- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magisk
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rimuru #64945 üzenetére
Van egy kétmagos AMD Athlon X2-m, egy full ATX Giga lappal, az ősrégi Starcraft-os és CS-s gépem amit anyámnak levedlettem, majd eltelt sok év és visszaadott (lett új laptopja). De ez nagy. Néznék valamit tv hátuljára Vesa mount-al, egy kis passzív házban (Akasa Euler M), 35W TDP-be már nagy erő belefér egy bármilyen linuxnak.
Laptop HDD-ket raid-elnék be, egy kisebb részt raid1-be, a maradékot raid5 vagy raid6-ba, esetleg a bármikor pótolható motyókat 0-ba.. attól függően, hogy hány van (most 3db de lehet nézek egy negyediket apróért - 1T-s mind, Toshiba és Seagate).
Tegnap viszont sokat agyaltam azon, hogy konzol elég-e nekem, vagy jó lenne-e egy grafikus felület. Mert akkor nem kellene egy külön lejátszógép és külön a NAS, hanem lehetne egyben.
- menne rá egy Kodi mint lejátszó szoftver (csak szoftver, nem OS)
- külső DAC, így film, zene megoldva
- illetve mint NAS egész nap ellehetne ott a tv hátulján, mivel az nem a falon van és megúszom a kábeldzsungelt és a porfogókat a tv alatt-körülAzt hiszem, ez a legjobb út. Szerintem erre bármi jó szinte, prociban. Az integrált VGA h.264/h.265/HEVC/Google VP9 4K gyorsítása miatt valszeg valami legújabb generációs procisat néznék a szerény fajtákból, de az integrált VGA-ja kezelje ezeket szépen.
Még azt lenne jó tudnom, hogy egy ilyesmi célra szánt Linuxos kis géphez milyen VGA-t ajánlanátok.
Két szempont mentén:
1. nVidia, AMD, Intel - melyik mennyire támogatott, értem ezt a fentebbi dekóderekre, video lejátszás gyorsítás implementációja. W10 alatt mind gyorsít mindent, de Linuxban már kicsit más a dolog, szerintem nagyon driver függő, mert többször szaladtam Debian alatt olyanba, hogy böngésző marhára CPU-val oldotta meg azt, amit nvidia-val kellett volna és a gyári driver fent volt (nem nouveau).
2. Linux verzió. Olyanra lenne szükségem, ami friss driverekkel műxik, előszeretettel támogatja ezeket az "új" kodekeket és azokat gyorsítja megfelelően, kezeli a hardvert megfelelően, stb.
Az AMD Ryzen 2-ik gen-es APU-jai a VP9 4K-t is fullba tudják már gyorsítani, például arra is lőhetnék.
Tudom AMD jobban együttműködik a Linuxos közösséggel, mint nVidia, ennek ellenére én már mindkét oldalon láttam olyat, hogy au, nem akartam nekiállni XOrg-ot hack-elni, hajam kihullik
Szerk.: ráfutottam erre a cikkre. Jó lehet, van tapasztalata vkinek ezzel a disztróval ?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest