- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Bemutatkozott a Fairphone 6
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
JAGER 10 #59370 üzenetére
Nekem mániám az arduino/wifi/mobiltelefon hármas (lásd Arduino topik), ezért én így oldanám meg:
Minden motorhoz saját 230/xx V táp, H-bridge és arduino ESP8266 wifi panel.
A tér közepére egy központi wifi panel. Madzag csak a 230 menne az egyes helyekre.
A motorok saját arduinoi kezelik a motort, és WEB szerverként működnek, be lehet rájuk lépni.
Tartanák a kapcsolatot a központ arduinós wifi panellal, arra is be lehetne lépni. Így a telefonról WEB lapon keresztül irányítanám őket.
Valószínűleg nem léptetővel, hanem pl. ablaktörlővel, vagy hasonlóval oldanám meg. A meghajtást a nyomtatók fejmozgató megoldásához hasonlóan, valami huzal hurokkal tenném.
Ha nem csak végállásban, hanem közben is meg kell állni, akkor az áram figyelés - szerintem - nem elég, helyette valami közelítés érzékelő ,opto, vagy induktív, ilyeneket elég olcsón is lehet kapni.
Persze az áram figyelés akkor is célszerű, hogy ne égjen le a motor, ha valami miatt megszorul. Ehhez ellenállásokat párszáz FT-ért lehet kapni (http://www.ebay.com/itm/DC-75mV-10-20-30-50-100A-Current-Shunt-Resistor-For-Amp-Ammeter-Panel-Meter-FL-2-/262852275183?var=&hash=item3d33376bef:m:mpaAtbSzgefaZAMydSqW1fw)
Valószínűleg lesznek már ötletek is, válogass! -
Janos250
őstag
válasz
JAGER 10 #59362 üzenetére
A forgásirány változtatás miatt H-bridge minden motorhoz, akár léptető, akár ablaktörlő. 20-25 kg-ot egy ablaktörlő, vagy kisebb lépegető csak áttétellel tud - szerintem - mozgatni. Persze, ha le/fel kell mozgatni. Ezesetben még egy fék is kell, hogy kikapcsoláskor ne húzza le az a 20-25 kg.
Hogyan akarod vezérelni? Óra, BT, WiFi, kapcsoló, távirányító, közelítéses kártya? Mi egyszerűbb, a motormozgató vezetéket vinni hosszan, vagy van mindnek helyi tápja, és csak a jelet kell továbbítani?
Szóval egy halom hiányzó infó. -
-
válasz
JAGER 10 #57985 üzenetére
Újat nem nagyon találntam már rádiósrész nélkül, esetleg jól is jöhet, pl. felhőszakadásnál nyomsz egyet és becsukod távolról a fóliasátrat. Végignéztem a kínálatot, nincs rádió nélküli. 1-2 éve még volt.
A Twist (Proteco) az egyik legolcsóbb vezérlő, mindent tud ami neked kell. [link] Négymotoros vezérlő nincs, illetve ha van is, eddigi pályafutásom alatt nem találkoztam ilyennel. -
válasz
JAGER 10 #57981 üzenetére
Persze, rugalmasak a vezerles teren a kapunyito elektronikak. Van kulon vezerlo kontaktus fogado bemenet, sot van amelyik vezerlo alapbol ilyen, a radios reszt kulon opcio. Ez meg olcsobb.
Lehet csak 1 nyitomotort is csatlakoztatni, legalabbis pl. a Nice vezerlo tutira tud ilyet, nem kell mindket motort megvenni. -
válasz
JAGER 10 #57965 üzenetére
Lehet, de a vegallasokat megbizhatoan neked kell megcsinalni, a gyariba ido es nyomatekkorlatozas is van.
Siman kivitelezheto kisebb elektromos es machanikus munkaval.
En inkabb 12voltba es valamilyen auto ablaktorlomotor+aceldrotos vagy lancos mechanikaban gondolkodnek.
Lenyegesen olcsobb mint a kapunyito, ha meg kell venni. -
-
mezis
félisten
válasz
JAGER 10 #25750 üzenetére
Én a TV-m kapcsolását szinkronizáltam egy 2+1-es hangrendszer kapcsolásával úgy, hogy az USB kimenetére dugtam egy USB hosszabbító kábelt, arra meg egy 5 V 25 mA-es, záróérintkezős relét, ami 250 V/ 6A kapcsolására alkalmas. (A relé behúzó tekercsével védődiódát kapcsoltam parallel, és még ezt a kicsi behúzó áramot is csökkentettem majd a felére 1000 mikroF-os elkó-ellenállás párossal. PC-knél akár 500 mA-el is terhelhető az USB 5 V.)
Neked bontóérintkezős relé kell.
(A TV-m azért "okoskodik", készenléti állapotában időnként alattomban megpróbál "okosodni" - firmwareját frissíteni. Ennek kikapcsolásával még kísérletezem.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 7535U 16GB RAM 256GB SSD Win11Pro 2,5 év garancia
- P1 Gen3 15.6" 4K UHD OLED érintő i7-10875H T1000 MaxQ 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged