- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
Érvéget forrasztok, s nem összeforsztok.
6-os folyasztó szeres ónnal pillanatok alatt rendesen bevonja, még burkolaton sem látszik meg.Érvég hüvely nem stabil kötésnek számít, mivel két fém felületi préselés történik.
Két fém hőtágulása különböző.(#56698) Ribi
Ez a kézzel összesodrottról van szó, de hogyan jött ide lágy forrasztás azt nem tudom.
Érvég hüvely mozgás meg pláne nem bírja a fentiekben említett miatt.
Érvég hüvelyből úgy szakad ki mozgó kábel, mint a húzat.Ráadásul hőtágulás miatt érvég jobban szikrázik.
Nem csodálom, hogy több elektromos tűz keletkezik mostanság. -
Lompos48
nagyúr
Már nincs a Fairchild termékpalettájában. Ettől függetlenül a specifikációja minden gyártónál ugyanaz. A 0.8MHz-es frekvencia jellemző a típusnál alkalmazott 'monobase' technológiára. Ugyanakkor meg kell nézni, hogy ez a határfrekvencia milyen mérési feltételek mellett érvényes. Ez az adatlapokban a "dynamic charasteristics" fejezetnél található. Összevethető a Motorola és az On-Semi adatlapja.
-
Lompos48
nagyúr
Na ezen még morfondírozok.
Azt lehet. Alaposan végig kell gondolni, de nem ördögtől való a használata. A hálózati betáplálást akár egy villásdugóval ellátva, rögzítve kell bekötni, akkor a hálózatnál nagyobb feszültség nem lesz. Ugyanúgy vigyázni kell, hogy a hálózati nulla kötelező módon a be és kimenet közös pontjára legyen kötve. Így a kimeneti feszültség a nullához képest lesz kivehető. Fordítva kötve a referencia a fázis lenne!!!
Minden bekábelezést megejtesz, beleértve akár a mérőműszer(ek) bekötését is, utána már csak a trafót kell csavargatni.A másik, hogy CCS-hez biztosan kell olyan tranzisztor ami bír legalább 100Vot? Annak csak azt a kevés feszt kell bírnia ami a Vce0 "alatt" az CCS előállításához kell nem?
Azért ajánlatos. Gondolj egy véletlen rövidzárra, amikor az áamgenerátor ugyanazt az áramot adja le ugyan, de a teljes feszültségtartalék a szabályzó tranzisztoron "marad". Ugyancsak lehet bekapcsoláskor egy olyan pillanat, amikor ez a feszültség felfuthat.
-
Lompos48
nagyúr
Az autótrafó ideális a feszültség fokozatos növelése szempontjából. Nagyon figyelj! Egyenirányítás (és szűrés) után se vagy galvanikuson szigetelve a hálózati fázistól, ha nincs előtte egy leválasztótrafó is. Földeléssel szép tűzijátékot lehet rendezni, akár áldozatokkal.
-
Lompos48
nagyúr
Igaz. Áramgenerátorral a legbiztonságosabb a mérés. Annak ellenben nagyobb kell legyen a feszültségtartaléka, mint a példány VCE0 értéke. Átütés nem történhet, mert az áramgenerátor visszafogja az áramot. Arra ellenben vigyázni kell, hogy a VCE0xICE0 szorzat mekkora disszipációt szülhet. Az áram növekedése nyomán "forró pontok" (hotspots) jönnek létre, azok pedig másodlagos letöréshez (secondary breakdown) vezetnek, ami már destruktív. De mivel a tranzisztor jellemzéséhez ez is szükséges, mérik, de ezt is impulzusokban.
Leegyszerűsítve egy 100V-os VCE0 méréséhez egy - mondjuk - 110V feszültségtartalékkal rendelkező 1 (vagy néhány) mA-es áramgenerátor szükséges. Mivel a paraméter szórása igencsak nagy lehet, inkább jóval nagyobb tartalékkal illik nekiindulni a mérésnek.Csak szemléltetésnek:
-
Lompos48
nagyúr
Ez így zavaros.
A VCE feszültség a tranzisztoron áramkörben mérhető feszültség.
Gondolom a "feszültségbírásra" célozhatsz.
Ott ellenben 3 változat is van: VCE0 - bázissal a levegőben, VCES - bázis az emitterre kötve, VCEX - bázisra negatív feszültséget kötve. Nagyságuk a felsorolás szerint növekvő.
Megmérni természetesen a tranzisztorpéldány (kiválasztott paraméter a 3-ból) értékét meghaladó feszültséggel lehet, azt is az adatlapban (esetleg) megadott ICE0, ICES vagy ICEX áramértéknél. Nem lahet csak egyszerűen "rászabadítani" a mérőfeszültséget, mert tönkreteheti a mért alkatrészt.
Méréshel használható a hálózati feszültség egyenirányítás után, de a feszültséget folytonosan növelve kell figyelni az áramot. Amikor az eléri az említett ICE0, ICES vagy ICEX értéket, leolvasható a VCE0, VCES vagy VCEX értéke.Mi az a "ccs"?
-
Ribi
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Felőlem lehetne az egész integrált, semmi bajom az műveleti erősítőkkel, akár integrált, akár diszkrét, de ma már semmi sem indokolja, hogy diszkrét alkatrészekből építsük meg, csak az, hogy még tudjuk építeni. Akkor meg nem frankóság a diszkrét alkatrészekből megépített műveleti erősítő visszacsatolókörébe betenni egy integráltat. Szerintem.
-
Sokimm
senior tag
-
Sokimm
senior tag
Ha bedöglik a relé, akkor pótolni kell, márpedig úgy szeretem, ha tokozva van (foglalat?), és ha most veszek ehhez a schrack reléhez tokot, akkor ilyen relét kéne beletenni ha bedöglik a mostani. (időszerű, mert elég régi már a mostani relé). De mivel nem igazán találtam a neten, tolongó webáruházakat, ahol ilyen relét kapni, ezért akkor inkább más irányba nézelődök. Van itthon csomó omron, még talán 12V-os is, és az biztosabb vétel (cserelehetőség), ha a jövőben bedöglik a cucc.
Tehát van itthon mindenféle, csak kukázni kell valamit, de ha véletlen úgy alakul, és boltba kell menjek, akkor legyen a polcon olyan relé (legalább érték, és foglalat alapján), ami belemegy a tokozásba.
Ezért is most töprengek, hogy ez ilyen gány megoldásnak jó (forrasztás közvetlenül a relé lábára), de ha igényesebb akarok lenni, akkor melyik foglalat, melyik márkát válasszam. (tippeket elfogadok, sőt meg is köszönök!
)
-
Lompos48
nagyúr
Ez így igaz. Csak én kapásból a rajzban szereplő BD901 típusú tranzisztorra gondoltam. Ha részletesebben akarod: az a típus 100V-nyi Vcbo feszültségnél max. 2mA Icbo áramot produkálhat. Ez összesen 100mW teljesítményt jelentene, ami nagyon kevés a tranzisztornak a másodlagos letörés (second breakdown) zónába jutásához. Így inkább a példány tényleges Vcbo feszültségére fogja limitálni a relétekercs indukálta feszültséget. Kisebb tranzisztor, na meg nagyobb induktivitású tekercs esetén a jelenség már figyelmet érdemel.
Illetve másnak azon az ágon (USBn) nem okozhat gondot?
Ez a korábban boncolgatott feszültség a tranzisztor kollektorkörében születik. Arra nem figyeltem, hogy ez is az USB-ből kapja az "ecetet". Így MEA CULPA, a második kijelentésem hamis. Tehát a dióda kell. Az előbbi spekuláció ellenben érvényes marad.
-
Kernel
nagyúr
Kézzel is lehet érezni, hogy megcsíp, ha épp úgy fogja az ember.
A dióda alapvetően a kapcsolót védi, ami ilyenkor egy félvezető. Ha egy mechanikus kapcsolót képzelünk a tranzisztor helyére, akkor a kikapcsolás pillanatában ívet húzna, szikrázna, az induktív hatás miatt, ami az áramot továbbra is fenntartani szeretné.
A tekercsben indukálódó fordított irányú feszültséget a dióda rövidre zárja, ezzel mellesleg kicsit lassítja is az elengedést, de ennek nincs gyakorlati jelentősége, vagy fel sem tűnik.
Ha a kapcsoló helyett tranzisztor van, azt nyilván nem szeretnénk, hogy ilyen feszültség csattogjon valahol a belsejében, de ez egy diódával megfogható.
Kicsit más a helyzet, ha a relét közvetlenül kötöm a tápegység 5 vagy 12V-jára, amikor nincs kapcsolótranzisztor, nincs mit megvédeni. A táp leállásakor a relé tekercsében indukált feszültség a lassabb lefutás miatt alig jön létre, azt is felfogja tápkondi.
(#55285) Sokimm
Minek a tranzisztor egyébként, az adatvonalról veszi a jelet? Nekem simán a tápegységre van kötve 12V-os relé, gép leáll, relé is elenged.
Tehát így számítógépről nézett sorozatepizód stb. végén 15 perc múlva leáll a gép, lelövi a TV-t is, elalvás esetén.
-
-
Kernel
nagyúr
Toroidnál előfordul a vasmag morgása, zúgása, mivel a klasszikus trafóhoz képest nagyobb fluxussűrűségre veszik igénybe, ha jól tudom, ami kisebb belsőellenállást eredményez, vagyis stabilabb feszültséget, jobb hatásfokot. A primeren folyó nagyobb nyugalmi áram jobban rezegtetheti a meneteket is.
Ha eredetileg 220 V-ra készült, akkor még a 230 is rátesz egy kicsit.
Utólag ezzel már nem lehet mit kezdeni, gyártás közben esetleg.
-
Ribi
nagyúr
No összeforrasztottam a 2 szálat egy kis plusz rézzel, bezsugorcsöveztem, megdörzsölgettem az érintkező felületet és úgy tűnik működik.
A probléma, hogy búg elég hangosan. Próbáltam méricskélni és nem zárlatos, a drót nem zár sehol a házhoz.
Nem mai darab, szerintem vagy 15+ éves, de nem volt használatban. Gondolom a lakkozás is megfáradt rajta. Valami ötlet, hogy mit érdemes vele tenni? -
tvamos
nagyúr
De laegalabb van szinte minden.
Osszekeszitik a csomagomat, ha akarok meg valamit, akkor azt is megvehetem.
Amugy meg oda is van irva, hogy a webshoppos ajanlat mire vonatkozik. Es azert sokszor (altalaban) meg igy is olcsobb, mint mashol.Egy szo, mint szaz, 10 eve nem is vasaroltam mastol Magyarorszagon, csak a Lomextol. Ami nem volt, vagy nagyon draga volt, azt megrendeltem az ebay-en, vagy a Digikey/Mouser-bol.
Amugy, az elso par rendeles ota nekem elkuldik ugy, hogy utalassal fizetek, pedig nem vagyok ceg. Engem megfogtak. -
Batman2
őstag
Alkohollal gondolnám a tisztitást, pl. denaturált szesz, az nemigen bántja a lakkszigetelést.
A nitro hígító nagyon jól letakarit mindent, de a lakkokat is könnyen.
Magát a csuszkát ha dzükséges, akkor vagy 400-as, vagy finomabb csiszolóval picit, különben érdes lesz és karmolhatja a drótot.Üdv.
-
-
bandi94
tag
Bocsi, hogy most írok, én is akartam építeni DC labortápot, körbejártam a témát, de nem lett belőle semmi.Általánosan elmondható, hogy 0-2 amper elég egy labortápba.Ellenkező esetben közepes áramkorlátnál, közepes feszültségnél bődületes mennyiségű teljesítményt kell eldisszipálni sajnos.A hobbielektronika fórumon a cikkek között van pár jó kapcsolás, érdemes szétnézni ott is.
-
Batman2
őstag
Ha hiányzik a lakkszigetelt vezetékből, már nem ér össze, akkor az is egy lehetőség, hogy a szakadt végek megpucolása után mellé teszel egy áthidaló, azonos méretű rézdrót darabot, majd a csuszka által nem járt részen forrasztod össze a drótokat.
Ha az etedeti drótvég akadályozza a csuszka mozgását, akkor vágj le belőle pár millimétert, az áthidaló úgyis összeköti.Üdv.
-
bandi94
tag
Ha egy ilyen MPPT töltőt használok, és egyből az akksit tölti, akkor maga a napelemes töltés ami a lényege az egésznek, már egészen értelmes módon működik.A másik áramkört tulajdonképpen azért szeretném bele, hogy az akksit lehessen tölteni kívülről is, és hogy tényleg 5 volt jöjjön ki belőle.
Kicsit le vagyok maradva az akksi technológiák terén, lítium akksit lehet párhuzamosan kötni? Vagy nagy kapacitású akksipakk kellene?
-
-
draco31
veterán
A most használt venti, ami 4 éves egyébként, korábban a gépemben volt, ami napi 5-6 óra járatást jelentett 3 évig, és 1 éve meg 0-24-ben. Lassabban forog mint korábban, és a ventire gyanakszom. A tápom egyébként egy ilyen jószág. Azért ez, mert 1 éve ez volt kéznél. 2 új venti mindenképpen kell, egy LED-es és egy sima, aztán ha azok sem úgy forognak majd, akkor viszont a táp lesz a ludas.
pjen
Elsőnek azért mert hangos, pár ilyet hallottam már.
Másodiknak, mert a LED-es venti amolyan éjszakai fény, így nem kell lámpát kapcsolni ha éjjeli dolog van a trónteremben, hogy megtaláljuk az ajtót. -
biker
nagyúr
Minden DSC panel ilyen, mindegy, de legyen DSC 1616 vagy 585 ha így jobb
Egy szabványos riasztó panel.
Van rajta egy kapcsoló üzemű táp, egy fet, egy 220 feliratú tekercs gondolom 220 mH és utána már mindenhol 12,7V-ot mérek, ahol szemre + táp kell legyen. Meg van egy 7805 ág, az szemre a panelen lévő optocsatolókhoz megynincs klasszikus graetz-puffer-stabkocka tápja
-
MasterMark
titán
Nem csak amiatt kellene az arduino. Olyat is szeretnék csinálni, hogy ha bizonyos exe fut a gépen, akkor kapcsolja ki a led-et teljesen. (Razer egér, profillal tud ilyet, hogy nem világít rajta a logó, ha megy a kijelölt exe. Valami ilyesmit.)
Egyébként meg tudom mérni, illetve ha lehetséges akkor az ellenállásos is érdekelne. (Egy másik gépen is csinálnám, de ott elég a sima dim.)
-
-
ebay:
- 47nF AC 50V 2 Pin Radial Lead Multilayer Ceramic Chip Capacitors 60 Pcs
ali:
- 5pcs/lot Aluminum Electrolytic Capacitor 25V / 10000 UF 25V/10000UF Electrolytic Capacitor Size 18*35 mm plug-in 25V 10000UF
- 20pcs 1uF 1 uF 105 50V Mono Monolithic Capacitors
- 10pcs 4x6cm 4*6 Double Side Prototype PCB diy Universal Printed Circuit Board Free shipping
- 86029 Free shipping 10PCS 35A 1000V diode bridge rectifier gbj3510
- 5PCS SYB-170 Mini Solderless Prototype Breadboard 170 Tie-points PCB Test Board Free shippingMindenből egy "pár" darabot...
-
Egy ilyen hatalmas erősítőhöz lesz
Most egy külső vinyó táp hajtja (2 A) de kicsit zajos. Találtam otthon egy (talán halogén) lámpa trafót, tekercses, gondolom az jobb lesz hozzá.
Egyébként már megrendeltem Kínából az alkatrészeket. Már úgy megszoktam, h onnan rendelek mindent -
Lompos48
nagyúr
A közvetett fűtést azért találták ki, hogy a katódot csak melegítse a fűtőszál. Évtizedeken keresztül a hálózati trafó külön szekunderével fűtöttek minden csövet minden rádióban és TVben (TVkben az U és P szériájú csövek sorbakötött fűtőszállal működtek direkt a hálózatról.. És nem brummogtak. Az ok a fűtőszál termikus tehetetlensége (hehe . termikus szűrés
). Nagyon hajszálhasogató audiofilek egyedül, akik (esetleg) esküsznek a DC fűtésre.
-
-
MasterMind
tag
Igen az előtétbe kell a föld, a foglalathoz meg 4 vezeték megy (nyilván 2x2), eddig ez oké is, a kérdés inkább a vezeték vastagságára irányulna, hogy a 0,75-ös elég-e, a sodrott réz elég-e, vagy esetleg vastagabb, illetve neadjisten tömör kellene-e. Ha jól értem, akkor ezt az áramerősség határozza meg, viszont fogalmam sincs, hogy az ennél a fénycsőnél mekkora.
(#52813) Lompos48: Szuper, köszönöm.
-
Elmondom, mi kellene. Az autó elektromos ablaka csak akkor működik, ha gyújtás van (ACC ON nem elég). Ez elég idegesítő, ha lent maradt az ablak, akkor megint gyújtást adni, benzin pumpa indul, felesleges.
Szóval miután megszűnik a feszültség, maradjon áram alatt az ablak, de engedjen el egy beállított idő után.
A gombos dolog pedig azért kell, hogyha nyár közepén le akarom engedni az ablakot, ne kelljen hozzá kulcs.
Nem akarom állandóra, mert biztos nem véletlen találták ki a mérnökök a működését ilyenre.
-
norbert1998
nagyúr
Bakker, azt nem is néztem
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmetCsak azt néztem, hogy a bemenő legyen olyan 12V a kimenőben meg legyen benne a 36v
És esetleg egy ilyen?
[link]
Ennek nem gond az, hogy mior a léptetőmotor megáll, valami back-emf vagy mifene visszáram termelődik?Tápnak egy LED pl elég lenne? vagy egy venti?
-
Kernel
nagyúr
Régen a BEAG AET 250 toroid trafójával építettem egy erősítőt. Annak volt három lába, lemezből. Ezeket a lábakat kicsit összébb hajtogatva, egy ponton rögzítettem, vastag gumialátétek közé. Kicsit imbolygó lett, de azért megtartotta.
Aki esetleg ismeri a trafót: nem a lábak lyukait hajtottam egy közös pontba (ahhoz túl rövid), hanem a lábak karomszerűen kapaszkodtak egy gumikorongos megoldás pereméhez.
Lényeg, hogy rugalmas rögzítéssel tudtam kivédeni a morgást, ami így már nem volt zavaró.
-
-
Lompos48
nagyúr
A 20x kisebb jel alatt az alap zizire gondolsz?
Igen, aminek saccolva kb 20x nagyobb a frekvenciája. Merészen azt is feltételezhetném, hogy valami közeli URH adó. A kérdés, hogy azt a táp vagy a szkóp gyűjtheti be?
...ha GND-re rakom akkor teljesen kisimul,
Igaz, mintha a bemeneti osztó után lenne a kapcsoló, Tehát a szkóp rendben van.
Egyetlen ötletem lenne még: Ha a mérőfejnek levehető a horgos csúcsa (ezt kampónak nevezik - hook angolul), akkor marad a melegszál egy tüske formában és a GND egy koncentrikus fémgyűrűként. Gépészkedj rá a testre egy nagyon rövid szálat, majd azzal és a "meleg" tüskével mérj egyet, ha össze tudod hozni valahogy. Ezzel megközelíted azt a konstrukciót amiről a minap tettem be egy fotót.
-
Lompos48
nagyúr
Érdekes. A 300kHz-es feltételezésed szerintem tökéletesen elképzelhető. Azt nem tudom mi lehet az arra rátevődő kb. 20-szoros kisebb jel.
...de ha feltekerem 50mV-ra a zaj felugrik 130-140mV-ra 50-60mV-ról...
Erre egyetlen feltételezésem van: nem a mérőfejen és annak kábelén keresztül "fütyül" bele a szkópba, hanem a bemeneti osztója után. Még az arányok is megmaradnak 2.5 körül! Egy fokozattal fennebb, 100mV-on skálán 250-300mVpp jelentkezhet, talán.
Ha igen, akkor a táp rémesen szór (ami tény) és a szkóp belső árnyékolásai eléggé sántikálnak.
-
Ribi
nagyúr
És most találtam, hogy ezek tényleg ilyen frekin működnek.
Már csak azt nem tudom a szkóp miért mutat 50mV állásban jóval nagyobb zajt mint 20mV-nál.
-
jancsi$
újonc
-
Lompos48
nagyúr
Lehet földelésprobléma, ahogy @yohnsee írja, de ha például telepes üzemmódú vagy kétszeres-leválasztású, mint manapság több szkóp is az, akkor a mérőszál árnyékolásának már semmi köze a hálózati földeléshez. Ezekkel lebegő üzemódban lehet mérni majdnem minden potenciálon.
Csak félszájjal merem megkérdezni: a mérőfej (ezt nálunk szkópszondának nevezik
) rendes árnyékolt kábellel csatlakozik a szkóphoz?
-
Lompos48
nagyúr
Kétsugaras szkóppal még lehet valamennyire, ha tudja a CH1+CH2 mérést, ahol a CH2 megfordítható (azaz -CH2). Ilyenkor feltételezhető, hogy a 2 csatorna által összeszedett zaj ugyanakkora, tehát kivonódnak. Ugyanakkor érdemes a mérőszálakon a legrövidebb földszálat használni, ha van. Olyan mérőfejek is vannak, ahol a bemenet és földszál mindössze 2 tüske. Leginkább magasfrekvenciáknál hasznos. Ha megtalálom, majd mutatom esetleg egy fotóban.
Meg is került, mégha rossz is:
Hogy különböztessek meg egy erőstő gerjedést a háttérzajtól?
Nagyságrendben különbözőek. Egy gerjedés nem a milivoltos tartományban jelentkezik.
-
Lompos48
nagyúr
Ha a mérőszál csúcsára csippented a GND krokodilt, már akkor is fabrikáltál egy néhány centis kördipól antennát. Kérdés: mi az amit be tud gyűjteni a nem túl nagy nyeresége miatt. PC környékén, USB-n ne számíts "csendre", ott mindig hatalmas elektromágnes "ordibális" folyik. Halgass bele középhullámú rádióval!
-
Lompos48
nagyúr
A BNC bemeneti csatlakozónál zárd rövidre egy darabka dróttal, minél rövidebben. Ugyanakkor a bemenetválasztónál szokott lenni 3 opció, AC, GND, DC csatolás. A második eleve a szkópon belül végzi ezt el.
És ha az is viszonylag sok zajt mutat?
Mit jelent a zaj? Egy bizonyos frekvencián vagy csak fehér zaj (összevissza)?
Mennyi az elfogadható zaj egy szkópnál?
Egy jó szkópnál még az 5mV-o skálán is elenyésző, tehát egy kockának töredéke kellene legyen.
-
Lompos48
nagyúr
-
-
Kernel
nagyúr
Trafónál ez nem úgy működik, mint egy csúcsra töltött puffernél. Itt nem sül ki semmi.
Hiába mérsz mondjuk 17 V AC-t üresjárásban, ahogy ráteszed az izzót, azonnal leesik a feszültség, a trafó belső ellenállása miatt.
Lehet akár 21 W-os izzók párhuzamos kötésével is (legalábbis magamból indulok ki, mert van belőle pár darab, ilyen terhelési célokra szoktam néha használni).
-
Ereshkigal
őstag
Kínai multik. Anno rendeltem kettőt, az egyik alapból nem működött (de legalább küldtek helyette másikat). Fél éven belül a kábeleket ki kellett dobni, silány minőségűek. Közben az egyik önálló életre kelt, néha ugrálnak rajta a számok, így nem lehet bízni benne. Nem tudom, mi az ami ajánlott kínaiból. Az esetleges pontatlanságuk lenne a legkisebb bajom.
-
-
Kernel
nagyúr
Gyártani egyszerűbb egy szokványos felépítésű tápegységet, szabályozható kivitelben. Sőt, ami fix, az is egyszerűen megoldható, folyamatos vagy fokozatkapcsolós kivitelben. Csak bele kell nyúlni a visszacsatoló körbe, a kimeneti osztó módosításával.
Valamint mérlegelni kell pár körülményt. Hiába csökkentjük a feszültséget, az áramterhelhetőség nem lesz nagyobb, mert azt a trafó szekunderének vastagsága és a dióda (meg annak hűtése) meghatározza.
Feszültséget növelni inkább csak módjával, mert elfogyhat a szabályzási tartalék, emiatt kevésbé lesz terhelhető.
Csökkentésben viszont 50 % sem okoz gondot elvileg. Kimenetre ráakasztani egy dolláros feszmérőt és kész az univerzális tápegység.
De szervizekben inkább valami "normálisabb" labortápot célszerű használni, már csak azért is, mert rögtön mutatja az áramfelvételt, ami sok esetben árulkodó, jelzésértékű. Javítást könnyítő, vagy épp károkat kivédő.
-
Igen, ez már elbonyolítja. Ettől függetlenül a feladatát ellátná, de a csatik miatt praktikusabb lenne egy változtatható feszültségű adapter, csak nem találok sehol...
Egyébként ezek az intelligens adapterek hogy a viharba ismerik fel, hogy a készüléknek mekkora fesz kell? Egyáltalán ilyet lehet építeni, vagy csak marketingfogás?
-
-
Lompos48
nagyúr
Megtaláltam a rajzot. Van anyira bonyolult, hogy ne tippeljek könnyelműen. Persze lehet teljesítménytranzisztor a hibás, de lehet még sokminden más. Akkor érdemes nekifogni, ha átlátod a működését, utána pedig végkimerülésig mérsz és mérsz.
A korábban említett NPN-nel való helyettesítést (egyelőre) visszavonom, mint ötletet, mert a módosítás így bonyolultnak tűnik. Ugyanakkor létezik szilíciumban is hasonló PNP, pl. a 2N2955.Van egy vicces megoldás benne, tanúsítja: mennyire nem takarékoskodtak az anyaggal. Egy 30V/2.5A-es táphoz 8 darab 8A-es és 30W-os tranzisztort kötöttek párhuzamosan. Miközben a maximális disszipált teljesítmény maximális áramnál és mi imális kimeneti feszültségnél 30x2.5=75W, amire ha rá is hagyunk nagyon nagyvonalóan akár 50% tartalékot, még mindig csak 112W.
Annyiban tudok segíteni, hogy pl. 1A-rel leterhelve a mért feszültségeket beírod a rajzba, én megpróbálhatok valami anomáliát felfedezni.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
...nagyon nem tartja a feszeket még üresen sem. Mászik felfele mint a fene.
Csak egy tipp: lévén 40 éves cucc, nagyon valószínű, hogy még az akkori ASZ15 germániumtranzisztorokkal építették a soros szabályzóelemet. Azoknál katalógus szerint is max. 1mA (!!!!) volt az Iceo reziduális áram. Ha a beállított feszültség felé nő lassan a feszültség akár valamennyi terheléssel is, akkor nagyon utánanéznék a tranzisztoroknak és nem (csak) a kondenzátorokat gyanúsítanám.
-
Kernel
nagyúr
Két oka is lehet, épp ilyen volt raktáron, vagy lehetnek különböző készülékverziók, eltérő feszültségekkel.
Ami jelenleg benne van, annál nagyobb nem kell.
A kapacitás, de még a feszültségtűrés növelése sem ajánlatos mértéktelenül, mert lehetnek hátulütők is, továbbá az adott kapcsolási környezet sem mellékes, egészében kell vizsgálni ilyen kérdéseket.
Nem így, hogy azt sem tudjuk, milyen berendezésről van szó.
-
Kernel
nagyúr
Szkóp GND megy a vizsgálandó készülék GND-re.
Mérőcsúcs megy valamelyik kimenetre. Mindkét kimenet egy-egy végfok kimenete, csak ellenfázisban.
Az nem gond, hogy a szkóp kap egy DC-szintet, arra van egy DC-leválasztó kapcsolóállás.
Vagy másik lehetőség, hogy DC-átvitellel nézed, de akkor szkóp kijelzi a DC-szintet is, vagyis feljebb csúszik a vízszintes helyzet.
-
Lompos48
nagyúr
A jelenség természetes. Azért, mert az az erősítő hídkapcsolású, aminek a hangszórükimenetei nincsenek a testen. Jel nélkük a 6táp felénél állnak, jellel ellenütemben "cibálják" a hangszórók szálait. Ott külön nézheted a testhez képest a hangszórók + és/vagy - kimeneteit. Csak azért nem nyíródott ki az IC, mert rövidzárvédett.
-
Lompos48
nagyúr
Számít, hogy le van-e választva?
Ebben az esetben nem számít. Itt ha kialakul is földhurok (mert igen!), az nem foga zavarni a mérés eredményét a szkóp nagy bemeneti impedanciája (tehát nagyon kis árama) miatt.
-harmincon-negyven, 1976 van a kondira írva.
Akkor meglesem bekapcsolva mit történik. Vagy 15+ éve nem voltak bekapcsolva.Meg kell nézni! Legesélyesebb a kondik kiszáradása ennyi idő alatt. Kiszerelve még a súlyuk is erről árulkodik.
-
Lompos48
nagyúr
Pl egy notebook táp. Nem kell, hogy le legyen választva a mérendő?
Nem. De illik tudni, hogy a kimenet negatív pólusa galvanikusan le van választva vagy sem a bemenet védőföldjétől.
Egy gyári tr-9255/a tápban mennyire valószínű, hogy az összes kondit ki kell cserélni?
Valószínű, mert tizen-huszon-annyi évesek. DE:
Meg kell nézni közelről azokat.
Ha már szkópról beszélgettünk, akkor azzal vizsgálható az egyenfeszültség hullámossága nagyobb kimeneti terhelés esetén.
Ha nincs gyanús dolog, akkor nem muszáj. -
Lompos48
nagyúr
Attól függ mi a "valami". Ha a szkóp nem kétcsatornás és differenciálmódban mérsz velük, akkor nem fogod - természetesen - a mérőszonda földjét pl. egy háromfázisú rendszer valamelyik fázisára kötni, a meleget pedig a másikra, hogy lásd a 400V-ot. De a szkóp bemenetének KELL a referencia! Ha a szkóp táplálásának a földjét szünteted meg, reszkírozod, hogy az egész szkóp rázzon, mint a nyavalya. Egyébként nem kell megszakítani, az 1M/10Mohmos bemenet mindenhova érinthető, míg a test megy a testre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest