- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
t72killer #87842 üzenetére
Az más tészta, az kb. a normál, kímélő használatnak felel meg, 90%-10% töltöttség közt. Így biztosan benne marad legalább 20%, de hosszú életű lesz a cella. De az is biztos, hogy az eladó a teljes kivehető kapacitást mérte le és írta rá. Igazából a súlyából tudsz csak következtetni, hogy mennyire reális, vagy te is koppra töltöd-meríted.
-
-
-
-
válasz
t72killer #87798 üzenetére
Egy boost konverternek mindegy, hogy mit konvertál fel, ha eléri a minimum feszültséget, amiről még működni tud. Más kérdés, hogy a lítiumra beállított akkuvédelem talán még azelőtt le fog tiltani, hogy a teljes kapacitását ki tudnád venni. És a töltő részét sem tudod használni...
-
válasz
t72killer #87795 üzenetére
Alternatíva: látott már valaki ilyen akksidobozt belülről?
Vajon a 16,xx voltos kivezetés színtiszta, zavarmentes DC lehet, vagy az is konvertált fesz? Vajon2: LiFePO4-akksikkal is működhet? -
válasz
t72killer #87763 üzenetére
Azt nagyon is ha minden pont rosszul áll össze.
Nem kell ahhoz néha még rádió se, énnekem 2 nap ment el egy smps tápokkal telirakott mini pc-monitor-Dclass végfok élesztésére és nem sikerült kiszednem a digitális zajokat meg a tápok zaját.
Illetve sikerült de be kellett szereznem galvanikus elválasztókat.
Kipróbálod és meglátod, illetve azonnal meghallod. -
válasz
t72killer #87760 üzenetére
Igen, ez step-up-down egyben.
Ilyen vitte az egyik monitorom led háttérvilágítását, nálam 17V kellett és a modul évekig tette a dolgát 11-24V bemenő mellett.
Egy hátránya van hogy nincs CC azaz nem lehet áramot állítani hanem amit az IC tud azt nyomja ha kell ha nem, az olyan 2-4A körül van, bemenőfüggő. -
válasz
t72killer #87728 üzenetére
Persze.
Ha nem intelligens a töltőd, ez NiMh-nél a peak/hold mintavételezéses módszer, akkor 0,1C árammal 14 óráig. Ilyenkor 12-13óra alatt mindegyik teljesre töltődik ha mégsem a maradék 1-2 óra elég hogy az elmaradt utolérje a társait.
Nem lesz baja persze erősen ajánlott egyforma állapotú cellákat sorolni de ez mindenre igaz. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #87655 üzenetére
C/10 értékű standard töltést szokásosan feltüntetik, de az nem zárja ki a gyorsabb töltés lehetőségét, ami mellesleg az eneloop adatlapján szerepel, meg amúgy is ismert, hogy forgalmaznak hozzá gyorsabb töltőt.
Csak annál már nem elegendő az időzítésre támaszkodni:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_87557-87557.html
-
válasz
t72killer #87451 üzenetére
Annyi biztos hogy a litium alapú, liion kémiát nem illik 0C fok alatt tölteni. Kisütni lehet mínuszokba is.
Hogy a hengeresre ez mennyire igaz nem tudom de a pouch, zacsis kivitelre 101% és az összetétel nem változik a hengeresnél sem.
0 fok alatt a litiumos elektrolit annyira megdermed hogy nem garantált a biztonságos töltés.
Nekem a 3,6v/60Ah LG tasakos cellák gyári leírása ezt nyomatékosan kihangsúlyozza. -
válasz
t72killer #87454 üzenetére
Általában negatívumot rejt. Mármint negatív pólust, ami az egész hengeren szabad lenne nélküle.
Viccet félretéve: Gyártója válogatja, néhány megkülönbözteti ezzel (is a kód mellett) a cellák típusát.
Én pl. vettem eBayen évekkel ezelőtt összesen többszáz métert mindenféle színből. Amikor bontok egy laptop akksit, és bemérem a cellákat, akkor eredmény szerint újrahúzom rajtuk a zsugorcsomagolást.
-
-
válasz
t72killer #87441 üzenetére
A TPA3116 erősítő IC család (mert sokféle van belőle) alapvető jellemzője az, hogy ez egy D osztályú erősítő, vagyis digitális erősítő.
Ebből kifolyólag brutálisan jó a hatásfoka, szóval ha nem hajtod folyamatosan 200 W-on, akkor az a kicsi borda bőven elég lesz rá.
A D osztályú erősítők másik jellemzője viszont az, hogy a hangjuk megosztó.Van aki meg sem hajlandó hallgatni egy D osztályú erősítőt, mások meg jónak tartják a hangját.
A számítógép mellett nekem is egy D osztályú erősítő szól, teljesen meg vagyok elégedve a hangjával
-
válasz
t72killer #87433 üzenetére
Nekik is van csodaszavuk, ami megerősíti a hitüket a sokeres sodrott vezetékben, a skin effekt. Ez magyarul a bőrhatás, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb az adott vezetékben továbbított jel frekvenciája, a jel annál inkább csak a vezeték külsű felületén halad a jel, sok összesodrott vékony vezeték esetén meg ugye sok a külső felület. Ezért eszküsznek sokan az ezüsttel bevont szálacskákból álló sokeres vezetékre, mert ugye a jel csak a külső rétegben halad, ami ugye annál a vezetéknél ezüstből van.
Csakhogy a skin effekt olyan frekvenciáknál kezd jellemzővé válni, amit ember nem hall, csak a denevérek
-
válasz
t72killer #87426 üzenetére
Az OFC (oxigen free copper) jelző szerintem parasztvakítás. Eleve nem oxigen free, hanem oxide free lenne a helyes jelző, mert az OFC megjelölés azt jelzi, hogy a kábel réz anyagában igyekeznek (a kristályszemcsék külső felületén kialakuló) oxidmennyiséget csökkenteni.
Ha van pénzed rá, akkor persze érdemes ilyet venni, mert általában gondosabb gyártási eljárással készül, mint a közönséges rézdrót.
Hangfalkábelnek én egyeres 2,5 nmm keresztmetszetű vezetéket használok, nekem az vált be a legjobban. Nem túl praktikus, mert nem könnyű a hangfalakat odébbrakni, de már beállt a hangfalak helye.
-
-
lanszelot
addikt
válasz
t72killer #87357 üzenetére
A breadboard pont arra való hogy kisérletezz, lemodellezd, teszteld. És utána szét szedd.
Viszont forrasztani meg kell tanulni
Én vettem 15 diy forrasztás gyakorló kütyüt, mert nekem se ment.
Már egész jól megy. Kb 10et pakoltam eddig össze.
Tudom ajánlani őket. Olcsó, jó szórakozás, és megtanít forrasztani. -
ViZion
félisten
válasz
t72killer #87336 üzenetére
Használok... de a kamrában van, a fűtésvezérlésemen. Szép. De ott nincs napfény...
Mondjuk a távolságot nem mondtad, mert azé' ez ám nagyon nem túl nagy... Szal. kb. 1 m (nem mértem, de nem lehet sokkal több, sőt...) ahonnan olvasható nekem.Nem tudom, h mi a terv. Csak infónak: van egy kis hobbi drónom, elején piros, hátul zöld led. Vakítós. Felrepül és semmi nem látszik, max ha este reptetném. Szal. nagyobb távolságnál kb. mindegy mit raksz oda. Akkor már inkább küldesd az adatokat a telefonodra. Szerintem.
-
válasz
t72killer #87334 üzenetére
Szerintem ne alkudj vele, az aliexpressen olcsóbb, a szállítási költség is alacsonyabb.
(mármint Magyarországra kisebb a szállítási költség, hogy hozzátok mennyi, azt nem tudom)
-
ViZion
félisten
válasz
t72killer #87332 üzenetére
The NEO-M8 modules integrate a DC-DC converter, allowing reduced power consumption especially when using a main supply voltage above 2.5 V
Nájsz. Akkor most sem értem, h minek kell 5 és 3,3 V is...
Nano 5 V be, akár 5 V-vel is etetheted a GPS-t. A linkelt doksidból nyílt egy másik: [link]
Ezek szerint:
VCC_IO from the host system supplies the digital I/Os. The wide range of VCC_IO allows seamless interfacing to standard logic voltage levels independent of the VCC voltage level. In many applications, the VCC_IO pin is simply connected to the main supply voltage.
VCC_IO supplies all the PIOs, the backup domain, and the clock domain. Thus all the PIOs comply with VCC_IO voltage levels.
Nano leírásból:
"Input and Output Each of the 14 digital pins on the Nano can be used as an input or output, using pinMode(), digitalWrite(), and digitalRead() functions. They operate at 5 volts. Each pin can provide or receive a maximum of 40 mA and has an internal pull-up resistor (disconnected by default) of 20-50 kOhms."
Szl. nem variálnék, ha 5V-al minden boldogan elpöntyög. De majd megerősítik mások, mert Nano-m még nem volt, sztem nem is lesz, amíg a Wemos ócóbb.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #87326 üzenetére
De az nem csak olcsó, eleve hamis kapacitást, vicces értéket tüntet fel, így már nem viszonyítási alap. Majdnem mondanám, hogy hamisítvány, de márkanevet nem hamisít, ha jól tudom. Ezek eleve ilyen "márkák".
Ettől függetlenül én is rendeltem 6 éve két 16340 cellát, mert ki akartam próbálni egy jó kis csavarbehajtóban, a kinyúlt Ni-Cd cellák helyett.
https://www.google.com/images?q=Black+and+Decker+KC9072
Csak ez fért be, mert két részre oszlik a belső tér, emiatt 1 db 18650 nem ment bele (lett volna erre is ötletem, de nem akartam módosítani a tokon).
Tudtam, hogy 3000 mAh vicc lesz, valójában 360-ra mértem. Ennek ellenére nagyon jól működik még most is, bár utóbbi években többet pihent, mást használtam helyette. Azt se mondhatnám, hogy zavaróan gyakran kellett töltögetni.
Tehát itt a soros 2,4 V-os felállás helyett kötöttem párhuzamosan 2 x 16340-et. A motor nagyon jól bírja a feszültséget, amúgy is elég lassú gép volt, így lett épp tűrhető.
Napokban szóba került a 2,4 V-os nyírógépek esete, azoknál már inkább tapasztaltam, hogy egy Li-ion igen megpörgeti a motorját, de hosszabb távon azt nem teszteltem.
-
válasz
t72killer #87277 üzenetére
közeledek a megoldáshoz: itt kolléga rágányolt egy gps-t a walkie talkie mikrofon helyére, a párján pedig a hangszóró helyére egy rs232 kábelt.
Működött! A kivitelezés tényleg gányolás viszont, simán megoldható lett volna ha egy 2,5mm jack kábelre köti a cuccokat.
Másik, hogy a gps-ből jövő jel erőssége és a jel formája nem feltétlen optimális: emberi hanggal történő összevetés kedvéért: beszélhetünk lassan-tagoltan (jelforma) hangosan (jelerősség), vagy halkan hadarhatunk: nagyon nem mind1 valós zajos környezetben.Ahogy olvasgatok, azért volt szerencséje a tagnak, mert az NMEA 0183-on szokásos feszkó közel jár az audión jellemző peak-to-peak 3V (???) -hoz, és a jel mackós (lassú, "tagolt") - igazából semmi értelme nem lenne Morzéra fordítani.
-
törölt tag
válasz
t72killer #85481 üzenetére
Ezek szerintem el lettek hanyagolva és feltöltés nélkül lettek félretéve. Van amelyik sejtésem szerint 6+ éves. Az egyik 4-es pakkomból az egyik gyakorlatilag tölthetetlen. Az egyik töltő felismeri, hogy behelyeztem töltésre, de 0mAh megy bele, a másik töltő "null" feliratottal jutalmazza. Anno, sok éve, kimondottan vakuhoz vettem ezt a 4-es pakkot. Szóval szép játék lesz majd ezekkel az öreg cellákkal. Némelyiket talán megpróbálom majd regenerálni is.
tordaitibi:
Köszönöm a felajánlást, élnék a lehetőséggel. Hajt a kíváncsiság, hogy milyen állapotban lehetnek. Írok privátot és ott megbeszéljük a részleteket. -
törölt tag
válasz
t72killer #85477 üzenetére
Oké, eneloop esetén sanszos, hogy nincs nagy gond. Nekem "nevenincs" akkuim vannak főként, leszámítva 1db Varta, 2db Energizer akkut. És ezek is évek óta csak hevernek, mert mindenhol elemeket használtam.
Most ástam elő egy öreg fényképezőgépemet és a hozzá tartozó vakut. Utóbbiba válogatnék valami megfelelő darabokat majd össze, mielőtt újakat veszek.
Az ugye sanszos, hogy a vaku majd hamar elhasználja őket a nagy áramfelvétel miatt, amikor töltődik. De sebaj... Ez ilyenA másik tervem, hogy a régi laptopjaim akkuit is szétszedem cellákra és azokból pedig ledlámpához csinálok valami pakkot majd.
-
mezis
félisten
válasz
t72killer #83511 üzenetére
A Honeywell XC70-em (2026-ban mindenképp cserélendő) percenkén nagyon rövid villant a LED-jével. Lehet hogy a CO mérés sem folyamatos. sasold hosszabban a feszültségeket, mert lehet hogy méréskor, villantáskor sokat esik.
Egy Dcont vércukorszint mérő képes 3V-nál már elemcserét (CR2032) követelni. Igaz a mérés idejére az a 3V már csak 2,8V lehetett.
-
mezis
félisten
válasz
t72killer #83508 üzenetére
Gondolom párás környezet csökkentheti a szenzor élettartamát.
Elemek feszültségét terhelés alatt (helyükön) mérted?
Némi regeneráció el lehet követni az elemek esetében is, de csak nagyon óvatosan és nem sokat jelent.
Atóól hogy Lithium Battery még nem jelenti azt, hogy tölthető, inkább azt hogy hosszú élettartamú. -
-
mezis
félisten
válasz
t72killer #83496 üzenetére
Amivel eddig találkoztam (CO detektor), az mind elektrokémiai szenzorral működött.
Az elektrokémiai szenzort meg néhány év után cserélni kellene.
Sok évvel ezelőtt egy hazai gyártmányút vettem, aminek a leírásában szerepelt a szerviz, ahol a cserét, újra kalibrálást lehet megrendelni. Természetesen már nem volt nekik ahhoz a típushoz való detektor.
Azóta már csak olyanokat sikerült venni, ahol a "dobd el, vegyél újat" a módi. -
-
fatpingvin
addikt
válasz
t72killer #83496 üzenetére
11 év után remélem eszedbe sem jutott ezt visszarakni használatba...
azért hisztizik mert elérte az életciklusa végét ami után jelzi hogy ideje cserélni.
olyan 6 évente ezeket elvileg amúgy is illik cserélni mert elöregszik a detektor. alkatrésznek, szórakozni még jó lesz -
válasz
t72killer #83351 üzenetére
Az az igazság hogy mivel nem a hagyományos szinkrongenerátor, aszaz nem a forgórész van gerjesztve hanem kondenzátorokkal állítja elő a saját gerjesztését az állórészen, nem minden üzemállapotban van meg a tiszta színusz. Lehetnek a felfutásnál hullázmások, enyhe túllövések, pláne ha a fogyasztó induktív.
De még mindig 100x szebb színusz jön le mint bármelyik kváziszinuszos trapézinverterről. A négyszögről nem szólva. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #81969 üzenetére
Nincs értelme így saccolgatni szerintem, kellene egy normális mérés:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=usb+c+tester
-
válasz
t72killer #79741 üzenetére
Közben jött adapter az adapterhez
, azaz a fura csatis powerline dobozkát sikerült konnektorra varázsolni. Ahol bedugtam, van közepes-gyenge wifi jel, kb azzal azonos sebességeket adnak ki a mérőoldalak
.
Kérdezhetnénk, akkor miért nem wifi: egyrészt asztali gépbe macerás, másrészt a kütyü funkcionál wifi routerként is,kiterjesztve a hálót oda, ahova már tényleg nem ér.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #79754 üzenetére
De az 1x2 elven, gondolom. Egy adatvonal és két irány.
Ennek az újabbnak meg az a lényege, hogy két vonal sávszélessége összeadódik. Mintha azt mondanám, hogy 2 érpár (mármint 4 szál), ha szimmetrikus jelátvitel lenne.
Ez meg aszimmetrikus, mint pl. a sztereó bal-jobb ér, plusz test a közös viszonyítási pont. Itt már a közös pont elengedése nem is tolerálható, persze ez másik világ, analóg, alapsávi jel, alacsony frekvencia. Nincs hibajavítás, a csatolások sem hoznak helyre semmit.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #79749 üzenetére
A pár toldalék hatása elvileg semmi ahhoz a tortúrához képest, amin a jel átmegy, míg a hosszú vezetékeken és egyéb alkarészeken át eljut a célba.
2x2 MIMO, azaz kétcsatornás átvitel (ami a sávszélesség duplázását szolgálja), ugyanakkor kétirányú is, így jön össze a 2x2 elnevezés.
Feltételezésem szerint a földpotenciál a közös viszonyítási pont, vagyis aszimmetrikus jelátvitelről van szó, a fázis és nulla pedig 1-1 csatorna (jel szempontjából melegpont).
Bár a nullázott rendszer lényege, hogy a nulla és a védővezető a mérőnél még közös, de az nem jelent rövidzárat a hosszúhullámú jelre, a vezeték induktivitása miatt, ami nagyobb frekvencián nagyobb ellenállást (induktív reaktanciát) képez.
Klasszikus gondolkodással mondhatnánk ugyan, hogy a két szál vezeték jele úgyis "összekeveredik" útközben, de ez a MIMO trükkje, digitális címzés vagy ilyesmi, miáltal minden adat célba jut, de jobban nem mélyedtem el benne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #79475 üzenetére
Attól függ, ha hosszabb nappal alatt több ideje van feltölteni az akkut, majd a tárolt energiát (Wh) éjszaka rövidebb időbe sűrítve adja le, az azt jelenti, hogy ilyen esetben a töltőteljesítmény (W) lehet kisebb, mint a kisütési teljesítmény (világítás). Miután:
W x h = Wh
De lehet persze olyan is, hogy hamarabb feltöltődik, majd a felesleg már nem tárolódik, ha nincs elég Ah-kapacitás, meg nyilván nem csak az idő számít, hanem az áram / intenzitás is (amiből a pillanatnyi teljesítmény lesz végeredményben).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer #76888 üzenetére
Felemás dolog, noha 25C terhelhetőség van rajta feltüntetve, de 25A áramhoz vékony az a vezeték, meg az is sejthető, hogy 25 A áramot kezelni képes BMS nincs benne:
https://www.google.com/images?q=25A+3S+BMS+PCB
Kisebb áramra méretezett BMS még elférhetne éppen, de akkor hazudik a felirat, igaz már a vékony vezeték, illetve csatlakozó miatt is.
így nézne ki egy tisztességes 25 A-os:
Belső védelem itt nincs (ami nagy áramon egyébként is problémás lenne, a veszteség / melegedés miatt), hanem csak külsőleg figyeli az elektronika a részfeszültségeket és így véd a káros eltolódás ellen, akár töltés vagy terhelés közben.
Li-ion celláknak van bizonyos önbalanszírozó képessége, de azt esetleg töltésnél lehet kihasználni, hogy 4,2 V felett elkezdi önmagát határolni, már amíg jó állapotú. Meríteni már nem olyan jó, a cellafeszültségek külön figyelése nélkül.
A figyelés elhanyagolása is okozhatja az akku idő előtti tönkremenését.
-
válasz
t72killer #76882 üzenetére
2 kivezetese van, csak a cella 2 vege van kivezetve. Se termisztor, se I2C busz.
Barmilyen mechanikusan megegyezo es elektromos parameterekbe is azonos, vagy akar nagyobb kapacitasu mehet bele.
Hulye peldaval, mas meretut akar raszigeteloszalagozva kivulre is mukodni fog.Viszint azt nem tudni, van-e benne balancer.
Mint irtak, lehet nincs.
Szet kene cincalni es meglesni.
Ha igen, akkor ajanlott vagy attenni valahogy, vagy valoban ilyen akkut venni. -
törölt tag
válasz
Mivel csak 2 vezeték jön ki belőle, gyanítom beépített balancerrel rendelkezik. (Esetleg csak simán sorba van a 3 cella azt csók, amin nem lepődnék meg) Vagy újracellázod vagy veszel egy ilyet és egy balanceres töltőt hozzá. Vagy a rossz akkuból átteszed az elektronikát ebbe. Én valahogy így járnék el.
Mindenképp fel kéne boncolni a régi akkut, megnézni, hogy az aku halt meg vagy az elektronika (ha van).
-
-
válasz
Azért van rajta két feszültség, mert ugyanez a matrica megy a 7.4V-os akksira.
A fehér mezőben a piros pötty jelzi, hogy ez 11.1VA blogjukon azt írják (2016-ban ugyan), hogy akksi hiba esetén a supportjuk segít. Már csak kíváncsiságból írnék nekik egyet, az nem kerül semmibe.
-
törölt tag
válasz
t72killer #74383 üzenetére
Ha csak az árnyékolás miatt ragaszkodsz a fém dobozhoz tudom ajánlani a kétoldalú nyákot. Könnyebb vele dolgozni, az oldalakat egymással és az aljával össze lehet forrasztani, a tető meg mehet rá csavarral. Színtelen lakkal vagy valamilyen matt festékkel lefújva betyár jól tud kinézni a végeredmény.
-
törölt tag
válasz
t72killer #74380 üzenetére
Most már összeállt a kép, elmesélem én hogyan csinálnám. A dc-dc átalakító (a bemenetén egy DC aljzattal) a kimeneti 5 voltját ketteszedném, egyik ág a PI-t táplálja usb-c csatin a másik ág egy usb-a aljzat, gépjármű használat közben jól jöhet. A külső hdd meg olyan lenne aminek csak usb csatija van, nem igényel külső áramforrást, pl. ez menne a Pi usb 3.0 csatijára. Kell hozzá egy 12 V tápegység hálózat üzemben, ezt elég nagy távolságra el lehet vinni, nem kell a 230-at a Pi közelébe vinni. Autós üzemben meg csak egy szivargyujtó a végén DC dugóval. Így a dc-dc átalakítót egybe lehet építeni a Pi-vel, és egy mozdulattal mobilissá tehető. Nagyon elvetemült ötlet?
-
válasz
t72killer #74378 üzenetére
Lejárt a szerk. idő
+izgalmas feladat, ha HDD van kötve a Pi-re: ezt Y kábelen tartva fennáll a backfeeding esélye, egy diódás y-kábelt kéne majd szerkesztenem, ami csak a csatolt cucc irányába ereszti az áramot.
-
törölt tag
válasz
t72killer #74372 üzenetére
Csak egy ötlet, de a Samsung bizonyos telefonjaihoz 5.3V 2A töltőt használ. Ha ilyet használnál?
-
törölt tag
-
-
And
veterán
válasz
t72killer #74307 üzenetére
Biztos kell hozzá driver, mivel ez is egy USB - soros UART (konkrétan a CH340-es típus van rajta, mint némelyik utángyártott Arduino-n), kiegészítve egy RS485-meghajtóval. Ami az RS485-nél kérdéses, az az adás vezérlésének módja. Ezt többféleképp - akár automatikusan, extra vezérlőjel nélkül - is meg lehet valósítani, csak nem mindegy, hogy a PC / USB-host oldali szoftver hogyan kezeli, mert ha nem úgy, ahogy ez a hardver várja, akkor nem feltétlenül fog működni a konverzió, hiába látja a host gép a virtuális soros portot.
-
darvinya
titán
válasz
t72killer #74307 üzenetére
Ennél írják: [link]
Jellemezők:- No need external power, powered by USB port- Fully compliant USB 2.0 standard , backward compatible with USB1.1- Méret:6.0 x1.8x1.4cm- Operációs rendszer: Windows XP , Vista, Windows 7 , Linux , MacOS , and WinCE5.0 driveSupports baud rate range : 75bps - 115200bps , up to 6MbpsSupports Plug , Play and hot-swap ( USB side) ;Communication distance up to 1.2KM, with anti-jamming performance of industrial site ;Work temperature range: -40°C ~ +85°CCommunication distance :1200m(max)
-
válasz
t72killer #74247 üzenetére
Az erek számának nincs köze hozzá, mert a zöld-fehér (ahogy írtad is) adat pin. USB szabvány szerint a PC-k 5V 500mA-t adnak az ismeretlen eszközök számára, majd azonosítás után adnak ki nagyobb áramot, ilyenkor kellhet az adat-pin is.
Esetedben a DC-DC konverter nem zavar ilyen vizet, szóval vedd a két ereset.
Mellesleg kép alapján az vastagabbnak _látszik_.
Ha nagyon alacsony ellenállást hajhászol, akkor vegyél inkább szerelhető USB konnektort, és használj valami bitang hangszóró vezetéket. -
válasz
t72killer #74163 üzenetére
Ez jó kábel és korrekt az adatlapja is.
Nálad 6 méteren 20-30% veszteség lesz 2,4GHz-en.
Korrekten csináld a csatlakozókat, nem tudom mennyi rutinod és szerszámod van, ha nem sokakkor érdemes elvinni egy wireless cuccokkal foglalkozó boltba, ott korrekten felfűzik/krimpelik rá a csatlakozókat, pláne ha valami egzotikus kivitel.
Hátrány hogy így sokkal nagyobb lukat kell a kivezetéshez fúrni mintha helyben készülne. Ez egy tetőn nem számít de egy ablakkivezetésnél igen. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
t72killer #74124 üzenetére
Wifi antennához néztem használt koaxot, hogy lehet ellenőrizni, hogy rendben van-e/nem nagyobb-e a veszteség rajta, mint egy új kábelen? (Megtört, korrodált, stb).
Erre alkalmas műszer a NanoVNA annak is az újabb v2-es változata (ami 3GHz-ig megy; nekem ebből a korábbi 1.5GHz-es van meg csak még).
5GHz-re használt kábel eléggé véleményes és azt még mindig nem tudod mérni ezzel a műszerrel sem.Ebben a témában ez bár kifejezetten olcsó, még mindig drága holmi használt kábelek vizsgálatához, azaz tényleg az a legegyszerűbb, hogy beteszed a kábelt és megnézed telefonnal (minden mm-re ugyanott), hogy mennyit esik a jelszint.
-
válasz
Ha teljesen korrekten akarsz eljárni ahhoz igen drága cuccok kellenek, lévén 2,4 avagy 5 GHz környékén kéne mérned.
A koax az szabvány impedanciás, 50 ohmos vagyis pl. szerzel egy garantáltan 1:1 SWR értékű 50 ohm talpponti impedanciájú antennát valahol a lennti frekvenciákon, pl. 100MHz, rákötöd a koaxodat, megtáplálod 100MHz környékén és mérsz.
Valamint a kábel hossza sem mindegy egy bizonyos alsó határ alatt de ebbe most nem mennék bele.
Az antenna természetesen kiváltható műterheléssel is.
Már ez sem a mindennapi mutatványok kategória, feltételez némi műszerparkot.Wireless antennát általában 3, erős kompromisszumokkal 2,4GHz-en max. 10 méterig, 5GHz-en max. 5 méterig érdemes, ennél hoszabb koax-szal vagy pigtaillal nem szokás kötni, ez egy ésszerű kompromisszum a veszteség vonzatában.
5GHz-en a legjobb kábelek is 1dB/m körüli csillapítással rendelkeznek, 3 méteren pont a felére esik a jelszint.
Efelett vagy padlástéri vagy kültéri aktív elem szükségeltetik.Nálam a melóhelyen egy kültéri wireless yagi van 6 éve, ezeken olyan nagyon nem tud elromlani bármi is, igaz az enyém egy hermetikusan záró műanyag hengerben van, legjobban egy lóalkatrészhez hasonlít , ami a ló hasa alatt szokott elhelyezkedni.
6 éve 60 és 70% közötti jelet mutat a rákötött wireless egység vagyis nem romlott semmit. -
mezis
félisten
válasz
t72killer #74130 üzenetére
Ha nem túl zsúfolt az étered, akkor egy WiFi scanner programmal összehasonlíthatod a két kábel csillapítását, illetve az antennát közvetlenül csatlakoztatva meg a kábel közbe iktatásával.
Ugyanarra az AP-re "átlagolt" dBm-ek különbsége adja a kábel csillapítását.
Nekem működött, nagyjából az antennákra "írt" nyereséget kaptam eredménynek. -
And
veterán
válasz
Egy koaxon nem nagyon tud mi elromlani, ha nem szakad meg vagy fizikailag nem sérül. Amit linkeltél, az egy SWR-mérő, ami lényegében a terhelés valós impedanciáját (illesztettségét) méri, de nem ad információt sem a tápvonal veszteségéről, sem az antenna hatásosságáról. Ezeket mérni csak megfelelő műszerezettséggel lehet: szignálgenerátor, jelszintmérő, antennanyereséghez pedig ugyanezek, plusz ismert nyereségű referencia-antenna.
-
válasz
t72killer #68678 üzenetére
Nna, ma 3adjára futok ki a szerkesztési időből
Szóval, a raspi <5-6W fogyasztását elnézve jó lenne nekem egy ilyen előrecsomagolt egység is, csak ha a feszkó nem tökéletes (5.1V ideális esetben) akkor nincs finomtuning, hanem kuka. Lustaság fél egészség, bepróbálkozok vele
-
-
mezis
félisten
válasz
t72killer #68669 üzenetére
Az aranynál rosszabb csak az "alamónium" meg a vas lenne.
6. pont: vezetőképesség
Amikor a mobil internet USB stickjénél rájöttem, hogy az USB hosszabbító végén már kicsi a feszültség, bementem egy jobb nevű szám.tech. boltba jobb minőségű USB hosszabbítóért. A kérdésemre, hogy mennyi az áramvezető szál ellenállása, az eladó sértődötten azt válaszolta, hogy az általuk forgalmazott USB kábelek megfelelnek az USB szabványnak. Nem kérdeztem tovább, de nem is költöttem náluk.
-
válasz
t72killer #68672 üzenetére
A piros vonal alatt a neked kellő feszültségnél a forrszemet kösd össze. Pongyola angolommal ennyit tudtam.
Ha megméred a két szélső ellenállást és egy ilyen potit kötsz be akkor szabályozni is tudod ha igény merül fel erre. Vagy hasogatod a szőrszálat és nem jó neked a 4,99V.És beállítod 3 amperra.
Mindenképp nagyobbat rendelj, egy 5Acc-cv modult, nálam egy névlegesen 5A modul megy néha, igaz step-up és 3A körül van róla levéve de becsületesen melegszik. Rá is ragasztottam egy mini hűtőbordát az ic-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Tom Clancy's The Division - Sleeper Agent Edition Xbox One
- IBM Thinkpad T42 15" IPS + Dock II +tartalék alkatrészek
- Precision 7550 15.6" FHD IPS i9-10885H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 5600X +Új RTX 3080 +Új 32-64GB DDR4 +1-2-4TB NVME SSD! GAR/SZÁMLA!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged