- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
Dißnäëß #72206 üzenetére
CloneZilla
A fájlrendszer által nem használt területet nem menti, +választható tömörítés, titkosítás. Visszatöltésnél sem okoz gondot az eltérő méret. Ezt a program "házon belül" megoldja.
Amúgy sem okoz gondot, mivel a a partíciós táblában a már kiosztott partíció(k) méretét/típusát írják fel. Nem innen tudja a lemez, hogy fizikailag mekkora. Egy egyszerű partíció átméretezéssel később is hozzáigazíthatod az új (nagyobb) lemez méretéhez a partíció(ka)t. -
válasz
Dißnäëß #65001 üzenetére
Ennyi, bárhogy állítom, nem tudok kihozni belőle többet.
OK, sejtettem, hogy a 10-15% lesz a legjobb, de ki kellett próbálni és az is megnyugtató amúgy, hogy a rendszer a megfelelőbbet rakta fel, a va-api-t. Szerintem Kapitánynak nem volt még ilyen régi kártyája, azért sokallta a 15%-ot!
Nekem volt anno, de akkor az ATI/AMD-t elég mostohán kezelte a Debian. Is.
ezt akkor gondolom megcsináltad tegnap:
-
válasz
Dißnäëß #64995 üzenetére
vainfo kimenetet nézhetnél, hogy a return érték 0 (nulla)-e.
Egyébként az jó, ha a vaapi fenn volt, mert úgy tudom az univerzálisabb és régebbi vga-hoz is jobb. AMD VGA amúgy kezeli a vaapi-t és a vdpau-t is.
VLC meg default automatára van állítva a hardveres dekódolásnál. Állitgathatod mindkét opciót és így tesztelhető, melyik a jobb, de szerintem ez így elég optimális. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #64957 üzenetére
Viszonylag friss kernel kell az új Ryzen apu-k használatához. A hardveres gyorsítás viszont nem ezen múlik, meg kell hozzá lennie bizonyos csomagoknak, amiket a disztrók egy része nem tesz fel magától valamilyen számomra érthetetlen okból.
A Manjaro KDE nem rossz, de Arch alapú ami miatt belefuthatsz kevésbé tesztelt csomagból eredő problémába. Lehet, hogy nem fogsz de van rá némi esély. Hogy kicsit reklámozzam a Chakrát ami ennek a rokona, ott most sikerült rávennem a fejlesztőit, hogy tegyük be a telepítőbe a gyorsításhoz kellő csomagokat, így mind a film lejátszók, mind a böngészők fogják tudni használni a hardveres gyorsítást. Most épp az RC2 kiadásnál tartanak a telepítőből, bármikor kijöhet a végleges verzió.
-
válasz
Dißnäëß #64957 üzenetére
& (#64955) Tim82
Igazatok van, most újra elolvastam. Akkor az csak olyan volt, mint ha elmondtad volna, mit reggeliztél, finom volt és most kéne egy gépet építeni!
Akkor így az utolsó kérdésre is válaszolhatok: a cikkíró épp most tért vissza a tárgyban szereplő disztróra azzal a DE-vel, de egyébként is ha hinni lehet az itt is tetten érhető hype-nak, akkor tömegesen használja szinte mindenki.
(tényleg, ha nincs most az a levedlett konfig, ami túl nagy, akkor eszedbe sem jut építeni egy ilyen multikonfigot?)
-
válasz
Dißnäëß #64952 üzenetére
Nem értek annyira hardverekhez, de amit az elején írsz:
kétmagos AMD Athlon X2-m, egy full ATX Giga lappal 35W TDP
annak van köze a végén lévő résszel? AMD Ryzen 2-ik gen-es APU-jai a VP9 4K-t is fullba tudják már gyorsítani, például arra is lőhetnék.
Vagy itt most több gépről van szó, csak én nem fogtam fel?
Debian alatt olyanba, hogy böngésző marhára CPU-val oldotta meg azt, amit nvidia-val kellett volna és a gyári driver fent voltEnnek megoldására az Összefoglalóban ott az openGL bekapcsolása FF-ban, jelenleg is szükséges átállítani az
about:configban
az értéket. (ha jól értem a problémát) -
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #64943 üzenetére
Ha értesz hozzá, minden rendszeren te vagy az úr, csak állítgatni kell rajta.
De értem mit akarsz mondani. Azt viszont nem, hogy az apt hogy indulgathat automatán, annak nem kéne. Neked, ahogy nézem, egy systemd-mentes disztró kell: Void Linux, Slackware, Gentoo. Esetleg Duvean.
BSD is mehet, de ha nem szereted a magas procihasználatot, akkor az ZFS miatt mégis kieshet, mert az szereti tekerni a procit, de cserébe magasabb adatintegritást nyújt.
-
Rimuru
veterán
válasz
Dißnäëß #64943 üzenetére
No, szóval kellene valami, ahol én vagyok az úr - hat ha van eros geped is akkor: LFS, Slackware, Gentoo, Crux.
Egyebkent ha a fentiek nem opciok akkor: Arch, Alpine, CentOS, CoreOS + ha erdekel kulonlegesseg akkor NixOS.(hirtelen ezek jutottak eszembe, sorrend nem szamit)
Szerk: a BSD is jo otlet.
gregory91: no para, 5 percig lehet megkezdeni a szerkesztest, es max 15 percig lehet elkuldeni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #60721 üzenetére
Ezt inkább a másik Linux topicban kellene megkérdezned, inkább oda való a téma.
De tippre az a gond, hogy a mkdir /mnt/secret-et rootként csináltad, így a secrethez csak a root fér hozzá. Adj jogot a secrethez más felhasználóknak is mindenre.
Slownz: már rég használtam Manjaro-t, de ez fájlkezelő kérdésének tűnik. Mit használsz? Nem ad lehetőséget, hogy oda felvegyél dolgokat?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #59164 üzenetére
Talan rovidebben:
1. teljes hdd titkositas eseten van-e meg titkositast kovetoen is adat titkositatlanul a legelejen (vagy barhol mashol?). Ha igen, -> 2. Ha nem -> Nincs tobb kerdesem.
2. Ezeket boot utan felul lehet-e irni (csak az azonosito par bajtot ovatosban) mikozben a rendszer el es virul ?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- BestBuy topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Battlefield 6
- Windows 11
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest