- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kjani18
őstag
Melegedés, púposodás közben a fegyverzetek távolodnak egymástól, ezért megszűnik az átütés. De a kapacitás a távolodás, ill. a kevesebb elektrolit miatt csökken. Hogy ez után megy -e az adott eszköz sok más paramétertől is függ.
Más
Ha valaki problémát jelez, és fel tudok ajánlani valamit, az hírdetésnek számít?
Vagy pl. kérdez proci ügyben, és belinkelem neki a saját hírdetésemet? -
PHM
addikt
Kicsit nézegettem a rajzokat.
Nem mélyedtem bele, de valahogy olyan érzésem volt, hogy az összes
rajzot valahonnét ollózták és ellenőrzés nélkül rakták ki az oldalra.
Nem is az ollózással van főleg bajom, hisz lassan nem lesz új a nap alatt,
hanem azért egy komoly elektronikai oldalon többnyire olyan kapcsolásokkal
találkozik az ember, amit a feltöltő meg is csinált.
Szerintem legalábbis. -
r-chee
őstag
Jólvanna
Jelenlegi formájában biztosan nem alkalmas a feladatára az az egy szál drót....Ha egy helyen teszek bele egy kunkort, vagy hozzáérek, távolodok már borul az egész. Ez így enyhén szólva nevetséges a mai világban.
Azt mindenesetre megpróbálom, hogy régi antennáját felhasználom hozzá. Esetleg rövidítek mellé a dróton.Ha rajtam múlt volna a kérdés, egy olcsó, WIFI képes tablettel megoldottam volna a problémát. Rálőni hangot régi HIFI-re, s jelentősen kibővült volna a hallgatható adók száma is
S nem kéne hülyeségekkel szórakozni.
-
Lompos48
nagyúr
Szűrögetni szűrögetne, csak nem tudom hogy sikerül az áramnak átlopózkodnia a tranzisztoron.
@diamondface Várjuk a "fejleményeket"!
Van még egy kérdésem: mekkora áramra van ez kigondolva? A BC107 csak egy 100mA-es tranzisztor(ocska). Igaz, mindegy neki, hogy mekkora áram nem folyik át rajta.
-
diamondface
tag
Egyre inkább kezd érdekelni ennek a kapcsolásnak a mibenléte... Eddig nem is gondolkoztam el rajta, csak megláttam, összeforrasztottam és örültem, hogy megjelenik a monitoron a görbe.
Jó lenne tudni, hogy miért is működik(merthogy szemlátomást működik)
Ha megfordítod a ki- és bemenetet, elvileg tud működni a tranya... (kérdés az is, hogy minek ő oda?) Viszont a kapacitások abban a sorrendben sántítanának.
Vasárnap délutánig már nem tudok kísérletezni vele -
moha21
veterán
Én is ajánlom mindenkinek. Főleg betonkeverő, fűnyíró használatához a dugaszolható verzió is ajánlható ( PI 54-es ).
Arra azért érdemes figyelni, hogy márkásabb darab legyen ( Schneider, Legrand ) én XBS-t láttam párat fura kinézettel..
A másik, hogy 30mA legyen az érzékenysége és azt sem árt tudni, hogy mekkora áramot tudjon folyamatosan átengedni."Azt azért nem fogja megvédeni, aki az oszlopra felmászik lefűrészelni az "alamóniumot"."
Sőt, ha a fázis-t és a nullát fogja akkor sem csinál semmit.
Ja és érdemes azt is figyelni, hogy lüktető egyenáramra is reagáljon, szinte semmivel nem kerül már többe.
B,C-s villámvédelmi fokozatokat meg tudja tréfálni, oda még drágább kell, de gondolom nincs komplett villámvédelem a kérdezőnél . :-) -
Phvhun
őstag
Nem kell teljesítmény, PIC-be menne a jel.
Lompos, opampos erősítő is jó oda?
Szerk: elég csak a konditrimmerrel hangolni a cuccot, vagy lehet hogy az induktivitás is macerálásra fog szorulni?Szerk2: ha 10 vagy 20centis antenna helyett 16,51centiset teszek rá ( a hullámhossz felezgetéséből jött ki ), akkor erősebb lesz a jel?
-
Reggie0
félisten
-
-
Beszívtam ezt.
USB-RS323 TTL kábel, nem jól kommunikál. Néha jó, néha nem. (Telefonhoz való, abból átalakítva sima soros porttá).
A barom kínaija nem kötötte be az árnyékolást...
Felónozott alkatrészlábat forrasztottam a földvezetékre, a másik végét az árnyékoló harisnyába szúrtam, és rámelegítettem. Azóta jó... -
And
veterán
Nem írtam, hogy nem lehet ezt is hitvány módon megvalósítani, akár moduláció és ugrókód nélkül. A konzumer tévék és egyéb híradástechnikai eszközök IR-távkapcsolóinak mindegyike vivőfrekvenciás, az autódé lehet, hogy pont nem. Az mondjuk kifejezetten szomorú, hogy 'csak úgy' pont a nyitókódot demodulálta a vevő a környezeti fényekből: sehol az ugrókód, vagy legalább egy kellő hosszúsággal rendelkező kulcs? Nem lehet túl biztonságos, meglehetősen könnyű lehet felvenni és alkalomadtán visszajátszani
. Abban viszont szinte biztos lehetsz, hogy ha egy ilyen távirányítóval működő kisméretű konzumer cuccot kiviszel a napfénybe, és akár meg is utaztatod, sosem fog hamis parancsot venni: a párszáz forintos 'háromlábú' demodulátor IC-k a konstans fényre teljesen érzéketlenek, annak a valószínűsége meg közel nulla, hogy 'véletlenül' éppen egy olyan 36 ±2 kHz-re ültetett jelet dekódolnak a villódzásból, ami jelent is valamit az értelmezésük szerint.
-
Lompos48
nagyúr
A nem túl sűrű beütések mellett stabil a 600 V.
Itt van_lehet a kutya elásva, mert akkor logikusan következik/-zne, hogy: a túl sűrű beütések mellett NEM stabil a 600 V. Ez meg azt jelenti, hogy nagy a feszforrás belső ellenállása. A kisülésektől (talán) nem kellene változzon. Vagy mégis? Na, ebbe majd még beleások.
-
Lompos48
nagyúr
Ha a 6.2V-ból állítod elő a 600 V-ot sokszorozássl, akkor tényleg fontos a stabilitás, mert exponenciális a kisülések növekedése a feszültséggel. Lehet az And ötlete az LM317-tel sokkal hasznosabb lenne. Bár fél évszázaddal korábban ezt nem tudom hogy oldhatták meg.
Egyáltalán van még argon abban a csőben? -
And
veterán
A másik meg az, hogy ha ennyire pontosan kell az a 6,2V-os kimenet, akkor miért nem használsz fix + diódás szinteltolás helyett annál sokkal biztosabb eredményt adó, beállítható kimenetű lineáris stabilizátort, pl. LM317-et? Mod.: abból is létezik TO-92 tokozású (0,1A-es), fillérekért.
-
Lompos48
nagyúr
Picit bolyolultabb a helyzet: A referencialábban folyó áramnál csak a maximális érték van megadva 2 hőmérsékletre, de még ott van a változása a bemeneti feszültség és a kimeneti áram függvényében is. Ezekből kell kispekulálnod, hogy a te használatodban ez az áram milyen határok közt fog változni. Ha pedig ezt tudod, akkor meg kell győződned arról, hogy a kiválasztott dióda ezek között a határok között hozza azt a 0.2V-os nyitófeszültséget. Az elkó nem kötelező. Sokkal hasznosabbnak tartanám a 2 pici (100nF) kondenzátort a bemenet-referencia és kimenet-referencia közé.
-
-
-
pumatom
aktív tag
Elvileg a Realtek egyik terméke ez, mindösszesen ennyi leírással:
Standards: IEEE 802.11b/g, USB2.0 standard (also compatible with USB1.1)
Interface: USB2.0 mini USB
Chipset: Realtek RTL8187L
Frequency Band: 2412~2462 MHz (US) 11 channels
2412~2472 MHz (EU) 13 channels
2412~2484 MHz (Japan) 14 channels
Modulation: BPSK, QPSK, CCK and OFDM
Antenna Connector: SMA
Antenna Type: 6dBi RP SMA dipole antenna.Még az úgy talán rendben van, hogy fent van a tetőn, mert nincs közvetlen a szobában egy ilyen adó-vevő, de miután usb-s azért más a helyzet. Persze a csatlakozótól megfelelő kábelezéssel azért kimenekíthető az antenna.
A leírás szerint akár 3km-es körzetben láthatja a hálózatokat, azért egy kicsit más a kis 10-15 méterhez képest.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyen már történt pár éve a Balatonon, mikor a wimpit kellett gyártani egyfolytában, ott kikötötték a gombot és folyton benyúltak a működő gépbe, végül égési sérülések lettek az illető karján.
No de az 1.5-2kW, nem 2W, elég nagy különbség van ezek között és tényleg kapni sok felé ilyen erős wifi adóvevőt mindenféle figyelmeztetés nélkül.
Egy 10 perce már guglizok a témában, de semmi érdemi információt nem találtam. Ha te tudsz valamit, ne tartsd magadban.
-
-
Lompos48
nagyúr
A memóriakészlete (most kapacitás nem lényeges):
ROM
Internal high-speed RAM
Buffer RAM
FIP display RAMEzek a kapcsolók más más feszültséget hoznának létre a proc. 26, 27, 30-as lábán és a futó program ezt figyelné ?
Biztos figyeli, de a más más feszültség csak logikai (2) szintet jelenthet. A rajzon is 5.2V-os "1" szint és 0.7V "0" szint van.
-
-
Lompos48
nagyúr
Ez egy egyre szebb kisülési görbe, ami kezd normálisnak kinézni. Gondolom beszerelve kellene méregetni valamit, hátha a mérések többet mondnának. A uP-ra nem találtam csak programozási adatokat, pedig kellene létezzen egy idle vagy standby supply current paraméter, amit hasonlítgathatnánk.
-
Reggie0
félisten
Ha van 5V-os tapfesz, akkor javaslom a max1811-es toltesvezerlo IC-t. USB-re van kitalalva, de barmilyen 5V-rol elmegy. Altalaban az ilyen akksik melle nem raknak toltesvezerlot, csak monitoringot. (Pl. laptopban is csak a monitoring van az akku mellett, a toltesvezerlo az alaplapon van. Persze kommunikalnak egymassal.)
-
-
Lompos48
nagyúr
2 változat van, mint magyarázat: vagy a kondenzátor kapacitása csökkent le, vagy a processzor kér (
) több áramot. Kevésnek tűnik az üzemi 4.2V is, bár lehet standby-módban az elég a processzornak. A panel csatlakozóit lehúzva nem kapja a hálózat felől az utántöltést. Tehát ürül, kérdés, hogy mekkora árammal és hogy az normális-e?
Nyugodtam teheted a nagyobb kondit, van ott áramhatároló ellenállás. Dióda talán inkább Schottky kellene, mert azon nernél még egy pár tizedvoltot.
-
Batman2
őstag
A mi régi ITT TV-nkben szerintem semmilyen kondi sem kell a memória tartalmának megtartásához, a kapcsolója is fizikai, mindkét táp szálat szakítja, így semmi áramot nem kap kikapcsolt állapotban, mégis tartja az infót mind a mai napig (több, mint 20 éves !).
Szerintem a memória kártyákban, illetve pl. a digitális potméterekben található memóriához hasonló memória lehet, aminek nem kell táplálás a tároláshoz.Nemrég nyugdíjaztuk éppen, mert sajnos a képe már olyan mértékben torzult, mind szinileg, mind formailag, hogy már élvezhetetlen volt.
A képcsövének egyik fűtőszála már vagy 10 éve elszakadt, de egy-egy jól irányzott koppintással a tubusra többszőr is sikerült újra üzembe helyezni, így megvolt mind a három szín benne.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
Érdekes, de van ahol keresgélni.
A hálózati táplálás eleve érdekes. Kikapcsolt állapotban is jut valamennyicske a tápra, ami képes fenntartani a nagy kondi (C705) töltését. Ez táplálja a system control ICt. Megnézném/-méregetném a kondi környékén található 3 alkatrészt: R707, R708 és D701. Ezeknek van szerepe a kondenzátor töltve tartásában, de az IC táplálásában is standby üzemmódban, mert ez csak akkor nem "él", ha ki van a készülék húzva a konnektorból és megette a kondiból a töltést.
Megnézném a hálózati villa mellett feltüntetett C951/1000pF-os kondenzátort is, mert ezen keresztül érkezik a táplálás kikapcsot (standby) üzemmódban.
Az se lenne baj, ha mérnél feszültséget a tárgyalt kondenzátoron menet közben, kikapcsolva és kihúzva. Egy digitális műszernek van akkora a belső ellenállása, hogy hitelesek legyenek az eredmények....olyat olvastam, hogy csak kicsi áramot szabad "kivenni" belőlük...
Folklór, de inkább mese. Az is CSAK egy (elektrolit)kondenzátor. Egyébként nincs amibe nagy áramot adjon, hisz' az IC felé ott van egy 1k és 47R ellenállás, mást pedig nem táplál(hat).
-
Lompos48
nagyúr
Egyetlen kérdés marad: hová lesznek a vízkövet produkáló anyagok a vízből?
Ez meg olyan számomra, mint a hangszóró vezeték "bejáratása".
Ez mindent elmond. Ennél jobb példát nem tudtam volna találni.
* * *
...visszavisszük újrahasznosításra, ártalmatlanításra...Nem tudom egy izzóban van-e ártalmas anyag, de a wolfram újrahasznosítása az egy okos dolog, mert egy elég ritka fém.
-
Lompos48
nagyúr
Érdemes ezen a szövegen végigfutni. Ha nem győz meg, akkor ajánlott hozzá olyan villamosenergia- megtakarítót is vásárolni, ami a konnektorba dugva 30%-kal csökkenti a fogyasztást.
-
kisi
aktív tag
Igaz, jó lenne a lépcsőházi automata, de sajnos a 10 - 12 per amit tud.
Amit nézegettem az a CRM-91H. a 8.000 forintos ára kicsit riasztó.Csillárkapcsoló helyett is jó a csengőgomb, bár én a azért választottam volna azt, mert egy kapcsolóhelyen (dobozban) 2 kapcsoló is van + lámpával jelzi a felkapcsolt állapotot. Így lehetőség lett volna a két hősugárzóra külön felkapcsolás, és/vagy különböző bekapcsolt időtartam beállítása.
-
Vasinger!
nagyúr
Az a helyzet, hogy annó suliba csak elektronika elméletet tanultam, egyáltalán nem foglalkoztunk ilyennel, inkább váltóárammal, tehát egyenáramból sík hülye vagyok, hogy az hogy működik a való életben.
De azért szerintem cseppet sem mindegy, hogy 1.5 Ampert vagy 30 Ampert kapcsolunk valamire egyenfeszültséggelvodkaboy22:
Köszi neked is!
Tehát szumma szummárum: Ha veszek egy 230V 50Hz-es váltóáramból 12 Voltos egyenfeszültséget előállító tápot, ami legalább 1.5-2 Ampert biztosan tudm akkor az 100% hogy jó lesz?
Csak azért érdeklődöm ennyire körbe, mert egy 2 TB-os winyót raknék bele, ami eléggé drága és az adatokat se tudom előtte visszamenteni, mielőtt kipróbálnám...
Hol tudok ilyen tápot beszerezni?
-
-
Lompos48
nagyúr
-
-
Batman2
őstag
Műszerem természetesen van, hiszen nem ma kezdtem a szakmát !
De nem ennyire egyszerű a dolog !
Üzemen kívül, 200komhos méréshatárban sem mérek vezetést műszerrel, viszont ha megy a lámpa, és felmelegedett, akkor jelentkezik a hiba !
Az orvoslás pedig annyi, hogy kiforrasztom a LEDet, megkaparom alatta a nyákot és visszaforrasztom, ezután rendesen működik.
A LEDalatt csak egy kis sötét foltocskát lehet látni, mint egy kosz pötyi.
Ez a jelenség ilyen mértékben eddig még csak ennél az új nyáklapnál jelentkezett (FR4 epoxy) az üvegszálas műgyantásnál nem.
Erről a nyákról a réteg is sokkal könnyebben válik le, az műgyantásról nehezebben.Üdv.
-
Teasüti
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
Hát a kínaisága mintha rá is lenne írva, meg, hogy 2009. okt, esetleg 2010, szept.. Az adatlapja szerint a lemez 1.23...1.32 mm vastagságú kellene legyen. Azért ez rettenetes! Ráadásul még az eredeti TO220 esetén ez mindig vörösréz volt, ónnal vagy nikkellel galvanizálva.
-
Lompos48
nagyúr
Csak valami hasonló volt. A JEDEC TO220 definíciójaja egyértelműen meghatározza a hűtőborda vastagságát is. Ha minden más méret azonos de ez nem, akkor az egy más tok. Sok évvel korábban az ITT Intermetall is gyártotta a 78XX széria kiváltására a TDD sorozatot. Ugyancsak egy vacak pléh-háttal. Az sem volt ugyanaz. Példának itt a TDD1818,, ami a 7818-nak felel meg:
Elnézést a kép minőségéért.
A TO220:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 18-120 f4 + 33 f1.4 + 25 f1.8
- Inspiron 5406 2-in-1 14" FHD IPS érintő i5-1135G7 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv aktív toll gar
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged