Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hasaggymeg

    Topikgazda

    Mivel jobb dolgom úgysem akadt és ez a váltás/váltófül mizéria az új 11+ sebességes kerékpároknál egyre aktuálisabb, készítettem egy fotokollázst arról ahogy én szoktam helyre húzni a meggörbült, megcsavarodott váltófület egyszerűen és gyorsan.

    1. Láncvonalba váltás fentről nézve ahol tudni kell, hogy a "közepe" a sornak (vagyis 10 sebességnél az 5-6 között valahol, 11 sebességnél a hatodik, 12-nél a 6-7 kötött valahol stb.) korántsem szokott mindig a láncvonal lenni, a láncvonal az mikor szinte, vagy tökéletesen egyenesen fut a lánc a hátsó sor láncvonalban levő kerekéről az elsőre.

    1.a. Láncvonal alulról, váltócsavarodás nélkül, vagyis a lánc kábé egyenesen az első tányér felé fut. (vagy a középső felé a 3 közül, vagy bármelyik felé a 2 közül)

    2. Ilyen ha egyenes a fül, váltó, minden faxa.

    3. Ne tévesszen meg a váltókanál (számomra eddig ismeretlen okokból kitalált) érdekes és megtévesztő íve kifelé (sárga vonal mentén), attól még egyenes lehet a váltó.

    3. Ilyen mikor nem láncvonalban van a váltó, tehát nincs oda váltva ahova kell ahhoz, hogy beállíthasd.(direkt váltottam jól fel, látszódjon a keresztbe futó lánc)

    4. Ilyen mikor csavarodott a váltó és láncvonalban sem egyenesen áll a görgőről/re futó lánc...kedvetekért direkt kézzel megcsavartam a fület szemléltetésképpen, sárga vonal az így kialakult a rossz ív.

    4. Így teszem fel az állítós kulcsot közrefogva a váltótartó csavar végét és a fül belső síkját, majd a sárga nyíl irányába helyre húzom a függőlegesből elhajlást (ez a gyakoribb), a piros irányába meg a fül esetleges csavarodását. Míg a piros síkon könnyű dolgom van, hisz a kulcs nyele tökéletes erőkart biztosít, a sárga nyíl jelölte síkon kellhet egy második kulcs, fogó stb.(oda ráfogni ahol pl. a nyíl van) ahhoz, hogy elég erőt tudjunk kifejteni. Óvatosan kell hajlítgatni egy-egy kicsit, majd ellenőrizni, mindig picit túlhajlítani mint kellene mert azért rugalmas az a fül, nem egy ólom ami ott is marad ahova egyszer hajlítod.

    Vége... :)

    [ Szerkesztve ]

    "Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

Új hozzászólás Aktív témák