Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz ViZion #17359 üzenetére

    Emberfüggő, nekem eddig sok gondom nem volt, elindult az új rendszer is, nem emlékszem olyanra, hogy upgrade helyett csináltam volna clean installt.
    Én próbáltam a Fedorát is, sőt még fent is van VBoxban, de hiába csalogatható elő pl a classic ( / fallback) mód, ha pont azok a feature-k hiányoznak (pl Message menu, sound menu, stb.), amikhez hozzászoktam már. Ez Ubuntu alatt él, és működik. Gondolom ez is kiváltható lenne, de mint magad is mondtad, "nem töröm magam". ;]

    Az irány nem tudom, hogy jó-e vagy rossz, az biztos, hogy van. Én örülök, hogy lesz pl Ubuntu phone / tablet, és szívesen használnám is, ha valóban alternatíva lesz. Az is jó dolog, hogy egységesítés van, hasonlóan fog kinézni mindenük, és nem feltétlen pont ugyanazzal a felülettel, ellentétben a már általam említett Modern UI-val, ahol a a tablet és a PC is azonos felülettel rendelkezik, de így a PC használhatatlan szerintem. Ehhez képest, az Ubuntu for Tablet egy modern, nagyban hasonlító, de mégsem ugyanazzal a felülettel készült.

    Mir / Wayland: sokan azzal az érvvel jönnek, hogy a wayland már évek óta fejlesztésben van, megvan rá a támogatás, stb. Én ezt hoznám fel ellenérvként, miért nincs már itt? Az X ezer sebből vérzik, ha megvan a gondos újragondolás, megvan az a bizonyos "támogatás", akkor mi hiányzik? Nem látok változást. Márkék nem tökölhetnek, kell az egységesítés pont az előbb említett eszközökre, szerintük a wayland nem képes maximálisan teljesíteni a saját elvárásaikat, akkor előhoznak egy másikat. Csak ezért a részért nem hibáztathatóak.
    Az is kétséges, hogy ez megosztó lenne, gyártói részről. Természetes, hogy az emberben van egy olyan dolog, hogy az így sem túl driverezett X után nehéz rávenni őket, hogy 2 új rendszert támogassanak. A "hosszú évek" alatt a wayland (mögött állók) hány komoly gyártói támogatást szerzett? A Mirnek sincs, még. De bízom bennük, hogy nekik nem kellenek évek.
    A többieknek az a bajuk, hogy nem a saját ötletük, hanem a nagy gonosz Canonicalé lesz előrébb? Van ez így. Én azt látom, hogy az X mellett mai napig probléma van a rendes driverrel, videógyorsítással, satöbbivel. Ha ezt a Canonicalnak sikerül megoldania, és erre ők a Mirt és nem a Waylandet használják, akkor ez van. Összességében ez még így is előrelépés lenne a Linux ökoszisztémának is (a gyatrából a jobb felé), mégha nem is kimondottan a közösség teljességének, ami ugye a Linux szellemének egyik alapja.
    És ezek után még mindig lehet dönteni, hogy beállnak a Mir mögé, vagy maradnak a Waylandnél, és szereznek hozzá ők is támogatást, talán ez utóbbi lenne a legjobb, hiszen akkor lehet válogatni, mondjuk nagyon most sem lehet, X van és kész. Őket eddig mi akadályozta meg a gyártói támogatásban? Vártak a sült galambra? Mindenki húúúdemögötte van, de közben meg senki? :F

    Én így látom a dolgokat, persze lehet nem tájékozódtam teljeskörűen.

    Tegnap még működött...

Új hozzászólás Aktív témák