Hirdetés
- iPhone topik
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
FrozenThrone
üzenetére
hm, ez nalam UP4el is megvan, kicsit idegesito.
marvel vezerlo viszont nalam kell.
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz
FrozenThrone
üzenetére
Frissítettél BIOS-t? A nem használt összes SATA vezérlőt kapcsold ki. Intel SATA driverek ugye nincsenek telepítve?

HGyu
-
-
lotTóni
tag
válasz
FrozenThrone
üzenetére
Gratula hozzá!

Mik az első tapasztalatok a 4670K után? -
-
Asbee
veterán
Nem tudjátok, mi lehet az oka, hogy nem tudok usb penről win-t telepíteni? Eddig mindig ment minden gépen, most egyszerűen nem bootol róla. A pendrive látszik de csak betöltődik a win. Kipróbáltam már minden beállítást biosban, többféle proggal csinálni, de semmi. Giga x79 up4, win 8.1-et tenném fel.
-
_SPD_
tag
Sziasztok!
Aki váltani akar, majd lehet tudok segíteni... most ment ki amcsiba a haver és meg tudná venni dolláros áron+posta. Szóval nállam biztos lesz egy 5820K rendelés. Ha összejön szivesen segitek

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
KAMELOT
üzenetére
a, itt lakok videken kulfoldon, szoval necces a hasznalt
. de szerintem teljesen jo lesz a 3820 is, alapvetoen 4+4 threadnek elegnek kene lennie az orajele meg egesz magas.amennyit meg megsporoltam a 3820on annyibol meg jon egy EK L120, aztan ha keves lesz, kap egy 280as radit meg.
-
proci985
MODERÁTOR
-
-
proci985
MODERÁTOR
úgy néz ki így én is csatlakozok a topikhoz egy i7-3820 / X79-UP4 komboval igy az utolso leárazasokkal. remélem holnapra itt lesz
.alap kérdés: légen mi várható? egy Thermalright IFX14em van (tudásban kb Silver Arrow körül), q6600al 180Wot még egész kellemesen meghűtött, de jellemzően inkább a halk működés a fontos, OC a néha hazahozott munka miatt nem feltétlenül pálya (jelenlegi I5 már nem volt húzva). egyelőre vadászom hozzá (Venomous BTKm van, tehát csak 1366ot tud) a socket2011 átalakítót, de ahogy kinéz lehet új fog kelleni. áthidaló megoldást nem tudom, hogy tudok-e szerezni, az átalakítóig meg venni egy gyári coolert kicsit drága lenne. átalakító jelenleg nincs az országban, szomszéd országból jövő péntekre talán megjönne, de lehet csúszna jövő hétre.
alternatíva az EK L120: az Archon SB-E sehol nem kapható és nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán elfér (170mm karcolná a zajcsillapítást a CM Cosmosban), egyébként meg a normális léghűtők az EKnál azért annyival nem olcsóbbak. plusz az EKra rá tudok tolni egy dupla 280ast még a ház tetejébe. plusz a duplatornyosokkal és nagy bordákkal az a baj, hogy nagyon megfogják a légáramlást a házban leszabályozott ventikkel, ami multiGPUnál nem feltétlenül előny.
talán egy 212 evo is elég lenne occsó megoldásnak, maga a borda nem rossz, minőségi ventim meg van elég. nézegettem a D5 + raystorm kombókat is, de az már drága, és az EK pumpára is azt mondják a topikjába, hogy oké. figyelembe véve, hogy a lap úgy néz ki 7 fázisos én meg most pár évig el szeretnék a konfiggal lenni, ezért az a pár fok amivel a D5 jobb nem tűnik számottevőnek.
aztán: látszik pár esetben 8x8gb ram problémás volt: 8x4ről van valakinek tapasztalata?
még valami, trükkök, tippek, tanácsok?
KAMELOT: az a baj, hogy az 5820 kb egy árban van / picit olcsóbb a 4930nál. amivel olcsóbb a proci, annyival drágábbak a memóriák. azt néztem, hogy a nekem abszolút minimál 16giga rammal kb 250ból jött volna ki, míg a ddr3mas memeket megtartva a 3820 megállt 120ból. utóbbi kb egy 4790k + belépő z97 árszintje. 4930 kb 200 lett volna.
tetejében csak 28pciE (nem hivatalosan az SB-E is tud pciE3.0át szóval ez nem számít), az óraejeli annyira nem magasak, szóval én abban se voltam biztos, hogy a 4930hoz képest megéri. az egyetlen előny talán az, hogy lapoknál nem megy el csomó idő találni olyat, ami még kapható, megfelelő árban van és van rajta elég sata3 port.
-
KAMELOT
titán
Igaz nem ide tartozik, de aki váltani fog annak tuti megéri majd! 5820K 6/12 proci csak 390eu!
-
BlackSoft
addikt
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Az 3xxx SB-E... Ott minden proci jobban megy. Nekem a 3930K-m 5ghz-et vitte 1.335V-al is simán, a mostani 70X-emet még annyira nem próbálgattam 5ghz-en, mert kevés hozzá a hűtésem...
-
Syz
senior tag
-
04ahgy
nagyúr
1 - Nincs értelme kupaktalanítani, mert forrasztott.
2 - Jó eséllyel károsodik kupaktalanításkor.
3 - Kupaktalanításhoz hevíteni kell, hogy a forraszanyag megolvadjon.
4 - Ennyi erővel kupaktalanítható a Gulftown is...HGyu
---
Előzményt kiszedtem: Fórumtárs felvetett egy megoldást amivel a proci tönkretételén kívül mást nem lehet elérni (jobb esetben csak picit melegebb lesz korábbi tapasztalatok alapján, rosszabb esetben tönkremegy). Mivel kevésbé hozzáértőknek a stílus miatt ez nem feltétlenül volt evidens, így az előzményeket törültem, ez a hozzászólás itt viszont marad a félreértések elkerülése miatt.
[ Módosította: proci985 ]
-
Tirexi
addikt
válasz
BlackSoft
üzenetére
Ezt én is tudom láttam a táblázatot, de itt az is kérdés lesz, hogy mivel hűtöd le ha minimum 4.6Ghz a cél. A 6 mag még oké H100i megbirkózik vele.
Azért 8 magot venni, hogy utána meg a hűtésével szenvedjek?Meg a 8 mag Blekk. Hova kö neked a nyóc mag?

Mit csinálsz te a szabadidődben hogy nyóc mag kö?
Valami titkos Nasa szervezet tag vagy aki bolygó képeket renderel éjjel nappal mi?
Mert hát ugye senki nem tudja miért kell neked 6 vagy több meg meg Titan SLI.
Számítási sebesség kell erre már rájöttünk de hogy miért.. Azt nem tudjuk.
Na de majd a teszteken úgy is látni, hogy a 8 mag mennyivel melegszik jobban mint a 6.
-
Asbee
veterán
Trollkodni lehet youtubeon is. Legalább a képet nézted volna meg. Szerinted működőképes maradt az a proci?
Megcsinálni sok mindent meg lehet...(#2556) KAMELOT: Offset mode-ban tuningolj. Ott az adott órajelhez lesz egy feszültség érték, amit csökkenteni növelni tudsz. Szépen kis lépésekben LLC állítással tesztelgesd.
-
BlackSoft
addikt
Értem. Én legjobban azért paráztam, mert 85 fokra van beállítva a vészleállítás a BIOS-ban
84-nél ezért gyorsan betettem egy ventit, mielőtt lőttek volna a rendernek 
1,360-at ír az AIDA64, és 1,368-ra szokta az LLC felvinni. Az már nem sok szerintem. +0,008V...
Ha lesz majd rendes vizem, akkor nem lesznek a hővel gondok. Csak úgy alapból nem szeretem, ha valami a gépemben 100fok körül megy, még akkor sem, ha nem árt neki.
(#2553) KAMELOT: Na jó, azért az túlzás, hogy mindent be kell állítani.
Viszont sok mindent nem hagyunk auto-n...LLC-t kapásból kapcsold be, adj neki valami közepes értéket. CPU fesz lehet kicsit magas, vegyél vissza.
Mennyik a VTT-k, VCCSA? Azokat is be kellene lőni... -
KAMELOT
titán
Időközben a biosban beállítottam olyan profilt, hogy 4,6Ghz, de ott 1,42V átállítottam 1,37V-ra.
Be is jött a win utána nyomtan neki LINX progit és ezeket az értékeket kaptam.
CPU package 98 fok
CPU cores 91-96 fok
Aztán leállítottam. Ezzel a hűtővel nem elhet tuningolni. Majd visszatérek ha lesz rajta víz! -
04ahgy
nagyúr
válasz
BlackSoft
üzenetére
Én 95 fokig szoktam engedni a CPU-im, vagy amelyiknél a RealTemp 90 fokot jelez T(jmax) értéknek, ott 80 fokig, szóval nem mondanám magasnak a 75 fokot.
Ha terhelés alatt nem le, hanem fel viszi az LLC, akkor még mindig magasra van belőve, még egy fokozattal visszább vehető. A terhelés alatti stabilan tartott feszültség a kívánatos, esetleg csekély (0,02-0,05V) csökkenés elfogadható.
Egyébként az a 3970X elég magas szivárgású (az azt jelenti, hogy kis feszemeléssel is nagyot ugrik a fogyasztása), de ez minden tuningos CPU-nál így szokott lenni. Habár nálam is, és az énelőttem levő tulajnál is Mo-Ra 2 hűtötte. Az enyémen pontosan 18 ventilátor van.

HGyu
-
BlackSoft
addikt
Közben én is belefutottam egy kis problémába. Megint volt BSOD-om a CPU miatt. Kevés volt neki a fesz még mindig. Most 1,360 van neki megadva. Így egyelőre jó, viszont ez már magas, emiatt pedig a H110 szenved

Főleg az LLC felviszi majd 1,370-re, ami nem lenne baj nyilván, ha lenne egy rendes víz rajta.Hőfokokat tessék nézni:
84 foknál rátettem a H110-es tetejére egy 12 centis ventit, hogy húzza a hőt, akkor sikerült 74 fokra hűteni, tehát 10 fokot visszavettem sikeresen, de ez akkor is magas 100% terhelésnél. Viszont nincs BSOD, megerőltető renderelésnél. Fesz emelés előtt sajnos, ahogy elindult a render, lefagyott a gép, és BSOD. 1,345-nél is.
-
helkis
veterán
tapasztalatból mondom, hogy pl stabilra belövök egy órajel, fesz kombót winben, pl 1.3v 4.5ghz, restart, vagy off/on után nem akart bebootolni a vas, pedig ennyire lett minden állítva biosban is.. ha emeltem a fesz-en akkor minden további nélkül bootolt és ment is minden, nem kellett állítanom semmit, de érdekes mód kb 2tized voltal alacsonyabb feszen is ok volt a proci, (próbáltam a bootup-vcore/vccsa-t is (emelve 2tizedet)) akkor is rendben volt minden.. energiatündérek nélkül ezt a kb 2tizedet nem tudtam megspórolni, tapasztalataim alapján..
-
-
BlackSoft
addikt
-
helkis
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
úgy gondoltam, hogy ha biosból van tuningolva, akkor jóval több fesz kell magához a boothoz, levéve software-el a feszt elég lehet kevesebb is az adott órajelhez.. (ne tized voltokra gondolj pl.: 1.35v-helyett pl 1.33v) (talán pont ezért került be a post vcore is a biosba)
egyébként mindegy, korábban én is úgy tuningoltam, ahogy te, de utóbbi időbe rászoktam erre.. de akkora jelentősége nincs talán, viszont az sem állja meg a helyét, hogy feltétlenül ki kell kapcsolni mindent energia-vackot..
elég a teljesítménycentrikus profilra átváltani, akkor már a maxot fogja kijeletni a cpuz.. -
Tirexi
addikt
válasz
BlackSoft
üzenetére
Hát nem tudom, de nálam ha be volt kapcsolva az energiagazdálkodásos hülyeség (C1.stb) a BIOS-ban akkor folyamat BSOD-okkal dobált ki az asztalról IDLE állapotban. Nem tudom ez mi miatt, de idegesítő volt szal inkább kikapcsoltam.

Elvileg a lényege ennek hogy a CPU szorzót és a feszt egyszerre veszi vissza. Na de ez lehet nem működött rendesen és előbb jött a terhelés meg a szorzó váltás mint a fesz adás és hirtelen kevésnek bizonyult a fesz. Én ennek tudtam be ezt az anomáliát.
Csak úgy mondom Blekk.

-
BlackSoft
addikt
Másik topicból (#16352) helkis:
Kevesebb fesz hogy lenne elég? Ha kell a stabil 4,7Ghz-hez mondjuk 1.350V, akkor az energiagazdálkodásos beállításokkal hiába megy a proci, mert kevesebb az órajele, ha meg felmegy 100%-ra a CPU használat, akkor kelleni fog neki az 1.350V, nem lesz elég 1.200V, amivel alapon megy a CPU... Vagy ezt most hogy gondoltad?
-
KAMELOT
titán
Időközben rájöttem mi is volt a gond a ramokkal miért nem mentek 1600Mhz.
Azért mert az egyik KIT volt a másik meg külön külön vásárolt ugyan oylan ram csak hát még is más.
Így XMP nem tette be. Most hogy megvettem a 2400Mhz ramokat Biosban automatikusan 1333Mhz állította.
XMP-re tettem és indul is a gép. Azóta érdekes módon Bluescreent sem kaptam! -
04ahgy
nagyúr
válasz
BlackSoft
üzenetére
Először ki kell kísérletezned, a VCore volt-e kevés (hogy az LLC-t átállítottad, másként reagál a terhelt - terheletlen állapot változásaira egy picit). Ha nem akar javulni, akkor a VCore-t visszaveszed, ahonnan indultál, és másnak (pl. VTT, VCCSA) adsz egy picit.
HGyu
-
BlackSoft
addikt
Az imént kaptam egy BSOD-ot renderelés közben, 0x101 CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT.
Ha jól tudom, akkor ez CPU, és fesz ingadozás miatt, a render végén jött elő, minden bizonnyal leesett a fesz valamennyit, mikor 100%-ról 5%-ra esett hirtelen a CPU használat.Most emeltem +0,030V-ot. Ez megteszi szerintetek? Vagy esetleg mással is lehetne még babrálni?
-
KAMELOT
titán
Már vagy 4x előfordult, hogy reggel felkeltem és ez fogadott a képernyőn.
Windows has recovered......
reason: blue screenEz mitől lehet?
-
KAMELOT
titán
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Akkor leírom a dolgokat!
szorzó 44x nincs kép
szorzó 37x BCLK 125 nincs kép
szorzó 37x BCLK 110 nincs kép
szorzó 43x van kép, de IBT alatt Blue screenJelenleg 4,2GHz 1,15V amit automatikusan állít!
Mit kéne állítani és mennyire?
Ja és a másik érdekes dolog....XMP ram settings azaz 1600Mhz szintn nincs kép!
-
_SPD_
tag
Megmondom őszintén hogy az ASrock x99-es extreme6 bemutató lapja nagyon megfogott. (kék-fekete buzi vagyok) nagyon tetszik a szine, meg az M.2 csatoló. Találtam is hozzá m.2-es ssd-t.
Végre egy letisztult konfigot tudok csinálni kábelrengeteg nélkül, még sata kábel se kell majd hozzá. És az erő sem lesz gond jó pár évig. Kivárom.
-
_SPD_
tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Nem para. Hűtésem van, cpu kb. 320 körül lesz amúgy, a lap az amúgyis ilyen árban kerestem a ramot meg tudok szerzni majd mindegy mennyiért mert van egy rakat ddr3-as ramom, max eladok belölle.
Van ritkaságnak számító AMD R9 ramom, azt majd veszik az APUsok.
Kivárok. Addig megveszem az új házat meg a tápot hozzá
Meg lehet valami nagyobb SSD-t mint ami most van. -
_SPD_
tag
Most tudatosult bennem hogy jön az X99... sztm kivárok, még kicsit spórolok és 5820k lesz inkább. Addig még kibírom valahogy

Tudja valaki mennyivel lesz drágább a ddr4 memória?
-
KAMELOT
titán
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
OK! És a ramok feszét mennyire tegyem. Jelenleg 1,5V megy. Tegyem át 1,65V-ra. Időzítést tudom.
44x szorzóval indult a gép csak nem volt kép!
BCLK piszkálása nem teszi tönkre a procit? -
fatal1ty1984
őstag
válasz
KAMELOT
üzenetére
állitsd be kézzel mindent.ha nemtudod az idözitéseket akkor elvileg a ramok cimkéjén rajta van+a gyári fesz is,azt lödd be és menni fog szépen.én ugyanigy jártam a 2000-es dominatorokkal és xmp-vel még szarabb volt mint 1333-on igy kézzel mindent beállitottam és 2400-on vigan szaladgál kis plusz fesszel.procit meg kapásbol tedd fel a blck-t 125-re és utánna állits szorzot,nekemis 3820-van és 5.4ig birja 4magon szoval valoszinü ,hogy a tied is elmegx ha kell 5ghz-en

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- PlayStation 5
- iPhone topik
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Assetto Corsa EVO
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lényegretörő Akasa hálókártya a 10 gigabitre vágyóknak
- Drón topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core I7 13700K - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.02.02. -ig - Eladó!
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4644
- Apple iPhone 15 Pro 128 GB Blue Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G2i - i5-11G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Eladó ÚJ TCL 501 2/32GB fekete / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egyenlőre egy bosszantó dolog van, bekapcsoláskor kell vagy 30 másodperc a gépnek mire elkezd bootolni, onnantól pikk pakk feláll a rendszer, de nem tudom miért van ez az elején. Gigabyte X79-UD3 alaplap.

Buktató még egy van, avagy egyáltalán elfér-e a hűtő, amiben egyáltalán nem vagyok biztos.

Megcsinálni sok mindent meg lehet...

rup1u5