- Magisk
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
-
-
Tikakukac
titán
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #102395 üzenetére
Gyanakvásod alaptalan. Csuklópánt nélkül dolgoznak ezer meg egy szervizben, nem ez lesz a probléma. A probléma még mindig az, amiről nem tudsz és nem is emlékszel rá: a véletlen olyan helyre kotorászás, ahova nem kellett volna.
Tapasztalatnak azért szerintem így is jó. Megtörtént ez már sokunkkal, csak mivel fölötted nincs kamera nem tudod visszajátszani. De ott lesz az
Drága meg relatív, hacsak nincs 6,5k-ért alaplap. Mert annyiért még Pesten is megvan egy teljes takarítás. -
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #102372 üzenetére
Úgy néz ki, hogy az alaplapot nyírtam ki. Volt tartalékban egy i5-2520M-es alaplap, amivel a gép jött eredetileg, betettem azt, most tökéletesen működik, pedig ezen is pucoltam a procin és a déli hídon, mert ezen is volt odaszáradt paszta régről. Ugyanúgy csináltam mindent, ezzel jó, a régi lappal meg szórakozik.
Igaz ez kicsit lassabb proci, de üresjáratban kb. 5-6 fokkal jár hűvösebben, terhelésen viszont 25 fokkal hűvösebb így kipucolt hűtésnél. Ahogy érzékelem, nem is a paszta volt a baj leginkább, hanem a venti volt eltömődve porral, így tisztán jobban süvít ki a levegő. De a paszta is be volt száradva, egy kicsit az is segít.
Mindegy, majd rendelek hozzá i7-es alaplapot, a proci nem sokkal gyorsabb, 200-300 MHz, meg +1 MB cache, hanem az USB3 miatt leginkább.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #102351 üzenetére
Újrapasztázás kész az X220-on. De nem jó a gép. Be sem lehet kapcsolni. Néha SSD-k nélkül be lehet, de akkor 2100 HDD detection error-t ír mindkét SSD-re, a SATA3-on és az mSATA helyen lévőre is, meg nem lehet kikapcsolni, újraindítani. Valami nem lett jó összeszerelés közben, de már 4× újra összeraktam
Minden csati, szalagkábel a helyén. Találkozott már valaki ilyennel? Vagy az örök bitmezőkre küldtem a lapot? Biztos nem az SSD-kkel van a baj, mert szétszedés előtt nem volt gond velük.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #102367 üzenetére
Nem az a gond, hogy átverés van. Vagy nincs. A gond, hogy itt olyan dolgokat állítanak vagy éppen nem állítanak ami márpedig 100000%, hogy lesz és van.
Ez itt a gond. Hogy átverés lesz vagy valami simlisség, hát ez van. Vagy megoldódik vagy nem, akkor mondtam, hogy elég, amikor legutóbb az egyik top seller dobozolt be egy fost és küldte el, hogy ez az, amiről csatolt fényképet is! Annyi mákom volt, hogy nekem meg bontós videóm volt ellene. És itt fejeztem be a rulettet. Ez a szutyok panel főleg ilyen áron ezekbe a gépekbe már lekváros bukta.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #102365 üzenetére
Legfeljebb rápacsálok vele, tanulságnak akkor is jó lesz a topikba, elrettentő példának.
Már sokan megtették előtted, nincs rá szükségDe ennél a kínainál nincs ilyen trükközés, a kollégának is itt felettem tényleges IPS-t küldtek.
Persze, hogy nincs. TOP3 sellertől maxi értékeléssel jött csíkos, TN panel, amihez 3 kör kellett, mire visszakaptam a pénzemet.Tényleg nem kizárt, hogy valami „kici kinai occóért” rátette a kezét valami normális panelszállítmányra, simán előfordulhat, hogy vak tyúk talál szeget.
Jah. A Lenovonak nem sikerült beszállítani rendes kijelzőt, de a sorról kiszortírozva ebayre meg alira került egy spéci áttervezett verzió. Én bírom a sci-fi műfajt
Igaz kicsit olcsónak tűnik, de nem olyan gyanúsan olcsónak, hogy átverés legyen.
Ugye? Ez a lényeg. A nagyon olcsó gyanús. Mit kell tenni? Felárazni a normálisok közé, sőt! Árazd fentebb. Máris bízol a cuccban. Ha tudnád hány PS3-at adtak fel nekem így, ami vagy sosem érkezett meg vagy kitömték szeméttelA nem totál hülyék nem baromi olcsóra teszik ki a semmit, hanem beszórva a normálisok közé, esetleg picit alá. Nem gyanús, utalsz és szívsz.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #102362 üzenetére
Plusz megverik a vámosok majd, készülj zsetonnal azért, rámentek a kopszok rendesen.
Gond1: angolból a panelek jelentős része kamu. Vagy csíkoz eleve vagy TN. Tudom, mert ezt is próbáltam. Meg sokan innen a topikból.
A reviewek azok hozzám kötődnek. Nem fizetett értékelőkhöz és nem eladókhoz. Naná, hogy jót írnak. Király a pixel, nincs folt, ghosting meg főőőőőőőőőleg nincs. Egyik panelen sem. Miért lenne? A gyáriak is fosok, a javítottak is, de nem, Alin meg ebayen spéci LG szállítmányok várják az egyszeri kalandort.
Szóval ha meggyőzted magad, hajrá. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Ha kevés a 3 számjegynyi tapasztalatom ezekkel és inkább a review meg a net, akkor tessék
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #102357 üzenetére
Ghost mindegyikben lesz. Lehalós pixel és folt is esélyes.
Az a baj a review leginkább gyári panelekhez köthető. Van amúgy az ilyen panelek között is diffi, de itt már az alap is elkottázott, én már felhagytam az egésszel meguntam. Száz fölött építettem be és valami apróság mindig fosos volt.
-
Ogard
tag
válasz
Frawly #102303 üzenetére
hello mint 19.1 en használok thinkfant, szép stabil, a config fájlban bármit beállíthatsz.
mate grafikus felület alatt simán böngészve vagy szövegszereksztve sokszor órákig be se kapcsol, a cinnamon és főleg a chrome néha felpörgeti.
Én is nemrég pasztáztam újra, és hűtőt is cseréltem, egy x230-asba való került bele.
tényleg egészen szét kell szedni, de nem nagyon durva, legfeljebb egy elnyírt csavarfej tud kitolni veled, rendes csavarhúzó készlet használata ajánlott. -
Tim82
félisten
válasz
Frawly #102303 üzenetére
Emlékeim szerint pár éve próbálkoztam az említett thinkfan fan_control-lal, de nem voltak vele jó tapasztalataim. Ha jól emlékszem, akkor nem igazán akart a megadott beállításai alapján az elvárt módon működni, pedig a dokumentációja alapján kb. úgy lőttem be, ahogy Windows-on a TPFancontrol-t használtam. Egyszerre volt zajosabb és jóval magasabb hőfokos az eredmény. Persze ez lehetett egyedi anomália, illetve valamivel (talán a TLP-vel) összeakadás is, no meg azóta fejlődhetett is az alkalmazás.
Amúgy igen, az 50-55 Celsius idle-ben szerintem is normális X220-nál.
-
válasz
Frawly #102303 üzenetére
A gap pad nem való a processzorra, nem tud jobban hőt elvezetni mint egy jó paszta.
Szerintem ott maradj a pasztánál.
A PCH hídon (southbridge) viszont gap pad van gyárilag, mert ott nagyobb a távolság a hűtőegység és a chip között, emiatt oda nem elegendő a paszta. (fórumokon 1mm vastagságot írnak)Esetleg még hűtőegységet lehet cserélni, ha továbbra is túlmelegszik, itt valamelyik X230 FRU javasolt. (a gyári hűtőegységen rajta van a PCH gap pad is)
04W6921 X230 Delta KSB0405HA
04W6922 X230 Toshiba 235-1
04W6923 X230 AVC BATA0507R5U -
Tim82
félisten
válasz
Frawly #102279 üzenetére
Ezt egyébként a thinkpadek service manualjában leírhatnák normálisan, hogy melyik hány voltos memóriát támogat.
Ha egyszer az Intel procik memóriavezérlőjétől függ, akkor miért kellene leírni ezt a Thinkpad-ek service manual-jában?
Eddig is elhittem, hogy így van, csak fura.
Csak épp homlokegyenest az ellenkezőjét sikerült állítanod: "Pedig támogatnak 1600 és 1866 MHz-et is, de azt csak BIOS moddal tudnám használni, és támogatnak 1,5 V-ot is, de az X220 alapból csak 1,35V-on hajtja őket. Nem hinném, hogy túl sok többletsebességet nyernék, ha 1,5 V-on és 1600 MHz-en járatnám őket. Ilyen régi, 2. gen. Core i laptopokon úgyse ez a szűk keresztmetszet." [link] (Kiemelés tőlem.)
A "lehurrogás" meg nem konkrétan a személyednek szól, hanem annak, hogy nyilván bosszant, amikor evidens és a topikban is többször kitárgyalt dolgokat nekem kellene bizonygatnom, mert ugyan "elhitted", de szerinted mégsem úgy van.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #102267 üzenetére
Erről valami link, hogy a Sandy Bridge mobilprocik nem tudnak RAM-okat 1.35V-on járatni?
Kérlek, hadd ne én végezzem el a házi feladatodat, amit elmulasztottál.
De amúgy donjohnson előttem linket is adott. Meg hát ugye a memóriaszabványról szóló Wikipedia-cikk is remek kiindulópont..
Mert a neten én olyanokat olvasok, hogy van, aki DDR3L RAM-mal használ ilyen 2. genes laptopot.
Sőt, én is azt írtam Balinovnak, hogy olyan DDR3L RAM-okat használok X220-ban, T520-ban, amelyektudnak 1.5 V-on is üzemelni és azon is mennek. So? [link] [link]
Persze nem tartom kizártnak, hogy igazad is lehet, ezért érdekel.
Igazán kedves vagy, hogy nagylelkűen megengeded, hogy esetleg én tudom is, miről beszélek.
-
donjohnson
addikt
válasz
Frawly #102267 üzenetére
rakd bele, nem lesz semmi baja. működni fog. a low voltage egy újabb szabvány. a régi procis gépek 1,5 Volton járatják, hiába írja ki neked az AIDA64 vagy a hwinfo spd alapján hogy az a ram képes 1,35 Volton járni. attól még az nem a jelenlegi, pillanatnyilag használatban lévő feszültség. [link] egyébként pedig miért nem logikus?
minél újabb egy gép annál kevesebbet fogyaszt (kevesebb feszültség és áramerősség kell neki bizonyos hardver elemekhez).
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #102231 üzenetére
X220-ban és a többi ugyanilyen generációs gépben is 1,5 V-on, nem 1,35 V-on. A CPU-Z csak azt mutatja, hogy a RAM-jaid képesek lennének 1,35 V-on is üzemelni, csak nem X220-ban (mert az alaplapra forrasztott Sandy Bridge proci memóriavezérlője nem tudja őket azon a feszültségen járatni).
Ennek fényében gondold újra.
-
-
azbest
félisten
válasz
Frawly #102059 üzenetére
A gyártók bevezették a képernyőre vonatkozó whitelistet is. Képet mutat, de a fényerő állítást letiltja.
A legviccesebb amúgy az apple volt, aki utólag adott ki olyan frissítést, ami szűr több éves gépeken is. Hogy ne lehessen más alkatrésszel teljes értékűek helyettesíteni.
-
válasz
Frawly #102037 üzenetére
Szerintem tömeg igény már nincs erre, nem éri meg.
Sajnos az X220 / X230 IPS kijelzők nagy része problémás és ghostingol különböző mértékben.Végül én ezt a kijelző típust tettem a sajátomba, ezzel sosem szállították X220 / X230 típust, eltérő (AH-IPS) technológia mint a gyári opció és kb. 90 grammal könnyebb is. Persze ezt is hamisítják és nehezen beszerezhető belőle az eredeti LG változat.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #101962 üzenetére
És akkor folytathatjuk a sort a végtelenségig, elméletben oktatni ilyet nem lehet. Mert bezel patenteket törni én mai napig tudok, pedig nem 2 kijelzőt pakoltam már át ThinkPadokban, hiába tudom mit tegyek alá és hogyan milyen erővel feszítsem. Ő elsőre tutira törni fogja őket, jöhet a rendelés.
Akkor venti és levegő. Én nem véletlenül nem szeretem a sűrített levegőt, csak a körtepumpát. Flakonos is trutyis, kompresszoros is, ami meg már jó és szűrt olyanja otthon nem sok embernek van. Plusz mikor visszafele megpörgetik, venti esetleg teljes hűtő kakukk... hosszú, hosszú lista és specifikus dolgokba bele sem mentünk.Én biztosan vennék gyakorlós gépeket és hajrá. Egy valóban jó és szép notit emiatt elbarmolni vétek.
-
Ogard
tag
válasz
Frawly #101767 üzenetére
A macbook air hatás egyértelmű, hiszen maga a fő thinkpad tervező, David Hill is beszél erről, de az első lépés az x300-volt, aztán jött a x1carbon:
http://blog.lenovo.com/en/blog/david-hill-design-favorite-lenovo-thinkpad
Hill 25 év után visszavonult (előtte még kiverekedte a retro thinkapdet, ami végül is az x220 carbonosított változta lett, vagy fordítva, ahogy tetszik.) de most, hogy már nincs a lenovonál, változnak a dolgok. (sajnos.)
Hill egyébként blogolt is, ahhoz képest, hogy tolni kellett a céges dumát, nagyon izgalmas volt a dizájnról olvasni, minden Thinkpad rajongónak tudom javasolni: http://blog.lenovo.com/en/author/dwhill/ -
HSM
félisten
válasz
Frawly #101767 üzenetére
"De magába a TP-vonalba ezt kárt volt beleerőltetni, aki TP-et vesz, masszív workstation gépnek szokta venn"
Pont ezaz... A legtöbb munkaállomásnak azért nincs szüksége rá, hogy egy kisebb meteor becsapódást is túléljen a gép...Átlagos hurcolászást megfelelő tokban meg vígan bírnak ezek a modern Thinkpadek is. És a szokásos WS feature-ok is megvannak, mint a jó billentyűzet (tudom, ezzel nem mindenki ért egyet), halk, hatékony hűtés, dokkolhatóság, pöcökegér, és igen, szerintem kellően masszívak is.
Egy consumer gép kézbevételekor én a legtöbbször sikítani tudnék, hogy még meg se fogtam de már nyöszörög a tejfölöspohár műanyag, hát ilyen egy Thinkpadon azért nincs... Szóval én ezzel nem látok problémát. Teljesen jók arra a felhasználásra, amire százával veszik a cégek.
(#101770) Tikakukac: Amúgy nem feltétlenül butaság, hogy újítanak is... Pl. én örülök, hogy volt ez a vékony, könnyű típus a 460-asok közül.
(#101771) TunerJoe: Köszönöm, teljesen jó észrevétel, nem is terveztem használni benne a gépet, pont ezért.
Nekem csak arra kell a tok, hogy megvédje amíg szállítom, elsősorban a hátizsákomban.
-
HSM
félisten
válasz
Frawly #101734 üzenetére
Nem teljesen értem ezt a macbook utánzatozást.
A T440-nél értem, ott volt egy komolyabb váltás, és nem sikerült valami jól. Ugyanakkor továbbfejlesztették, és már egészen kiforrott lett. Nem egészen értem, miért baj, hogy egy gép nem csak masszív és jól használható, de vékony is.Nálunk itthon van T460 és T460s is, kollégáknál volt lehetőségem T480-ast is megvizsgálni közelebbről, és teljesen rendben vannak. Nyilván picit más célközönségnek készültek, a sima modell inkább ellenálló, vízelvezetős billentyűzetes, kívülről műanyag, míg a vékony modell abszolút a súlyra és minimális méretre megy, de azt kell mondjam, meglehetősen masszív annak ellenére milyen vékony. Korrektek a hűtéseik, az elrendezésbeli hiányosságokat leszámítva szuper a billentyűzet, jó a trackpoint (bár az s-ben kicsit gyengébb és más kupakos, sajnos), a tapipad mérete pedig nem zavaró, ha kikapcsolod, és minek bekapcsolni egy jó trackpoint mellé.
Én elég "kemény vonalas" klasszikus Thinkpad rajongónak gondolom magam, ugyanakkor látom a modern gépek előnyeit is, a 480-as szériáig biztosan. Évekig egy közel full kiépítésű T420-ast használtam, van itthon T430 is, de ezek után is abszolút elégedett vagyok a T460s-el. Igaz, sokkal jobban kell rá vigyázni, mint a régiekre, de ezért bőségesen kárpótol az egy kilóval kevesebb súly, amit hurcolni kell. A T460-ast meg már babusgatni sem kellene, mert az kívülről már fém helyett masszív műanyag, mint a régiek. Szerintem nem rossz gépek ezek sem.
A 490-es nekem elsőre már furább irány. Lehagyott SD olvasó, ethernet port és full forrasztott ramok az S gépen, lehagyott kivehető akku a normálon. Ezek elsőre nem annyira szimpatikus változások, ez tény.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #101687 üzenetére
Egyébként el nem tudom képzelni, hogy milyen drivert tehettél fel, abban a gépben Intel GPU van, ahhoz nincs felrakható külön driver, a kernelben lévővel megy.
T61p-ről írt, abban meg még mindig Nvidia Quadro GPU van, a kiadása óta sem hiszem, hogy növesztett volna magának Intel GPU-t. [link]
-
-
bb.bocs
őstag
válasz
Frawly #101599 üzenetére
"Hogy lehet meggyőződni róla, hogy jó-e egyáltalán a Expresscard slot?" beleraksz egy másik e card csatis cuccot. Ám milyen videokártya raktal bele? Biztos kezeli azt a kártyát? Videokártya drivereket feltetted? Anno w530nal használtam. Ott úgy volt h biosban asszem tiltotta az nvidiat, leszedtem a gépről a drivert, egpu be, videokártyajanak driver fel és ment.
-
-
-
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #100529 üzenetére
Nézd, részemről ez csak arról szól, hogy "maradjunk a témánál".
Normális, nem túlzó keretek között és többé-kevésbé a Thinkpad-eknél maradva teljesen rendben van.
Topikgazdaként úgy gondolom, hogy ilyen irányban nézve nincs több feladatom (vagy jogosultságom) annál, minthogy erre felhívjam a figyelmet.
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly #100514 üzenetére
Rá kell szánni az időt, többször próbálkozni, utánaolvasni, ha úgy sem megy, fórumon kérdezni. Tudom, addig nem tudod használni a gépet. De a leírásod alapján minimum van egy másik géped, de gyanítom egy harmadik is, addig használod azokat.
3 lépéssel hátrébb is olvasd ezt fel és gondold át, hogy ez így valóban rendben van-e.
Nem. Nincs rendben. Az, hogy konkrétan 5-6 óra elmegy arra, hogy bármit fel tudjak rakni, úgy, hogy egy évtizede konkrétan erre koncentrálva tolom az ipart baromira nem jó. Én a szánalmast írnám rá. És ez rendszeres, hétről-hétre küzdök ilyenekkel. -
-
donjohnson
addikt
válasz
Frawly #99817 üzenetére
van egy "beépített" és van egy hagyományosan kivehető akksija.
egyébként a beépített akksi is cserélhető, csak macerásabb.
notebookcheck t480 tesztParci: ssd-t is lehet bennük cserélni.
-
MineFox54
őstag
válasz
Frawly #99785 üzenetére
Nem véletlenül tettem fel a kérdést, sajnos muszáj lenne az érintő, ami tudom, hogy plusz hibalehetőségeket hoz be. Komolyabb szériahibája van a gépnek, ami pl a non-tablet X-eknek nincs? ( pl. LCD+touch szalagkábel, zsanér különösen gyors elhasználódása vagy ilyesmi)
230 jobban sikerült konstrukció, vagy csak Sandy vs Ivy miatt ajánljátok? Megfontolom egyébként a dolgot, a szoftver ami futna rajta, HD3000-es IGPvel nem működik teljesen (a hiányzó funkcionalitást egyébként tudom nélkülözni, jelenleg is egy 2560p-m van, ez egy másodlagos gép lenne, a touch miatt kell.)
-
TunerJoe
senior tag
válasz
Frawly #99781 üzenetére
Az SSD-nek tényleg nem lehet baja, ez szinte biztos, de ha beázott, akkor a billentyűzet szinte biztos megdöglött, a kijelző is kaphatott, a hangszórók, touchpad úgyszintén, ha van benne ujjlenyomatolvasó akkor az is tönkremehetett, és akkor ott van még az alaplap is, főleg ha ragadós cucc ment bele. Ez már tényleg olyan kiadás, hogy semmi értelme nem lenne megcsinálni. 2011-es gép.
-
LemonHorse
tag
válasz
Frawly #99736 üzenetére
Hála égnek jártas vagyok ezekben a dolgokban, tényleg IPS a panel. Nekem viszont ez csak másodlagos laptop, egyetemre használom Linuxxal és időm java részét terminálban töltöm rajta. A hír elszomorít azonban.
Érdemes felkeresnem olyan illetőt aki bekalibrálja nekem? Nincs megfelelő eszközöm.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #99654 üzenetére
De lehet nem jött át: én sem ajánlom ANSI billentyűzet beszerzését.
Biztos vagyok abban, hogy célzást se tettem arra, hogy ajánlanád.
Abban viszont megnyugodhatsz, hogy bizony van olyan noti, amelyiknek van magyar ANSI billentyűzete.
Erre a példádra továbbra is kíváncsi lennék.
De egy régi szériás TP-nál a fene tudja létezett-e magyar ANSI változat.
Sajnos, publikus régi IBM doksikban, mint pl. ez, ilyenek nem visszakereshetőek. Én nem találkoztam még ilyen változattal.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #99639 üzenetére
Magyar ANSI kiosztás már pedig létezik, dedikált í valóban nincs rajta, de AltGr+j kombóra elérhető.
Az AltGr + J-vel elérhető karaktert eléggé nehéz hardveres kiosztásnak venni, még mindig logikai, szoftveres layout, amiről beszélsz, legfeljebb létezik ékezetes betűkkel felmatricázott-szitázott ANSI (amúgy "American National Standard Institute") kiosztású billentyűzet ékezetes betűkkel. Én azért kíváncsi lennék arra a laptopgyártóra, amelyik magyar piacra gyártott volna a Magyarországon elterjedt ISO ("International Organization for Standardization") szabványú billencs helyett "magyar" ANSI szabványút. Mint írtad, láttál ilyet.
Nem írtam, hogy csak úgy hullanak. Hanem hogy nem zárható ki, hogy egy-egy mégis meghal úgy, hogy nem volt fizikai behatás. Nem is értem milyen alapon jelented ki, hogy kizárt. Ezt tudod bárkinek is garantálni?
Első mondatod, amivel kezdted a linkelt hozzászólásodat. Lépjünk azon túl, hogy nem is értem, hogy számodra a fizikai ok (és én okot írtam, nem "behatást") miért merül ki a beázásban és leejtésben és miért hiszed azt, hogy pl. egy kábelszakadásnak nem lehet fizikai oka. Még mindig csak annyit írtam, hogy egy billentyűzethiba okát az általad írtakkal ellentétben meg lehet találni vagy legalábbis nagyon nagy valószínűséggel ki lehet következtetni.
Szóval mit is kellene "garantálnom"?
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #99637 üzenetére
Még egyszer: az ANSI layout-on nincs hosszú Í(-nek megfeleltethető, balra lent található) gomb. Ha van rajta, akkor nem ANSI, hanem ISO. [link]
Hardveres, fizikai és nem logikai, szoftveres kiosztásról beszélgetünk, amikor esetleg remappelnek karaktert szoftveresen az ANSI jobbra fent, a kis Enter fölött található gombjára.
A másikra is még egyszer mondom: az bullshit-kategóriás kijelentés, hogy "csak úgy" hullanak a Thinkpad-billentyűzetek. Az okot általában meg lehet találni, a beázástól a kábelszakadáson át sok minden lehet, de nem csak úgy az Atyaúristen csettint egyet és megtörténik a billencshiba.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #99629 üzenetére
Magyarból ritka az ansi layout- van egyáltalán "magyar ansi layout" és ilyen fizikai kiosztású Thinkpad-be tehető billentyűzet? (Azt hiszem, ez költői kérdés lesz.)
A korábbira: Ezek a TP billentyűzetek meg tudnak dögleni egy idő után csak úgy is, nem kell hozzá beleönteni semmi folyadékot vagy leejteni a gépet. - ez milyen statisztikára, tapasztalatra alapozva született? Pont ellenkező tapasztalataim vannak (statisztikám nekem sincs, csak kb. 30-40 Thinkpad billentyűzet), nem szoktak ezek ok nélkül elhullani. Az "úgy rémlik, hogy olvastam valaha valamit" nem igazán ér.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #99509 üzenetére
Na felment a win10 minden gond nélkül, és egyáltalán nem volt annyira pain mint ahogy mondtátok (HDD). Meg nem indul lassabban sem, mint a win7, de legalább jobban működik (van hang, elsőre ment a 1080p60fps stream stb.)
Már rég telepítettem win10-et, durva, hogy már telepítéskor mennyire ostobának nézi a felhasználót.
-
Francia91
veterán
válasz
Frawly #99219 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy egy 2 mag/4 szálas prociról beszélünk, egy picike házban. Én is kódolok videót notival, de az egy DELL Precision M6600-as, benne egy 4 mag/8 szálas i7-essel, ami kódolás alatt vígan tartja a 3 GHz-es Turbo órajelet, akár fél nap is, közben 84 fokos a max CPU hőmérséklet. Tehát van olyan noti, amelyik alkalmas erre, de ne 12"-os kategóriában keressük, és ne várjuk el tőle
Az i5 2520M még a HP 8560W-mben is kazán volt (95 fok Turbo nélkül), kell nekik a hűtés
Az M6600-asban ez megvan, tisztességesen. Kellő hűtőfelület, és kell hely. Csak ehhez 17,3-as kategória kell. És így mindent járathatsz maximumonTP vonalon a W700/701-es volt ilyen utoljára, azthiszem. A P70-es képeit nézve úgy látom, hogy ott már visszatértek a duplaventis hűtéshez
Lehet ezekből jó teljesítményt kihozni, de ahhoz méret és tömeg kell
OFF-ot befejezem
-
nemethka2
csendes tag
válasz
Frawly #99097 üzenetére
A telepitő DVD-t és is csak végszükség esetére gondoltam, pontosan azokért amiért írtad. Az MS oldaláról letöltöttem a Lenovo géphez a W10 1803 ISO-t és ezt fogom USB-re kiírni. Megnéztem a BIOS-ba UEFI-s a gép és Legacy módban van állítva. Akkor ezek szereint a Rufussal az MBR particiós séma UEFI-s gépeghez opció szerint ker az indító lemezt írni? Még lenne egy jobb megoldás is a Macrium Reflect, mert azzal a telepített programokat is klónozni lehetne. Azt viszont nem tudom, hogy UEFI/LEGACY leosztásban lehet-e csinálni, vagy az párosítást állítsam át UEFI/UFEFI-re.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #99091 üzenetére
X220-nál nem épp nagy "hekkelés" a whitelist mentes BIOS telepítése (még nem kell hardveres flashelés, mint az utódnál). Anélkül viszont a gyári opciókra szorítkoznak a lehetőségeid.
7260HMW-vel egyébként itt van a beüzemelési sztorim. Hozzáteszem, hogy csak olyan Thinkpad-ben macera, ahol van USB lane a wifinek használható mini PCI-e foglalatba drótozva. Ahol nincs (pl. az R61-em) ott ugyanilyen kártya bármiféle PIN maszkolgatás nélkül működik, legalábbis Linux alatt - mondjuk a BT rész ott sem, de az eredeti BT modulnak nem is zavar be.
Azért írtam a Broadcom-ot, mert annal tudomásom szerint nincs ilyen macera. (Van ilyen Broadcom kártyám amúgy, de később szereztem be, mint az X220-ba került 7260-at, ez asztali Lenovo Thinkcentre gépben desktop PCI-e adapterrel megy Windows 10 alatt; a Broadcom kedvéért nem mar bolygattam meg a működő X220-at.)
-
válasz
Frawly #98752 üzenetére
Ja tényleg, volt már erről itt szó az USB3 miatt. Nekem az nem kell (W520-on van, ha mégis kéne).
Kis ideig i változatom volt, abban i3 proci, és nem sok különbséget véltem felfedezni az i5-höz képest.
Hőmérsékleteket mondjuk nem néztem, szerintem ezek a gépek nem arról szólnak, hogy még ezt is monitorozzam, max ha suhogni kezdene, megnézném, hogy wtf. Amíg csendben van, és nem meleg az alja, vagy a bill, tőlem 80 fokos is lehet idle.
Ahol számít ez, az a W520, mert ott óvom a hőingástól a GPU-t. -
-
Tim82
félisten
-
-
azbest
félisten
válasz
Frawly #98126 üzenetére
amúgy azon csodálkozom, hogy senki sem csinált még minipcie-msata adaptert vagy expresscard-msata adptert. Merthogy minipcie és expresscard alakú sata vezélrős megoldások is vannak ([link], [link]). Lényegében csak a vezérlőchip kell rájuk és minipcie csatlakozó az msata kártyához.
Persze lehet túl vastag lenne a szendvics, vagy a szabványosnál több áramt igényelnének. Expresscard ssd-t láttam, de régi és lassú példányok voltak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Magisk
- Elektromos autók - motorok
- Nagyrobogósok baráti topikja
- iPhone topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- OHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 16/512 FHD IPS Iris Xe Magyar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest