-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95609 üzenetére
Én azután kezdtem el használni a Rustdesket, hogy a Teamviewer 5 percenként eldobta a sessiont. Amúgy tényleg jó, nyílt forráskódú, nagyrészt Rustban és Dartban írták, és alapvető felhasználásra ingyenes.
Ha van közvetlen IP kapcsolat a gépek között, akkor az NX NoMachine is nagyon jó. Én a cégen belül ezt használom, Windowstól kezdve a Fedorán át, még az oldschool Slackware-en is fut, képes zárolni a gépet, ha valaki csatlakozik rá, és dinamikus állítja a képminőséget a hálózat sebességéhez képest, így nagyon gyors tud lenni a képátvitel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #95585 üzenetére
Nem, a proci típusát pontosan látja a virtuális gépen keresztül is. Vannak módok a W11 telepítésére nem támogatott hardverre is, de nem garantált, hogy frissítéseket egyszer csak be nem szüntetik.
Valszeg jobban járnál a 11 helyett a W10 LTSC kiadásával, ráadásul kevesebb erőforrás kell neki és alapból tök üres. -
RaZroX
addikt
válasz
I02S3F #95441 üzenetére
Én sem mert AMD-m van
#95442CPT.Pirk
Néztem a többi opciót is de azoknál megjelent egy sárga felkiáltójel valami hibaüzenettel, nem próbáltam meg.#95444PCProfessor
Ezt nem teljesen értem, M2 Mac Mini alatt (ugyan így VirtualBox) csak bepipáltam a hardveres GPU gyorsítást és onnantól jó volt minden. -
RaZroX
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #95414 üzenetére
Mivel írod ki a telepítőt? Még arra tudok gondolni... Vannak ezek az iso-hybrid megoldások meg van a dd-s 1:1 kiírás, az előbbivel voltak rossz tapasztalataim régebben, azóta mindig csak ilyen 1:1-ben kiírást csinálok.
sh4d0w: oké, de arra kinek van ideje egy asztali gép esetében?
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95377 üzenetére
Szerintem a contributorok számát érdemes inkább nézni a Github oldalukon, ott 315-öt ír.
-
válasz
I02S3F #95374 üzenetére
Linux Mint-et még óvodások is lazán használnak!
Lélekszámát tekintve mekkora a Cinnamon fejlesztő tábora? Csak mert tényleg tök stabil a produktumuk!
Minap láttam az oldalukat, mert amúgy minek mennék fel...elég népes csapatuk van és meg vannak osztva a feladatok és ahogy látom, egyre több támogatást is kapnak. Ez egy tökéletes öngerjesztő folyamat, mert az emberek elégedettek és küldenek pár dollárt, így még inkább lesz elég ember a fejlesztésekre.
Tévedtem, jobban megnézve csak ketten vannak fejlesztők, a többi tester!
https://community.linuxmint.com/iso/team
Épp minap került szóba, mikor jön ki a az Ubuntu 24.04 után a Mint 22...itt is elég lazán kezelik a június-júliust, mivel akkor adják ki, amikor úgy érzik kiadható, nem egy előre megadott napon. Ez kifejezetten jó így.
Ubuntunál is meg lesz ez, csak ott majd a 24.04.1-es számmal jelzik ezt! 08.15-én
(épp most látom, már van 24.04 beta)
-
sicc_innen
tag
válasz
I02S3F #95347 üzenetére
Köszönöm!
Így fogom kipróbálni elsőként.
Előtte még meg kell tanulnom miként lehet kimenetet "csinálni", berakni. Illetve, a program gombot hogyan kell használni.
Eléggé kezdő linuxos vagyok. Igyekszem fejlődni. (Ami nálam már nem megy túl gyorsan a meglett korom miatt.)
"Persze, live módban is működik az inxi -Gxxx kimenet, amit beraktam képet, live-ban csináltam."
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #95276 üzenetére
Én sima Arch-ot sosem használtam. Manjaro KDE-t olyan 2 évig, de azzal akkoriban voltak bajaim pl. lejárt hitelesítési kulcsok miatt.
Aztán váltottam Endeavour-re, szerintem másfél éve használom, de minden happy. Alapból nagyon kevés dolgot telepít, az egész KDE-s telepítés mérete valami 8GB volt mindössze, szóval nem nagyon lehet rá mondani, hogy bloat lenne.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95273 üzenetére
De miért akarsz bétát használni? Az Ubuntu 23.10-ben szerintem eléggé frissek a csomagok. Ha annál frissebbek kellenek, akkor valóban valami rolling disztrót válassz, Arch, OpenSuse, stb. Vagy esetleg várj egy hetet, mindjárt kijön a Fedora 40, abban is elég friss csomagok lesznek.
Flatpak/snap bármelyik disztróból kiírtható.
-
growler
őstag
válasz
I02S3F #95273 üzenetére
Ha felteszed a Betat, es folyamatosan frissited, ugyanott lesz
mint a vegleges kiadas.
Persze, a vegleges kiadasban is lesznek(lehetnek) meg egy
ideig bogarak. Ezeket is a frissitesek javitjak.Szerk.: Ma neztem meg az Ubuntu Cinnamon 24.04 Betat.
A nyelvi beallitasok hianyoznak belole - a vegleges kiadasban
remelhetoen bent lesz. -
válasz
I02S3F #95023 üzenetére
Talán merek válaszolni...
Exfat gyakorlatilag egy FAT64 rendszer, szinte semmivel nem jobb mint a FAT32.
Exfatnál 555x modernebb az NTFS.
Naplózó fájlrendszer, hibatűrőbb sokkal, metaadatok támogatása, alternatíve data stream, kvótázható, EFS, a fontos adatok pl. leírók redundáns tárolása, könnyű visszaállítás hiba esetén az utolsó konzisztens állapotra (chkdsk) stb. stb.
Ezek miatt nem ajánlott pendrájvra mert eszi de nálam ssd-k vannak használatba.
Minden rendszer kezeli, okostévék is eddig mind kezelték, Android, Linuxok simán. Osix rendszerek csak olvassák, azzal meg 3 szökőévente 1x van dolgom.
Akkor miért ne...?
Hátránya, töredezik. SSD-n ez is értelmét vesztette. -
totron
addikt
válasz
I02S3F #95023 üzenetére
Szét kell tudni választani egyéni célt/preferenciát/berögződést és a lovon egyértelműen fordítva való ülést, linuxnál is, de az élet sok területén. Ambíció és belátás/rendszerbe igazodás egészséges elegye ki szokott azért adni egy tűrhető szájízt. Nála a konokság mintha túlsúlyban lenne, rossz nézni ahogy visszatérően akadályokba ütközik emiatt, cserébe a hajtóerő sem csökken. Ha ezt a környezete megelégeli vagy csak jelzi/mást javasol, akkor ugyanaz a sikertelenségi élményfaktor és az ahhoz kapcsolódó reakciósor játszódik le. Nem lehet így könnyű. Ha Rómában jársz a fájlrendszered is cseréld rómaira.
-
válasz
I02S3F #95023 üzenetére
És growler,
nem merek itt a Linux kezdő topikba válaszolni egy Flatpakos, snapes, Linuxos, videóletöltéssel és fájlrendszerrel kapcsolatos kérdésre mert cigam már leb@szott hogy ez itt offtopik.
Még kivágnak innen, nem kockáztatok egy bant.
Csak akkor azt nem tudom, ha egy kezdő esetleg valamikor olvassa a hsz.-emet, egyből le fogja venni hoy a Snap és a Flatpak jogosultság kezelése eltérő és esetleg segít neki a döntésbe, ez itt bizony nem kívánatos tartalom..
Meg azt se tudom most már hogy bármit egyáltalán szabad-e ide írni.
Csak akkor minek a topik, Kapitány zárd a topikot, itt kuss.
Finomabban, Juhász Gyulát idézve, "A többi néma csend
Hát komolyan félek... -
daninet
veterán
válasz
I02S3F #95002 üzenetére
+1 tumbleweed-re. Ha offline telepítőt szedsz le akkor elsőre tty-ből frissítsd
sudo zypper dup
akkor jó lesz a plasma6-tal. Ha online telepítő akkor nem kell ilyen.
Plasma 5-6 váltásnál volt egy-két apró nyűg azért írom hogy elkerüld. Ezt leszámítva lassan egy éve dolgozik a gépemen. Sok rá a frissítés, 2-3 naponta páz100 csomag, szóval pörög a rolling model. -
válasz
I02S3F #94942 üzenetére
Az nem jó neki, ez a swapFILE leírása.
neki meg swap partíció kéne mert a swapfájlba beállítani a hibernálást, az egy istencsapása.5leteseN,
ne így csinálj swappartíciót hanem egy lemezkezelővel, gparted, disks, gnome-disks hozd létre swap flaggel. Ha kész, a lemezkezelőbe másold ki a part UUID-jét.
Fstabot megnyitod, és beleírod ezt,UUID=19c0ffbb-e092-487a-8f9d-08946926670d swap sw defaults 0 0
az első sor alá, a / bejegyzés alá.
Persz nem ezt!! ez az enyém hanem az UUID-t átírod a saját swap partíciódra.
Majd megnyitod az etc/default/grub fájlt és a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" sorba beszúrod az uuid-t, így fog kinézni,GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" resume=UUID=idejön_az_uuid-je_a _swapparticiónak
sudo-update-grub, reboot és elvileg már használja, és ebbe képes hibernálni is.
Lekérdezheted reboot után aswapon
paranccsal.A swapfájl használata hibernálásra, [ugye milyen barátságosan könnyű?]
Csak zárójelbe fulloffként, mert még mindig dühöngök at előző miatt, ez Windowson 5 kattintás és kész a hiberfile és máris tud bele hibernálni.
-
5leteseN
senior tag
válasz
I02S3F #94942 üzenetére
Köszönöm! Nézem közben.
Arra még bátortalanul rákérdezek, hogy mivel SATA-SSD van a rendszerben, tehát elég gyorsan tud indulni, nem lehetséges, hogy a Hibernálós 12GB swap-olgatása helyett elég lenne, ha a "nem a felnyitogatós+bekapcs"-ra indulna a "lapos", ha be lehet állítani, hogy az USB-s wireless-billenytűzetre kapcsoljon be(DELL Latitude 7250).
... mint B-terv! Ennek akkor látom értelmét, ha az 5-perc után kikapcs-okat követően maga a Linux-újraindulás gyorsabb, mint a 12GB SATA-SSD-re swap-olt állományból "Ébredés".
Melyik a gyorsabb: rendszer-indulás teljes kikapcs-ból, vagy a 12GB-swap-ból ébredés? Általában Firefox "marad" nyitva. tehát elméletileg nem nagy időveszteség, nem bolonyololut azt a Ff-ot indítani, a nyitott lapokkal indul újra, be van állítva
A link swapfile-ról szól.
Döbbenet: (8GB RAM-hoz 11GB swapfile kell?12Gb RAM van! Akkor kb 16GB-os swap-terület kell?
A korábbiak alapján a swap-partícoó tűnt jobbnak, csináltam is egy 13GB-osat.
Akkor az nem elég? Mekkora kellene? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #94821 üzenetére
Azt hiszem valamelyik anticheat megoldás azt sem tűri el, hogy virtuális környezetben fusson a rendszer.
PCProfessor:
De ez jellemzően a PvP játékoknál van, ahol nem mindegyik anticheat megoldás Linux kompatibilis. PvE és single player játékoknál, különösen Steam-ről jellemzően megy a telepítés és a játék egy kattintásra. -
-
-
-
-
válasz
I02S3F #93106 üzenetére
Újabb érv a Mint mellett a flatpak.
Nem tudom, én mindig ódzkodok az ilyen nagybetűs divatf*sok telepítésétől. Amíg olyan cikkek kerülnek ki az internetre, hogy a flatpak nem biztonságos és erről újra és újra kialakulnak különböző fórumokon viták, úgy én biztos nem raknám fel a gépemre.
Persze én nem értek ehhez abszolút, annyit viszont észreveszek, hogy, ha már egyáltalán a vita létezik arról, hogy egy adott valami biztonságos-e vagy sem, addig teljes nyugalommal nem tudom használni azt.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
I02S3F #92892 üzenetére
Mint korábban írtam, a letörölt V5-öt nem találta meg. Gondolom ugyan az, csak pepitában. Nézelődtem Manjaro böngészős software centerben. Ott megtaláltam az általad javasolt parancsot is. Meg egy installos verzióját is.
Sorban futtatva, leírás ellenére V5 települt.
Remove verziót is futtattam. -
shadow1901
aktív tag
válasz
I02S3F #92892 üzenetére
A flatpak eddig V3 volt. Kicserélték V5-re. (már a leírásokat is javították, a képeken az volt, hogy V3, de letöltötte az 5-öst.)
V5 flatpak megy. Nem kell! Letöröltem. V3 hivatalos oldalról letöltve, kellene, de nem megy.
[kép]
Nekem is az lenne a kényelmesebb, ha fent lenne az 5 mellett a 3, ha már előre mutatunk. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #92441 üzenetére
Én meg azt nem tudom, hogy mit rakjak az új céges Laptopra... Vadi új Ryzenes gép, ddr5 ramokkal. W10-re már nincs kamera meg egyéb driverek hozzá, de a meló miatt Win is kellett rá.
Mivel dualbootos alkalmi használatra kellene, így pl. egy Linux Mint lenne a nyerő rá, de az még az Edge isoval sem kezeli a gép billentyűzetét.
-
válasz
I02S3F #92214 üzenetére
Igen, csak azzal is az a gond, hogy nem szép, kerekded kis ikonokat kapsz, mint pl. a Gnome Softwarenél, hanem nyers csomaglistát még, ha GUI formában is. Én értem, hogy mi a gondja neki, hozzá van szokva ahhoz, hogy lát egy szoftverlistát, ikonokkal, kerek megnevezéssel, valamelyikre katt, majd telepít. Az Android is ilyen. Ez meg nem.
-
-
-
-
Warton
őstag
válasz
I02S3F #91907 üzenetére
Ezesetben használj duckduckgo-t! Azon az első találat. Nem próbáltam, de eléggé bloatnak tűnik.
-
válasz
I02S3F #91599 üzenetére
Azért legalább nyugtass meg, hogy ezután a hsz-ed után csuklottál rendesen!
Épp telón olvasgattam a topikot és gondoltam elolvasom a linkelt oldalt...hát qrvára nem úgy lett, hanem egy nyamvadt Windowsos exe direktlinkjét raktad be és elkezdte letölteni a mobilom...mondjuk a notebookra se nagyon hiányzott volna! Túlélhető nyilván, de ilyenkor valahogy jelöljük már, hogy direkt download link vagy valami, arra már ki se térek, hogy Linuxos topikba Wines exe fájlt direktlinkelni mennyi banánt érhetne!
rustdesk-1.2.3-x86_64.exe
A táltosos topikba valamit azért tuti kitalálok neked ezért!
-
-
-
-
-
-
válasz
I02S3F #91481 üzenetére
vagy jelszót változtat a fórumtárs és új jelszónak nem ír be semmit, rákattint az okra 2x-3x és kész! Többet nem jön elő.
Nálam úgy se jött elő többet, hogy elsőre beírtam a jelszót, azt eltárolta és utána működött, de sajnos ez régóta igen rapszódikusan működik és mivel csak kipróbáltam valamit a Chrome-on, nem nagyon foglalkoztatott a dolog, de most próbálgattam és most reboot után kért megint jelszót(gondolom piszkáltam a Jelszókezelőt, azért...), így maradt a
sudo apt remove seahorse
Egyébként mióta Linux Mint-et használok, egyedül a Chrome-nál volt ez a jelszókérős dolog...
-
-
válasz
I02S3F #90803 üzenetére
Mire használod a gépet? Ha nem fontosak a legújabb csomagok és a legújabb Kernel, akkor a Debiannál jobbat nem fogsz találni.
Ha fontosak, akkor valami Arch alapú disztró, vagy Opensuse Tumbleweed.
Szerintem a Fedorában benne van a Red Hat szemete, de ez részemről csak spekuláció, ez végett én nem tudom nyugodt szívvel ajánlani senkinek.
-
-
törölt tag
válasz
I02S3F #87850 üzenetére
Ha jól nézem akkor a linkeken lévő dolgok első része vagy csak program felsorolás, ami esetemben kimerül a TLP-vel vagy olyan komponensek "altatása" amelyekre folyamatosan szükségem van munka közben. Tehát nem azt szeretném elérni, hogy a gép inaktív módban energiát takarítson meg sleep-el, hanem azt, hogy működés közben fogyasszon kevesebbet.
Kijelző, wifi, bluetooth, ssd, audio, keyboard-backlite, satöbbi aktív használatban van, nincs mit altatni.A második linken ugye a cpu frekit lehet piszkálni. Ezt lerendeztem gyakorlatilag egy systemd script hívással, ami kikapcsolja az intel turbo-t. Ezt egyébként anno macOS-en is megtettem.
Vagy esetleg valamin átsiklottam volna, esetleg rosszul értelmeztem?
Ha jól tudom a TLP-t elég elindítani és majd használat közben kiismeri a hardvereket, igaz? -
válasz
I02S3F #87834 üzenetére
Nem lesz egy atomerőmű, viszont ebben az állapotában nagyon gyengus.
Kéne ssd legalább. Ha meg mehet a 4GB ram az is jótékony lenne. Ér-e ennyit, ezt neked kell eldönteni.
Videót ne ezen renderelj, ha mégis, addig menj el egy 2 napos welnesszhétvégére
Hasonló teljesítményű géppel nyomultam évekig, használható volt, kis türelemmel.
Megmondom őszintén, perpill egy kb. 6-8x gyorsabb géppel nyomom és innen nézve-tapasztalva, egy tetűlassú csiga az előző és ha néha elindítom a régit, nagyon negatív az élmény vagyis a jobbat könnyű megszokni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest