Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sublett
tag
sziasztok!
Az mitől van, hogy bármilyen finomra is őrlök egy elvileg 2-3 hónapos pörkölést mégsem tudom úgy tamperolni, hogy a kosár oldalán ne legyen repedés és emiatt ne ömöljön át rajta a víz?
(feltételezzük azt, hogy a kávé nem döglött, hnem én vagyok a béna) -
WiZARD
addikt
Coffee Extraction and How to Taste It
persze elméleti ez is, és kóstolással kiegészítve lenne igazán érthető/érezhető
(#69693) nemethsza szerintem ezzel nincs baj, adott lap szintjéhez képest nem is ír hülyeséget.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
nemethsza
tag
Ó, édes anyám 😟
[link]"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
nemethsza
tag
Ha ízlik, akkor az a jó. 🙂 max. csukott szemmel iszod, és odaképzeled a cremát.
Én legalábbis általában úgy készítek minden kávét, ahogy nekem a leginkább ízlik. Hogy mit ír a biblia hőfokban, grammban, időben, lefolyásban, pont lesz@rom 😀"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
HÁZIGAZDA
válasz #91073280 #69687 üzenetére
megmondom őszintén, ez az elméleti diplomás kávézás nem az én világom. nem akarok hülyeséget írni, hogy a nagybetűs szakma mit érthet túlkivonatoltság alatt, majd megmondják a feketeövesek (manio, hol vagy, amikor szükség lenne rád?). szerintem azt jelenti, amit írtam, de érthetjük úgy is, hogy annyira nagyon kivonatolt, hogy már rossz.
engem egyébként azért nem érdekel a pontos terminológia, mert más a célfüggvényem: finom kávét akarok inni, ahhoz meg mindegy, hogy hogy hívjuk, a lényeg, hogy ha számomra már túlkivonatolt, akkor a következő csapolásnál változtatok, picit gyorsítok a lefolyáson és/vagy hamarabb állítom meg.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
#91073280
törölt tag
Bocsi hogy alapfogalmakat akarnék tisztába tenni. De akkor ez megszokható, ahogyan a hosszú kávé után az eszpresszó, utána a risztrettó. A következő lépés a túlkivonatolt? Mi határozza meg hogy ízbomba risztrettó vagy túlkivonatolt?
(Szerintem csak akkor van gond ha felborul az ízek egyensúlya a túl hosszú kioldási idő miatt.)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz #91073280 #69684 üzenetére
fanyar zaccíz..
a túlkivonatoltság azt jelenti, amit jelent , magyarán, hogy túl tömény. van, aminek jól áll, van, aminek nem, van, aki szereti, van, aki nem. (szerintem nem azt jelenti, hogy valaki az adott, jó lefolyást még 20 mp-ig folyatja, addig, hogy már csak víz jöjjön kávé helyett)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
#91073280
törölt tag
A túlkivonatolt jelző mennyire objektív? Mi van ha hozzá lehet szokni, mint a savas, gyümölcsös ízvilághoz? Onnantól kezdve a túlkivonatolás módjairól lehetne szó. Van olyan túlkivonatolt kávé aminek kiegyensúlyozott az ízvilága, vagy attól túlkivonatolt hogy a kis mennyiség ellenére megjelennek a fanyar zaccízek?
-
mutyi
őstag
Ezt tapasztalom általában single shotnál 10 grammot használva és dupla shotnál is 16-16g-ot használva.
@nemethsza
Őszintén szólva általában az szokott jobban ízleni, amikor picit gyorsabb a lefolyás, nekem olyankor sokszor jobban kijönnek az ízek.
De a legnagyobb bajom, hogy nem elég cremas a produktum szerintem, nem olyan mint amikor új volt a daráló. -
ronin s8
senior tag
Ez milyen masina 1:25:40-nél..?
https://youtu.be/Mv2r7GUXYHU
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
coqito
tag
A G Rossi RR45 daráló 25000 ért ajánlott kategória lehet? Köszönöm!
Közben a keresés alapján látom ... hogy nem.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Sztem próbáld ki akár nagyon frissen is, aztán meglátod, idővel hogy változik. Attól is függ, hogy milyen kávéról van konkrétan szó. Ami french pressel jó, az nem biztos, hogy kotyogóba is jó lesz, illetve fordítva. Próbálgatni kell, mert a dologban még egy adag szubjektívitás is van. Ami vkinek ízlik, az a másiknak nem feltétlen.
-
celf
őstag
Bazsee, lattam voltal Lalival sca sensory kepzesen. Milyen volt?
-
mutyi
őstag
Az miért van, hogy 1 fokozat eltérésnél pl. egészen más lesz a kávé lefolyása?
Örlő Graef cm800, gép Gaggia Baby Twin.
Ha pl. 11-es fokozaton őrlök,akkor gyönyörűen indul a lefolyás, elkezd szépen csepegni, vékony egérfarokban folytatódik, viszont így nem tud lefolyni 25-30 mp alatt a 25-30 ml mennyiség.
Ha egy fokozattal durvábbra veszem, akkor pedig sok esetben már nem lesz meg ez a csepegős lefolyás és a vékony egérfarok, talán csak az elején,de gyorsan átmegy egy gyorsabb kifolyásba. Ez hozza a 25-30 mp 25/30ml mennyiséget,cserébe nem olyan mint szerintem lennie kell a tökéletes lefolyásnak.
Ezért akarnék kipróbálni egy Catler cg-8030-at vagy egy Baratza Sette 270-et.Valaki írta tegnap hogy a Baratza Sette 100 alatt van, de gondolom a 30ap-re gondolt,mert csak az van 100 alatt, a 270 vagy 270w meg jóval több sajnos, pedig erről a sette 270-ről nagyon jókat írnak. Nem tudom mivel több a 270W.
-
Koczó93
őstag
Kávéológián gc 50ért!
-
HÁZIGAZDA
hát a mezei, bolti 700 ft-os száraz bor is kuka
azt meg nem tudhatom, hogy hány top aszút kóstoltál már (szepsy, demeter, meg még vagy tíz termelő), de azok valami csoda, nemzetközi szinten is
de mindegy is, nekem is megvolt a "csakaszáraz", meg "csakavörös" korszakom borban, kinőttem. jó legyen (kémia nélkül).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
spanyoll
addikt
Persze, ezt én teljesen elhiszem, hogy ha rendes minőséget akarsz akkor ahhoz kell a minőségi eszköz.
DE: egyrészt mint írtam nem vagyok annyira vájtnyelvű, hogy a sok kis plusz nüanszos kiélvezzem, egyelőre csak szépen lassan szeretnék fejlődni, másrészt ha addig nem lesz őrlőnk, amíg össze nem rakunk egy cm 702-re, akkor biza jó sokáig a bolti előre őrölt szart fogjuk inni... annál meg úgy hiszem jobb a nem tökéletes házi őrlés is, ahol max sufnituninggal, de kihozhatok többet az egészből."Super perfundo on the early eve of your day."
-
adp
őstag
válasz GAgyiXyXy #69651 üzenetére
Szerintem eloszor mindenki az olasszal kezdte aztan szepen atallt az ujhullamra, nekem kb 3/4 - 1ev kellett, elotte nekem is minden savanyu volt, szoval simam valtozik az izles. Ugyanigy voltam a borokkal, regen csak az edes, feledes borok,ma mar meg nem innam
[ Szerkesztve ]
-
der_
tag
Kaptam egy csomag kávét kapucínertől. A pörkölés ideje március 10. Ezt mikor lenne optimális felhasználni? Minél előbb vagy várni vele kicsit? Kotyogó v french press semmi extra.
-
paramparya
őstag
Apropó IKEA, ezt próbálta már valaki?
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90358962/Külön szűrőt nem lehet venni hozzá, ami nem biztos hogy hosszú távon jó, de eleve olcsóbb az egész mint a fémfilter, amit a Chemexhez lehet kapni.
-
titusz248
csendes tag
Na végül hanyagoltam este a renekát és visszatértem az LM 17g-osra, annak a pogácsája egészen egyenletesnek tűmik. Amit meg most nem értek, hogy 17g-18g-mal próbáltam nem rossz a lefolyás, viszont ugyanolyan finom őrlemény kell mint a renekába. Elszabtam rá vagy 5 adag kofit mire elhittem.
-
And06
aktív tag
-
spanyoll
addikt
válasz gubabela #69653 üzenetére
A keret igazából képlékeny. Úgy indult az egész, hogy barátnőmmel rájöttünk, hogy nagyon szeretünk kávézni és hozzá nem értőként, de szeretjük a finom kávét is. Így jött az, hogy otthon ne csak úgy random főzzünk valamit valahogyan, hanem kicsit tudatosabban. Így lett egy kotyogós első körben abba való kávéval, utána egy french press (igaz az is ikeás, de jobb mint a semmi alapon), plusz így lett egy v60. Mérleget már beszereztem, hogy grammra pontosan tudjuk a kávét kimérni, hőmérőm van (igaz húshőmérő, de vízhőmérsékletet is ügyesen mér), hogy jó hőmérsékletű vízzel készüljön az a kávé.
Emellett pedig lelkesen nézegetek mindenféle videókat és olvasgatok, hogy mit hogyan kéne készíteni.
Ergo költeni 0Ftot szeretnék, de mivel látom, hogy nem mindegy az őrlés szemcsemérete (múltkor egy ujjnyi vastag zacc szembesített french pressnél, bár ott én is ludas voltam, nagyon buta tutorial alapján készítettem), ezért van tervben egy daráló. Múltkor kérdeztem is, kaptam jó tanácsokat, ergo megvan mit kéne beszerezni, de most nincs fölösleges "kidobnivaló" 10+ ezrünk ilyenre."Super perfundo on the early eve of your day."
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz handrash #69642 üzenetére
"Egyszerűen még nem állt át az ízlésed az un. "gyümölcsős" ízvilágra, ezért érezted a kávézóit savanyúnak."
Én meg azt hittem azért érezte savanyúnak mert savanyú volt neki.... Nekem az a véleményem erről mint kisebbség, hogy ennek szvsz zsigerből kellene hogy jöjjön (lehet azért mert nálam sem jött és nem is jön). Akinek a receptorai túlérzékenyek a savanyú ízre és azt nem is tolerálja, azt átállítani merő erőlködés (jómagam is erőlködöm). Biztosan lehet és van is ilyen, de nem hiszek az őszinteségében. Soha ne higgy az úthenger alatt fekvő ember mosolyának őszinteségében
Mindazon által én nem jelenteném ki kategórikusan, hogy ami gyümölcsös az savanyú, mert ez nem igaz. Ilyen a méltán itt is nagyon (és álatalam is) kedvelt etióp yirgacheff, számos kenyai. És hogy ellenpéldát is mondjak, ittam kávézóban savanyú monsooned malabart, ami nem a gyümölcsösségéről meg a magas savakról híres. Mondjuk ez utóbbit nem tudom hogyan sikerülhetett(Szeged, A2) elkövetni."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
gpbenedek
csendes tag
A minap egy barátomnak rendberaktam egy gc-t, full gyári állapot. Kérte, h csináljak vele tejhabot, hogy majd otthon legyen honnan elindulnia. Gondoltam, ez izgi lesz; de meglepő módon tökéleteset lőttem vele elsőre. (350ml kancsó) A ranci szebb, szerintem ennyivel több kb.
-
2007ath
aktív tag
válasz szaki1986 #69643 üzenetére
Az alábbi linken tömören összefoglalják a különböző pörkölési módokat.
[link]Az igazi (dél) olasz pörkölést a sötétbarna (szinte fekete) olajos felületű megjelenés jellemzi. Általában (nagyobb részben) arabica és (kisebb részben) robosta keveréke szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
spanyoll
addikt
Előre is bocsi az istenkáromlásért, de ettől egy 1-től 10ig terjedő skálán mennyire hánytok be?
Tudom, linkeltétek mi az ajánlott, de az 10+K és még mindig kézi. Nagyjából tűrhető eredményt el lehetne vele érni?
Nem vagyok még mindig szakértő, nekem a frei kávé is finom, simán cska örülnék ha magamnak tudnám vagy finomra vagy durvára őrölni a kávét mindig főzés előtt (attól függően, hogy épp kotyogósozok, hariozok, vagy miben csinálom)... ennyi."Super perfundo on the early eve of your day."
-
senior tag
A Hollandert le kell venned a Classic gyári csövéről, de ez csak némi egyengetéssel jön le, utána azt át kell tenned a Silvia gőzcsőre. Itt van róla egy jó videó.
Vagy pedig amazonról rendelsz egy ilyet, ez már át van alakítva, én is ilyet vettem…[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
szaki1986
tag
Köszi a válaszokat!
Még nagyon az elején vagyok az "igényesebb" kávéfogyasztásnak (Dolce Gusto-ról váltva), szóval még sokféle kávét ki szeretnék próbálni. Aztán majd úgy is kialakul az ízlésem.
A lényeg, hogy ha nem akarok mellélőni akkor inkább az olaszos pörkölést célozzam meg. Ajánlottátok anno a Pacificaffe La Piazza-t. Ez olaszosnak számít (OK, a neve az )? Amúgy miből derül ki, hogy melyik az olaszosabb pörkölés?https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
handrash
őstag
válasz szaki1986 #69640 üzenetére
Egyszerűen még nem állt át az ízlésed az un. "gyümölcsős" ízvilágra, ezért érezted a kávézóit savanyúnak. Ne izgulj, vagy megváltozik, vagy maradsz -ezen a fórumon- kisebbségnek számító tagok táborában, akik a klasszikus olasz ízvilágot kedvelik.
Ez most kikívánkozott belőlem, bár tudom nem leszek népszerű....Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Kezdő kávésként lenne egy kérdésem felétek: Mitől lesz savanyú a kávé?
Úgy tudom, hogy hogy ha alacsony a víz hőmérséklete, akkor az okozhatja a savanyúságot. Viszont eddig 3 féle kávéval próbálkoztam és mindegyik más mértékben volt savanyú.Vettem bolti Lavazzát (100% arabica), nagyon régi pörkölés, totál savanyú, ihatatlan kávé jött le belőle. Gondoltam biztos a gép szar (Delonghi Dedica - tudom nem jó gép, de most ez van + Graef CM 800).
Utána vettem Pellini n82 Vivace-t (60% arabica 40% robusta), tavaly novemberi pörkölés (legalábbis a szavatossági időből 2 évet visszaszámolva). Ennek semmi savanyú íze nem volt, tök finom kávé készült belőle (legalábbis számomra).
Most vettem egy osztrák, helyileg pörkölt kávét, ezt), és ez megint csak egy picit savanyú. Nem nagyon, mondhatni egész finom a kávé, de ott van az a kis savanyú íz benne (felkeverem a kávét, hogy ne csak az alján azaz a végén érezzem). Ez is 100% arabica. Úgy érzem ennek ilyen ízűnek kell lennie.
A robusta ellensúlyozza a savanyúságot a kávéban? Vagy hogy van ez?Múltkor beültem Szombathelyen egy speciality kávézóba egy dupla eszpresszóra... na hát az vmi ihatatlanul savanyú volt, és gondolom nem az elkészítés volt szar.
Szóval mitől van ez? Ha nekem nem jön be ez a savanykás íz akkor inkább olyan kávét keressek amiben van vmennyi robusta is?
Előre is köszi a segítséget.
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz 2007ath #69631 üzenetére
Nem, nem arra gondoltam. Mordorban RA naked karhoz volt/van, de linkelni nem merem. Na az nagyon jól működött, majdnem mint a dupla.
@sz.zs.: Jó is, hogy mondod/írod, ki is próbálom milyen az eredeti RA single kosár a naked karral. Azért azzal, mert a dupla kifolyóval értékelhetetlen a lefolyás, mint a proszatata beteg a pissoar-nál...
@mutyi: Jó hozzá az 58+ -os tamper, sőt ajánlott a palmtamp mert ezekben a szűrőkben úgy csúszkál az örlemény mint a frissen fényezett parkettán a zokni.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Az IMS "the single" 10g-s kosara már egész jó. Én a 7,5-öst használom 8,5 g-val, az se rossz.
Akit érdekel a pid a működése, ez egy jó leírás hozzá. Ha volt már, bocsi..
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
senior tag
-
-
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Szeretnék megtanulni tejhabot készíteni. Egyelőre csak a GC áll ehhez rendelkezésre. Hogyan fussak neki, mire van szükségem?
# ANTAL Tuning #
-
adp
őstag
sztem a sima IMS a
legjobbanlegsokoldalúbban felhasználható kosár, nálam az mindennél hozza a kötelezőt, hülyeség a legjobban szó, de nem tudom értelmesen leírni... A rekenka tud ilyet mint fentebb a képeken a VST/ Strada meg néha tud kevesebb testet produkál, igazából mindegyik jó valamiben, én most egy 3 hónapja csak IMS-t használok, elötte meg a strada pörgött sokatTalán úgy tudom a legjobbam megfogalmazni, hogy az IMS produktumába még nagyot nem csalódtam, de a stradába meg volt, hogy a jó fenéért nem akart szépen lejönni az a hülye kávé, és testetlenebb is volt sokkal. Aztán egy jó filter pörinél ahol amúgy sincs valami óriási test a VST-vel valahogy komplexebb ízeket tudtam tolni, ha meg finomabb kit érdekel a test. Szóval ez egy ilyen fura dolog, Kv válogatja
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
WiZARD
addikt
GC-t próbált már vki 6 bar-ra állítani/használni?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
adik
őstag
Sziasztok!
Muszáj leírnom, hátha valaki más is érdeklődik a téma iránt.
Szóval eddig Bialetti Express Mini-t használtam, de pár hónapja áttértem a 4 személyes Brikkára - ketten isszuk párommal. Ma reggel tettem bele még egy papírfiltert is (Aeropress 58mm) a gyári szűrő és a kávépogácsa közé. Semmi máson, az örlésen (Marila Columbia, durva), vízmennyiségen/hőfokon nem változtattam. Az eredmény: kicsit gyengébb kávé, sokkel kevésbé olajos, abszolút nulla zacc, nagyon tiszta, crema mennyisége ugyanannyi, de világosabb. Kicsit talán lasabban főtt le, de ezt csak érzésre mondom (és lehet h a kíváncsiság miatt éreztem így) viszont a Brikka jellegzetes ordítva-csattogó hangja sokkal visszafogottabb volt, amit én személy szerint sajnálok.
Remélem valakinek azért segített az ötlet!ps.: kíváncsi vagyok majd valami jó olasz kávéval milyen lesz
Kettő, csipkebokor vessző!
-
adp
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest