Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #26720 üzenetére

Nah, bajtársak, a múlt heti hdd- és linux kehéket rendbehozandó, első mai kérdésem tisztelettel és köszönettel:

A PATA kábeleket hogyan kell összedugni úgy, hogy "ne szikrázzanak", mint egy táltosé? :) Mert hátha emiatt izzik a hdd-m, fél óra múltán. Előbb ezt kéne megoldanom.
    Azaz mire figyeljek? Számít a sorrend, hányadik patát dugom melyik paripá... izé, hdd-re / cd rom-ra? És jó így, hogy cable select-en vannak a jumperek? Mi a helyzet a tápkábelekkel? Lehet h inkább ott a gond? Ennél (is) számít , hányas sorszámút melyik hdd-re ill cd-rom -ra dugom?

(#26781) Tamás008:
    Én, kezdő lévén csak annyit tudok erre mondani, h a linux disztrók eleve energiatakarékosabbak, mint a windwos-ok. Már ha egy ilyen magamfajta tenyeres-talpas, elnagyolt linux infónak is netán hasznát tudod venni. ;)

• mzx

senior tag

válasz CPT.Pirk #26708 üzenetére

Van olyan pendrive-om, ami kizárólag boot-al csatolódik fel automatikusan. Ha bedugom a beboot-olt rendszer alatt, nem érzékeli. Se windows, se linux. Ez miért lehet vajon? Elég régi, legalább 15 éves pen. 1 GB.

"Az meg hogy programok omlanak össze nálad, az megint a disztró hülyesége. Hogy most maga a Lubi, vagy a géped, esetleg a kettő együtt felelős érte, azt nehéz kideríteni."

Látod, nálam is -mint "teleahócipő" kollégánál- egyszerre két Lubi halt be. Igaz, éveken át jól bírták. Más kérdés, hogy a Lubi 10.04 eleve bug-os egy csöppet, live cd-ben is. Viszont nagyon gyors rendszer.

(#26673) Lathronos :
    Elírtam, bocsi. "Ülteted" helyett: ötleted. ;)

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #26710 üzenetére

Az a furi, h úgy fest, többnyire hasonlóan járunk el, mégis azt hiszed rólam, adott felvetéseid esetén, mintha ellentétesen járnék el. ;) Sorra kiderül, h ugyanarról beszélünk ,de ez neked nem tűnik fel. De ez nem annyira vészes, csak egy picit megnehezíti a kommunikációt közöttünk. ;)

1.
    Én is annak a híve vagyok, hogy (miután egy adott dolgot elméletben körbejárok, utána) a gyakorlatban először az egyik megkozelitését járom végig. Aztána következőt. De tényleg nem fér bele már e hétre. Jövő héten e ponttól folytatom a gyakorlatban. :)

2.
    Azt a PC-met, amin úgy ténylegesen el kezdtem tanulni pc-felhasználást, az kb 2007-ben vásároltam, szintén használtan. (Előtte C64.) És egészen kb 2012-ig ez az egyetlen gépem volt. Kicsit könnyen ítélkezel netán(?) ;-) Amúgy no problem. :) Tényleg köszönöm a segítségnyújtásod, szóval jövő héten innen folytathatjuk. :)

(Tegyük hozzá, a létező legősibb gépeim vannak, amik még épp hogy használhatóak internetezésre is. És már eleve kb 10 évesek voltak, amikor használtan megvettem őket -először csak egyet, évekig csak az a P3-as volt-, az egyik annyira minimál, és Celeron, hogy az eladó, kedvességből azt ajándékba, pluszba adta nekem, mert vásároltam tőle egy másik, szintén ezredforduló körüli pc-t. Ezért lett a Pentium3 PC után még -kvázi- kettő pc-m (P4), amiből a celeront csak pót gépként tartom.)

(#26673) Lathronos :
    :) Már többször is tanakodtam, hogyan hasznosíthatnám grafomániámat, de még nem jöttem rá. Verseket írok, de a próza nem asztalom. Ha van ülteted, ősztén szívesen fogadom. Akár priviben. :)

(#26678) Vladi :
    Jövő héten tényleg folytatom, ahol félbehagytam. :) Köszi neked is az ötletet. :)
    Csapongó? :P Nana, te csak ne utánozd Uby-t...! ;)

• mzx

senior tag

válasz mzx #26669 üzenetére

Még egyszer szeretném megköszönni mindenki hasznos válaszait a pár napja tartó problémáim kapcsán (is)! :) Szívesen olvasom a további ötleteket, akinek van rá ideje és van további meglátása. :)
    Mára jó éjt. :)

(#26666) Iscariah:

Köszi a biztatást! :) Igen, igen, pont ezt írtam nem rég itt, hogy látom, létezik LXDE környezettel is Debian, pont ezért hajlok a Debian kiprobálása felé a közeljövőben. :) Ráadásul az Ubuntu ebből lett, tehát talán nem lesz extrém új számomra, bár tartok attól ,h nekem mint kezdőnek azért majd küzdenem kell vele. ;)

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #26663 üzenetére

"hajlamos vagy csapogásra. :)"
    Félreértés ne essék, jó szívvel írok egy icipici kritikát, bár nem ez a lényeg, inkább az, h sokat segítettél nekem és a leendőekért is hálás vagyok neked is. :) De azért hadd tegyek helyre egy bizonyos dolgot. ;) Hátha egy újabb szempontból most majd jobban rálátsz saját magadra és másokra. ;) Tehát:
    Nem csapongok, hanem épp ellenkezőleg:
    Összeszedem lehetőleg szinte az összes, adott problémát érintő momentumokat. Ezen felül nekem -akárcsak neked- újabb és újabb ötletünk merül fel. Először te is, én is szoftverhibán agyaltunk, majd mindketten hardver alapún. Evvel a gondolati folyamattal nincs is gond. ;) Olykor felmerül újabb tényező (pl az utp kábel), azokra csak néha és csak mellékesen térek ki. Az, h végigviszel egy gondolatmenetet, rám is jellemző ,csak hogy sztem te hajlamos vagy nem látni ilyenkor se jobbra , se balra (És meg vagy győződve, h jó felé kapiskálsz, aztán meggondolod magad, épp olyan radikálisan. ;) Én ehelyett inkább óvatos felvetéseket teszek, tapogatózom és kérdezek. ;) Na meg több oldalróül is megvizsgálom az adott probléma kört, amit te -tévesen- csapongásnak vélsz nálam. ;) Ezért tévedtél pl a LinuxMint kapcsán is, h szted nem túl stabil, csak mert jeleztem egy apró hibáját, amiről idővel rájöttem, h csak egy túl erős file tisztító app okozta. Na de a lényeg, h a számtech tudásodat tisztelem, jóval nagyobb az enyémnél, és neked extrán köszönöm, h segítesz. :)
    Visszatérve arra, h sztem inkább tágabb összefüggéseiben lenne érdemes vizsgálni az adott problémát: most megírom, mi újat tapsztaltam, mert ez megint csak meginogtatja az eddigi felvetéseidet és felvetéseimet, szerintem. Egy kissé kezd nyomasztani ez a pc-s problémakör, a kövi , új leírásomból talán sejtheted is, miért. ;) :

Először is tehát újabb fejlemények, ami talán jól tovább kavarja a probléma okának megfejthetőségét, amivel pár napja küzdök (küzdünk) :

Van itt egy harmadik desktop pc is, szitnén elég régi pc, azon is Lubuntu, meg win XP, ám de rajta azonos vinyón (amúgy is csak egyetlen hdd van benne), eltérő partición van e két oprendszer. Az a különös helyzet állt elő, hogy azt akkor kapcsoltam be utoljára, amikor még működött a másik pc-n a linux (Lubuntu). Pontosabban azóta is bekapcsoltam, mivel talán itt lehet a kutya elásva: beraktam próbaképp abba a gépbe is azt a linux-os hdd-t, persze az a pc nem tudta detektálni, eltérő grub, satöbbi okokból. Aztán kivettem belőle -visszaraktam az eredeti pc-be-, de azóta nem kapcsoltam be ezt a bizonyos harmadik pc-t, csak egy órája! Na ekkor ért egy meglepetés...: azon is meghalt a Lubuntu! TEhát most, azonos napokban, két, elétrő pc-n , ugyanaz a disztro: Lubuntu 10.04 meghalt. Mi a fene folyik itt? Szóval tényleg kezdek elbizonytalanodni, mi okozhatja. CSAK NEM ROSSZUL DUGOK ÖSSZE KÁBELEKET? LEHET , H ITT HIBÁZTAM...? Lehet h az akasztott be a 3. pc-nek, hogy beleraktam azt a bizonyos Lubuntu-s hdd-t pluszba, az xp+Lubuntu hdd mellé? Majd tehát kivettem, de ma egy órája hogy bekapcsoltam a 3. pc-t, azon is a win xp szépen elindul, grub is van, de a Lubi fagy! Mégpedig evvel a felirattal:

init: hwclock main process (221) terminated with status 2
    init: console-setup main process (228) terminated with status 1
    Filesystem check or mount failed
    A maintenance shell will now be started.
    CONTORL-D will terminate this shell and continue booting after re-trying
    filesystems. Any further errors will be ignored
    root@{ÉS ITT AZ USER NEVEM SZEREPEL, MAJD EGY PROMPT/KURZOR}

Pedig eme 3. pc-ben igazán hozzá se nyúltam az eredetileg benne levő hdd-hez, se a kábeleihez. Viszont a cd-írót muszáj volt pár napja lehúznom a kábelekről, mert csak így lehetett kipróbálni benne a Lubis hdd-t a másik pc-ből. Lehet ,h ez (is) lehet a probléma oka? Mármint ,hogy nem jól dugtam vissza a cd-íróra a kábeleket? De néztem egy órája kihúzott cd-íróval is, meg kétféleképpen visszadugva is, de ugyanaz a hdd hiba. (Nem tudom, a cd író bekötése be tud-e zavarni a hdd-nek.)

Megkérlek, Uby, vagy bárki más akár, magyarázzátok el, mit lehet elrontani egy adattároló desktop pc-be kötésével? Ugyanis nem kizárt, h itt rontok el valamit... Bár egyszerűnek látszik számomra, de lehet ,h van vmi apró buktatója?? A cd-írón is, meg a hdd -n is két "vezetéket" láttam rányomva: az egyik, a keskeny a tápba megy (gondolom az elektromos áramot ezen át veszi fel, nem?), a széles meg adat busz, ugye? Más port is van a hdd-n, meg a cd-írón ,de nem volt semmi rájuk nyomva előzőleg. Lehet h ott hibázok, h netán ne mmindegy, melyik táp kábelt szabad melyik eszközre nyomni? Ír valamit erről itt valaki, hozzátette, hnekem kínai lesz a leirása, és tlnyleg annak hatott. Hogy melyi ka master, melyi ka lsave, ezen a 3. pc-n ráadásul ninc sis feliratozva, ami további nehézséget jelent számomra. Számit tehát ,h melyik, széles kébelt nyomom melyik eszközre?

Még valami: a probléma megfejtését tovább bonyolítja, h e harmadik pc-ben egyáltalán nem forró a hdd, még fél óra múltán sem... mégis ebben is fagy a Lubuntu, és ebben is pont e napokban fagyot először, amióta csak rajta van...

Hálásan köszönöm, h sorra reagáltál a bekezdéseimre, és érdemben! :)

"Régen mindekinek így volt a gép elhelyezve, ha bivalyerős a ház és elbírja, milyen kárt okozhat a monitor?"
    Hmmm... egyesek szerint mágneses okokból nem tanácsos, h túl közel legyen egymáshoz a monitor és a gépház. Szóval nagy baj nem lehet, ha van legalább 20 centi közöttük?

"Ha bepróbálod a Debiant mégis, készülhetünk egy Tolsztoj kötetnyi kérdésre."
    Hááát. :D Egy ideje ön-nevelek, mármint magamat arra, h tömörebben fogalmazzak. Egyszer csak eljutok egy elfogadható szintre ebben is. :D Túl részletes vagyok, szeretem léynegileg , de kellő részletességgel körüljárni az adott dolgot. Ismétlem: én ezt nem csapongásnak vélem, mivelé ADOTT dolgot járok körbe. ;)

Hálásan köszi, hogy minden minden bekezdést megválaszoltál, egyébként alapvetően értem is most már ,hogy felvilágosítást kaptam tőled "A".től "E"-ig. :) Az "F" pontnál kicsit még bizonytalan vagyok, hogy ha től közel egymáshoz a géphéz, meg a monitor, nem zavarják-e egymást. Amúgy minden válaszodat értem, köszönöm szépen. :) Őszintén mondom, h te különösen hatékonyan és sokat segítettél nekem. :)

Hajaj, csak győzzünk rájönni, h mi lehet ez a fura egybeesés a harmadik pc-vel... :( Pláne, hogy azon még csak nem is forrósodik a hdd... mégis hasonló hibát produkál, ugyanaz a disztró... Megint óvatosan gyanakszom, most már az is képbe került nekem tehát, hogy esetleg rosszul kötök be valamit... Mondom, erről a napokban itt valaki írt is valamit, de nem egészen értetem.

Tényleg kicsit belefáradtam ebbe a problémakörbe, ráadásul most mára 3. pc is ezt produkálja, ami részben lehet h közelebb visz mindket a megoldáshoz ,de részben plusz tehernek érzem, hogy még azon is fagy a Lubi... Persze meg akarom oldani, de pár napra pihentetem , leszámitva az elméletet, tehát olvasom minden hozzászóló szíves segítségét tobábbra is. :)

(#26668) teleahocipöm :

Látod, pajtás, nekem is nagyon betett a Lubuntu, 2 desktop pc-men is. :) Valami nem kóser evvel a Lubival... Pedig kb 5 éven át, 10 éves vinyón, 15 éves gépemben kiválóan futott a Lubuntu... most meg egyszerre halt meg két különböző gépemen a Lubi... Egy kicsit nekem is tele a hócipőm. :D Nem árt pár napig ilyenkor megpihenni, pihentetni a dolgot. ;) Aztán újult erővel folytatni. :) Hajrá neked is. :)

• mzx

senior tag

válasz mzx #26635 üzenetére

Most nézem, van LXDE felület, Debian alatt. További szempont , h Debian felé hajlok... Az LXDE igen gyors.

• mzx

senior tag

válasz Upo #26639 üzenetére

Nekem anno egy szerelő hagyott itt , legalább egyet összekapirgáltam a kütyüs dobozkámban. :D
    Nehéz: arra értettem, hogy fix ip-t csinálni... Nem kockáztatok. Legálisan igényelhetek a net szolgáltatómtól, pízért. ;) Na meg olvastam hackelésekről, de azt én inkább nem...

• mzx

senior tag

válasz MacCaine #26636 üzenetére

Köszi, értem... Háááát... avval én nem merek próbállkozni. Elég időm megy el így is a kevésbé komplikált problémák megoldásával is a számítástechnikában, lévén kezdő vagyok. Na jó, nem önszuggesztióként mondom. :) Csak tisztában vagyok az aktuális képességeimmel.

• mzx

senior tag

válasz Fritz Teufel #26634 üzenetére

Köszi a választ. :) Bíztatóan hangzik egyébként. :)
    Bár diplomám humán területről van, nem informatikából ;)
    A másik Debian-os kérdésemre mi a tapasztalatod? 15 éves desktop pc el fogja bírni? Van olyan gyors a Debian, mint pl egy Lubuntu? Nem terheli a CPU-t nagyon?

Windows-t eddig talán kétszer telepítettem, pontosabban Win XP-t. Simán ment. Akárcsak egy ubuntu (alapú) disztró. (Leszámítva, hogy az XP mennyit tököl, vazze... :W Egy ubuntu seperc alatt fent van, de egy xp...) Lehet, h képes leszek Debian-t telepiteni? Egyesek eléggé elriasztottak engem a Debian telepítéstől... Hogy nekem nehéz lesz. Nem tudom...

• mzx

senior tag

válasz MacCaine #26602 üzenetére

UTP kábelről jut eszembe, sose használtam még. Két linuxos gép között hogyan lehet? (Feltételezem, ezt egyszerűbb kivitelezni, mint az illető esetén, akinek problémájára reagáltál. Ennél fogva talán én mint kezdő, képes leszek megoldani, remélem. :) )

Bárki megválaszolhatja ezt a kérdésemet is egyébként, aki tudja. Köszi előre is. :)

• mzx

senior tag

válasz Lathronos #26601 üzenetére

Az első bekezdésedre:
    "De elég könnyű kideríteni, az NTFS HDD lesz az."
    Ez tipp akar lenni? De melyikre? Mindkét hdd-n van ntfs...
    Ezt a gparted-et hajlamos vagyok gyakran nem venni számításba, sajna. Sokszor kimegy a fejemből. Köszi, h megemlítetted. :) Igaz, abból ki fog derülni, melyiken van a grub. Egyébként én is a windows-os hdd-re gyanakodtam, h azon lehet a grub, ahogyan -ha jól értem- te is; Ubyegon -nak ezt írtam, ő fordítva látta ezt.

Szóval megnézem majd. Pár napig pihentetem azon PC rendbetételét, addig csak elméletben foglalkozom vele, tehát jól jönnek az infóitok. köszönöm. :) Igérem, jövő héten megnézem ezt is, de tényleg néhány napig muszáj pihentetnem azt a másik pc-n való tevékenységemet, több okból is.

Független rszindítás:
    Így már értem, csak az a gond, h azon a pc, ami 1999-es, jó régi gyártmány, csak annyit ajánl fel a boot sorrendnél a bios, hogy hdd. Hiába van benne 2 db hdd. Aztán lehet, h csak azóta jelez egyetlen hdd-t a bios a boot sorrendválasztónál, amióta halódik a linuxos hdd, vagy rajta a linux. De nagyon úgy rémlik, h alapból csak merevlemezt enged választani, de azt nem ,h melyiket.

Általában írom most , mindenkinek, a "B"-től új kérdéseim (S Z E R K: AZ "A" RÉSZ KÜLÖN UBYEGONNAK és CPT.Pirk-nek IS :) (#26603) ubyegon2 )

A.
    Azon agyalok, h mivel fél óra alatt felforrósodik a linux-os hdd, h netán maga a hardver, tehát a hdd a bibis, és nem biztos, h gond volt a rajta levő Lubuntuval szoftveresen(?), eredendően. Így talán mindösszesen a harver miatt sérülhetett a Lubuntu(?)
    S Z E R K : MOST OLVASOM, UBYEGON IS ERRE GYANAKSZIK.
    Mielőtt olvastam volna a mai hsz-eket, ezt találtam gugli-val, Uby, ez is oké lesz? Jó kis leírás van hozzá, magyarul, ezt még talán én is "vágom":
    http://lcb.hu/linux/smartmontools.html
    Lubuntu live cd-ről jövő héten megvizslatom evvel a daemon-nal. Javaslod/javasoljátok?
    S Z E R K : WOW! CPT.Pirk pont ezt írja. Nah, megint hamarabb akadtam megoldásra, mire látok válaszokat. ;) De ebben az a jó, h megerősítetek, h jókat gugliztam ki. ;)
    Megnézem majd jövő héten, hd snetinel van-e a win-es hdd-n. Ha nincs, akkor linux live cd-ről smartmontools. (Win-nel nem megyek netre.)

Egyébként, Uby, épp tegnap este azon agyaltam még, hogy megírom neked, ne mindig csak a szoftveres vonatkozást hibáztasd, pl múltkor a LinuxMint-et. ;) Azóta rájöttem, hogy csak egy túl erős opciójú hdd tisztítás tűntette el a Mint9-emről a Volume/Sound panelt. ;) Ami reboot-ra mindig visszajött. Szóval, igen, tegnap késő este egyre inkább a hardverre, ez esetben a hdd-re gyanakodtam én is. Látom, most épp te vagy, aki szintén ezt sejti. Nah, majd jövő héten újra nekiállok annak a pc-nek a vizsgálatába, azután pedig linux telepitésre rajta (már ha a vinyó hasnzálható még).
    Hozzáteszem: 15 éves pc-n 10 éves hdd-ről van szó...

B.
    Általában a linux disztrók installlásakor ahova telepít, azt a particiot szokta előtte formázni? Ritkán telepítek, így nem emlékszem, h fel szokta-e ajánlani egy disztró, avagy automatikusan formáz-e előtte. Vagy van olyan disztró, amelyik egyáltalán nem formáz telepítés előtt ill nem is engedi, akár van rajta adat, akár nincs? (Tudom, ez elég kezdő kérdés, sejtem, h formáz, ha volt rajta adat. Mégis bizonytalan vagyok még ebben.)

C.
    Általában érdekel, de persze mindenképp linux esetén: a hdd formázás rendben lezajlik, ha esetleg van egy kis hdd hiba? Netán néhány bad sector?

Tényleg a jövő héten előbb megnézem a hdd fizikai állapotát, és csak azt követően döntöm el, h lehet-e rá telepíteni új disztrót, de azért előre érdeklődnék disztró kapcsán:

D.
    Pár hónapja nagyon ajánlgatták nekem többen a Manjaro-t, régi (15 éves) PC-mre. Jól rélmik, h régi gépre is ajánlatos? Mintha Decepticon tapasztalata szerint viszont terheli a RAM-ot... vagy a CPU-t? Javítsd ki, kérlek, Decepticon, ha rosszul rémlik.
    A lényeg : arra gondoltam, ha már reinstallálok azon, akkor kipóbálok a Lubuntu HELYETT MOST valami számomra újdonságot. Manjaro-t javasoljátok? Ha jól tudom, a Peppermint is oké lenne régi gépre, az se CPU terhelő annyira; ezt jól tudom? A Debian-ban tetszik elméletben, h bombabiztos, viszont ugye jól tudom, h ahhoz már kéne némi szakértelem? Ha jól emlékszem, vki említette pár hónapja itt, h még a telepítése se kezdőnek való; én viszont eléggé kezdő vagyok.

E.
    Eddig kizárólag ubuntu alapú disztrót használtam. Kicsit aggódok másfajták kapcsán. Eiskalt alkalmazás található Manjaro alatt? Nézegetem a disztro timeline fa szerkezetet, de nem látom rajta a Manjaro-t... A distrowatch azt írja pedig: Arch alapú, de a rajzon nem látom Arch-ból elágazva... Hol helyezkedik el? És mennyire lesz nehéz nekem, kezdőnek, egy ubuntu alapú után egy arch alapú disztróra átállnom, ha kipróbálnám a Manjaro-t? Azon a PC-n, amire kellene új disztró, egyrészt főleg dc-zésre kellene, pl Eiskalt. A Manjaro megteszi e célra?

F.
    Az érdekelne még, hogy van, aki szerint desktop pc tetejére nem ajánlatos tenni a monitort. Mi erről a meglátásotok? Nem okoz kárt amonitor a pc-ben, ha a tetején áll? Vagy a pc a monitornak? Régi LCD monitorról lenne szó, a régi desktop pc tetejére tervezem felpakolni. A monitor állványos, azon állítható felfelé, tehát lenne legalább 20-30 centi táv függőlegesen, a pc és a képernyő között. Nem zavarnak be egymásnak majd?

• mzx

senior tag

válasz Lathronos #26599 üzenetére

Először is köszi neked is a reagálást. :) Nézzük sorra:
    Hú, ezt nem egészen értem ,h " ne egy közös rendszerindítójuk legyen, hanem te választhasd ki melyik HDD-ről szeretnél rendszert indítani", mivel ez számomra egy és uganazon opciónak hat, lehet h mert kezdő linux-osvagyok, és nem látom át jól a dolgot. Tehát eddig közös grub volt, ha jól fogalmazok(?), de mivel grub, ezért lehet benne választani, melyik boot-oljon. Szerintem valamit nem értek jól ezen a ponton(?)

Na, tehát jelen állás szerint , és régóta is van egy működő grub azon a PC-n, ami tegnap nem akart előjönni, de sorra írtam hsz-eket ennek kapcsán is, és hogy miként lett megint hasznáhatóa grub-om. Na most, ez maradni fog úgy, ahogy van, ha ujrainstallálom a linux-ot? Ez volna a legegyszerűbb, ha így történne.

"a GRUB-ot a Windows-os HDD-re szeretnéd telepíteni, hogy a 2 külön HDD-n lévő OS egy azon rendszerindítóból legyen futtatható?"
    Fogalmam sincs, melyik hdd-re települt a grub. Ezt egyébként tegnap kérdeztem is, van-e tipp-je valakinek erre, a leírásaim alapján. Vagy hogy hogyan tudom detektálni. De még nem tudom a választ rá. Hogyan szeretném? A lehető legegyszerűben. ;) Talán épp úgy, ahogyan eddig is volt, mert évekig jól működött. Csak éppen jelen hónapban halódni kezdett a Lubuntu.

"Miért nem használsz te is debian-t, mint mi itt páran? Az sokkal stabilabb mint az Ubuntu"
    Ha jól tudom, a Debian-hoz nagyobb szakértelem kell, mint egy Ubuntu / LinuxMint disztróhoz és társaihoz, én meg utóbbiakhoz is épp csak konyítok. :) A másik, nyomósabb oka, h Lubuntut raktam és raknék rá megint, az az , mint írtam: 1999-es, nagyon régi gyártmányú PC-ről van szó (P3), a Lubuntu meg az általm eddig megismert disztró közül messze a legkevésbé CPU terhelő, messze a leggyorsabb. ;) Bár ha jól tudom , a DEbian seterhel nagyon, nem tudom, mennyire gyors, és hogy régi gép elbírja-e. e tartok attól, h a Debian nekem túlságosan nehezen hasnzálható lenne. Ehhez képest, ha jól tudom, egy Ubi "szájbarágósabb"(?) :) Azaz nekem, kezdőnek való.

• mzx

senior tag

válasz sh4d0w #26595 üzenetére

Sokadszorra irom ugyanazt, mint pl most te is, az első bekezdésedben. ;)
    Ráadásul tegnap óta póbálom megoldani a problémámat, és alapvetően magam jöttem rá, mi a helyzet, és részben sajnos szomorú a helyzet, összeomlott több év után a Lubuntum. De sebaj, a fontos file-okról volt másolatom. :) A windows-t meg helyreraktam. :)
    Ezt csak azért teszem hozzá, mert tegnap óta sokadszorra úgy fogalmazok, hogy van abban a PC-mben egy linux-os MEREVLEMEZ = HDD = VINYÓ. ;-) (Más kérdés, h több particióra osztottam anno, és a rajta levő ntfs-en levő file-jaimat szeretném megmenteni, bár ne mvészes, ha nem sikerul, ez esetben.)

Tényleg jól jöttek viszont a megerősítések abnban, amit vélek, és a jumperelés, mint számomra újdonság tegnap óta, az általatok írtak közül, szintén jól jött nekem mint infó. :) Köszönöm a segítségeket. :)

Van viszont egy új kérdésem, lentebb feltettem: linux REinstell esetén a grub autometice hasnzálható lesz úgy, hogy a windopws megmaradt?

Kedves Decept, rendi tőled, h aggódsz értem, de egyébként nem vagyok ideges, sőt, örülök a segítségeknek. Pusztán csak ezen utóbbi tényezőben a többiek talán félreértettek engem, te visoznt érted, hogy két hdd van a gépben, az egyiken win ,a műsikon linux, DE van ntfs particio a linux-os HDD_n (nem linux-os partición.) :) A léyneg h neked is köszönöm a segítésgeket. :-)

(#26596) Decepticon
    Ezen a ponton viszont lehetséges, h nem fogalmaztam pontosan, ezért pontosítom: a linux-os hdd-n levő ntfs partíció tartalmát szeretném menteni, de a linux live cd nem tudja másolni, HOLOTT látja a file-okat, méretükkel együtt. Sajnos volt rajta egy olyanfajta linux particio is, amit már nem lát a linux live cd... Annak tartalma végleg elveszett.

• mzx

senior tag

válasz Tonyk #26589 üzenetére

Dehogynem. Adott esteben látja. :) És rendbe teszi. Mivelhogy a linux-os hdd-n épp csak kb 10 GB ext3 volt, a nagyobb része ntfs partíció. :)

Korábban többször is helyreállíttattam windows-os chkdsk paranccsal az ntsf sérült file-jait.

Jó, persze attól függ, hogyan értjük, mit értünk ez alatt. Ugyanis valóban, maga a linuxos partíció nem állítható helyre windows-ból, tudtommal sem. De az én linux-os hdd-men windows által is értelmezhető partíció is volt. (Nem beszélve h létezik windows-ra ext3 / ext4 érzékelő, olvasó is.)

Mostanra sajnos már nem látja a windows-om a linux-os hdd-m ntsf partícióját, de, mint írtam, ma már a linux live cd meg épp csak látja, de már nem olvassa.

Az utóbbi 2 hozzászólóra annyit reagálok, hogy most olvasom őket, és igen, mint itt írom én is, mint Decept is, van ext4 olvasó win-ben. Heylreállító nincs. De én NEM linux-os particiorol, hanem linux-os (B)merevlemezről(/B) írtam mindvégig. :) Azon meg miért ne lehetne, többek között, ntfs particio IS. ;)

• mzx

senior tag

Köszönöm a kiegészítéseiteket, meg mindent, amiben segítettetek. :) Bár tul képp magamtól jöttem rá végig mindenre, utólagos megerősítéseiteket köszönöm. A jumperelés kapcsán általatok írtak viszont részben újdonságok voltak számomra, azok is hasznosak.

Végülis arra jutottam, hogy linux live cd azt jelzi: nem tudja másolni a linuxos hdd file-jait. Szerintetek esetleg valahogyan másolhatóak mégis? Ugyanis a live cd file kezelője kijelzi a file-okat, mégpedig a méretükkel együtt. De ha másolom, nulla byte-ot másol, és hibajelzést ad.

A windows-os vinyó most már oké, tehát rájöttem, a linux-os vinyó zavart be neki, fizikailag mindent az eredeti állapotra állítottam vissza, így win-es hdd boot-ol, bár eleinte zavarta a boot-ban, h a linuxos hdd tartalma hibás, de ezen túljutott a win xp. Ráadásul futattam saját magára check disk-et, lemezjavitót, sikeresen. A tegnapi windows telepítő butasága talán rontotta is a linux-os hdd állapotát, nem tehetek erről, de eléggé unintelligens win xp telepitő cd lemezről van szó (korábban itt írtam róla eg mondatot). A chkdsk windows parancs legalább visszaálította a windows-os hdd működését. Sajnos egy idő után (ma) a windows nem érzékelte a linux-os hdd-t, csak a BIOS, így a win-es chkdsk parancsot nem tudtam a linux-os hdd-re alkalmazni.

Ha mégis tud vki megoldást legalább a file-ok archiválására, a linux-os hdd kapcsán, addig nem lépek, aztén a kövi lépésnek azt látom, hogy linux-os hdd radir, azaz újratelepítek rajta Lubuntu 10.04-et. Azt elbírta ez az 1999 -es gyártmányű PC, évekig, és most is el fogja.

Új kérdésem: a telepítő automatikusan megoldja a grub-ot? Ami ugye most, hogy fizikailag visszaállítottam mindent a régibe, már most működik újra. Szóval windows-os vinyó a master, a BIOS szerint, és régen is az volt a master. az volt ráadásul korábban telepítve, utána telepítettem anno a Lubuntu-t, ami utóbbi e hónapban tönkrement. Szóval nem kell már bajlódnom grub-bal, ugye? A Lubuntu totűl reinstall megoldja, nemde? Tehát figelembe veszi, h a PC-ben van egy műr telepített windows-os oprendszer, és belerakja a grub-ba? Ugyanis első telepítéskor így járt el automatikusan. Ha volt már telepítve windows, és csak utána telepítek linux-ot, akkor grub-ra nézve egyszerűbb a szitu, automatikusan létrejött linux telepítéssela grub. Csak azon aggódom tehát, h linux REinstall esetén is automatice rendben lesz-e a grub?

• mzx

senior tag

válasz mzx #26584 üzenetére

Ja, és érdekel, van-e különbség a kézzel fogható, fizikai jumperek között, pl létezik-e cd-rom -ra való, és más a hdd-re való jumper? Mert mintha nekem azt mondta volna az illető, akitől kaptam egyszer egy jumper-t, h az cd-rom -ra való - de lehet h rosszul emlékszem.

Ezen kívül látok a gépben fedett jumpert, és fedetlent is. Értem ez alatt, hogy van, aminek a két vége nyitott, és van, ami kupakszerűen végződik. Mindegy, mire milyet használunk?

• mzx

senior tag

válasz CPT.Pirk #26581 üzenetére

Jé, tényleg rá van írva. :) Ezt eddig nem tudtam, köszi.
    Mindkét vinyón 3 lehetőséget sorol fel, a harmadik totál homály számomra, a cable select - az mit jelent? A másik kettő a master és a slave jumperelés.

A win-es hdd, ahogyan évekkel ezelőtt, használtan megvásároltam a pc-t, cable select-en volt -ezt most látom-, legalábbis a jelek szerint, mert én nem nyúltam hozzá sose.

Tehát mi a javaslat, hogyan jumpereljem e két vinyót? A windows-os volt mindig is master feliratú KÁBELEN, most is csak így indul a windows, meg eleve a grub. Viszont a jumperelése tehát mindig is cable select volt, NEM master.
    A másik hdd meg évekig jumper nélkül volt a PC-ben, és idén áprilisig mindkét vinyó, rajtuk egy-egy oprendszerrel, remekül működött.

Ha a megfejtéshez muszáj, akkor bemásolom a márkát és tipust is. Szükséges?

• mzx

senior tag

Fejlemények:

Mindent visszaállítottam az eredeti állapotára, és a következőre jutottam:

Tehát levettem a linux-os hdd-ről a jumpert, ahogyan jumper nélkül találtam a gépházban a napokban. A slave-t dugtam rá. A master-t meg a win-es hdd-re. Tehát az eredeti állapota ez volt.

Végre megjelent a grub, ahogyan régebben is, csakhogy rájötem, miért jött be nehezen a windows. Azért, mert mint most kijelezte, próbált segíteni a másik merevlemezen, amin linux van telepítve. Bár a napokban hiába léptem be a fő windows fiókomba, 10 percen át fagyott. Most nem fagyott, belépett, de mire engedett belépni, eltelv kb 5 perc. Erre írta ki, hogy javítani próbálta a linuxos hdd-t. Aztán lehet , h a tegnapi windows telepítő kavart be annak, vagy az is bekavart.

Szóval legalább végre a windows-os hdd boot-olt, a szabályosan jelentkező grub-ból egyelőre azt próbáltam. Az kijelezte a file kezelőben a linux-os hdd-t is, de nem mertem kipróbálni még, h rálép-e, nehogy fagyjon ismét. Inkább archiválni kezdtem a win-es hdd tartalmát. Eltelt kb fél óra, erre spontán restart-olt a gép, és kijelezte az alábbi, szürke sorokban látható hibát , ez esetben is!

A pláne, hogy MEGINT forró volt a linux-os hdd, mint ahogyan tegnap tapasztaltam! Tehát itt lehet a bibi, sztem ebből kellene kiindulni, hogy meg lehessen fejteni, mi a hiba oka. (Lehet, h mégis kellene rá egy jumper, ahogyan ma délelőtt teszteltem többnyire?) Tehát feltételezem, h azért spontán reboot-olt a gép, mert forró lett a linux-os hdd, nemde? Most várok kicsit, míg kihűl, és reboot-olok, hogy legalább archiválhassam tovább a win-es hdd egy részét, de igyekszem majd ez után rálépni a windows-ból a linux-os hdd-re is. Aztán azt is archiválom, amennyire lehet.
    De persze jó volna kideríteni, mi miatt forrósodik fel a linux-os hdd. És akkor vélhetőleg az egész problémakör megoldódik.

Egyébként a tegnapi egyik megjegyzésemre, miszerint meg fogom nézni, mit ír ki:
    "[amikor] csak az [a win-es hdd] van bekötve, és boot, ekkor végre nem ír ntldr hibát, sajnos nem jegyeztem meg, mit írt ki, de most megnézem."
    Most megnéztem, idézem:
    error: no such device: {itt egy hosszú halandzsa szerűség}
    grub rescue: {ITT A KURZOR VILLOG, PARANCS SOROS ÜZEMMÓD}

• mzx

senior tag

válasz Siriusb #26578 üzenetére

Köszi a választ neked is.
    Mit tegyek? Ez a kérdéses pc egy 1999-ben gyártott Pentium 3-as. Gyárilag van jumper a windows-os vinyón. A másik vinyó, amit kb 5 éve vettem használtan, és amire amire pár éve linux-ot telepítetem, azon tegnap néztem először, hogy van -e rajta jumper, de nem találtam rajta. Egyébként gondot okoz, hogy rátettem egy jumpert? A BIOS érzékeli ezt a hdd-t így is. Vagy levehetem róla? Akár javasolt is levenni erről a linux-os hdd-ről? Netán hosszú távon bajt okoz neki? Tegnap például nagyon felhevült, igen meleg volt ez a hdd!

Ezen pc-ben egyetlen , széles busz van, vagy vezérlő (nem tudom a megnevezését), és van rajta slave csatlakozó, meg master is.

• mzx

senior tag

válasz mzx #26576 üzenetére

Jut eszembe, az normális, hogy tengap, amikor hosszú idő után szétszedtem a gépházat, nem találtam a (linux-os) hdd-ben jumper "pöcköt?" Nem értek ehhez, én eddig abban a tudatban voltam, hogy valamelyik ér párra rá van húzva a jumper. De ezen egyáltalán nem volt... Esetleg valaki belenyúlhatott a gépembe? Nem tudom. Azonban tegnap az első lépésem egyike az volt (talán ezt még nem említettem), h egy másik gépbe átraktam ezt a linux-os vinyót, és mivel nem érzékelte, kerestem itthon egy jumper-t, beleraktam az első ér párra, és utána felismerte. Majd az egedeti pc-be raktam, és ennek a BIOS -a is felismerte (bár előtte is felismerte, csak hát tötymörgött a boot-olásnál és meg is rekedt, ami hibát ugye idén áprilisig nem tapasztaltam sose).

Szóval az normális, ha egyáltalán nincs jumper egy hdd-n?? Mivel, Uby, említetted, hogy javaslod az erdeti jumpereléssel kísérleteznem (amit én is tervbe vettem tegnap, de ide még nem jutottam el). Na de az eredeti jumperelése az volt a linux-os hdd-nek, hogy NEM volt rajta jumper, legalábbis pár napja, amikor felnyitotam a gépházat, nem találtam rajta. Aztán h volt-e, csak valaki belenyúlt netán a gépembe, ezt nem tudom. De feltételezem, h létezik jumper nélkül is működő hdd. Vagy nem?

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #26561 üzenetére

Köszi, h igyekszel segíteni, de ezekre magamtól tegnap rájöttem -viszont hasznosnak vélem, h megerősítettél ezekben-, és végigcsináltam, de még egy valamit nem, de épp most terveztem, mielőtt a prohardverre lépztem, és látom, te is javaslod: valahogy meg akarom kísérleni az ntldr -t a win-es vinyóra másolni úgy, hogy csak az van bekötve a pc-be. Azt egy órája megpróbáltam már, hogy csak az van bekötve, és boot, ekkor végre nem ír ntldr hibát, sajnos nem jegyeztem meg, mit írt ki, de most megnézem. A köv lépés: ugyanígy csak azt hagyom bekötve, de lubuntu live cd boot.

Szóval tegnap live cd-t oly módon indítottam, hogy mindkét hdd be volt kötve, de ugye tegnap megírtam, h csak a linuxos hdd-t jelezte ki a pcman file kezelő, ezért nem tudtam rámásolni a win-es hdd-re tegnap az ntldr-t. Épp ezért tettem fel azon kérdésemet is tegnap, h hogyan lehet mount-olni a win-es hdd-t. Vagy anélkül is rámásolható bármi file, pl az ntldr? Szóval épp itt akadtam el tegnap, mint tegnap vázoltam.

Tegnap google-lel -mint jeleztem- megtaláltam , mit kell tenni hiányzó ntldr hiba jelzés esetén, sőt, a microsoft oldala még pontosabban leírja a teendőket, még az okát is. Na de még mindig nem jöttem rá, hogyan tudnám az ntldr-t rámásolni, ha egyszer nem mount-olja azt a hdd-t...?

Igen, tegnap xp telepítőt is próbáltam, lehet h rontott is a helyzeten, sajna, mivel nem olyan intelligens, mint egy linuxmint install cd. Utóbbi ugyanis azonnal detektálja, ha már van telepitett oprendszer a merevlemezen, míg az egyik xp telepitő cd-m, amivel tegnap probálkoztam, egyből elkezdte telepiteni az xp-t... szoval sajnos lehet h az még bele is írt a hdd-(k)be...

• mzx

senior tag

válasz mzx #26557 üzenetére

(Apropó, lehetséges, hogy a grub a win-es (windows-os) merevlemezre települt annak idején? Talán mert a win-es hdd volt a master bus-ra kötve.... Netán ez is bejátszik a hiba létrejöttébe? Gondolom, kevésbé lenne komplikált a probléma, ha azonos merevlemezen lenne a win és a linux -eltérő partición-, azon a pc-n... Nem?)

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #26555 üzenetére

Hű, jónak látszó linkek, köszönöm! Szóval holnap a "bibis" pc közelében leszek, és megoldom.
    Arra gondoltam most, h pár lényeges előzményt vázolok, hátha még pontosabban átlátod, mit érdemes tennem és mit nem:

Számomra eddig ismeretlen okokból azon a pc-n levő két, egy-egy benne levő hdd-n levő oprendszer (win ill linux) nem akart elindulni, hanem hosszú percekig tökörészett.

Idén áprilisig szinte sose volt gond e két rendszer indulásával, éveken át. Most májusban viszont egyszer fagyott a linux indulás, de ekkkor a win-es hdd-n a win i boot még oké volt! Utóbbit boot-olva akkkor csináltam egy chkdsk-t, tehát vindózos "csek diszk"-et, hdd javitót, a másik vinyóra, tehát arra, amin a linux van; ez használt is, minden ujra régi lett, mukodott minkét hdd-s oprendszer.

Visszatérve arra, ami a napokban zajlott:
    Szóval pár napig oké volt megint, de a napokban megint tökörészve, fagyogatva indul a linux-os rsz, azon a pc-n, ám de ezek után már a win-es hdd-ról a win se akart eliundulni!
    Ha jól rémlik, a bios-ban is valami furát tapasztaltam, de már nem emlékszem, ekkor mit. Nem nyúltam hozzá évekig, a jump-hoz sem a hdd-n, de ezek után átjumpereltem a linuxos hdd-t, és végre gyorsan indult a rendszer, egészen addig a pontig, amikor a grub-nak kellett volna bejönnie. De ekkor egy windows-os hibát írt ki:
    "hiányzik az ntldr file. CTRL+ALT+DEL-lel restartoljon"
    Utána olvastam, ha kell, szól és belinkelem, mit írt a mikro szaft erről.

AMIT PLÁNE NEM ÉRTEK: ekkor kihúztam a gépházban a win-es hdd-t, reboot, de megint ugyanaz a hiba! Ez hogyan lehetséges? A kihúzott vinyó a win-es, mégis kijelezte a win hibát megint, az előbb idézett hibaüzit ismét...

Még egy fontos megemlitendő: köv. lépésem erre az volt, h a win-es hdd-ről lehúztam a master bus-t, a linux-osról a slave-t, és felcseréltem. Ezután ismét reboot, megint ugyanaz az ntldr -es hibaüzi, tehát a vindózzal volt baja, megint.

u.i.: kíváncsiságodra visszaírtam (pm). Láttad? tudom, semmi extra, de mégis.... ;)

• mzx

senior tag

válasz mzx #26552 üzenetére

Az előző (sorszámú) hozzászólásomban levő kérdéseim a lényegesebbek, de azért egy kis KIEG:
    Hogyan tudom mount-olni a win-es hdd-t a Lubuntu live cd-ről majd? Most nincs előttem a gép, ezért nem tudok ma már kísérletezni vele. Viszont érdekel: tudja valaki, mit rontok el mount-oláskor? A lubuntu pcman file manager-e hiába ajánlja fel a mount-ot, nem reagál rá. Parancs sorból is hiába írtam be, hogy
    sudo mount /dev/sdb /EGY MAPPA
    Pl.:
    sudo mount /dev/sdb /mnt
    ("/mnt" helyett /mediat is, és /home-ot is, meg /home/ubuntu-t is próbáltam, szintén hiába.)
    Aztán lehet, h sdb helyett sda-val is kellett volna próbálkoznom, erre csak most gondolok.

Azért lenne jó mount-olni, mert lehet , h megoldódna ezáltal az egész probléma, mert esélyesen van megfelelő win file-om, amit rámásolva megoldást hoz.

• mzx

senior tag

válasz Lathronos #26544 üzenetére

Mivel a linux se indul arról a pc-ről, pontosan a windows hibája miatt (a windowsnak a rsz indulásához szükséges egyik file-t nem éri el), így csak a lubuntu 10.4 live cd-mmel tudok oprendszert azon a gépen elindítani, cd-rom -ról. Arról meg nem biztos, h elérhető a grub customizer. Találtam guglival egy olyan megoldást, miszerint az /etc-n belül található a grub, és szövegszerkesztővel átírható. Ez tényleg járható út? Hogyan kell átírni? Sose csináltam még ilyet. Nézegettem a google-s találatot, de számomra kissé bonyoiultnak hatott.

Még valami: nem akarom törölni a win-t, egyrészt, mert bízom abban, hogy egyszer talán működésre tudom bírni (olykor használok offline win-t), másrészt meg mert vannak rajta számomra még szükséges file-ok.

• mzx

senior tag

A grub-ot hogyan tudom módosítani, vagy törölni?

A PC-n van egy windows xp, a linux mellett, de egy ideje a windowst problémás boot-olni, olyannyira, hogy a grub el se indul, a windows hibája miatt. Ennél fogva a linux se indítható. Feltételezem, hogy ha a gub-ból kiveszem a win-t, vagy törlöm a grub-ot, akkor el fog indulni a linux ismét.
    Jól gondolom? Ha igen, akkor áll a kérdésem, azaz a hsz-em első mondata. Köszi előre is annak, aki segít megoldani.

• mzx

senior tag

válasz kriszpontaz #26341 üzenetére

Ismét remek ötletet kaptam, köszönöm! Tényleg... pedig olykor nézegettem már spektrogramokat itt-ott a web-en, mégse gondoltam erre eddig. ;) Mivel linuxozom, arra kisebb esély van speckó progit találni, mint win-re, ezért nem is gondolkodtam eddig spektrogram-ban. De van win-emu, linux alatt, bár a win-es app-oknak csak egy része fut rajta. Ez működött! :) Köszi még egyszer!

Egyébként ezekben a színes spec-ekben az a praktikus továbbá -nagyon hasznosnak találom, az általad linkelt is ilyen-, hogy nem csak a Hertz tartományt jelzi, hanem hogy mekkora hangerővel (amplitudóval) szólalnak meg az adott hangok az egyes freki tartományokban.

Kérdés: az utolsó linkedet nem tudom mire vélni, fogalmam sincs, az mi lehet, áruld el, kérlek! Lehet h a szegényes angol tudásom az oka, h nem "vágom"...

• mzx

senior tag

válasz szaszayanou #26329 üzenetére

Na de ekkora differenciával?? Az Audacious 75-t jelzett ki, a másik kb 1000-t!! Ráadásul a VBR-ek esetén a pillanatnyi -mindig más, de legfeljebb csak 1-2 száz kbps eltérésekkel jellemző- bitrátát az Audacious folyamatában jelzi... Ennél a flac -nál az Audacious meg végig 75 -t jelzett, ami egy flac-ra nézve eleve több, mint gyanus...

(Arról nem is beszélve, h flac-ból még nem hallottam, h létezne VBR.)

Szóval a kérdés: melyik lejátszó jelzi megbízhatóan a bitrátát? Bár volt h az Audacious jelzett gyanúsan, amikor az SMPlayer reálisan, és volt már fordítva is. A VLC meg nem mindig jelzi ki, főleg ha nem mp3 a formátum.
    Tehát vmi szoftverlétezik bitráta kijelzésre? A file-on a jobb egérgomb se minden esetben jelzi ki, itt is inkább csak mp3 esetén jellemző többnyire.

• mzx

senior tag

Emberek, nem tudtok véletlen valami linuxos app-ot adott zene file bitrátájának egyértelmű kiderítésére? Ugyanis olykor a különféle médiaplayer-ek eltérő adatot jeleznek ki. Sőt, az a furi, hogy most pl egy flac file-ra míg az egyik lejátszó ezer körüli kb/s-t jelez, addig az amúgy remek audacious lejátszó meg 70 körüli értéket!! Utóbbi nyilvánvaló tévedés, mivel a flac: veszteségmentes, és hallani is az adott flac file-n, hogy kiváló a hangminősége.

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25943 üzenetére

Mondom, h nem ismersz még. :) Nem a képességeimmel van baj, hanem a motivációmmal, ha szoftverekről van szó. Anno a kedvenc programnyelvem a legletisztultabb nyelv volt, az Assembly. Ami ugye majdnem gépi kód. De akkoriban még sok időt fordítottam ilyesmikre. Jó, az Assembly-be épp csak belekóstoltam, bevezető szinten; Pascalba, C-be bár jobban belemerültem, de egyetemi szinten már nem folytattam, szóval azokat is hagytam a fenébe, és már csak elméleti szinten maradt meg készségem ezekre (azaz algoritmus írásra). De programozásból gyak. mindent elfelejtettem. Évek soirán nem nehéz felejteni, ha nem foglalkozik már evvel az ember. Persze 11-12 évesen még basic nyelv, aztán hamarosan DOS, utóbbi meg ugye szintén parancs soros.

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25941 üzenetére

Hu, ez nekem bonyolult, linuxilag, anglikánusilag is. :)
    De azért köszi... ;)

Viszont felfedeztem, h van alsamixer daemon-om! :D Szóval ha meghal a grafikus verzsön, eleve van egy működő karakteres, és ami megnyugtató: mivel ez is default telepített, vélhetőleg nem ütközik a gnome-volume-control panellal. :)

Alapfunkciók műküdnek: van benne hagkártyaválasztó is, és legalább 5-6 sáv. A sávok potijait karakteres oszlopok jelzik. Már most imádom. :D

• mzx

senior tag

UP-olás helyett most máshogyan kérdezek -bemásolom-, hátha így leőbbre jutok:
    Érti valaki ezt a hibaüzenetet?

gnome-volume-control
    ->
    Assertion 'b' failed at pulsecore/memblock.c:451, function pa_memblock_acquire(). Aborting.
    Aborted

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25934 üzenetére

Á, amúgy stabil jószág. :)
    Köszi, nézem a linkeket.
    Na meg keresem a javításokat,hátha az is megoldja.
    Végső esetben meg alsamixer...

• mzx

senior tag

válasz mzx #25883 üzenetére

UP
    Nem tudja vki a megoldást? :F ELég kényelmetlen, h nem tudok előhozni pár hete már, egy volume control-t a boot után pár óra mulva, és onnantól...

(#25908) Syl :
    A mondásod lehetne ;) :
    Jobb ma egy véreb, MINT holnap... de túLzok.... :U

• mzx

senior tag

válasz Syl #25906 üzenetére

Ejnye, látom, Ubyval (mármint nem feltétlen az Ubuntuval, hanem az Ubyfelhasználóval ;) ) egyetemben felébresztettük irígységed a Mint iránt... :P

• mzx

senior tag

válasz mzx #25883 üzenetére

UP
    A Gnome Volume Control hiba kapcsán még annyit: rájöttem, hogy Mint 9-en amikor Stereo Duplex-re kapcsolom, akkor jelentkezik a hiba. Tudja valaki az okot és a megoldást?

• mzx

senior tag

Kérdés: a Gnome Volume Control az utóbbi napokban gondol egyet a boot-ot követő pár óra múlva, és indításakor azonnal abortál. (Az első órákban rendesen elindul, boot-olástól számítva.) Meg is néztem terminálból indítva, és ezt a hibaüzenetet adja:

gnome-volume-control
    ->
    Assertion 'b' failed at pulsecore/memblock.c:451, function pa_memblock_acquire(). Aborting.
    Aborted

Miért van ez, és hogyan lehet megoldani, h fusson mindig? Mármint hogy előhívható legyen mindig a grafikus felülete?

• mzx

senior tag

válasz Syl #25823 üzenetére

Nem tudom ,h koze van-e ehhez, de jelen honapban megszűnt a biztonsági frissités xp-n, hivatalosan is.

"(#25799) Lacpac válasza Lacpac (#25798) üzenetére":

Nem lehet ,h volt alapértelmezetten telepitve nálad egy LXDE asztali környezethez való terminál is? Az alapból fekete hátterű. A gnome-os meg fehér, alapból.
    De lehet h csak elálitottad. Most egy gnome-os van elottem, tobb lehetoség is van a véletlen és a direkt átállíásokra, pl a háttérre nézve:
    edit / profile preferences
    edit / profiles
    terminal / reset (and clear)

• mzx

senior tag

válasz Lacpac #25768 üzenetére

"Hogyan lehet biztonsági mentést csinálni a rendszerről?"

Kendek írt egy (állítólag) bevált scriptet, esetleg privizz rá. Én nem teszteltem még egyébként, de örül, ha mások igénybeveszik. (Nagyon kezdőnek tartom magam, nem merek biztonsági scriptekkel kísérletezni, csak ha lesz hozzá elég kapacitásom hdd-ben, vagy másban, hogy több disztrót is kipróbáljak.) Kendek-et nagyon alapos, megbízható és lelkes tagnak tartom.

"Hagytam 70GBszabad helyet, telepítéskor nem tudtam csatolni /data -nak, hogyan lehet ezt utólag megcsinálni?"

A napokban épp itt szerencsétlenkedtem fstab-bal, pedig segítettek nekem, bár végülis összejött. Úgy tűnik számomra, h az fstab egy megoldás erre.

"Hogyan tudom megnézni mennyi szabad hely van a merevlemezen"

Pl a gparted app-pal.

(#25780) Syl :

Tetszik. :D Viszont az usb vinyódnak tervezek küldeni pár szem negrócukrot. (Hááát, egylőre arra legalább telik nekem. ;) )
    Egyébként ahogy utána olvastam a nas-nak, úgy fest, az olcsóbb nas-ok töredék áron kaphatóak egy komolyabb serveréhez képes, nemde? Szóval megéri, úgy látom, csak egy kis tőke kell hozzá, és praktikusnak is tűnik, valamint hosszútávon rezsicsökkentő. :)

(#25776) ubyegon2 :

Ami off témánk és reakcióm, linkelem inkább.

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25733 üzenetére

"Van amúgy amit még nem válaszoltam meg a többször feltett kérdéseid közül?"

Köszi, már nincs. :) Köszi a korábbi válaszokat. :) Ebben a hsz-emben nincs már kérdés, hanem csak reagálok.

"Te is el fogsz jutni erre a spirituális szintre."

Ah, hogy oda ne rohanjak... :D Honnan tudod, milyen téren milyen szinten állok? Leszámítva persze az Ámítástechnikát. ;) Abban itt tudvalevő, h kezdő vagyok mind hááárrrddverileg, mind pedig szofftttvery very veryleg. :D
    Mellesleg Lao Ce-t amikor olvastam, több dolog is feltűnt olyan belőle, melyekre már úgy 11-12 évesen magamtól rájöttem - hozzáteszem, se net nem létezett még akkoriban (még évekig híre-hamva sem volt internetnek akkoriban), közel se nagyon juthattunk anno olyan infókhoz, mint a mai fiatalok -lévén szoc.rendszer, meg internethiány-, bár én nem is szerettem olvasni, pláne nem (keleti) filó írásokat -11-12 évesen azt se tudtam, eszik-e, v isszák-, hanem inkább magamban filózgatni.

(Ha legalább annyi idős vagy, mint én, akkor képben vagy az akkori világról, inkább azok számára írom, akik esetleg beleolvasnak még ebbe az off-unkba és egyben fiatalabbak nálunk.)

Egyébként meg a tapasztalat a döntő a spirituszos dóóó'gokban (azokról nem beszélek), és nem annyira az, h másoktól, pl Lao Ce-től mit olvas/hall az ember (bár nem baj, ha minimálisan mindenesetre képben van az ember bizonyos, közkeletű ismeretekről, egyes olvasmányokról, és avval sincs baj, ha az ember meghallgatja mások véleményét).

Megint más tészta, hogy amit tud az ember, annak nem mindig tud megfelelni, sőt, van úgy, amikor nagyon nem... :D Értendő rám is. Bár többségében a kivitelezéssel nincs gondom ilyen vonatkozásokban.

Abban egyet értek veled egyébként, hogy olykor tényleg feleslegesek a kérdés áradataim, és up-jaim, de hát mondom, van, amiben nem aszerint sikerül cselekednem, ahogyan meglátom összefüggéseiben a dolgokat. Nah, off végre mára, zárul a koan-talanságok mokkka ak47-es tára (...hogy idézzem a klasszikus "tek-lövőőődözősubyegonokat" ;) ).

"Akármekkora feltöltési sebességed van, ha már 2x annyi a seed, mint a leech, akkor Te már csak csorgatni tudsz felfelé."
    Köszi a megerősítést, most már pár napja végre kezdem tapasztalni is, és egyre többen írják ugyanezt nekem, vélhetőleg fedi a realitást, na meg ahogy nézem én magam is, hááát, sajna ez van, ha seed-elek.

" Az ilyen seedidő kötelezettséggel működő trackereknél el kell kapni a népszerű letölteni való dolgokat az elején. "
    Az más! Te az arányjavításról írsz! Én viszont arra panaszkodom a privát trackerek kapcsán, hogy adott, konkrét torrent független az általános aránytól a user-nél, arra nézve, h mikor léphet ki a torrentből. Ha nem seed-el eléggé, akkor csak több nyapnyi seed-ben állással engedik kiváltani azon a trackeren, ahol vagyok. Ez nekem nem teccccc... Sebaj, kiprobáltam, ez van. Jobb' szeretek dc-zni. Ott az ember kötetlenül kínálhatja fel a közösbe, amilyen van, és ha épp el kell mennem, semmiféle szabály nem tart fel engem. És igen, amit említesz: évek óta publikus trackerekről is torrentezek. Szóval képben vagyok pár dologról évek óta amúgy, amiket írsz a torentezésről -bár teljesen jó h megírtad ezeket itt neked, mivel többségében nem tudhattad, miről vagyok képben már, és miről nem-, valóban ha már privát tracker, akkor azt érdemes kiprószálni, ahol jó sokan vannak, vagy inkább ahol jó sok torrent van (más kérdés h egyesekre nem könnyű bejutni).

"A többi a kliensen és a le/fel sebességen múlik."
    Állítólag ennél még inkább döntő, hogy szerverről torrentezik-e valaki, mert arról jobban töltenek. A napoban hallotam először a NAS-ról, mégpedig itt, és ha jól rémlik Syl említette nekem. (Látszik, nem csak a gépeim őskövületek, hanem műszaki téren én magam is. :D )

• mzx

senior tag

válasz Siriusb #25725 üzenetére

Itt a pont! :D Azért jöttem vissza most, h közöljem, rájöttem, mi okozta, de látom, Siriusb már tudta. :) Igen igen, szóval az történt ,h tegnap olyankor teszteltem portokat, amikor torrentkliens futott, és a tűzfalon be volt állítva a kliens portszáma.
    Amikor kiirtam a vonatkozó kérdésem, akkor meg épp nem futott torrent kliens -se semmi, ami a vizsgált portot használta volna-, bár a scannelt port szintén meg volt adva tűzfalon mint nyitott port, de a weboldal scanner-e zártnak látta.

Siriusb, köszi a megerősítést, ez volt a sejtésem, amit írsz, és ha ketten gondoljuk így, talán lehet is reális alapja. Szóval tűzfalon nyitva a vizsgált port, de ha semmi tevékenység nem folyik rajta, akkor zártnak mutatja egy port scanner. (Ami meg sincs adva a tűzfalon, azt meg hiába nézegeti, azokra timed-out-ot, vagy filtered-et jelez ki egy scanner.)

• mzx

senior tag

válasz sh4d0w #25717 üzenetére

Értelek -legalábbis a lényegét-, és köszi a választ.

Van egy olyan kérdésem -bárkinek szól, akár neked is-, hogy miért jelzi két port scanner weboldal is zártnak azt, amit megnyitok tűzfalamon? Tegnap, amikor vizsgáltam ezeket, még open-nek jelezte ugyanez a két weboldal azon portokat, melyeket gufw-ban megadtam "allow in" szabályként. Most meg closed, de ha törlöm a szabályt, akkor meg timed-out (vagy filtered, a másik weboldalon) - ez utóbbi oké is. Na de hogy miért closed, ha "allow in" -re állítom, mikor open-nek kéne lennie, ahogyan pl tenap is opennek jelezte, azt már nem értem. Vki tudja a megoldást?

• mzx

senior tag

válasz BoB #25714 üzenetére

Nem sok híján csak holnap olvastalak volna, de sh4d0w cikkei kozott keresgéltem, így kivételesen ébren vagyok még. :)

Mielőtt reagálok, üzenem sh4d0w -nak, h megnéztem a blogját, a tűzfalast, de nem merek iptables-hez közvetlenul NYÚLni. Mindenesetre köszi a javaslatot.

(És boldog nyulat kívánok neked, ill. mindenkinek, aki szereti - mármint nem megenni, hanem húsvétolni. :D ) (Én inkább kívánni szeretem, de magát a húsvétot nem igazán. Bár épp az utolsó perceiben vagyunk a "nyúlnak". ;) )

Sorra reagálva vázlatszeruen:

Oké, elhitetem veled, h nőnemű vagyok, úgyhogy szabad locsolni. ;) (Evvel meg is úsztam a miskároltatást, mehetunk tovább. :D )

"Torrentnek sem árt portot nyitni"

Persze, szoktam, h aktiv modban lehessek. De ezt elég befele. Az én bizonytalanságom meg ugye a kifele portnyitásról szol elsősorban. Még mindig nem tudom, miért nem tudtam ma 20 óra körül weboldalt lehívni: az általadjavasolt tuzfal / kifele set miatt, vagy a torrent kliensem pillanatnyi átállitásom miatt, esetleg más miatt? Meglátásod?

Amúgy nem tudom, ki miért látja így, miért ugy abban, h pl szerinted kifejezetten csak bizonyos portok nyithatók meg adott torrent kliensen, míg mások szerint mindegy, csak kb 20000-nél nagyobb, véletlen szeru sázm legyen...

Manjaro: ezt megjegyzem, köszi. :) Ha egyszer lesz elég hdd kapacitásom hozzá, kiprobálom.

Asztali k. vs gui: így már vili, koszi ezt is! :)

Mindenki segítségét nagyon szépen köszönöm! Segítő és lelkes egy társaság vagytok, őszintén így tűnik. :)

:R

• mzx

senior tag

válasz mzx #25712 üzenetére

sh4d0w:

Amit írtam legutobbi hsz-em végén:

"de a szerény ismereteim kozepette ezért nem értem, akkor, nálad miért van iylen nagy mértékben korlátozva az upload sebesség(ed, azaz miért döntöttél ilyen set mellett)?"

-> értsd: a kevéske hardver-szoftver tudásom nem elég ahhoz, h kellően jol megitéljem az ilyen "teruleteket", pontosan ezért van az , h nem értem jol, nem látok bele kelloen. És pont ezért érdeklodom. :) Nyilván csak a picinyke számtech ismereteimbol tudok kiindulni, ez az oka csodálkozásomnak.

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25709 üzenetére

"A Debian a legszivatósabb, amit próbáltam."
    Nah, hát talán pont azért, mert állítólag az egyik legstabilabb, legbiztonságosabb disztro, ha jol tudom.
    "Ahogy nézem, lassan sikerül saját magad is kizárni mindenféle netes ki- bejutásból! :C Ez ám a supersecurity! :DDD"
    Jah, néha még én magam se tehettem be a lábam a saját disztrómba. :D
    Nah, látod, te is ezt csináltad magaddal, csak te amikor Debian-t telepítettél. :D

"A körülmények miatt volt nehéz a Linux telepítése "
    Bocs, h ennyire Kíváncsi Fáncsi vagyok, de tényleg szeretek a dolgok mélyére nézni. :D Szóval... milyen korulmények miatt? :)

Ne tudd meg, eleinte én mennyit b*lf*szkodtam a linux telepitéssel, na de hozzáteszem: én még win-t se telepitettem addig! WinXP-t csak használtam addig, de nem telepitettem, csak amikor linuxszal kezdtem ismerkedni, akkor win-t és linuxot teleptettem, életemben eloszor. Azoban hamar megtetszett az ubuntu telepités egyszerusége, pláne a win XP lassuságához képest.

"Én úgy tudom, hogy a gui az egy program grafikus kezelő felülete, az asztali kezelő felület meg egy disztró grafikus kezelő felülete."

Akkor melyik az LXDE?? GUI, avagy asztali kornyezet?? (A Lubuntu disztrón pédául LXDE van ugyebár... vagy a Peppermint-en is azt'szem ez van.)

"Nézd meg a distrowatch- ot, hogy az utóbbi pár évben melyik volt magasan a legnépszerűbb disztró."

Pont ezt az egyet tudom, h legalább egy éve a legnépszerűbb disztró a Mint, én is azt hasnzálom, MINT az aláírásomban olvashato. ;) Sőt, pár lve is legalábbis a z ubuntuval cserélgette az első helyet. Ezér tcsodálkoztam Syl beírásán, de valamiylen szempontbol lehet h igaza van, csak hát én egy szemlélődő-fejtegető tipus vagyok (már amikor időm, energiám és motiváciom is van adott dologhoz, a számitogépekhez meg nem mindig van), és kiváncsi vahgyok, milyen szempontbol találta ő lassunak és mihez képest. Ha van kedve, majd reagál. ;)

(#25711) sh4d0w :

Jo, de bocsi, még mindig nem értem, h akkor miért csak 5 KB/s? Én tényleg kellően hulye vagyok a számitogépekhez, tehát kéretik szo szerint érteni a kérdéseimet, nem fitymálás van a kérdéseim mogott, még mielott valaki esetleg félreérti. ;) Szoval hadd tanuljak vmi ujat: miért csak 5 KB/s az ideális sázmodra, pláne h privát trackeren is rajta vagy? Értem, h fogni akarod a netsebességed ,mert kell neked másra, egyéb feltoltésre web bongészésre is, stb, de nekem őskövulet gépen remekul megy a bongészo akkor is ,ha torrentezek kozben, és torrent kliensebne nem raktam semmiféle sebességkorlátozást! (Persze mihez képest gyors a bongészésem, pl az én igényemhez képest, na meg amikor nem fut torrent, akkor is kb ugyanolyan sebességgel tudok webezni.)
    Engem privát trackeren az idegesit, hogy esdélyem sinc a legtobb torrentet visszatölteni még 0.5 arányban sem, emiatt köteles vagyok napokig seed-elni, h ki ne rugjanak... Éppen ezért nem korlátozom az upload sebességem. Szoval bár hulye vagyok a sázmitogépekhez, de a szerény ismereteim kozepette ezért nem értem, akkor, nálad miért van iylen nagy mértékben korlátozva az upload sebesség?

• mzx

senior tag

válasz sh4d0w #25707 üzenetére

O.k., mindjárt megkukkantom.

"nem mindegy, milyen vasra rakod"
    Én úgy értettem, h azonos hardware configon összehasonlítva a Mint -ből pl a Mint 13 szerinted mely más disztrókhoz képest gyorsabb? Mivel Syl lassúnak véli, más disztrókhoz képest, és érdekel az ő tapasztalata is engem ,h mely más disztrókhoz képest tapasztalta, persze, mondom: ugyanazon hardware konfigon tesztelve.

"5 KB/s a seedelési sebességem."
    Minek tudható be ez a döntésed? Én a seed kötelezettségtől kínlódom egy privát trackeren, mert hiába nem raktam upload sebessélg korlátot -ennél fogva többSZÁZ KB/s az uload sebességem, legalábbis potenciálisan, névlegesen-, mégis, egyszeruen alig, és csak ritkán megy seed tőlem. :( Pl olykor jó, ha 10-20 KB/s, ami a te 5-ödnél is léynegesen több, de így sem tudom beláthato idon belul teljesiteni adott torrenteken a seed kotelezettséget, pedig van vagy 20 leecher áltaálban, a 3 torrent kozul kettőnél.
    Bár sajnos az is igaz, h 4x annyi seed-er szokott lenni, ráadásul nem serverről torrentezek...
    Szóval miért rakod ennyire alacsonyra? Eszerint nem használsz privát tracker-t? (Egyébként én csak publikust használtam eddig, de most kiprobáltam egy privátot... hát, nem jött be aprivát... tul sok az értelmetlen szabály, szerintem.)

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25705 üzenetére

Félreértettél, nem fitymáltam semmit. :)
    Én szó szerint értettem kérdésem, aminek eleje így hangzott:
    "Érdekel tapasztalatod, mely linux disztró(k) telepítése bonyolult? "

Ez egy érdeklodés volt ,h sorold fel, kérlek. :) Oké, most már kapiskálom, tehát még kb 2005 előtt voltak olyan linux disztrók, melyekkel kinlodás volt a telepités. Jol értem? Erről csak annyit tudok, h az ezredfordulo elején még nem nagyon léteztek gui-s disztrók sem, ugye?

• mzx

senior tag

válasz sh4d0w #25704 üzenetére

Értelek, sh4d0w, csakhogy ekkor kiléptem a torrentkliensből, sőt, mindenből ,csak a tűzfal maradt (késobb még az sem), meg egy web böngésző! Weboldal mégsem jött be. Sőt, reboot-oltam, ekkor csak böngésző indult, de megint nem jelent meg egy weboldal sem, hiába nyomtam rá tobbre is. Teszteltem Mozillán is, Chrome-on is.

Ráadásul, mint írtam, a torrentkliensben csak másodpercekre állitottam át az említett opciot, majd vissza (titkosítás endedélyrol kényszeritettre, majd vissza). Sőt, ezen kivul pár napja tök ugyanazok a torrentkliens beállításaim, mégis le tudtam hívni weblapokat - míg ma 20 ora korul kb fél ora kisérletezés után sem. (Mire gondoltam egyet, kikapcsoltam a modemet negyed orára, majd vissza, és csak ekkortol tudtam ujra webezni.)

Szóval nem tartom valoszinunek, h csak ugy lefogta volna a torrentkliens a böngészomiet... máskor miért nem fogta le? Soha nem tapasztaltam olyat, h weboldal nem megy, miközben torrent megy. Néha valami gebasz volt a netszolgáltatónál, akkor SEMMI nem ment percekig, aztán ment minden a maga rendjén ujra. De ilyet, mint ma 20 ora korul tapasztaltam, még nem pipáltam. Baromira izgat engem, mi okozhatta. A régi szolgáltatomnál is mondták az ugyfélszolg-on, h modem kikapcs 15 percre, majd bekapcs: van, h megoldja a problémát, és most ezt a kivételes szitut megoldotta.

Na de mi okozhatta... szoval ne mtudom, merjek-e a tuzfalamon zárni kifele mindent , ahogy bob irta, avval a 3 port kivételével? Bár te viszont azt reagáltad bob hsz-ára -ha jol értettem- hogy valami nem tokéletes benne(?)

Szoval tanácstalan vagyok, visszaállithatom-e a bob féle tuzfal setet, vagy h ne tegyem, mert netán az okozta? Vagy a torrentkliensem okozta? De utobbi miért? Csak mert a titkositást kényszeritését bekapcsoltam fél percre,majd ujra engedélyezettre nyomtam? Vagy más miatt? Tényleg sose akadályozta a torrent kliensem (mult hét kozepeig a Transmission kliens sem) a weboldal lehívásomat (bongészést).

MÁS:
    Mint elég gyors? Melyik verziójára mondod? Na most kinek a meglátására építsem ezt? :D
    (#25700) Syl az ellenkezojét irta.

MÁS 2.:
    "5 KB/s-t állítok be az egy megás feltöltésemen"

Ezt nem értem, részletezd, kérlek. :)

(#25699) Videl :

Mi a kulonbség az "asztali környezet" és a GUI kifejezések között? Vagy ezek szinonímák? Én eddig a gui kifejezést használtam csak a kettő közül. Nem kötözködöm, hanem érdeklődöm, csak a félreértés elkerulése végett jelzem. ;) Szóval elbizonytalanodom, amikor az "asztali kornyezet" kifejezést olvasom, mert nem vagyok benne biztos: az a gui?

• mzx

senior tag

válasz Syl #25700 üzenetére

Bocsi mindenkitől, h ennyit pofázok. ;) Ráadásul szerk.idő lejárta miatt az elírások jav-ra nem maradt idő a végefelé...

Nah, amíg a kilóméteres nyavajgásomra reagál valaki (arra elsősorban bob kartárs, vagy sh4d0w, légyszi), megkérdezlek, h mely disztrókat tapasztaltál gyorsnak, gyorsabbnak a ubuntu-nál?
    Mivel minimál hdd-im vannak, nem kísérleteztem disztrókkal, csak eggyel-kettővel eddig, pont ubival és mint-tel, na meg a jóval gyorsabb Lubuntu-val, de utóbbinak a grafikus megjelnítése (lxde felület) elég pocsék.

(#25702) ubyegon2 :

"Linux telepítése bonyolult"

Érdekel tapasztalatod, mely linux disztró telepítése bonyolult? Én kezdő vagyok, de a mint és ubi, meg lbi telepítése egyszerűnek tűnt nekem, sokkal hamarabb megvolt, mint a win xp-é, és csak egy pici particionálásra kellett ügyelni szinte. Bár biztos van a telepítésnek haladottabb foka ,nem tudom, bár én manuálisan indítottam, mivel a default install set nem feltétlen tetszik nekem.

• mzx

senior tag

Üdv ismét!

Elsősorban bob.zxr -től, és sh4d0w -tól kérdem, mivel velük merült fel a téma a mai nap.

Majdnem pórul jártam, és az lenne a kérdésem, hogy kedves bob, az általad ajánlott tűzfalbeállítás okozott-e nekem majdnem problémát, amit mindjárt részletezek (ez esetben sh4d0w-nak igaza lehet, h valami nem tökéletes az 53,80,443 kifele engedés melletti minden zárás kifele beállításodnak),
    avagy az lehetett-e a ludas, hogy közvetlen ezen átállításom után a qBittorrent beállításaimmal is kísérleteztem, mely során a titkosítást átállítottam "engedélyezett"-ről "kényszerítettre" (bár azonnal vissza is raktam "engedélyezettre") ? (Utóbbi verzió esetén nem zárható ki, h tökéletes a te tűzfalbeállításod, kedves Bob.)

K I E G :
    Természetesen a felelősség az enyém, magamra vállalom, hiszen az ember itt meghallgat javaslatokat, és a saját bőrére kísérletezik. :) Csak érdeklődöm, mi okozhatta az alábbi problémámat (ami megoldódott amúgy, csak nem tudom, visszaállíthatom-e a bob féle set-et a tűzfalamra ezek után).

A probléma, ami történt ,bár megoldódott, a következő (az oka, amiért írok erről tehát, hogy nem tudom, merhetem-e a tűzfalbeállításaidat, Bob, visszaállítanom, tehát nem az okozta-e az alábbi gondot a gépemen, vagy inkább hagyjak kifele mindent? ...mert most avval mukodik) :

Nah, szóval. A fent említett két művelet (tűzfalszabály átálítás, és torrentkliens átállítás) után olyat tapsztaltam, amit eddig nem: volt internetkapcsoaltom, de fura mód kizárólag a torrent kliens működésében észletem ezt, legalábbis böngészni nem tudtam!

És az a "poén" (bár valóban megtörtént), hogy ezek után a szóban forgó tűzfalbeállítást után átállítottam "mindent enged kifelé"-re, de ez után se jött be semmilyen weboldal! Sőt, ezek után fél percre kikapcsoltam a teljes tűzfalat, de ekkor sem jött be egyetlen weboldal sem! Miközben VOLT NETEM! Legalábbis a tirrebnt vígan seed-elt. Bár ami fura volt még ,h indítottam torrent kliensben egletöltést próbaképp, és megakadt, de azt eddig is csinálta, aztán pillanatstop , majd indítás után valahogy el szoktak indulni a letöltéseim. Ja, és webrádók se indultak, ne mcska a webböngészés szünetelt.
    terminalból pingeltem, és 0% vesztett csomaggal, és valami 0.satöbbi ms-mal működött is.

Tehát a kérdése az, kedves Bob fórumtárs beállításaival lehet némi gond, avagy avval okoztam ezt, hogy (rögtön ez után) a torrent kliensben a titkosítást átállítottam engedélyezettről kényszerítettre, bár onnan egy perc mulva vissza engedélyezettre?

Ja igen, és hogyan sikerült a webböngészést visszahoznom? Kiakcspoltam negyed órára a modem-et (router-em nincs).

Jól sejtem, a modem configjában valami hibásan rögzült , vagy a tázfalátállításom hatására, vagy a torrentklien set átállításom hatására?

• mzx

senior tag

válasz CPT.Pirk #25665 üzenetére

Üdvözlöm Önöket, uraim. Itt a BannHammer brigád Osztyapenko osztaga, offlájn üzemmódban, mzx álnéven. Pendrájvokat és műkörmöket az asztalra!
    :P
    "Halló! Köbüki? Jó fogás van. Igaz, a gyanusítottakból csak egyetlen nőnemű. Valami Syl, vagy szilfid(?) néven... Vigyázat! Különösen értelmes példány! Óvatosan vele" ;)

• mzx

senior tag

válasz mzx #25662 üzenetére

Mondjuk, számomra már sz*rt sem ér az uninstall után... szerencsére nem hagyott kitörölhetetlen emléket számomra a Thunderbird ;)

"Huh, elnéztem a topicot. Azt hittem ez a 'Linux abszolút kezdőknek'"

Neeeem, nem, ez most éppen a lököttek kétszemélyes gyülekezete egonnal és velem az élen. :P ;)
    Mehetunk át ide. :DDD

• mzx

senior tag

válasz mzx #25661 üzenetére

Hm... lehet, h töröltem vmit belőle márciusban... na sebaj.
    (Egy biztos: nem toaletpapíral....)

• mzx

senior tag

"A TEk az, ami téged figyel, majd ha hazaérnek a Pancho Arénából. ;]"

Akkó' majd jóóól tökönrúgom a TEKintetes urat... nyaffnyaff... :U Engem csakis az orwell-i nagytestvér figyel. :P (Az meg kit nem ;) )

"Bele hát, az én gépembe legutóbb az asszony nyúlt bele a porszívócsővel véletlenül, mert nyitott az oldala. A gépnek."

Dr.Lütyő.. :P

Na de mégis mééé' van 2014. márciusi bejegyzés egy pár éve nem használt, és akkoriban uninstallált offline levelező kliens mappámban? Nem értem...

• mzx

senior tag

válasz MacCaine #25658 üzenetére

"Terror elhárító központ? A készenléti rendőrség új neve."
    :))

Erre vki esetleg? Most tűnt fel számomra: szóval hogyhogy módosítás szerepel a .thunderbird mappámban, idén márciusban? Pár éve kipróbáltam egy napra, uninstalláltam, 'oszt annyi... Akik fizikailag a gépemhez férnek, belenyúlhattak? :U Vagy egyszerűen csak vmi app írt bele? (De minek...)

ubyegon:
    "Aki nagyon rejtőzködik, az meg ugye gyanús"

Baszki... :U Túlságosan is kilóg pedig a jobb fülemről a faág... francnak keresem a nyuszitojásokat.. ehh.... :U :P

• mzx

senior tag

válasz kispx #25655 üzenetére

Hm... nem értem, pár hetes dátummal is szerepelnek file-ok a .thunderbird mappámban... azt tudom ,h fizikailag egyesek hozzáférnek a gépemhez, de lehetséges, h belenyúltak pl ebbe?

(#25656) ubyegon2 :

Na puff :D Megint fejthetem meg egon hieroglifáit. ;) Mi az a tek?

• mzx

senior tag

válasz kispx #25653 üzenetére

Köszi nektek a segítségnyújtásotokat, sh4d0w és kispx. :)

Frankó! :) Már megijedtem ,h a hdd-men valahova elmenti a böngészős levelező a leveleimet... :D Ma is tanultam vmi újat. Az én szintemen... :D (Szégyellem magam, h ennyire kezdő vagyok még mindig... :( De hát tényleg csak alap szinten van igényem képbe kerulni a számtech-ről, meg annyi minden más is leköt.)

A TB-s file-k esetén mit javasolsz, mit tehetek a biztonságomért? Töröljem a fenébe azt a 15 MB TB mappát, ahogy van, és ennyi? :) a js file-ban tényleg nincs arra utalo jel, h milyen postafiokkal használtam, lehet h anno az uninstall lesmirglizte, nem tudom...

• mzx

senior tag

válasz kispx #25651 üzenetére

Jaaaa, pardon! El voltam akkor én tévedve. :) Köszönöm nektek, h felvilágosítottatok. :D

" egy ilyet kéne hogy láss:
    user_pref("mail.identity.id1.useremail", "itt_lenne_az_email_cimed");

Esetleg a mail.server.server1.userName kulcsra is rákereshetsz, hogy megtudd, hogy mi volt a felhasználóneved."

Egyik karaktersorira sincs találat a file-ban.

"De miért nem nyitod meg a TB-t, az is megmondja, hogy milyen postafiókok vannak benne :)"

Mert pár éve, amikor kiprobáltam, pár óra / pár nap mulva uninstalláltam a TB-t.

Erre: "(#25650) mzx" légyszi még valamelyikőtök válaszoljon, és akkor kerek lesz a számomra a kép. ;) Köszi a segítséget nektek! :)

• mzx

senior tag

válasz sh4d0w #25649 üzenetére

Ebből indult ki a kérdéssorozatom:

"IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak."

Ezek szerint ott zavart meg engem ez a wikis idézet, hogy azt hittem ,a gmail -t és a hotmail-t használva kizárólag böngészőből, netán a hdd-n is marad nyoma a levelezésemnek... Tehát mégsem?

" Ürítsd a böngészőcache-t és nyoma nem marad lokálisan semminek."

Jaaa, csak simán pl Mozillában a "clear all current history"-n belül ha kipipálom a cahche-t, és úgy törlöm ezt (is) a Mozilla FF-en, akkor ez után nyoma se marad semmi levelemnek, se semmi avval kapcsolatos adatomnak a hdd-n?

• mzx

senior tag

válasz kispx #25647 üzenetére

"Ha böngészőből használod, akkor nem az IMAP protokollon fogsz a szerverrel kommunikálni. Így felesleges azon aggódni, hogy az IMAP protokollon leszedett leveleknek hol van cache-se."

Akkor milyen protokollon? Köszi amúgy, h segítesz folyamatában. :) Elég homály vagyok ehhez... (Talán mindjárt képbe kerulok alapvetoen, aztán már nem tartalak fel.)

Szóval akkor rosszul tudtam, ezek szerint... Nem is Pop, nem is IMAP? A gmail és a hotmail milyen protokollt használ akkor?

• mzx

senior tag

válasz kispx #25645 üzenetére

J A V :

1 és 3 -as végére a válaszokat már értem, köszi. :)

A 3-as kérdésem elejére:
    "Böngészőből használod vagy levelező klienst használsz hozzá?"
    Kizárólag böngészőből szoktam levelezni, de, mondom, pár éve kipróbáltam offline módon, Thunderbird-del.

Pill nézem a prefs.js-t....:

Kukacjelre nincs találat, végig is néztem, nincs benne email cim...

• mzx

senior tag

válasz kispx #25643 üzenetére

"Nem fogja értesíteni a szervert, a szerverről a leveleid sem fognak eltűnni."

1)
    Értem, tehát ha törlöm a .thunderbird mappámat, annak kizárólag egy esetleges Thunderbird alkalmazás esetén lehet jelentősége, mivel ez utóbbi üres lesz az adatokra nézve?

2)
    A .thunderbird mappában hogyan tudom kibogarászni, melyik postafiókomhoz használtam évekkel ezelőtt? (Aztán lehet h marhaságot kérdezek, mert talán létezik külön TB fiók is, de offline levelező rsz-ekkel sose foglalkoztam, kivéve pár éve annyi, h kipróbáltam.)

3)
    Visszatérve az egyik kiinduló kérdésemhez: Hogyan tudom törölni az elvileg ideiglenesen letöltött leveleimet pl amikor gmail-t hasnzálok online, szóval letörölni úgy, hogy a gmail servern-en NE törlődjön? Valamelyőtök azt írtam, hogy ha megtalálom a hdd-n az ideiglenesen tárolt leveleimet, akkor azok törlésével törlődik a gmail serveren is, nem?

• mzx

senior tag

válasz kispx #25641 üzenetére

Thunderbird-öt már nem használok! Régebben kipróbáltam, és maradt valami 15 MB szöveges file a hdd-n.

"Ha törlöd a .thunderbird akkor nem csak a leveleidet törlöd, hanem a beállításaidat és a postafiókodhoz tartozó adataidat is. Így a TB következő indításánál üres lesz, annyit sem fog tudni, hogy Te valamikor egy postafiókot megadtál neki."

Fogalmam sincs már, hogy melyik postafiókommal próbáltam ki a Thunderbird-t anno... Ha törlöm e mappát, akkor online "értesíti" az adott fiókomat, pl egy adott gmail fiókomat, hogy a gmail serveréről is törölje a leveleimet??

• mzx

senior tag

válasz kispx #25639 üzenetére

1)
    Hol találom? Gmail-t és hotmail-t használok.

2)
    Érdekel az is tehát ,hogy ha simán csak törlöm file kezelővel a ".thunderbird" mappámat a home-on belül, akkor ez is megoldja a helyzetet? (Tehát nem szeretném a merevlemezen tárolni egyik levelemet sem.)

3)
    "Jobb gomb a postafiókra -> beállítások -> Szinkronizálás és tárhely"
    Igen ,de hol? :) Gmail-ben? Hotmail-ben? Máshol?

Thunderbird-öt már nem használok! Régebben kkipróbáltam, és maradt valami 15 MB szöveges file a hdd-n. Simán törölhetem, ha nem kell? Vagy a törléséhez más is szukséges?

• mzx

senior tag

válasz sh4d0w #25636 üzenetére

Köszi, értem, és hol, hogyan tudom beállítani, mikor törlődjenek?

A thunderbird egyébként nem pop3 alapú? (Kifejezetten IMAP-ra fókuszál a kérdésem.)

Csak simán törölhetem a ".thunderbird" mappámat? Vagy máshogyan szabályos eljárni a törlésekor?

KIEG:

kispx :

"> "- És mikor törlődik onnan automatikusan?"
    Leginkább semmikor. Be kell állítani, hogy X nap után törölje a levelet. De ilyenkor általában a szerveroldalon is le szokta törölni a levelet, szóval azt is be kell állítani, hogy ott ne törölje."

Hogyan?

• mzx

senior tag

válasz BoB #25633 üzenetére

Persze, persze, benéztem, bocsi... a fordítottja szerepel a nem működő pl-ban, tehát kifele minden engedve, de tiltva a 80, oké. :) Persze h úgy nem működik. :)

A (#25632) mzx másik részére is esetleg kérhetem tapasztalatod? :)

------------------------------

(#25634) sh4d0w :

Oké, a tapasztalatcsere is megfelelő kifejezés, én egészséges vitaként aposztrofáltam köztetek. :)
    A (#25632) mzx -ban általam írtak esetén hogyan zajlik a passzív mód egy torrent kliens esetén, kifele és befele teljesen záró tűzfalnál? Eszerint vannak alapból nyitott portok, melyeket még egy tűzfal sem bírálhat felül?

Köszönöm a kieg-t, igen ,egyébként olvastam javaslatot arra, hogy inkább csak 49151-től magasabb portszámot adjunk meg torrent kliensnek, persze max 65535-ig.

-----------------------------

Új kérdésem:

" IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak."
    [link]

Ehhez 3 kérdésem van:

- Az IMAP-ról tehát írja a wiki, hogy ideiglenesen a gépre IS tárolja a lehívott levelet; hol találom meg azt a gépemen; avagy a chache tartalom csakis cache memóriába kerülhet? Esetleg a hdd -ek a swap paríciójára?

- És mikor törlődik onnan automatikusan?

- Hozzá tud férni illetéktelen személy az ilyen módon ideiglenesen letöltött tartalomhoz?
    (Most nem arra gondolok, h adott mail fiókot fel lehet törni, ami talán az adott levelező szolgáltatás serverén történhet, bár ezt lehet h rosszul tudom.)

• mzx

senior tag

válasz BoB #25631 üzenetére

Miért, nem egészséges vitát folytattok? Akkor hogyan nevezed? :) Sztem tök jó, amikor tapasztalatokat, érveket ütköztet két ember egymással, ahogy pl ti is. :)

(#25627) bob.zxr :

Lehet, h butaságot kérdezek, de amin én eltűnődtem, az esetleg hasonló a te tűnődésedhez? Nevezetesen, hogy nem értem, technikailag hogyan képesek tölteni tőlem p2p hálón olyankor is, ha kifele is, befele is zárok mindent a tűzfalon?
    Tudtommal ezt hívják ott passzív módnak. Aki aktívban van, az tud a passzívtól is tölteni; na de hogyan? Nem függ ez össze a portokkal? Miközben az aktív mód
    összefügg a befele portnyitással!

Egyébként ez miért nem működik: (#25619) bob.zxr ? Kifele minden engedve van. Bár nekem a másik verziód jobban tetszik, mivel azon kifele minden zárt, mégis lehet böngészni közben, a kivételek miatt.

• mzx

senior tag

"nem a Te 80/81/443 portodat kell engedni"

Öööö... telefonszámot nem illdomos megadni. :) (Csak vicc vóóóólt... nem hagyhattam ki :D )

Komolyra ford.: Tisztelt Sh4d0w / sh4d0w, én mint kezdő értékelek minden tartalmas hozzászólást, különösen pl Tőled, azaz a tapasztaltaktól; bár érdekes a vita Bob és közted, és ezt nem ironikusan mondom.
    Igaz, mélyebben hozzászólni nem tudok ahhoz, kifelé mit kell engedni és mit nem, pláne hogy pont erről szólt kérdésem, mindenesetre Bob beállításai beváltak nálam, aztán lehet, h a te meglátásod árnyaltabb, nem tudom, mivel nem értek hozzá.

• mzx

senior tag

(#25608) ubyegon2 :

"Egy csomagon alapvetően háromféle műveletet tudunk végezni: elfogadjuk (ACCEPT), eldobjuk (DROP) vagy visszaküldjük (REJECT). Utóbbi kettő fő különbsége, hogy REJECT esetén a küldőt ICMP-üzenettel értesítjük arról, hogy a csomagot elutasítottuk, így hamarabb "érteni fog a szóból"."

THX! :) Keresgéltem, de nem akadtam vonatkozó ifóra, úgyhogy jól jött! :)

"Lassan okafogyottá vált ez a tűzfal kifelé téma, de csak rágódsz rajta. :D Mi ennek az oka?"

Később:

(#25613) sh4d0w :

"Nem mindegy, hogy egy portot kifelé, befelé, vagy mindkét irányban zársz."

Én is erről beszéltem ubyegonnak. Nem csak én forszírozom a témát. ;) És jogos!

(#25611) sh4d0w :

"Meg kellene már érteni, hogy amikor böngészel, nem a Te 80/81/443 portodat kell engedni kommunikálni, mert ezek szerverportok. "

Értettem, főnök! :DD (Már pattanok is. ;) )

(#25618) bob.zxr :

"Default: deny (incoming), deny (outgoing)
    New profiles: skip

To Action From
    -- ------ ----
    80 ALLOW OUT Anywhere
    443 ALLOW OUT Anywhere
    53 (DNS) ALLOW OUT Anywhere"

Akárhogyan is nézem, így már tényleg működik... viszont kezdő vagyok, sh4d0w (#25621) valszeg mélyebben belelát, mindenesetre nekem most így oké, ahogy bob írtam, mivel tudok böngészni e beállításkkal, plusz zárva minden más kifele.

(#25626) teleahocipöm :

"Ha a tapasztalt linuxos társadalom is ezen ennyi ideje el tud vitatkozni, hogy ez most jó vagy sem, akkor ezen egy kezdő csak pislog értetlenül :)."

Én is kezdő linuxos vagyok (bár néhány éve használom már, és szinte csak ilyen oprendszert, de hát nem vagyok motivált bármiféle oprendszer túl mély megismerésére -mivel sok minden más dolog is leköt-, ezért haladok CSIGAlassúsággal), szóval csak annyit reagálnék erre, hogy a legtöbb dolog szempontfüggő - valszeg ezért van és lehet alapja vitázni erről arról. Vélem én.

(#25610) CPT.Pirk :

"Hát én is ezt mondom! Mikor csapataink harcban állnak a rezsivel -rezsi wars-"

Az én rezsim se jobb, na de gondoljunk bele, kérem szépen, a K*d*r rezsim alatt meg nem csak rezsim volt, hanem rezsi wars mellett star wars -os hidegháború. :D

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25591 üzenetére

Mielőtt reagálok, egy új tűzfalas kérdésem (persze bárki megválaszolhatja most is, előre is köszi) :
    mi a különbség a visszautasítás (reject) és a megtagadás (deny) között?
    Befelé záráshoz melyiket válasszam a kettő közül? (Deny-t szoktam.)

Nah, végre érted, mire vonatkozott az outgoing/firewall kérdésem. ;)
    Köszi a megerősítést, eszerint jól tudtam és tapasztaltam, h kifelé engedni kell mindent. Időközben találtam egy weboldalt, ami szintén ezt támasztja alá:

"UFW's defaults are to deny all incoming connections and ALLOW ALL OUTGOING connections."

Ha zárok kifelé mindent, nincs netforgalmam. Gondoltam, próbaképp zárok kifelé is mindent, de megadom kivételnek kifele engedni a 443/TCP-t (https), a 80/TCP-t (http) és a 81/TCP-t (http alternate), de még így se tudtam weboldalt böngészni, ha minden mást zárok kifele (outgoing), a tűzfalon.

Az általam linkelt weboldal megjegyzése:

"Note: if you want to be a little bit more restrictive, you can also deny all outgoing requests as well. The necessity of this is debatable, but if you have a public-facing cloud server, it could help prevent against any kind of remote shell connections."

Tehát azt írja, ha egy kicsit korlátozóbbak akarunk lenni, kifelé is tilthatunk mindent, de ennek szükségessége VITATHATÓ! Csak bizonyos esetekben célszerű kifelé tiltani mindent, és ír példát ilyen esetre (nem értem a példát részleteiben, hogy a cloud server esetén mi van, de az én számomra ez már részletkérdés).

• mzx

senior tag

válasz ubyegon2 #25581 üzenetére

Ja, erre nem írtam még:
    "Nézd meg terminalban a sudo ufw status-t. Ha azt írja: Állapot: aktív, akkor jó."
    Igen, active-nek jelzi.

"Valami a böngészőidben blokkolja, próbáld meg a böngészőt kiegészítők nélkül."
    Nincs kieg a Chorme-omban.

"Próbálj más online port scannert keresni."
    Mondom, használok. Azok szerint zárt, vagy egyéb módon gátolt az összes portom, hiszen gufw-ban BEFELÉ így állítottam be, kivéve persze a torrent kliens port-ot (amit folyton változtatok). De a kérdésem arról szólt, hogy kifelé mit állítsak be a (gufw) tűzfalamon? Szabad mindent engedni kifele (out), vagy az túl kockázatos?

"Nekem minden closed és stealth, a torrentezés megy rendesen."
    Kifelé is mindent tiltasz? De akkor nem lehetne egy csomó dolgot tenni, nekem így tűnt amikor régebben ezt teszteltem, bár nem alaposan teszteltem, ezért is kérdezek erről, hogy kifele (out) mit állítsak? Azt tudom ,h a 80 és a 443 -as port kell kifele, máskulonben nincs weboldal böngészés. De pl netrádiónként kulon be kell állítani kifele a portokat?? Van értelme egyáltalán kifele tiltani szinte minden portot? Vagy nagyon is szukséges?
    Ha befelé mindent zársz, persze, hogy mukodik a torrentezés, csak hát akkor passzív módban vagy.

"Lao Ce kínai volt. :Y :DD ezért nem vettem a poent"
    Tudom h kínai, én viszont szeretek játszani a szavakkal olykor. ;)

• mzx

senior tag

válasz CPT.Pirk #25577 üzenetére

Köszi a válaszokat!! :) (Közben gugliztam a nas-ról, egészérdekes cucc. :D )
    Elképesztő! Még itt prphardveren is azt írták nekem páran tegnap e topicban, hogy a dc így, meg úgy elavult, ne használjam, stb... Vééégre, aki rajtam kívül szereti még a dc-zést, sőt, te is jobban, mint a torrent-ezést. :D Amúgy én is ApexDC-t használok, csak az agondom, h wine alatt edig rendesen működött, viszont a napokban , amikor új verzióra frsissítést követelt meg, nem tudta telepíteni. :( Úgyhogy wine alá nézek még párat, valamint tegnap Vladi felvetette, h ő bár nem dc párti, de az Eiskalt-ot esetleg megpóbálhatom, ami linuxos dc (kis erőforrásigényesről érdeklődtem).

Bocsi a sok kérdésért így egy ütemben, esetleg még zavarhatlak eggyel? ;) "Hát izé, amit használni szeretnél, azt ki kell engedni az ufw-n." Na de akkor nem tanácsos mindent kiengedni? Csak pl 80-as, meg 443-as portot, ha főleg cska netezek? Minden mást letilthatok, és nem fogok rendre akadályokba ütközni? Netrádiózáshoz milyen portot nyithatok:

(#25576) ubyegon2 :

Sajnos Mozillán is, Chrome-on is ezt írja ki: disable. :(
    "For your security, your web browser's "reload"
    function has been temporarily disabled"

Egyébként ez a KIfele portokat is ellenőrzi? A napokban találtam jó kis port scan oldalakat (régebben is hasnzáltam, cska időközben megszűntek azon weboldalak).

(#25579) ubyegon2 :
    AC/DC -> na ez nagy volt! :D

"mz/x de mi az a BúrHonlap?"
    Kedves Köbüki! :D Nem holland honlapról van szó! HOL-NAPról! Csupán bizonytalankodtam Lao Ce kapcsán, hogy vajh' BúrHolnap, vagy BurMa, avagy netán Laosz-e a számazási helye Lao Ce-nek? Így hát elneveztem a "feltételezett" számazási helyéről Laosz Csessz-nek. :P ;)

• mzx

senior tag

válasz mzx #25574 üzenetére

Még egy új kérdésem (lejárt a szerk.időm, külön hsz-be megy) :

" pl. aki digi netes az egy hálózatba kerül mindenkivel a lépcsőházban (akinek a gépébe közvetlen megy a szolgáltatói lan kábel). Ha a hálózat pl. a wines Workgroup, akkor egy csomó szomszéd gépére meg megosztott nyomtatójára be tudsz menni. Ha van routered, akkor hozzád már nem fognak."

És aki linux-ot használ, annak a gépére is be tud menni a vele egy hálózaton levő bármelyik (hozzáértő) user, amennyiben nem rendelkezik router-rel a "célszemély"?

...közben nézem google-lel, mi az a NAS, mert k****rrrvára le vagyok maradva hardware téren... :F :B (Nem mintha software felhasználásban annyira haladó lennék...) A NAS -ha jól látom a google-lal- egy szerver típus??

• mzx

senior tag

válasz CPT.Pirk #25573 üzenetére

Köszi a felvilágosítást! :) Igen, alapból fut ubin, mint-en, stb az ufw, ill annak gui-s verzióját használom, a gufw-t.

Esetleg a másik kérdésem kapcsán is kérhetem meglátásod? Tehát konkrétan én gufw tűzfalat használok; azony nyugodtan engedhetek kifele mindent?? Számítsd bele, h nincs routerem.

Ami még izgat engem (mivel tervezek a jövőben routert vásárolni), hogy ugyebár sokan óva intenek a wifizéstől, biztonsági okokból, tehát wifit csak korátozott célból ajánlanak. Na most, abban vagyok még bizonytalan, hogy ha wifi routert vásárlok, tudtommal azon vezetékes csatlakozás is található, tehát ha arra dugom a gépem, az biztonságosabb, mint ha wifin át netezek, ugye? Javítsd ki, kérlek, ha tévedek.
    Az aggodalmam lényege, hogy nem tudom, annak ellenére, hogy egy wifi router-en van kábeles és wifi csatl. lehetőség is, ennek ellenére nem ront a biztonságon az a tény, ha wifire is képes az adott router, amennyiben CSAK a vezetékes csatlakozását nyomom a gépre?
    Magyarán: én hébehóba szívesen használok bár wifi-t is, mobil eszközön, de rendszeresen netet CSAK desktop gépen használok; szóval biztonságosabb volna, ha inkább olyan routert vásárolnék majd, ami NEM képes wifire, vagy tök mindegy a biztonság szempontjából, hogy wifi-s csatalkozása is van-e a vezetékes mellett egy routernek?

Hoppá! Véééégre rajtam kívül valaki, aki még szereti a dc-t! :DD Milyen dc-t használsz? :) Oké, régi gépeim vannak -ld itt az aláfirkantásomban-, lehet, h az általad használt dc kliens terhelné az enyémet, de mégis, melyikről van tapasztalatod?

• mzx

senior tag

válasz Syl #25570 üzenetére

Nem tudom, mi az a NAS (esetleg elárulhatod ;) ), mindenesetre mégis használsz tűzfalat, csak harvdereset - a router-en. ;)

Erre valaki még megírná, hogan szokta? Légyszi...:

mzx (#25546)

• mzx

senior tag

válasz mzx #25546 üzenetére

UP: mzx (#25546)

(#25547) Syl :
    Nem szoktál torrentezni? :) Ha aktív módban akar lenni az ember, akkor ahhoz portot kell nyitni ugyebár... Tűzfal nékül is megoldható...?

(#25562) ubyegon2 :
    Te néha annyira cinikus tudsz lenni, kedves BúrHolnap, vagy mi is... Laosz Csessz... ;)

• mzx

senior tag

A tegnapi logolás problémámhoz még annyit: ez a BleachBit mílllyyyyen intelligent. :DD Imádom. Mitután töröltem a kern.log-t, meg a message-t is a var/log mappában, a BleachBit saját magától felismerte, hogy az egy nap leforgása alatt gyártott 100MB-nyi syslog: felesleg. :) További 100MB-t nyertem. :D

(Relatíve) új tűzfal kérdésem (illetve up, mert tegnap is kiírtam) :
    Nyugodtan lehet hagyni a tűzfalat, hogy kifelé mindent engedélyezzen? Tehát mindent? Avagy ti szoktatok valamilyen megszorítást alkalmazni out-ra? Ha igen, miket és miért?

• mzx

senior tag

válasz lionhearted #25523 üzenetére

Köszi a kiegészítést.

Fejlemények: néhány órára nem tudtam gépnél lenni, de még mielőtt el kellett mennem, BleachBit-tel rákerestem hulladék file-okra, és meg is találta az éppen (általam) letörölt 3 log file-t, és jelezte az eredeti kapacitásukat, ami tehát együttesen közel 700MB volt. Töröltettem is BleachBit-tel. Persze még ekkor se jelent meg a kérdéses partíción mint szabad hely, aztán reboot, és látszott. Szerencsére azóta , míg távol voltam géptől, újraindítva a qBittorrent klienst és azt aktívra állítva, már végre nem csökkent azon partícióm kapacitása. :)

(Azért, h ne kelljen visszakeresni korábbi beírásom annak, aki olvassa, ismétlem, hogy a rendszerem és a qBittorrent kliensem ext4 -es partíciómon van, míg a torrenteket ntfs partíciómra töltöm, és ráleltem neten egy másik panaszos user-re, akinek alapvetően ugyan ez volt a problémája, ugyanazon okokból, mint nekem - linkeltem pár órája itt az ő esetét.)

Úgy vélem, a megoldásomhoz elegendő volt törölnöm véglegesen azt a 3 darab log file-t, na meg ugye korábban, azaz ma reggel lényeges lépés volt kikapcsolnom az ufw naplózást, a gufw naplózást meg maradt minimális szinten, ahogyan eddig. Ezek együttes hatása miatt vélem úgy, hogy megoldódott a problémám.

A többi hasznos infót köszönöm nektek. :)

Új kérdésem, szintén tűzfallal kapcsolatos:
    Nyugodtan lehet hagyni a tűzfalat, hogy kifelé mindent engedélyezzen? Tehát mindent? Avagy ti szoktatok valamilyen megszorítást alkalmazni out-ra? Ha igen, miket és miért?

• mzx

senior tag

válasz mzx #25520 üzenetére

Na ezt végképp nem értem... az említett 3 log file ugyebár együttvéve kitett közel 700MB-ot. E pillanatban inditottam nautilus file kezelőt gksu -val, ami már engedte is törölni e 3 log file-t, töröltem is ezeket, na de nem változott semmi!! Továbbra is 1 MB alatti a szabad helyem a rendszer ext4-espartíciómon!!... :(

És még mindig nem tudom, mi generálódik folyamatosan tegnap óta, ami csökkenti a szabad helyemet, amióta leszedtem a Transmission-t és helyette felraktam a qBittorrent klienst (ami ráadásul órák óta nem is fut!!), így nem tudom, mi az ,aminek a log-olását (vagy netán mást) korlátozni kellene, azt meg végképp nem tudom, hogyan lehet korlátozni...

SZERK:
    "Az adott disztribúciónak biztos van leírása arról, miként tudod finomhangolni a rendszer logját."
    Én goglizok mint állat, tegnap óta, de visoznylag kezdő vagyok a linuxhoz, alig értem... :(

• mzx

senior tag

válasz mzx #25518 üzenetére

Hangsúlyozom: a problémám alapvetően ugyanaz, mint az általam linkelt user esetén, tehát hogy ntfs partíciómra töltöttem torrentet, és qBittorrenttel. A Transmission torrent kliens nem csinált ilyet.

A helyzet azóta áll fenn, hogy uninstalláltam a Transmissiont, és feltelepítettem helyette a qBittorrentet.
    Vélhetőleg logol a qBittorrent, mint állat... de hogy akkor is, amikor exit-tel kiléptem a qBittorrent kliensből, ezt nem értem. De legalább már rájöttem, hogy ma reggelig ezen felül az ufw tűzfalam is folyamatosan , magas szinten logolt, és kikapcsoltam utóbbinak a log-olását (a gufw-nak viszont tehát engedélyezem, az minimálisan log-ol).
    A qBittorrent, vagy annak kapcsán valami log-ol még, elég sűrűn...

SZERK:

(#25519) Siriusb :

Most látom, h te is írtál, neked is köszi, máris csinálom...
    Nah, azt írja ki, hog yvalami hiba:
    find: `/var/log/gdm': Permission denied
    find: `/var/log/samba/cores': Permission denied
    258037 109088 -rw-r----- 1 syslog adm 111699619 ápr 17 15:17 /var/log/syslog

• mzx

senior tag

válasz Fritz Teufel #25517 üzenetére

Köszönöm. :) Bár a baj lehet, h nagyobb, mint gondoltam, mivel kb az utóbbi órában megmaradt kb 40 MB-on a szabadhely kapacitása, de mostanra lement NULLÁRA. :( HOLOTT továbbra is ugyanannyi az említett 3 log file kapacitása, mivel a gufw-ban levettem alacsonyra a naplózást, a tegnap beállíttott extrém magas helyett, és mert leállítottam a tűzfalamban az ufw logolást, csak a gufw logolást hagytam meg, ami alig telik általában.

Tehát ma délelőtt sikerült leállítanom az ufw logolást... És meg is állt a helycsökkenés... de egy órája még nem csökkent, mostanra nulla lett, pontosabban 324 KB. :( Tehát valami még folyamatosan foglalja a helyet... De mi...?

Arra gondolok, hogy a tegnap, a Transmission torrentkliens uninstallom után feltelepített qBittorrent kliens működése generál valami file-t / file-okat, nem tudom, csak tipp. Csak nem értem, miért teszi, ha már pár órára exit-tel kikapcsoltam a qtorrent klienst...

Szóval... én most oké, letörlöm a 3 említett log file-t, és nyerek közel 700MB-ot... na de... rá kéne jönni, mi viszi el a helyet még azok után is hogy már nem az ufw...

Mindenesetre kecsegtető, amit javasolsz, hogy átírányítani a logolást, vagy automatikus purge, de azért jó lenne tudnom, mi az, ami tegnap este óta folyamatosan pakolja tele az ext4 rendszerpartíciómat...

Egyébként sajnos, kezdő lévén, nem értem teljesen az általad mutatott linkből melyik script kell nekem, talán az utolsó, amit idézek is most, és hogy azt hova kell bemásolnom, hogyan tudom elindítani?

Egyébként tehát erre gondolsz?:

For example, if you want to rotate ufw.log when it grows bigger than 300M, you can edit /etc/logrotate.d/ufw to look like this:
    Code:

/var/log/ufw.log
    {
    rotate 4
    size 300M
    missingok
    notifempty
    compress
    delaycompress
    sharedscripts
    postrotate
    invoke-rc.d rsyslog reload >/dev/null 2>&1 || true
    endscript
    }

• mzx

senior tag

Felmerült egy újabb problémám, bár rájöttem mi okozza, már csak meg kell oldani. Ráakadtam egy user-re, aki szinte pont ugyenilyen problémával küzd, mint én most, itt látható.

A lényeget kiemelem alant, szóval nem muszáj kattintani a fenti linkre; itt tartok jelenleg:

"Megtaláltam a helyet : /var/log mappába van több fájl ami 3.8 gb-os kb és .log kiterjesztése van.
    Lehet, hogy hülyeséget kérdezek de ezek fontosak?
    ki lehet törőlni?"

Nálam ha nem is gigabyte-ok, de jelenleg közel 700 MB -t tesz ki, mégpedig nálam is pontosan azon három darab log file együttesen, melyek az illető user-nél is:

kern.log
    messages.log
    ufw.log

Tehát, rájöttem, mi okozza, és az idézett linken, amire most ,utólag akadtam, itt is kiderült, h az az oka, amire rájöttem:

Tegnap, kísérletképpen magas szintűre állítottam a gufw tűzfalamat. Csak ma vettem észre, h megállás nélkül fogy az ext4-es partíciómon a hely... :D Mire leesett a tantusz nekem, hogy a tűzfalamat tegnap extra erős naplózásra állítottam, és már csak 40MB(!) helyem maradt a linuxmint rendszerpartíciómon! De ekkor kikapcsoltam az ufw naplózást (a gufw meg alig naplózott eddig is). Így megállt a helycsökenés, jelenleg itt "toporgok" 40 MB-tal...

A jelen problémám:
    A fenti 3 log file tartalmát hogyan lehet úgy törölni, hogy semmiféle kár ne keletkezzen a rendszerben? Tartok attol, ha csak úgy á lá náture nyisszantom, törlöm e három file-t, az esetleg problémát okozhat a rendszer működésében. Tuti van valami szabályos tartalomtörlési mód erre, ugye? Parancssorból esetleg?
    Pl a gufw napló tartalmat simán a gufw-ból a megfelelő opció gombjának megnyomásával el tudom érni, ez rendeltetésszerűen használt törlési mód (más kérdés h a gufw naplótartalmat nem akarom törölni, mert kell is, meg alig foglal helyet; az ufw az, ami több száz MB-ot foglal, és nem kell nekem már!).

• mzx

senior tag

válasz Vladi #25447 üzenetére

Apropó, nem ütközik két darab, feltelepített (eltérő fajtájú) torrent kliens egymással? Persze nem egyszerre futtatnám ezeket, de így is ütközhetnek egymással? Tehát amit nem használok már, azt muszáj uninstallálni?

• mzx

senior tag

válasz lionhearted #25445 üzenetére

A gmail nem engedi skippelni REGnél a mobilszám megadás elkerülését, amíg ugyanaz az ip! Csak bejelentkezésnél engedi skippelni! ;) Biza'... :W Különböző napokon, órákon át teszteltem, két böngészőn is...

• mzx

senior tag

válasz woodworm #25441 üzenetére

Nah, elírásaimat nem engedte már javítanom a szerk.időkeretem...

Mondom, tudtommal 2009-es a Mint 9- és hozzátettem, h lehet h rosszul emlékszem az évjáratra. Azonban amit határozottan állítottam ás állítok: NEM mutat frissebb Transmission verziót a Linux Mint 9-esem, sajna, bár tudom ,h jót szeretnél nekem... :)

"Arról hallottál már, hogy lehet külső tárolót is felvenni? A lap tetején a mikéntje."
    Hallani itt sokat hallok arról, de rém ügyetlen linuxos vagyok... Nem tudom, hogyan lehet külső tárolót felvenni, pláne hogy pont azt, mi épp kellen nekem... segíts, légyszi'...

Vladi -ra egyébként lentebb reagáltam, tehát időrendben fordítva látszik, mivel még belefért a szeresztési időmbe. ;)

• mzx

senior tag

válasz mzx #25438 üzenetére

Természetesen a válaszokat köszönöm mindenkinek, holnaptól kliensvadászat. :) És bocsi, ha véletlen megkevertem valakit a gépadataimmal. Most benyomiztam az aláírásomba, így egértelműek azok innentől, milyen vasak (ó-vasak óóó'vasatai ;) ) díszlenek nálam. :)

Még online webes, használható tűzfalteszt oldalt keresek most... De ha vki tud kapásból egyet, azt is megköszönöm.

(#25432) teleahocipöm :
    Nm. Remélem vmelyik bejön neked, hajrá! :)

(#25440) Vladi :

Oké, e megfogalmazásoddal már értem! :) Elnézést, én csak úgy ismertem eddig a kifejezést, hogy karakteter üzemmódú. :) Szóval a daemon ennek szinonímája, köszi a definíciót. :)
    Így már világos sázmomra. Pl a Gufw az Ufw gui-s változata, az Ufw tűzfal tehát karakteres üzemmódú, ahogyan én nevezem. ;) A ti szavaitokka lélhe tehát daemon az is, oksi. :)
    Nézem a linkedet is most, köszike!

• mzx

senior tag

válasz woodworm #25435 üzenetére

Nah, akkor hogy tiszta legyen a kép mindenki előtt:

Egyrészt :) : Én azt írtam az imént, hogy P3-as gépre kellene dc, de nem azt ,hogy csak az a gépem van. Lett azóta egy P4-es, na az se sokkal ifjabb vas. ;) Bár lényegesen jobb, mint a P3-as.
    P4: 1 GB RAM, 2.7 GHz körüli CPU, Linux Mint 9-cel, ami tudtommal 2009-es, tehát akkor nem a 10.04-es ubira épül, de lehet h rosszul emlékszem az évjáratra. (Akinek fontos egzakt módon, akkor google ;) )
    P3: 384 MB RAM-mal, 500 MHz CPU, Lubuntu 10.04-gyel. Ezen grafikus, wine-s dc kliens gyönyörűen fut, csak hát a legújabb verziót nem engedi telepíteni az Apex DC team, legalábbis az egyik gépen teszteltem...

Másrészt: mondom, h nem elérhető a synaptic szerint ennél frissebb Transmission, ezeken. :D

• mzx

senior tag

válasz Vladi #25430 üzenetére

Elírtam, bocsi! 384 MB RAM! És nem vertelek át, pláne nem téged :) ...na jó, BŐ 10 éves, de nem feltétel, hogy egzakt pontosan adjuk meg, hány éves a gép. Ja és én még 2013-ban élek, pardon. :D
    Tény ami tény: fut rajta a wine, és a korábbi Apex DC verziók (mely grafikus!), de már nem engedi azokat a dc, sajnos, pedig egy hónapja még vígen szaladgált rajta. :D

Ööö. mi az a daemon? Elnézést a tájékozatlanságomért...

Egyébként miért mondjkátok ,h felejtsem el a dc-t? Rengeteg előnye van a torrent-ezéshez képest.... és hátrányai is persze, de előnyei is. Nem véletlen van még mindig óraiási user tábora a dc huboknak.

• mzx

senior tag

válasz Apollyon #25424 üzenetére

(#25424) Iscariah :

Folytatom itt, mert lejárt a szerk időm...:

Pentium 3-as gépre kéne torrent kliens és dc++ kliens, 284 MB RAM-os, Lubuntu-s.
    Megszoktam a grafikust, és mint írtam, egyébként egy wine-s szépen ment a korábbi ApexDC verziókkal.

Köszi amúgy az ötleteket.

Szóval pl Valknut dc kliensről, vagy pl ezekről: RufusDC, LinuxDC++ van valakinek tapasztalata?
    És pl kinek mi a tapasztalata a Deluge-ről, vagy az Azureus-ról? Ez is érdekel.

Köszi.

(#25428) woodworm :
    Transmission 1.93. Sajnos régi gép lévén nincs kapacitásom linuxfrissítésre, az adott verzión viszont ennél frissebb nem érhető el.

(#25427) Vladi :

Köszi, holnap elkezdem megpróbálni ezeket. :) Amúgy gui verzió hogyan érhető el? Synaptic-ban benne van? Milyen néven?

• mzx

senior tag

válasz Ligadio #25398 üzenetére

Bár nekem lenne ilyen régi gépem... :DD

(#25415) teleahocipöm:

Ha esetleg meg tudod oldani, h leszeded és telepíted inkább a Lubuntu 10.04-et, és ahhoz leszeded az adobe flash playernek a következő változatát, az egészen szépen menni fog régi gépeken is:
    11.2 r202

(#25424) Iscariah :

Köszi, lehet h megnézem ezeket, bár grafikus ötlet is jöhet, pl. wine alól ApexDC -ami grafikus- kiválóan futott eddig, de az új verziót már nem telepíti, sajna.

Maradjunk abban, h szempontfüggő a vonzalom. ;) Én a dc -t sokkal nagyobbra értékelem, mint a torrentezést, bár mindegyiknek van előnye ill hátránya, egymáshoz képest, így mindkettőt használtam eddig.

• mzx

senior tag

válasz Fritz Teufel #25380 üzenetére

Pl. mert joga van bárkinek ahhoz, h több email címmel rendelkezzen, azonban amíg ugyanaz az ip, addig pl nem minden esetben lehet kikerülni a gmail által kért mobiltelefonszámot -a reghez, bizonyos időközönként kötelezően kéri a google-, amihez azonban semmi közük! Na pl ezért a "turpisság" egy user részéről...többek között...

Mely dc++ kliens ill mely torrent kliens ajánlott régi gépekhez? A transmission bár kevésé cpu terhelő, viszont nemigen szeret seed-elni még aktív módban sem, nálam, sajnos... tehát helyette milyen torrent klienst ajánlatok 10 éves gépre?
    GNOME-os felületet használok.

Per pill megbízható és működő online tűzfaltesztes weboldalt keresgélek, mondanátok ilyet?
    (Amilyen "turpis vagyok", védeni szeretném a gépemet, hackerek ellen. Bár tűzfalamon mindent zárok befele, kivéve olykor, mikor épp melyik portomat, ha torrentezek.)

Előre is köszi.

• mzx

senior tag

válasz mzx #25378 üzenetére

Itt ezt olvastam az imént:

" "Átírod a mac címet Tcp/ip nél megadod az alhálózati maszk alap értelmezett átjáró majd választasz egy Ip címet a szolgáltató Ip cím tartományából."
    Na ez az amit nem ajánlatos megtenni. Ugyanis belefuthatsz olyan IP-címbe, amit már a DHCP-szerver kiosztott, így a dinamikusan kiosztott IP-cím tulajának IP-cím ütközése lesz, ami hálózati problémákat okozhat nála. És ami a szolgáltató ügyfelénél gondot okoz, az a szolgáltatónál is gondot okoz.

Mivel a szolgáltató nem csak a te MAC-címedet tudja, hanem a kábelmodemét is, az által be tud azonosítani, és a hálózathasználati irányelvek értelmében kitilthat a hálózatról."

• mzx

senior tag

válasz Fritz Teufel #25376 üzenetére

Wow köszi szépen neked is. :)
    Közben gugliztam erről, érdekes cikkeket találtam...

...Két újabb kérdésem:

- Lehetséges közvetlen módon ip-t cserélni?
    - Van különösebb kockázata a MAC cím megváltoztatásának?

(#25377) PunkZoli :

Kérdésednek csak a kisebbik részére tudok reagálni: nekem Mint 9-em van (2009-es verzió), azt az akkori linuxmint még GNOME alapu, akércsak az ubuntu-k. Ebbből sejtem, hogy ubuntu alatt az OpenOffice-nak is futnia kell hibátlanul, mivel nálam ez a helyzet, ráadásul alapból rajta van a mint 9 telepítőn. Sajnos érdemben nem tudom segíteni neked. Egyébként is alig hasnzálom az Open Office-t, bár nálam semmi gond ne mvolt eddig vele.

• mzx

senior tag

válasz #19617792 #25370 üzenetére

Köszi. :) És a MAC címet hogyan kell újraírni? Mit jelent az, hogy MAC cím? (Kezdő vagyok...)

• mzx

senior tag

Jól tudom, hogy újbóli netcsatlakozáskor a gép igyekszik az előző ip-t megtartani (persze dinamikus ip-ről van szó), ha a szolgáltató bármelyik másik ügyfele időközben még fel nem használta?

Ha így van, akkor a másik kérdésem: van arra mód, hogy a gép mindenképpen másik ip-t válasszon (persze ha van miből, de szinte 100%-h mindig van miből), ha leválasztom a netet és rögtön visszacsatolom?

• mzx

senior tag

válasz mzx #24896 üzenetére

Csak most probáltam ki a parancsot, mert amíg nem érkezik újabb válasz, nem akartam elsietve kísérletezni, de így fél óra múltán beírtam, amit javasoltál:
    sudo dhcpd eth0
    Hibaüzi:
    sudo: dhcpd: command not found
    Tehát nem találja a parancsot.

Kértem egy helpet is:

dhcpd --help
    ->
    No command 'dhcpd' found, did you mean:
    Command 'dhcpcd' from package 'dhcpcd' (universe)
    Command 'udhcpd' from package 'udhcpd' (universe)
    Command 'dhcpd3' from package 'dhcp3-server-ldap' (universe)
    Command 'dhcpd3' from package 'dhcp3-server' (main)
    Command 'dhcpx' from package 'irpas' (multiverse)
    dhcpd: command not found

• mzx

senior tag

válasz Rimuru #24895 üzenetére

Köszi a "gyorssegélyt". ;)
    A parancsra ezt írta ki nekem:
    eth0 lo ppp0
    Ezt mind helyettesítsem be, vagy pedig ebből csak az általad is felvetettet, tehát csak ennyit?:
    eth0

SZERK:
    Még annyi kérdésem ehhez, h a pppoeconf maradhat, ahogy van? (Tehát az, amit a korábbi, inviteles internethez állítottam be.)

• mzx

senior tag

válasz mzx #24893 üzenetére

*inviteles pppoe-s netem, TEHÁT A KORÁBBI netszolgáltatómtól a net rendben működik (még egy pár napig él az előfizetésem utóbbira)
    -> mindkét rendszeren, tehát a jelen linuxmint -emen is megy, arról írok most is, mint eddig is, korábban is.

Az új netszolgáltatómtól azonban egyelőre csak windows-on megy a net.

• mzx

senior tag

Üdv ismét.
    Épp netszolgáltatót váltottam, Még pár napig megy a régitől is a net, de perpill a linux-ra nincs ötletem, hogyan lehet belőni a netet.
    Win XP-n már megy, csak hát teszelni is nehézkes abban, mert windows -t ritkán használok online, tehát nem állítottam be a windows-omat rendesen, online alkalmasságára , pl. a win tűzfalam állandóan lassított stb.

Az új netem dhcp-s kábelnet, nem pppoe - ennyit tudok egyelőre erről. Itt tehát nem kell jelszó a netszolgáltatás (konfigjá)hoz. Windows-os particiorol tapasztaltam is ,h csak bedugtam a LAN-t, és ment is a net.

Tudni kell ehhezm, hogy eddig (és jelenleg is) az előző , inviteles pppoe-s netem rendben működik, és tehát az új netszolgáltatótól is, de jelenleg csak windos-on.

A kérdés értelemszerű: mit kell tettenm h linux mint 9 -emen is fusson a net? Esetleg az inviteles pppoe konfigot valahogy ki kell lőne ehhez? Ha az új netszolgáltató modemje LAN-ját dugom be az inviteles helyett, akkor semmi.... nem érzékel neten jelenleg a linuxmint.

Előre is kösszeNET, aki tud irányt mutatni, mit állítsak be, hogy menjen az új net. :) Persze nem lenne rossz, ha egyszerre mindkettő menne, a régi is, az új is, de a fő cél: az új szolgáltatótól menjen.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés