- Okosóra és okoskiegészítő topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KFORboy
senior tag
válasz
_ATi_1 #72871 üzenetére
Ha valahogy sikerül beüzemelned, fokozott óvatossággal használd !
Az itt előforduló túlságosan okoskodó óvatoskodáson felül, ezzel valóban tudsz kárt okozni magadban vagy környezetedben.
UV-C jelentősen károsítja a szemed (akár a kiszűrődő/felületről visszaverődő már nem feltűnően észrevehető mennyiségű is) , ózont generál a térben oxigénből (tehát szellőztetni kell a területet ahol aktívan van vagy volt használva) illetve erre érzékeny anyagok (műanyag, ruha, stb...) is károsodik tőle, jobb esetben csak elszíneződik tőle.
Germicid felhasználásra háztartásokba nemigazán indokolt ilyen eszköz ! -
Reggie0
félisten
válasz
_ATi_1 #71276 üzenetére
Igen, attol fugg mi a szigetelo anyag, mehet ket kulon retegen nagyon kulonbozo feszultsegszint.
Erre tobb kulonbozo szabvany is van es tobb kulonbozo dolgot is kell vizsgalnod. Pl. a kuszotavolsagot, beagyazott vezeto eseten a ragasztashoz hasznalt expoxygyanta valamit az FR4 atutesi feszultseget.
Nem biztonsagi kerdes, de ezek utan a vezetekek impedanciajat is es a ketto kozott letrejovo induktiv/kapacitiv csatolast, illetve, hogy ez okoz-e neked jelintegritasi problemat.Mindezekhez azt is tudnod kell, hogy milyen kornyezetben uzemelhet, mert pl. a kuszotavok fuggnek attol, hogy mennyire lehet poros az eszkoz(eszerint van kulteri, ipari, es fogyasztoi kornyezet(pl. iroda, lakas)).
Ezeket a szabvanyokat keresd elo: UL840, IEC 60664-3, IEC 60950, IPC 2221.
-
// Chaka //
tag
válasz
_ATi_1 #57210 üzenetére
Elküldhetem a progit, de nem sok hasznát fogod venni
A cuccos, amit rendeltél, összehasonlíthatatlanul fejlettebb, mint az RFM69. Saját maga építi ki a kapcsolatot, vagy a puccosabb fajta akár a hálózatot. Kb. mint ha a csupasz számítógép hardvert és a BIOS-t hasonlítanám össze a szoftverekkel felékesített számítógépemmel. Ezzel sokkal könnyebb dolgod lesz
-
// Chaka //
tag
válasz
_ATi_1 #57206 üzenetére
Elkezdtem egy PIC RF projektet, de a hivatalos munkám miatt nem maradt idő a hobbira. Szóval félbemaradt. Többféle PIC-kel dolgoztam, és RFM69-es 868MHz-es modullal. Egy régebbi demó példát alakítottam át (szinte minden sorában) a saját képmásomra. Konkrétan nekem kis átviteli sebesség és nagy távolság kellett, és ehhez állítottam be a paramétereket. Ha nincs jobb ajánlat, akkor el tudom küldeni a programrészleteket. CCS C-ben írtam. Illetve el tudom mondani az adás-vétel működési logikáját (azon kívül, hogy az adatlapja sok mindent leír). Én a legalja kétdolláros típust vettem meg, és azzal 27m-ig stabilan ment az adásvétel, minimálisra csökkentett adóteljesítmény mellett. Ez 16uW körüli teljesítményt jelent a 20mW maximumból. Egy fickó ugyanennek egy nagyobb teljesítményű változatával, max adóteljesítménnyel 40km-t lőtt át. Persze erre mifelénk nincs esély, ő elhagyatott (zajszegény) helyen, egy tó felett végezte a mérést.
-
yohnsee
tag
válasz
_ATi_1 #48874 üzenetére
Belinkelem, miről is beszélek. Sajnos kapcsolási rajzot ezidáig idő hiányában nem készítettem. (Tudom, ez így eléggé visszafele van)
A sönt 0.05 ohm/10W, az áramkör 12-48V között kell működjön. Célja: DC motor irányváltása. Jobb oldalon alulról felfele haladva található a bemenet, egyenirányítás, pufferelés, majd a két relé váltja az irányt. A söntöt a negatív oldalra raktam a széles feszültségtartomány miatt. Ezt 10k-val a mikrovezérlő lábára kötöttem.
A mikrovezérlő programja legegyszerűbben egy kapunyitó elektronikához hasonlítható. Start-Stop-Start, ahol először az egyik irányba mozog végállásig, majd a másikba. Ha közben infrakapu/felhasználó/terhelésvédelem hibát jelez, akkor megáll. Van egy trimmer helipoti, ami a referenciafeszültségemet állítja elő, ha ennél nagyobb a feszültségesés az ellenálláson, akkor kikapcsolnak a relék.
Eddig ez a legnagyobb "alkotásom", így szívesen veszek mindenkitől hozzászólást, hogyan tehetném esetleg még jobbá a művemet.
Tehát a válaszom a kérdésedre: nem erősítettem a mérendő feszültséget, mert az AVR belső felbontása állandó (8 vagy 10 bit - választható), mellé csak a referenciafeszültséget választottam kellőképpen alacsonyra (1,1V) így ebben a tartományban már a 8 bites pontossággal is ~0,004V a lépcső. (Az itteni ref. feszültség az AVR belsőé, nem összekeverendő a fentebb említettel!) -
yohnsee
tag
válasz
_ATi_1 #48860 üzenetére
Helló!
Lehet, hogy össze kellene dolgoznunk. Én is ilyen projektbe kezdtem, eddig DC áramot (0-10A) mértem sönt ellenálláson mikrovezérlővel, de most ugyanezt tudnom kellene AC-ban is. Kernel ötlete nagyon tetszik (ACSxxx típusú érzékelő) csak sajnos idő hiányában nem tudok teszteket összerakni.
Ha gondolod, szívesen segítek, ahogy csak tudok. -
Kernel
nagyúr
válasz
_ATi_1 #45860 üzenetére
Ha az időzítési (késleltetési) szakaszban újabb triggert kap, akkor az időzítés lényegében nullázódik, az újabb triggertől számítódik.
Gyakorlatilag a diódás-pufferes elv alapján is megérthető: kondi elkezd kisülni, kap egy újabb töltést, onnan kezd ismét kisülni. Itt láthatók ilyenek:
http://www.google.com/images?q=555+monostable+retriggerable
Előbbi hozzászólásomban említhettem volna még a műveleti erősítős megoldásokat, amit alacsony szintű HF-jel érzékelésénél szoktak is alkalmazni, de nem csak arra jó.
Itt ismét végerősítők automatikus bekapcsolását tudnám példának felhozni, miután ezek vannak nekem itt kéznél:
-
Kernel
nagyúr
válasz
_ATi_1 #45857 üzenetére
Legegyszerűbb a dióda, vagyis csúcsegyenirányítás, pufferelés lényegében. A kondenzátor töltése biztosít némi késleltetést is, ami igény szerint méretezhető.
Csak ezt szokás kiegészíteni még tranzisztorral is, ebben az esetben mondjuk kettővel, mert az első, földelt emitteres (NPN) fokozat fázis fordít, amit vissza kell fordítani egy másikkal (PNP).
Vagy logikai kapukkal kombinálni.
Gyakorlati példa, amikor végfokot kell bekapcsolni, de csak amikor jelet kap a bemenetén, plusz még a késleltetés, hogy ne kapcsoljon ki túl gyakran.
-
kisi
aktív tag
válasz
_ATi_1 #39183 üzenetére
Ha a telefonodon van infraport, vannak univerzális, távirányító appok, mind android, mind más oprendszerek alá..
Pld: Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.freeirtv&hl=hu
Az én tévémen is symbianos programmal, egy Nokia e51 segítségével lett kinyitva a szervízmenü, és beállítva a divix lejátszás.
-
mezis
félisten
válasz
_ATi_1 #39165 üzenetére
Üdv.!
Egy SilverCrest KH 2159-es univ. távir. készülékekhez tatozó kódtáblázata az Audio - Denon-hoz a 8006, 8028, 8029, 8030, 8062-es kódokkal való próbálkozást javasolja.Lompos48: Ilyen a kódot kell beírni az univ. távirányítónak, mint a távvezérelni kívánt készüléket azonosító kódot.
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #39171 üzenetére
Csakhogy az infraport (IrDA) messze nem ugyanaz, mint az infra távkapcsoló. Annyi bennük a közös, hogy mindkettő infra hullámhosszon működik, de ezzel vége is.
Mod.: ha már kódokat kell küldeni PC-ről, akkor WinLIRC, ehhez viszont nem árt egy soros port, plusz néhány alkatrész sem. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
_ATi_1 #35297 üzenetére
-5V és +5V közé eső AC feszültséget
Az én fogalmaim szerint ez lehet egy 5 V csúcsértékű, 50 Hz szinuszjel is.
0 és 3,6V közé konvertálni.
Szabályozhatóan? Áramigény, bemenőjel, felhasználási cél? Érdekes igények vannak néha ebben a topikban, de sokszor nem ártana konkrétabban fogalmazni, hogy ahhoz képest lehessen gondolkodni. Vagy épp ne kelljen feleslegesen máson gondolkodni.
-
PHM
addikt
válasz
_ATi_1 #31676 üzenetére
Lehet, hogy érdemes lenne a kérdést kicsit bővebben kifejteni,
hátha valakinek beugrik egy jó ötlet.
Jelenleg nem tudjuk, hogy mekkora tárgyról van szó,
mekkora hely van az érzékelőnek, milyen módon akarod az
elmozdítás tényét detektálni, milyen érzékenységet vársz az
érzékelőtől, stb.
Sötétben tapogatózva csak általános tanácsot tudunk adni.
Egyébként a tárgy lefényképezése egy ismert, fix pozícióból
is megoldás lehet. -
PHM
addikt
válasz
_ATi_1 #31673 üzenetére
Ez a mérettől és a mozdítás gyorsaságától, irányától is függhet.
Az ideális szerintem a telefonokban is megtalálható érzékelő lenne.
Giroszenzorként hallottam említeni.
De lehet ingát, rezgőnyelvet és higanykapcsolót is alkalmazni.
Sőt, akár egy jól elhelyezett/beépített mikrokapcsolót sem tartok
teljesen elvetélt ötletnek. -
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31410 üzenetére
Ez jó hír!
Annyi a gond, hogy az oldalon mellékelt NYÁK-terv pályái másodpercek alatt égtek el...
5A egy elég nagy áramot jelent. Ennyihez illik legalább egy 1mm^2 keresztmetszetű vezeték. Márpedig az általában használt 70um vastagságú fólia esetén ez egy 15mm szélességű sávot jelent. Ezt úgy szokták megoldani, hogy a nagyáramú sávokat alaposan megvastagítják ráolvastzott forrasztóónnal.
Rövidzár esetén nem tiltja le a feszültséget a kimenetről. Erre esetleg van ötleted? Az áramgenerátoros üzemmód viszont működik.[/I
Szerintem pontosan az történik, amit az áramkör tud. Szerintem csak áramlimit van benne védelemnek, levágni nem vágja le a kimeneti feszültséget. Az opamp egyszerűen addig "lopja" a bázisáramot a tranzisztoroktól, amíg beáll az egyensúly a beállított áramlimittel. Én mást nem látok a rajzban. Ez az állapot ellenben a legrosszabb helyzet a tranzisztoroknak, mert ilyenkor kénytelenek disszipálni az egész egyenirányított feszültség és áramlimit szorzatának megfelelő teljesítményt. A kimenet levágásához még bonyolítani kellene az áramkört.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31312 üzenetére
Semmi gond. Ha lehet tisztázunk mindent.
Akkor tehát a feszültségszabályozás maximumon van, de a feszültséglimit 9V-ra áll be az áramlimit 2,5A-ra történő állítása után ? Jól értelmezem a fogalmakat? És ez így működésileg rendben van ?
Csak akkor van rendben, ha az áramlimit ténylegesen 2.5A-nél dolgozik. Akkor lép közbe a limitálás, hogy attól függetlenül, hogy mekkora a beállított feszültség, a terhelésen ne folyhasson a beállított áramértéknél nagyobb. Ettől a ponttól átmegy áramgenerátoros üzemmódba.
Nagyobb ellenállást sem próbáltam még, annyit tudok, hogy terhelés nélkül tudja a 24V-ot.
Megtudnánk, hogy tényleg 2.5A a maximális érték a létező áramlimit miatt, vagy ez változik.
Ezekért szeretném a korábban felsorolt értékeket is mérlegelni, mert valami azért nincs rendben.
Kicsit utánaszámoltam:
A táp ilyen kialakítású áramlimittel nem fog 5A-t leadni. Az 1N4148-as dióda nyitóirányú karakterisztikája alapján:
A kimeneti 10V esetén a sorbakötött 10k ellenállással egy 1mA alatti IF-t produkál. A görbe alapján ekkor a VF kb 0.6V. Ez a maximálisan (potenciométerekből) beállítható feszültség, amivel a 0.22 ohmos ellenálláson "leolvasható" értéket hasonlítja az áramlimitet aktiváló komparátor.
Márpedig 0.6V/0.22Ω=2.7A. Itt billen a komparátor és kezdi ellopni a tranzisztorok bázisáramát.Nna!
Ajánlom 2 dióda sorbakötését, majd az áramlimitet lehúzva kezdeni a tesztelést, apránként növelve.
És fog menni! És szeretem az Unicumot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31305 üzenetére
...A feszültséglimit maximálisra van állítva, az áramlimitet pedig elkezdem 0-ról felfele tekerni, mígnem elérem a ~2,5A-t...
A feszültséglimit fogalom csak áramgenerátoros módban használható. Az feszültségszabályozás, míg az áramnál tényleg limit.
Ha majd mérésközelben vagy/leszel továbbra is érdekel majd az 5 és 6 pontok mért feszültsége ugyanezekkel a feltételekkel És nem lenne rossz az IC 9 lábán is (ez 3.4V kellene legyen) ami egyenlő kellene legyen a P2 csúszkájával.
Azt még megkérdezem, hogy nagyobb terhelőellenállással a táp tudja a 24V-ot a kimeneten?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31302 üzenetére
A 9V-ot magának állítja be a maximális áramlimit mellett 3,3ohm-os ellenálláson,...
Ezt egyszerűen nem értem.
BTW. Találtam az eredeti leírásban egy marhaságot:
A ventilátor 24V-ról működik, és a kimenetre kötöttem. Így a fordulatszáma lényegében a kimeneten lévő feszültségtől függ.
A legnehezebb üzemmód a tápnál a kis kimenőfeszültség és nagy áram, amikor az egyenirányított feszültség javát, vagy majdnem egészét a tranzisztorok viszik a púpjukon. Tehát nagy áramnál pont ilyenkor a legnagyobb a disszipáció.
-
diamondface
tag
válasz
_ATi_1 #31289 üzenetére
Tegnap megépítettem én is ugyanezt a kapcsolást, mert oly sokat olvastam/hallottam róla, hogy felpiszkáltatok vele
Nekem nem működik az áramlimit. Bárhol van P1, ugyanakkora áram folyik a kimeneten. Ja, és 5A helyett 6,2A a max terhelhetőség 24V-on.
Itt mi lehet a hiba?Szép lett a dobozolásod, gratula. Az enyémnek még nincsen doboza.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31289 üzenetére
Mindenképp a 7. pontban kell(ene) mérd a legnagyobb feszültséget a testhez képest. Ez OK. Ha 9V kimeneti feszt állítottál be.
Az, hogy a 9, 10, 11-es feszültségek egyelők rendben lenne, ha a P1 az alsó pozícióba van húzva. A fél voltnyi feszültségkülönbség rendbe lenne (abszolút értékben) ha a monitorizáló ellenállás 0.22 ohm és a kimenőáram 2.5A.
A 7 és 8 egyenősége azt mutatja, hogy a P3 a rajz szerint a bal szélére van húzva, amivel a maximális áramot kell engedélyezze a P1 függvényében.Ugyanebben az állapotban menyit mérsz az 5, 6 pontokban meg az R11 két végén?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31226 üzenetére
1. U7-U11=9.2-9.4=-0.2V Ez 0.22 ohmos monitorellenálláson 1A áramra fordítható le.
2. Nem értem, hogy lehet: U7<U11
3. Kimeneti áram: U11/3.3=9.4/3.3=2.84A. Tehát vagy a műszer, vagy az ellenállás nagyon pontatlan. A 2. pont szerint pedig a műszer ellenkező irányban kellene kitérjen.
Na, ezeket magyarádz meg!
-
kisi
aktív tag
válasz
_ATi_1 #31182 üzenetére
_ATi_1 !
Én is ugyanezt a típusú két műszert rendeltem Ebay-ról.
Ezekhez szükség van söntre, vagy a műszerbe bele van építve?A dobozolásra alternatívaként az az az ötletem támadt, hogy itt a PH- aprón vettem egy számítógép házat.. Igaz, nekem egy 5.1-es erősítő lesz benne 4db TDA1524, illetve 7db TDA2030 felhasználásával.(Ebayról, összesen talán 1100 forint volt 10db TDA2030 és a TDA1524 400forintos ára sem volt sok...)
Valószínűleg lenne ennél jobb/profibb, de az ár is fontos szempont volt, és a max. 10-14 watt csatornánként, plusz a mélynyomó hídban teljesítményre elég kell legyen. -
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31200 üzenetére
Azért fejtörésnek még egy ennyit:
Csak nincs rendben a 9. - 3,7V és 10. - 5,6V két érték sem. Igy a hibaerősítő már nem működik helyesen. Rendes körülmények között egy opamp kimenete mindig arra "megy", amerre a hatása a 2 bemenetet kiegyenlíti. Baj lehet a R8-R14 osztóval, vagy valami el van kötve. (Első feltételezés).
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #31182 üzenetére
Kívülről nagyon pofás.
Belülről rendetlen.
A teljesítménytranzisztorok hűtőbordája, tehát a kollektorok is hozzáér a trafó vasmagjához. Ez okozhat valami gondot?
Igen, ha esetleg nem is azonnal. Csempéssz be közéjük valami vékony szigetelőlapot, filmet, hártyát.
Ventillátort - ha nincs egy felesleges szekundered - csak a szűrés után, még akkor is, ha így a legnagyobb az elpazarolt feszültség.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #30727 üzenetére
- Zöld: soros szabályzóelem. Tulajdonképpen egy egyszerű (3 tranzisztorból álló Darlington kapcsolás) emitterkövető. Ismétli a T1 bázisára jutó feszültséget 3 B-E átmenetnek megfelelő feszültséggel kevesebbel.
- Piros: referenciafeszültség, amihez hasonlítja a kimeneti feszültség valamekkora hányadát a hibaerősítő (lila).
- Lila: Hibaerősítő, észleli a referencia és kimeneti feszültség (visszacsatolt hányada) közötti különbséget (hibát, eltérést) és tesz a különbség megszüntetéséért.
- Sárga: Túláramvédelem. Figyeli a kimeneti áramot az Rx monitorizáló ellenálláson, azt hasonlítja a P1-en beállított áramlimit értékkel. Ha nagyobbat észlel vágja a kimenetet a soros elem bázisán keresztül.
- Barna: Védelemjelzés. Ha már úgyis szabadon marad az IC egyik erősítője (C), akkor a túláramvédelem (D) kimenetéről leolvassa az áramlimit megjelenését és egy LEDen meg is "mutatja".
-
Kék: azt nem én rajzoltam oda. -
darvinya
titán
válasz
_ATi_1 #30031 üzenetére
Ez pont olyan mint a Hestrore-i.
Igen én is bedöltem a Tesosnak.
De ezt nem nevezném automata blankolónak.Legtöbb esetben én is a sniccert használok.
Inkább több szalagkábelekhez használom, mert azt nehéz sniccerrel egyszerre leblankolni.
(#30032) beast27
Amit javasoltam pákát azzal eddigi legkisebb SMD láb 0.3mm-as volt, de ezt csak új pákaheggyel lehetet.
Hátránya ezeknek, hogy gyorsan fogy a pákahegye.
Hegy kb.200-400Ft-ig terjed.A profi állomás viszont sokkal precizebb és a hegyük nem fogy el olyan könnyen, vagy egyáltalán el sem fogy.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #27617 üzenetére
Nagyszerű! Igen szemléletes. Még hozzáfűzök valamit:
DC üzemmódban egy meghatározott áramhoz bizonyos fényerő társul. Multiplexálva egy-egy számjegy az idő mindössze 1/4-e alatt van "kivilágítva". Tehát egyértelmű, hogy az összhatás egy gyengébb fényerő lesz, amikor a dolog "pörög". De a fényerő nem lineárisan nő az árammal. Emiatt - és ez egy jó tulajdonsága a LEDeknek - ha a ezeket dupla árammal etetjük a multiplexálás részidejei alatt, kb. ugyanakkora globális fényerőt ér(het)ünk el. A LEDek ugyan vezérelt álapotban kb. kétszeres teljesítményt disszipálnak, átlagban ez csak a fele körül lesz, mert ugye - 2szer osztva néggyel. Lehet, hogy ez nem pont a duplájánál történik, LED típusától is függ, de mindenképp csak a kijelzőre vonatkozóan a fényerő/teljesítmény arány jócskán javul. Ugyanakkor jó gondoskodni arról, hogy a pörgés ne álljon le, mert akkor a kiválasztott számjegy szegmensei kapnak!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #27453 üzenetére
Tanulmányozd át az IC adatlapját figyelmesen.
Ott van a 16. oldalon:
Minimize the trace area around COSC (and the ground plane area under COSC) to reduce parasitic capacitance, and surround this trace with ground to prevent coupling with other signals.
Mivel nem egy "közönséges" digitális áramkörről van szó, az 5-ös lábhoz kötött kondenzátor(ok)nak a beállított frekvencia értékében/stabilitásában oroszlánszerepe van. Egyértelmű, hogy bármilyen parazita kapacitás, induktivitás, vagy zavaró környezeti elektromagnetikus tér befolyásolja az áramkör alaposzcillátorát. Amire gondolsz, az A0-A1 bemenetek, amik logokai szintekkel működnek, de azoknak a hullámforma kiválasztásában van szerepük. Azokkal iegen, lehet lazábban törődni.
-
-
PH-User
addikt
válasz
_ATi_1 #27443 üzenetére
Szia!
Szerintem a téglalap négy sarkát kifúrod csigafúróval, aztán a fent szajkózott fűrésszel vagy mini multis eszközzel (pl. Dremel vagy hasonló) kivágod. Majd végül a fúrásnál a 4 sarkot pedig reszelővel vagy szintén a kis barkácsgép vágókorongjával szögletesíted.
De szinte biztosra veszem, hogy elég csak a kis vágókorong is, ha az átmérőjével megegyező -vagy annál- hosszabb vágást akarsz.
-
dudika10
veterán
válasz
_ATi_1 #26552 üzenetére
Direkt csak olyat rendeltem, amire az volt írva, hogy elérhető, és személyes átvételt jelöltem meg.
Az van odaírva, hogy kicsomagolás alatt, de ha azt mondod, hogy nem kapkodják el, akkor türelmesen várok.
Több olyan dolog is kell, ami itt a helyi üzletben nem elérhető, ezért voltam kénytelen onnan rendelni. -
Tamy
őstag
válasz
_ATi_1 #25170 üzenetére
Nem akartam már visszamenni a korábbi helyekre, és közben eszembe jutott mégegy fénymásolószalon, ahol megpróbálhatnám. Próbaképpen azért rákérdeztem a matrica hátuljára történő nyomtatásra, és legnagyobb meglepetésemre a csaj simán belement. Sajnos neki egyéb más papírja nem volt, így ezzel kellett beérnem. Pontosabban csak kellett volna, mert a nyomtatásból végül nem lett semmi. A nyomtató úgy eltüntette a lapot, mintha fekete lyuk lenne beleépítve.
Vígjátékba illő jeleneteknek voltam tanúi. Miután megmutattam a csajnak, hogy melyik a lézernyomtató, nekiállt nyomtatni, de egyből el is akadt, és nem találta sehol. Javasoltam, hogy indítsa újra, de a bekapcsolást a hálózat egy kismegszakító lekapcsolással díjazta, így a helység sötétségbe borult. Miután a gép is sikeresen újraindult, és a fénymásoló is elfelejtette, hogy eltüntette a lapot, nem volt hálózat, így próbaképp egy mezei A4-es lapra fénymásolt valamit. Az vígan kijött, de a papírom nem került elő többé
Így hát megköszönve a csaj kedvességét, és nem utolsó sorban a bátorságát, sikerélmény nélkül voltam kénytelen távozni.
Visszatértem egy korábbi helyre, ahol hajlandóak voltak pauszpapírra, fóliára, és 100grammos fotópapírra nyomtatni, így most van háromféle hordozóm, este megnézem melyikkel mire jutok.
-
sörösló
aktív tag
válasz
_ATi_1 #25127 üzenetére
A mai digitális korban már csökken a jelentősége, de az analóg vezérlések nélkülözhetetlen pontos beállítója volt. Képzelj el egy gépsebességbeállítót, amit egy laza csuklómozdulattal pillanat alatt 0-ról 100%-ra tekerhettél. Ha meg ismételhető beállításra volt szükség, egy gépkezelő, aki előtte mondjuk ácsmester vagy kovács volt, biztosan nem tudhatta egy 300 fokos skálán pontosan belőni mondjuk a 170 fokos állást. A helipothoz persze szervesen hozzátartozott az ún. ' nóniusz ', ami egy olyan forgatószerkezet volt ami 10 körbefordulást és a köztes értéket 100 osztással mutatta egy mechanikus skálán, amit beálítás után rögzíteni is lehetett. Ha egy beállítás mondjuk jó volt 6,56 skálaértéken, bármikor reprodukálhattad ha újra odatekerted a 6,56 skálára. A 10-szeres körbetekerhetőség meg 10-szer finomabb beállítást tett lehetővé
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #25127 üzenetére
Hát mondjuk könnyű jusztírozni vele egy széles tartományban beállítható (alap)jelet, változót. Oszcilloszkópokban régen előfordult pl. a második időalap eltolási értékét beállító kezelőszervként. Trimmerként is egyértelmű, ha nem akarunk külön durva- és finomszabályozót betenni a pontos beállítás kedvéért, akkor inkább beépítünk egy húszfordulatú helitrimmert, mint egy vagy két 3/4-fordulatút.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IPhone 11 Pro max 64GB megkímélt új emelt kapacitású akku!
- Apple Pencil Pro bontatlan 1 év Apple jótállás
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4060 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Apple watch Series 9 41mm cellular hibátlan 2026.02. 24. Apple jótállás
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged