- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
Mérd meg a tekercs egyenáramú ellenállását és köss vele sorba akkor ellenállást, amivel együtt nem tekinti rövid zárnak a tápegység. (Vagyis nem a tápegységed állítja be az áram korlátozását (van amelyik túláram esetén egyszerűen lekapcsol), hanem a tekercsed vezetékének ellenállása és a vele sorba kötött refi izzók.
(Az izzók meleg ellenállása sokkal nagyobb annál, mint amit hideg állapotában mérsz. Kell egy kis fejszámolás, pl 12V/55W : az csaknem 6A. Egy gyors tápfesz. védelem méh így is hamarabb lekapcsolhat, mintsem az izzó fölmelegedne.)
-
Épp ez az, hogy milyen áramkör szakad meg?
Annyi, hogy az akku nem lesz a rendszerben. Azonban az összes elektromos alkatrész testelve van, tehát a hegesztéskor esetlegesen fellépő csúcsokat megkaphatja akku nélkül is, ezért ajánlott a testet minél közelebb helyezni a hegesztési ponthoz.
Erre írták, hogy ha az akku bent van a rendszerben, az is egyfajta elnyelőként működik, tehát az esetleges kiugrásokat csökkenti a rendszerben. Szóval érdekes egy téma ez.
Ilyesmi volt, gondolom van egy csomó fajta belőle: https://www.szerszamok-webaruhaz.hu/telwin_auto_akku_tulfeszultseg_vedo_hegeszteshez_arc_protector_802840
Barret001
-
terapeuta007
aktív tag
pc táp jo lehet. ha a +12v meg +5v agakat rakotod trafora.
probald a vezetekek ellenallasat minimalisan tartani. szedd szet a tápot es forasz a +12v meg +5v ágra vastag vezeteket.
igy lesz 7v-od. ha a mikrotrafo primerje 1.5ohm (átlag) akkor lesz 30-35w-od.de ez lehet 40-45w is ha a primer ellenallasa kisebb mint 1.5ohm és a vezetek vastag a taptol a trafoig és a táp is lehet 7,5v-ot tartani birja.
lehetne még novelni a feszt ha a pc tápban megkeressuk a kapcsolouzemet iranyito ellenallast es picivel kisebb ertekre csereled. igy kaphatsz 8+ voltot is ha szerencsed van. ugy már 45+ watt lehet akkor.
persze nemtudom mennyire egeszseges egy tapnak (harcolnak a tápágak egymassal)ez meddig fogja birni. 5A terheles az nemsok. ugyse lesz rakotve semmi mas.. egy darabig birnia kene.
ha a pctáp hekkelgetes nem tetszik akkor mérd meg pontosan mennyi ohm a primerje es akkor meglehet mondani pontosan hany voltos táp kell ahhoz h meglegyen a 45w-od
most mertem meg egy tapon hogy +12 es +3,3v kozott 8.5v van. az még jobb lehet neked.
-
Egy tekercs elegge linearis, ellentetbe egy leddel, ami a homersekletvaltozasra 10-15% aramvaltozassal reagal.
Vagyis hha nevlegesen 12 voltos akkor hajthatod feszultseggeneratorrol, magyarul egy mezei tap ami tud 4 ampert es 10-13 V kozott valtoztathato, ezzel beallitod a 4 ampert.
12x4=48wattot egy mikrotrafo siman el tud disszipalni de mindenkepp probauzem, a tekercset figyeld, ha eppen nem tudod megfogni az kb. uzemi allapot, ha ennel tovabb nem melegszik akkor orakig birni fogja. -
Üdvözletem kolléga a klubban, én is pontosan így kezdtem 10 éve. Aztán sajnos a módszer háulütőit ki kellett küszöbölni.
Ha növényeket locsolsz talán a kegfontosabb hogy így agyoncsapod a növényeket, hacsak nem alulról árasztasz mert egy 38 fokos kánikulai napon hiába várod meg az este 10 órát is, az 5-10 fokos kútvíztól tönkrementek nekem a növények.
Valamint a kótszivattyúd mennyit tud és elviseli-e ha zárt rendszerre dolgozik?
Mivel jól fennt van a vized, neked ideális lenne egy komplett hidrofor, azon a szivattyú a tartály a nyomáskapcsoló, a jobb kivitelűeken a szárazonfutás védelem is megvan.Nálam a mostani megoldás, a kútba egy úszókapcsolóval felszerelt szivattyú ami tölt 4 darab feketére festett 1 köbméteres IBC tartályt, ezek egy napos helyn vannak az udvarban. Ebből a hidrororom, ami a kútszivattyú miatt feleslegessé vált, nyomja a kiépített rendszerbe a vizat 3 bar körüli nyomással. A tartályokba 4 köbi melegvíz van, simán meg lehet fürdeni olyan kellemes, a növények nagyon szeretik, erről mosok kocsit stb. Ez nekem igaz pár év alatt épült így ki de nagyon bevált.
-
Persze hogy lehet mert pont erre a célra gyártják.
Ez szerintem ugyanez, ilyen megy évek óta nálunk.
Igaz ez jóval drágább, magyar boltból.
Viszont valószínű hogy valamekkora zárt kiegyenlítőtartály kell mert a legkisebb csöpögésre, szivárgásra ki-be kapcsolásokkal fog reagálni. -
mezis
félisten
Az indukcióhoz áram is kellene, inkább kapacitás.
A 0V-ot mihez képest mérted ? (A Nulla be van kötve ?
Dugasz tápból, akkuból köss 10 - 20V.ot a majdani fázist vezetőre, úgy mérd a másik végét.
(Engem nagyon megvezetett egy 100MOhmos bemeneti ellenállású multiméter: 3 - 5 V-os váltó feszültséget mértem vele sehol, sehová be nem kötött vezetékeken!Az áram az 0mA volt).)
-
darvinya
titán
Megsérült vezeték burokok és vagy közvetlenül érintkeznek, vagy nagyon közel van.
De kötéseket újra átnézném, hátha vezető elkötést történt (több fázis vezető, máshova lett kötve).Legtöbbször csövezési hibának számít(ezért anno buktattak), hogy cső hajlításkor behopadt.
Ez azért rossz, mert legyalulja szigetelést behúzáskor, kisebbik gond, hogy nehéz behúzni. -
PHM
addikt
Úgy, hogy kapcsoló üzemű meghajtó van benne, ami elég nagy
rádiófrekvenciás zavart termel. Saját tapasztalat.
Mi belvárosi ház földszintjén, a belső udvarra nyíló lakásban lakunk,
s van egy szintén kapcsoló üzemű meghajtóval rendelkező ledes
armatúránk a konyhában.
Mivel sajnos földelés nincs a lakásban, ha rádiózni akarunk, azt az
armatúrát le kell kapcsolni. -
bandi94
tag
És rákötöttél a hálózatra egy másik, jó eséllyel tűzveszélyes kétpálcás kínai cuccot a céllövöldéből.
Akkor már inkább egy kis műanyag dobozba faragnék bele egy kapcsolót, ami közvetlenül a táp bemenetét kapcsolja. Aztán kétarcú ragszalaggal feltapasztanám egy kevésbé látható helyre, akár az egyik szekrényajtó mögé, és bekábelezném rendes mt kábellel.
Én a műhelybe szereltem be ebayről rendelt cosfi, teljesítmény, áram, feszültség mérő táblaműszert. Nem bíztam benne, ezért kapott egy üvegbiztit maga alá. Egy év után egyszer csak kiolvadt a bizti. Hát nem zárlatos lett a szentem?
-
bandi94
tag
Nem tudom, hogy milyenek a lehetőségeid elektronika téren, de én fognék egy pici 12V nyáktrafót, ennek a szekunderére kötnék egy 12VAC tekercsű relét, vele sorba egy tetszőleges rejtett kapcsolót. A relé kontaktjai kapcsolnák a hálózatot. Trafó primerjére mindenféleképpen kell egy biztosíték, sőt, vannak olyan kistrafók, amikben hőbizti is van. Így ami a kapcsolóhoz megy feszültség jóval kevésbé veszélyes és a kapcsolód kontaktpogácsái sem fognak átvándorolni a DC miatt. Az egész trafós relés játék mehetne egy kis szellőzős kötődobozba, be a konyhaszekrénybe, vagy a tetejére.
Inkább egy biztonsági kistrafó, mint egy random led táp legyen folyamatosan áram alatt, még akkor is, ha az biztosítva van.
Vagy ha nem szeretnéd ennyire bonyolítani, én egy ilyet javasolnék valahova beépíteni, ez bistabil, 2 áramkörös kapcsoló, használtam ilyet on-off kapcsolónak több helyen, elég jól bírják a strapát és még szolidak is.
-
Beni2360
félisten
Na azt amit linkeltem be tudod kötni a táp elé és a távirányítót meg oda rakod ahova akarod. Akár a felső szekrény belső falára is mehet. Vagy az álló szekrény fal oldali részére ragasztani és még nem is látszik. Odanyúlsz gomb megnyom van világiasítás. De akár a bejáratnál a többi kapcsoló mellé is teheted.
Én is voltam így amikor konyhaszekrény csere volt nem fért semmi a konnektorba, kivágtam egy kőr alakú lyukat oldalt a szekrényben és máris tudtam a konnektort használni. Mivel a használt bútoroknak szinte semmi értéke oszt nem oszt nem számít. Tudom, hogy nem egy géniuszi megoldás de a kényszer az nagy úr. -
-
-
-
Fiamnál 4 éve működik a vezetéknélküli. Semmi baj nem volt vele, szezonkezdéskor elemcsere ajánlott.
A mostani kiváltása, 3 vezeték, ghy nulla, egy fázis és egy kapcsolt. Megkeresed egy fáziskeresővel a fázist, ehhez képest próbalámpával a nullát, ezen teljes fénnyel világít a 40-60W izzó, haa fázist a kapcsoltra érinted a lámpán keresztül, elindul a fűtésed. Neked a fázis és a kapcsolt kell a termosztátba, vagy a rádiós termosztát vevőjébe. Nulla itt szükségtelen, csak egy NO és/vagy NC érintkező van, értelemszerűen az NO (normal open) Itt óvatosan, ha 230V van.
Remélem érthetően írtam le.
Valamint, nem ismerem a te kazánodat, ha már modernebb változat, akkor nem a 230V hanem csak a törpefeszültségű vezérlőszál megy a termosztátba, amelyik 2 szál megy most a tekergetős hőfokérzékelőre, azt a 2 szálat kötöd be az új szobatermosztátra.Lejárt a szerkesztés, még írtam hozzá, bocs a dupláért.
-
Fiamnál 4 éve működik a vezetéknélküli. Semmi baj nem volt vele, szezonkezdéskor elemcsere ajánlott.
A mostani kiváltása, 3 vezeték, ehy nulla, egy fázis és egy kapcsolt. Megkeresed egy fáziskeresővel a fázist, ehhez képest próbalámpával a nullát, ezen teljes fénnyel világít a 40-60W izzó, haa fázist a kapcsoltra érinted a lámpán keresztül, elindul a fűtésed. Neked a fázis és a kapcsolt kell a termosztátba, vagy a rádiós termosztát vevőjébe. Nulla itt szükségtelen, csak egy NO vagy NC érintkező van, értelemszerűen az NO (normal open) kell.
Remélem érthetően írtam le. -
Nekünk egy Computherm Q7 van, régebbi fajta (úgy 6-8 éves, kerek + - gombok vannak rajta), és kb. 10m-re van a kazántól, két vastag fal is van köztük, és teljesen megbízhatóan teszi a dolgát, kb. 2 évig elmegy 2db (minőségi) ceruzaelemről. (Azt nem tudom, hogy a kazánodhoz jó-e, csak a készülék megbízhatóságáról akartam írni.)
-
-
Bemesz egy vasboltba es kersz rezcso forrasztashoz pasztat.
Nem olcso, egy kis doboz 4000 Ft korul van, ha van futesszerelo ismerosod akkor egy-ket forrasztashoz kerjel tole.
Jo anyag, a rozsdas szogre kenve az is forraszthato lesz.
Ezt hasznalom akkuk, elemeknel, egy potty, nagy paka es 1-2 masodperc alatt kesz a kotes, ponthegesztes helyett. -
terapeuta007
aktív tag
én már megvagyok győzve hogy felesleges
.lm386 sokkal olcsobb és egyszerubb is lenne oszerakni.
de már mindegy mert tegnap megrendelte haverom aki azt a feladatot adta nekem hogy keressem meg 5k ért a legtöbb wattos fejhalgato erositot.
és mivel én is venni akartam ezert 2őt rendeltunk.
egyébként most nem vesztek vele semmit .annyi hogy az lm386os kit 2kval olcsobb lett volna.
haveromnak elvileg egy 1,5wos 7.1es fejhalgatohoz van szuksege 1w-ra xd
én sejtettem hogy felesleges de ugy voltam vele miert ne.
1-2w ból már bt hangszorot csinálnak nem fejhalgatot. xdmivel masik haveromnak van fejh. erositoje tapasztaltam hogy már negyed hangerőn széttépi a dobhártyádat vagy a hangszoromembránt.
de le lehet venni a hangot a tpa-n is ugyhogy why not.
-
101% hogy valami ilyen kimenete van, a rajzon a teendők, kinevezed az egyiket kimenetnek, arra ügyelj hogy mindkét oldalon ugyanaz legyen, vagy a +out_l és r vagy a -out_l és r, különben ellenfázisba dolgozik a két csatorna. Egy csatolókondival leválasztod a kimentről a tápközepet és ennyi. A csatolókondenzátor értéke a fogadó készülék bementi impedanciiájától függ, ha vonalbement akkor elég 470nF-1mikrofarad, ha kisimpedanciás, fülhallgató, hangszóró akkor 470mikro-1000mikrofarad.
Terapeuta fórumtárs aggódásának adott hangot, zajos, torz stb. lesz, hát ez amúgy sem az a kategória ami földbe döngölné a DIN45500-as hifi szabványt...Vagy a végfok ic bementét megkeresed, az tutira nem ellenütemű meghajtást kap, és máris megvan a L-R jeled, a földhöz képest. Valószínűleg itt meg jelszint problémák lesznek, azaz halk lesz.
-
Ribi
nagyúr
Szinte minden sima billenős kapcsoló is 2 pólusú.
Mivel nem tudod milyen irányba dugod a konnektorba.
Inkább csak a tápoknál szoktak 1 pólusút rakni valamiért.
Van pár féle.
De amit ElektrikusDE írt sem rossz megoldás. -
didyman
őstag
-
Kernel
nagyúr
Csináltam már én is ilyen szakvéleményeket, az áramszolgáltatónak biztosítása van ilyen esetekre, simán kifizették. Noha annyiban más jellegű, hogy ők vétettek szerelési hibát, karbantartás során, amikor egy utcában sorozatos a kár, azt nehéz is lenne kimagyarázni.
Vagyis a nullaszakadás esete, amikor a fázisegyensúly eltolódása miatt 230 V feletti feszültség kerül a tápegységre.
Egyébként más esetben azzal szoktak védekezni, hogy az ő rendszerük nem rögzített hibát.
Jó védelem az öntartó relé, ami áramszünet esetén elejt, visszakapcsolni csak manuálisan lehet. Már amikor ez nem jár egyéb hátránnyal.
Nekem egy HDD is öntartóra van kötve, amiről a torrent, illetve mozi / sorozatnézés megy. Ezt csak estére kell indítani, egy nyomógomb segítségével, amitől meghúz egy relé és öntartásba kerül. Áramszünet esetén elenged, "magától" nem fog visszakapcsolni.
Fórumon lehetett olvasni ilyen esetről, amikor áramszünet ki-be és elszállt egy HDD. Valószínűleg belezavarodik a parkolásba, amitől letapadhat a fej.
-
Lompos48
nagyúr
Ha a fogyasztót nem "zavarja" a triak fázishasítása, akkor elképzelhető. Ugyanakkor hirtelen (nem túl alaposan átgondolva) azt mondanám, hogy a D1 helyett valahogy egy hidat kellene oda befabrikálni, mert - ugye - a tirisztor csak egy irányban vezet, ami a triac-nak csak a pozitív félperiódusokban fog gyújtást biztosítani.
-
-
Anno régebben írtam, hogy beszereztem az aktív crossovert, amiben a keresztezési frekvenciát létra ellenállásokkal lehet beállítani. Időközben a projekt a fiókba került, de most megint elővettem. Elkezdtem méregetni a létrákat (gyárilag 4 van, a többi opcionális). A hat láb között páronként mérek ugyanakkora ellenállást, bármilyen másik pozícióban szakadás van. Ez akkor azt jelenti, hogy egy létra gyakorlatilag három egyforma méretű ellenállás lenne? Csináltam egy profi Paint rajzot az eredményekről. Először megörültem, hogy tudnám fokozatmentesen szabályozni a keresztezési frekit potméterrel, de csak dual potik vannak, három az egybent nem találtam.
-
Kernel
nagyúr
Ahogy már említettem párszor, az LM2596, noha sok mindenre alkalmas, de jó ideje elavult, tranzisztoros kapcsolóval működik, méghozzá emitterkövető (B-E feszültségesés).
Ezzel szemben az XL4015 FET-kapcsolós. Ezeket árusítják 5A step down néven, CV vagy CC/CV változatban is. Tapasztaltam, hogy tizedvoltnyi, vagy kis áramon szinte semmi többletet nem igényel a bemenetén. (Más kérdés, hogy az adatlap szerint ennek is kellene némi tartalék, de a gyakorlat mégis kedvezőbb).
Vagy vannak még apróbb méretű modulok, akár dióda nélkül is (szinkron-egyenirányítós), amin elkót sem látsz, hanem kerámia szűrőkondit, mert ezek nagyobb kapcsolófrekvencián dolgoznak, ezért kisebb kapacitás is elegendő a szűréshez.
-
Kernel
nagyúr
Piacon szokott előfordulni a képen látható ormótlan fejlámpa, amiben kétcellás ólomakku van, tehát ez egy létező dolog, szerintem esetedben is. Ugyanis ezt lehet nagyon primitív áramkörrel is tölteni, 2 x 2,2 V névleges feszültség, ami töltés közben majdnem 5 V-ig is felmehet.
Ha nem, azt okozhatja az akku hibája, vagy a töltés gyengesége, talán elméreteztek valamit.
Formára is valami hasonló volt benne, egy kis műanyag fedelet is ki tudtam pattintani, ami alatt volt két gumikupak, alatta beláttam az átitatott savas akku belsejébe. (Valamikor régen másnak vettem megbízásból, magamnak nem vennék ilyet.)
Li-ion töltést még a kínaiak sem szokták úgy elnagyolni, rendes aktív szabályzót igényel, nem ilyen passzív, kapacitív előtétes áramkört.
Ha jól látom, két fényerőfokozat van, egyik állásban közvetlenül megy az akku a LED-re, másik állásban beiktat egy ellenállást.
Azt nem lehet látni, hogy a LED-nél van-e további áramkorlátozó beiktatva, vagy csak az akku saját belső ellenállása korlátoz, de vagy az áramot kellene mérni, hogy amikor teljesen fel van töltve, mennyit küld a LED-nek, illetve mennyi rajta a feszültség.
-
Kernel
nagyúr
A LED konkrétan áramgenerátoros meghajtást igényel.
De például egy LED-szalagon az ellenállások biztosítják az áramgenerátoros jellegű meghajtást, ezért a szalag egésze már fix 12 V CV táplálást igényel, amit nem is szabad CC-módban tolni neki.
Autós célú eszközben, akár egyszerű ellenállás, akár aktív áramgenerátor képezi a drivert, a betáp CV, vagyis maga az akku, illetve a generátor, ami rátölt.
Ez olyan, mint a boltban sem 14,4 V-os akkut vásárolunk, hanem 12 V névleges feszültségűt. Ha egy autós eszközt valaki úgy gyártana, hogy 12 V-nál többet nem bír ki, az nyilván valami másik világban él. De annál is írják az adatlapon:
Rated Working voltage: DC 12V (9-16V)
Esetleg, ha valaki kímélni akarja (ismerve a LED-ek "szeszélyeit", illetve alulméretezéseit), lehet éppen csökkenteni, de azt is CV-jelleggel, mert az ellenállás már benne van, mint áramkorlátozó.
-
-
Kernel
nagyúr
A bemenőjel 220 Ω - 2,2 kΩ osztóra kerül, utána Graetz-híd és egy kis puffer, ezzel például hangszóróvédő relét lehetne működtetni, ami túlterhelésre, illetve DC szintre is meghúz (végfokhiba okozhat ilyet), lekapcsolja a hangszórót.
Régen az Orion HS 500-ban volt relés védelem, meg egy piros LED, de az nem így nézett ki. Diódából sem kellett ekkora, mert egy relé nem igényel nagy áramot.
Tehát ez némi ellentmondás, meg akkor viszont kellett ott lenni másnak is. Így önmagában a hangszóró elé nem lehet bekötni, a hangjelet nem kell és nem is szabad egyenirányítani. Meg nyilván az osztásnak sem lenne értelme.
(#62097) darvinya
Olyan nincs nekem, a név sem ismerős. Ha szétszedhető, bele kellene nézni, hogy milyen technika.
-
Kernel
nagyúr
Ki kell mérni multiméterrel a meglévőt, például a ponthoz képest, meg egymáshoz képest is. Mert így csak tipp, hogy esetleg a pont jelzi a csomópontot?
Hogy működnek ezek az ellenállások? Kiváltható-e potméterrel?
Ellenállással váltható ki. Megfelelő lábvastagságú ellenállásokat valószínűleg be lehet dugni a foglalatba.
-
Lompos48
nagyúr
...ahogy látom, lineárisan változnak a használandó értékek a kívánt frekvencia függvényében.
Én nem nagyon látom a linearitást. Annál inkább, hogy az ellenállásértékek a standard 20%-os értékekből vannak válogatva.
...bajban vagyok, mert hat lábú elég ritkának tűnik ezekből. ...
Ez legyen a legkisebb gond. Megépíthető kísérleti lapocskára.
-
Kernel
nagyúr
Egy sztereó potméter elég egyszerű, más nem is kell bele.
A másik egység mélysugárzó meghajtásához való, aluláteresztő szűrő. A levágási frekvenciát lehet módosítani 150 és 40 Hz között, vagyis ami elvileg az átviteli görbe -3 dB lehajlási pontjait jelképezné.
Valamint -12 dB szintcsökkentési lehetőség szolgálja még a mélycsatorna igény szerinti beállítását.
-
Kernel
nagyúr
Általában a 4 Ω sem pont 4 Ω, lehet több is, kevesebb is. Szabálytalan görbét ír le, a frekvencia függvényében.
Nincs ilyen meghatározás, hogy szobába 8 Ω való, máshová 4 Ω.
A külön árusított hangváltók eleve szakmai abszurditás, vicc kategória, szerintem. Normális esetben egy hangváltót a hangszóróhoz és dobozához együttesen kellene összehangolni, mérőmikrofonnal, alkatrészek szükség szerinti módosításával.
Ha egy 8 Ω-ra készült (vagy inkább saccolt) hangváltóra kötnek 4 Ω hangszórókészletet, a teljesítményvesztés nő, a hatásfok romlik, frekvenciamenet pedig kiszámíthatatlanná válik.
Az eredő impedancia (ami a végfokot terheli) a frekvenciamenet átlagát tekintve pedig talán 4 és 8 Ω között lesz valahol.
-
Kernel
nagyúr
PWM-szaggatók vannak, motorokhoz, ventilátorokhoz szokták ajánlani az eladók, ami persze nem jelent semmit, bármihez jó.
Csak általában potméteres, méret is kicsit nagyobb. Jó az SG3525 is, de az csak vezérlőjelet ad, teljesítménykapcsoló külön kell hozzá.
Érdekesség kedvéért említem ezt a kijelzős PWM-generátort, de ez is csak jelet ad.
Meg ez is ismerős, gondolom:
-
Kernel
nagyúr
Találtam flip-flop jellegű reléket (kompletten, vezérléssel) , de fogalmam sincs, mi a low és high level trigger közti különbség (van ilyen, olyan is) .
- Alaphelyzetben 0 szint, ehhez képest lehet magas szintű a trigger.
- Alaphelyzetben magas szint, de lefelé kapcsol a trigger.Mindkét esetben a trigger felfutó vagy lefutó élére reagálhat az áramkör, ami rövid triggernél szinte mindegy, de lehet olyan eset, amikor annak is jelentősége van. Ez már célfüggő.
-
Kernel
nagyúr
Maga a számítás egyszerű, csak a változó áramfelvétel miatt nehéz eltalálni.
Soros celláknál az Ah-kapacitás nem adódik össze, illetve a körben lévő legkisebb lesz a mérvadó. A nagyobbik nem fog teljesen lemerülni.
Tehát például 1,5Ah / 0,3A = 5h
Vagy amennyi áramot veszel átlagnak.
4 cella csúcsra töltve 16,8 V, annyit elvileg el kell bírnia minden autós elektronikának, mivel nem pont 14,4 V-ra tervezik őket, hanem bizonyos ráhagyással.
-
Kernel
nagyúr
Mivel az 555 kimenete eleve csak 200 mA áramot bír, a megszakításkor keletkező, ellenirányú indukciós feszültséget pedig az antiparalel dióda épp rövidre zárja, elég oda a 4148, sőt felesleges is, nem szokás alkalmazni. Elég ennyi:
Inkább arra kell odafigyelni, hogy a relétekercs ellenállása alapján számítható áram ne terhelje túl a kimenetet. Vagy így lehet tranzisztorral tehermentesíteni az IC kimenetét:
(#58196) csabyka666
Véletlenül nem 18 V AC van ráírva a dugasztápra és a töltőegységben van az egyenirányító?
-
Kernel
nagyúr
A képre rákeresve kiderül, hogy azt már megtervezték.
A linken látszik a perforált panelos megoldás is, amit mondjuk túlzás paneltervezésnek nevezni. Lejjebb van a rendes panel.
Itt szintén a perforált látszik, az alkatrészoldal elrendezése. A másik oldalt csak össze kell kötögetni.
-
erikke17
őstag
Igen hifitopikban ezért "késelés" jár
Kérdeztem ott is de nem tudtak választ adni mivel nem használnak ilyet
Van ezekből is többféle ahol ellenállás van 10-20wattos ami fűt. Ez a legegyszerűbb.Kernel - Ha megjön akkor rámérek multiméterrel mekkora ellenállása van
Igen azt néztem én is hibás a leírása.
Valamilyen szinten biztosan gyengébb mint egy rendes RCA kimenet, de most sajnos csak ez van.
De ahogy írod nem biztos hogy jelentősen észrevehető lesz mivel amit mélysugárzó le fog adni 50-120Hz között elég kis tartomány.
Még az jutott eszemben esetleg sufniban beüzemelek egy fejegységet kötök rá egy hangszóró majd rákötöm átalakítót aztán figyelem lesz e különbség.
-
Kernel
nagyúr
Elbír 35 V-ot is, de disszipatív szabályzó lévén mindig számolni kell a rajta eső feszültség és áram szorzatával.
14,4 - 5 = 9,4 V
Egy LCD akármi nem vesz fel sok áramot általában, de annak van háttérvilágítása is. Áramfelvétel ismeretlen, de jó eséllyel még belefér, amit végül a melegedés árul el.
A 7805-re elvileg kell kondi, gyakorlatilag működhet anélkül is, azt pedig a gerjedés árulja el.
Ugyanakkor a step down konverter is generálhat zavart, ezért bizonyos esetekben előnyösebb lehet egy impulzusok nélkül működő 78xx.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpársportok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Háztartási gépek
- Motoros topic
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged