Hirdetés
- Megtörte a csendet a Samsung One UI 7 ügyben
- Kamera előtt az iPhone 17 széria mintadarabjai
- Egy fotó, CMF Phone 2, három kamera
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hosszú bejegyzésben érvel a Nothing az UFS 2.2 mellett
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Bemutatta a Pixel 9a-t a Google, ennyibe kerül itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
SindaNarmo #59 üzenetére
Nem attól fejlődés, hogy nem volt előtte ilyen, hanem attól, hogy a korábbi lehetőségekhez képest potenciálisan (nyilván ymmv) jobb alternatívát kínál.
Most komolyan, az nem jó dolog legalább elméletben, hogy a DLSS-től tökingyen 30-40%-kal több FPS-ed lesz, a framegentől meg 80-90%-kal? És persze vannak mindkét technológiának hibái, de a DLSS így 6 év alatt már egészen kinőtte magát, szerintem a framegen is teljesen máshol fog tartani 4 év múlva.De csak azért jött létre mert olyan feature-t akarunk használni, olyan igényekre amire nem tudunk hardware-t csinálni.
Ez nagy vonalakban olyan, mintha azt mondanád, hogy azért javítunk az autók aerodinamikáján, mert nem tudunk elég erős motort csinálni. Technikailag igaz, de ha elengeded azt az elképzelést, hogy csakamotorerő, akkor mégis teljesen fals. Még akkor is, ha eredetileg tényleg ezért lett érdekes az aero
#57 proof88 és #58 Busterftw: ezer dologra rá lehet fogni ugyanazt, ami miatt most ezek a "fake" technológiák szidva vannak. Szerintem a vásárló akkor tesz jót magának, ha megnézi az eredményt és az alapján dönt, nem pedig ha elvi kérdést csinál abból, hogy neki hogyan rendereljen egy játékmotor + GPU kombináció.
-
SindaNarmo
tag
válasz
Busterftw #58 üzenetére
Talán.
Szerintem a probléma inkább a fejekben van. Túlzott igényeket akarsz lefedni nem megfelelő eszközzel.Csak egy Rx 6600-zel rendelkezem, főleg 1080p-ben játszom nagyjából tudom mit várhatok el a hardware-től.
Kb akkor használom az FSR-t ha éppen olyan kedvem van hogy 4k-n akarok játszani és nincs kedvem a beállításokkal vesződni.
Persze ez én vagyok.
De összegezve inkább a túlzott igényekkel van a gond nem a teljesítménnyel. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
SindaNarmo #59 üzenetére
Azert azt be kell latnod hogy nem olyan regen egy path tracelt grafikai prezentaciot renderfarm szamolt ki, most ezt 1db vga megoldja 25 fps mellett nativba.... Ez egy evolucio aminek az elejen vagyunk, mikor bejott a tesszellacio az se ment egybol ugy mint az allat... Kell neki az egzakt fejlodesi gorbe. Muszaj ilyen metodikakat alkalmazni hogy a sebesseg jo legyen. A felskalazassal meg csak jol jar mindenki, mert az alap TAA a jatekokban szimplan hitvany, sokkal jobb a kepminoseg DLSS-el, de a TAA-nal meg fsr-el is. A frame gen megoldasok meg opcionalisak, valaki hasznalja, valaki nem.
-
SindaNarmo
tag
Valamilyen szempontból igazad van. Mármint hogy fejlődés mert ilyen nem volt előtte. De csak azért jött létre mert olyan feature-t akarunk használni, olyan igényekre amire nem tudunk hardware-t csinálni.
proof88:
véleményem szerint korántsem ugyan az. Amit te mondasz, az engine-en belül történő megoldások a jobb teljesítmény véget. Míg a DLSS/FSR/Xess egy külső (tudom hogy ezeket is az engine hívja) valami ami a nem teljesen információ alapján próbál teljesítményt érzetet adni.Mint korábban is írtam a skálázás rész még oké.
Most már velünk fognak maradni nem kétséges. Ettől függetlenül nekem nem tetszik az irány.
-
proof88
addikt
Főleg, hogy a 3D grafika programozás mindig is arról szólt, hogy ki milyen trükköket vet be annak érdekében, hogy jobban nézzen ki az adott jelenet. Ennyi erővel akkor az is csalásnak minősül, parasztvakításnak, amikor a motor meghatározza mik azok amiket nem kell kirajzolni, mert úgysem fognak látszódni a képen. Azt is mondhatnánk, hogy ha egy komplett várost renderelünk, akkor csak az a valódi módja, hogy az összes objektumot lerendereljük akkor is, ha 90%-a nem is látszódik a képen mert takarásban vannak, de ha nem rajzolnánk ki azokat a dolgokat amik egyébként sem látszódnának akkor az már parasztvakítás, csalás.
Aztán ott vannak egyéb dolgok is, amik nem tökéletesek, de amire nekünk kell, arra jók. Sosem volt arról szó hogy mindennek tökéletesnek kell működnie és úgy ahogy egyébként az átlagfelhasználó elképzeli.
Ha DLSS egy aktuális trend akkor ez az irány és kész. -
válasz
SindaNarmo #50 üzenetére
Az innováción jót röhögtem. Szerintem a DLSS/FSR/Xess (a skálázás még oké, a többi az fölösleges maszlag) meg inkább parasztvakítás és nem fejlődés. Ha úgy jobban tetszik, akkor kerülőút, nem tudunk fejlődni, ezért úgy teszünk mintha igen.
Ugyanazt az eredményt próbálod elérni (akár sokkal) kevesebb munka befektetésével, okosabban. Ez hogy a fenébe ne lenne fejlődés?
Fejlődni nem csak nyers erőben lehet...
-
válasz
Gabriell3 #46 üzenetére
Mikor megjelentek, legelőször egy léghűtős 3090-et vettem, mert épp azt sikerült elhalásznom egy skalper elől. CyberPunk-ban néztem, és világos volt, hogy RT OFF.
Aztán találtam egy full-cover vízhűtéses 3080-at, és azt tettem a helyére. A CíberPunk-ot ugyan úgy vitte pár fps különséggel.A Talos Principle 2 volt az első, aminél elsősorban aszerint kellett nyálaznom a beállításokat, hogy elég legyen a 10GB VRAM, másodsorban pedig, hogy a soft-RT is beleférjen, mert "ég és föld" a különség a "legacy" mód és a Lumen közt (de erős a gyanúm, hogy azért, mert pusztán Lumen-el készült a látványterv, és sz@rtak arra, hogy fest Lumen nélkül, nem azért, mert a Lumen maga a messiás, és ilyen f@sza, inkább a Lumen nélküli mód a ramaty szutyok ebben a játékban önmagához képest).
#48Sinesol - A Dragon Age 4-ben Max vagy Fade Touched helyett csak sima High-ra tudom tenni a textúraminőséget még DLSS Quality mellett is (1440-es render). Ha fentebb tolom, akkor 60 fps feletti jelenetben is totál darabos a mozgás ("micro lag", vagy "frame pacing inconsistency", vagy ilyesmi), és látni az RTSS-el, hogy durván megnő a PCI-e busz sávszél használat, ami erősen arra utal, hogy a memória kevés, és ide-oda pakolássza allandóan a textúrákat a RAM-ban.
#49Kajoszbobber - Hmm... Azt hittem, hogy a következő generáció is >20GB lesz AMD-nél. Akkor ebből val'szeg használt 4090 lesz.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Cryengine, se Rt, se semmi, pure raszter. Hogy mi lehet a hiba nem tudom, videókat elnézve oda, meg vissza vannak a játékért, nekem nem jön be a harcrendszer, meg a folyamatos beszéd, így bővebben nem tudok nyilatkozni róla.
SindaNarmo
Ugy gondolom hogy vmi driveres szintén hibázik, hogy mi nem tudom, egy eleve amd archra gyártott játék esetén ennek nem szabadna így működni. -
mozesapo
tag
válasz
Kajoszbobber #51 üzenetére
Nvidiára van fejlesztve :-) A viccet félretéve, érdekes, valami nem 100-as a grafikai motorral?.
-
SindaNarmo
tag
válasz
Kajoszbobber #51 üzenetére
Ja, ebben igazad van, hogy a mostanában kijött játékoknál ez a trend.
Eddig erre nem figyeltem fel. De az hogy kb raster alapján vannak beárazva továbbra is igaz.Kicsit most visszább néztem a tesztjeiket, és érdekes, elég játék függő. De a tendencia tényleg ez.
Kíváncsi lennék hogy ténylegesen mi okozza ezeket a nagy különbséget játékról játékra.
Mit használ az egyik játék amit a másik nem stb. Pl hogy a Forbbiden West és a Spiderman 2 között azért nem kellene hogy nagy különbség legyen, igaz van közük majd 2 év de mind a kettő ps5. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
SindaNarmo #50 üzenetére
[link]
Tessék itt nincs Rt, ez pure raszter játék. Gondolom ez meg azért nem lesz mérvadó mer csak.... -
SindaNarmo
tag
Szövegértelmezés egyes.
NoRT-ről volt szó, erre meg beraksz egy RT-s összehasonlítást. Pont azért raktam be a CoD-t mert tudom hogy ott kiugróan jó a teljesítményük. Hogy rámutassak hogy 1 teszt alapján beszél bődületes marhaságokat.Az innováción jót röhögtem. Szerintem a DLSS/FSR/Xess (a skálázás még oké, a többi az fölösleges maszlag) meg inkább parasztvakítás és nem fejlődés. Ha úgy jobban tetszik, akkor kerülőút, nem tudunk fejlődni, ezért úgy teszünk mintha igen.
-
Sinesol
veterán
Az uj AMD generacio alatta van a mostani toonak, szoval tul sokra nem megyunk vele, tekintve, hogy mit tud a mostsni top radeon. Vram teren szokasosan tul van lihegve a dolog, mèg a 12gb is csak nagyon ritkan van hataron, a tesztekben jelzett vram igeny nem valos, csak befoglal a jatek annyit, amennyit tud, epp ahogy pl sima ram eseten is törtenik.
-
hapakj
őstag
válasz
Gabriell3 #46 üzenetére
Nem spórolnak a VRAM-mal. Az a gond, hogy GPU-ik nagyon alkalmasak AI feladatokra. Viszont ahhoz sok VRAM is kell. Ha sokat raknának rá, akkor elvegnék a piacot a méregdrága professzionális megoldásaiktól.
Kínában erre kb ipar is épült hogy leforrasszák a GPU-t a Geforce-ról és átrakják másik PCB-re amin több RAM van. -
Gabriell3
csendes tag
Nekem volt egy gigabyte aorus waterforce-s 3080. Undervolt nélkül akadozott néhány játék, valamint a 10gb vram el is fogyott az első játék alatt.
Kb 2 hónapig használtam, aztán inkább cseréltem 7900xtx-re, teljesen elégedett vagyok vele.
Nem tudom miért spórolnak ennyire a zöldek a vrammal, és azt sem hogy miért nem tanulnak belőle.. -
Én az RT-s eredményeket mindeddig mentálisan kiszürkítettem a tesztekben, mint ha maszturbálási eredmények lennének egy szaporodási tesztben, mert úgysem kapcsolom be soha 4k120 kijelzővel, és egész a DLLS4-ig még a Quality mód is szúrta néha a szemem (mondjuk az új modellre ugyan már én is azt mondom, hogy már van olyan jó, mint a natív, mert egyben egy egész jó antialising is, ugyanakkor lassabb kb. 15%-al a DLSS3-hoz képest, így nem hoz már tetemes gyorsulást natívhoz képest, csak akkor ha épp ez segít beleférni a 10Gb VRAM-ba az RTX3080-on --- szummázva: a szükséges rossz DLSS esetén a Transformer Quality hozza a natív minőséget, de nem egetverő teljesítmény növekedéssel, ha lenne elég VRAM natívhoz...).
Most, hogy elkezdtek szállingózni az RT-only játékok, már kezd érdekes lenni, ugyanakkor nyakunkon a következő AMD generáció, ami pletyka szinten javít az RT-n, és jobban el lesz eresztve VRAM-al, így nekem talán érdekesebb is lesz, mint a túlárazott 4090 vagy főleg 5090, ha cserélek VGA-t idén. Egy 16Gb-os nV kártyával nem akarok ugyan úgy a peremen táncolni, mint a 3080 10 gigájával, hogy nem húzhatom maxra a textúrákat, ami nem is vinne el sok fps-t, de natív 4k-ban meglátszódna...
Nade a legnagyobb baj, hogy lesz-e idén bármi, amivel játszani is akarok. A Doom 2016 tetszett, de az Eternalt pár óra után otthagytam, az új Dragon Age-t szenvedés apránként végigvinnem, ahhoz meg nem kell új kártya, hogy újeajátszak tavalyi járékokat, mint pl. a BG3.
A Half-Life 2 RTX Remix amúgy nemsoká megjelenik full path-trace móddal, úgyhogy ez a vicc szarkazmusba fulladt.
-
Sinesol
veterán
válasz
SindaNarmo #34 üzenetére
Egy ősrégi, elavult játékmotoron megjelent játék sokadik iterációján relative közel van az AMD az Nvidiahoz, ami már jó ideje inkább az innováciora, fejlett technológiákra koncentrál. Megkockáztatom egy HalfLife 2-n lehet el is veri a Radeon a 4080-at.
Nem tul nagy meglepetés, de azt hiszem emiatt senki nem fog szaladni a boltokba, hogy radeon-t vegyen...mivel a mai modern cimekkel összességében azért mégiscsak más a helyzet:
-
JohnyX
tag
Fussunk neki még egyszer.
Ez a "DirectStorage" a Sony-nak a fejlesztése: PS5-re (abban AMD Apu van), onnan portolta át az M$ a DX12-re Xbox (abban AMD Apu van) + PC-re.
Mivel az AMD GPU-okon (6xxx/7xxxx-es széria) is hardveresen meg van támogatva Directstorage azért minimális a teljesítmény veszteségük (marad az FPS a funkció bekapcsolása után is).
Az nVidia + az és Intel hardver-jai a többi feldolgozás mellett mellett szoftveres-en oldják meg (ezét van FPS veszteség)
-
hapakj
őstag
A Microsoft azért nem aggódott emiatt, mert az async lehetőséggel a DirectX 12 minimum három parancslistából etethető, tehát egy hardver tulajdonképpen elméletben képes egyszerre végrehajtani egy copy, egy compute és egy grafikai feladatot is.
- Ez így nem teljesen igaz. Az API-kban definiált queue-k nem feltétlen vetülnek le egy az egybe hw-es queue-kre. Az API szintű queue-k csak egy absztrakciós eszköz az aszinkronitás biztosítására, amúgymeg eléggé a hw dönti el, hogyan s mire ütemez.
Érdemes megnézni, hogy pl a Mali GPU-kon a Geometry queue illetve a Pixel queue hogyan használható aszinkron feladatokra. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
ForRedGlory #37 üzenetére
Miert, egy forumra csak ujra reggel lehet irni, csak ugy siman bekapcsolodni nem ? Erdekes emberek vannak erre, vagy esetleg at kell esni valami beavatasi proceduran?
A gondolataim meg megnyugtatlak ernek annyit mint a tieid, vagy mint mase, legalabbis naivan azt hiszem.
-
SindaNarmo
tag
válasz
ForRedGlory #37 üzenetére
Ezen én is gondolkoztam, de én naivan hiszek benne hogy csak most tévedt a fórumra vagy most kezdet el aktívan irkálni.
-
SindaNarmo
tag
válasz
Kajoszbobber #35 üzenetére
Végig olvastam. És alapvetően egyetértek vele.
Pl az Indy nekem simán megy az RX6600-tal. A min követelményt megugorja. Szerencsére rendelkezek azzal a képességgel hogy lejjebb tudom állítani a beállításokat ha szükséges és nem is zavar. Nem attól lesz egy játék jó.Persze értem hogy valakinek létkérdés hogy maximumon legyen minden / 4k / 360Hz, és megy a hiszti ha ez nem így van. De hát meg is fizetik az adóját.
-
ForRedGlory
félisten
Azon gondolkodom, hogy vajon kinek az új regje? Mindenhol ott van észt osztja...
-
proof88
addikt
Ok, de egyébként a töltési idő az hogyan változott?
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
SindaNarmo #34 üzenetére
Olvasd mar el vegig a beszelgetest az emberrel, sokat segitene, koszi....
-
SindaNarmo
tag
válasz
Kajoszbobber #33 üzenetére
Szerintem a 4080 super a párja.
Akkor most melyiket vesszük etalonnak?Árban kb azzal (4070 Ti Super) van párban.
Ha jól rémlik akkor átlagban meg inkább valahol a 4080 és a 4080 super között van teljesítményben (noRT).
Értem hogy lehet csűrni csavarni a valóságot, ahogy kedved tartja, csak néha le kellene venni a szemüveget és objektívabban nézni a dolgokat. -
válasz
Kajoszbobber #30 üzenetére
A linkelt képeken azt látni, hogy a 7900XTX a 4070TISUPER _FELETT_ helyezkedik el, nagyobb számmal a csíkon. Az nem azt jelenti, hogy gyorsabb?
#31 JohnyX
Én leírtam, hogy látom, szóval nem értem a "szerinted?" kérdést....arukeresőn toltam egy gyorselemzést, radeonok drágábbak kicsit, pont ahogy kicsit erősebbek is noRT alatt....
PS5-ön célhardver végzi a kitömöritést, szóval ott semmiféle directstorage nem értelmezhető.... én azt látom, hogy egyébként viszont winsows alatt, ahol van directstorage, ott jobbak a 7900xtx eredményei (vs 4070tisuper)
-
JohnyX
tag
@Arty korrekt.
kb az áraik is az itteni noRT teljesítményüknek megfelelőek... nem?Szerinted?
ASRock Radeon RX 7900 XTX 24GB Creator = 392 490 Ft
PALIT GeForce RTX 4070 Ti SUPER GameRock OmniBlack 16GB GDDR6X = 367 990 Ft
Ez a "DirectStorage" a Sony-nak a fejlesztése: PS5-re, onnan portolta át az M$ a DX12-re (Xbox + PC).
Ha ebben a saját "feature"-ben sem gyorsabb az AMD VGA akkor miben? -
válasz
Kajoszbobber #27 üzenetére
hol gyorsabb a geforce rt nélkül?
jajaja, az amd a 10% részesedésével, meg az intel a saját 1-2%-al komolyan alakítják a jövőt
abszolut nem a kényszer hatására követik az nv-t
az RT egyfajta jövő, ami olyan erőforrásigényekkel jelentkezik, amire 2025-ben képtelenség hardvert építeni... ezt a problémát oldaná meg az AI, ami pedig hozza a saját probélmakörét - gyakorlatilag a VRAM igényt, hogy a gpu tranzisztorainek felét erre kell ellőni, stb....
ezek a kártyák NEM a "te" grafikai igényedhez készülnek
mára ez annyit tesz, hogy "erőszakkal erre is jó"
gémerként, a legrosszabb forgatókönyvet "élvezed", fizeted a PRÓ piac árait egy számodra nem ideális termékért....
-
GodGamer5
addikt
Nálam quality Dlss+framegennel transformer model mellett csuma maxon 1440p-ben tökéletesen fut. Néha vannak röccenések, de az ma már alap minden játéknál. Mondjuk nem tudtam mitől halt ki állandóan a kártyám akkora terhelést kapott, de mostmár értem. Az UV-n állítottam és minden fasza. Mondjuk a stabil 12-14 giga vram azért kell neki...
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Rt nélkül is a geforce a gyorsabb. Ez egyébként nem az nv elképzelése a jövőről, ez a jövő... Nem véletlen van felskalazoja az intelnek, és az amd-nek is. Nem véletlen jutott eszébe az amd-nek is mostanra hogy rá kéne gyúrni az Rt képességekre, és normális minőségi szintre kéne hozni a felskalazot...
-
válasz
Kajoszbobber #25 üzenetére
RT mellett a geforce gyorsabb.
AI skálázás mellett mééééégsokkal gyorsabb.
DLSS mellett ráadásul a képminőség is sokkal jobb (vs fsr).Ezek az nv "saját" cuccai, ötletei, elképzelése a "jövőről".
És ez annak akinek ma geforca van és holnap is geforca lesz, ráadásul nem gond a félmillás gpu sem párévente, annak tök jó.Mindenki másnak... hát nemannyira
-
-
válasz
Kajoszbobber #22 üzenetére
korrekt.
kb az áraik is az itteni noRT teljesítményüknek megfelelőek... nem? -
válasz
Kajoszbobber #20 üzenetére
alant linkelve lett egy táblázat... max/RT mellett erősebb a geforce. tehát a saját szarában.
mit is írtam, hol jó a geforce?
(természetesen nem állítom, hogy ezen (RT) módban a 4070TISUPER kártyán ez a játék AI bűvészkedés nélkül játszható lenne, de 400 ezres GPU-n nyilván senki nem is várja el, hogy az 1440p játszható legyen..... khm.....
áh köszi a linket, tehát 1080p-ben is éppencsak oké, kompromisszumokkal... a 400ezres kártya.... köszönöm nvidia
IGEN, kicsit savanyú a szőlő a 6700xt-s nyomoromból, ahonnan kitörni sincs esélyem!
de mége1x: köszönöm nvidia! )
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
válasz
huskydog17 #8 üzenetére
na, én akkor most lemegyek kutyába, kedves husky.... szóval.... a pletykákat nem kell X-en elhinni, de ha vannak konkrét mérések, annak már esetleg érdemes utánanézni. értem?
---
az hogy a geforce szar mindenre, amit nem az nv fizet (értsd: optimalizáltat a saját szutykára), TÉNYKÉRDÉS. ez a DS csak egy n+1. ilyen helyzet.
a lényeg h az AI erőltetése tökjó, hiszen ugyanazért a hitvány hardverért az eddigi 1000 helyett már lehet 2000 eurót is kérni
---
#18 Kajoszbobber
nincs azzal semmi gond, hogy a +40%-ért elköltöttél +74%-nyi pénzt, ha belefér, hajrá
de aki nem tud ennyit gpu-ra költeni, annak lehet jól jön pár plusz frém is.... -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Alogonomus #17 üzenetére
Az remélem azért meg van hogy a dual issue-t a játékok elenyésző % használja, egyszerűen nem éri meg kinlodni vele, a 7000-es szériában az erre költött tranyokat kb minden másra hasznosabb lett volna elkölteni, érthetetlen hogy miért ezt választották.
Egyébként játszom a játékot (4090)gen 4 7000/7000-es m.2-ről fut, a betöltés gyors. Biztos eszlelnem Radeonon azt a fél masodperces gyorsabb betöltését csak én úgy gondolom 40% plusz FPS nekem többet ér.
Nyilván bele lehet menni marketing bullshitelesbe, a házigazda meg is tette (szokása magyarázni ahogy én eddig észrevettem a bizonyítványt, holott a tesztek világosak itt is ) csak felesleges. -
Alogonomus
őstag
Csak ahogy te írtad, az úgy hangzott, hogy a kártya gyenge ALU teljesítménye az ok, ahogy én írtam, az pedig úgy magyarázza a helyzetet, hogy a játékmotor nem képes kihasználni az RDNA3 potenciálját. Szóval lényegében csak az egyik "hengersort" használja a játék a "V12-es motorban".
-
válasz
Alogonomus #13 üzenetére
-
Egon
nagyúr
Kérlek ne hagyd, hogy az érzelmeid befolyásolják a látásmódod, mert csak hülyeséget fogsz beírni, és teljesen úgy fog tűnni, hogy fáj az, hogy valami nem úgy van, ahogy azt elgondoltad.
Elég erős ez az évkezdet: még csak
januárfebruár van, de már meg is van az év poénja...
Persze ha ez bújtatott önkritika akar lenni, akkor csak üdvözölni tudom... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Akkor ezt fejtsük ki még bővebben. A DirectStorage GPU-s dekódolás eléggé specifikus igényt fejt ki a hardverre, mivel áll egyrészt copy és másrészt compute folyamatból. A Microsoft azért nem aggódott emiatt, mert az async lehetőséggel a DirectX 12 minimum három parancslistából etethető, tehát egy hardver tulajdonképpen elméletben képes egyszerre végrehajtani egy copy, egy compute és egy grafikai feladatot is.
A DirectStorage terhelése kicsit specifikus, mert szükség van a compute GPU-s dekódolás előtt a tartalom bemásolására a copy parancslistából. Tehát a folyamat úgy néz ki, hogy a tartalom bekerül a VRAM-ba a copy-val, a dekódolás megtörténik a compute-tal, majd az új, immáron kikódolt tartalom után törölhető az eredeti nyers tartalom. És mivel egyszerre több tartalom dekódolás zajlik ez az egész párhuzamos munkafolyamatokat eredményez.
Bár a DirectStorage nem specifikálja, hogy egy GPU-nak szükségszerűen párhuzamosan kell a folyamatokat végrehajtania, ha megteszi, akkor alapvetően két nagy igénye van ennek a hardver felé:
- Egyrészt a compute folyamatnak mindenképpen olyan hardverállapotban kell megtörténnie, aminél egy compute feladat beszúrható az éppen zajló copy és grafikai feladatok mellé. Ha erre egy hardver az adott pillanatban nem képes, akkor hiába van egy rakás szabad kapacitása, az aktív hardverállapot nem kompatibilis azzal, amivel végrehajtható lenne a munkamenet. Emiatt egyébként az a legjobb, ha egy hardver hardverállapottól függetlenül képes elvégezni bármilyen compute folyamatot, mert akkor garantált, hogy más folyamatokkal párhuzamosan végrehajtható az adott feladat.
- Másrészt a copy parancslisták a DMA motorokat célozzák. Ebből a szabványos igények miatt kötelező minimum kettő a mai GPU-kba. Ez teljesül is, de a szabvány nem specifikálja, hogy a DMA motornak mekkora adatmennyiséget kelljen kötelezően feldolgozni feldolgozni egy burst alatt. Nem is nagyon lenne hasznos ez, mert architektúraspecifikus az egész. Ugyanis a copy feladatokkal nem szokott gond lenni, akkor, ha csak úgy magában vannak, de amikor annyira intenzíven telítettek a parancslisták, mint amennyire a DirectCompute GPU-s dekódolás telíti őket, akkor gyakorlatilag a hardver úgy terheli túl a PCI Express kapcsolatot, hogy közben még el kell juttatni a grafikai és compute parancsokat is a GPU-nak. Ezeket az egyes burstok között teszi meg a rendszer, de gondot jelent az, hogy a copy-nak az a jó, ha a burst mérete nagy, míg a grafikai és compute parancslisták esetében inkább az a jó, ha a copy-nál a burst mérete kicsi. Több kisebb löket ugye több szünetet eredményez, ahova beszúrható nem copy parancs, viszont a kisebb löketek egyben nehezen kezelhetővé teszik a beáramló parancsokat az állandó adatmásolás mellett. Na most ezeknek az adatátviteleknek a rendezése a GPU oldalán nem kis feladat a parancsprocesszortól, amely szintén túlterhelhető, annak is megvannak maga a limitjei, vagyis ha elkezd nagyon-nagyon sok parancs beérkezni az eltérő parancslistákból, akkor ezek folyamatos feldolgozására szimplán nem biztos, hogy van elég kapacitása, és egy idő után belassul a rendszer sebessége, akár még azelőtt, hogy a PCI Express busz limitjeit elérte volna az adott munkafolyamat. Az NVIDIA és az Intel hasonló burstmérettel dolgozik, mert az architektúráikat erre tervezték, míg az AMD más burstméretet használ, mert az alkalmazott parancsmotorjaik bírják így is a terhelést. Normál esetben ennek nincs jelentősége, de a DirectStorage GPU-s dekódolása pont egy olyan terhelés, ahol elég nagy eséllyel ütközhet egy GPU limitbe a parancsfeldolgozás területén, és így már nem a PCI Express busz képességei határozzák meg a sebességet, ahol egyébként a dizájnok egyenlők, hanem a parancsprocesszorok lehetőségei a beérkező parancsok feldolgozása és rendezése szempontjából.
A fentiek miatt egyszerűen tök nyolc, hogy mennyi szabad ALU van még, a DirectStorage képes ott limitbe rakni a mai hardvereket, ahol még az elérhető szabad ALU-kapacitás nem is került képbe. És ugyanúgy limitbe rakja például a Radeonokat, mert azok is lassulnak, csak nem annyira sokat. Persze ehhez annak is köze lehet, hogy az AMD a dizájnt már a Microsoft és a Sony modelljére tervezte, tehát tudták előre, hogy DirectStorage-hez hasonló munkafolyamatokat kapnak a konzolokon. És gondolom külön a PC-re nem akartak egyszerűbb hardverelemeket tervezni, mert az a párszázmilliónyi tranzisztortöbblet, amit a komplexebb dizájn ad manapság nem annyira kritikus. Az Intel és az NV máshova helyezte a prioritást, mert ők ezt nem látták a konzoloknál, de tudnának ők is ilyen hardvereket tervezni, és valószínűleg tervezik is őket, amióta a DirectStorage létező dolog, és látják, hogy merre halad majd az ipar. A megfelelő hardveres alap simán letervezhető 4 év alatt, tehát a következő, vagy a még későbbi generációban már idomulhatnak a DirectStorage-hez.
-
Szóval, ha jól látom, az AMD kártyán annyira gyenge az ALU-utilizáció, hogy az erőforrásoknak esetenként 1/4-ét is elfoglaló kitömörítés is kényelmesen elfér a játék renderelése mellett (
).
-
Sinesol
veterán
De akkor igy mi értelme az egész DirectStorage-nek? Elvileg arra lett kitalálva, hogy az extra adatmásolás helyett egyből a gpu-ba töltődjenek texturák, tehermentesitse a cpu-t, sávszélességet takaritson meg és igy gyorsitson a játékokon.
Ehelyett meg sebsségvesztést okoz, valamelyest gyorsabb betöltési időért? Már ha egyáltalán gyorsabb. Ez igy ebben a formában nagyon fail.Konzolon gondolom azért szamit a dolog, mert gyenge a proci, lehet az adatmozgatás is bottleneck, viszont PC-n nem úgy tűnik, hogy túl sok értelme lenne, mivel nincs jelen a probléma, amire ki lett találva. Talán régi, esetleg nagyon low end procikon lehet értelme?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #8 üzenetére
Mutasd meg akkor, hogy mi az, ami nem tény abból, amit írtam a cikkben. Most itt a lehetőség. Szabadon írhatsz, közönséged is van. Hajrá.
#7 Doratov : Persze, ez világos. De nagyon sokan azt várták a DirectStorage-től, hogy GPU-s dekódolás mellett majd gyorsítani fog. Nyilván nem fog, hiszen a GPU-ra rak extra számításokat, és persze igen a kikapcsolásával jöhetnek problémák, azért van default és kikapcsolhatatlanul bekapcsolva a játékokban, mert erre tervezték a játékokat.
#10 Sinesol : Nem, nem arra lett kitalálva. Ha rendkívül sok és méretes tartalmakkal dolgozik egy játék, akkor még hatékony streaming mellett is nagyon sok problémával kell megküzdeni, sok memória kell neki, nehezen menedzselhető a tartalom dinamikus kikódolása, stb. A DirectStorage biztosítja azt, hogy a modern rendszerekben, a PCIe SSD-vel rendelkező gépeknél a programhoz használt adatok betöltésekor fellépő terhelés csökkenjen, vagyis a DirectStorage képes csökkenteni az alkalmazások betöltési idejét. És ha nagyon sok a tartalom, akkor ez lehet 10 perc is, de erre rá van tervezve a DirectStorage, és akkor is 5-10 másodperc lesz a betöltése a programnak. Szóval nem valamelyest gyorsabb betöltési idő van, hanem konkrétan percekkel gyorsabb lehet.
A DirectStorage valójában egy paradigmaváltás. Nem kell korlátozni többet a lehetőségeket töltőképernyőkkel, mert az API maga sokkal jobban kezeli a tartalmak kikódolását. A GPU-s dekódolás pedig azt szolgálja, hogy tartalmat rögtön a VRAM-ba töltse a program, és ne is kelljen a rendszermemóriát és a CPU-t használni a kikódolásához. De remélem nem hittétek, hogy a GPU-s dekódolás nem jár sebességvesztéssel úgy, hogy közben kap egy nagy rakás extra feladott a GPU... Persze, hogy azzal jár, mert a GPU sokkal többet fog számolni. De vannak olyan játékdizájnok, ahol erre szükség van, hogy töltőképernyő nélkül működjön a program.
Az a helyzet, hogy amit látunk a DirectStorage játékokban, az konkrétan helytálló. Így működik az API. Ez is volt a terv, hogy így működjön. A felhasználói elvárás volt irreális, de ez nagyrészt ebből eredhet, hogy nem értette meg a piac, hogy mi a DirectStorage.
Konzolon nincs adatmozgatás. Ott egységes memória van.
-
huskydog17
addikt
"Kérlek ne hagyd, hogy az érzelmeid befolyásolják a látásmódod, mert csak hülyeséget fogsz beírni, és teljesen úgy fog tűnni, hogy fáj az, hogy valami nem úgy van, ahogy azt elgondoltad. Egyszerűbb elfogadni a tényeket."
Höhö, vicces tőled ezt olvasni.
"Semmi zavar nincs benne, csak szövegértési problémáid vannak."
A személyeskedést úgy látom nem tudod kihagyni, ha valaki kellemetlen tényeket hoz fel, hát ez van. Én ezen csak nevetni tudok (pedig inkább szomorú).
Tudjuk, tudjuk. Nekem vannak problémáim miközben pont te nevezted meg korábban a Twittert (X) megbízhatatlan forrásnak, most meg arra alapozod a cikket. Nincs több kérdésem (eddig se volt).
Majd szólj, ha megtanultál személyeskedés nélkül kommunikálni!
-
Doratov
csendes tag
Azt kellene felfognotok, hogy mi is ez. Ez dolgok betöltése, minél gyorsabban. Ha kikapcsolod a technológiát, akkor hosszabb lesz a betöltés. Ez pedig már játékdizájnt befolyásoló dolog is lehet. Ha úgy tervezel egy játékot, hogy minden szinte azonnal betölt, akkor pl. nem raksz bele egy perces liftezést, vagy folyosót, amin végig kell baktatni, csak hogy betöltsön a következő pályarészlet. Ha a játék úgy van tervezve, hogy erre számít, te meg kikapcsolod, akkor hirtelen lesz a játékban egy több másodperces akadás, amíg neked betölti a dolgokat. Épp ezért én nem is várom, hogy így dizájnolt játékokban majd hirtelen ki lehet ezeket lőni, és akkor +23% sebesség, vesszen a DirectStorage!!4!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #3 üzenetére
Semmi zavar nincs benne, csak szövegértési problémáid vannak. Ezek itt konkrét mérések. Ezeket méri más is. Ha te megnézed ugyanez a helyzet. És el is magyaráztam, hogy miért. A DirectStorage GPU-s dekódolás mellett a GPU-t dolgoztatja olyan extra feladatokkal, amelyek nem lennének rajta, ha nem lenne GPU-s dekódolás. Hát persze, hogy lassabb lesz, ha a hardver többet számol.
Kérlek ne hagyd, hogy az érzelmeid befolyásolják a látásmódod, mert csak hülyeséget fogsz beírni, és teljesen úgy fog tűnni, hogy fáj az, hogy valami nem úgy van, ahogy azt elgondoltad. Egyszerűbb elfogadni a tényeket. A DirectStorage API GPU-s dekódolása valamennyit lassít a hardverek sebességén. Architektúrától függően ez lehet 1%, vagy akár 25% is. De valamennyit lassítani fog, mert így működik maga az API.
#4 Sinesol : A DirectStorage-nek sok értelme van, ha megértitek, hogy mire hozták létre. De tisztán látszik a te hozzászólásodból is, hogy nem érted. A fő cél az, hogy a töltőképernyőt lerövidítsék pár másodpercre. A hardver majd on-the-fly elintézi a szükséges feladatokat, amiket akkor csinálna, ha 10 percig beragadó töltőképernyő lenne a játék előtt. Ez volt a cél, és ezt tökéletesen teljesíti. Sosem volt arról szó, hogy a GPU-s dekódolás nem fogja valamennyire lassítani a sebességet, mert irreális volt eleve is elvárni, hiszen valami, amit korábban a CPU csinált, az átkerül a GPU-ra. Hát persze, hogy lassulni fog valamennyit, mert a GPU-nak több munkája lesz. Ott csúszott ez félre, hogy gyorsulást vártatok egy olyan dologtól, amit nem erre találtak ki.
-
Sinesol
veterán
Na ránéztem, itt egy bench, amiben "küszködik" az nvidia a directstorage miatt:
Ahogy gondoltam, így sem sok köze van a dolgokhoz a pirosaknak, 4070ti super körülre képes a top Radeon. Ha lesz directstorage kikapcs patch, akkor még erre jön a 23% gyorsulás a twitter poszt szerint és a sima 4070 is elpicsázza, ahogy kell. Na és akkor van még dlss, ami nem bugos/artifactol, mint az fsr... -
Sinesol
veterán
Nem láttam még benchet, de tippre szerintem még ezzel a lassulással is gyorsabbak az nvidia kártyák, akkora az amd lemaradása. Egyébként tuti lesz valami patch, hogy ki lehessen kapcsolni, mivel ennek a feature-nek így túl sok értelme nincs, ha még az elvileg problémamentes amd kártyákon is teljesitményvesztést okoz, holott arra lkett kitalálva, hogy gyorsabb legyen midnen.
Egyébként valahol logikus is, hogy pluszteljesitményt nem hoz, mivel magas beallitasok mellett gpu limit van, pont mindegy hogy kicsit, vagy / directstorage használata mellett / nagyon malmozik a cpu. Tehermentesiteni akarják a cpu-t, input/output sávszélességet, miközben egyik sem szűk keresztmetszet. Zseniális...
-
huskydog17
addikt
"Sokszor írtam neked, hogy nem kell mindent elhinni, amit a neten írnak. Főleg nem úgy, hogy a Twitteren írta valaki." - by Abu85
"Azért azt vegyük figyelembe. A Twitter dolgok 99%-a csak arra megy ki, hogy figyelmet generáljon, de pontosan ennyi tartalom ezek közül hazugság is." - by Abu85
2025.01.20.:
"Ne foglalkozzatok a Twitterrel és a Chiphell fórum pletykákkal, mert lófaszt sem tudnak, csak írogatnak. Miért ültök fel a hazugságoknak?Csak attól mert egy random gyerek beír valamit egy fórumba, még nem lesz igaz.
Próbáljátok a netet úgy olvasni, hogy most már bárki írhat bármit és bárhova. A tartalom előállítása megváltozott. Nincsenek forrásellenőrzések, stb. Egész cikkek születnek abból, hogy egy tök ismeretlen írt valamit a Twitterre, mert olvasta egy random kínai fórumon." - by Abu85
Aktuális cikk:
"Emiatt az X-en előjöttek azok a nézetek, hogy az újítás teljesen félrement, ugyanis a DirectStorage lassíthat a játék közben elérhető teljesítményen, különösen a minimum tempóra vonatkozóan. Erre a -Fister- nevű felhasználó egy X bejegyzésben hozott is egy mérést..."Hmmm....nagyon érdekes, egy kis zavart érzek az erőben.
-
PuMbA
titán
Lehet cserélni az RTX5090 és a RTX4090-eket 7900XTX-re
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Microsoft API-ját egyre több program használja, és a GPU-s dekódolás lassíthatja a teljesítményt. De miért is?
- Ukrajnai háború
- Háztartási gépek
- RAM topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Megtörte a csendet a Samsung One UI 7 ügyben
- Futás, futópályák
- Motoros topic
- Kamera előtt az iPhone 17 széria mintadarabjai
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Sanyi.mTs: VÉGRE: Óraátállítás konzultáció
- További aktív témák...
- MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8GB GDDR6X 256bit
- Inno3D GeForce RTX 5070 Ti X3 OC - új, bontatlan, 3 év gari
- Rtx 3050 OC 8GB dual Garancia 2026. 06. 29.
- ASUS TUF Radeon RX 9070 XT O16G Gaming videokártya - Alza garancia: 2028.03.20.
- GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16G videokártya - Alza garancia: 2028.03.20.
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 2-in-1 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070 Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest