Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- MIUI / HyperOS topik
- Netfone
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Nem találtam rá fórumot, talán itt tud valaki segíteni.
Szereztem pár Cooler Master RGB ventit, aminek van egy +4 csatis rgb csatlakozója is.
Az alaplapom nem támogatja az RGB headert, mert nincs rajta (ASUS Rampage IV Gene), és érdeklődnék van-e valami olcsó )ha kínai sem baj) RGB vezérlő? a legjobb az lenne, ha alaplapi USB tüskesorra lehetne ráhúzni, és valami szoftverrel lehetne változtatni színt.
Tudtok ajánlani valamit? -
jokeph
nagyúr
Ez van, tanulópénzt (mindig) meg kell fizetni.

Kár érte, eredeti X79-es Patsburg Chip van rajta...
Na mindegy, egyelőre megy vissza a dobozába, azt majd meglátjuk, hátha találok rá szakít, aki újra tudja írni a kiforrasztott BIOS chipet is...
Úgyhogy az E5 3.2S1 megy be a helyére (ezzel viszont jól jártam, úgy érzem, az NVME SSD is teljesít benne) a TT házba, abban legalább hasít 3,9-en a 1650v2, azzal a teljesítménnyel már elégedett vagyok.

-
jokeph
nagyúr
Ez van sajna....

Na, a HUANAN ZHI X79 1 napot élt.... BIOS frissítés után (ami látszólag hiba nélkül lezajlott), kikapcsoltam.
BIOS reset, elem kivétele, stb.
elem vissza, jumper vissza, bejön az AMI BIOS-os kezdőképernyő, aztán 99-es kód a post kijelzőn, gondolkodik egy sort és leold...

Azt hiszem, ez a lap így kuka lett...
Minden felesleges dolgot lehúztam, akkor is ugyanez.

A BIOS chip természetesen forrasztott...

-
rup1u5
Topikgazda
"E5 3.2S1-es lapomban az E5-1650v2-őt engedte all-core 39-es szorzóval,"
Nem is csoda, mivel a 1650v2 lockmentes.
Ő kifejezetten a E5-2xxx-es procikkal kapcsolatban kérdezett.Ez volt az én 1620-am: LINK LINK LINK
Ha jól emlékszem talán kispapucs írta itt hogy az ő 1620v2-je lockos volt. Amúgy én sem értem.
-
jokeph
nagyúr
4777-es HSZ.

E5 3.2S1-es lapomban az E5-1650v2-őt engedte all-core 39-es szorzóval, nem nagy OC, de már érzékelhető a difi (a 1620v2-őt azt nem, meg se jelent a BIOS-ban hozzá a menü).
Szóval a 1620v1 az unlocked ?

Keverik ám Intelék... de akkor a 1620v2 miért nem... pedig volna benne kalács...

-
rup1u5
Topikgazda
válasz
Zotya984
üzenetére
Akkor sorban:
- Kínai lapban felejtős a tuning.
- 1620v2 úgy tudom lockos. Saját tapasztalatom nincs viszont az én 1620-am nem volt lockos.
Azt is érdemes észben tartanod, hogy a T3600-as csak V1-es procikat eszik, szóval V2-esek nálad kilőve. Épp erről volt szó itt ha kicsit visszaolvasol.
-Nem lehet beállítani V1/V2-es CPU-kat, összes magon, legnagyobb single core szorzóra!
Egyedül a V3-as 2xxx-es Xeonoknál van erre lehetőség BIOS hack-el, bizonyos X99-es lapokban. -
F.B.I.
veterán
válasz
Zotya984
üzenetére
Vissza lehet tenni az oldalát, csak le kell flexelni, a belső VGA feszítő vasalatot, a héten megoldom. Főleg, hogy jön az új proci.

jokeph: gondolom úgy voltak vele, hogy a cégeknél, bemegy az asztal alá, munkahelyi zaj van, senkit nem érdekel a 3000 rpm-es hangzavar.

-
Zotya984
senior tag
Üdvözletem.
Immáron egy T3600 as gazdája vagyok-voltam. Nagyon szerettem. . . Míg az asszony meg nem látta mire képes aztán "takarított: Te zoli kitakarítottam a számítógépek körül és olyan csúnyán mutatott ott az a nagy gépház. Ezért átraktam az asztal másik oldalára
HOZZÁM
"
Proci tényleg sok hőt generál ami megszorul a gépházba. A fentebb olvasott ventiforgatós dolgot kipróbálom. Alapból 3,8Ghz-n járatja a 1620 V1-et. Minden magon. HT-on. Rosszat csak azt tudom elmondani róla h a gépház oldalát nem lehet vissza tenni ha egy komolyabb VGA van benne. R9 380, Rx470.Úton van egy másik 2011 gépalap. Ez kínai lesz mert életemben először szeretnék +2-300 Mhz et. Pont kínai erre a feladatra sokak szerint nem megfelelő, de ha nem is jön be "tuning" akkor is nagy potenciál van 2011-ben.
Pár kérdés a tapasztalt fórumozókhoz és olvasókhoz.Szorzózár mentességről : elviekben a 1620 V2 nem szorzózár mentes? Viszont a V1-ben szabad a gazda. Ez nem biztos mert még nem tudtam tesztelni de több fórumon is ezt olvastam. Össze vissza van egyébként.
1650 V1/V2, 1660 V1/V2, 1680 V2 ezek szabad szorzósak?Másrészt valaki azt írja hogy a E5-26xxV1/V2 procik legnagyobb egymagos szorzóját be lehet állítani az összes magra. Ez ha igaz akkor az E5-2690 V1 és E5-2667 v2 egy igazi főnyeremény. Ugyan is a 2690 az 1 magon 3.8Ghz és a E5-2667 v2 pedig 4Ghz 1 magon. Ez minden magra belőve akkora teljesítményt ad hogy be . . .

Erről tudtok valami biztosat mondani. Net tele van mindennel és hát 2 egyforma nincs közötte XD
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Sikerült a helyéről kikapnom az NVME SSD csavartartóját (kijött a lapból, pedig nem voltam nagyon erős), a hozzá adott rögzítő csavar finoman szólva kacat, a gallér része nem egyenletes, ha cak simán behajtom, belecsipett volna a szélső chip-be.

Megoldottam, találtam egy alaplap alá való távtartó bolhát, azt finoman betekertem, és csinált magának kb. 0,3 mm-es mélységű menetet, szépen sikerült tövig behajtanom, rendesen meg is szorult, meg kerestem bele egy kisebb fejű csavart, így már tökéletes.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A másik:
Az EPS csati finoman szólva sem a legjobb helyen van, ha az ember hátsó 140-es ventit/radiátort szerel be, akkor nehézkes a csatlakoztatás.
Még egy szösszenet:
a FAN csatik kiosztása nem a legszerencsésebb, ráadásul szorosan egymás mellett van a CPU socket alatt a CPU_FAN és az egyik SYS_FAN - 3 pines, így a SYS_FAN-ba 4 pines csatit nem lehet bedugni - ezt majd egy toldóval megoldom - a 6 hengeres XEON miatt nem baj ah a VRM is kap egy kis közvetlen légáramlást.

A másik SYS_FAN meg a lap legalján van, meglehetősen messze mindentől (én oda ezért a pumpát dugtam
). -
jokeph
nagyúr
Hogy tudtak ilyen elfuserált hűtésrendszert kitalálni... ezért nem jár a mérnököknek a keksz...

Még a végén átforrasztod a cuccost (csak megjön a motyó Kínából).

Ma végre megjött a HUANAN ZHI X79 Deluxe Gaming lapom...

Össze is dobtam, belefutottam pár apró bosszantó dologba, de indult első rugásra.

-
F.B.I.
veterán
Ma bent voltam barátomnál a DELL szervizben és elmondta, hogy eléggé elbaxott megoldás a T3600 hűtése.
Szépen megfrodítottuk a proci hűtőt, ami így kintről szív befelé és átfúj a procin, az első három ventiből, a felső kettőt szintén megfordítottuk, azok így egyszerre fújják ki a prociról, felszabaduló meleget, közben az alsó, első venti úgy maradt, az pedig a videókártyának segít be, kifelé hajtani a levegőt, illetve a táp szellőzésében is besegít.
Így már gyorsabban bekapcsol az auto módban a venti szabályzás, halkabb lett és nem engedi a procit, játék közben 70 C fok felé. Egyelőre így marad.
-
F.B.I.
veterán
-
jokeph
nagyúr
Hogy néz ki ?
Várom a második lapom, 7 nap alatt ideért Kínából, meg 3 hete szárad a kib.szott vámon...

Találtam egy új bencmark progit (passmark féle), azzal is stabil a cuccos.
700-as volt a radiátoron lévő venti RPM-je, így kicsit jobban izzadt, ennyire még a LinX se küldte meg.
Viszont ezen a fordulaton alig van hangja.
A Kingston SSD alig melegedett, ennek roppant örülök (remélem, házba építve se fog jobban).

-
F.B.I.
veterán
-
rup1u5
Topikgazda
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pubszon
üzenetére
A CM NEPTON 140 XL 2 db 140-es ventilátorral rendelkezik, toló-huzó módban, de nekem csak az egyik van fent, toló módban (hátrafelé, kifelé dolgozik), ez eddig elég volt mindenre (s1366-Xeon X5677 3,47@4,6 és sAM3+ - FX 8320e 3,2@4,6), úgy hogy 1000-et se kell forogjon a ventilátor (2000 rpm a max, de ott orkán hangja van), az AM3+ - os konfigban a lap szoftverével (és BIOS-ban is - MSI ClickBIOS 4) volt leszabályozva, az s1366-os és a mostani kínai s2011-es konfigban meg SpeedFan-al van leszabályozva, a második ventilátora meg a CPU socketet és a VRM-et hűti, mindkét ventilátor még a 700 RPM-et sem éri el, relatív csendes így és roppant hűvős - VRM borda és socket kb. majdnem hideg, CPU (E5-1650v2 all-core 3,9-re állítva) bencmark alatt sem több 60 foknál, idle 35 fok, játék közben meg 45-50 fok.

-
F.B.I.
veterán
válasz
Ganz-[HUN]
üzenetére
Majd ha megjött a átalakító kábel kis kínaitól, szétnézek. Bár lehet elég lesz ha halk, rendes leszállítású ventiket cserélek. A gyáriak is jól lehűtik, csak kicsit durva a 2800 rpm, a 2000, bőven jó lesz.
-
jokeph
nagyúr
Speedfan-t használom több konfigon is, sikerrel. Még a VGA-t is lehet vele pesztrálni.
Többek között a kínai s2011-es, az X58-as s1366-os konfigokon.

Látom, elég érdekes a csati.... (gratula Brand....
), 5 pinesnek nézem, de csak 4 van bekötve ? 
Azt kellene tudni, a csatiban az alaplapon melyik tüske micsoda, azt kicseszni a világgal, egy erős, halk ventilátort egyedi átalakítóval megcsinálni.

-
-
jokeph
nagyúr
Kell rá egy rendes hűtő eszerint....

Pl. egy Alpenföhn Matterhorn REV C már megteszi, egy ventivel is (feltéve ha befér, ez a hűtő 158mm magas
).Vagy egy kompakt víz, nálam az E5-1650v2-őt pl. egy CM NEPTON 140 XL hűti, meg kapott egy plusz ventit a CPU socket és a VRM, nehogy légáramlás hiányában elforrjon.
-
F.B.I.
veterán
Koppig van, most áttetem BIOS-ban, médium módba a hűtést, így jó a hőfok, játék közben max. 64 C fok, de ilyenkor a hűtő 2800-on teker, ami eléggé hangossá teszi a gépet. Olyan, mintha az auto mód, nem érzékelné rendesen a hőmérséklet emelkedést. Legújabb BIOS van rajta. Sőt ha full módba teszem, akkor meg 40 C fok fölé sem megy, csak hát ugye, olyankor a hang. Ez is durva.
-
rup1u5
Topikgazda
Ha nem tévedek a gyári hűtővel tolod.
Első körben nézd meg, hogy rendesen fel van e téve! Koppig kell húzni a csavarokat.
70-75 fok idle nagyon sok!
...és attól a hűtőtől sem szabad sokat várni. -
F.B.I.
veterán
Ennyire melegedős ez a széria?

Az E5-1620, jelenleg HWINFO64 szerint 70-75 C fok között pihenget, egy 21 C fokos szobában, telepítés közben. A Dell oldalát nem tudom feltenni a VGA miatt, tehát az is nyitott.

Már 2x pasztáztam, először gyári DELL, most MX4.
Hűtés a BIOS-ban auto álláson, mert mid vagy full állásban, iszonyat hangzavar. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
envagyok
üzenetére
Amíg van ami fölűl kiszív addig nincs gond. 39°C-nál nem lesz melegebb a víz több óra Metro után sem. GPU is koppra van húzva. Egyszer kipróbáltam felső venti nélkűl teljesen zárt házzal. Úgy megrekedt a hő a házban hogy 20 perc GTA 5 után olyat fagyott hogy csak win reinstall segített.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Érdemes, annyiért vétek lenne kihagyni.

Én az E5-1650v2-őt 3,9-en hajtom, all-core, röhögve lelépi az X58-as rendszeremet (ram kezelésben nem - kínai lapom van, Q67-es chipset, megy a Quad-Channel-1866 CL13/1600 CL9-ramtípus függvényében, de latencyben jobb az X58-as 1770 MHZ-en, de játéknál ez nálam nem okozott érzékelhető hátrányt).
Egyrészt a v2 22nm Ivy-Bridge, másrészt elég rendesen fel van fércelve a Sandy-Bridge-hez képest architekturálisan is.

Én Passmarkot szoktam viszonyításra használni:
-
envagyok
veterán
Most le tudnám cserélni az e5-1650-et e5-1650v2-re. 18-ért megkapnám, szerintem hasonló összegért elmenne a sima 1650 is
Érdemes meglépni?
Eszerint kb 4-6% a különbség:
[link]
Ez a valóságban is kb ennyi?
van még különbség tuningolhatóságban, fogyasztásban is?Itt egy szösszenet egy ryzen gép összerakásáról, nekem már ott elment tőle a kedvem, még olvasni is rossz volt :
[link] -
rup1u5
Topikgazda
válasz
envagyok
üzenetére
Igazad van!
Nincs hatalmas különbség köztük teljesítményben, max fogyasztásban.
Nekem sem Ryzen sem 1366 nem volt még a kezem között, úgyhogy csak neten olvasott tesztek és tech-youtuberek tesztjei alapján vonom le a következtetést. Hiszek a tapasztalatodnak. Hibaarányokról nem olvastam Ryzennel kapcsolatban. Azzal az 50K-s 2011-es konfiggal pedig nagyon jó boltot csináltal!
Egyébként én nagyon elégedett vagyok 1650v2-es konfigommal! Még ma is meg tud lepni, hogy milyen erős pl Metro-ban. És mivel nem multizom BF5-ben mint apollo koléga így még sosem láttam tartósan 50%-nál nagyobb CPU használatot. GTA 5 multi sem hatja meg nagyon. Ez lesz az a konfig amit már nem fogok eladni.
-
envagyok
veterán
Akkor te fogalmaztál hibásan:
" Egy 1366-os rendszer sehol nincs egy Ryzenhez képest. Az én húzott procim: CB R15: Singlec:151, Multic:1150, Ryzen 5 2600 alapon rendre: 161 és 1275, 4.2-n 175, 1414. Játékokban sem hinném, hogy más lenne a helyzet."
Elkezdesz 1366-ról beszélni, utána az "én procimról", amiből nekem nem jött le, hogy közben átugrottál 2011-re.
Lehet magamból indultam ki, mert nekem több gépem/procim van.
Én nem cinebench-el néztem, hanem cpu-z-vel.
Itt van egy E5-1650@4GHz vs ryzen 5 1600 összehasonlításom, amit most csináltam:
Hopp, 10%-al többet tud a E5Itt pedig egy alapórajeles 1366-os rendszerem: I7 990x, amiből még 10-20%-ot simán kihozok tuninggal:
14-15%-al gyengébb, mint a ryzen 5 1600, de azt tuninggal simán be lehet hozni:
Most ezen lehet vitatkozni tovább, hogy te ryzen 2xxx-el, én 1xxx-el hasonlítok, de szerintem hatalmas különbség nincs köztük. De ha van is, akkor sem számít, mert a vitaindító hozzászólásban sehol sem szerepelt, hogy melyik ryzenről beszéltem. Plusz még én teljesen felpatchelt win-el mértem, ha eltávolítom meltdown és társai patchet, még lehet rá bőven számolni a régi rendszerekre teljesítményt.
Van 3db 1366-os rendszerem otthon, illetve nemrég egy 2011-es is lett.
Emellett van egy i7-6700k-s gépem is, na ott azért látszik az előny egy szálon mind1ik platformhoz képest, de a második képen ez látszik is.Viszont ami tény, hogy több ismerősnek van/raktam össze ryzen-t, meg más DDR4-es Intel nyalánkságokat, sok velük a gond. Komoly lapok mennek a szeméttelepre a gari lejárata után, Nálam is van jelenleg 4-5 hibás lap. Az is tény, hogy a játékok elenyésző része használ 6 magot, tehát játékra a legjobb egy intel 8-9. gen, de megvan a stabil fps 1366-on és 2011-en is, mert elég azért. Böngészéskor, office-el semmi különbséget nem érzel, egyedül talán renderelésre, enkódolásra jobb ár/teljesítményű egy ryzen, de az én véleményem az, hogy FULLHD/60Hz-re GTX 1070Ti-ig (esetleg 1080) bőven elég egy 1366 vagy 2011, 4k-ra, és/vagy 144Hz-re pedig szigorúan Intel 8-9. gen.
Ár/teljesítményre pedig az 50k-ért vett 2011 rendszerem (ASUS R IV G+E5 1650+16GB DDR3-2400)mellett messze nem kifizetődő jelenleg semmire sem átállni, mert jelenleg 1080/60Fps-ben játszok, és kb 2* annyiból jönne ki a legolcsóbb AMD rendszer is.
Na béke, no offense
-
rup1u5
Topikgazda
válasz
envagyok
üzenetére
Akkor bontsuk már le részleteire amit írsz mert nagyon csűrüd-csavarod!

Megismétlem magam:Az állításod amire reagáltam:
"még egy tuningolt 1366-os rendszer is szinte utoléri nagyjából"
Ez nem igaz!
Ami "szinte" utoléri az alapórajeles Ryzen 5 2600-at az az én 4,5GHz-re húzott E5-1650v2-m! Egy rommáhúzott X5660 kb annyival van lemaradva egy 1650v2-től mint amennyire a 1650v2 egy alapórajeles Ryzen 5 2600-tól. (kb -10-15%)
Szóval az a "szinte utoléri" a valóságban -20-30% hátrányt jelent egy maxOC-s 6/12-es 1366-os konfignál egy alapórajeles Ryzen 5 2600-al szemben. És akkor még nem is kezdük el húzni a Ryzen-t! Ahogy arról sem beszéltünk, hogy ugyan az a lap meg eszi a nemsokára érkező Ryzen 3000-as sorozatot is.Szép dolog a romantika de helyén kéne ma már kezelnünk ezeket a régi HEDT-s platformokat.
-
OgreImre
senior tag
Csak tapasztalatként osztom meg, hogy egy Asus X79 Deluxe-ban (a legalsó X16 PCIe portban) működik és bootolható egy Axagon PCI-E Adapter for NVMe M.2 SSD passzív hűtővel. Van benne most egy Intel 660p 2TB NVMe m.2 SSD.
A lapon a 4805-ös Bios van. -
rup1u5
Topikgazda
válasz
envagyok
üzenetére
"Aki szeret játszani, annak azért kevés az 1 szálas teljesítménye, még egy tuningolt 1366-os rendszer is szinte utoléri nagyjából,"
Erre azért nem vennék mérget. Egy 1366-os rendszer sehol nincs egy Ryzenhez képest. Az én húzott procim: CB R15: Singlec:151, Multic:1150, Ryzen 5 2600 alapon rendre: 161 és 1275, 4.2-n 175, 1414. Játékokban sem hinném, hogy más lenne a helyzet.
Apropó Cinebench! Most hogy van már 20-as verziója gondoltam mérek egyet azzal is:
-
-
envagyok
veterán
Ryzenen túl?

Nem mondom hogy rosszak, de elájulni sem kell tőlük. Aki szeret játszani, annak azért kevés az 1 szálas teljesítménye, még egy tuningolt 1366-os rendszer is szinte utoléri nagyjából, és akkor még a sok mizériáról a ramokkal, stb ne is beszéljünk. Nekem, nekünk olyan szempontból jó a ryzen őrület, hogy durván leolcsósodtak a 1366, 2011, 1155 cuccok. 7000ft egy i5 2400, 10 alatt lehet venni 1366 6/12-es procit, lap is van már jó 20 körül. 50-ért vettem rampage iv gene+E5-1650+16GB DDR3 2400 kombót, ez fél éve még mission impossible kategória volt. Ennyiért csak procit kapsz hasonló erejűt ryzen platformon.
+saját tapasztalat, hogy a 4. Gen inteltől a ryzenekig nagyon átmentek gagyiba a cuccok. Z97 Z170, Z270 döglött lapok garmadája, nálam is lehalt múltkor egy ASUS Z270F Strix, haveromnál döglött i7 6700, és sorolhatnám. Bezzeg RGB és egyéb hülyeségek meg kellenek
Csúnyán nézel rá, és meghal. 775-1366-2011 cuccok meg frizbizés és vízbemerítés után is csak mennek hibátlanul. -
F.B.I.
veterán
Most, hogy jobban belemerültem és priviben kommunikáltam, a T3600-os sorstársammal, rájöttem, tényleg 1650 lesz vagy 1660 de csúszik egy kicsit a projekt majd, mert tegnap sikeresen összetörték a kocsimat és most csináltatom, mert kell, a biztosító, meg nem fizet 1 nap alatt.
Azonban mindenképpen cserélem majd, meg az RX580-at is, később 1070-re.
Biztos nagyon jó gép lesz, már alig várom, hogy megérkezzen a kártya, este telepítés.

jokeph : kösz, hogy leírtad, örülök, hogy nem csak én látom így, hogy van még élet a Ryzenen túl.

-
jokeph
nagyúr
Azt nagyon jó áron vetted

Asus P9X79 Deluxe lett volna a kiszemelt, de az horror áron van (tudom, az emberi makacsság
). 
W10 telepítés Kingston A1000/240 GB NVME SSD-re sikeres, felszaladt durván 6 perc alatt.

Ahogy írod is a kollegának, nekem is bőven megteszi az E5-1650v2 kis piszkálással 3,9-en, ALL-CORE, többet nem enged a kínai lap, így is vastagon jól megy (alapon is lenyomja a szénné húzott X58-as konfigom 4,6-ra húzott X5677-es XEON-ját, jóval szerényebb fogyasztással).

Másrészt, engem vonzott at M2-es slot. És az mindkettő kínai lapon van.

-
rup1u5
Topikgazda
"HUANAN X79 Gaming 33k+9kvám=42k)" Ennyiért baromira nem érte meg az a kínai lap!

Kis keresgéléssel ennyiért már valódi X79-es lapot is kaptál volna. Vagy ahogy írtad is, már az X99 is képbe jöhet. Több mint 4 éve vettem az Asrock lapomat bontatlanúl, garanciálisan 48-ért itt PH-n. Előbb vennék ebay-ről használt X79-es lapot mint kamu X79-et Kínából amire még vámot is b@sznak.(#4821) F.B.I.:
Egy E5-1650 még nagyon sokáig megfelelő alap lesz játékra, tuning nélkül is.
-
jokeph
nagyúr
Update:
Megjött a kínap lapomhoz rendelt Kingston A1000/240GB-os pci-e NVME SSD, próba indult.
BIOS látja, indítok neki egy telepítést.
Meglévő WIN alatt is ok, inicializálás sikeres.
-
jokeph
nagyúr
Sokáig nézegettem az X79-es desktop lapokat, de lehetetlen árakon mennek...
Aztán az olcsó CPU-k miatt végül beruháztam 2 kínai alaplapra (vadi új, 0km-es, 1 év garral, az E5 3.2S1 honi vétel, 37k, a HUANAN X79 Gaming 33k+9kvám=42k).
Amúgy X99-es lap is van már jó áron (DDR4-es RAM!), belévaló CPU is akad már, láttam már pár X99-es félkonfigot 120k körül - pl. i7-5820k+lap+2*8GB ram - a vicc az, hogy az X79-es desktop félkonfigokat is ennyiért akarják elpasszolni....
Jelenleg is a meglévő kínai konfigról írok, most ebben nyaggatom az E5-1650v2-őt, piszokul meg vagyok vele elégedve, 3,9 GHZ-et (unlocked, engedi a magok szorzóit állítani a lap BIOS-a) LinX/IBT alatt is stabilan tudja mind a 6 magon, ramból a következőket próbáltam benne:
G.Skill Rip Jaws X 2133 CL9 2GB-os - ez sajna 1600 CL9-en hajlandó futni, 1866-on nem indul a gép, 4*2 GB volt 15k.
Crucial DDR3L 1600 CL11 4 GB-os - ez tökéletesen beáll a gyári paraméterekre, a feszkót is belövi magának 1,35V-ra - 4*4 GB volt 24k.
Micron REG ECC 1866 CL13 4 GB-os - tökéletesen beáll ez is a gyári paraméterekre (kár hogy nem CL11-es legalább, de játéknál szerintem nem nagyon számít, én legalábbis nem éreztem difit). - 4*4 GB volt 14k. -
F.B.I.
veterán
Eladni el szeretném (+16Gb ECC ram ára) csak ugye, az ilyen fanatikusokon kívül, senki nem vesz már ilyen procit.
Pedig én nagy játékos vagyok a gyerekkel együtt, de számoltam: Ryzen nem nagyon van használtan, ha van is pillanatok alatt elviszik. A proci, lap, 16Gb DDR4, minőségi táp és egy kényelmes ház, olyan 100-120K között áll meg és akkor még nincs kártya. Ezt most megúsztam ugye 50K-ból, egy relatíve szép házban, jó táppal, normális procival, elég memóriával, 50K-ból.
Igen, nem garanciás, nem tud annyi pontszámot virítani, nem tudom húzni (a mai generáció 95%-a nem is tudja miről beszélek) és nincs garanciám, de a Stabil 60fps 1080p megvan, a gyereknek elég.
-
rup1u5
Topikgazda
Mi sem áll távolabb a valóságtól! 
Elég ha benézel az lga2011-es procik hírdetései közé és láthatod hogy az eladók 90%-a abszolút nincs képben. Legtöbbjük még ma is 40-50-60K-t szeretne kapni egy 3930k-4930k-ért.
Ha valóban el is akarod adni a 1620-at és nem csak hirdetni szeretnéd akkor reálisan 5-7K körül tedd föl. -
jokeph
nagyúr
Az biztos.

Mondjuk, én a PH! aprón csak vevőként vagyok jelen (eddig legalábbis).
Azért kíváncsi lennék, hogy a T3600 és a T3610 között BIOS chip mennyire különbözik/BIOS chip cseréjével - már amennyiben cserélhető maga a chip, megoldható lenne e a v2-es XEON-ok használata.

-
F.B.I.
veterán
E5 2660, mivel csak multi játékok mennek, húzni nem tudom, a több szál miatt nem lenne megoldás? Ahogy látom 3Ghz-ig boostol, 20K itthon, 1650 25K. Számít valamit még a mai játékoknál az egymagos teljesítmény?
Nagyon nem vagyok már képben ezzel.
Csak néztem YouTube videókat, ahol mindenhol az összes mag pörgött a játék alatt, 40% felett, tehát a játékok szeretik. A gyerek PUBG, FORTNITE és SIEGE függő más nem megy. Majd talán én bepróbálom a Division 2-t ha már kaptam a kártyához. -
rup1u5
Topikgazda
Engem is meglepett a dolog de itt számolt be róla korábban valaki aki szintén T3600-al tolja.
BIOS az oka, igen. Elég szemét húzás DELLtől. Ivy-B procikra kiadták külön a T3610-at. Bár lehet hogy létezik valahol valamilyen buherált BIOS T3600-hoz amivel működésre bírhatók a V2-k is.
-
rup1u5
Topikgazda
Arra érdemes odafigyelni, hogy a T3600 nem eszi a V2-es procikat. Egy olcsó 1650-et majd érdemes lenne fogni bele.
Az első LGA2011-es procim (1620) pont egy ilyen kukázott T3600-ból mentettem ki egy FirePro-val egyetemben.
Sajnos a gép többi része alaplapostúl ment a kukába pedig 2015-ben még szép pénzt megért volna. -
jokeph
nagyúr
Jó lesz ez.

A mai napig sokan építkeznek s1155-re (desktop Sandy Bridge), el lehet azzis lenni.
Ebben meg ugye mehet a 6 magos XEON is, olcsó REG ECC DDR3 rammal akár.
Pár HSZ elébb dobtam be az enyémről méréseket (AIDA,CPU-Z,LinX,IBT) E5-1650v2-vel és E5-1620v2-vel is.

Majd még arra leszek kíváncsi, hogy a kínai lapomban hogyan megyen a pci-e NVME A1000 240 GB-os SSD.

-
F.B.I.
veterán
Ennek nagyon örülök.

Nekem mindenre elég (mindenre is
) mivel a fiam száműzött konzolra, csak ő tolja PC-én, nekem csak maradt a tuningolás emlékének, boldogságos pillanatai belőle, ami ugye így most nem lesz.
Körülbelül 3 évre terveztem ezzel a géppel, ezért picit későbbi projekt egy 1650 vagy 1660 lesz, meg ha nagyon beesik majd a GTX1080 ára, esetleg még az. Majd figyelgetem az ebayt, mikor lesz valami nagyon jó ár, lecsapok egyre. -
jokeph
nagyúr
Üdv !
Jó kis gép az.

CPU ügyben:
Maszek véleményem, hogy először nyaggasd meg a meglévővel, mert nem biztos, hogy nem szolgálja ki az igényeidet.
Ha mégis kevésnek bizonyulna, akkor érdemi csere lenne az E5-1650/1650v2, lehetőség szerint a frissített v2-es variánst hajtsd fel bele, újabb a belső picit, átdolgozott a sandyhez képest, a v2 az már 22nm-en készült Ivy Bridge alap.

E5-2660-at nem javaslom, egymagon harmatos, ráadásul desktop X79-es lapba se érdemes beletenni, mert zárt szorzós, abszolút nem húzható.
Viszont az E5-1650/1650v2 az szorzózármentes, nekem a v2-es van, kínai alaplapban, és mind a 6 magon tudom hajtani 3,9-en (többet az alaplap nem bír el, sajnos BIOS szinten nincs hozzáférés a ram és a feszültségek állításához, bár a 7 fázisos VRM-től csodát amúgy sem lehet várni
), én meg vagyok vele így is elégedve, szerintem nagyon vaddisznó még igy is a 1650v2. 
-
F.B.I.
veterán
Üdv urak!
Nem tudtam hol kérdezzek, ezért ide jöttem (ha nem gond).

Mivel anyagilag nem állt úgy a projekt, ezért a régi konfiguráció árából kellett építeni valami játékra is használhatót a gyereknek, hogy az asszonynak se fájjon.

Ezért lett egy DELL PRECISION T3600 állomás a választás, E5-1620, 16Gb rám, 500Gb SSD, RX580 8Gb az áldozat. Tudom, ezt ebben a formában nem fogom tudni tuningolni (pedig úgy hiányzik) de gondolom, 1080p-re a mostani játékokhoz elég lesz egy darabig?
A lényeg - mert csak rizsázok - lenne érteleme, akár egy kicsit később E5 1650 vagy 1660, esetleg E5 2660 bővítésnek, ehhez a kártyához, vagy bőven elég, ami most csörgedezik az ereiben?
Én is Ryzen-t néztem, de rá kellett jönnöm, hogy 110K-ból, nem áll meg ennél jobb vétel sajnos.

Új hozzászólás Aktív témák
- Indul a ChatGPT Health
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Motoros topic
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EAFC 26
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
- Huawei P20 Pro / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Samsung Galaxy S21 FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)