- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
diamondface #55140 üzenetére
Később megnéztem még egy PC-tápot is, itt már jelzett a fázisceruza, de csak akkor, ha másik kezemmel földelt részt fogtam. Műszer is határozottabban közel került a féltáphoz (AC 114 V), de ez természetes.
Téglatápoknál (ahogy angolban mondják, magyarban persze kockatáp, mert nálunk a téglát is szeretik kockának mondani, rejtélyes okból kifolyólag) a kisebb teljesítmény miatt kisebb zavarszűrőkapacitások képezik a feszültségosztót, ami nagyobb impedancia, a műszer leterheli 100 V körüli értékre.
Tehát ez valóban nem nagy áram, ha még a műszer is lehúzza a feszültséget, 10 MΩ nagyságrendű impedanciájával.
De ismétlem, ehhez az effekthez földeletlen elosztóba kell dugni a tápegységet, hogy ne kapjon védőföldet a fémház / GND.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ezek általában földeléses tápok, ahol a védőföld direktben össze van kötve a DC-jack negatív pontjával.
Ha ezt védőföldes konnektorba dugja és ráz a kimenet, akkor gyakorlatilag a védőföldet fogdossa közvetlenül.
Tehát a konnektort kellene megnézni a fázisceruzával, bár ez elvileg garantálható, hogy ott is fog világítani, a direkt kapcsolat miatt. Utána villanyszerelőt hívni.
Ha nem földelt konnektorba dugta, akkor van egy kis kapacitív osztás a zavarszűrők miatt, ami műszerrel kimutatható feszültséget jelez, de az nem ráz, még a fázisceruzát sem gyújtja be. Még akkor sem, ha másik kézzel a védőföldre fogok.
A laptop egyéb problémáját okozhatja más, ettől függetlenül. Elkóhibák is, de nem csak az.
-
Barret001
addikt
válasz
diamondface #55146 üzenetére
Azt a tápot élőben kellene látni,mert a kapcsoló üzemű tápoknál nem lehet GALVANIKUS kapcsolat a két oldal között. A fázisceruza világítása meg nem biztos hogy probléma,az úgynevezett Glimmlámpa 1 megás ellenálláson keresztül is világít,működése közben kézzel belenyúlsz a fázisba!!!
-
mezis
félisten
válasz
diamondface #55144 üzenetére
Nem. A fázisceruza azért világít, mert 70V-ot meghaladó a feszültség és a világításához szükséges áram is rendelkezésére áll.
(Mértem én már 150MOhmos ellenállást (fázisceruza is pislákolt, ha volt áram) laptop tápegységének 230V és 19V-os oldala között. Semmi váltófesz-kapacitás. Csal az optikai visszacsatolás meg a NYÁK.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
A hálózati adaptere lehet a ludas.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38846 üzenetére
Megmérném a feszültségeket az R739, 741 páron és összehasonlítanám az alsó csatorna R740, 742-vel. Az ellenállásokat is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38839 üzenetére
...az első végfoktranzisztorok bázisán +/- 1,67 V helyett +/- 0,6 V mérhető ...
Ez természetes, mert a 3 B-E átmenet helyett csak egy van.
...mert a bal oldalon a jelföld a testhez képest +22,4 V -on van. A másik oldalon 0 V.
Pontosíts (a rajz alapján), mert ez így találóskérdés nekem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38670 üzenetére
Talán felmenthetőek. Ugyan nem tudom mi és mit csinál a 3 pozícióban, de legalább van egy (1) olyan, ahol nem sokat, esetleg valami frekvenciakorrekciót. Talán eltekinthetünk tőlük
Ha a mért feszültségekből nem derül ki egyéb ok, én visszakötném a végtranzisztorokat, de mindkét oldalon csak egy-egy párat (az utolsókat Q769,771 és 770,772) úgy hogy a bázisukba érkezzenek a 2 tranzisztorral előbbi bázisok jelei. A kollektorkörükbe pedig kötnék ideiglenesen kiolvadóbiztosítékokat.
Most más nem jut eszembe, nem muszáj készpénznek venni ezt az ötletet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38668 üzenetére
Érdemes lehet esetleg az ic közelében 'megnyúlt' ellenálásokra vadászni?
Nem látom sok értelmét. Olyat ritkán láttam, pedig láttam már egyet-mást.
Az ENB-040-2 nevű panelon az FW703-704...
Az nekem nem mond semmit. Nem tudhatom mi van ott.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38666 üzenetére
Akkor ez a 22-es csapdája. A két tárgyalt IC "összedolgozik az előfokkal ugyanúgy, mint a végfokkal. Azok nélkül nem fog helyes értékekre beállni semmi, mert a szerepük pontosan a végfokok munkapontjának a beállítása. Ezzel magyarázható a bázisok nullafeszültsége és akár a P701 eltérő feszültségei is. Az asszimetria lehet hibás alkatrész okozta jelenség, de lehet az is, hogy a szabályozókörök nem működnek (léteznek). Tehát lehet, hogy emiatt a szélsőséges ok miatt olyan állapotban vannak, amit alkatrészek közti gyártási különbségek is okozhatnak (nincs 2 tökéletesen egyforma alkatrész).
A szabályozókörökbe tartoz(hat)nak (vagy nem) esetleg a P703/P704-re kötött valamik is, amiket nem akarsz semmiképp elárulni. Miért? Államtitkok?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38640 üzenetére
Nem egy mezei típus, amibe úton-útfélen belebotlik az ember.
Most, hogy látom, hogy végülis a végfok munkapontját állítják be, annál érdekesebb a dolog. A kimeneteik visszatérnek az előerősítőbe. Tehát nélkülük már másképp mehetnek a dolgok. Ugyanakkor a már kétszer kért csatlakozókhoz is kapcsolódnak. Emiatt nem tudom kizárni azt sem, hogy az előerősítő nem ludas a dologban.
Érdemes volna a végfok félvezetőit legalább műszerrel leméregetni és a 2 IC lábai között is méregetni a belső rajz alapján, mert elég sokmindenhez "hozzá lehet férni". -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38625 üzenetére
Még mindig nem tudom korábbról: "A P703, P704 csatlakozókra mi van kötve?" A P209-et nem látom, de nem is kérdeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38613 üzenetére
Apró lépésekkel kellene kezdeni:
- milyen típusúak a Q705, 706? "Bírják" az így rajtuk mérhető 130-140V-ot? Jó lenne ismerni a bázisfeszültséget is.
- az IC751, 752 milyen típusú? Gőzöm nincs egyelőre, hogy mi a szerepük. -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38611 üzenetére
Ne haragudj, kezd késő lenni, nálam már jócskán elmúlt éjfél. Holnap majd töröm rajta a fejem. Oké?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38607 üzenetére
...azt a végfoktranzisztorok bánták...
Ez a tönkremenetelüket jelenti?
A P703, P704 csatlakozókra mi van kötve?
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #38603 üzenetére
Én csak a véleményemet fejtettem ki.
Amúgy a táppal minden rendben?
Nincs rövidzár szekunderen és így nincs testje valójában?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38604 üzenetére
Nem árulnád el nekünk a végfok kapcsolását is? Feszültségekkel még jobb lenne!
-
diamondface
tag
válasz
diamondface #38602 üzenetére
Amit kifelejtettem: a Q701, Q702, Q703 és Q704 tranzisztoroknál még minden érték oké, utána 'borul' minden.
A próbákat az egész áramkörtől függetlenül, csak a +/- tápot és tápföldet vezetékkel kivezetve végzem. -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38599 üzenetére
Nem lenne jobb fordítva? Kiindulni a problémádból talán egyszerűbb lenne, mint elmondani száz alkatrész szerepét a kapcsolásban. Mondom én.
-
Kernel
nagyúr
válasz
diamondface #33118 üzenetére
100 Hz-es Philips TV sorkimenő (ábra alján írja is a 32 kHz sorfrekvenciát), az impulzusok nagyságát a Vcc sortáp, valamint a fent látható sorvégtranszisztor kollektorán lévő kondenzátor kapacitása közvetlenül befolyásolja, ezzel összefüggésben a sorméretet is. Ha TV-javításról van szó, akkor minden feszültségnek a dokumentáció szerint kell állni.
Ha barkácscélra kell a trafó, akkor sem hajthatod túl, mert a nagyfeszültségű rész 25-30 kV felett áthúz, tönkremegy. Alulterhelni lehet.
-
didyman
őstag
válasz
diamondface #33118 üzenetére
Nem értem a kérdést. Balra fent van a primer, egy segédtáppal együtt, ott hajtja meg a trafót, a szekundereken a meghajtás eredményeképpen ezek a feszültségek fognak megjelenni, tehát nem te állítod, legfeljebb az összeset egyszerre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #33056 üzenetére
...nem ildomos-é kapásból a másik oldalt is ezekre cserélni a szimmetria kedvéért? Illetve baj-e, ha ezt nem teszem?...
Nem baj! Rég volt az, amikor a végtranzisztorokat 2-3kollektoráram-értéknél kellett párba válogatni (lásd AC180/181 vagy AC187/188), ahhoz, hogy az erősítő torzításait minimálisra szorítsák le. A modernebb áramkörökben a sok visszacsatolás megoldja az áramerősítési tényezők közötti különbség okozta problémákat. Durva példával élve: Ha egy tranzisztor hFE-je 100, az nem jelenti azt, hogy az a fokozat ekkorát fog erősíteni a jelen.
Helyettesítéseknél első kritérium, hogy az új alkatrész biztosítsa a régi határértékeit. Másodlagos - bár fontos - a dinamikus paraméterek hasonlósága.
Szőrszálhasogatva lehet keresgélni azonos típust, de (kajánul jegyzem meg) az se lesz azonos az előtte járóval. -
darvinya
titán
válasz
diamondface #33056 üzenetére
Kicserélheted, hogy szimmetrikus legyen, de szerintem ott nagyobb gond is van.
Mert fura az egyoldali tönkremenetel. -
darvinya
titán
válasz
diamondface #33048 üzenetére
-
zka67
őstag
válasz
diamondface #32748 üzenetére
A TME Hungary-t sem szabad kifelejteni a sorból, jóval nagyobb választéka van, mint a Lomex-nek és a legtöbb dolog olcsóbb is náluk. Júli 31-ig egyszeri alkalommal 5 Ft a házhozszállítás díja 5000 Ft nettó rendelés felett.
Nagyon precíz cég, másnapra mindig megkapom tőlük az árut, semmit nem kevernek össze, külön-külön zacskóznak és címkéznek mindent, ahogy azt kell, minden részletre odafigyelnek.
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #32750 üzenetére
Elsőnek a választék, másodiknak ár/ritkaságok(pl: AC125/AC128), harmadiknak fizethetőség/egyedi darabok(2SC2240GR, stb).
-
törölt tag
válasz
Ja vidékról rendelsz, ne hagyd ki a számításból a miskolci SOS-t, vagy a szegedi RET-et. RC komponensekből a lomex a legjobb (szvsz), de sok félvezető, relé, hűtőborda, LCD, stb sokszor csak ennél a két másiknál szerezhető be.
-
darvinya
titán
válasz
Inkább Lomex nagy tételben.
Utána HR elektronika, és a legvégén HQ elektronika. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
diamondface #32356 üzenetére
Thx!
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #32076 üzenetére
Mert maga az erősítő kell belőle.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31955 üzenetére
Megközelítőleg kiszámolható. Bár függ a konstrukciótól.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31909 üzenetére
Az ötvözött germániumtranzisztor struktúrája/technológiája alapjaiban különbözik a szilíciumtranzisztorokétől. Majdnem szimmetrikus, ami első látásra megmagyaráz majdnem mindent (amiket említettem). Kerestem egy metszetrajzot, de még nem találtam. Ha sikerül, bepótolom ezt a mulasztást.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31906 üzenetére
Akkor jól jöttek elő az emlékeim.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31904 üzenetére
Germániumtranzisztorokkal még akár működhetett is volna. A VBEO fesz. hasonló a VCBO-hoz, alig valamivel marad le mögötte. Ugyanakkor röhejes módon felcserélt C-E-rel is "tud" egy pár egységnyi áramerősítési tényezőt (beta) felmutatni. Lásd AC128, AC188 és hasonlók.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31831 üzenetére
Alu a fólia. És a két vége (fehér és fekete) különbözik a polaritás miatt (?), bár nem egyformák.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31829 üzenetére
Ez is alu. Csak még került pénz festésre is, meg a dugója valami műgyantaszerűség volt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31827 üzenetére
Elektrolit. Ezek az egyedüli polarizált típusok.
-
kjani18
őstag
válasz
diamondface #31824 üzenetére
-
kjani18
őstag
válasz
diamondface #31817 üzenetére
Sharp BP 117 van, ha érdekel. Nem tudom mi a különbség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #31817 üzenetére
-
bvvitya
aktív tag
válasz
diamondface #31789 üzenetére
Köszönöm!
Szerinted létezik ebben olyan is amire 2 vagy 3 LCD lehet rá kötni?
Ezt nézd meg mit találtam ez ugye ha jól értelmezem rengeted LCD panelhoz jó?
[link] -
bvvitya
aktív tag
válasz
diamondface #31785 üzenetére
Pontosan ezt nem tudom
B154EW01 es az enyém -
bvvitya
aktív tag
válasz
diamondface #31765 üzenetére
-
bvvitya
aktív tag
válasz
diamondface #31765 üzenetére
Gondoltam hogy nem barkács téma de valamikor láttam az Ebayon olyan vezérlőt ami ezt megoldja csak nem tudom hogyan találjam meg újra.
-
perfegor17
senior tag
válasz
diamondface #31018 üzenetére
Eddig fero02 van a legközelebb.
Az van benne hogy sajnálnám veszni hagyni ezt a szépséget. -
perfegor17
senior tag
válasz
diamondface #31013 üzenetére
Gyulai vagyok.
Egy HD4870x2-ről van szó amin hiányzik 1 kondi meg ki akarom cserélni a másik 2-t is. -
sörösló
aktív tag
válasz
diamondface #30802 üzenetére
Ha esetleg szétválasztod a csatlakozókat és külön töltöd mindhármat egy-egy áramgenerátorral, elég egy közönséges akkutöltő is. Az akkuk is jobban járnak. Az a baj az ilyen soros töltéssel, hogy csúnyán "el tudnak menni" egymástól az akkuk. Szerszámgépaksik tipikus hibája, amikor egy két cella miatt az egész megdöglik. Javasolni is szoktam az ilyen bringatulajoknak, hogy évente legalább kétszer külön-külön töltsék fel az akkucsomagot. Jelentősen növelhető az élettartam, ugyanúgy mint a télen havi redszerességgel feltöltött autóaksiknál!
-
bkercso
nagyúr
válasz
diamondface #30790 üzenetére
Venni nemigen akarnék, mert egy gyári töltő igen borsos.
Építve sem lesz olcsóbb, inkább drágább. De nem szeretném letörni a lelkesedésed, csak a képhez ez is hozzátartozik. -
PHM
addikt
válasz
diamondface #30793 üzenetére
Ha 3 akku van sorosan, akkor inkább zselés ólom akkumulátorok lesznek.
Mindenképp meg kell róla győződnöd, mert ez nagyon nem lesz mindegy
a töltés szempontjából. -
vodkaboy22
addikt
válasz
diamondface #30793 üzenetére
Jó !
Akkor majdnem jól sejtettem A 3db 12V.os ami van sorosan van kötve így lesz 36V tölteni is sorosan töltöd öket ezért kell a 41V. Álltalában a gyorstöltök amik járnak ehhez kicsit úgy 1.5 szeresével többel töltenek. 7Ah-s akksi ~1.1A 10Ah-s akksi 1.5-6A Esetleg akksi számok? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kiindulásnak, körülszaglászni: [link]
Lítium-polimér akkukat lehet nagyobb árammal is tölteni. Csak nem akarod tartanid 15 órát a töltőn a bicajt?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
A teszültség rendben van, de jó lenne ismerni az akku típusát és kapacitását. Típustól a töltés módja, kapacitástól a töltőáram mértéke függ.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
diamondface #30677 üzenetére
Okés, köszi szépen.
-
moha21
veterán
válasz
diamondface #30481 üzenetére
240 bar nyomásra tolják fel a képeken látható kompresszorok és onnan redukálják azt hiszem 40-50 bar-ra ..
-
vodkaboy22
addikt
válasz
diamondface #30476 üzenetére
Az túlzás, hogy megkerüli
De valami hasonló mi 650kV-al 500*500-as üveglapra küldtük az áldást laboron. Elég komoly volt, de teljesen nem kerülte meg az üveglapot.
-
tornas
őstag
válasz
diamondface #30476 üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #30471 üzenetére
Enyhe ostor csapkodás, csak nem bőr ostor.
Hanem acél sodronyból megspékelve kisülés csatogással. -
vodkaboy22
addikt
válasz
diamondface #30466 üzenetére
Ha jól tudom ez a 700kV-os Vonal és nem csak import, hanem transport vonal is, maximális keresztül engedése pedig 10000kVA-nél nagyobb.
De ha elírnék valamit akkor javítsatok ki 2 éve tanultam erről.
-
Zsianett
tag
válasz
diamondface #30087 üzenetére
Így van, a kettő ugyanaz, a 24dB/oktáv az ugye a törésponti frekvencia 2x-énél éri el a -24dB-t, és annak 10x-énél a -80dB-t.
-
Daneeka
senior tag
válasz
diamondface #29806 üzenetére
Hossz irányba többet mozgattam mint 2mm
Gondoltam, hogy valamit nyomok a kabel meg a csati közé, hogy stabilan áljon de azzal meg lehet megszüntetném az elektronikai kontaktot.
Mivel kb. havonta ketszer rendelek elektronikai alkatreszeket gondoltam veszek ilyet is csak nem tudom milyen neven keressem. -
darvinya
titán
válasz
diamondface #29806 üzenetére
Mutatsd már meg mi tőrt el mert én nem látom.
(képen bekarikátni) -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #29728 üzenetére
-
sketchifun
senior tag
válasz
diamondface #29053 üzenetére
Miliszekundumban van megadva a késleltetés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
diamondface #29032 üzenetére
Mikrovezérlőt programozni az öntökön rúgás klasszikus esete.
Úgy alakult, hogy nemrég bekerültem egy céghez mint C programozó, SW - HW fejlesztésre. Valami iszonyat volt az elmúlt két év FPGA programozása után beleszokni egy olyan eszközbe, ami csak egy szálon tud dolgozni. Futkos a szuper while a mainben, hívogatja a többi függvényeket, ezek állandóan futkosnak, hívogatnak még egyéb függvényeket, ha valami nem jó, akkor meg leakad az egész program örökre. Áááá kész rémálom. -
sketchifun
senior tag
válasz
diamondface #29032 üzenetére
PHP, és JAVA ismereteim vannak jelenleg.
Úgy terveztem, és a tanárom utasítására követni is fogom azt a tendenciát, hogy PICBASIC, de azt oda-vissza, aztán Assembly. Bár az Assembly-től félek a hülye indexelései miatt.
A C nyelv a végére marad, az nagyon odébb van még.
-
mezis
félisten
válasz
diamondface #28997 üzenetére
Üdv.!
Esetleg Vateráról egy "donor", vagy lesz utána rögtön két rádiód is ?
-
válasz
diamondface #29010 üzenetére
Privátba küldtem a képet mert mezítelen van készülék belseje
-
válasz
diamondface #29008 üzenetére
1000 bocsi de rosszul emlékeztem nekem R4300 Harmónia nevű készülékemhez vannak alkat részeim.Ha egyezik akkor szívesen elküldöm..
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Valami emlékeim még vannak a ferritantennás rádiókról.
A ferriten általában 2 hangolt tekercs van. A menetszám a rezgőkörtől függ, amit a menetszám, forgókondenzátor, az azzal párhuzamos trimmerkondi határoz meg. Fontos a ferritrúd minősége is.
A ferritantenna általában LW (hosszú) és MW (közép) sávokban használatos, SW (rövid) és USW (ultrarövid) sávokban már bot- vagy külső tetőantennákat használtak.
A bemeneti rezgőkör és a helyi oszcillátor együttfutását (középfrekvenciányi különbséggel) a dupla forgókondival szokták megoldani.
A hangolás "fülre" a nagyon ritka, manapság kihalóban levő szakik kiváltsága volt. Általában műszerezettséget igényel (wobbler, nagyfrekvenciás voltmérő vagy szkóp). Elhangolódott rádió helyrehangolása még lehetséges bizonyos valószínűséggel, de új rezgőkörök belcélzása már bonyolultabb. A menetszám mellett számít a a tekercselési hossz, a 2 tekercs egymáshoz viszpnyított helyzete a ferriten és nem utolsósorban a huzal minősége. Valamikor az antennatekercsek egy vékony, selyemszigetelésű sodratból készültek. Olyat kellene beszerezni és nagyon pontosan lemásolni egy eredeti tekercset.
A előbb mellékelt rajz szerint ez a rádió közép és rövidhullámot tud venni. Ha a kapcsolási rajza találó, akkor úgy néz ki, hogy csak a középhullám használja a ferritantennát. A rövidhullám már egy mozgó ferritmagos tekercset használ a hangolásra. Így csak egy tekercset kellene eltalálni.
Nem biztatlak, hogy sikerülni fog műszerek és hozzáértés hiányában. Ha pedig mégis, kiábrándulás lesz az eredmény: középhullámon alig lehet manapság valamit fogni a rettentő mennyiségű sugárzott elektromágneses "szemét" miatt, ami körülvesz.
Én egy olyan szép dobozba átültetnék egy kis modern vevőt egy kis erősítővel és adaptált keresőszervekkel.
-
darvinya
titán
válasz
Az itten fellelhető kapcsolási rajzban nincs meg?[link]
(#28996) Necronox
A napelem nem fog adni annyi energiát ami megtáplálja rendesen vagy tölti.
Azaz szállítható napelemre gondolok.Az járható, hogy rátölt az akkumulátorra amit előtte feltölttötek, és így a merülést lassítja.
-
válasz
Tapasztalatom szerint idős csöves rádióknál az oszcillátorok szoktak eltérni az eredeti frekvenciától és ha így van akkor már lehet sokkal halkabb a vétel vagy lehet akár teljese "süket" is a sáv.Több olyan csöves rádióm is van ami URH-s és ha befogsz egy adót szépen szól majd halkul és teljesen el is hallgat majd egy kis idő után ismét halkan megszólal ami felerősödik és így tovább-tovább.
Még az is lehet eredeti ferrit antennát is tudnék adni tekercsestől... -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #28048 üzenetére
Gondolom tudod, hogy egy nagy szélmalomharc lenne. Még ha otthonos is vagy elektronikában, de nincs rutinod egy szűkebb területén (itt TV javítésra utalok), akkor csak rajzzal, műszerrel (esetleg szkóppal is) a kezed ügyében számíthatsz valamicske sikerre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #28044 üzenetére
@Batman2-nek is szánva
...ott rengeteg fórumtéma alatt foglalkoznak ezzel a típussal...
Akkor elképzelhető, hogy ott a dolgokat jobban ismerő szakira akadsz. Én még akkor is vakarnám a kobakomat, ha itt lenne előttem az asztalon az a fránya TV.
-
mezis
félisten
válasz
diamondface #27846 üzenetére
Igen, de csak nyomja a szalagot annak a fém tengelynek, ami forog és ezáltal a szalagot továbbítja,de nem viszi.
Ha már elveszítette rugalmasságát, akkor nyávog a magnó. -
kjani18
őstag
válasz
diamondface #27843 üzenetére
gumigörgő
-
bepken
veterán
válasz
diamondface #27784 üzenetére
sebaj. azért köszi a segítséget
-
bepken
veterán
válasz
diamondface #27780 üzenetére
amivel Te dolgoztál, az valami komolyabb/drágább kütyü volt?
-
válasz
diamondface #27769 üzenetére
Már amelyikben, de ja, elég könnyű ilyet kitermelni belőlük
-
diamondface
tag
válasz
diamondface #27766 üzenetére
a tálcás megoldású dvd-játékosokban pedig pont ilyen elven működő háromállású kapcsoló van, amia tálca két végállását 'figyeli'
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #27766 üzenetére
Nem is az. Csak azért adtam példának, mert a funkciója megfelelő. Ehhez kellene keresni forgó konstrukciót.
Amit elképzeltél egyáltalán nem rossz, ha sikerül szépen megcsinálni.
-
törölt tag
válasz
diamondface #27761 üzenetére
Ilyen jellegű forgópoti szerintem csak "shuttle-jog" rendszerűben létezik (nem tudom a rendes nevét), horror áron. Vagy egy régi jobb fajta videóbol kell kibontani. Talán máshová -nagy tömegben- nem építettek ilyen forgókapcsolót, ami rugóerőre visszaugrik, ha elengeded. "B" verzió lehet a karos háromállású kapcsoló, abból van olyan, ami visszaugrik középre, ha elengeded
-
diamondface
tag
válasz
diamondface #27757 üzenetére
Közben szétkaptam egy ilyet, hogy megnézzem az érinkezőit. És sajna ez a mondtom: 'a
vezérlés már meg van oldva az
erőlködőn belül', enyhén szólva nem igaz sajna.
Pic nélkül nem megoldhaó ilyen alkatrésszel. De hátha vkinek van jobb ötlete -
diamondface
tag
válasz
diamondface #27757 üzenetére
Keress rá erre: ECW1J-B24-BC0024
Ezt beszerelni is könnyű, mert "van nyele" -
mezis
félisten
válasz
diamondface #27264 üzenetére
Miért nem őt kérdezed ? Ő töltótte föl a kapcs. rajzot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #27264 üzenetére
Ne is törődj vele! Ha kételyeid vannak, kérdezz itt, kerül valaki, aki segíteni tud.
-
mezis
félisten
válasz
diamondface #27198 üzenetére
A rajzon az mF az mikro F lenne és nem milli F ? (Lásd SI prefixumok.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #27191 üzenetére
Ez egy "érdekes" kapcsolás. Nem írtad, hogy a mért jel útjába, vagy az előtét táplálására kötötted. A legérdekesebb benne az, hogy minden elmélet és ismeret alapján egyszerűen így nem működhet.
Az már egy más dolog, hogy nem zaj, hanem sokkal inkább a hálózati brumm szűrését szolgálhatná ha nem másért, akkor a kapacitásértékek miatt. Fura egy valami! Startból csak annyi, hogy egy npn tranzisztor nem tud "tranzisztorkodni", ha az emittere pozitívabb a másik két láb bármelyikénél, mindkettőnél, vagy ugyanazon a potenciálon vannak...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #27188 üzenetére
...tettem a táp meg ő közé egy zavarszűrőt (egy bc tranyó, 3 kondi meg egy ellenállás)...
Így leírva érdekes! Nem mutatsz egy rajzot?
-
PH-User
addikt
válasz
diamondface #27026 üzenetére
Nem tudod sorba kötni az USB-t.
Amint a GND-t ráviszed a másik port +5V-ra, rövidzárlat fog keletkezni...
-
tamas1985
tag
válasz
diamondface #27018 üzenetére
Elvileg igen de gondolom szabadon felhasználható ha megoldott a táp.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #27000 üzenetére
18, 22, 24, 27, de akár 33pF-os is megteszi oda, csak vigyázz a feszültségtűrésére.
-
Reggie0
félisten
válasz
diamondface #26987 üzenetére
Az ellenallasat meressel, vagy ra van irva. A maximalis disszipacio es feszultseg 01005..1210(meg folotte valameddig) merettartomanyban egyedul a tokozastol fugg, igy barmilyen masik adatlapjarol le tudod olvasni. A tures es a homerseklet fuggeshez kell a sajat adatlapja.
-
Reggie0
félisten
válasz
diamondface #26987 üzenetére
Igen, a beallitasoknal at lehet allitani.
Akar torzulast is, de alapvetoen csak jelszint csokkenest, mert negativ visszacsatolaskent van. Lesz egy kis nemlinearitasa(ami torzulast okoz), mivel a dioda kapacitasa kis mertekben feszultsegfuggo, de ez szerintem eszrevehetetlen marad.
-
Reggie0
félisten
válasz
diamondface #26985 üzenetére
Megvan a hiba. oka. Ha be vagyok lepve, akkor ido szerint csokkeno sorrendben(azaz matol kezdve egyre regebbieket) listazza ki, ha ki vagyok lepve, akkor forditva. Es az altalad linkelt oldal csak kilepve mutatja a helyes eredmenyt
Ezzel a kapcsolassal arra kell vigyazni, hogy a D4,D5,D6,D7 kozul a lezart parok kapacitiv visszacsatolast hoznak letre a C4-R4 csomopont fele, amely a tinaban, idealis elemekkel torteno szimulaciokor nem jelenik meg. Ha jol ertem a rajzot, akkor azok a diodak alapvetoen csak vedelmi funkciot (fesz tartomany korlatozast) latnak el.
A TL072 is jo lesz ebben a kapcsolasban.
-
Reggie0
félisten
válasz
diamondface #26945 üzenetére
Hankartyara boven jo lesz. Fent vagyok azon a forumon is, de most nem bogaraszom vegig a topicot, mar csak azert sem, mert jonehany elvi rajz van ott es nem tudom, hogy te melyiket nezted ki.
(#26944) Lompos48: Igen, ezert nem is hoztam szoba az SR-t.
(#26982) PH-User: A masodik kepen fazekmagok vannak. Transzformator vagy induktivitas vasmagjanak hasznalhato fel.
Viszont ha a PC tap ki van love, akkor meg egy 7.5V-os zener dioda, egy 40-50W-os, 50V-os bipolaris tranzisztor es egy ellenallas segitsegevel csinalhatsz egy atereszto elofokozatot, ami a teljesitmeny nagy reszet eldisszipalja es rakotheted a 7805-ot. -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #26979 üzenetére
Mint mondám: Ohm bácsi mindenható!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #26974 üzenetére
Gondolatmenetet adok: feltételezünk max 1000V bemenetet, az osztó összesen 1MΩ. Tehát az áram 1mA.
A legnagyobb ellenállás 900kΩ. ezen 1mA pl. 900V feszültségesést jelent. Következik belőle 900mW. És így tovább mindegyikre. Ha 500V-tal számolsz, akkor a fele, ha 250V-al, akkor a negyede lesz. Stb... -
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #26971 üzenetére
Számold ki Ohm törvénye alapján abból kiindulva, hogy mekkora a legnagyobb bemeneti feszültség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #26969 üzenetére
A bemeneti osztó ellenállásai legalább 1%-osak. C1, C2 legalább 4-500V-osak. A többi ellenállás nem annyira fontos, de nem árt a kis tolerancia. Többi kondi szerintem max 100V-os.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest