak". Ezeket is valamilyen módon meg lehet adni, hogy fixen lehessen hivatkozni a meghajtókra és ne kelljen minden reboot után keresgélni, hogy melyikből mi lett?
Előre is köszönöm a segítséget! -
gregory91
senior tag
válasz
gregory91 #83529 üzenetére
Közben visszakerestem, velem kapcsolatban a grub.cfg-ben volt vitánk.
"Ebben a régi UUID-t mindenhol átírtam a mostanira, amin a rendszer van."
"És az ebben lévő grub.cfg-t szintén az indítandó, most klónozott Ubuntu UUID-jére át kell írni, egyébként az EFI-n lévő grub.cfg ennyi"
És nem érdekli a grub.cfg-be se a root se a set, a gpt, a hint, bios, hd, az sda msdos, efi, meg egyáltalán semmi nem érdekli csak az UUID.
"search.fs_uuid 26138c93-66a6-468e-ad7b-8344360c468c root hd2,gpt2" <-ez a sor elég sok mindent megmagyaráz.Erre próbáltam reflektálni a vitasorán.Nem ismerem a timeshiftet,de az a gyanúm hogy a update-grub is lefuthatott.A fstab-hoz meg semmi közöm se volt.
#83530 Belenéztem a scriptekbe: a grub-update felkészült, sőt arra is hogy a win-t is beletegye.
-
Nemrég volt egy téma, a Linux klónozás és utána indítás, grub.cfg matatások terén osztogattam a csekély tudásomat.
Többen megemlítették hogy az általam leírt módszerrel nem lesz jó, nem valószínű hogy működni fog.
Ma délelőtt ismét elkövettem élesbe a megoldást és jelentem működik.
A lényeg hogy a legújabb pc-men van már egy W10 és melléraktam az Ubuntumat de nem telepítve hanem a kész, több éves belakott rendszert.
A 256Gb ssd-ből a Win 40Gb-ot foglal, utána üres a lemez.
Az usb-s pendrájvomról, amin megvan a klónozandó Ubuntu tegnapi Timeshift mentése, indítottam egy live Linuxot, ezalól létrehoztam egy 35GB EXT4-et és egy 8GB swapot. Majd a live Timeshiftnek megadtam visszaállítási pertíciónak a friss 35GB ext partíciót. A Timeshiftbe beállítottam hogy a se a grubot, se semmilyen rendszerindítót ne frissítsen és ne telepítsen sehová.
Miután végzett, a friss ropogós klónozott rendszer ugye ott a lemezen de bootképtelen.
Még mindig a live alól az FSTAB-ba átírtam a swap UUID-t, a rendszer uuid-t nem kell mert a Timeshift van olyan okos hogy amire klónozta, annak a partíciónak az uuid-ját már átírja az fstabba.
Következett a klónozott rendszer /boot/grub/grub.cfg.
Ebben a régi UUID-t mindenhol átírtam a mostanira, amin a rendszer van. Ez vagy 10 helyen van, nagy segítség volt a Kate szövegszerkesztő csere funkciója.
Már csak egy lépés volt, az új ssd-n az EFI partícióba be kellett tenni az Ubuntu bejegyzést. Ez nekem el van mentve úgyhogy egyszerű drag&drop volt.
És az ebben lévő grub.cfg-t szintén az indítandó, most klónozott Ubuntu UUID-jére át kell írni, egyébként az EFI-n lévő grub.cfg ennyi, semmi több:search.fs_uuid 26138c93-66a6-468e-ad7b-8344360c468c root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ennyi az egész EFI grub.cfg, csak arra mutat amin az indítandó rendszer van, a többit az a grub intézi, a /boot/grub alól.
Reboot és azonnal, minden gond nélkül startolt a klónozott Ubuntu, megtalálta a swapot is és minden működik rajta.
Mindezt miért írtam le?
Amikor ezt feszegettem, pár fórumtárs annak adott hangot hogy bizony ez így nem fog működni.
Hát pedig de működik.
Poén hogy a klónozott Ubuntu MBR/BIOS lemezről lett Timeshifttel lementve, amire klónoztam ez meg egy EFI/GPT ssd.
És nem érdekli a grub.cfg-be se a root se a set, a gpt, a hint, bios, hd, az sda msdos, efi, meg egyáltalán semmi nem érdekli csak az UUID.
Azonnal indult.
Hogy BIOS/MBR esetén hogyan, azt nem tudom, ott ez módszer nem járható. Ott valahogy bele kell telepíteni az mbr-be a grubot, lehet a chroot sem kerülhető meg de EFI esetén ez a fapad kézi tákolás tökéletesen működik.
És mégegy. Nemrégen kezdtem el aktívan Linuxozni, pár éve.
Mindenhol féltve óvtak hogy a rendszerfájloknak de különösen az fstabnak meg a grubcfg--nek a környékét is kerüljem. Hááát... nem tartottam be -
Kacsasült
tag
Daphile dolgot ejtettem. Zeneket atmasolom ssd-re, onnan lejatsza a foobar. Shared konyvtarba csatolast nem ertem, hogyan kell kivitelezni...fstab se mond nekem sokat...
A redszer amugy tetszik, joval gyorsabb, mint a win 7. Visszaraktam a hdd-re telepitett win-t, hogy alaphelyzetbe allitsam, ha eladnam. Elotte a windows szepen frissitett, ami megfogta a hdd teljes kapacitasat - szoval a ssd is sokat hozza tesz a gyorsasaghoz. Boot ido, kikapcsolas osszese hasonlithato.
Tuzfalat erdemes hasznalni?
-
törölt tag
-
válasz
anorche1 #82732 üzenetére
Nem tudom mit hasznalsz, Ubuntu nalam 3 gepen automatikusan mountolja, exfatot, ntfs-t is es rogton megjelenik a Dolphinba. Thunar ugyanigy.
Semmi fstab fixalas nem kell, erdekes is lenne a fixen sata lemezemen 3, a hordozhato ssd-n 4 darab ntfs particiot felvenni fstabba.
Volt olyan hogy nem jelent meg azonnal a fajlkezelobe de a /media/tibi alatt mindig ott van mindegyik, arra ketkatt es mar meg is jelent a particio.
Ha jol ertettem a gondodat. -
válasz
j.bravo #82736 üzenetére
Hoppa, az utolsó mondatod elsikkadt....
Tulajdonképpen akkor, ha nem folyamatos üzemben megy a gép, hanem csak amikor kell, minden indítás után lefuttatja a trim-et, azaz öröm, boldogság, hátradől, sört szisszent?
Ez a nem folyamatos üzem számomra nem értelmezhető, ill túlugrottam rajta.
No szóval ebben az esetben célszerű lenne beraknod az online TRIM
discard
opciót az FSTAB-ba, az ütemezettfstrim service
maradhat nyugodtan active, a kettő értelemszerűen nem zavarja egymást. -
Pano
addikt
válasz
szucs54 #82197 üzenetére
Hali!
Én sose voltam híve annak, hogy egy DE specifikus disztróra ráhúzni egy másik DE-t. Az esetek többségében okozhat anomáliákat.
Igaz, én linux mint cinnamont használok, de ott a beállításokba, a bejelentkezési ablak alatt tudsz autologint beállítani. Nem kell config fájlban hegeszteni hozzá:
2..- Melyik fájlkezelő települt?
3.- Simán létrehozol egy általános ext4 fájlrendszerű partíciót, csatolási pont nélkül. Ezután úgy használod, ahogy akarod. Attól, hogy a home könyvtáradban van egy Letöltések mappa, még nem kell azt használnod.
Maximum annyit kell még ezután megtenned, hogy -ha nem teszi bele- fstab-ba bele kell írni, hogy minden induláskor csatolja fel. Erre is találsz számtalan leírást, de lehet egyszerűbb lesz számodra a gnome disks utility:sudo apt install gnome-disk-utility
-
autodefrag , csak tudják garudáék is , hogy a hdd-ket ma már csak inkább adattárolásra használjuk, minden más SSD-n leledzik.
Aham tudják....én tuti kikapcsolom egyből azért ezt az opciót onnan.
Sajna Linuxra nincs olyan szofisztikált defrag módszer, ami csak HDD-re cuppan rá, bár lehet, hogy felismeri ez is, de akkor installkor miért rakja be az opciót FSTAB-ba? Ugye ilyenkor lefuttat egy hw-detect valamit és az alapján folytatódik a telepítés...
Látom csinált a meglévő swap mellé zram-ot is, érdekesen oldja meg, de ez normális így, márminthogy akkor is csinál, ha van swap partició.
-
Huha, tényleg érdekesnek tűnik ez az FSTAB! Ennek utána kell majd olvasni, miért kezel mindent particióként, ami EXT-nél mappa amúgy, de ami a két rossz hírem....
1. minden csatolt particiónál benne van az
autodefrag
opció!2. az
fstrim.timer
úgy látom, hogy havi rendszerességre van állítva, szerintem a heti lenne az optimálisÁt kéne állítanod a leírás alapján
weekly
-re, ha systemd-s a Garuda, akkor működnie kéne ott is így.Remélem ez egyszerű feladat lesz neked.
Ja és a zram-ot csekkold le léci, mennyit csinált!
sda3
csatolási pontja automatikusan lett így beállítva vagy változtattál valamit rajta?Tetszik ez a disztró, semmi nem a megszokott benne, mondom én, aki 8 éve ugyanazt a legunalmasabb disztrót használja napi szinten.
-
systemctl list-timers -a
Ez mutatja az időzített services-t, ha benne van (fstrim), az utolsó futás alapján azt is tudod, milyen időzítésű, de ez jelenleg nem érdekes.
Sun 2021-12-12 20:32:44 CET 58s left Sun 2021-12-12 19:34:13 CET 57min ago anacron.timer anacron.service
Mon 2021-12-13 00:00:00 CET 3h 28min left Mon 2021-12-06 07:01:36 CET 6 days ago fstrim.timer fstrim.servicesudo journalctl -u fstrim.timer
Ez lefuttatja terminalban a valós végrehajtásokat.
Végül megnézheted mi van az FSTAB-ban a
cat /etc/fstab
nyilvándiscard
a lényeg.Most ezek ugranak be....
És ne defragold azt az SSD-t, mert kampeca lesz!
-
válasz
thompherkins #81526 üzenetére
Tegnap este 81495-től nagyon hasonló volt a téma, érdemes átfutnod a válaszokat.
Nem jövök rá, honnan az infó, hogy egy SSD-re csak 2 disztrót lehet telepíteni, de meglepő módon ha a másodikat felrakod az első mellé, akkor onnantól a harmadik és a többi kb pont ugyanolyan módon rakható fel. Egyetlen dolog, amire figyelned kell, ha legacy partició sémán van a meghajtó, ott figyelni kell, hogy max 4 elsődleges particiód lehet, szóval minimum a 4.-et kiterjesztett-re kell particionálni.
Sajnos tapasztalataim alapján ha egyik disztró a Manjaro, akkor tök mindegy, hanyadiknak teszed fel, kernel panic miatt kampeca lesz, ha másik disztró kernelfrissítést kap. Aki nem hiszi, járjon utána.
(szerencse, hogy ez a bug csak 4,5 éves, mert egyébként a Manjaro arról híres, hogy minden bugot azonnal javít...)
Ahogy el is hangzott már, kell egy külön letöltéseknek szánt particiót csinálnod és azt minden disztróhoz tudod csatolni az FSTAB-ban, az lenne az igazi, ha még egy meghajtót be tudnál rakni a gépbe erre a célra, ha nem, akkor marad az, ami be van rakva....
Pár alapinfó tuti nem lenne rossz, ha valaki tud tippeket, anélkül nem fog sokat érni, mondjuk beraknál egy inxi -Fxxx kimenetet egy hsz-ba, kijelölve az egész szöveget és Programkód gombot nyomnál rajta.
Virtuális környezet nem valós környezet, soha nem használtam én sem.
A tökéletes disztró keresése folyik
Emiatt kár ennyit vesződnöd, felrakod a Linux Mint Cinnamon aktuális verzióját és kész!
-
válasz
thompherkins #81519 üzenetére
GPT/EFI erősen ajánlott, akkor ha 10 Linuxot teszel fel, az mind a 10 megjelenik az efi választómenübe és indítható. Csak legyen nagyobbacska az efi partíció, 500MB legalább.
MBR esetén is lehet több csak utoljára menjen ha van Manjaro vagy bármilyen Arch mert az érdekes állatfajta, bár el lehet startoltatni azt is.Semmi akadálya hogy az összes OS egy külön hátértárra dolgozzon, nekem az NTFS és 2 Linux meg egy Win10 összes mentés, képek, böngészők letöltései, az összes filmem stb. stb. azon a háttérvinyón van.
Roppant hasznos többszörös boot esetén. Mindegy hogy épp Win avagy Ubi alól töltöttem le tegnap egy fájlt, az a háttértár Download mappába lesz, minden OS alól elérhetően.Ha ezt EXT-re formázod akkor minden os-nek meg kell adni az engedélyt hogy használhassa.
És ajánlott bedrótozni az fstab-ba.Ha csak ez az egy 240-es van, Linuxonként 35GB elég, akkor marad a háttérpartíciónak 100GB körüli méret.
4 Linuxnál előnyősebb a linuxonkénti helyi swapfile helyett 1 darab swap partíció, és akkor spórolsz, pl. 4x4GB helyett elég 1x4GB swap amit az összes használ majd.
Nőnek szépen a partíciők számai, mindenképp GPT/EFI ajánlott. -
Jó a cryptsetup már nem ökörködik, de még mindig keresi másfél percig a nem létező meghajtóját. Honnan lehetne azt a bejegyzést kiradírozni?
Az fstabban nincs már benne csak ami kell.A passziánszt visssza leszedtem, akkor leszedi a velehozott "ajándék" szemetet is?
-
válasz
#63718632 #81378 üzenetére
&tiobe &Ubiegon.
Igen a swapot csinálta cryptsetuppal, amit nem tudtam felcsatolni, mert 512kilobájtot hiányolt a swap partíció méretéből, és annyival több swappal akarta használni a partíciót. Emiatt töröltem a swap partíciót és újra alkottam és átírtam az UUID jét az fstabban. Azóta keresi a crypsetup partíciót bootoláskor, de az ökörkéje aztán megnyugszik és mégis bebootol (hát akkor minek az neki ???). Megpróbálom a cryptsetup csomag eltávolítását.
A trimet kivizsgáltam , nincs vele semmi baj, jó ez a pici külsőházas Sony SSD.
A dconfba beírtam a minimalize bejegyzést a másik kettő mellé kettősponttal elválasztva, de nem csinál semmit, lehet hogy még a Dock-ban meg kell engedni valamit?A szabványokkal és a BIOS-ommal is lehet valami gond, mert időnként nem látja bootoláskor a bios_grub partíciót és ilyenkor csak UEFI módra indítható. Random máskor meg megy a Legycy bootolás is.
-
urandom0
senior tag
Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni?
Hát, pontosabban kéne fogalmaznom
Úgy értem, hogy a rendszer felcsatolja, és ennyi. De automount nélkül nem lesz olyan mechanizmus, hogy "akkor csatolja fel, amikor szükség van rá". Az autofs-t ismered? A systemd-féle automount kb. ugyanazt tudja.Egy egyetemen dolgozok rendszergazdaként. Van a könyvtárunkhoz egy Java-alapú webes rendszer, ahol lehet könyveket lefoglalni elvitelre, a foglalást meghosszabítani, a katalógust nézegetni, a nyilvános szakdolgozatokat böngészni, stb. Ennek van egy adatbázisa, amiről naponta készül inkrementális mentés, hétvégenként pedig teljes mentés egy NAS-ra. A szerver induláskor felcsatolja magának a NAS megosztott mappáját.
Az utóbbi időben sokszor volt olyan probléma, hogy a NAS nem ment, amikor kellett volna, mert a szünetmentese haldoklik; vagy ment, csak lassabban bootolt be, mint a Java-s rendszert futtató szerver. Olyan is volt, hogy ment a NAS, csak az őt kiszolgáló switch nem, így a szerver nem tudta elérni. Ilyenkor hogy oldod meg, hogy a mentés időpontjában biztosan fel legyen csatolva a NAS-on lévő backup, függetlenül attól, hogy ment-e már vagy még nem ment, amikor elindult a szerver? A legegyszerűbb az, ha csinálsz egy automount unitot hozzá, és amikor a szerver megpróbálja elérni a NAS-t, akkor a systemd felcsatolja azt. Így nem kell aggódni azon, hogy bootoláskor elérhető volt-e a NAS és hasonlók.De egyébként a systemd minden egyes fstab bejegyzéshez gyárt egy mount unitot, illetve ahol "x-systemd.automount" paraméter van fstabban, ahhoz automountot is.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80807 üzenetére
Köszi!
Az automount-ot már értem, de ezzel ugyanúgy összezavartál:
A mount point csak egy csatolási pontot definiál, amivel túl sok mindent nem lehet csinálni.Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni? Mit kéne vele még csinálni azon kívül, hogy induláskor elindul, és (automatikusan?) felcsatolja a benne leírtakat, mintha csak az fstab-ban lenne definiálva?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80779 üzenetére
Vagy az fstab paraméterlistába felveszi hogy x-systemd.after=network-online.target
Nem biztos hogy bántani akarom a systemd-t, de ez is egy olyan dolog amire nem kellene megoldást találni, ha nem létezne a systemd
Miért kell 2 (valami.mount, és valami-csatolas.automount)?
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80769 üzenetére
Az az smb név/jelszó, azt be is állítottam. De nekem olyan kellene, hogy a mount utasítás root jelszó nélkül fusson le.
Verzió
1) Fstab-ba bejegyzem a két smb megosztást (smb user/pass külön fájlban)
De ilyenkor login után nyitnom kell egy konzolt és bevésni asudo mount -a
és persze a júzer jelszavam.2) Fstab-ba nem írok semmi, tordaitibi módszerével automatikusan fut egy script (benne két mount parancs)
Login után így azonnal nyílik egy konzol és várja, hogy beírjam a user jelszavam.Windowsban van egy módszer, hogy feladatütemezővel (vagy mivel) lehet UAC trigger nélkül programokat indítani. Na valami ilyesmi kellene nekem ide is. Hogy a mount utasítás lefusson magától.
-
_Dumber_
őstag
Nekem van még egy "noauto" is az fstabban. Ezzel előkészíti, de csak az első haználtkor/rákattntáskor csatolja fel.
NetworkManager-wait-online nálam ezért inactive//192.168.2.10/Technologia /home/dumber/Technologia cifs noauto,users,guest,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm,vers=1.0 0 0
-
KDE, nekem magyar, beírom a keresőbe "automatikus indítás"
Katt vagy enter, a feljövő ablakba bármit meg lehet adni egy rakás paraméterrel hogy a bootnál indítsa.
Az indítandó állomány gyakorlatilag bárhol/bármi lehet, szkript, bash sh, program stb.
Én a home/dokumentumok alá szedtem össze ezeket mert azt másra úgyse használom.
Pl. én Windowsos portable exét is így indítok, a tartalma:#!/bin/bash
cd /media/tibi/Mindenes/prnoinnst/pstart/ ; wine PStart.exe
meg pár egyebet, wifi adapter tiltó kis szkriptet, stb.
Nagyon hasznos szerintem. A sleep az kell, nálam anélkül néha összegbalyodtak.
Nincs baj ha a szkript nem tud lefutni vagy épp a semmibe mutat, pl. a fennti példámon ha nincs épp a Mindenes lemez, semmi nem történik. Nincs hibaüzenet.
Próbáld ki hogy fstabból kiveszed, ide meg kis szkripttel beteszed. -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80760 üzenetére
Hát ez besza...
2021. 10. 27. 13:37 CIFS Attempting to mount \\192.168.0.12\syl
2021. 10. 27. 13:37 CIFS VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
2021. 10. 27. 13:37 CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -101tordaitibi
Mesélj csak erről az automatikus indításról.
Írjak egy scriptet a két mount utasítással (mert igazából két NAS megosztásról lenne szó, plusz az fstab bejegyzés maradjon meg) és azt vigyem fel a beállítások autostart mezőbe mint "bejelentkezési script"? -
Syl
nagyúr
Ismét csak fstab smb mount segítségre lenne szükségem.
A korábban említett módszerem ([link]) gyönyörűen működött PopOS! alatt, de most Manjaro KDE-t tesztelek (esélyes, hogy ez lesz a befutó) és itt gáz van vele.
Gép indításakor semmi hibát nem jelez, de a grafikus felületen mégsem működik az fstab-ba beírt NAS csatolás.
Azonban ha nyitok egy konzolt és kiadom asudo mount -a
utasítást, azonnal működik minden, hibátlanul.
Sajnos ezt minden gépindítás után el kell játszaniKutakodtam kicsit és az fstab-ba extra kapcsolókat pakoltam:
//192.168.0.12/syl /mnt/csatolas cifs credentials=/home/syl/.smbpass,uid=1000,iocharset=utf8,file_mode=0755,dir_mode=0755 0 0
Az eredmény változatlan. Boot közben semmi error, ám bejelentkezés után üres a csatolt mappa.
Kézi mount -a lefut és elvégzi a csatolást.Logban (KSystemLog) ilyet találtam:
kernel CIFS: Attempting to mount \\192.168.0.12\syl
kernel CIFS: VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
kernel CIFS: VFS: cifs_mount failed w/return code = -101Ha jól tippelek, akkor boot közben még nem áll kész a hálózati kapcsolat és azért nem tudja az fstab elvégezni a csatolást. Lehet a login után kellene valami automatikus mount futtató?
Ha valakinek van ötlete, ne tartsa magában!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
akipapi #80745 üzenetére
Megnéztem. Nem szükséges a folyamatos trim nvme meghajtón a szokásos EXT-4 fájlrendszer mellett, nem is javasolják. Ezt a folyamatos trim-et a "discard" opció kapcsolta volna be az fstabban.
Periódikus trim-et viszont ajánlanak, annak az állapotát ezzel tudod megnézni:
systemctl status fstrim.timer -
akipapi
tag
válasz
CPT.Pirk #80741 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=4ee12c9b-2823-4403-a727-aad1a190f928 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=73BE-EE78 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0 -
válasz
akipapi #80739 üzenetére
Szerintem bármelyik 2021-es OS-nél semmi optimalizálásra nincs szükség.
Pl. mindegyik felismeri az ssd-t és a kezdő szektor alignálással már régóta nem kell foglalkozni, Windows kikapcsolja a defragot stb.
Ha Te másra gondolsz akkor oké de azt nem optimalizálásnak hanem a rendszer finomhangolásának nevezném.
Ez a szoftverek egy részére is igaz.
fstabot meg kezdőként nem babrálnám.
Nehogy megharagudj!! nem annak szántam. -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80728 üzenetére
Köszönöm a segítséget
de ez semmit nem csinál. Lefut a parancs, visszajelzés nélkül, és a mappa marad a root/root (ll listázom). Továbbra is minden fájlom a NAS-on read-only...
Nem lehet hogy az fstab-os csatolásból hibádzik valami? (megj.: más a számítógép és más a nas(smb) user nevem)
-
Syl
nagyúr
A NAS megosztását fstab-ban csatolom fel
//192.168.0.12/syl /media/syl/megosztas cifs credentials=/home/syl/.smbpass,iocharset=utf8 0 0
Működik szépen, csak éppen nem tudok rajta semmit módosítani, mindenhez root jog kell. Hogy tudom megoldani, hogy a felcsatolt meghajtó "sima" user legyen? -
válasz
#63718632 #80210 üzenetére
Egyébként semmi rendkívüli nincs a kolléga megoldásaiba.
Az hogy a nulláról önerőből eljutott eddig az nagyon dícséretes, nem kevés munka van benne.
Tán vicccesen hangzik de én mint tökamatőr, erősen beleástam magam egy ilyen projekt miatt a bios, az efi az fstab rejtelmeibe és a különöző os-ek bootolási mechanizmusába.
Szerencsére logikus és pofonegyszerű mindegyik így én is felfogtam ezekből annyit ami nekem elég.
Ezt a hsz-t én is egy usb ssd-ről írom Ubuntu alól de írhatnám a Togo Win alól is ami ugyanezen az usb ssd-n van.
Csak én nem a semmiből kezdtem építeni hanem kis külső segítséget vettem igénybe. Ha már mások megcsinálták, énnekem kevesebb munka marad. -
Yes Főnök, jogos
Mivel mindenki magából indul ki (ami sokszor hiba) és én sose használtm laptopot ahol jól jön a hibernálás, ezért én ki is kapcsolom vagy sose használom.
Egyszer kíváncsiságból megfutottam a swapfájlba hibernálást.
Hát erősen pilótavizsgás, én igen megszenvedtem vele. Van benne fstab macera, offset számolgatás, grub matatás, minden.
Aki mazochista, tessék: [link]
Tényleg nem troll de Winen ez ennyi egy rendszergazdai parancssorba:powercfg -h on
Vagy guiba 6 kattintás.
Aztán vissza az egész mert a gépem hibernálásból kb. 15 másodperc alatt tért magához teljesen, egy tiszta boot meg 30 másodperc.
És ez utóbbi mégiscsak tiszta lap, minden téren. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #79657 üzenetére
Ezzel én is így vagyok ;-)
Amióta használható valami lett a linux, onnantól egészen 7-8 évvel ezelőttig linuxos rendszergazda voltam (előtte Novell NetWare ;-) , és amióta asztali rendszernek is használható lett, azóta nem használtam Windows-t (utoljára NT4 Workstation futott saját masinámon ;-)
Ennek ellenére utálom a parancssoros babrálást! Amit lehet, megoldok kattintgatással. Az utóbbi sok-sok évben már csak feldobom magamnak a Mint MATE-et, és ennyi :-)
Ja, a 71 éves édesanyám is Mint-et használ, és bár a nyugdíjig Windows előtt ült, egyáltalán nem reklamált még semmiért, hogy nem / nem úgy működik, ahogy szeretné - mert én beállítom, amit kell, és onnantól netezni, meg néha valamit megírni - kinyomtatni így is jó a rendszer. De parancssorban pötyögni nem állítanám azért neki ;-)
Szerintem egy asztali operációs rendszernek így kell működnie: egy Windows-ban is nagyon ritkán kell parancssorban dolgozni, optimális esetben egy ilyen linux alatt sem kell sokkal többször.
Az persze teljesen más, amikor egy szervert kell piszkálni, ott a legtöbbször megkerülhetetlen a parancssoros meló: azt a részér szerettem is! De ha a gépemben pl. cserélek egy vinyót, és át kell írnom az fstab-ot, az már fáj ;-) -
Mert 4 pc fstabjába van uuid alapján bedrótozva a hordozható ssd 4 partíciója hogy mindig ugyanoda, ugyanazon a néven , ugyanazokkal a paraméterekkel csatolják fel.
Pl. több partíción van több Megasync mappa, ha megváltozik az uuid akkor a Mega a 9 mappát, összesen 27 gigát elkezdi újraszinkronizálni, és lemegy a nap többször mire ezt 4 pc-n megcsinálja.
És még van néhány ilyen buktató.
Egyszerűbbnek látszott az uuid cseréje a régiekre de ezekszerint nem. -
válasz
tordaitibi #79615 üzenetére
De miért az UUID-et akarod átírni? Miért nem inkább az Fstabot (Fstabokat) szerkeszted át?
-
Hogyan lehet egy UUID-t átírni?
Gparted csak random változtatást ajánl fel de nekem egy meglévő uuid-t kéne megadnom egy teljesen leformázott majd újrapartícionált usb-s eszközön lévő egyik partíciónak.
Azért kéne a régi uuid mert a hordozható eszköz több gépben uuid alapján van felcsatoltatva, ha épp be van dugva, fstab "nofail" opcióval. -
válasz
scream #79271 üzenetére
Systemback.
Magyar fejlesztő "követte el", tud isoba, tud olyat hogy a mentés mint egy live elindul, és természetesen tud helyreállítani is.
paraméterezhető, sokoldalú, tud magyarul. Ami pl. nekem fő szempont.
Ha nem követelmény 1 darab fájlba menteni akkor Timeshift.
Nekem ez a favorit, paraméterezhető, visszaállítható bármilyen Live Linux alól akármilyen ext partícióra. Van annyira intelligens hogy az fstab-ba nem az eredeti uuid-ket írja visszaállításnál hanem az új partícióét.
Kérhető a visszaállításnál hogy a grubot hova, milyen opciókkal telepítse, ne telepítse (ha kézzel akarod felvenni mert van más rendszered is).
A mentésbe bele lehet kukkantani, ha sos-be kell valami egy épp most beborult rendszeből.
Tud növekményes mentést, célszerűen egy háttér, adat HDD vagy ssd-re, a háttérben teszi a dolgát, így mindig van egy tegnapi mentésed és nem kell kézimunkázni. Mert azt az ember úgyis elfelejti.
2 hónappal ezelőtti vagy múlt évi mentés meg nem mentés, azóta ezer dolog változhatott. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott szerintem nem az lesz a gond. Közben visszajöttek a részletek, amire emlékeztem az az volt, hogy dolphin-al kitallózótt hálózati megosztásról nem tudott közvetlenül filmet lejátszani, magától nekiállt átmásolni a filmet a helyi gépre. Ez valami KDE-s sajátosság volt, amit megszüntetett, ha fstabon keresztül csatoltad fel a hálózati mappát.
-
Urak (Rimuru és Uby), én egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
Csak azt írtam hogy kukkantson bele és ha lát benne Windows bejegyzést akkor bizony a frissítésnél felvette a Wint a grub.
Amúgy meg, kőbe van vésve hogy a grub.cfg-t ne szerkesztgessük, nincs.
Én, igaz teljesen más szituációba de minden kernelfrissítésnél kénytelen vagyok ezt megtenni egy usb-s többcélú bootolható eszközön.
És működik.
Azt nem mondom hogy 2 perc volt mire rájöttem, a grub.cfg-be mi micsoda, volt rendesen guglizás meg fordítózás,
De egyáltalán nem ördögtől való, és amikor teljesen elbaltáztam, boot a gépre telepített Linux, javít és kész.
Doky, írtam hogy biosba tiltsd le a Wines lemezt és update-grub.
Majd kapcsold vissza a Win lemezt a biosba.
Így az első kernel frissítésig megmarad a megszokott indításod.
Az os-prober törlése is jó ötlet, ezt is kaptad tanácsként.
Ez amit idekopizok, ez felelős egy bármilyen OS indításáért.
Gyakorlatilag kell a grubnak a partíció UUID, a kernel verzió és az initrd, ezek helye.
ha ezt bekopizza bárni a saját grub.cfg-be akkor egy vendég lemezről, pendrájvról, sikítókorongról elstartol bármelyik Linux. A Manjaro kicsit válogatós, de Uby tanácsára használom a Fallback opciót és szépen elstartol.menuentry 'Ubuntu 18.04.5 LTS (18.04) (ezen: /dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd2,gpt4'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,gpt4 --hint-efi=hd2,gpt4 --hint-baremetal=ahci2,gpt4 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
fi
linux /boot/vmlinuz-4.15.0-143-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
initrd /boot/initrd.img-4.15.0-143-generic
Itt ha megvan a partíció uuid, a kernel száma és az initrd száma és uuid szerinti helyük, akkor egy Linux elindul, ha ég-föld összeszakad akkor is.
Egy egészen logikus felépítésre hajaz
(ennél már csak a fstab a faék logikusabb valami), és ha kicsit tanulgatja az ember, ilyen menüt is lehet kreálni, a
444tibi stable Kubuntu és a
Kedvenc Windows 10-em made by Redmond
ezek nem éppen a grub-update termékei. -
lev258
veterán
válasz
m0rd0k #78801 üzenetére
A Grub-bal kapcsolatban. Nem egészen világos számomra, hogy az OMV még a régit használja vagy már a Grub2-t (ami szintén nem mai darab). Utóbbi esetén akár egy Ubuntu Live alól is újra tudod tenni, nagy valószínűséggel.
Live alól meg azt kellene megnézni, hogy a lemez fizikailag rendben van-e, a fájlrendszer rendben van-e, illetve én még az UUID-ket is megnézném, összevetve az OMV fstab-jával (biztos ami biztos). -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Az mennyire elrugaszkodott ötlet, ha van egy csatolásom a nas-ról és az ebben szereplő mappákat linkelném be a home alatt lévő mappákba, mint a Documents ,Pictures, stb...). Ha ez nem olyan vészes elgondolás, ezzel az eljárással tudnám ezt kivitelezni?:
nas csatolt mappája: /mnt/nas/ itt vannak ilyen mappák, mint: documents, pictures, stb...
Ha mondjuk a documents mappát szeretném linkelni:sudo ln -s /mnt/nas/documents/* /home/felhasználó/Documents/
Természetesen a nas csatolás benne van az fstab-ban.
Előre is köszi!
-
válasz
szucstom #78555 üzenetére
OK. Eddig csak arról írtál, hogy nem fut a samba daemon. Min akarod elérni?
Amúgy nekem sincs rendesen beállítva, mert a megosztandó mappák jogosultsága sehogyan sem jött össze csak a nobody:nogrup -al. Ez meg nem túl biztonságos. A másik gond az smb verzió beállítása.
A harmadik gondom az volt, hogy az elérő gépen flottul csak a cifs-el tudtam beállítani az fstab-ban. (Linux Mint Cinnamon)//IP/tarolo /media/tarolo cifs vers=3.0,guest,uid=1000,iocharset=utf8,noexec,nosuid,nodev,x-gvfs-show 0 0
-
Juuhhhééé...!
Félsiker, de az teljes.
Az eredeti Ubuntumon update-grub, szépen felvette a pendrájvon lévő saját klónját, majd reboot és az indító menübe.
Ubuntu 18.04 lts ezen: sdc4
Enter, és csodálatosan felállt a pendrájvról a klónozott rendszer!!
Biztosan az mert abba a / alá tettem kívülről egy plusz üres mappát, mivel ugye tökegyforma a 2 mappaszerkezet, meg a bebootolt 2 os is totál ugyanaz.
Ott van a plusz mappa a / alatt, valamint a Megasync kicsit megzakkant mert érzékelte a változást, valamint megnéztem a partíció uuid-ket, meg az fstabot, és ez tutira a pendrájvos rendszer.
Valamint ki is írja a saját partíciója alá a fájlkezelőbe hogy Cserélhető meghajtó.
Ugyanolyan gyors, és a Megán kívül eddig minden ugyanúgy és tökéletesen megy mint az eredetin.
Sőt épp most futott le egy auto-update szoftverfrissítés.
Egyedül a swapfile nincs meg, illetve van 1,9GB az eredeti 8GB helyett és fstabból is hiányzik a swap sor de ezt létrehozom majd és az fstabba bedrótozott adatpartíció hiányzik de ez érthető.
Namostakkor. Ezt a csodát hogyan tudnám a Ventoy segítségével előidézni, ehhez szerintem kevés a tudományom. Ez tuti mert 1 hete ezen dolgozgatok-agyalok de eredménytelenül.
Viszont hogy a módszer működik, arra ékes bizonyíték ez a hsz. mert ezt a portable Linux alól írom mit kb. 2 órája nyúzok, tesztelek.
Hogyan kéne ezt a Ventoy alá átvinni hogy az is elindítsa? -
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
Van crone manager plugin enigma2-höz, de ennek működését nem értem.
Egy másik boxon műkódik ez az fstab-os megoldás, de itt nem.
Szerintem felcsatolná, ha nem törlődne a könyvtár.
Egyelőre arra próbálok meg rájönni, hogy miért törlődik.
Szerintem a /mnt könyvtár lesz a gond. Lehet nem oda kène mountolni, hanem esetleg máshova.
/tmp-be ostobaság lenne? -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Enigma2 rendszer alatt (nem tudom milyen linux az alapja) mkdir paranccsal létrehozok egy könyvtárat ftp néven a /mnt könyvtárban, mert ide szeretnék felcsatolni a curlftp-vel egy ftp szerver mappát.
Parancssorból felcsatolja a könyvtárat.
Betettem a parancsot az fstab fájlba a megfelelő formátumban.
Reboot után nem csatolja fel és az ftp könyvtár is eltűnik a /mnt könyvtárból.
Ez miért lehet? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne:
1. Ha sshfs-el fel szeretnék csatolni távoli gépről egy meghajtót és ezt kapom eredményként: "
fusermount3: failed to access mountpoint /csatolási/pont: Permission denied
" akkor merrefelé kellene elindulni a hiba keresésével? Jogosultsági probléma lenne?2. sshfs csatolást fstab-ba hogyan tudok felvenni? Többféle lehetőséget találtam:
2.1.sshfs#user@távoli.gép.ip.címe:/a_csatolni/kívánt/mappa/helye /ahová/csatolni/szeretném fuse defaults,allow_other 0 0
2.2.sshfs#user@távoli.gép.ip.címe:/a_csatolni/kívánt/mappa/helye /ahová/csatolni/szeretném fuse.sshfs defaults 0 0
Azértkülönbözik mind a kettő mód. Illetve ezeknél SSH kulcspár-t kell használni. Lehetséges ezt úgy megoldani, hogy ssh kulcs helyett jelszót használhassak?
Előre is köszönöm!
-
válasz
Cs.I.T. #78052 üzenetére
Elvileg, vagyis ezt okoskodtam ki,
ha hétfőn meghal az ssd, akkor kedden az újra felpakolom ugyanazt a disztrót, naprakészre frissítem és ráeresztem a mentést.
És így viszaáll elvileg, esetleg fstabba kell live alól az uuid-ket átírni, meg a swapfájllal kell valamit babrálni, mintha erre amlékeznék egy leírásból.
Winen ez működik mert céges gépeken párszor alkalmaztam, még Linuxon nem kellett.
Nem tudom tesztelni mert ahhoz a mini pc-met le kéne robbantani a monitor hátuljáról és egy másik üres ssd-vel kipróbálni, így marad a bizalom a szoftver alkotóiba. -
Ebben igazsagod vagyon, ami nincs az el se romolhat.
Viszont, nekem egy 1 eves, vegre jol mukodo, kezreallo es nem keves munkaoraval olyanra alakitott es felszoftverezett rendszert sikerult osszehoznom ami maximalisan megfelel.
Es most nem sorolom hogy smb, helyi haloba beillesztes, nyomtatoim, a szkennerem, a tv tunerem, az apro szkriptjeim, tucatnyi bekonfigolt szoftver, gyorsbillentyuk, kiterjesztett monitor, a felhotarhelyeim, linuxos Onedrive, a telefonommal szinkron, a masodmeghajtoim eleresi utjainak konfigolasa, a panel ikonozasa, az autostartos programjaim, az fstab maceralasa, a monitorvzerlo ddccontrol konfigja, ennek segedszkriptjei, a hdmi audio konfigjai, pulseaudio konfigok, stb.stb. es meg szazszamra sorolhatnam, hogy ez nekem mennyi beleolt munkaoraba telt. A temazasrol, kinezetrol, ablakeffektekrol, ezekrol meg szo se esett.Munkaorak szazaiba, ha a forumozast, guglizasokat beleszamolom.
Es nem akarom barmi miatt ezt az egeszet ujrakezdeni.
Inkabb Timeshift, es ezert is kerdeztem hogyan lehet az egesz / konyvtarat ugy menteni hogy egy esetleges gebasznal az egeszet vissza lehessen allitani. -
törölt tag
válasz
Véreshurka #77677 üzenetére
Jó Linugzos szokás szerint hol így, hol úgy van beállítva, pl. nálam Mandrivan ment alapból mindkettő, gyorsan a discardot ki is szedetem az fstabból...
Én nem javaslom a kettőt együtt, főleg mert felesleges. Igazából az fstrim a favorizált, és bizonyos meghajtók szottyos firmware-jei miatt én is inkább azt javaslom, bár az én Transcend, ADATA, Kingston, Intenso felhozatalomnál sosem volt gond a discarddal sem, viszont bizonyos Samsung, Crucial, Seagate, stb. cuccoknál igen. Ha részletesen érdekel, akkor a libata-core.c doksiját/forrását nézegesd, ott fel van tüntetve, aktuálisan melyik típusokkal van gond. -
Kenderice
senior tag
válasz
CPT.Pirk #77408 üzenetére
Betettem.
Nem működik.
A boot.log-ban annyit látok, hogy mount failed.
A SUDO mount -a parancsra felcsatolja, úgyhogy az fstab-ban helyesen van beírva a NAS címe és a bejelentkezési adatok.
Mi lehet a gond?
Nem lehet, hogy a hálózat még nem indul el akkor, amikor csatolni akarta és azért nem sikerült?
Lehet valahogy erre késleltetést beállítani, ha ez a gond?
Köszönöm. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #77407 üzenetére
Tedd be az fstab-ba. Itt a lap alján írják hogy kell: https://linuxconfig.org/mount-remote-ftp-directory-host-locally-into-linux-filesystem
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Kicsit elbizonytalanodtam ssd trim-eléssel kapcsolatban (WD Blue 2.5" SSD)...
- Ez az fstab-om, a root partíciónál fel van véve a discard opció: [link]
- Az SSD-m támogatja a trim-et:$sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
[sudo] password for user:
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
- Az fstrim.timer service fut, és úgy látom, hogy mindig le is fut: [link]
- Mégis amikor futtattam egy kézi trim-et, elég sokat trimmelt:$sudo fstrim -v /
/: 76.4 GiB (82015203328 bytes) trimmed
Valamit én látok rosszul, vagy elvileg minden úgy működik ahogy kellene?
Előre is köszönöm!
-
Sonja
nagyúr
válasz
Rimuru #77263 üzenetére
ext4 van rajta, de megoldottam. A defaults után az
x-udisks-auth
opció kell, tehát ez a végső sor az fstab-ba.:UUID=65468a8f-5296-4d68-905c-53d0853c4e63 /mnt/gamessd ext4 defaults,x-udisks-auth 0 2
Egyébként ezt a gnome-disk-utility (magyarul Lemezek) program írta ki, mikor a További hitelesítés megkövetelése csatoláskor opciót kipipáltam.
Köszi!
-
Sonja
nagyúr
Segítsetek már, hogy mit is kell még az fstab-ba írni, hogy csatolja automatikusan is az USB-s HDD/SSD-t?
Mert kézzel csatolva (sudo mount UUID=xxxx /mnt/gamessd) szépen csatolja is.
Gondolom valami jogosultsági gond, de nem tudom, hogy mi az.
-
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76948 üzenetére
Mert hogy érvényre lépjen, vagy kiadod a mount -a parancsot, vagy újraindítod a gépet. Mint írtam a rendszer indulásakor olvassa be az fstabot. Később már nem foglalkozik vele, csak a ha megkéred rá, hogy olvassa be újra.
Ezt a remote app-ot sem ismerem, nekem bőven elég a WEB-es felülete.
A fotó alapján vagy a snap konfigban kell beállítani a /share értékét a NAS elérési utjára, vagy oda kell beírni hogy így:
/share=\\nas\megosztasneve
De lehet pont fordított per a megoldás
/share=//nas/megosztasneve -
gyulazsolti
senior tag
Az fstab-ba, oda kellene beírni ahol nyillal jelölöm? [kép] Eddig paint féle valamit kerestem, hogy megtudjam mutatni a képet.
Nem tudom oda vinni a kurzort.Át tudom nevezni a kötetet?
Hopp, a kurzorra rájöttem, a nyilakkal.
Akkor a / jel után írjam be : media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2
UUID=56DCBB7FDCBB57C7 /media/saját ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2
-
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76926 üzenetére
Így csináltam, "saját" mappát, jó? [kép]
Ezt nem értem. Ezt az fstab-ba kellene beírni, nem a parancssorba. Induláskor az fstab-ból olvassa ki, hogy melyik eszközt hova csatolja fel.
De felvannak csatolva a neghajtók amiket szerenék állandóra. [kép]
Az automata felcsatolás így működik. A /media/userneved mappa alá felcsatolja. amit felismer. Viszont mivel 2 meghajtódnak is "Új kötet" a neve, elég nehéz megkülönböztetni őket egy plusz sorszám alapján. Ezért kell a /media alá olyan könyvtárat létrehozni amiből Te tudni fogod, hogy a pitypalatty mappában csatoltam fel azt a partíciót, amin a pornót gyüjtöm, és a munka mappában pedig az a partíció van fel felcsatolva, amin a munkádhoz kapcsolódó fájlokat tartod.
Szerintem ez nem látszik mind a terminálban. [kép]
Mert a hálózati meghajtó csak akkor fog felcsatolódni, ha valamivel be is tallózód (pl. megnyitod a fájlkezelőben) Természetesen a hálózati meghajtókat is felcsatolhatod az fptab-ban, de ez a második lépés legyen, amikor már tudod helyesen szerkeszteni az fstab-ot, és a helyi meghajtókat úgy csatolja fel ahogy szeretnéd.
tordaitibi
De lehet. Úgy hívják hogy macOS -
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76922 üzenetére
A #76912-ben már megcsináltam egy fstab sort.
Hogy te mit tartasz az sda1 meghajtón, azt neked kell tudni. Ha éppen nem tudod melyik az sda1, nyisd meg az Új kötet1 mappát (/media/ggy/Új kötet1) hogy beazonosítsd.A listában az
- első oszlop: az eszköz(partíció) azonosító, pl sda1
- a második oszlop: a fájlrendszere
- a harmadik oszlop: az egyedi azonosító, az a bizonyos UUID
- negyedik oszlop: jelenleg hova, melyik mappába van felcsatolva.tiobe
Jogos, megint csak köszönöm a kiigazítást! -
gyulazsolti
senior tag
De kiadtam azt a parancsot, a leírásban ott van.
Már megcsináltam a terminálban a mappákat.Na ezzel nem vagyok képben.
"Hát ott van a fotódon minden pl.
sda1 -»az a sok betűszám (Az UUID oszlop) az UUID amit az fstab-ba kell bemásolni) Most újkötet1 néven van felcsatolva"
Megcsinálnál egyet mintának?
Bekopizom.
loop0 squashfs /snap/transgui-test/22
loop1 squashfs /snap/vlc/1700
loop2 squashfs /snap/snapd/10492
loop3 squashfs /snap/gtk2-common-themes/13
loop4 squashfs /snap/core/10577
loop5 squashfs /snap/core18/1944
loop6 squashfs /snap/gtk-common-themes/1514
sda
└─sda1 ntfs Új kötet 56DCBB7FDCBB57C7 /media/ggy/Új kötet1
sdb
├─sdb1 ntfs C0E8D409E8D3FB9A
├─sdb2 ntfs D4CED087CED062F2 /media/ggy/D4CED087CED062F2
└─sdb3 ext4 49451d62-a84a-447e-b029-f74b482ffe0f /
sdc
└─sdc1 ntfs Új kötet 582CD50A2CD4E452 /media/ggy/Új kötet -
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76918 üzenetére
Azt a WDMyBook mappát nem én csináltam, ott volt.
Tuti? Nem a sudo mkdir /media/WDMyBook parancsot próbáltad ki?
Felőlem MC-ben is csinálhatod. Csak ne felejtsd el a jogokat is átállítani a mappákon. Nem használtam régóta MC-t, majd a többiek megsúgják, hogy ott hogyan kell.
Hát ott van a fotódon minden pl.
sda1 -»az a sok betűszám (Az UUID oszlop) az UUID amit az fstab-ba kell bemásolni) Most újkötet1 néven van felcsatolvaAz ssdb1 és sdb2 valószínű a W8.1 partíciók, és az sdc1 most "Új kötet" néven van felcsatolva.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #76916 üzenetére
Linux alatt én úgy szoktam, hogy megnyitom a fájlkezelőt, beírom a címet (pl. smb://192.168.1.2/Share), megadom a usernevet/jelszót és behúzom a kedvencek közé, ennyi.
Egyetlen esetben szoktam fstabban hálózati meghajtót csatolni, ha automatikus backup megy a gépről, és fontos, hogy adott időpontban rendelkezésre álljon a csatolt megosztás, akkor is, ha előtte kézzel nem kattintottam rá.
Ha elég az, hogy csak akkor csatolódjon fel, amikor a fájlkezelőben (vagy a megnyitás/mentés) ablakban rákattintok a hely nevére, akkor elég a könyvjelzőzés.De csináld meg ugyanezt Windows alatt úgy, hogy nem SMB vagy NFS, hanem mondjuk SFTP megosztást akarsz csatolni. Vagy mondjuk FTPS-t, vagy hasonlót.
-
Azt az fstab kiegészítést (nem tudom fejből) ne felejtsétek el neki mondani amit be kell írni ha nem elérhető valamiért a meghajtó, ne haljon meg a rendszer bootnál.
Szép a szenvedély, de ez win alatt 2021-be (de 20 éve is így ment):
hálózati meghajtó hozzáadása
betallóz
esetleges nevet-passwordot beír
megkérdi milyen néven csatolja
megkérdi hogy minden indításnál automatikusan csatolja.
Kész.
A linkbe egy "csodálatosan egyszerű" samba leírás is van, brrrr...
Én az ilyenek miatt halogattam kb. 10 évig, kb. 6-8 nekifutás után a Linuxokat. Most meg oké csinálom de néha nem gyerebe a módszerek.
Vállalom a következményeket, jöhet a megkövezés.
A kérdező kolléga személyébe szerencsére lelkes személyiség lakozik.
10000-ből 1 -
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76910 üzenetére
Igen, jó az irány.
Én úgy csinálnám, hogy pl. az "új kötet 1"-nek készítek egy mappát a /media alá, ahogy írtam is. a rá jellemző mappanevet választanék. Mondjuk ha adatok vannak rajta, akkor
sudo mkdir /media/adatok
sudo chmod 777 /media/adatok
Az fstab szerkesztésekor pedig csak be kell helyettesíteni az adatokat.pl
UUID=56DCBB7FDCBB57C7 /media/adatok ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=000 0 2Ez az 1000-es id-jű (általában az elsőnek létrehozott felhasználóhoz és csoporthoz) rendeli felcsatoláskor, de mindenki tudja majd írni, olvasni.
És sorra a többinek is készítesz egy mappát, és hasonló módon felirod őket az fstabba. Így minden induláskor oda fogja felcsatolni ezeket a lemezeket.Ha elmentetted az fstab tartalmát, egy sudo mount -a parancsol csekkolhakod is, hogy minden rendben van. Ha nincs hibaüzenet, már fel is csatolta őket , és ezentúl minden újraindításkor ott lesznek.
-
válasz
gyulazsolti #76905 üzenetére
Az fstabba beszerkeszed az UUID-jével , mount pointjával és az opcióival
-
vadkörte
addikt
válasz
trapi007 #76877 üzenetére
"Linuxhoz nem értek..."
Ahhoz képest összekalapltál egy parancssoros felülettel operáló server-t...
"Azt olvastam, hogy a Debian, nem barátja a kezdőknek."
Nem egészen. A Debian senkinek nem barátja. Olyan, mint a gonosz nagymama a családban.
A Debian-t már ismered valamelyest. Én nem mennék át más platformra. Miért kellene újrarakni? Klónozd át egy másik SSD-re és go... Maximum az fstab-bal lehet kisebb munka
Más.
Brave-ről van infója valakinek? Hetek óta nem frissül. Érvénytelen kulcsra hivatkozik frissítéskor. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trapi007 #76877 üzenetére
Miért nem klónozod át egy nagyobb SSD-re?
Hozd létre a partíció(ka)t az új SSD-n, aztán a CloneZilla megcsinálja a klónozást, utána nagyjából csak egy live rendszer alól át kell írni a root partíció UUID-jét (ha UUID-vel csatoltad) az fstab fájlban, aztán kell csinálni egy grub frissítést és készen is vagy.
-
lypen99
aktív tag
Az előbb írtam, hogy 2 HDD van a gépbe.
A 80 GB-t látom, de a 160-t nem, de azt adtam meg homenak partíciónálásnál.
Mountolnom kellene vagy mit ha tölteni szeretnék rá?
Bocsánat a láma kérdésért, de fstab paranccsal megnéztem és ott van látszik, csak a GUI-n nem látom, tehát nem értem..Szerk.: A Lemezkezelőben is látom, csak magát Letöltéskor nem tudom kiválasztani, hogy arra a HDD-re tudjak tölteni.
-
urandom0
senior tag
válasz
anorche1 #76657 üzenetére
Külön az USB-re tudtommal nem lehet (csak az említett fstab-os módszerrel kikapcsolni), viszont globálisan lehet állítani a disk cache-t, tehát ez érvényes lesz a merevlemezre is!
Ezek kellenek neked:vm.dirty_background_ratio - megadja, hogy a rendszermemória hány %-nak kell megtelnie disk cache-sel, hogy elkezdje kiírni a lemezre. Nálam most 10%, szóval ha a RAM 10%-a megtelt disk cache-sel, akkor elkezdi kiírni (de közben ha megy a másolás, pufferelhet tovább).
vm.dirty_ratio - megadja, hogy a rendszermemória hány %-át használhatja maximum disk cache-nek. Nálam 20%, szóval ha a memória 20%-át eléri a cache, akkor azt kiírja lemezre és addig nem pufferel semmit, amíg ki nem írta teljes egészében.
Így tudod állítani:
echo 20 > /proc/sys/vm/dirty_ratio
echo 10 > /proc/sys/vm/dirty_background_ratioÉs így tudod csekkolni:
cat /proc/sys/vm/dirty_ratio
cat /proc/sys/vm/dirty_background_ratioLehet játszani a különféle kombinációkkal:
vm.dirty_background_ratio = 5
vm.dirty_ratio = 10- vagy -
vm.dirty_background_ratio = 50
vm.dirty_ratio = 80- vagy -
vm.dirty_background_ratio = 5
vm.dirty_ratio = 80Beállítod a két értéket, és teszteled egy pendrive-val. Utána megint állítasz rajta, megint teszteled, és így tovább, amíg jó nem lesz.
Újraindítás után a beállítások elvesznek, ha meg akarod tartani őket, akkor csinálsz az /etc/sysctl.d könyvtárban egy valamilyen számmal kezdődő fájlt .conf kiterjesztéssel, pl. 90-local.conf
Minél nagyobb a szám az elején, annál később hajtódik végre -> ha van előzőleg beálított paraméter, azt felülírja. Nekünk ez kell.Szóval:
sudo nano /etc/sysctl.d/90-local.confÉs beleírod az általad megfelelőnek vélt értékeket, pl.:
vm.dirty_background_ratio = 50
vm.dirty_ratio = 80Szóközök legyen az egyenlőségjelek körül!!
-
válasz
Panthera #76383 üzenetére
Szerintem nyugodtan használd az SSD-t, az amit leírtál, az lófütty felhasználás, ha még az SSD-ről is lehetne tudni valamit......
, de amúgy ha viszonylag új tipus, akkor neked bőven elég oda a garbage collection is. Linux oldalról csak az FSTAB-ban alkalmazható
discard
opció működhet vagy a cron, de mondom, felesleges ez is. Beírod FSTAB-ba a discrad-ot és kész, majd egyszer kidobod az elhasznált SSD-t. A két időpont között feledkezz is meg róla nyugodtan. Max az overprovisioning-gal érdemes foglalkozni, ha gyárilag nincs lefoglalva min 7%.Ja igen, nincs init rendszer abban a valamiben, ne is keress, azért vannak csak a fenti lehetőségeid.
-
anorche1
őstag
válasz
Falcon75 #76380 üzenetére
Mi a gond a vlc -vel?
(#76375) Kvardlipot
Gentoo wiki SSD
fstrim itt is mukodhet, vagy fstab -ban az ssd mountalasahoz ird a discrard opciot. -
válasz
growler #76046 üzenetére
És mefistofeles.
Az egy dolog hogy van swapfájl.
Viszont ha nem nagyob némileg mint a RAM mérete, az érdekes dolgokhoz vezethet.
És mgegy, a kolléga pont hibernálni szeretne, nem csak swappolni.
Ennek a leírása itt van, egyáltalán nem olyan egyszerű mert addig okés hogy létrehozza a megfelelő méretű swapfájlt, de ettől még nem lesz hibernálás.
Be kell tenni a fstabba a swapfájl pontos uuid-t, a partíción belüli kezdeté (offset) ki kell deríteni és a megfelelő helyekre beírkálni, grubot kell szekeszteni, systemctl-t babrálni, a hibernate service se marad ki a sorból, initramfs piszkálgatása, vagyis nem 10 másodperces munka.
[link] -
-
&(#75486) Véreshurka
Úgy néz ki, hogy mindkettőtöknek érdemes lesz azt a linkelt systemd-s csatolási módszert megpróbálni. Nem tűnik egyszerűnek, de végig kell zongorázni amit a leírás javasol. Nem értem mi lehet a gond ezekkel az FSTAB-os csatolásokkal, igaz nem is próbáltam soha, olyan mint ha egy apróságon átsiklana a figyelmünk.....nem tudom, hogy egy autostart.sh mennyivel lenne jobb, nekem ez a systemd-s megvalósíthatónak látszik.
még ezt is idelinkelem, hátha találtok benne valamit:
NFS/Troubleshooting -
Yerix
tag
Ubyegon2 én hasonló helyzetben vagyok, mint Véreshurka.
Laptopon manjaro linux fut, vezetékes hálózaton van össze kötve egy NAS-sal.
Véreshurkával ellentétben én nem NFS-en, hanem CIFS-en szeretném elérni a NAS-t.Valamint én addig el jutottam, hogy FSTAB-ban fel sikerült csatolni a NAS-t. Eléri a manjaro, de valamiért minden file-t úgy látok, hogy írható-olvasható-futtatható. Illetve ha új file-t másolok a NAS-ra az is minden jogot megkap, de az MC másolás után hibát ír, hogy nem tudja a file jogosultságát állítani.
Én azt szeretném kérdezni, hogy ha Véreshurkának is és nekem is ennyi nyüg egy NFS felcsaotlása FSTAB-ba, nem lenne könyebb egy autostart.sh-t megfelelően paramérterezve nem lenn jobb megoldás ?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75485 üzenetére
Sajnos nem nyert ez sem
Lenne 6 db csatolásom, találtam 3 különböző lehetőséget, mindet kipróbáltam 1-1 köteten, de nem működik egyik sem:
1.noauto,x-systemd.after=network-online.target,_netdev
--> innen
2.noauto,x-systemd.device-timeout=30,timeo=30,x-systemd.idle-timeout=1min
--> redditről szedtem
3.noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,_netdev
--> Arch WikiCsak egy kis adalék: nem daemon-okat indítottam újra, hanem mindig a teljes rendszert.
Illetve közben megtaláltam amit kerestem, de átfutva ez kicsit nekem bonyolultabbnak hangzik (legalábbis több mindent kell szerkeszteni, mint 1 fájl), mint egy fstab-ot szerkeszteni. Illetve azt sem értem, hogy elvileg már a _netdev opcióval egyedül működnie kéne, legalábbis a legtöbb leírás szerint.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75478 üzenetére
Na megnéztem. Jól sejtem, hogy az fstab-ban nem számít az opciók sorrendje? Mert sajnos nem megy.
Networkmanager-wait-online.service
aktív, betöltött. Ilyen most egy bejegyzésem:192.168.1.12:/csatolni/kívánt/mappa/útvonala /home/user/csatolási/pont nfs noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,defaults,nofail,_netdev 0 0
anoauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30
az ok, az arch wiki-ből jött, meg is néztem nagyjából mit jelentenek,
anofail
ugye azért kell, ha nem lenne elérhető a NAS,
adefaults
-ot a legtöbb olyan helyen olvastam ahol NFS csatolásról lehetett olvasni,
a_netdev
meg ugye, hogy távoli kötet.Sajnos még sem megy, rögtön látom, hogy nincsenek felcsatolva újraindítás után (MATE DE Disk Mounter tálcakiegészítőjén keresztül), és a
sudo mount -a
sem csatolja fel őket csak akkor ha kiveszem anoauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30
részt ahogy eddig is volt. Egyébként így újra elolvasva a wiki részt ismerős volt és mintha már ki is próbáltam volna, persze ugyanezzel az eredménnyel. Egyébként mintha ehhez a systemd-s csatoláshoz olvastam volna valahol, hogy még más is kell hozzá (talán valamilyen fájlból definiálni valamit), de most persze pont nem találom -
válasz
Véreshurka #75477 üzenetére
Szia!
Épp ott van a megoldás, ahol a netdev-et láttad!
ezt a sort beírod az adott meghajtó sorának a végére az FSTAB-ban:
noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,_netdev
a 30 sec jelenti, hogy a systemd addig várakozik a mount parancs végrehajtásával, akár írhatsz be más értékeket is.
ezzel nézd meg a service statust, lehet, hogy majd ez a szolgáltatás is kelleni fog:
systemctl status networkmanager-wait-online.service
Ha kell, akkor ebben vannak a linkek a helphez.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Amikor fstab téma van valahogy mindig csak tervezem a hozzászólást, de mindig elfelejtem, így most kérdeznék ezzel kapcsolatban:
Kábellel a hálózaton lévő gépre a NAS-t már szépen fel tudom csatlakoztatni az fstab-al, viszont laptop-ra még nem sikerült ezt megoldanom, gondolom azért mert hamarabb próbálja meg felcsatolni a köteteket, mint ahogy felállna a hálózat. Arch wikiben olvastam, hogy a_netdev
paraméterrel megmondható, hogy az adott kötet hálózati tároló, és én ezt úgy értelmeztem, hogy ezeket később csatlakoztatja fel a rendszer, azonban ez sajnos nem jött össze, még mindig csak egysudo mount -a
-val tudom felcsatlakoztatni ezeket a köteteket. Még egy talán systemd-s megoldást találtam, illetve rclocal konfigurálást - már régen próbáltam, kicsit homályosak az emlékeim - , de jobb lenne ha az fstab-on belül meg tudnám oldani. Vagy ott nem lehetséges és csak más lehetőséggel tudom ezt megtenni?Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3134, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest