Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Rimuru #64945 üzenetére

Van egy kétmagos AMD Athlon X2-m, egy full ATX Giga lappal, az ősrégi Starcraft-os és CS-s gépem amit anyámnak levedlettem, majd eltelt sok év és visszaadott (lett új laptopja). De ez nagy. Néznék valamit tv hátuljára Vesa mount-al, egy kis passzív házban (Akasa Euler M), 35W TDP-be már nagy erő belefér egy bármilyen linuxnak.

Laptop HDD-ket raid-elnék be, egy kisebb részt raid1-be, a maradékot raid5 vagy raid6-ba, esetleg a bármikor pótolható motyókat 0-ba.. attól függően, hogy hány van (most 3db de lehet nézek egy negyediket apróért - 1T-s mind, Toshiba és Seagate).

Tegnap viszont sokat agyaltam azon, hogy konzol elég-e nekem, vagy jó lenne-e egy grafikus felület. Mert akkor nem kellene egy külön lejátszógép és külön a NAS, hanem lehetne egyben.
    - menne rá egy Kodi mint lejátszó szoftver (csak szoftver, nem OS)
    - külső DAC, így film, zene megoldva
    - illetve mint NAS egész nap ellehetne ott a tv hátulján, mivel az nem a falon van és megúszom a kábeldzsungelt és a porfogókat a tv alatt-körül

Azt hiszem, ez a legjobb út. Szerintem erre bármi jó szinte, prociban. Az integrált VGA h.264/h.265/HEVC/Google VP9 4K gyorsítása miatt valszeg valami legújabb generációs procisat néznék a szerény fajtákból, de az integrált VGA-ja kezelje ezeket szépen.

Még azt lenne jó tudnom, hogy egy ilyesmi célra szánt Linuxos kis géphez milyen VGA-t ajánlanátok.

Két szempont mentén:

1. nVidia, AMD, Intel - melyik mennyire támogatott, értem ezt a fentebbi dekóderekre, video lejátszás gyorsítás implementációja. W10 alatt mind gyorsít mindent, de Linuxban már kicsit más a dolog, szerintem nagyon driver függő, mert többször szaladtam Debian alatt olyanba, hogy böngésző marhára CPU-val oldotta meg azt, amit nvidia-val kellett volna és a gyári driver fent volt (nem nouveau).

2. Linux verzió. Olyanra lenne szükségem, ami friss driverekkel műxik, előszeretettel támogatja ezeket az "új" kodekeket és azokat gyorsítja megfelelően, kezeli a hardvert megfelelően, stb.

Az AMD Ryzen 2-ik gen-es APU-jai a VP9 4K-t is fullba tudják már gyorsítani, például arra is lőhetnék.

Tudom AMD jobban együttműködik a Linuxos közösséggel, mint nVidia, ennek ellenére én már mindkét oldalon láttam olyat, hogy au, nem akartam nekiállni XOrg-ot hack-elni, hajam kihullik :)

:R

Szerk.: ráfutottam erre a cikkre. Jó lehet, van tapasztalata vkinek ezzel a disztróval ?

Új hozzászólás Aktív témák