- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
Phvhun #32498 üzenetére
Márpedig a tranzisztor kollektorán mindenképp invertált lesz a jel,
függetlenül a 20 K-s ellenállás bekötésétől.
Hopp, mégsem, igazad van.
A feszültségszintek viszont nem azonosak.
Az a 20 K mit jelképez egyébként?
Csak mert ha terhelhető és nem invertáló kimenetet akarsz,
talán jobb lenne emitterkövetőt alkalmazni. -
And
veterán
válasz
Phvhun #32483 üzenetére
Adatlap szerint az a portkimenet nem open drain-es (sőt lehet, hogy annak a típusnak nincs is olyan kimenete, mindenesetre nincs annyira kirészletezve, mint a 16F-sorozatnál). Az a közvetlenül a bázis-emitter (GND) között mérhető 5V-os négyszög viszont elég érdekes. A tranzisztornak mindössze 1mA-es kollektoráramot kellene vezetnie, ami a BC301-es 40-es áramerősítési tényezőjével (legrosszabb eset) számítva 25µA-es bázisáramot jelent. Azaz egyetlen, kb. 100..150kΩ-os soros bázisellenállás is megtenné.
De hogy hogyan tud kialakulni közvetlenül a bázison 5V-os feszültség úgy, hogy ráadásul még egy plusz 1kΩ-os ellenállás is van a B-E között (és a tranzisztor jól van bekötve), az rejtély. Mi van azzal a bázis-emitter diódával és a 0,7V körüli nyitófeszültségével? -
-
And
veterán
válasz
Phvhun #32478 üzenetére
Ugye az inkriminált PIC-kimenet még véletlenül sem az a fajta, amelyik a tokon belül nem komplementer cmos-fokozatot tartalmaz, csak egyetlen, a GND felé záró fetet? Mert egy csomó 16F-sorozatúnak van legalább egy ilyen kimenete. Mondjuk azért lenne furcsa, mert egy ilyen kimeneten csak külső, 5V-ra felhúzó ellenállás mellett kaphatnád meg a TTL-szintű négyszögjelet.
Mekkora feszültségszintek mérhetőek közvetlenül a bázison? Milyen típusú a PIC, és pontosan melyik portjának melyik bitje az a kimenet? (Az a második, bázis-GND közé kötött ellenállás minek kell?) -
Phvhun
őstag
válasz
Phvhun #32420 üzenetére
Valami zavar van az erőben, már kezdtem megkérdőjelezni minden elektró tudásomat, mert egy egyszerű tranzisztoros kapcsolót nem tudok összerakni.
Lényegében arról van szó, hogy van egy pic, ami egy lábon négyszögjelet küld egy bc301 bázisára, a kollektorra kötve van egy ellenállás, és az ellenállás és az emitter végeire rá van kötve ~20 volt.
pic negatívja össze van kötve a 20v táp negatívjához.Na és a négyszögjel nem jut el az ellenállásra.
A tranyó meg a forrasztás tuti jó, mert ha labortápokkal szimulálom a feszültségszinteket ami a picből jön, akkor működik.
Szkóppal kimérve a négyszögjel eljut a picből a bázisra, de ott megáll ( ~0.2-4.7V )egyszerűen nem értem mi lehet a gond.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Phvhun #29847 üzenetére
Konkrét kész rajzot sajnos nem. Viszont maga a kvarc oszcillátor nagyon egyszerű, egyetlen földelt kollektoros fokozat, aminek a jelét egy kvarc adja, ami ugye feszültségre kötve "magától" oszcillál.
Viszont neked ezek a frekvenciák csak modulálni, de-modulálni kellenek... Az már nekem kissé magas labda, hogy a kisugárzást pl. hogy old meg...
Közben látom megjött a profi segítség!
-
Phvhun
őstag
válasz
Phvhun #29104 üzenetére
Sajnos elromlott benne valami, egyik nap kihúztam gépből, másik nap visszadugtam, és nem működött.
Elemek feszültsége ugyanakkora, ellenállásokat megmérve azok is jók.
Ha nagyon hangos hang van a mikrofon mellett, akkor a gépben nagyon halkan fel tudom venni.
Szkópon nézve is ez a helyzet, az 50hz-s zajra ül rá a kimenő jel, de a zaj ~3szor nagyobb amplitúdójú.
Majd ha kijavítom a hibát akkor bedobozolom, és remélem ez a zaj is eltűnik, de előbb működnie kéne.
Ugye 3 hibalehetőség van, kondik, ic, vagy mikrofon.
IC-t meg mikrofont még csakcsak ki tudom mérni szkóppal, hogy meddig jut el a jel, de hogyan tudom kideríteni, ha a kondiknak van baja? -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #29101 üzenetére
20 centire rakva tőle a fülest már gerjed
Ez természetes mindaddig, amíg a füles hangja bármilyen műdon visszajut a mikrofonba. Csak a füles akusztikus szigetelésével küszöbölhető ki meg az erősítés/érzékenység csökkentésével.
Hogyan lehetne rátenni egyszerűen több hangsáv elleni szűrőt, és hangerővédelmet?
Olyan szűrőt még nem találtak ki. Ahány hangot érzékel a mikrofon, annyit erősít szimultánban.
Hangerővédelem alatt mit értesz? Szerintem vagy az R2-ből vagy a kimeneti potméterből kell/lehet leszabályozni az erősítést.
-
darvinya
titán
-
kisi
aktív tag
válasz
Phvhun #28767 üzenetére
Én több félét kipróbáltam:
A lézernyomtatóhoz kapható fotópapír is jó, csak nagyon alaposan kell vasalni és óvatosan, sokáig áztatni.
A vékonyabb vonalak könnyen feljönnek a panelról ezzel a paírtípussal.Ami nekem bevált, az az öntapadós fóliák szilikonos hordozópapírja (pld Orcal grafikai fólia, vagy öntapadós tapéta, stb..). A jelenleg használt Avery Dension márkájú.
Egy tipp a nyomtatásos módszerhez:Ahhoz, hogy a vékony vonalak ne szakadjanak fel a panelról a paír eltávolításakor, érdemes a vezetőcsíkok közt kitölteni szigetekkel (nem tudom, hivatalosan minek hívják..) Ezek segítenek helyén tartani a papírt, nagyobb felületen odaragasztva a panelhoz.
Ez pld Eagle ingyenes verziójával készült, minden vonal a helyén maradt.
Picit ugyan túl lett maratva, de azért még használható.Tényleg, ennél a felirat betűit miért rontotta el az eagle?
Tudom, tükrözve van, de az eredeti képen a betűk nincsennek egymásra csúszva, csak a kinyomtatotton.. -
kjani18
őstag
válasz
Phvhun #28760 üzenetére
Vagy akárhogyan
-
didyman
őstag
válasz
Phvhun #28760 üzenetére
Persze, a gyári meglévő PWM vezérlőt lehet erre a célra alakítani, felesleges ágakat/védelmeket kiiktatni. Őszinte leszek, ha kérdésként merül fel benned ennek kivitelezhetősége, akkor nem hiszem, hogy jó ötlet ilyen fába vágni a fejszédet, mert olykor kicsit mélyebben bele kell kotorni a táp lelkébe, és az veszélyes móka, meg könnyen eredményez üzemfüst-távozást.
-
Daneeka
senior tag
válasz
Phvhun #28572 üzenetére
Nem is összehasonlításnak készültek mint leírtam. Amúgy összehasonlítás szempontból a legjobb az lett volna szerintem ha mindegyiken átküldtem volna ugyanazt az előre felvett tiszta gitár hangot hangkártyáról.
Egyébként FF témában, van egy "GE FF" meg "Si FF" nevű felvétel, (Fuzz Face AC125 és BC107 tranyókkal) ég és föld a kettő.
-
mezis
félisten
válasz
Phvhun #28440 üzenetére
Üdv.!
Lenne egy kérésem: Rá tudnád akasztani a szkópodat egy 230 V-ra kapcsolt trafó pár voltos szekunder tekercsére ? Érdekelne a hullámforma. Volt ugyanis korábban itt egy kérdésem: az én szkópomon eléggé kockás volt a szinusznak gondolt hálózat jelalakja. Budapesten is és Debrecenben is. Miközben egy IC-s szinusz jelgenerátornál semmi problémám nem volt. Képet is kérnék természetesen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #28442 üzenetére
A szkópoknak szokott lenni egy 1 kHz-es kalibráló jele az előlapon. Azzal kellene megnézd a hullámformát az új kábeleddel.
Ha a hullámforma a valós, akkor lehet számolni belőle, de csak akkor. A front (él) utáni túllövés nem oszt és nem szoroz, mert nagyjából a fel- és lefutásokat integrálva a reális értéknél maradnál.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #28237 üzenetére
Persze, hogy néztem. De akkor ez nem egy reális optikai kép, hanem egy olyasmi, mint amikor a tömbházak termikus képét készítik. A színnek sok köze nincs a hőmérséklethez, azaz nem a színhőmérsékletnek felel meg, hanem csak relatív megfelelője annak. Így magyarázható.
Az általam említett pirométer egy szálat izzít és egy potenciométerrel szábályozva kell a mért tárgy képében "eltüntetni" a szál képét. Mikor azonosak, le lehet olvasni a kalibrált értéket.vagy
Akkor lehet, hogy OK.
-
didyman
őstag
válasz
Phvhun #27298 üzenetére
Miből gondolod, hogy attól még mennie kéne? Ha történetesen az MCP-T tápjában van ez a két kondi, akkor gondolod, hogy púposan tizede sincs meg kapacitásuk, 20x-os ESR-ük mellett a lapnak el kéne indulnia? :-) Az ekorú NV lapkáknak sajnos van elég bajuk, valószínűbb ez a verzió, de púpos kondinál semmit nem lehet garantálni.
-
-
didyman
őstag
válasz
Phvhun #27277 üzenetére
Ez nekem zavaros. A kimeneti impedancia az ideális feszültséggenerátorral soros ellenállásból fog zömmel állni, ez a 22Ohm. A vonalbemenet elvben 47-100kOhm lesz. Ha lezárod 22Ohm-ra, a jel feleződni fog. A kisimpedanciás meghajtás meg többnyire nem baj, az IC esetleges védelme érdekében szokás pártíz-párszáz Ohm soros ellenállást alkalmazni még, további illesztéssel itt felesleges foglalkozni.
-
-
And
veterán
válasz
Phvhun #26858 üzenetére
"Szerk2: ha 10 vagy 20centis antenna helyett 16,51centiset teszek rá ( a hullámhossz felezgetéséből jött ki ), akkor erősebb lesz a jel?"
Ez nem úgy megy, hogy addig felezgetjük a hullámhosszt, ameddig akarjuk. Ezt pontosan kiszámolni nem nagyon tudod, már csak azért sem, mert bejön a képbe az antenna anyagának vastagságától függő rövidülési tényező. Egyébként meg maga az antenna is 'elhúzza' a rezgőkört, tehát a végső összeszerelésnél mindenképp utána kell hangolnod a jel maximumára. Kihangolni meg szinte bármilyen antennát lehet (rövidhullámon akár a vaságyat is), de sokkal jobban jársz, ha az antenna elektromos hosszát nagyobbra veszed a fizikai hossznál, azaz szépen feltekercselsz negyed vagy akár fél hullámhossznyi vezetéket, és bebújtatod egy házba, mint a 'gumiantennák' esetén. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #26858 üzenetére
opampos erősítő is jó oda?
Természetesen igen. De mint írtam, jó lenne először "megnézni", hogy mekkora a detektált jel és ahhoz igazodni..
elég csak a konditrimmerrel hangolni a cuccot, vagy lehet hogy az induktivitás is macerálásra fog szorulni?
Ez attól függ mennyire találtad el a rezgőkört. Lehet, hogy a tekercset is meg kell piszkálni, de azt megteheted egy hosszabbacska műanyagpálcával is.
-
mezis
félisten
válasz
Phvhun #26854 üzenetére
Attól függ. Ha az a 27 MHz elegendően nagy térerővel van jelen, akkor egy 27 MHz.re hangolt parallel rezgőkör (valamekkora antennával), egyenirányító dióda, és egy 74L05, valamint két 100 nF körüli kondenzátor.
Ha gyenge a jel, akkor egy 27 MHz-re hangolt többfkozatú rádió vevő,(AM vagy FM ?) aminek a kimenete egy tranzisztort vagy IC-t kapcsolgat, az meg esetleg relét húz be, az meg kapcsolgatja az 5 V-ot. Az 5 V-nak hány ampert kell kiadni ?
-
-
And
veterán
válasz
Phvhun #26639 üzenetére
A napelemek amúgy sem túl magas hatásfokának (és élettartamának) egyetlen dolog tesz be, az pedig a magas hőmérséklet. Hűvös időben érdekes módon kifejezetten jobban működnek, mint nagy nyári melegben (olyan cég állította, amely nagy volumenben gyárt ilyenekhez való kiegészítőket, például nagyteljesítményű invertereket). Meg aztán mutass egy olyan hőelemet, ami úgy képes nagy teljesítmény előállítására, hogy extrém kicsi a mérete. Annak nem sok teteje van, hogy egyik oldalról fűtjük, a másikról meg nem túl jó hatásfokkal próbáljuk hűteni.
Mod.: Tudomásom szerint ilyen tükrös energiakoncentrálókat sem közvetlen napelemeknél használnak, hanem villamos energiát legfeljebb csak közvetett módon előállító napkollektorok esetén. -
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Phvhun #26594 üzenetére
Miből gondolod, hogy ugyanannyi? A lumen fluxus nem pedig össz kisugárzott optikai teljesítmény.
Legalábbis az általad linkelt oldalakon nem volt fény teljesítmény külön írva csupán lumen.
A kisugárzott fény optikai teljesítménye 3W az egyiknél a másiknál meg 1W. Slusz pasz(No persze ha precízek akarunk lenni akkor a 3W és 1W nem feltétlen jó azok az ideális értékek.)
-
And
veterán
válasz
Phvhun #26536 üzenetére
Mostanában ezzel szoktunk hobbicélra fejleszteni: MP2481 (MPS). Az áram PWM-mel vagy ugyanazon a lábon analóg szinttel (tehát végső soron potméterrel is) állítható. 3W-os ledhez használjuk 1A-es max ledáram mellett, de 1,2A-t tud a driver, a ledeket pedig sorosan is lehet kötni. Fel- és le is képes konvertálni. Chipcad forgalmazza, ott szoktuk venni, bruttó 400 Ft körüli összegért. Sajnos - vagy szerencsére, nézőpont kérdése - a tokozása MSOP8, de kézzel szoktam felrakni. Nagyon bevált, megbízható típus.
-
And
veterán
válasz
Phvhun #26534 üzenetére
Elegendő az áramgenerátor. A led-driver IC-k előnye pont az, hogy ezt a feladatot jól valósítják meg. Például: kapcsolóüzemű működés, gyakran egyazon tok tud lefelé és felfelé (buck / boost) is konvertálni eltérő kapcsolásban, tehát az összhatásfok nagyon jó lehet (>80%), a 'felesleges' energiát nem egyszerűen elfűtik, mint egy lineáris áramgenerátor tenné. Aztán sok esetben lehetőséget biztosítanak a led áramának, azaz fényerejének egyszerű modulálására PWM-mel, analóg jellel (vagy akár mindkettővel egyszerre). A maximális áramot szokásosan egy nagyon kis értékű ellenállás segítségével (amelyen tizedvoltos nagyságrendű referenciát tart a szabályozás) határozzák meg. Ezen felüli extrák, például túlfeszültség-védelem a leden, standby-állapot extrém alacsony áramfelvétellel. Mindezt akár amperes nagyságrendű ledáramokkal és nagyon pici (pl. MSOP8 vagy SO8) tokban.
-
And
veterán
válasz
Phvhun #25081 üzenetére
Jó, akkor te ezt a részét ne vedd magadra
. Ettől függetlenül egy halandónak nem annyira egyszerű a dolog, mert az ilyen beágyazott kis webszerverek (vagy USB-s panelek) tudásának java nem a hardverben, hanem a szoftverben van. Maga a 'vas' alig tartalmaz valamit a kontrolleren kívül.
A nyák problémájának áthidaló megoldása lehet például a ChipCad által is forgalmazott SchmartBoard protopanel-család, arra felforrasztható a TQFP-tok, én is olyanra építettem. Bár szerintem fotós eljárással is meg lehet csinálni, vagy legyártatni (több darabot, mivel a szokásos minimális gyártási méret nem olyan pici). -
And
veterán
válasz
Phvhun #25078 üzenetére
(Az ethernetes kivitel sok szempontból egyszerűbb, mint említettem: nem kell a PC-t programozni hozzá. Némi html és javascript ismeretet szükséges, de elég sok ilyen PIC-es példaprogram létezik. 1-2 tesztáramkört már összedobtam, de a fejlesztésre egyelőre nincs energiám. Weblapon elhelyezett checkbox-okkal vezérelhető digitális kimenetek, táblázatba rendezve megjelenített bemeneti állapotok, meg gyakorlatilag mindenféle változó - pl. soros hőmérő, egyéb szenzorok adatai - kiírható, és ehhez alapszinten nem kell nagy programozónak lenni. Extrák persze lehetnek ezerszámra, ami csak belefér a flash-be. Sajnos a beépített eth-vezérlővel ellátott típusokból nincs könnyen szerelhető PDIP vagy legalább SO-tokozás, csak TQFP, mert túl sok a kivezetésük, a külső soros eth-kontrollerek meg nem bizonyultak túl hatékonynak és stabilnak.)
-
sörösló
aktív tag
válasz
Phvhun #25071 üzenetére
Ethernetes megoldás is költséghatékony? Én teljesen nyitott vagyok mindenre, ez volt az első kísérletem számítógépes vezérlésre
Ha nem csak kísérletezni akarsz hanem később "egész komplex rendszereket, robotokat irányítani" esetleg ezzel a tudással még pénzt is keresni, akkor a már meglévő dolgokkal kéne alaposabban foglalkoznod. Persze fel lehet újra találni a spanyolviaszt is, de nem hiszem hogy nagy kereslet lenne rá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #25071 üzenetére
Helyes!
Perverz módon
egy olyan választ akartam kicsikarni belőled, hogy tényleg fokokban lenne az eredmény. Akkor pedig azt kérdeztem volna, hogy mi van, ha más típusú potmétert teszel oda. (Tudnillik ezeknek a forgásszöge olyan 270-330 fok között van konstrukciótól függően). De így tökéletes.
Ethernetes megoldás is költséghatékony?
Gondolom valamivel költségesebb és gyökeresen más, ellenben sokkal több mindent lehet vele csinálni hézagos ismereteim alapján.
-
Lompos48
nagyúr
-
And
veterán
válasz
Phvhun #24878 üzenetére
Hidegítés, szűrés: a Vusb egy belső 3,3V-os stabilizátor kivezetése, ez táplálja a tokba épített USB-adóvevőt. A belső feszültségforrás le is tiltható, és külső tápfesz kapcsolható a helyére ugyanezen a lábon. Ha a belső táplálást választjuk, akkor is ide kell kötni a hidegítő kondenzátort.
-
And
veterán
válasz
Phvhun #24867 üzenetére
Bevallom, nem teljesen értem a problémát: jön egy +5V valahonnan, ami esetedben egy USB port, de itt csak tápot biztosít a Pickit2-nek és ennek kontrollernek. A másik csatlakozás ettől teljesen független, mint USB-port. (Mod: a két port GND-je közösíthető minden további nélkül, bár igazából ez el is hagyható, mivel maga az USB-adatbusz szimmetrikus, földfüggetlen érpár. A 18F4455-ös USB-portjára érkező pozitív tápfeszültséget pedig egyszerűen nem kötöd sehová, a rajzon is így van feltüntetve.)
#24871: Félreértés, a PIC18F4455-ös (meg a többi 18F-sorozatú, USB-vel rendelkező típus) nem USB-host, csak végpont, így arra nem lehet pl. pendrive-ot kötni. Magát a PIC-et lehet egy host-ra, leginkább ugye PC-re csatlakoztatni. Ezért ennek a portnak nem feladata más eszköz megtáplálása, épp ellenkezőleg: a host felől kapunk ezen a ponton 5V-ot, amit jó esetben - legalábbis amíg a pickit2 égető / emulátor is csatlakozik a kontrollerünkhöz, és onnan tápláljuk - nem használunk semmire. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #24867 üzenetére
Ahhoz, hogy a jobb alsó USB-hez bármit csatlakoztatni tudj (csak példának: egy pendrive...), a csatakozón kell létezzen az 5V és GND. Ha a PIC kapja valahonnan az 5V-ot, azt rá kell kötni az USB csatlakozó most levegében lógó lábára.
Ami nyitott kérdés marad, hogy a pickit tápja elég-e ahhoz, hogy a tárgyalt csatlakozó hozza az USB specifikációt, tehát rendelkezzen még a PIC fogyasztás mellett egy 500mA-es áramtartalékkal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Phvhun #23416 üzenetére
Nem kell párhuzamos port (bár nem biztos h. értem mire gondoltál), szépen sorban küldj el minden mért értéket a soros porton folyamatosan.
Nálam ez úgy néz ki, hogy van az AD modulom 2 csatornával, az sima soros kommunikációval rajta van az FPGA-n, az a bejövő 12 bites bináris értéket átteszi először BCD számba, majd aztán a BCD-t ASCII kódba és úgy küldi el a pc felé, ilyen módon rögtön decimális értékek esnek be a soros portra, amiket nem kell később tovább alakítani a gépen.
Valamint még maga az uart modul az fpga-ban csinál extraként egy x-on x-off karakter hozzáillesztést is, mert egyszerre küldi el a 2 * 4 decimális karaktert ennek így az elejét és a végét könnyű érzékelni egy alig pár soros bash / awk scripttel.
Az uart - usb híd meg egy közönséges FTDI232-es megoldás, az az egyik mai oprendszerben sem igényel driver telepítést. -
And
veterán
válasz
Phvhun #23416 üzenetére
"Microchip webshopját néztem, de regisztrálásnál cégnevet kell beírni, az meg nem sok van nekem."
Chipcad != Microchip webshop.
"Virtuális párhuzamos porttal meg nem sokra mennék, mert az nem tud A/D konvertálást csinálni 6 csatornán egyszerűen."
Igaz, de attól még a konverter soros oldalán ugyanúgy lóghat egy ADC-vel rendelkező akármilyen kontroller, még csak USB-snek sem kell lennie, pont ez volna a lényeg.. -
And
veterán
válasz
Phvhun #23412 üzenetére
Mondjuk (alaptípusokon kívül) PIC-et nem a Lomexben keresünk, hanem a Microchip-et hivatalosan forgalmazó ChipCad-nél. A szoftvert meg bizonyára át lehet reszelni más USB-s típushoz is, csak nem biztos, hogy érdemes. Raktáron van 18F4455-ös típusból, igaz pont nem PDIP, csak a két másik tokozás (QFN, TQFP), de egy telefont minimum megér a kérdés feléjük.
Mod: másik megoldás lehet egy USB/soros interface használata, valamelyik FTDI-gyártmány formájában, pl. FT232R, aminek a (többféle oprendszer alá is létező drivere) segítségével kapsz egy virtuális soros csatolót, COM-portot. -
Batman2
őstag
válasz
Phvhun #19878 üzenetére
Úgynevezett kondenzátor mikrofon.
Szerintem nem érdemes egymással sorban, vagy párhuzamosan kötözgetni,
előerősítő pedig már magában a mikrofonban integrálva van, ezért is kell neki +m tápfeszültség is, különben használhatatlanul kicsi jele lenne, ami azonnal minden zajt összeszedne, ha vezetékkel lenne egy erősítőhöz kötve.Ha nem elég a kimenő jel nagysága, akkor mgé tehetsz hozzá egy 1 tranyós egyszerű feszültség erősítőt, csak ne hajtsd nagyon magas erősítésre, mert akkor a kettő együtt már sok lesz, és minél rövidebb vezetéken keresztül csatlakoztatsd a mikrofont az erősítőhöz !
Üdv.
-
And
veterán
válasz
Phvhun #19878 üzenetére
Olyan elektret mikrofonpatronok vannak bennük, mint amilyen a linkedet is látható. Közösíteni felesleges, a fantomtáp miatt talán értelmetlen is, de nem tudom, egyáltalán miféle minőségjavulást várnál ettől. Volt már sokféle headsetem, és mindegyik használható volt (alaplapra integrált hangvezérlővel), még a szinte minden hangkártya által biztosított plusz erősítést (20 dB-es opciót) sem kellett hozzá sosem bekapcsolni.
-
PHM
addikt
válasz
Phvhun #19498 üzenetére
Gyakorlatilag bármelyik jó, illetve lehet, hogy mégsem.
A CMOS IC-knek rengeteg variánsa van, lehet, hogy mindegyik jó neked,
viszont én mégis a 74HCT4021-et ajánlanám a figyelmedbe.
Ez lényegében annyiban különbözik a többitől, hogy TTL kompatibilis.
Előnye akkor van, ha a PIC bemenete TTL jelet vár.
Beszerezhető minden nagyobb alkatrészboltban: Lomex, RET, stb. -
Phvhun
őstag
válasz
Phvhun #19496 üzenetére
Na találtam [hasonlót], és hozzá egy [tutorialt] is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jogász topic
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Filmvilág
- Sorozatok
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- Crypto Trade
- Home server / házi szerver építése
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3032, 100% Akkumulátor
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest